فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:7 Issue: 14, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/04/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • فیروز امانی*، رقیه تفرجی صفحات 1-10
    زمینه و هدف
    سواد اطلاعاتی به مهارتهایی که فرد به منظور ادامه حیات در جامعه اطلاعاتی به آنها نیازمند است، گفته می شود. هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی سطح سواد اطلاعاتی و میزان استفاده دانشجویان از منابع اطلاعاتی تحت وب می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی - تحلیلی تعداد 150 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اردبیل انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد سنجش اطلاعاتی Das بوده که روایی و پایایی آن قبلا در مطالعات داخل کشور بررسی شده بود. همچنین قسمتی از اطلاعات مورد نیاز نیز با تکمیل پرسش نامه محقق ساخته حاوی مطالبی در مورد منابع اطلاعاتی جمع آوری شدند. داده ها بعد از جمع آوری در نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتد.
    یافته ها
    در این مطالعه میانگین نمره سواد اطلاعاتی کسب شده پاسخگویان برای کل پرسش نامه 5/40 با انحراف معیار 5/7 بود. میانگین نمره سواد اطلاعاتی در دانشجویان دانشکده پزشکی و دندانپزشکی با 41 (SD=8.2) نسبت به سایر دانشکده ها بیشتر بوده است. بیشترین میزان استفاده مربوط به سامانه پژوهشی دانشگاه با 3/35% و کمترین میزان استفاده مربوط به مجلات خارجی در اشتراک دانشگاه با 6/24% بود.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سطح سواد اطلاعاتی دانشجویان از منابع اطلاعاتی در حد متوسط قرار داشته و توجه به این مقوله به عنوان محوری اساسی در امر آموزش و پژوهش دانشجویان ضروری می باشد.
    کلیدواژگان: سواد اطلاعاتی، منابع اطلاعاتی، دانشگاه، مهارت
  • فریبا بیکی*، لیلا جویباری ش صفحات 11-19
    زمینه و هدف
    سرمایه فرهنگی مجموعه ای از روابط، معلومات و امتیازات است که فرد، برای حفظ کردن یا به دست آوردن یک موقعیت اجتماعی از آن استفاده می کند. سرمایه فرهنگی بدون کوشش شخصی کسب و به ارث برده نمی شود، کسب سرمایه فرهنگی کار طولانی، مداوم و پی گیر، یادگیری و فرهنگ پذیری را می طلبد. کسب سرمایه فرهنگی زمان می خواهد و به امکانات مالی و مادی نیاز دارد. هدف این پژوهش بررسی ارتباط سرمایه فرهنگی با انگیزه ورود به دانشگاه و عملکرد تحصیلی در دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی گلستان است.
    روش بررسی
    این پژوهش توصیفی تحلیلی با استفاده روش نمونه گیری در دسترس روی 359 دانشجوی دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1391 انجام گرفت.جهت جمع آوری اطلاعات از دو پرسشنامه روا و پایای سرمایه فرهنگی با چهار مقیاس درونی،عینی،نهادی و تعاملی و پرسشنامه انگیزه ورود به دانشگاه و همچنین برای سنجش عملکردتحصیلی از معدل دانشجویان استفاده شد و داده ها با استفاده از آزمون اسپیر من و کراس کالوالیس مورد بررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    5/75 درصد افراد نمونه زن و بیشترین قومیت فارس و ترکمن بودند. سرمایه فرهنگی 4/23 درصد دانشجویان ضعیف،9/74 درصد متوسط و 1/7 درصد خوب بوده است.سرمایه فرهنگی درونی 5/7 درصد دانشجویان ضعیف،6/86 درصد متوسط و 8/5 درصد خوب، سرمایه فرهنگی عینی 3/32 درصد دانشجویان ضعیف،2/63 درصد متوسط و 5/4 درصد خوب، سرمایه فرهنگی نهادی 8/92 درصد دانشجویان ضعیف و 4/6 درصد متوسط وسرمایه فرهنگی تعاملی 6/10 درصد دانشجویان ضعیف،2/70 درصد متوسط و 2/19 درصد خوب بود. انگیزه ورود به دانشگاه 4/1 درصد دانشجویان ضعیف،6/49 درصد متوسط و 49 درصد خوب بوده است. عملکرد تحصیلی 6/46 درصد دانشجویان خوب بوده است. بین سرمایه فرهنگی عینی و نهادی با انگیزه ورود و عملکرد تحصیلی ارتباط معناداری وجود نداشت و تنها ارتباط معنادار بین سرمایه فرهنگی درونی با عملکرد تحصیلی(028/0p=) و سرمایه فرهنگی تعاملی با انگیزه ورود(000/p=0) و عملکرد تحصیلی (005 /0p=)وجود داشت. در اهداف فرعی از بین چها ر نوع سرمایه فرهنگی تنها ارتباط معنادار بین سرمایه فرهنگی درونی به تفکیک دانشکده مشاهده شد (008/.=p) و بین هر چهار نوع سرمایه فرهنگی با سطح سواد پدر و مادر ارتباط معنادار وجود داشت.
