فهرست مطالب

مجله دانش و تندرستی در علوم پایه پزشکی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • شهرام محمدخانی، حمیده سلیمانی، سیداحمد سیدعلی نقی صفحات 1-10
    مقدمه
    ابتلا به عفونت HIV همه ابعاد زندگی اجتماعی، اقتصادی، بهداشت و سلامت روان فرد را تحت تاثیر قرار می دهد. افراد واکنش های متفاوتی به این وضعیت نشان می دهند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه طرحواره های هیجانی با میزان تاب آوری و مقاومت افراد مبتلا به عفونت HIV انجام شد.
    مواد و روش ها
    شرکت کنندگان پژوهش 130 نفر از بیماران مبتلا به عفونت HIV بودند که به مرکز مشاوره بیماری های رفتاری بیمارستان امام خمینی (ره) مراجعه نموده بودند و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون، طرحواره هیجانی لیهی و جمعیت شناختی گردآوری و از طریق روش همبستگی و تحلیل رگرسیون گام به گام مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که چهار طرحواره هیجانی: نشخوار فکری، تاییدطلبی از دیگران، دیدگاه ساده انگارانه و پذیرش هیجانات 38 درصد میزان تاب آوری را (38/0R2=) به شیوه معنادار پیش بینی می کنند (05/0>P). همچنین براساس تحلیل همبستگی بین طرحواره هیجانی مثبت مانند ابراز احساسات، دریافت تایید از دیگران، دیدگاه ساده انگارانه، ارزش های والاتر، توافق و پذیرش احساسات و تاب آوری رابطه مثبت معنادار و بین طرحواره هیجانی منفی مانند نشخوار فکری با تاب آوری رابطه منفی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش نشان داد طرحواره هیجانی نقش مهمی در میزان تاب آوری افراد مبتلا به عفونت HIV دارد. لذا، طراحی مداخلات روان شناختی در این زمینه توام با شناسایی و تغییر طرحواره های منفی می توانند به بهبود تاب آوری افراد کمک کنند.
    کلیدواژگان: طرحواره های هیجانی، تاب آوری، عفونت HIV
  • مهدیه شجاع، مهرداد آقایی، مصطفی قربانی، پاتریشیا خشایار، عباسعلی کشتکار، رامین محبی صفحات 11-20
    مقدمه
    آنتی ژن 4 وابسته به لنفوسیت T سیتوتوکسیک نقش مهمی در بازدارندگی فعالیت سلول های T بر عهده دارد. به نظر می رسد پلی مورفیسم 49AG مرتبط با بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک باشد اما نتایج مطالعاتی که تاکنون انجام شده است متناقض می باشد. بنابراین مطالعه حاضر با هدف بررسی بیشتر این ارتباط انجام شده است.
    مواد و روش ها
    جستجو از بانک های SID (Scientific Information Database)، Iran medex، Irandoc، OVID، Science Direct، Pubmed، Scopus انجام شد. کلیه مقالات تا تاریخ 30 دسامبر 2011 مورد بررسی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار STATA نسخه 11 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت بررسی ارتباط بین داده ها، نسبت شانس (OR) و فاصله اطمینان (CI) 95% در نظر گرفته شد. در صورت وجود هتروژنیتی از مدل تصادفی (با استفاده از روش درسیمونیان و لیرد) و در صورت عدم وجود هتروژنیتی، از مدل ثابت (با استفاده از روش مانتل هنزل) استفاده گردید.
    نتایج
    در مجموع 15 مطالعه در ارتباط با پلی مورفیسم 49AG و بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک وارد مطالعه گردید. 1705 فرد بیمار و 2299 فرد سالم به عنوان گروه مورد بررسی قرار گرفتند. در بررسی حاضر هیچ گونه ارتباط معناداری بین پلی مورفیسم مورد بررسی و بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک در هیچ یک از گروه های نژادی یافت نشد.
    نتیجه گیری
    در متا آنالیز حاضر، هیچ گونه ارتباطی بین پلی مورفیسم 49AG و بیماری لوپوس اریتماتوی سیستمیک یافت نشد. پیشنهاد می گردد در آینده با افزایش حجم نمونه، نتایج دقیق تری به دست آورد.
    کلیدواژگان: لوپوس اریتماتوی سیستمیک، پلی مورفیسم 49AG، CTLA، 4، متا آنالیز
  • فتاح مرادی، ویان وثوقی، اعظم حیدرزاده، سوران امینی مقدم صفحات 21-27
    مقدمه
    یکی از آدیپوسایتوکین هایی که توسط بافت چربی ترشح می گردد، آدیپونکتین است که با چاقی، افزایش مقاومت انسولینی، دیس لیپیدمیا و دیابت کاهش می یابد. هدف از مطالعه حاضر بررسی ارتباط سطوح سرمی آدیپونکتین با پروفایل لیپید، تستوسترون و کورتیزول در مردان کم تحرک بود.
    مواد و روش ها
    در یک مطالعه نیمه تجربی 45 مرد جوان که طی 6 ماه گذشته هیچ گونه فعالیت بدنی منظمی نداشتند، به عنوان آزمودنی انتخاب شدند. پس از 12 ساعت ناشتایی (در ساعت 8 صبح)، نمونه های خون جهت تعیین سطوح شاخص های خونی شامل آدیپونکتین، پروفایل لیپید، تستوسترون و کورتیزول سرم جمع آوری و ویژگی های عمومی آزمودنی ها نیز مورد سنجش قرار گرفت. جهت تحلیل داده های خام از نرم افزار آماری 16-SPSS و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 01/0>P استفاده گردید.
    نتایج
