فهرست مطالب

مجله ادبیات پارسی معاصر
سال سوم شماره 4 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد ایرانی، مریم رضابیگی، مریم قربانیان صفحات 1-18
    با پایان یافتن عصر عدالت شاعرانه در آثار ادبی، شاهد مرگ شخصیت های ساده نیک سرشت یا بد ذات در این آثار هستیم. به دنبال چنین تحولی، شخصیت هایی دو وجهی با پیچیدگی های ذهنی و روانی پا به عرصه رمان های مدرن می گذارند؛ شخصیت هایی که جنبه علنی و خصوصی آنها متفاوت از و گاه درتضاد با یکدیگر است، تضادهایی که ممکن است منشئی بسیاری از وقایع متناقض رمان شود و نه تنها فهم رمان را دشوار سازد بلکه خواننده را در شناخت هویت حقیقی شخصیت، ناکام گذارد. رمان نویسان از این ویژگی دو وجهی بودن شخصیت به دلیل مطابقت با رمان های مدرن بسیار استفاده کرده اند. نویسنده پیکر فرهاد نیز این شیوه شخصیت پردازی را در رمان خود برای نشان دادن جلوه های مثبت و منفی وجودی شخصیت ها به کار می گیرد. او گاهی با شخصیت اظهار همدردی می کند و مواقعی نسبت به او احساس انزجار و نفرت می کند. علت این دیدگاه و واکنش متغیر این است که شخصیت در قالب های متفاوت و گاه با منش هایی متضاد در رویدادهای رمان ظهور می کند؛ و این همان است که پردازش شخصیت دووجهی نامیده می شود. در جستار حاضر، این شیوه شخصیت پردازی در پیکر فرهاد بررسی و درنهایت نتیجه گرفته شده است که در رمان پیکر فرهاد، شخصیت ها مرز مشخصی ندارند و در حقیقت همه شخصیت ها جلوه های متعدد وجود یک نفر هستند. این شگرد در رمان پیکر فرهاد، برای نشان دادن دو جنبه لکاته ای و اثیری زن به کار گرفته شده است.
    کلیدواژگان: پیکر فرهاد، زن اثیری، شخصیت های دو وجهی، عباس معروفی، معشوق سنتی
  • زهرا پارساپور، فرناز فتوحی صفحات 19-37
    سهراب سپهری، شاعر و نقاش مسلمان و طبیعت گرا، در گذر از کشورهای شرق دور، با عقاید و باورهای آنان آشنا و این آشنایی موجب شد که شعر او رنگی از عرفان و اخلاق آیین های شرقی به خود بگیرد. «هندوییسم»، «بودیسم»، «تائوییسم» و «ذنیسم»، اصلی ترین ادیان و آیین های کشورهای شرق دور (چین، هند، و ژاپن) هستند که سهراب تحت تاثیر آموزه های آنها به ویژه در حوزه اخلاق قرار گرفت؛ اخلاقی که هر سه حوزه فرد، اجتماع، و زیست کره را دربر می گیرد.
    در این مقاله، پس از معرفی دیدگاه های ارزشی درباره اخلاق زیست محیطی، مباحث مربوط به اخلاق زمین در شعر سهراب و مطابقت آن با آیین های شرقی بررسی شده است. این بررسی نشان می دهد که کانون ارزشی زیست محور در دیدگاه سپهری و آیین های شرق مشترک است.