    نتیجه گیری
    با افزایش سرمایه فرهنگی درونی عملکرد تحصیلی در دانشجویان افزایش می یابد و سرمایه فرهنگی تعاملی نقش بسیار تاثیر گذاری بر انگیزه ورود دانشجویان به دانشگاه و عملکرد تحصیلی آنان ایفا می کند. داشتن امکانات فرهنگی و مدارک علمی، فنی و حرفه ای(سرمایه فرهنگی عینی و نهادی) عامل مهم و تاثیر گذاری در افزایش سرمایه فرهنگی دانشجو یان نمی باشد.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، انگیزه ورد، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • مینا توتونچی، نیکو یمانی، فریبا طالقانی، طاهره چنگیز صفحات 20-30
    مقدمه
    یکی از شاخص های ارتقاء مرتبه علمی، فعالیتهایی است که هیات علمی در اداره و مدیریت دانشگاه و جامعه ارائه می دهد. هدف از این مطالعه ارزیابی منطقی بودن وقابلیت دستیابی شاخص های خدمات اجرایی ارتقاء مرتبه علمی از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشگاه های علوم پزشکی ایران در سال 90-1389 است. روش ها مطالعه ای توصیفی- مقطعی در 13 دانشگاه علوم پزشکی ایران انجام، و با نمونه گیری طبقه ای 350 نفرانتخاب شدند. پرسشنامه ای محقق ساخته با مقیاس درجه بندی 1 تا 5 نمره ای، منطقی بودن و قابلیت دستیابی به شاخص های خدمات اجرایی آئین نامه ارتقاء را بررسی نمود. میانگین و انحراف معیار نمرات منطقی بودن و قابلیت دستیابی هر شاخص محاسبه و گزارش شد.
    یافته ها
    مجموع یازده شاخص خدمات اجرایی ارتقاء، از نظر منطقی بودن و قابلیت دستیابی به ترتیب میانگین 11/12±18/32 و 58/11±37/39 را از کل نمره 55 کسب نمودند. منطقی ترین نمره شاخص فعالیت ها را مجری طرح پژوهشی، فعالیت اجرایی در مرکز توسعه آموزش(EDC)، مدیریت در رده های مختلف، و قابل دستیابی ترین فعالیتها را، فعالیت در مجلات علمی، مجری طرح پژوهشی، فعالیت اجرایی در EDC، و فعالیت موثر در انجمن های علمی کسب نمودند.
    نتیجه گیری
    هیات علمی، شاخص های اجرایی ارتقاء را چندان منطقی ندانسته ولی دستیابی به این شاخص ها را تا حدی امکان پذیر می پندارند. بازنگری معیارهای ارتقاء و تطبیق آن با ارزش مسئولیت ها، همراه با توسعه مهارتهای مدیریتی، و ایجاد فرصت کافی برای مشارکت در انواع وظایف خدماتی وتسهیل همکاری با مجلات و انجمن های حرفه ای، می توانند دستیابی به شاخص های خدمات اجرایی ارتقاء را تسهیل نمایند.
    کلیدواژگان: ارتقاء علمی، هیات علمی، دانشگاه های علوم پزشکی، سیاست دانشگاهی، ایران
  • معصومه دل آرام* صفحات 31-37
    زمینه و هدف
    شیوه ارزشیابی یادگیری دانشجویان در نحوه مطالعه آنان بازتاب دارد، هدف مطالعه حاضر«مقایسه نمرات درس بهداشت مادران و نوزادان دانشجویان پرستاری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد در دو روش امتحان تشریحی و چند گزینه ای» بود.
    روش بررسی
    در این مطالعه نمرات 40 سئوال امتحانی چند گزینه ای با 40 سئوال تشریحی در درس بهداشت مادران و نوزادان در مدت 4 نیمسال تحصیلی در 121 دانشجوی پرستاری مورد مقایسه قرار گرفته و یک نکته علمی به دو روش تشریحی و چند گزینه ای در یک جلسه امتحانی از دانشجویان سئوال شد. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تی زوج و ضریب همبستگی پیرسون انجام و میزان P<0.05 معنی دار در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار کل نمرات دانشجویان در آزمون تشریحی 7/3±72/14 و در آزمون چند گزینه ای 4/2±53/16 بود و تفاوت معنی دار بود(P<0.001). همبستگی قوی و مثبتی بین سئوالات تشریحی و چند گزینه ای وجود داشت (93/0=r) و دانشجویانی که در امتحان تشریحی نمره بالا گرفته بودند، در آزمون چند گزینه ای نیز نمرات بالاتری داشتند.