    سطوح آدیپونکتین به طور معنی داری با LDL-C (008/0=P، 25/0-=r)، تری گلیسیرید (003/0=P، 30/0-=r) و تستوسترون (002/0=P، 41/0-=r) همبستگی منفی، و با HDL-C (005/0=P، 26/0=r) آزمودنی ها همبستگی مثبت داشت. هیچ گونه رابطه معنی داری بین سطوح آدیپونکتین سرم با کلسترول تام (053/0=P، 21/0-=r) و کورتیزول (089/0= P، 16/0=r) مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در افراد کم تحرک پایین بودن غلظت آدیپونکتین ممکن است با اختلال در کنترل پروفایل لیپید همراه باشد، که این احتمال ابتلا به سندروم متابولیکی و بیماری های قلبی عروقی را در این افراد بالا می برد. همچنین، با وجود ارتباط مستقیم بین غلظت آدیپونکتین و تستوسترون سرم، ارتباط معنی داری بین سطوح آدیپونکتین با غلظت کورتیزول سرم در این مطالعه مشاهده نگردید.
    کلیدواژگان: آدیپونکتین، پروفایل لیپید، تستوسترون، کورتیزول
  • فاطمه بازرگانی پور، نازآفرین حسینی، سیدعبدالوهاب تقوی صفحات 28-39
    مقدمه
    سندروم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)، آثار عمده ای بر ابعاد مختلف زندگی بیماران مبتلا دارد. مفهوم توانایی جهت مقابله با بیماری، می تواند در چگونگی ارزیابی افراد از کیفیت زندگیشان حائز اهمیت باشد. بنابراین، درک عمیق چگونگی سازش این بیماران ضروری به نظر می رسد. هدف از پژوهش حاضر، فراهم نمودن درک عمیق راهبردهای سازگاری استفاده شده در بیماران مبتلا به PCOS می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی و از نوع تحلیل محتوی است. جهت انجام آن، از مصاحبه عمیق با 20 بیمار مبتلا به PCOS، که به صورت مبتنی برهدف انتخاب شدند استفاده گردید.
    نتایج
    درون مایه های اصلی به دست آمده از داده ها شامل تراوشات فکری (اعتقادات مذهبی، پارادوکس افکار)، گام های عملی (گام های مثبت مانند در جستجوی اطلاعات و درمان، گام های منفی مانند انفصال و اختفاء) و در جستجوی حمایت (حمایت خانواده، حمایت همتایان، حمایت دوستان) بود.
    نتیجه گیری
    بیماران در سازش با PCOS، در ابعاد مختلف زندگی فردی، خانوادگی و اجتماعی شرایط متفاوتی را تجربه می کردند. عده ای در سازش موثر با این شرایط موفق نبودند و برخی با حمایت دیگران و پشتوانه های اعتقادی و معنوی و روحیه مثبت به خوبی سازش یافته بودند. با توجه به شیوع بالای مشکلات جسمانی، روانی و اجتماعی در این بیماران، تقویت منابع سازگاری و شناسایی موانع تطابق می تواند در کمک به سازگاری این گروه با بیماری و ارتقای سطح کیفیت زندگی آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سازگاری، سندروم تخمدان پلی کیستیک، مطالعه کیفی
  • محمدرضا عبدالحسینی، محمدباقر سهرابی، پونه ذوالفقاری، صدف میرکریمی، الهه یحیایی، ابوالقاسم میرزاپور صفحات 40-44
    مقدمه
    جهت استفاده از وریدهای بزرگ بدن، وریدهای ساب کلاوین و ژوگولار بیشترین کاربرد را داشته و در اکثریت موارد از آنها استفاده می شود. از آنجایی که مزایا و معایب هر کدام از این دو روش کاتترگذاری مشخص نیست، این مطالعه جهت بررسی عوارض روش های کاتترگذاری ساب کلاوین و ژوگولار در بین بیماران دیالیزی انجام شده تا روش بهتر را مشخص نماید.
    مواد و روش ها
    این پژوهش به صورت کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی کلیه بیماران دیالیزی نیازمند به کاتتر وریدی که در نیمه اول سال 90 به بیمارستان امام حسین (ع) مراجعه و رضایت شرکت در طرح را داشته انجام شده است. در این مطالعه بیماران به صورت تصادفی ساده به دو گروه مداخله (کاتتر ژوگولار) و گروه کنترل (کاتتر ساب کلاوین) تقسیم شده و پس از انجام اقدامات اولیه، در اتاق عمل به روش استاندارد برای آنها کاتتر وریدی گذاشته شد. سپس عوارض این شانت گذاری مثل عفونت، هموتوراکس، پنوموتوراکس 1، 6، 12، 24 و 48 ساعت بعد از عمل بررسی گردید. در این مطالعه از 136 بیمار مورد بررسی، 72 بیمار (9/52%) در گروه مداخله و مابقی در گروه کنترل قرار گرفتند.
    نتایج
    از نظر میانگین بروز عفونت، در گروه مداخله 3/5±9/6 بیمار و در گروه کنترل 1/6±3/7 بیمار دچار عفونت شدند که تفاوت معناداری با هم نداشتند. درخصوص میانگین بروز هموتوراکس در گروه مداخله 5/2 ± 2/4 بیمار و در گروه شاهد 1/4 ± 4/6 بیمار دچار این عارضه شدند که به طور معناداری در گروه کنترل بیشتر بود (003/0P<). همچنین درخصوص بروز عارضه پنوموتوراکس میانگین بروز در گروه مداخله 7/6 ±7/10 بیمار و در گروه کنترل 2/7 ± 5/12 بیمار بود که تفاوت معناداری بین آنها دیده نشد. همچنین این مطالعه نشان داد سرعت عمل جراحی در گروه مداخله به طور معناداری از گروه کنترل بیشتر بوده است (05/0P<).
    نتیجه گیری
    نتایج این پژوهش نشان داد که هر چند از هر دو روش کاتترگذاری ساب کلاوین و ژوگولار، باتوجه به شرایط بیمار و تجربه جراح می توان استفاده کرد ولی روش ژوگولار به دلیل عارضه کمتر هموتوراکس و سرعت عمل بیشتر می تواند به عنوان روش ارجح مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ورید ساب کلاوین، ورید ژوگولار، کاتتر وریدی، بیماران دیالیزی
  • رقیه کریمی، محبوبه خواجه*، سونیا آرزومانیانس، عباس مهران، محمد حیدرزاده صفحات 45-53
    مقدمه

