فهرست مطالب

تحقیقات سیاسی و بین المللی - پیاپی 16 (پاییز 1392)

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 16 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/14
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید جلال دهقانی فیروزآبادی*، خضر خدیری وریک صفحه 1
    تحولات سال 2003 میلادی عراق، شطرنج سیاسی این کشور را به کلی با گذشته ی آن عوض کرد. آمریکا که با هدف ایجاد یک دولت متحد مرکزی و سکولار گام اول سیاست های خود را به اجرا گذاشت، مجبور به تغییر رویکرد و اجرای گام دوم سیاست خود (پی گیری اهداف از طریق مدخل های کوهنی) شد. در این میان کردها به خاطر ویژگی های مهم ژئوپلیتیکی و استراتژیکی در عراق، مورد توجه دستگاه سیاست گذاری آمریکا قرار گرفتند. در این پژوهش با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی تلاش می شود به این پرسش پاسخ داده شود که ژئوپیتیک کردستان عراق بعد از سقوط صدام چه تاثیری بر سیاست خارجی آمریکا در عراق داشته است؟ با توجه به یافته های به دست آمده، به نظر می رسد «ویژگی های ژئوپلیتیکی کردستان عراق، تسهیل کننده ی نقش نافذتر آمریکا در تاثیر گذاری بر تدوین سیاست های کشور عراق بوده است.»
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک کردستان عراق، ژئوپلیتیک اقلیت ها، نوارهای شکننده، سیاست خارجی آمریکا
  • علی اصغر کاظمی *، مسعود گودرزی صفحه 29
    پس از جنگ سرد، وضعیت جدیدی از نظر اشاعه مواد، تجهیزات و فناوری های هسته ای به وجود آمد. تا آن زمان سلاح های هسته ای در اختیار قدرت های محدودی بود. با پایان جنگ سرد کنترل و نظارت شوروی بر تاسیسات هسته ای از میان رفت. در نتیجه این امر، امکان دسترسی بازیگران دولتی و غیردولتی به مواد و فناوری های هسته ای بیش از پیش تقویت شد. آزمایشات هسته ای هند، پاکستان و کره شمالی وضعیت جدیدی را از نظر اشاعه در مباحث روابط بین الملل مطرح کرد، در همین مدت کشورهای دارنده سلاح های هسته ای اگر چه اقداماتی در خصوص مبارزه با اشاعه هسته ای انجام داده اند، اما این تحرکات صرفا در چارچوب منافع خود و جلوگیری از ورود سایر کشورها به کلوپ آهنین هسته ای بود.در چارچوب سیاست محدود سازی کشورهای هسته ای برای دستیابی سایر کشورها به سلاح های هسته ای عملا شاهد هستیم که کشورهایی چون هند، پاکستان، کره شمالی و اسرائیل به سلاح های هسته ای دسترسی پیدا کرده اند. در این مقاله تحقیقی درصدد پرداختن به این موضوع هستیم که اشاعه هسته ای در آسیا و بخشی از اروپا (روسیه) چه پیامدهایی برای این منطقه در پی دارد.
    کلیدواژگان: اشاعه هسته ای، امنیت بین الملل، بازدارندگی هسته ای، خلع سلاح، کنترل تسلیحات
  • محمدحسن شیخ الاسلامی*، صارم شیرواند صفحه 49
    تحلیل گفتمان به عنوان یکی از روش های مطالعه ی پدیده ها در علوم انسانی به چگونگی تاثیر افکار و ایده های پروژه ی نظاممند بر امور اجتماعی می پردازد.هر نظام گفتمانی از سه ویژگی استیلاء، ضدیت وعاملیت برخوردار است و در صدد سیطره برتمامی ارکان جامعه است تا بتواند حیات خود را بر اساس آن توجیه کند.همچنین زمانی که نظام گفتمانی، قدرت توجیه کنندگی خود را از دست می دهد نیروهای آن مجموعه ی گفتمانی، به صورت خود جوش به باز تعریف آن گفتمان می پردازند. مقاله پیش رو قصد دارد در پرتو تجزیه وتحلیل گفتمانی، شباهت ها و تفاوتهای گفتمان آپارتاید در دو سرزمین آفریقای جنوبی و اسرائیل را بررسی کند.براین اساس سوالی که در این پژوهش مطرح شده است این است که چه شباهت ها و چه تفاوت های بین گفتمان آپارتاید در آفریقای جنوبی و اسرائیل وجود دارد؟ فرضیه مقاله این است که در شکل گیری گفتمان آپارتاید در هر دو منطقه دو عامل عنصر خارجی و ایدئولوژی و مذهب نقش اساسی را داشته اند و از نظر هویت و امنیت در هر دو رژیم شاهد حاکمیت ژئوپلیتیک جنگ هستیم و از طرفی این دو رژیم از نظر نقش ژئوپلیتیک در ماندگاری و ماهیت شکل گیری شان به هم تفاوت دارند.
