فهرست مطالب

رهیافت انقلاب اسلامی - پیاپی 26 (بهار 1393)

فصلنامه رهیافت انقلاب اسلامی
پیاپی 26 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/04
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید صادق حقیقت*، سید موسی موسوی صفحه 3
    این پژوهش ازطریق رهیافت روانشناسی سیاسی، با استفاده از روش تحلیل محتوا و روش کتابخانه ای و کشف سبک رهبری وکد عملیاتی امام خمینی(ره) وجیمی کارتر، وقوع انقلاب اسلامی را به وجه بهتری تفسیر کرده است. محمدرضا شاه متکی به حمایت آمریکا بود. جیمی کارتر فردی آرمانگرا و با سبک رهبری (رفاقتی) نتوانست حمایت روانی و فکری منسجم و هدفمندی نسبت به محمدرضا شاه ارائه دهد. اما در مقابل امام خمینی(ره)، فردی با نگرشی الهی، خدامحور و شخصیتی نفوذ ناپذیر در راه انجام وظیفه، باتوانایی بالا در انطباق آرمان ها و واقعیت ها، توانست موج عظیم اعتراضات علیه شاه را با موفقیت رهبری نماید.
    کلیدواژگان: روانشناسی سیاسی، انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره)، کارتر، رهبری، کد عملیاتی
  • علیرضا کریمیان*، عباسعلی رهبر صفحه 23
    امروزه رسانه های جمعی به عنوان مهم ترین عامل تاثیر گذار در شکل گیری افکار عمومی ارتباط تنگاتنگی با قدرت سیاسی و حفظ ثبات سیاسی دارند. رسانه های جمعی با کارکردها و کژکارکردهای خود می توانند از طرق متغیرهای واسط در حوزه های مختلف اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و سیاسی در کارآمدی و حفظ مشروعیت سیاسی و یا بالعکس در عدم کارآمدی و کاهش مشروعت سیاسی در جهت ثبات یا بی ثباتی سیاسی حکومت ها نقش ایفا کنند. در این مقاله ضمن طرح عوامل موثر در ثبات و بی ثباتی سیاسی نقش رسانه ها در الگوهای مختلف ثبات سیاسی پویا، ایستا و کاذب و نیز بی ثباتی سیاسی بررسی شده است. در این مقاله به این سوال پاسخ داده شده است که چگونه محمدرضاشاه پهلوی در طی سال های 1357-1332 رسانه های جمعی و به ویژه مطبوعات را در جهت تقویت ثبات سیاسی کاذب مبتنی بر زور به کار گرفت؟ و رسانه ها چگونه در بی ثباتی سیاسی حکومت شاه و وقوع انقلاب اسلامی نقش ایفا کردند؟
    کلیدواژگان: رسانه های جمعی، ثبات سیاسی، بی ثباتی سیاسی، مشروعیت سیاسی، انقلاب اسلامی
  • اصغر افتخاری*، مهدی اسدی صفحه 45
    پرسش از ماهیت حکومت اسلامی در ارتباط مستقیم با موضوع مردم و جایگاه ایشان در نظام سیاسی است. به همین دلیل می باشد که اندیشه گران و فلاسفه سیاسی مسلمان در این خصوص مطالب متعددی را منتشر و نظریه های مختلفی ارائه نموده اند. در این میان می توان به اندیشه سیاسی آیت الله سیدمحمد باقر صدر اشاره داشت که با طرح نظریه «خلافت سیاسی انسان»، تلاش دارد به نوعی بین مشروعیت الهی و نقش محوری انسان در تاسیس و استقرار حکومت اسلامی جمع نماید. در نوشتار حاضر نویسندگان از جایگاه مردم در حکومت اسلامی از منظر آیت الله سیدمحمد باقر صدر سوال نموده و با استفاده از روش تحلیلی و مستند به نظام مفهومی و ساختار معنایی نظریه خلافت سیاسی انسان، نشان داده اند که آیت الله صدر با تاکید بر حق تکوینی انسان ها در عرصه عمل سیاسی، مشروعیت حکومت اسلامی را با نقش مردم فهم و تحلیل کرده است.
