فهرست مطالب

علوم حدیث - سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1392)

فصلنامه علوم حدیث
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 68، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/08/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حمید باقری صفحه 3
    بنا بر نظر مشهور، عالمان امامی به دو گروه عمده متقدمان و متاخران قابل تقسیم اند. تفاوت های متعددی میان این دو در حوزه های مختلف علمی، از جمله مسائل و مبانی حدیثی وجود دارد. اطلاعات ما درباره مبانی حدیث پژوهی گروه نخست، اندک و در پاره ای موارد محدود به گزارش های کلی عالمانی از نسل متاخران است که ضمن توجه به اختلافات بنیادی در مبانی حدیثی این دو گروه، در تبیین مبانی گروه اول کوشیده اند؛ از جمله، آنها بر تکیه قدما بر «نظام قراین» به عنوان نقطه کانونی در ارزیابی های حدیثی تاکید فراوان شده است. مطالعه تحلیلی و نقد تاریخی گزارش های باقی مانده از متقدمان امامی نشان از نقش محوری مباحث «نقد منبع مکتوب» در میان قراین متعدد قدما دارد. این بررسی ها مبین این مساله اند که اوصاف و ویژگی های آثار اولیه حدیثی _ که با عناوینی چون «کتاب»، «اصل»، «جزء» و «نسخه» معرفی شده اند _ فارغ از ویژگی های مولفانشان جایگاهی خاص در نظام حدیث پژوهی متقدمان امامی داشته اند. گزارش های موجود حکایت از آن دارند که این عالمان، گاه به دلایل و شواهد مختلف، نوشته ای حدیثی را معتبر و قابل اعتماد تلقی می کردند و حکم به درستی احادیث موجود در آنها می دادند. این نوشتار می کوشد تا ضمن اشاره به توجه قدما به نشانه های اعتبار منبع، تاکید آنها بر مولفه های «کتاب محور»، همچون شهرت کتاب، مقبولیت آن نزد محدثان و توجه ویژه به اصول حدیثی معتمد را با ذکر شواهد متعدد تبیین نماید.
    کلیدواژگان: منابع حدیثی، نقد حدیث، اعتبار منبع، محدثان متقدم امامی، تحلیل فهرستی
  • مهدی مردانی، عبدالهادی مسعودی صفحه 29
    مساله آغاز پیدایش جعل حدیث یکی از مسائل مهم تاریخ حدیث است که از سوی محققان فریقین آرای متفاوت و گاه متناقضی درباره آن ابراز شده است. یکی از این آرا متعلق به عمر بن حسن بن عثمان فلاته، از نویسندگان معاصر اهل سنت است که کتاب الوضع فی الحدیث او از مهم ترین منابع موجود در مطالعات وضع شناسی به شمار می رود. وی با نقد آرای دیگران و طرح مستنداتی تاریخی کوشیده است تا پیدایش احادیث موضوع را در ثلث آخر قرن نخست هجری و حدود سال 67 هجری اثبات نماید. این پژوهه می کوشد تا با تحلیل دیدگاه عمر فلاته در دو رویکرد سلبی و ایجابی و نقد روشمند آن بر پایه باور های اهل سنت، وقوع جعل حدیث در زمان حیات پیامبر _ صلی الله علیه و آله _ را اثبات نماید و پی آمد های این نظریه را _ که پیراستن دامان صحابه از غبار جعل و معرفی شیعیان به عنوان متهمان اصلی وضع حدیث است _ معرفی نماید.
    کلیدواژگان: احادیث موضوع، الوضع فی الحدیث، تاریخ پیدایش وضع حدیث، نقد نظریه عمر فلاته
  • عباس پسندیده صفحه 50
    از مسائلی که در سلامت روان نقش مهمی دارد، چگونگی واکنش به دو موقعیت خوشایند و ناخوشایند است. این امر عوامل مختلفی دارد؛ اما هدف این پژوهش، بررسی تک عواملی است که در روایات معصومان _ علیهم السلام _ آمده و هر کدام به تنهایی در هر دو موقعیت متضاد خوشایند و ناخوشایند، کارکرد تعدیل کنندگی یکسان دارند. روش پژوهش، کتابخانه ای و تحلیل محتواست. یافته پژوهش این است که بر اساس احادیث معصومان_ علیهم السلام _، تنظیم درست نظام های چهارگانه لذت، رغبت، اسناد، و انتظارات، هر کدام به تنهایی توان تعدیل واکنش در هر دو موقعیت متضاد را دارند. نتیجه این که با سرمایه گذاری روی این عوامل، می توان هر دو موقعیت خوشایند و ناخوشایند را پوشش داد و واکنش منفی را مهار کرد. این کار نیازمند تهیه سازوکار های اخلاقی و روانشناختی آن است.