    کلیدواژگان: آپارتاید، آفریقای جنوبی، اسرائیل، تحلیل گفتمان، هویت
  • لیلا رئیسی*، عبدالنعیم شهریاری صفحه 83
    رشد روزافزون شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی و فعالیت و حضور آنها در صحنه درگیری های مسلحانه سبب شده تا مسائل بسیاری بویژه در خصوص وضعیت این شرکت ها و پرسنل آنها به موجب حقوق بشردوستانه و مسئولیت آنها در صورت نقض قواعد حقوق بشردوستانه مطرح گردد. برای تعیین وضعیت این شرکت ها و پرسنل آنها باید به صورت موردی با توجه به معیارهای مربوطه ی حقوق بین الملل بشردوستانه مشخص گردد که آیا نظامی تلقی می گردند یا در دسته غیرنظامیان جای دارند. در رابطه با بحث مسئولیت نیز این شرکت ها در صورت نقض قواعد حقوق بشردوستانه، مسئول و پاسخگو شناخته می شوند. اما باید توجه داشت که در کنار شرکت ها، دولت های مرتبط با آنها یعنی دولت متبوع، دولتی که از خدمات این شرکت ها استفاده می کند و دولتی که شرکت در سرزمین آن به فعالیت می پردازد نیز در مواردی مسئولیت هایی در قبال اعمال آنها پیدا می کنند.
    کلیدواژگان: شرکت های نظامی و امنیتی خصوصی، مزدوری، حقوق بین الملل بشردوستانه
  • مجید توسلی رکن آبادی*، بشیر اسماعیلی صفحه 117
    در سالیان اخیر، تاکید بر مفاهیمی چون دیپلماسی رسانه ای، قدرت نرم، جنگ نرم و امثال آن در ادبیات سیاسی افزایش قابل توجهی داشته است در این زمینه علاوه بر مجموعه ای از نشست ها و سخنرانی ها، مکتوبات زیادی نیز به تحلیل و مداقه در پیشبرد اهداف و نیات سیاست خارجی آمریکا در منطقه، از طریق دیپلماسی رسانه ای پرداخته اند. در این میان، به نظر می رسد در اغلب آثاری که در این زمینه موجود می باشند، مقوله بازنمایی که از پشتوانه نظری بسیطی در میان نظریه پردازان سیاست بین الملل برخوردار است مورد غفلت واقع گردیده است. این مقاله به دنبال پاسخ به این پرسش است که هالیوود به عنوان یکی از ابزار های دیپلماسی رسانه ای آمریکا بر اساس کدام مبنای نظری به پیشبرد سیاست خارجی آمریکا کمک می کند؟ فرضیه مقاله حاضر نیز بر این اساس است که بازنمایی را می توان به عنوان حلقه مفقوده نظری بین دیپلماسی رسانه ای و پیشبرد سیاست خارجی به حساب آورد. از میان رسانه های آمریکا در این پژوهش، هالیوود به عنوان مورد مطالعه ای در نظر گرفته شده است. همچنین تمرکز زمانی بر دوران جنگ سرد می باشد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی رسانه ای، سیاست خارجی، هالیوود، بازنمایی، ایالات متحده آمریکا
  • محمد علی بصیری*، سید حسام الدین موسوی، محمد علی رعیتی نژاد صفحه 143
    همگرایی و همکاری های منطقه ای به طور فزاینده ای به یک روند مهم در قاره آسیا و اروپا تبدیل شده است. در غرب، پنج دهه روند همگرایی در اروپا منجر به ایجاد یک حکومت منطقه ای شده است که قادر به تصمیم گیری های لازم الاجرای قانونی و سیاسی می باشد و در شرق آسیا، همکاری منطقه ای بر اساس ایده ها و شیوه های «آس آن» بوده است. در اروپا، همگرایی منطقه ای بر مبنای یک چهارچوب نهادی و قانونی قوی است. کمیسیون اروپا، شورای وزیران، پارلمان اروپا، بانک مرکزی اروپاو دادگاه لاهه اروپا تشکیل دهنده زیرساخت های نهادی قوی برای حمایت از روند سیاست گذاری اروپا هستند و در شرق آسیا، ای همگرایی بر اساس اصول احترام به حاکمیت، عدم مداخله در امور داخلی و عدم استفاده از خشونت در منازعات منطقه ای است.. چرا اروپا و شرق آسیا الگوهای بسیار متفاوت منطقه گرایی را به تصویب رسانده اند؟ این الگوهای مشارکتی چگونه می توانند تصمیم گیری های منطقه ای در اروپا و شرق آسیا را تغییر دهند؟ این مقاله سعی دارد تا به این دو پرسش مهم از چشم انداز دولت پاسخ دهد. در این مقاله به این مساله اشاره می شود که ویژگی های متمایز کشورها نقش مهمی را در تعیین الگوی همگرایی و همکاری در هر دو منطقه ایفا می کنند. علاوه بر این، الگوهای مختلف همکاری های منطقه ای باعث تغییر شکل روش برخورد کشورهای منطقه با چالش های خاص شده اند.