    کلیدواژگان: آیت الله سیدمحمدباقر صدر، اسلام، حکومت اسلامی، مردم، مردم سالاری، مشروعیت، خلافت سیاسی
  • کاووس سیدامامی*، ایمان رکوعی صفحه 67
    دراین مقاله، با اتخاذ رویکرد آینده پژوهانه و استفاده از روش تحلیل ریخت شناسی، مدلی برای شناسایی گونه های پیش روی پدیده اسلام گرایی ارائه شده است. روش تحلیل ریخت شناسی با تمرکز بر ویژگی ها و معیارهای متمایزکننده، ابزاری برای ترسیم همه سناریوهای قابل تصور پیش روی پدیده ها ارائه می دهد. اسلام گرایی در این مقاله به مثابه یک جنبش اجتماعی درنظر گرفته شده که با توجه به زمینه های ذهنی و مبانی نظری مختلف و نیز نحوه ی برساختن هویت های گروهی می تواند از وجوه تمایز و درنتیجه گونه های متفاوتی برخوردار باشد. به منظور شناسایی معیارها و ویژگی های متمایزکننده گونه های مختلف اسلام گرایی، برخی از رایج ترین گونه شناسی های موجود مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. طی این بررسی مشخص شد که در متمایزسازی گونه های مختلف اسلام گرایی در منابع عمدتا غربی نواقص جدی دیده می شود. گونه شناسه هایی که در برخی از این منابع ارایه می شود اساسا متکی به مفروضات و مفاهیم غیربومی و غیرواقع بینانه است و مانع شناخت بهتر و عمیق تر از این جنبش ها می شود. رهیافت مذکور در این مقاله به چالش کشیده شده و تلاش گردیده تا با شناسایی طیف متنوعی از معیارهای متمایزساز مدلی برای شناسایی همه گونه های ممکن پیش روی پدیده اسلام گرایی ارائه شود.
    کلیدواژگان: اسلام گرایی، آینده پژوهی، جنبش های اجتماعی، روش تحلیل ریخت شناسی
  • سید محمد علی تقوی*، سید حسین اطهری، حوا بخشی ایوری صفحه 91
    مکتب تفکیک یکی از مکاتب فکری است که طی سال های اخیر در اندیشه شیعی و حوزه های علمیه اهمیت یافته است. این مکتب اساسا بیان نظریه ای معرفت شناختی و روش شناختی در خصوص چگونگی فهم متون دینی است که در آن بر تمایز سه روش معرفت دینی، یعنی نقل، فلسفه و عرفان از یکدیگر تاکید می شود. این مقاله درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که مکتب تفکیک به چه رویکردهایی در حوزه سیاست منجر شده است. در پاسخ باید گفت مطالعه آثار بزرگان مکتب تفکیک نشان می دهد که آن ها علاقه چندانی به سیاست از بعد نظری نداشته و تالیفاتی در این باب از خود بر جای نگذاشته اند. تنها استثنا، محمدرضا حکیمی است، بیشتر آثار او دارای جنبه سیاسی و اجتماعی است. برجستگی اندیشه او توجه به قسط و عدالت اجتماعی است. در فرایند مبارزات انقلابی، رفتار سیاسی تفکیکیان در عمل، بسیار متنوع بوده است و از گوشه نشینی و حتی یافتن توجیه برای استمرار نابسامانی و ستم در دوران رژیم پیشین تا مشارکت در مبارزات سیاسی در خلال انقلاب اسلامی را در بر می گیرد.