    نتیجه گیری
    عملکرد دانشجویان در آزمون چند گزینه ای قویتر از آزمون تشریحی بود. استفاده صرف از سئوالات چند گزینه ای در امتحانات، ممکن است سبب موفقیت دانشجویانی که قدرت درک، تجزیه و تحلیل، تفکر و کاربرد ندارند، گردد. بنابراین پیشنهاد می شود در امتحانات علاوه بر سئوالات چند گزینه ای، از انواع دیگر سئوالات از جمله سئوالات تشریحی نیز استفاده شود. واژگان کلیدی: آزمون تشریحی، آزمون چند گزینه ای، عملکرد دانشجویان، واحد بهداشت مادران و نوزادان
    کلیدواژگان: آزمون تشریحی، آزمون چند گزینه ای، عملکرد دانشجویان، واحد بهداشت مادران و نوزادان
  • علی دهقانی*، رسول بهارلو، لیلا مهبودی، زهرا زارعی، فروغ فرخ آبادی، آرمیتا بی راضی غابش صفحات 38-47
    مقدمه و هدف
    توجه به کیفیت آموزشی هدف اول مدیران، اساتید و سیاستگذاران در امر سیاستگذاری سلامت جامعه است. از اینرو دانشگاه ها بدنبال تامین نیازها و انتظارات دانشجویان هستند و با توجه به اینکه یکی از ارکان اصلی دانشگاه ها دانشجویان می باشند. لذا این مطالعه با هدف تعیین نگرش اساتید دانشگاه علوم پزشکی جهرم نسبت به متغیرهای مرتبط با رضایت تحصیلی دانشجویان در سال 1391 انجام گرفت.
    روش ها
    این مطالعه توصیفی- مقطعی با مشارکت 48 نفر از اساتید دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام گردید. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته 44 سوالی بود که عوامل رضایتمندی تحصیلی را در شش بعد فردی، آموزشی، اخلاقی، مدیریتی، امکانات رفاهی و شغلی از دیدگاه اساتید بررسی می نمود. آنالیز اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS 16 و آزمون های مربوطه انجام گردید.
    نتایج
    مهمترین متغیرهای مرتبط با رضایتمندی تحصیلی از دیدگاه اساتید به ترتیب شامل استفاده از کادر آموزشی مجرب جهت ارائه دروس، علاقمندی به رشته تحصیلی و القای اعتماد به نفس به دانشجویان توسط اساتید و مسئولین می باشد. نتایج مطالعه نیز نشان داد که بین بعد آموزشی و پژوهشی و متغیرهای رشته و پایه تحصیلی ارتباط معنی داری وجود دارد (p <05) و در سایر موارد ارتباط معنی داری مشاهده نشد (p > 05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه، بعد اخلاقی و روانشناختی مهمترین متغیرهای مرتبط با رضایتمندی تحصیلی دانشجویان شناخته شدند. لذا توجه بیشتر به حیطه های اخلاقی و روانشناختی در دانشگاه ها از جانب برنامه ریزان آموزشی و مدیران پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: رضایتمندی تحصیلی، دانشجویان، نگرش
  • غلامعلی دهقانی*، موسی پیری صفحات 48-58
    زمینه و هدف
    با توجه به نقش دانشگاه ها در تربیت نیروی انسانی متخصص و مورد نیاز جامعه، بررسی وضعیت نظام آموزشی و آگاهی از نقاط قوت، ضعف و کاستی ها در فرآیند تحصیل دانشجویان و طراحی و اجرای برنامه های مناسب یک امر ضروری است. مطالعه حاضر با هدف مقایسه وضعیت تحصیلی دانشجویان پزشکی فعلی تبریز با دانشجویان سال های گذشته از دیدگاه اعضای هیات علمی دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی مقطعی در سال 1392 انجام گرفت. اطلاعات بوسیله پرسشنامه دارای روایی و پایایی جمع آوری شد. تعداد 140 نفر از اعضای هیات علمی شاغل در دانشکده پزشکی واجد شرایط ورود به مطالعه بوده و پرسشنامه را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تحلیل واریانس یک راهه، t برای گروه های مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    حدود 50% از اعضای هیات علمی بیان کردند که میزان علاقه برای حضور در کلاس دروس نظری، مسئولیت پذیری دانشجویان، میزان مهارت های بالینی و رعایت اخلاق حرفه ای و شئونات دانشجوی در دانشجویان فعلی نسبت به سابق بدتر تا بسیار بدتر شده است، اما تمایل دانشجویان به شرکت در آزمون تخصصی و انجام فعالیت های پژوهشی، خوب تر تا بسیار خوب تر شده است. نظر اغلب شرکت کنندگان در مورد سایر متغیرها بر این بود که بین دانشجویان فعلی و دانش آموختگان پزشکی تفاوتی وجود نداشت. اساتید معتقد بودند که حدود 42% از دانش آموختگان پزشکی مهارت بالینی کافی برای طبابت مستقل را دارند. ضریب همبستگی اسپیرمن بین سابقه تدریس اعضای هیات علمی و نظر ایشان در مورد مهارت بالینی دانش آموختگان پزشکی برای انجام طبابت مستقل، ارتباط معناداری را نشان داد (000/0 p= و 529/0r=).