    کلیدواژگان: سهراب سپهری، عرفان شرق، اخلاق شرق، محیط زیست
  • سیاوش جعفری، تقی پورنامداریان صفحات 39-58
    ماهیت فهم، داوری میان دریافت های گوناگون از پدیده ها و میزان اعتبار آن دریافت ها، اکنون به یکی از مباحث مرکزی در فلسفه معاصر تبدیل شده است. بررسی رویکردها و اندیشه های هرمنوتیکی مدرن، تنوع بی سابقه ای را در زمینه مسائل مربوط به تاویل متن نشان می دهد. در این پژوهش سعی شده است با نگاهی کوتاه به رویکردهای هرمنوتیکی جدید، نیک و بد اندیشه های تاویلی تازه در تاویل شعر معاصر به محک نقد آزموده و معیارهایی برای انجام و ارزیابی تاویل پیشنهاد شود. بدون تعیین چنین معیارهایی به صورت دقیق نمی توان عوامل ترجیح یک تاویل بر تاویل های دیگر را نشان داد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، شعر نو، معیار، اعتبار تاویل
  • سهیلا موسوی سیرجانی، ایران خوش چهره صفحات 59-73
    داستان از قدیمی ترین قالب های هنری است که تعاریف و معانی خاصی از آن ارائه شده است و پیشینه بسیار کهنی دارد. یکی از موضوع های مهم در ادبیات داستانی، جنگ است. نویسندگان بسیاری آثار خود را با توجه به جنگ و مسائل خاص آن خلق کرده اند. حسین فتاحی ازجمله رمان نویسان امروز ایران است که آثاری مرتبط با جنگ دارد.
    در این مقاله سعی شده است ضمن بررسی رمان عشق سال های جنگ، عناصر داستان در آن شناسایی و ابعاد گوناگون آن به روش کاملا ساختاری و علمی تحلیل شود. نویسنده رمان با درک واقعی مسئله جنگ، سختی های آن روز ها را بازمی تاباند. شهرت فتاحی مرهون رمان های جنگی او است.
    کلیدواژگان: رمان، رمان جنگ، عناصر داستان، فتاحی، عشق سال های جنگ
  • یدالله رفیعی صفحات 75-93
    شعر از آغاز حیات بشری، با همه لحظات آسمانی و زمینی اش، با انسان همراه بوده است. هرچند شعر در مکتب متعالی اسلام جایگاه واقعی و دینی یافت، در زبان های مختلف به ویژه عربی و فارسی تکامل خود را در قالب های متفاوت نشان داد.
    اگر شعر و شاعری درخدمت خیر و صلاح جامعه باشد و جامعه بشری را به سوی اخلاق فاضله و ایمان به خدا سوق دهد، بدون تردید مورد تایید اسلام است و قرآن و پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) از چنین شعری حمایت می کنند. از صدر اسلام تا کنون، با تمسک به سنت پیامبر اکرم (ص)، از شعر به عنوان سلاحی کارآمد و حتی معنوی در دفاع از دین و مبانی آن و نیز مقابله با تهاجم دشمن استفاده شده است. در این خصوص، بهار و احمد صافی از نمونه های بارزی هستند که در لابه لای اشعارشان باورهای دینی و آموزه های اعتقادی نمودی روشن دارد. در این مقاله سعی شده است ظهور و بروز اندیشه های دینی در اشعار این دو شاعر معاصر به روش تحلیل محتوا بررسی شود.
    کلیدواژگان: اندیشه دینی، شعر مذهبی، ملک الشعرای بهار، احمد صافی النجفی
  • کرم نایب پور، نغمه ورقاییان صفحات 95-111
    در نوشتار حاضر سعی شده است دلایل اعتمادناپذیربودن راوی داستان بلند احتمالا گم شده ام نوشته سارا سالار، براساس نظریه شلومیث ریمون کنان بررسی شود. برطبق این نظریه، دانش محدود راوی، درگیری شخصی وی در داستان، و معیارهای ارزشی متناقض او درطول روایت را می توان ازجمله دلایل اصلی اعتمادناپذیربودن راوی یک روایت دانست. از این رو، در خوانش حاضر نخست نشان داده می شود که روایت راوی احتمالا گم شده ام با رویدادهای دنیای داستانی آن درتناقض است به گونه ای که نمی توان گفته های او را به عنوان واقعیت داستانی باور کرد؛ همچنین، راوی این اثر به خاطر ترس و ضعف حافظه، دانش کافی برای گزارش رویدادهای داستانی را ندارد. آنگاه نشان داده می شود که راوی احتمالا گم شده ام به دلیل درگیری شخصی خود در داستان هایی که روایت می کند از یک سو و داشتن معیارهای ارزشی پیچیده و گاه متناقض از سوی دیگر، از گزارش بی طرفانه حقایق داستانی ناتوان به نظر می رسد، و هم از این رو است که سعی دارد با گزینش و روایت جانبدارانه رویدادهای داستانی یا به منظور وارونه جلوه دادن آنها، روایت را به زاویه دید خود محدود کند تا رویدادها را آن گونه که خود می خواهد گزارش کند نه آن گونه که واقعا اتفاق افتاده است. در آغاز مقاله، همچنین، شرح مختصری از پیشینه بحث مربوط به اعتمادپذیربودن/ اعتمادناپذیربودن راوی یک اثر در روایت شناسی ارائه می شود.