    کلیدواژگان: موقعیت خوشایند، موقعیت ناخوشایند، تعدیل واکنش، توحید، دنیاشناسی، آخرت شناسی
  • فاضله میرغفوریان صفحه 67
    یکی از مسائل مورد توجه شارحان روایات الکافی تعریف عقل و حدودکارآیی آن است. این توجه به دلیل وجود روایات اهل بیت _ علیهم السلام _ در اصول الکافی است.
    این مقاله در دو بخش تنظیم شده است: بخش اول، شامل تعریف عقل از نگاه ملاصالح مازندرانی و علامه مجلسی است. ملاصالح دارای تمایلات فلسفی بوده و بنا بر این، تعریف وی از عقل کاملا متاثر از نگاه فلسفی وی است؛ اما علامه مجلسی به دلیل نگاه منتقدانه به فلسفه و تفکرات فلسفی، تعریفی کاملا متمایز از ملاصالح دارد.
    در بخش دوم، محدوده کارآیی عقل و نقش آن در معرفت بررسی شده است. ملاصالح به پیروی از اخباریان و فلاسفه ای چون میرداماد به موهبی و فطری بودن معرفت باور دارد و عقل را در این حوزه ناکارآمد معرفی می کند. علامه مجلسی نظر صریحی در این موضوع نمی دهد، اما با توجه به شواهد موجود در شرحش می توان به این نتیجه رسید که وی معرفت را نظری و اکتسابی می داند.
    کلیدواژگان: عقل، معرفت، ملاصالح مازندرانی، علامه مجلسی
  • محمدرضا سجادی طلب* صفحه 93
    پشتوانه اعتقاد شیعیان به امامت، احادیث متواتری است که در کتاب های معتبر حدیثی شیعه جای گرفته است. برخی با استناد به مخالفت عده ای از نزدیکان امامان _ علیهم السلام _ نتیجه گرفته اند که احادیث امامت، سال ها پس از حضور پیامبر _ صلی الله علیه و آله _ و امامان _ علیهم السلام _، توسط محدثان شیعی ساخته شده است.
    نگارنده در این نوشتار کوشیده است، ابتدا گزارش های مخالفت عده ای از خاندان و یاران ائمه _ علیهم السلام _ را آورده، سپس با استفاده از متون تاریخی و روایی، نشان دهد برخی از نزدیکان ائمه _ علیهم السلام _ که راه مخالفت با امامت ائمه _ علیهم السلام _ را در پیش گرفتند، با نصوص امامت آشنا بوده اند، اما عده ای از آنان برای رسیدن به قدرت و ثروت و عده ای دیگر با هدف تعجیل در امر قیام دچار انحراف شده اند؛ افزون بر آن که مخالفت گروه اندکی از نزدیکان ائمه _ علیهم السلام _ با امامت آنان، به معنای عدم صدور نصوص امامت نیست.