    نتیجه گیری
    اگرچه اشتیاق به شرکت در آزمون تخصصی و انجام فعالیت های پژوهشی در دانشجویان فعلی بیشتر شده است، ولی در مجموع وضعیت تحصیلی دانشجویان پزشکی از نظر استادان آنان در طی سال های گذشته تغییری نکرده است. هم چنین از دیدگاه اعضای هیات علمی مهارت بالینی دانش آموختگان پزشکی برای انجام طبابت مستقل چندان مطلوب نبود.
    کلیدواژگان: وضعیت تحصیلی، دانشجوی پزشکی، هیات علمی
  • فاطمه سمیعی راد، زهرا قاسمی صفحات 59-71
    زمینه و هدف
    یکی از وظایف اصلی اعضای هیات علمی تحقیق می باشد که به عنوان یک ضرورت اولیه برای پیشرفت حرفه ای شناخته شده است. هدف پژوهش حاضر بررسی پاسخگویی پژوهشی اعضای هیات علمی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش توصیفی – تحلیلی که به صورت مقطعی و در میان کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه انجام شد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ای شامل خصوصیات فردی، موانع شخصی، درون سازمانی، برون سازمانی و ماهیت پژوهش بود. از آمار توصیفی و تحلیلی، استفاده شد.
    یافته ها
    عوامل بازدارنده ی درون سازمانی با میانگین و انحراف معیار 29/54 ±08/50 امتیاز در رتبه اول، عوامل مربوط به روش تحقیق علمی با 03/6± 63/55 امتیاز در رتبه دوم، عوامل بازدارنده ی شخصی با 1/5 ±64/ 58 امتیاز در رتبه سوم و عوامل برون سازمانی با9/11± 5/64 امتیاز در رتبه آخر قرار داشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    بهبود وضعیت پژوهشی عمده ی دانشگاه ها در گرو ایجاد یک نظام متمرکز تحقیقاتی جهت هماهنگی فعالیت های تحقیقاتی درون سازمانی و برون سازمانی است.
    کلیدواژگان: پژوهش، موانع، اعضای هیات علمی
  • عباس حیدری، پروانه سودمند، فاطمه حاجی آبادی، محمدرضا آرمات، مصطفی راد* صفحات 72-85
    زمینه و هدف
    فاصله تئوری و عمل در پرستاری باعث ناهمخوانی بین آنچه آموخته شده وآنچه در عمل به اجرا می آید می گردد. یکی از اجزای ایجاد کننده این فاصله مشکلاتی است که در حوزه آموزش پرستاری وجود دارد. این مطالعه به بررسی علل فاصله تئوری و عمل در پرستاری و راهکارهای پیشنهاد شده از دیدگاه آموزش می پردازد.
    روش تحقیق: مرور مقالات بر اساس جستجو در پایگاهای اطلاعاتی فارسی و انگلیسی شامل Magiran، SID، SCOPUS، Pub Med بود. ابتدا با استفاده از کلید واژه های «پرستاری» و «شکاف تئوری و عمل» جستجوی جامعی در پایگاه های اطلاعاتی مذکور صورت گرفت، سپس مقالات واجد شرایط بر اساس معیارهای تعیین شده انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. معیارها شامل وجود علل و راهکارهای شکاف تئوری و عمل در مقاله مورد بررسی بود.
    یافته ها
    با بررسی 85 مقاله علل و راهکارهای گوناگونی بدست آمد. عملکرد بالینی تاملی و تربیت دانشجویانی مشتاق به فراگیری مادام العمر، توسعه مدل نقش ها، استفاده از اساتید متخصص بالینی پرستاری، تدریس متناسب با نیاز بالین با اصلاح برنامه های تحصیلی، به روز کردن دانش مدرسان و پرستاران، تجهیز کردن مرکز مهارتهای بالینی در دانشکده ها و بیمارستانها، بهتر کردن تعامل مدرسان و پرستاران از مهمترین راهکارهایی بود که در این مطالعه بدست آمد.