    شواهد نشان می دهد که تولید صدا در بخش مراقبت های ویژه نوزادان نتایج نامطلوبی را در نوزادان نارس به دنبال خواهد داشت. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر تعدیل آلودگی های صوتی در بخش مراقبت های ویژه بر معیارهای رفتاری نوزادان بستری در این بخش، انجام شده است.

    مواد و روش ها

    نمونه های پژوهش شامل 110 نوزاد نارس بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان بودند که در دو گروه 55 نفره تجربی و شاهد جای گرفتند. این نوزادان با میانگین سن جنینی کمتر از 37 هفته و میانگین وزن کمتر از 2500 گرم در زمان تولد به دنیا آمده، کمتر از 28 روز سن داشتند، حداقل 2 روز در بخش مراقبت های ویژه بستری بودند و تحت تهویه مکانیکی نیز قرار نداشتند. برای نمونه گیری در 2 مقطع زمانی انجام شد؛ در مقطع زمانی اول، هر نوزاد دارای معیارهای ورود به پژوهش در گروه شاهد قرار گرفته و در مقطع زمانی دوم، نوزادان واجد شرایط در گروه تجربی قرار گرفتند. در مقطع زمانی اول، پرستار آموزش دیده با استفاده از دستگاه صداسنج، تراز فشار صوت در شبکه وزنی A (صدای منطبق با شنوایی انسان) و C (صدای منطبق با صدای موجود در محیط) و تراز معادل فشار صوت LAeq و معیارهای رفتاری نوزادان را سنجیده است. در مقطع زمانی دوم، مداخلات تعدیل کننده آلودگی های صوتی به مدت 6 هفته در گروه مداخله اجرا و سپس به روش قبلی، تراز فشار صوت در شبکه وزنی A و C و تراز معادل فشار صوت LAeq و همچنین معیارهای رفتاری نوزادان سنجش گردید.

    نتایج

    تفاوت آماری معناداری در میانگین پاسخ های رفتاری نوزادان دو گروه مشاهده نشد؛ به علاوه تراز فشار صوت در شبکه وزنی C و A در گروه تجربی به شکل معتاداری کمتر از گروه شاهد بود. همچنین تفاوت آماری معناداری در تراز معادل فشار صوت در شبکه بین دو گروه مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که در بخش های مراقبت ویژه نوزادان مورد مطالعه، میزان آلودگی صوتی بیش از حد استاندارد می باشد. لیکن برای نشان دادن تاثیر آن بر پاسخ های رفتاری نوزادان پژوهش های بیشتری در این زمینه باید انجام پذیرد.