    کلیدواژگان: نصوص امامت، شرایط امامت، زیدیه، واقفه، فطحیه، دعاوی مهدویت
  • ابوالفضل ساجدی، سیدمحمود مرتضوی شاهرودی صفحه 116
    هدف این نوشتار معرفی یکی از ویژگی های مشترک «منطق فهم حدیث» و «دانش هرمنوتیک» است و در آن، گونه های دخالت ذهنیت ناقلان حدیث در فهم مخاطبان کتب روایی بررسی می شود. این پژوهش می کوشد تا نمونه هایی از احادیث را گردآوری و دسته بندی نماید که فهم راوی، ناقل یا گردآورنده از معنای حدیث در روایت گری او تاثیر گذاشته و در نتیجه، امکان دارد به فهم نادرست مخاطبان منجر شود. سپس در هر مورد راهکار های مناسب برای تحصیل اطمینان به مراد معصوم _ علیه السلام _ بیان شده است. نیز بیان خواهد شد که می توان با تکیه بر سیره عقلا در محاورات و استفاده از نگاه مجموعی به روایات مربوط به یک موضوع و پی گیری قراین، بر احتمال تاثیرگذاری فهم راوی در فهم خوانندگان کتب روایی از روایت غلبه کرد. همچنین، در این تحقیق، پدیده نقل به معنا و میزان تاثیر آن در فهم معارف دینی مورد توجه قرار گرفته است و بیان می شود که چگونه می توان به احتمال وجود نقل به معنا در یک روایت پی برد و در صورت احراز ݢݢآن، روش برداشت از روایات نقل به معنا چگونه است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، تاثیر ذهنیت راوی بر فهم خواننده، تبویب روایات، تقطیعات، ادراج، نقل به معنا
  • لطفعلی جباری*، اصغر هادوی صفحه 144
    مشاغل سازمانی از طریق فرایند طراحی شغل تعریف و حدود وظایف آنها تعیین می شود. طراحی مشاغل با روش منطقی می تواند بر رضایت شغلی متصدیان موثر واقع شود. تحقیق حاضر با هدف بررسی و تبیین رابطه طراحی شغل و رضایت شغلی صورت پذیرفته و طراحی شغل بر اساس مدل هاکمن _ اولدهام مورد مطالعه قرار گرفته است. برای اجرای پژوهش از جامعه آماری پژوهش، 131 نفر به عنوان نمونه انتخاب گردیدند و نمونه ها به روش نمونه گیری سیستماتیک انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها و آزمون فرضیه ها از دو پرسش نامه شامل پرسش نامه طراحی شغل و رضایت شغلی استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری توصیفی و استنباطی، از جمله همبستگی پیرسون. تحلیل واریانس یک راهه و همبستگی چندگانه استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها نیز با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گرفت. طبق آماره های محاسبه شده فرضیه های تحقیق تایید شد و این نتیجه حاصل شد که بین طراحی شغل و رضایت شغلی رابطه مثبت و مستقیم وجود دارد. در پایان نیز، پیشنهادهای مقتضی ارائه گردید.
    کلیدواژگان: طراحی شغل، ویژگی های شغلی، رضایت شغلی، موسسه دارالحدیث
|
  • Hamid Baqeri Page 3
    According to the well-known opinion Imami scholars are divisible into two major groups: early and recent scholars. There are several differences between the two groups in various areas of science، including hadith principles and issues. Our information about the first group’s principles of hadith scholarship is low، and in some cases limited to general reports of the scholars of the recent generation. Taking into consideration the fundamental differences of hadith principles of the two groups، they have also attempted to explain the basics of the first group، for example، the great emphasis they have placed on the early hadith scholars’ reliance on the system of evidences as a focal point of hadith assessment. Analytical and critical study of the historical reports of the early Imami scholars indicates the central role of the written source analysis among their numerous evidences. These studies indicate that the early hadith works - with different titles such as «kitab»، «asl»، «juz» and «nusakh» - regardless of their authors are of high status in the early Imami scholars’ hadith scholarship. Existing reports show that these scholars have sometimes considered a hadith text as reliable and valid based on the different reasons and evidence and finally verified the existing hadiths within it. This article attempts to explain the early Imami scholars’ emphasis on «book-based» components such as the notability of the book، its popularity among hadith scholars، and special attention to the reliable usuls، while mentioning a variety of examples.
    Keywords: Hadith Sources, Hadith Criticism, Source Credibility, Early
  • Mahdi Mardani, Abdilhadi Masoodi Page 29
    The issue of the beginning of hadith fabrication is one of the major issues about which the Shia and Sunni scholars have expressed different and sometimes conflicting opinions. One of the views belongs to Umar ibn al- Hasan ibn Uthman Falata، a Sunni contemporary author، whose book al-Wad` fi al-Hadith is the most important source in the field of hadith fabrication study. Reviewing other scholars'' ideas along with presenting historical documents، he sought to prove the last third part of the first century (about 67 AH) as the beginning time of hadith fabrication. Analyzing Umar Falata’s views from both negative and positive perspective using a systematic method based on the beliefs of Sunni people، the authors of the present research study attempts to demonstrate that hadith forgery occurred during the life of the Holy Prophet and caution against the consequences of imputing the beginning of hadith fabrication to Shia and introducing Shia as the main cause.
    Keywords: Fabricated Hadith, al, Wad fi al Hadith, History of Hadith Fabrication, Criticism, Critical Study of Umar Falata's View
  • Abbas Pasandideh Page 50
    The quality of response to both pleasant and unpleasant situations is one of the issues that have an important role in mental health. It has many causes، but this study is concerned with the single factors that are found in the narrations of the Infallible Imams، peace be upon them. Each alone has the same adjusting function in both pleasant and unpleasant situations. The present research study utilizes the content analysis method. Verify the sayings of the Infallible Imams peace be upon them، findings of the research indicates that correct regulation of the fourfold system of pleasure، desire، attribution، and expectations، each individual can adjust the response to both opposing situations. The author of the present paper concludes that investing in these factors can cover both pleasant and unpleasant situations and inhibit the negative reaction. This requires moral and psychological mechanisms.