    کلیدواژگان: راوی اعتمادناپذیر، مولف تلویحی، خواننده، احتمالا گم شده ام، ریمون، کنان
  • علیرضا نبی لو صفحات 113-136
    مایکل ریفاتر، دو شیوه خوانش اکتشافی و پس نگر را در نشانه شناسی شعر مطرح کرده است. در خوانش اول به بررسی مفهوم و معنا و در خوانش دوم به دلالت های زبانی توجه می شود. در خوانش دوم، پس از بررسی عناصر غیردستوری، ارتباط پنهانی و درونی عناصر متن درقالب انباشت و منظومه های توصیفی تبیین می شود، سپس خواننده به دریافت هیپوگرام ها روی می آورد، و درنهایت این مباحث به دریافت و کشف ماتریس ساختاری شعر می انجامد.
    در این مقاله، پس از بررسی عناصر غیردستوری، انباشت ها و منظومه های توصیفی در دو شعر زمستان اخوان و پیامی در راه سپهری، ماتریس ساختاری زیر به دست آمده است:شعر زمستان: ترس و ناامیدی مردم، امیدواری شاعر به کمک دیگران، خفقان، ناامیدی شاعر؛ شعر و پیامی در راه: آشتی دادن و دوستی و محبت آوردن و رفع کاستی توسط شاعر، زشتی و کاستی در جامعه، برقرارشدن کمال و زیبایی در جامعه.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، ماتریس، هیپوگرام، انباشت
|
  • Mohammad Irani, Maryam Rezabeigi, Maryam Ghorbanian Pages 1-18
    With the end of the age of poetic justice in literary works، we witness the death of simple good-natured or villainous characters in these works. Following such an evolution، two-dimensional characters with mental and psychological complexities enter the scene of modern novels. Public and private aspects of these characters are different and sometimes contradictory. These contradictions can be the origin of many of the incoherent events of novels، not only making them difficult to understand، but also preventing the readers from discerning the true identity of the character. Novelists have abundantly used the two-dimensional feature of characters due to its match with modern novels. The author of The Body of Farhad also applies this characterization method in his novel to represent the positive and negative sides of characters. In this paper، we will review this characterization method in The Body of Farhad.
    Keywords: The Body of Farhad, Modern Novel, Ethereal Women, Two, Dimensional Characters, Abbas Maroufi, Traditional Beloved
  • Zahra Parsapoor, Farnaz Fotoohi Pages 19-37
    SohrabSepehri، Iranian Muslim nature-lovingpoet and artist، learned about ideas and beliefs held in Far East in his travels to East Asian countries، an encounter which gave his poems a hue of mysticism and ethics of Eastern religions. Hinduism، Buddhism، Taoism and Zenismwere the major religions beliefs in Far East countries (including China، India and Japan) which influenced Sepehri، particularly in the area of ethics—an ethics which embraced the individual، the society and the biosphere. This paper first looks at value-centered views in the field of environmental ethics and then compares ideas related to ethics of earth in Sepehri’s poems with ideas from Eastern religions. The study reveals that biosphere is a shared value focus both in Sepehri’s poems and in Eastern religious views.
    Keywords: SohrabSepehri, Eastern mysticism, Eastern ethics, environment
  • Siavash Jafari, Taqi Poornamdarian Pages 39-58
    The nature of understanding، judging various interpretations of phenomena، and the extent of validity of these interpretations has turned to a core issue in contemporary philosophy. The study of modern hermeneutic approaches and ideas shows an unprecedented variety in issues related to the interpretation of the text. The present study is an attempt to have a brief look at the new hermeneutic approaches، to review true and false in modern interpretive ideas of the contemporary poetry، and to suggest some criteria for evaluating interpretations. Without setting such criteria، the factors affecting priority of one interpretation over another cannot be exactly determined.