    نتیجه گیری
    عوامل متعددی در حوزه آموزش پرستاری باعث شکاف تئوری و عمل در این رشته می شود، که مهمترین آنها تربیت دانشجویان به روش صحیح و تدریس موثر و با توجه به نیاز بالین می باشد.
    کلیدواژگان: پرستاری، شکاف تئوری و عمل، آموزش
  • زیبا لوک زاده، امیرهوشنگ مهرپرور، محمدحسین داوری، مریم بهاءلو*، مهدی میرزایی علویجه صفحات 86-93
    زمینه و هدف
    آموزش مداوم پزشکی، یک عنصر کلیدی در افزایش دانش، مهارت، کیفیت و اثربخشی سیستم بهداشتی درمانی است. در ابتدا این آموزش ها به صورت حضوری تعریف شدند، اما به دلایل متعددی روش آموزش غیر حضوری نیز برای آموزش مداوم مطرح گردید. این مطالعه با هدف تعیین دیدگاه اعضاء هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد در خصوص برگزاری آموزش مداوم غیر حضوری انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، 74 نفر از اعضای هیات علمی شرکت کننده در برنامه های آموزش مداوم در سال 1390 به روش نمونه گیری در دسترس، مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود (8/0=α). پرسشنامه ها به روش خود گزارش دهی تکمیل شد، و پس از ورود داده ها در نرم افزار SPSS(v.18)، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    6/58% از افراد با اجرای برنامه های آموزش مداوم غیر حضوری موافق بودند و ترجیح می دادند بیش از 40% برنامه ها به صورت غیر حضوری صورت پذیرد. از بین این افراد، 7/53% الویت اول خود را در این خصوص، برنامه های اینترنتی بیان داشتند.
    نتیجه گیری
    نگرش اکثر اعضاء هیات علمی نسبت به برگزاری برنامه های آموزش مداوم غیر حضوری مثبت بود و با توجه به نتایج این مطالعه می توان اجرای برنامه های آموزش مداوم به شکل غیر حضوری از جمله آموزش مداوم اینترنتی را پیشنهاد داد.
    کلیدواژگان: آموزش مداوم پزشکی، آموزش الکترونیک، اعضای هیات علمی، آموزش غیرحضوری
  • مرتضی نصیری*، مصطفی نصیری، سارا آدرویشی، طیبه هادیگل صفحات 94-103
    زمینه و هدف
    یادگیری از طریق تلفن همراه به عنوان مرحله جدیدی از توسعه یادگیری الکترونیکی، در پی ارایه فرصت هایی جهت انتقال اطلاعات، تقویت و بهبود یادگیری در دانشجویان می باشد که نقش آن در آموزش پزشکی به روشنی مشخص نیست. هدف این پژوهش مقایسه تاثیر آموزش آناتومی از طریق سخنرانی و تلفن همراه بر میزان یادگیری و یادداری دانشجویان پزشکی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بر روی 62 دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی بوشهر انجام شد. دانشجویان به روش سرشماری و تصادفی ساده، به دو گروه آموزش از طریق سخنرانی و آموزش از طریق تلفن همراه تقسیم شدند. برای جمع آوری داده ها، از آزمون محقق ساخته که شامل 30 سوال در حیطه دانش، فهم و کاربرد بود استفاده شد. پس از اجرای پیش آزمون، میزان تاثیر دو روش آموزشی بلافاصله و یک ماه بعد از آموزش بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS19 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار نمرات در جمع سطوح یادگیری در گروه سخنرانی قبل، بلافاصله و 4 هفته بعد آموزش به ترتیب822/2±03/12، 294/3±10/21 و 01/4±30/19(001/0P<) و در گروه آموزش با تلفن همراه به ترتیب 706/3±3/14، 416/4±13/21، 177/3±33/21(001/0P<) بود. تفاوت معنی داری بین دو گروه در مرحله پس آزمون دیده نشد(1/0=P)، اما در مرحله یادداری(03/0=P) روش تلفن همراه موثرتر از سخنرانی نشان داده شد.
    نتیجه گیری
    آموزش از طریق تلفن همراه مانند سخنرانی باعث ارتقای یادگیری و یادداری دانشجویان پزشکی می شود؛ ولی تاثیر آن بر یادداری بیشتراست.