    کلیدواژگان: بخش مراقبت های ویژه نوزادان، نوزاد نارس، آلودگی صوتی
  • زهره کشاورز، معصومه سیمبر *، علی رمضانخانی، حمید علوی مجد صفحات 54-61
    مقدمه

    مدل رفتار برنامه ریزی شده چارچوب مفیدی برای پیش بینی رفتارهای بهداشتی فراهم می نماید. اضافه نمودن خودکارآمدی به مدل رفتار برنامه ریزی شده، عامل موثرتری در پیش بینی رفتار می باشد. لذا این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مداخله آموزشی بر مبنای «مدل تلفیقی رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی» بر رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت زنان کارگر سنین باروری صورت پذیرفت.

    مواد و روش ها

    این پژوهش یک مطالعه تجربی بود. تعداد 70 نفر از زنان کارگر در دو کارخانه لواشک سازی (35 نفر گروه مداخله و 35 نفر گروه کنترل) به طور تصادفی انتخاب شدند. پرسشنامه معتبر و پایای«بررسی رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت زنان کارگر»؛ ابزار جمع آوری داده ها بود. ابزار یک بار قبل و یک با بعد از مداخله آموزشی تکمیل گردید. داده ها توسط آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج پیش آزمون نشان داد قبل از مداخله آموزشی در تمامی حیطه ها (نگرش، هنجار فردی، درک کنترل رفتار، خودکارآمدی، قصد و رفتار) بین گروه مداخله و کنترل تفاوت معنی داری وجود نداشت (05/0≤P) اما بعد از مداخله آموزشی میانگین امتیازات نگرش، هنجار فردی، درک کنترل رفتار، خودکارآمدی، قصد و رفتار نسبت به رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت در گروه مداخله افزایش یافت. همچنین بیشترین تفاوت میانگین در حیطه خودکارآمدی بود.

    نتیجه گیری

    «مدل تلفیقی رفتار برنامه ریزی شده و خودکارآمدی» به عنوان الگوی قابل قبولی جهت طراحی مداخلات و ارتقای رفتارهای ارتقاء دهنده سلامت زنان کارگر پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: رفتار، زنان کارگر، مدل، مداخله
  • سهراب بوذرپور، مجید مومنی مقدم، مریم مقدم متین، حسین کاظمی مهرجردی، سجاد سی سخت نژاد، آسیه حیرانی طبسی، احمدرضا بهرامی* صفحات 62-69
    مقدمه

    سلول های بنیادی اسپرماتوگونی به عنوان سلول بنیادی اختصاصی بافت بیضه وظیفه تولید مداوم اسپرم را در جنس نر بر عهده دارند. حفظ خودنوزایی این سلول ها جهت تضمین اسپرم زایی مداوم ضروری بوده و کنام بیضه با فراهم آوردن شرایط مناسب این مهم را برعهده دارد. تا کنون در شرایط آزمایشگاهی مواد و عوامل رشد اختصاصی جهت جایگزینی این کنام معرفی شده اند که اغلب این مطالعات بر روی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی پستانداران صورت گرفته است. لذا در این مطالعه اثر عصاره بیضه موش و خروس بالغ در مقایسه با عوامل رشد بر روی ویژگی کلنی زایی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی خروس مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه اثر عصاره بیضه موش و خروس بالغ در مقایسه با سه عامل رشد GDNF، bFGF و LIF بر روی ویژگی کلنی زایی سلول های بنیادی اسپرماتوگونی خروس در طی چهار روز تیمار تحت بررسی قرار گرفت. پس از مشخص شدن غلظت بهینه عوامل مورد آزمایش، سلول ها به مدت دوهفته تحت تیمار قرار گرفتند و سپس بررسی بیان ژن OCT4 به عنوان یک ژن حائز اهمیت در سلول های بنیادی اسپرماتوگونی با روش Real-time RT-PCR انجام پذیرفت.

    نتایج

    نتایج بررسی کلنی زایی نشان داد که پس از گذشت چهار روز از تیمار با عصاره بیضه موش و خروس بالغ در مقایسه با گروه کنترل و همچنین عوامل رشد GDNF، bFGF و LIF در مقایسه با نمونه های کنترل تفاوت قابل ملاحظه ای را در تعداد کلنی های تشکیل شده نشان دادند. نتایج بررسی بیان ژنی نیز نشان داد که پس از گذشت دو هفته از تیمار، بیان ژن OCT4 به طور معنی داری افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد عصاره بیضه می تواند به عنوان جایگزینی مناسب اما قابل ارتقا برای عوامل رشد گران قیمت مطرح گردد.