    Keywords: Pleasant, Unpleasant Situations, Adjustment of Reaction, Unity, Ontology, Eschatology
  • Fazeleh Mir Ghafoorian Page 67
    Definition of aql (reason) and its effectiveness is one of the concerns of the commentators of Kafi’s narrativs. The importance attached to it is due to the Ahl al-Bayt’s narratives، peace be upon them. This paper is organized in two parts: The first part contains the definition of reason by Mulla Salih Mazandarani and Allama Majlisi. Mulla Salih had philosophical tendencies. Consequently، his definition of reason is quite influenced by his philosophical perspective. However Allama Majlisi’s critical approach to the philosophy and philosophical thinking makes his definition quite distinct from that of Mulla Salih. In the second part، the author investigates limits of reason and its role in cognition. Following Akhbaris and philosophers such as Mir Damad، Mulla Salih believes that knowledge and wisdom are natural and inherent in human beings and defines them as inefficient in this field. Allama Majlisi does not give clear comments on this topic. But given the evidence found in his commentary، it can be concluded that he considers knowledge to be theoretical and acquired.
    Keywords: Reason, Knowledge, Mulla Salih Mazandarani, Allama Majlisi
  • Mohammad Reza Sajjaditalab Page 93
    The Shia belief in Imamate is backed by mutawatir hadiths found in the Shia reliable hadith books. Due to opposition expressed by some of the relatives of the Infallible Imams، some have concluded that Imamate hadiths have been made by Shia narrators، years after the Prophet and Infallible Imams. The author of the present paper has tried to firstly present reports of some of the Imams family and companions opposition then، using historical texts and traditions show that some of the relatives of the Infallible Imams who opposed the Imamate of the Imams were familiar with the texts. Some of them opposed in order to achieve wealth and power، and others with the goal of hastening the uprising deviated from the path of truth. Moreover، opposition of a small group of Imams’ relatives is not tantamount to non-Issuance of the Imamte texts.
    Keywords: Texts Imam, the Imam, Zaidiyyah, Vaqfiyyah, Fatahiyyah, Claims of Mahdiism
  • Abolfazl Sajedi Sayyid Mahmood Mortazavi Shahroodi Page 116
    The present paper is concerned with a common feature of «the logic of hadith comprehension» and «hermeneutics». It investigates varieties of subjectivity among hadith transmitters and their role in readers’ understanding of hadith books. This study attempts to collect and classify examples of traditions that the narrator’s (transmitter’s or collector’s) understanding of hadith has influenced his or her narrations which may lead readers to a wrong deduction. The authors of the present paper offer an appropriate solution for each of them. They also explain that it is possible to remove the likely impact of narrator’s understanding on readers'' understanding by relying on sire uqala in conversations using a collective approach to the concerned traditions. This study also deals with the phenomena of paraphrasing and its impact on religious knowledge. How a paraphrased text is differentiated from a non paraphrased one? How can a paraphrased text is understood and in which way? These are questions that the authors of the present paper try to answer.
    Keywords: Hermeneutics, the Impact of the Narrator's Subjectivity on the Reader's Understanding, Mind, Classification of Hadiths, Fractionation, addition, Omission, Paraphrasing
  • Lotfali Jabbari Asghar Hadavi Page 144
    Organizational jobs are defined and their scope of the tasks is assigned through job design process. Jobs design using logical method can be effective on employees’ job satisfaction. The present study was designed to examine and explain the relationship between job satisfaction and job design and that of Hackman - Oldham''s job design model. To conduct this research study، 131 subjects were selected from statistical population by systematic sampling. Two questionnaires: job design and job satisfaction questionnaire were used to collect data and hypothesis testing. Descriptive and inferential statistical techniques such as Pearson correlation coefficient، analysis of variance and multiple correlations were also used to analyze the data. Data analysis was performed using SPSS software. Hypothesis was confirmed by the statistics calculated. The authors of the present paper concluded that the positive relationship between job satisfaction and job design is straightforward. They also suggested some appropriate recommendations.
    Keywords: Job Design, Job Characteristics, Job Satisfaction, the Dar al Hadith Institute