    کلیدواژگان: سخنرانی، آموزش از طریق تلفن همراه، آناتومی، یادگیری، یادداری، دانشجویان پزشکی
|
  • Firouz Amani *, Roghayeh Tafarroji Pages 1-10
    Background And Objective
    Information literacy said to skills that a person needs in order to survive in the information society.The purpose of this research is to determine the level of information literacy among students of Ardabil University of medical sciences.
    Materials And Methods
    In this descriptive – analytical study, data collected for 150 students by a questionnaire and then collected data analyzed by statistical methods in SPSS software.
    Results
    The mean of literacy information score in students was 40.5 (SD=7.5) and in Medicine and Para medicine faculty students with score 41 (SD=8.2) was more than others. The Most of students with 35.3% use university system research and 24.6% use from Journals share with Ardabil University of Medical science.
    Conclusion
    according to the results, Information literacy skills between students were in moderate level and attention to this concept as a key pillar in education and research was necessary.
    Keywords: Information literacy, Information resources, university, Skill
  • Pages 11-19
    cultural capital is a set of relationships, information and scores that a person uses for saveing Or obtaining a social position. cultural capital is not attained and inherited with out personal attempt.attaining of cultural capital needs long work, Continuous, learning and Acculturation. cultural capital wants to invest time and financial resources. The aim of this study was to investigate the relationship between cultural capital with enterance motivation and academic achievement of Golestan University of Medical Siences’students. Methods and materials: This descriptive – Analytical research was done with using Sampling Available on 359 student of Golestan University of Medical Siences. for collecting of information used 2 Valid and reliable questionnaires cultural capital with four scales embodied, objectical, institutional and interactive and second is the Questionnaire of enterance motivation and for Measurement of academic performance used from average and data analysed with using of Spearman and Cros Kalvalys The
    Results
    75/5 sample women and most Ethnicity were Persian and Turkoman. cultural capital of 4/23 students were Weak,74/9 Average and 7/1 good. Embodied cultural capital7/5 students good,86/6 average and 5/8 good, objectica cultural capital32/3 students good 63/2, average and 4/5 good, institutional cultural capital92/8 students good 6/4, average and 10/6 good and, interactive cultural capital10/6 students good 70/2, average and 19/2 good. enterance motivation 1/4 students were weak,49/6 average and 49 good. academic performance 46/6 students were good. The results show that the average of cultural capital in the areas of embodied, objectical, institutional and interactive was 2/93,2/58,1/13, 3/18. The highest score Was for interactive cultural capital. the average of enterance motivation was 4/93. Academic achievement below 12 (low), 0/8, 12-14 (medium), 12/5, 14-17 (Good) 64/6, up from 17 (very good) 21/7 percent among students. there is no significant relation between the institutionalized and objectical cultural capital with enterance motivation and academic achievement of students. There was significant positive relation between the embodied with academic achievement (p= 0/028) and interactive cultural capital with enterance motivation (p=0/000) and academic achievement(p=0/005). Research also shows that there was only significant relation between embodied cultural capital with faculties. there was significant relation between four kinds of cultural capital with studies of their fathers and moters.
    Conclusion
    We can conclude that with enhancing cultural capital embodied, enhances academic achievement and interactive cultural capital have effective role on enterance motivation and academic achievement of students.such as past studies the institutionalized and objectical cultural capital are not important factor on inhancing of cultural capital.
    Keywords: cultural capital, enterance motivation, academic performance, students
  • Mina Tootoonchi, Nikoo Yamani, Fariba Taleghani Pages 20-30
    Background
    Faculty members’ performance in administrative services to academy and society is considered in their academic promotion criteria. This study assesses the reasonability and attainability of these indicators according to the faculty members working in Iranian Medical Universities in 2011-2012.
    Methods
    This cross-sectional descriptive study was performed in 13 medical universities in Iran. Using stratified sampling, 350 faculty members were selected. A researcher-made questionnaire was used to assess the attainability and reasonability of service indicators mentioned in promotion bylaw with a scoring scale of 1-5. Mean and standard deviation of scores for each indicator was calculated.
    Results
    The total mean scores of 11 service indicators, for reasonability and attainability were 32.18(±12.11) and 39.37(±11.58), out of 55, respectively. The highest reasonability scores belonged to “being administrator of research projects”, “administrating activities in Educational Development Center (EDC)”, and “managerial activities in different levels”. The highest attainability scores were given to “administrative activities in scientific journals”, “being administrator of research projects”, “administrating activities in Educational Development Center (EDC)”, and “effective work in scientific associations”.