    کلیدواژگان: سلول بنیادی اسپرماتوگونی، خودنوزایی، عوامل رشد، عصاره بیضه
  • یعقوب فربود، امیرحسین ظریف کار، مهین دیانت، علیرضا سرکاکی، مریم موسوی* صفحات 70-76
    مقدمه

    تجویز استرپتوزوتوسین به صورت داخل بطنی موجب اختلال یادگیری و حافظه می شود. مکانیسم های مختلفی مانند استرس اکسیداتیو و اختلال سیگنالینگ انسولین برای این اختلال حافظه مطرح شده است. با توجه به اینکه تغییرات فوق در بیماری آلزایمر نیز رخ می دهد این مدل جهت بررسی بیماری آلزایمر به صورت وسیعی استفاده می شود. آگماتین پلی آمینی است که از دکربوکسیلاسیون ال- آرژینین مشتق می شود. اخیرا نقش حفاظت گر نورونی برای این شناسایی شده است. لذا در این مطالعه اثر حفاظتی آگماتین در برابر اختلال حافظه ناشی از استرپتوزوتوسین مورد بررسی قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    رت های نر از نژاد Sprague Dawley در محدوده وزنی 200 تا 250 گرم در این مطالعه استفاده شدند. ابتدا کانول هایی به صورت دو طرفه در بطن جانبی جای گذاری شد. سپس استرپتوزوتوسین در روزهای 1 و 3 با دوزmg/kg 3 در دو دوز منقسم تزریق گردید. تزریق درون صفاقی آگماتین نیز با دوزهای mg/kg 40 و 80 از روز 4 تا روز 14 به صورت یک در میان انجام شد. همچنین توانایی یادگیری و حافظه در روز 15 تا 18 به وسیله ماز آبی موریس ارزیابی شد. رت ها در 3 روز اول آموزش دیدند و در روز جهارم آزمون پروب انجام شد. همچنین به منظور بررسی اثر داروها بر انگیزش یا هماهنگی حسی حرکتی، پس از آزمون، آزمون سکوی آشکار نیز انجام شد.

    نتایج

    نتایج نشان دادند که آگماتین با دوز mg/kg 80 و نهmg/kg 40 از اختلال یادگیری و حافظه ناشی از تزریق داخل بطنی استرپتوزوتوسین در ماز آبی موریس جلوگیری می کند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که آگماتین می تواند در اختلالات یادگیری و حافظه ناشی ازجمله در بیماری آلزایمر سودمند باشد.