    کلیدواژگان: مکتب تفکیک، نگرش دینی، رویکرد سیاسی، فلسفه، عرفان، سیاست
  • سیدمحمدتقی آل غفور، رشید رکابیان صفحه 111
    انقلاب اسلامی سال 1357 درایران باعث شد که سیستم سیاسی از دیکتاتوری واستبدادی به یک نظام مردم سالاری دینی تبدیل شود. اما پس از انقلاب نظریاتی درمورد سیستم سیاسی جمهوری اسلامی ایران مطرح شد که سیستم سیاسی را به نظام های مانند اقتدارگرایی بوروکراتیک، پوپولیسم، شبه اقتدارگرا و... تشبیه نموند. در این مقاله ضمن طرح و نقد این نظریات علت اصلی مشکل این نظریات را عدم شناخت وآشنایی با نظریه ولایت فقیه و همچنین خلط آن بانظریه دولت و همچنین عدم توجه به نظریه مردم سالاری دینی می داند.
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، اقتدارگرایی، پوپولیسم، ولی فقیه، دولت مردم سالاری
  • علی کریمی مله*، ابوالفضل قاسمی، زهرا علیزاده صفحه 131
    بررسی مناسبات بین دولت وجامعه اشکال گوناگون شامل جامعه قوی دولت ضعیف، جامعه ضعیف دولت قوی، جامعه قوی دولت قوی، جامعه ضعیف و دولت ضعیف است. این مقاله با بهره گیری از نظریه میگدال ایده جامعه ضعیف و دولت قوی در سال های 1332-1356درعصر پهلوی دوم را مطالعه می کند. سوال اصلی تحقیق علت ضعف جامعه و قوت دولت در دوره مورد نظر است. این پژوهش که از منابع کتابخانه ای و از روش علی-تاریخی سود می جوید، علت آن را توانایی نفوذپذیری بالا، قدرت کنترل شدید روابط اجتماعی، توانایی استخراج آسان منابع و قابلیت اختصاص یا استفاده منابع در تعیین رفتارها می داند.
    کلیدواژگان: دولت قوی، دولت ضعیف، سیاست بقا، کنترل اجتماعی، جامعه ضعیف
  • سعید شکوهی* صفحه 151
    جمهوری اسلامی ایران در حوزه روابط بین الملل به عنوان بازیگری خاص شناخته شده است، طوری که رفتارهای آن در اغلب موارد با نظریه ها و مفاهیم رایج در این حوزه قابل تبیین نیست. این خاص-بودگی معلول شرایط تاریخی، سیاسی، فرهنگی و مولفه های ارزشی حاکم پس از انقلاب اسلامی است. و اندیشه های سیاسی بنیانگذار ج.ا. ایران به عنوان چراغ راهنمای این نظام سیاسی از اهمیت ویژه ای برخورداراست. امام خمینی (ره) دارای اندیشه سیاسی و انقلابی خاص بود که اساس حکمرانی را شکل داد، این نگرش خاص به حوزه سیاست، تبعاتی در حوزه روابط خارجی بوده و نگاه خاصی را در این حوزه ایجاد کرده است. در این مقاله سعی شده به این پرسش پاسخ داده شود که نگرش قدسی به سیاست چه شاخصه هایی در اندیشه های سیاسی امام خمینی(ره) داشته و چه تاثیری بر حوزه روابط خارجی گذاشته است. در پاسخی فراخور، اندیشه سیاسی ایشان به روش تحلیل محتوای کیفی مورد مطالعه قرار گرفته و شاخص های تعریف شده برای قدسی انگاری سیاست مورد بررسی قرار گرفته اند. فرضیه مقاله آن است که نگاه قدسی به سیاست باعث شکل گیری آموزه ثنویت (پیکار دائمی حق و باطل) در روابط خارجی ایران شده است و ایران در این نبرد قدسی، راهبر و پیشرو جبهه حق می باشد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، سیاست، نگرش قدسی، روابط خارجی، حق و باطل
  • محمود کریمی*، روح الله داوری صفحه 173
    بی تردید مسئله وحدت سیاسی و اجتماعی در نظام مردمسالاری دینی از ضرورت های زندگی متعالی دینی است. مقاله پیش رو درصدد پاسخ گویی به این سوال است: عوامل و چالش های وحدت سیاسی اجتماعی در نظام مردمسالاری دینی چیست؟ در این راستا، پس از تبیین معنای وحدت، اهمیت وحدت اجتماعی و سیاسی و گونه شناسی آن در قرآن کریم، به عوامل و ظرفیت های وحدت بخش در جامعه (اخوت، عدالت، تالیف قلوب و صلح) پرداخته شده است. در ادامه، عوامل وحدت آفرین اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی و همچنین عوامل وحدت زدای اعتقادی، اخلاقی و اجتماعی با ذکر مصادیق و شواهدی از بنیانگذار انقلاب اسلامی و مقام معظم رهبری با اتخاذ روش توصیفی تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: وحدت سیاسی، وحدت اجتماعی، مردمسالاری دینی، قرآن کریم، چالش های وحدت
  • صفحه 192
|
  • Seyed Sadegh Haghighat*, Seyed Mosa Mosavi Page 3