    کلیدواژگان: همگرایی منطقه ای، اتحادیه اروپا، آس آن، همکاری های منطقه ای
  • ابراهیم انوشه* صفحه 169
    امروزه ارتباطات و تعامل افراد تا اندازه قابل توجهی به فضای مجازی گسترش یافته است. دامنه این تعاملات و ارتباطات فراتر از ایمیل، چت روم ها و وبلاگ نویسی رفته است و در حال حاضر شبکه های اجتماعی مجازی به شکلی جامع تر و گسترده تر این اقدامات را انجام می دهند. شبکه های اجتماعی مجازی با توجه به قابلیت ها و توانایی های منحصر به فرد خود از جمله اطلاع رسانی، آگاه سازی، تقویت گسترش ارتباطات میان افراد، قدرت بسیج کنندگی در حوزه های مختلف اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و غیره نقش بسیار مهم و غیرقابل انکاری را ایفا می کنند. هدف نوشتار حاضر، بررسی و ارزیابی نقش شبکه های اجتماعی مجازی در تحولات اخیر منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا است و اینکه شبکه های اجتماعی مجازی و بالاخص فیس بوک تا چه اندازه توانسته اند در شکل گیری، تداوم و موفقیت تحولات اخیر در کشورهای خاورمیانه موثر واقع شوند.
    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، فیس بوک، خاورمیانه، بهار عربی، کاربران اینترنتی
|
  • Seyed Jalal Dehghni Firouzabadi*, Khezre Khadiri Varik Page 1
    The developments of the 2003 of Iraq have totally changed the political chessboard of this country as compared with the past. The United States with the aim of establishing a united secular central government implemented the first step of her policies but later it had to change her approach and implemented the second step of her policies (pursuing objectives through Cohen’s entrances). In this direction the Kurds due to their geopolitical and geostrategic importance attracted the attention of the United States policy makers. The present article by a descriptive analytical method wants to answer this question that what has been the impact of Iraqi Kurdistan geopolitics after the fall of Saddam on the United States foreign policy towards Iraq? The finding of the study shows that the geopolitical features of Iraqi Kurdistan have facilitated the United States ability to influence Iraq’s policies.
    Keywords: Iraqi Kurdistan geopolitics, the geopolitics of minorities, fragile belts, the foreign policy of the United States
  • Ali Asghar Kazemi*, Masoud Godarzi Page 29
    After the end of the Cold War, a new situation came into existence from the viewpoint of proliferation of nuclear materials, equipment and technical know-how. Till that time the nuclear weapons were in the hands of limited powers. With the end of the Cold War the Soviet Union lost control and supervision on nuclear installations. As a result the possibility of access of governments and non-government actors to nuclear materials and technical know-how increased. The nuclear tests by India, Pakistan and North Korea created new condition from the viewpoint of proliferation in international relations. Meanwhile the countries who possessed nuclear weapons took several measures to fight nuclear proliferation but these activities were within their own interest and they want to prevent other countries to enter the iron club of nuclear powers. Within this framework of policy of limiting other countries access to nuclear weapons one can practically notice that countries like India, Pakistan, North Korea and Israel could have access to nuclear weapon. The paper wants to examine that what consequences nuclear proliferation in Asia and Europe (Russia) will be having for this region.