    کلیدواژگان: استرپتوزوتوسین، آگماتین، یادگیری، حافظه، ماز آبی موریس، موش صحرایی
  • حسین خواستار، مهری کدخدایی، بهجت سیفی، حمید کلالیان مقدم، مریم یارمحمدی، نوشین احمدیان چاشمی، مهدی خاکساری صفحات 77-81
    مقدمه
    ایسکمی- پرفیوژن مجدد (IR) کلیوی یکی از علل شایع آسیب حاد کلیوی می باشد. این شرایط سبب اختلال در عملکرد اندام های دوردست (remote organ) مانند ریه، قلب و کبد نیز می گردد. لذا در این مطالعه اثر لکوسیت ها بر میزان گلوتاتیون بافت کبد به دنبال آسیب ناشی از ایسکمی- پرفیوژن مجدد کلیوی، مورد بررسی قرار گرفت.
    مواد و روش ها
    موش های سوری Inbred در دو گروه کنترل و IR کلیوی دوطرفه که 50 دقیقه ایسکمی و به دنبال آن 3 ساعت پرفیوژن مجدد را تحمل کردند، قرار گرفتند. سپس نمونه ی خون و نمونه ی کبد موش ها در شرایط بیهوشی جمع آوری گردید. لکوسیت ها از خون جدا شده و به دو گروه گیرنده منتقل شدند: به این ترتیب که موش های گروه «گیرنده کنترل» لکوسیت های گروه کنترل و موش های گروه «گیرنده IR» لکوسیت های گروه IR را دریافت نمودند. بعد از 24 ساعت نیز تمامی موش های گیرنده بیهوش گردیده و نمونه های خون و کبد آنها جمع آوری شد.
    نتایج
    در گروه موش های گیرنده IR نسبت به گروه موش های گیرنده کنترل گلوتاتیون (GSH) به طور معنی دار کاهش یافت.
    نتیجه گیری
    این نتایج نشان داد که آسیب کبدی ناشی از انتقال لکوسیت ها به دنبال ایسکمی- پرفیوژن مجدد کلیوی، احتمالا به سبب القای استرس اکسیداتیو در این بافت انجام می شود.
    کلیدواژگان: ایسکمی کلیوی، اندام های دور دست، آسیب کبدی، لکوسیت ها، استرس اکسیداتیو
|
  • Shahram Mohammadkhani, Hamide Soleimani, Seyed Ahmad Seyd Ali Naghei Pages 1-10
    Introduction
    HIV infection affects a person''s life in all aspects of social، economic، health and mental health conditions. The purpose of this study was to examine the relationship between emotional schemas and resilience to HIV infection.
    Methods
    130 HIV infected people from the counseling center of behavioral illness of Imam Khomeini hospital were selected by convenience method. Data was collected using the resiliency and emotional schemas questionnaires. The data were analyzed using the statistical software (SPSS. 18)، Pearson correlation and stepwise regression methods.
    Results
    Stepwise regression analysis showed that 38% of total variance of resiliency in HIV infected people is predicted by four emotional schemas; rumination، validation by others، simplistic view، and acceptance of feeling (P<0. 05). There is a significant positive correlation between adaptive emotional schemas (such as expression، validation by others; simplistic view، higher value، agreement، and acceptance of feeling) and resiliency. Moreover، there is a negative correlation between maladaptive emotional schema such as rumination and resiliency.
    Conclusion
    This study showed that the emotional schemas are significant predictors of resiliency in people living with HIV. Therefore، identifying and modifying maladaptive emotional schema through psychological intervention can be helpful in increasing resilience of people living with HIV.
    Keywords: Emotional schema, Resilience, HIV infection
  • Mahdieh Shojaa, Mehrdad Aghaie, Mostafa Qorbani, Patricia Khashayar, Abbas Ali Keshtkar, Ramin Mohebi Pages 11-20
    Introduction
    Cytotoxic T lymphocyte-associated antigen-4 (CTLA-4) is an important negative regulator of T-cell responses. The49AG polymorphism of the CTLA-4 gene may be associated with systemic lupus erythematosus (SLE) risk، but the results from previous published studies have been inconsistent. We carried out a meta-analysis search to assess this association more precisely.
    Methods
    A systematic search of six electronic databases (Pubmed، Science direct، OVID، Iran doc، Iran medex and SID: Scientefic Information Database) was performed for relevant articles published between 1978 and 2011. The odds ratio (OR) and its 95% confidence interval (95%CI) were used to assess the strength of the association. We evaluated both fixed and random effect models، depending on the presence of between-study heterogeneity. The data were analyzed using STATA software.
    Results
    A total of 15 independent studies on the CTLA-4 gene 49AG polymorphism and SLE، including 1705 cases and 2299 controls were used in the meta-analysis. No significant association was found between 49AG polymorphism and SLE risk in the overall or subgroup analyses.
    Conclusion
    This meta-analysis showed no significant association between 49AG polymorphism and SLE susceptibility. Large-scale and well-designed case-control studies are suggested.
    Keywords: Systemic lupus erythematosus (SLE), 49AG polymorphism, CTLA, 4, Meta, analysis
  • Fatah Moradi, Viyan Vosouqi, Azam Heydarzadeh, Soran Amini Aghdam Pages 21-27
    Introduction
    Adiponectin is one of adipocytokines secreted by adipose tissue that decreases with increased insulin resistance، dyslipidemia، obesity and diabetes. The purpose of this study was to investigate relationships between serum adiponectin levels and lipid profiles، testosterone، and cortisol in sedentary men.
    Methods
    In semi-experimental study، forty five young men، without experience of regular physical activity during past six months were selected. After 12 h fasting (at 8 A. M.)، Venous blood samples were collected for adiponectin، testosterone، cortisol and lipid profiles assessment. Moreover general characteristics of subjects were assessed. Data was analyzed using SPSS 16. 0 software and the relationships were calculated by Pearson’s correlation analysis.
    Results
    Adiponectin levels were negatively correlated to LDL cholesterol (r=-0. 25، P=0. 008)، triglyceride (r=-0. 30، P=0. 003)، and testosterone levels (r =-0. 41، P=0. 002) and positively correlated to HDL cholesterol levels (r= 0. 26، P=0. 005). No significant correlations were observed between adiponectin levels with total cholesterol (r= -0. 21، P=0. 053) and cortisol levels (r=0. 16، P=0. 089).
    Conclusion
    It seems that in sedentary men، lower adiponectin levels are associated with dyslipidemia and consequently increased risk of metabolic syndrome and cardiovascular diseases in these subjects. Moreover، serum concentrations of adiponectin are directly correlated with testosterone levels، but it appears that there is no correlation between adiponectin levels and cortisol concentrations.
    Keywords: Adiponectin, Lipid profile, Testosterone, Cortisol
  • Fatemeh Bazarganipour, Nazafarin Hosseini, Seyed Abdolvahhab Taghavi Pages 28-39
    Introduction
    Polycystic ovary syndrome (PCOS) has major effects on various aspects of life in these patients. Moreover، the concept of ability to cope with illness could be important in the evaluation of patients’ quality of life. Therefore، understanding of the patient''s adaptation seems to be necessary. The aim of the present study is to provide a deep understanding of the coping strategies used by patients with PCOS.
    Methods
    This study is qualitative content analysis and in order to conduct the study، through an in-depth interview، twenty patients with PCOS were purposively selected.
    Results
    The main themes derived from the data were centered thinking (religious beliefs، thoughts paradox)، practical steps (positive steps such as information and treatment seeking and negative steps such as separation and hiding) and support seeking (family support، peer support، friend support).
    Conclusion
    Patients in coping with PCOS were experiencing different conditions in various aspects of life: individual، family and social life. Some of these patients were not successful in effective coping and others were well adapted by support of others، religious and spiritual background and optimism. Given the high prevalence of physical، psychological and social problems in these patients، strengthening coping resources and identifying barriers can help to reconcile these patients to their disease and improve their quality of life.
    Keywords: Coping, Polycystic ovarian syndrome, Qualitative research
  • Mohammad Reza Abdoulhosseini, Mohammad Bagher Sohrabi, Poone Zolfaghari, Sadaf Mirkarimi, Elahe Yahyaei, Aboulghasem Mirzapour Pages 40-44
    Introduction
    To use the large vessels of the body، the subclavian and jugular veins had the most applications and they are used in most cases. Since the advantages and disadvantages of each of these two catheterization methods are unknown، this study evaluated the effects of subclavian and jugular catheterization procedures among dialysis patients to determine the best method.
    Methods
    This study was a randomized clinical trial performed on all dialysis patients requiring venous catheter that referred to Imam Hossain hospital in the first half of the 2011 and approved participation in the project. In this study، patients were divided randomly into two groups of intervention (jugular catheter) and control (subclavian catheter)، and after primary activities، in the operating room، venous catheter was placed for them by using the standard procedure. The shunt complications such as infection، heamothorax، and pneumothorax were investigated 1، 6، 12، 24 and 48 hours after surgery. In this study patients were divided into two groups،intervention group (52. 9%) and control group (47. 9%).
    Results
    The average incidence of infection in intervention group was 6. 9 ± 5. 3 and in control group was 7. 3 ± 6. 1، and they were not significantly different. The average incidence of heamothorax in control group 6. 4 ± 4. 1 was significantly higher than intervention group 4. 2 ± 2. 5 (P<0. 003). The average incidence of the complication of pneumothorax in intervention group was 10. 7 ± 6. 7 and in control group was 12. 5 ± 7. 2 and there was no significant difference between them. Moreover the speed of surgery in the intervention group was significantly higher than control group (P<0. 05).
    Conclusion
    The results showed that although both subclavian and jugular catheterization can be used according to the patients’ condition and the surgeon''s experience، due to the lower heamothorax complication and faster speed of surgery، the jugular catheterization should be considered as the preferred method.
    Keywords: Subclavian, Jugular, Venous catheter, Dialysis patients
  • Roghayyeh Karimi, Mahboobeh Khajeh, Soniya Arezumaniyans, Abbas Mehran, Mohammad Heidarzadeh Pages 45-53
    Introduction