    Political psychology, an aproach that can be besed on it, to reach a beter understanding of how the Islamic Revolution. In this research based on Content analysis and Libraries methodology with an emphasis on leadership style of Imam Khomeini and Jimmy Carter have asked how to be a better way to interpret the Islamic Revolution. Mohammad Reza Shah Pahlavi psychologically weak-hearted person and America relied on the support. America President Jimmy Carter, with the idealism of human rights and leadership styles (friendship) based on compromise, due to an inability to adapt to the ideals and realities of Iran's Islamic Revolution couldn,t take a mental and intellectual and coherent support for the Shah. In contrast, the revolutionaries led by a man named Imam Khomeini, the attitude of the divine, mystical and inscrutable God-centered and personality in a way that the task was divine orders, with ability to adapt to high ideals and realities, he could to lead the massive wave of protests and opposition to the Shah's policies in the the Islamic Revolution and mobilize the nation to achieve the objectives of the Islamic Revolution to victory.
    Keywords: political psychology, the Islamic Revolution, Imam Khomeini (RA), Carter, leadership, operational code
  • Alireza Karimian*, Abbasali Rahbar Page 23
    Mass media today as the most important elements of shaping public opinion have close relation to maintaining political power and political stability. By their functions and dysfunctions, mass media can play role in the stability of political system and political legitimacy. In this article, beside considering different effective elements on stability and instability of system, the role of mass media in this situation is examined. The main question in this article is that how Mohammad Reza Shah Pahlavi during 1953-1979used mass media for the stabilization of his power andhow mass media played their roles during Islamic Revolution of Iran.
    Keywords: mass media, political stability, instability, political legitimacy, Islamic revolution of Iran
  • Asghar Eftekhari*, Mahdi Asadi Page 45
    The question about the nature of Islamic government is closely linked to the place of people in the political system. That is why many Muslim political thinkers and philosophers has pay attention to this subject and written many works about it. One of these thinkers is Mohammad Bagher Sadr who tries to bring about a combination between divine legitimacy and mankind responsibility toward other people and toward establishing Islamic Government. This article intends to examine the place of people in the thoughts of Mohammad Bagher Sadr and analyze the theory of mankind khilafat theorized by Sadr.
    Keywords: Mohammad Bagher Sadr, Islam, Islamic government, people, democracy, legitimacy, political khilafat
  • Kavous Seyed, Emami*, Iman Rokoi Page 67
    Utilizing morphological analysis method in the context of futures studies, a model for identifying various types of Islamism that are possible to be constructed in future is introduced. Morphological analysis is method and a tool that, by focusing on various classificatory criteria, enables us to develop all possible scenarios for a phenomenon. In this article we treat Islamism as a social movement that can emerge in a variety of types based on different theoretical foundations and various ways of constructing group identities. In order to identify characteristics and criteria that set various types of Islamism, some the existing typologies are introduced and assessed. Because of heavy reliance on assumptions, concepts and categories that are alien to the Islamic world, many of the existing typologies miss the picture and do not help us to gain a better and deeper understanding of various streaks of Islamism. Taking a critical stance vis-à-vis the underlying assumptions of the existing typologies, we try to present a model that encompasses a range of criteria that differentiate various types of Islamism that can possibly emerge in future.