    Keywords: nuclear proliferation, international security, nuclear deterrence, disarmament, arms control
  • Mohammad Hassan Shaykholeslami*, Sarem Shiravand Page 49
    Discourse analysis as one of the methods of study of phenomenon in social science deals with systematic interaction of thoughts and ideas with social affairs. Each discourse system has three features viz. domination, opposition and agency and it tries to dominate all organs of the society so that it should justify its existence. When the discourse system loses its justifying power its forces try spontaneously to redefine its discourse to adapt itself with new situation. The present article in the light of discourse analysis intends to examine the differences and similarities between the Apartheid discourse in former South Africa and Israel. As such the question raised by the article is what are the differences and similarities between the Apartheid discourse and Israel? The underlying hypothesis is that in formation of Apartheid discourse in both regions two elements of foreign factor, ideology and religion have played essential role. From the viewpoint of security and identity both regimes witnessed the dominance of geopolitics of war. Both the regimes differ from each other from the viewpoint of role of geopolitics in their sustenance and the nature of their formation.
    Keywords: Apartheid, South Africa, Israel, discourse analysis, identity
  • Leila Raisi*, Abdolnaeim Shahriary Page 83
    The increasing growth of private military and security firms and their presence and activities in armed conflicts scene has led to many problems especially in regard to the status of these firms and their personnel and the humanitarian laws and their responsibilities in case of breach of humanitarian laws and regulations. For determining the status of these firms and their personnel, one has to identify each case on its own and take into consideration the criteria of humanitarian international law. Whether they are considered as military personnel or the fall in the category of civilians? In regard the subject of responsibility, in case these firms breach the humanitarian rules, they will be responsible for their performances. But it also should be taken into consideration that besides these firms, the countries that are related to them and the personnel are their citizens and make use of their services and the country which these firms are active and working in their territories will also be responsible in regard to their operations.
    Keywords: private military, security firms, mercenary, humanitarian international law
  • Majid Tavassoli Roknabadi*, Bashir Esmaeili Page 117
    In recent years there has been an increase on emphasis on terms like media diplomacy, soft power, soft war etc. in political literature. On this issue besides several conferences and lectures, lot of written works has analyzed the furtherance of foreign policy goals through media diplomacy. Among the existing literature the term representation has extensive theoretical backing by international politics theoricians and it has not been addressed sufficiently. The present article wants to answer this question that on which theoretical bases Hollywood as a device of American media diplomacy help furtherance of the United States foreign policy? The underlying hypothesis is that representation can explain the relation between media diplomacy and furtherance of foreign policy goals. Among the American media Hollywood has been selected as case study and the time span is Cold War era.
    Keywords: media diplomacy, foreign policy, Hollywood, representation, the United States
  • Mohammad Ali Basiri*, Seyed Hesamaldin Mousavi, Mohammad Ali Rayati Nejad Page 143
    Integration and regional cooperation have increasingly become an important trend in Asia and Europe. In the West five decades of integration in Europe has led to the formation of a regional government which is having the power to take legal and political decisions that are binding on its members. In the East of Asia, the regional cooperation had been on the basis of ASEAN methods and ideas. In Europe regional integration is based on a strong institutional and legal framework. The European commission, Ministerial Council, European Parliament, Central Bank of Europe and the European Hague Court, constitute the strong institutional infrastructure of European decision making. In East Asia integration is based on the principles of respect for sovereignty, non-interference in internal affairs and not use of violence in regional conflicts. Why Europe and East Asia have approved different pattern of regionalism? How this pattern of regional decision making can bring change in Europe and East Asia? The present article points out that different and distinct feature of the constituting countries play important role in determining the pattern of integration and cooperation in each region. Besides that, different pattern of regional cooperation has led to adopting different approaches by regional countries to face specific challenges.
    Keywords: regional integration, European Union, ASEAN, regional cooperation
  • Ebrahim Anosheh* Page 169
    Nowadays the communication and interaction of individuals have to a great extent expanded to cyber space. The sphere of these interactions and communication are something more than exchange of emails, chat rooms or web log writings. At present the cyber social networks are doing these interactions in a more comprehensive and broader ways. The cyber social networks with their exclusive abilities and potentials like informing, awaking, strengthening the expansion of relations between individuals, the power to mobilize in different spheres (social, cultural and political) play an important and undeniable role. The aim of the present article is examining and evaluating the role of cyber social networks in recent developments of the Middle East and North Africa. How far the cyber social networks, particularly Facebook have been able to influence shaping, continuation and success of recent Middle East countries developments?
    Keywords: social networks, Facebook, the Middle East, internet users