    Keywords: Hermeneutics, New Poetry, Criteria, Interpretation Validity. 
  • Soheila Mousavi Sirjani, Iran Khosh Chehreh Pages 59-73
    Story is one of the oldest forms of art with an ancient history and many specific definitions and meanings. One of the most important topics in fiction is war. Many writers have created their works with regard to war and its particular issues. Hussein Fattahi is one of the contemporary Iranian novelists who has some war-related works. Accordingly، in this paper، an attempt has been made to identify the elements of the novel Love in the War Years and to analyze its different dimensions in a structural and scientific manner. Having really understood the issue of the war، the writer reflects the vicissitudes of those days. Fattahi owes his reputation to his war novels.
    Keywords: Fiction, War Literature, Hussein Fattahi, Story Elements, Novel. 
  • Yadollah Rafiei Pages 75-93
    If poetry serves the public good and leads the human society towards sublime morality and faith in God، it will certainly be approved by Islam، and will be supported by The Quran، the Prophet (PBUH)، and Ahl al-Bayt (AS). Since early Islamic era and with adherence to the tradition of the Holy Prophet (SAW)، poetry has been used as an efficient، and even spiritual، weapon to defend the religion and its foundations and to confront the enemy invasion. In this regard، Bahar and Ahmad Safi are prominent examples whose poems have clear manifestations of religious beliefs and theological teachings. The present paper is an attempt to study the emergence and rise of religious thoughts in the poems of these two contemporary poets using the method of content analysis.
    Keywords: Religious Thought, Religious Poetry, MalekoShoara Bahar, Ahmad al Safi al Najafi
  • Karim Nayebpour, Naghmeh Varghaiyan Pages 95-111
    This paper aims to study the reasons for the first-person narrator’s unreliability in Sarah Salar’s novella I’m Probably Lost based on the theory of Shlomith Rimmon- Kenan. According to her theory، a narrator’s limited knowledge، his/ her selfinvolvement in the narrative، and also his/her paradoxical value-scheme are some of the textual evidences that can be taken as the reasons for his/her unreliability in a particular narrative. Thus، the present study firstly attempts to show that the narrator’s narration in I’m Probably Lost is so incongruent with the events of the fictional world that one can hardly believe her words as standing for the fictional facts. Further، because of her personal fears and weak memory (psychological states) the narrator has got limited knowledge to report the fictional events accurately. The paper also argues that the narrator fails to report the fictional facts impartially because of her selfinvolvement along with her paradoxical value-schemes. Therefore، by restricting the narration to her own perspective or by inverting many of these facts، the narrator reports the fictional events as she wishes not as they actually might have happened. Furthermore، in its opening، the paper provides a short theoretical background to the discussion concerned with the (un) reliability of a narrator in narratology.
    Keywords: Unreliable Narrator, Implied Author, Reader, Im Probably Lost, Rimmon, Kenan
  • Alireza Nabilou Pages 113-136
    Michael Riffaterre identifies two methods of reading in the semiotics of poetry، namely heuristic reading and retroactive reading. The first stage involves a search for meaning and the second stage concerns implications of language. In this reading، after an analysis of the ungrammatical elements، covert and internal relationship of the elements of the text is explained in the form of accumulation and descriptive system. Then the reader starts receiving hypograms and this ultimately leads to the discovery of structural matrix of the poem. After analyzing ungrammatical elements، accumulations، and descriptive systems in the poems ‘Winter’ by Akhavan and A Message on the Way by Sepehri، the following structural matrix can be obtained: Winter: The fear and despair of people، the hope of the poet in the help of others، repression، and the despair of the poet. A Message on the Way: Peace and friendship، overcoming shortcomings by the poet، evils and shortcomings in the society، and establishment of perfection and beauty in the society.
    Keywords: Semiotics, Matrix, Hypogram, Accumulation