    Keywords: Islamism, future studies, social movements, morphological analysis method
  • Seyed Mohammad Ali Taghavi*, Seyed Hossein Athari, Havva Bakhshi Ivari Page 91
    The Tafkeek School is one of the latest approaches put forward in the Shi’it thought. It is mainly focused on epistemological and methodological issues regarding understanding religion, distinguishing three methods of textual, philosophical and mystical inquiry. Proponents of the School argue that the reason for the diversity of views within the humanity is the extreme usage of Greek logical and philosophical approach or mystical intuitionism, whereas, if prophets’ teachings were followed, no contradictory attitudes would have been created. In this paper, political views of the Tafkeek School are explored. A review of the leading figures of the School indicates that they have not shown much interest in theoretical politics. The only exception is Mohammad Reza Hakimi, whose works, unlike those of the founders of the School, are mainly on social and political aspects of Islam, focusing on social justice. In practical politics, the adherents of the School have taken diverse stances, ranging from activism to abstinence or even providing excuses for political vices.
    Keywords: Tafkeek School, philosophy, politics, mysticism, political views
  • Sayyed Mohamamd Taghi Aleghafoor, Rashid Rekabian Page 111
    Islamic Revolution of Iran in 1979 brought about a political system out of dictatorship and despotism. However after the revolution some theories were suggested about the political system of Islamic Republic of Iran. These theories introduce the system as authoritarian, beauricratic, populist, semi authoritarian, …this article will study critically these theories and believes the main problem of these theories is that they are not familiar with the theory of VelayateFaghih and religious democracy.
    Keywords: Islamic republic of Iran, Authoritarianism, populism, Velayate Faghih, democratic state
  • Ali Karimi Maleh*, Abolfazl Ghasemi, Zahra Alizadeh Page 131
    The state and society relationship has different shapes ranging from powerful society weak state, weak society powerful state, powerful state and society, and weak state and society. This article using Migdal idea of weak society powerful state attempts to study this relation in second Pahlavi era. The resources of this research are library resources and documents. The method in this research is causal- historical method. The causes in this research are high penetrativeness, ability to control social relations, easy access to resources and ability to use these resources in determining the behaviors.
    Keywords: powerful state, weak state, social control, weak society
  • Saeed Shokoohi* Page 151
    Imam Khomeini perceived politics as an idea of the Holy. Convincingly, being the founder of the Islamin Republic, Iran’s foreign relations have been impressed by the belief. The current paper seeks to answer the question that how Imam Khomeini’s view on foreign relations have been affected by the idea of the holiness of the politics. To provide a sounding answer, the authors have explained the nature and characteristics of the Holiness of Politics in Imam Khomeini’s political thoughts.The methodology utilized in the study is summative content analysis. The findings of the article prove that perceiving politics as an idea of the Holy has turned Iran’s foreign relations as a scene of the eternal skirmish between the Good and the Evil. It is an eternal conflict, in which the Good block would come out victoriously at the end of the day. Islamic Republic of Iran, enjoying some privileges such as God’s support and divine governance, is leading the Good block againt the Evils.
    Keywords: Imam Khomeini, Holiness of Politics, Foreign Relations, the Good, the Devil, Iran
  • Mahmoud Karimi*, Ruhollah Davari Page 173
    Undoubtedly the political and social unity in the religious democratic system is one of the necessities of religious lofty life. The present article seeks to respond to the following question: What are the factors and challenges towards the political and social unity in a religious democratic system? Explaining the meaning of unity, the significance of social and political unity, and its typology in the holy Quran, the article deals with the unity inspiring factors and capacities in the society (brotherhood, justice, gaining the endearment of others, and peace). It continues to study the factors giving rise to doctrinal, ethical, and social unity, and also the factors eliminating doctrinal, ethical, and social unity, all supported with certain examples and evidence from the founder of the Islamic Republic and the supreme leader following a descriptive – analytical method.
    Keywords: political unity, social unity, religious democracy, holy Quran, challenges towards unity