    Conclusion
    Faculty members did not rate service indicators mentioned in promotion bylaw as much reasonable, but believed that they are somehow attainable. Revision of these indicators to make them more relevant to the responsibility values is recommended. Also developing management skills and providing appropriate partnership opportunities for faculty members’ service tasks, and facilitating their cooperation with scientific journals and associations, could improve the attainability of these indicators.
    Keywords: Academic Promotion, Faculty evaluation, Academic Management, Evaluation Criteria
  • Masoumeh Delaram * Pages 31-37
    Background And Objective
    The method of evaluation in learning of students, affects the mode of studying. The aim of this study was to compare the nursing student performances in essay and multiple-choice questions in mother and child Health examination in Shahrekord University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    In this study, the scores of forthy multiple-choice questions in final examination in 121 of nursing students during the four years were compared with the scores of forthy essay questions and a scientific content was questioned in two types: essay and multiple-choice. Data was analyzed by paired t-test and Pearson correlation test and P<0. 05 was considered significant.
    Findings
    Mean and standard deviation of scores in students was 14. 72±3. 7 in essay questions and 16. 53±2. 4 in multiple-choice questions and difference was significant (P<0. 001). There was a positive correlation between the essay and multiple-choice questions (r=0. 93).
    Conclusion
    studentsُ performance was stronger in multiple-choice questions than the essay questions. Use of multiple-choice questions only, may be caused the success of students who have not the ability of perception, resolution and application. Therefore, we suggest using of different questions including essay questions in addition to multiple-choice questions in examinations. Key Words: essay examination, multiple-choice examination, student performance, mother and child health course
    Keywords: essay examination, multiple, choice examination, student performances, mother, child health course
  • Ali Dehghani *, Rasool Baharlou, Leila Mehbodi, Zahra Zarei, Forogh Farokhabadi, Armita Benrazi Pages 38-47
    Introduction
    The intention to education quality the first goal of administrators, teachers and policy makers in society health system. Hence universities are looking to meet the needs and expectations for students and according to that one of the main members of university are students. This study was aimed to determine jahrom university of Medical Sciences Teachers attitude toward variables related to student’s academic satisfaction in 1391.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted with partnership 48 individuals of Jahrom University of Medical Sciences teachers. Data gathering tool was a researcher-made questionnaire 44 questions that be survey academic satisfaction factors in sex dimensions individual, educational, ethical, management, welfare and professional. SPSS 16 and connected tests were used for data analysis.
    Results
    The most important variables related to academic satisfaction of perspective teachers respectively is including qualified teaching staff using for presentations, interesting to field and instill confidence in students by teachers and administrators. The results showed that there is significant difference between educational and research dimension and discipline and basic variables (p < 05) and in other cases there is no significant difference (p > 05).
    Conclusion
    The based on study results the most important variables related to students’ academic satisfaction is Moral and psychological dimension. Hence more attention Moral and psychological areas by educational planners and managers is recommended.
    Keywords: academic satisfaction, teachers, students, attitude
  • Pages 48-58
    Background and Objective
    Considering the role of universities in specialist training, evaluation of education status and awareness of the weak and strong points in educational process, design and implementation of appropriate programs is necessary. The aim of this study was to compare academic achievement of present medical students with previous graduated ones from the viewpoint of faculty members of Tabriz University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted in 2013. The information was collected by a valid and reliable questionnaire that was completed by 140 eligible faculty members employed in medical faculty. The questionnaire was designed to compare educational status of present medical students with that of the previous graduated students. Data were analyzed by using descriptive statistics, independent t-test, and One-way ANOVA and Spearman Correlation coefficient.
    Results
    More than 50% of the faculty members stated that the medical students’ interest in attending in didactic classes, student responsibility, clinical skills, and medical professionalism is something between worse to much worse than before; but students’ tendency to participate in specialty exams and to embark on research activities is something between better to much better. Moreover, most participants believed that there was no difference between current students and graduates in other variables. The participants believed that about 42% of medical graduates have enough clinical skills for independent practice. Spearman's correlation coefficient showed a positive significant correlation between years of services of faculty members and their views in medical students’ clinical skills necessary for independent practice (r=0.529, p=0.000).
    Conclusion
    Although aspiration for participation in postgraduate entrance exams and research activities has increased, in general the educational status of medical students has not improved during the last years. According to the viewpoints of faculty members, medical students’ clinical skills necessary for independent practice was not satisfying.
    Keywords: educational status, medical student, faculty members
  • Fatemeh Sammie Rad, Zahra Ghasemi* Pages 59-71
    Background/
    Objective
    One of the main tasks of faculty members is research that as a primary need for professional development is recognized. Thus, we attempted to investigate research accountability of faculty members.