    High auditory stimulation puts preterm infants at high risk for adverse health effects. Present study was conducted with this aim to determine the effect of noise modifying in NICU on premature infants’ behavioral responses.

    Methods

    Research samples were 110 premature infants that divided in experiment and control groups. These infants had 28 days age، hospitalized in NICUs more than 2 days، below 37 week gestational age and below 2500 gram birth weight without mechanical ventilation. In the first section of time، each infant with inclusion criteria، inserted in control group and then in second section of time، infant with inclusion criteria placed in experiment group. In first section، educated nurse measured the LAeq، LC، LA and infants’ behavioral responses. In second section، noise modifying interventions implemented in experimental group for 6 weeks، and then LAeq، LC and LA and infants’ behavioral responses were measured with the same methods.

    Results

    No statistical significant differences were observed in two groups in the mean frequency of crying، sleeping and startle. Moreover، recorded mean LC in experiment group (P=0. 021) as well as mean LA (P=0. 008) was lower than control group. In addition، no statistical significant difference was observed in LAeq between two groups.

    Conclusions

    This study showed that noise in studied NICUs was higher than standards and had reached to psychological damage. Since، change in NICUs environment in order to modifying noise، had no effect on premature infants’ behavioral responses، as well as، the observed reduction in LC and LA is clinically negligible; it seems that، more research is needed in this area.

    Keywords: NICU, Premature infant, Noise
  • Zohre Keshavarz, Masumeh Simbar, Ali Ramezankhani, Hamid Alavi Majd Pages 54-61
    Introduction

    Model of planned behavior (PBM) is a useful framework for predicting health behaviors. Adding self-efficacy construct to PBM can increase predictability of behaviors by the model. Therefore، the present research was conducted to assess the effect of educational program based on “Integrated model of planned behavior and self-efficacy” (PBSEIM) on health promotion behaviors of female workers in reproductive age.

    Methods

    It was an experimental research. A total of 70 women working in the Fruit roll-ups plant (35 individuals in intervention group and 35 individuals in control group) were randomly selected. Data was completed by the valid and reliable «inventory for assessment of female workers health promotion behavior» questionnaire. The questionnaire was completed once before and once after the educational intervention. Data was analyzed by descriptive and inferential statistics.

    Results

    The results showed that before the intervention in all domains (attitudes، subjective norms، perceived behavioral control، self-efficacy، intention and behavior)، no significant difference between the intervention and control groups were observed (P≥0. 05). But after the intervention، the mean scores of attitude، subjective norm، perceived behavioral control، self-efficacy، intention and behavior toward health promoting behaviors increased in the intervention group (P≤0. 05). Also، the greatest mean difference was in self-efficacy construct.

    Conclusion

    «Integrated model of planned behavior and self-efficacy» as an acceptable model for the design of interventions to improve the health promoting behaviors of female workers is recommended.

    Keywords: Behavior, Female workers, Model, Intervention
  • Sohrab Boozarpour, Majid Momeni Moghaddam, Maryam Moghaddam Matin, Hossein Kazemi Mehrjerdi, Sajjad Sisakhtnezhad, Asieh Heirani Tabasi, Ahmad Reza Bahrami Pages 62-69
    Introduction

    Spermatogonial stem cells are regarded as the continual generator of sperms in males. They possess the potential to regenerate themselves، provided by the niche، which is necessary for substituting the old sperms with the new ones and their population’s maintenance. There are demanding efforts conducted often on spermatogonial stem cells، and some special growth factors with the capability of reestablishment of this niche under experimental circumstances، but there have been few studies on poultries in this respect.

    Methods

    In the present study، the impact of adult mice and roosters testes extracts on colony-formation potential of chicken spermatogonial stem cells in the course of four days، as compared to those of three conventional growth factors (LIF، bFGF and GDNF) was investigated. After determination of the optimum concentrations of growth factors، OCT4 gene expression was measured as one of spermatogonial stem cell activities’ signature via Real-time RT-PCR technique during two weeks treatment.

    Results

    The results of colony forming activity show that in vitro treatment by the mice and roosters testes extracts and the three mentioned growth factors (GDNF،bFGF and LIF) had a considerably discrepancies in terms of the number of created colonies compared to the control group (without adding any factor) after four days. Moreover، the OCT4 over-expressed extremely by these biological impulses after two weeks.

    Conclusion

    The results indicated that the testes extract would be a valuable substitute for non-economical industrial growth factors.

    Keywords: Spermatogonial stem cell, Self renewal, Growth factors, Testes extract
  • Farbood Yaghoub, Amir Hossein Zarifkar, Mahin Dianat, Alireza Sarkaki, Maryam Mousavi Pages 70-76
    Introduction

    Intracerebroventricular injection of streptozotocin leads to learning and memory impairment. Different mechanisms such as oxidative stress and insulin signaling disruption has been proposed for streptozocin induced learning and memory deterioration. As these changes occur in Alzheimer''s disease، this model is widely used to assess Alzheimer''s disease. Agmatine is a polyamine derived from L-arginine decarboxylation. Agmatine is shown to have various effects such as neuroprotective role. Therefore، the present study was aimed to assess the plausible protective effect of agmatine against streptozocin induced memory impairment.

    Methods

    Male sprague-dawely rats weighing 200-250 g were used in this study. Within surgery the canules were implanted bilaterally into lateral ventricle. Streptozocin was injected on days 1 and 3 (3 mg/kg in divided doses). Agmatine administration (40 and 80 mg/kg) was started from day 4 and continued in an alternate manner till day 14. The animal’s learning and memory capability was assessed on days 15-18 using morris water maze. The animals were trained during 3 days، and on day 4، the probe test was done. In order to assess the effect of drugs on motivation and sensorimotor coordination، a visible platform test was performed after the probe trial.

    Results

    While streptozocin injection led to learning and memory disability، agmatine treatment in dose 80 mg/kg but not 40 mg/kg restored this memory impairment.

    Conclusion

    It seems that agmatine might be beneficial for memory impairment caused by Alzheimer’s disease.

    Keywords: Streptozotocin, Agmatine, Learning, Memory, Morris water maze, Rat
  • Hossein Khastar, Mehri Kadkhodaee, Behjat Seifi, Hamid Kalalian Moghaddam, Maryam Yarmohammadi, Nooshin Ahmadian Chashmi, Mehdi Khaksari Pages 77-81
    Introduction
    Renal ischemia reperfusion (IR) is a common cause of acute renal failure. Renal IR induces remote organ dysfunction such as lung، heart and liver. The aim of this study was to assess the role of leukocytes on the hepatic tissue glutathione as a liver antioxidant index after renal IR injury.
    Methods
    Inbred mice were subjected to either sham operation (sham donor) or bilateral renal IR injury that undergoes 50 min ischemia followed by 3h reperfusion (IR donor). Mice were then anesthetized for collection of blood and liver samples. Leukocytes isolated from blood and then were transferred to two recipient groups: recipient mice that received leukocytes from sham-operated control mice and intact recipient mice that received leukocytes from IR mice. After 24h، recipient mice were anesthetized and blood and liver samples were collected.
    Results
    Hepatic glutathione (GSH) decreased significantly in intact recipient mice that received leukocytes from IR mice in comparison to intact recipient mice received leukocytes from sham-operated control mice.
    Conclusion
    These results suggest that leukocytes are one of the possible factors that contribute to liver damage after renal IR injury and this damage is partly due to the induction of oxidative stress.
    Keywords: Renal ischemia, Remote organs, Liver damage, Leukocyte, Oxidative stress