    Methods
    This descriptive cross-sectional study was conducted among all faculty members. Questionnaire collected information included personal characteristics, personal obstacles, internal, external organizations barriers and the nature of scientific research. Both descriptive and statistical analysis methods were applied.
    Results
    Internal organizations barriers to the mean and SD 29/54 ± 08/50 points in the first place, nature and methods of scientific research with 03/6 ± 63/55 points in the second rank, personal obstacles with 1/5 ± 64/58 points in the third and external organizations factors with the 9/11 ± 5/64 points in the final rankings were.
    Conclusion
    Improvement the research status dependent on creates a centralized research structure to coordinate intra and extra organization research activities.
    Keywords: Research, faculty members, barriers
  • Abbas Heydari, Parvaneh Soudmand, Fatemeh Hajiabadi, Mohammadreza Armat, Mostafa Rad * Pages 72-85
    Background And Aim
    the gap between theory and practice in nursing lead to Inconsistency between what is learned and what is done in practice. One component that is causing these problems is nursing education field. This study examines these issues through a comprehensive study has been done in this field.
    Materials And Methods
    A literature search is based on data base consisting of Persian and English. Website such as Magiran, SID, SCOPUS, Pub Med, respectively searched. First, using the key words "nurse" or "Gap between Theory and Practice", then the eligible articles were selected based on set criteria. Criteria, including the existence of causes and lotion strategies in gap between theory and practice.
    Results
    85 articles examining various causes and solutions are obtained. Reflective clinical practice and training to students aspiring to lifelong learning, role models, using clinical nursing professors, clinical teaching based on needs, Curriculum reform, and update the knowledge of teachers and nurses, equipping clinical skill lab, better ways to engage teachers and nurses were the most important in this study were obtained.
    Conclusion
    Many factors can influence to gap between theory and practice in nursing, the most important of them are give correct method in training students, effective teaching, and attention to need of society
    Keywords: nursing, theory, practice gap, education
  • Ziba Loukzadeh, Amirhoushang Mehrparvar, Mohammadhossein Davari, Maryam Bahaloo *, Mehdi Mirzaei Alavijeh Pages 86-93
    Introduction
    Continuing Medical Education (CME) is a key element in increasing the knowledge, skill, quality and effectiveness of health systems. Initially the CME programs were defined as face to face programs, but for many reasons distance learning by CME programs was also introduced.
    Aim
    This study aimed to determine the viewpoints of faculty members of Shahid Sadoughi University of Medical Sciences about distance learning by CME.
    Methods
    In this cross-sectional study, 74 faculty members participating in CME programs in 2011, were selected by convenience sampling method. The data was collected through a researcher-made questionnaire which was complete by self-report then the data were analyzed by SPSS (v.18).
    Results
    58.6% of subjects agreed with distance learning CME and preferred that over 40% of CME be performed as programs. Among these subjects, 53.7% of them expressed on-line CME as a first priority.
    Conclusion
    the attitudes of faculty members toward distance learning programs were positive and according to these results, distance learning programs including on-line CME are suggested
    Keywords: Continuing Medical Education, E, learning, faculty members, distance learning
  • Morteza Nasiri *, Mostafa Nasiri, Sara Adarvishi, Taeibeh Hadigol Pages 94-103
    Background And Objective
    Learning via mobile, as a new stage of electronic learning development, has been introduced to provide opportunities for transferring information and improving students learning that its role has not defined in medical education clearly. Present study was carried out to compare the effects of anatomy education through lecture and mobile learning on medicine students’ learning and knowledge retention.
    Material And Methods
    This quasi-experimental study with pretest-posttest design, conducted on 62 medicine students at Busheher University of Medical Sciences on 2013. Students were selected through census method and randomly divided into control group (instructed by lecture) and experimental group (instructed by mobile) and after pretest, received education. To collect data, an achievement test was used which included 30 questions in three levels of knowledge, apprehension and application. The effects of training were measure immediately after training and 4 weeks later. Data were analyzed through repeated measure ANOVA and independent t-tests with SPSS19 software.
    Results
    The mean and standard deviation of scores in all learning levels in the lecture group before, immediately after and 4 weeks after training were respectively 12.03±2.822, 21.10±3.294 and 19.30±4.01 (P<0.001) and were 14.3±3.706, 21.13±4.416 and 21.33±3.177 in the mobile learning group. No significant difference was observed between the groups in the post-test(P=0.1), but a significant difference (P=0.03) demonstrated the effectiveness of mobile learning in the recall stage.
    Conclusion
    Both methods are effective ways to improve learning and retention scores of medicine students in anatomy course but education through mobile is more effective in retaining.
    Keywords: Lecture, Mobile Learning, Anatomy, Learning, Retaining, Medical Students