فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 35 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی نصر اصفهانی، جعفر اکبرزاده * صفحات 9-28

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی تاثیر متغیر سازمانی جو یادگیری و ماهیت کار بر نگهداشت کارکنان با استعداد ناجا است. همچنین ارتباط متغیر های فردی سن ، سابقه کار و میزان تحصیلات با نگهداشت کارکنان مورد بررسی قرار می گیرد. متغیر جو یادگیری و ماهیت کار در قالب رویکردهای شکاف(که در آن بر شکاف های به وجود آمده میان وضعیت مطلوب و وضعیت موجود و حذف این شکاف ها تاکید می شود) و قدردانی (که در آن هدف یادگیری، پیشرفت و بهینه سازی فرآیند هاست) تعریف گردیده است. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش تحقیق توصیفی - پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق را پرسنل پایور مرکز آموزش مرزبانی محمد رسول الله (ص) ناجا تشکیل می دهند. به علت محدود بودن جامعه آماری مورد نظر، از روش سرشماری برای به دست آوردن داده ها از جامعه استفاده شده است که تعداد 150 پرسشنامه جمع آوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان می دهد که جو یادگیری و ماهیت کار مبتنی بر رویکرد قدردانی تاثیر مثبت و معنا داری بر نگهداشت کارکنان و تاثیر منفی و معناداری بر میل به ترک کارکنان دارد. از طرفی جو یادگیری و ماهیت کار مبتنی بر رویکرد شکاف بر نگهداشت کارکنان تاثیر معناداری ندارد ولی تاثیر مثبت و معناداری بر میل به ترک کارکنان مشاهده شد. در آزمون پیرسون نیز مشاهده گردید که بین متغیر سن کارکنان با میزان نگهداشت آنان همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین متغیر میزان تحصیلات و میل به ترک کارکنان همبستگی منفی و معناداری مشاهده شد و در مورد سایر عوامل همبستگی معنا داری مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: جو یادگیری و ماهیت کار، کارکنان با استعداد، نگهداشت کارکنان، میل به ترک کارکنان، ناجا
  • جلال عباس زاده، افشین جعفری، میلاد صحت طلب * صفحات 29-46

    استفاده از سیستم اتوماسیون اداری به عنوان روشی نوین از سویی به جریان کار سرعت می بخشد و از سویی دیگر، با جمع آوری اطلاعات مجموعه فعالیت های سازمان و طبقه بندی آنها، بستر مناسبی را برای سرعت بخشیدن به امور روزمره فراهم می سازد. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان تاثیر سیستم اتوماسیون اداری در بهبود نظام مدیریتی معاونت نیروی انسانی استان آذربایجان غربی با هدف ارتقاء آن می باشد . پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از نظر روش چگونگی گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات در تحقیق حاضر مصاحبه و پرسشنامه می باشد. این تحقیق شامل کلیه کارکنان در سه سطح مدیران عالی، میانی و سطح عملیات که از سیستم اتوماسیون اداری استقرار یافته در مجموعه سازمان برخوردار هستند، می باشد و با توجه به محدودیت دسترسی جامعه آماری، جمع آوری اطلاعات به شیوه تمام شماری می باشد و کل جامعه آماری که تعداد 30 نفرمی باشد حجم نمونه آماری را تشکیل می دهد. پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ 81/0 بدست آمد و روایی محتوایی آن از طریق بررسی نظریات خبرگان و صاحب نظران سازمانی و برون سازمانی مشخص گردید. یافته های این تحقیق نشان می دهد که سیستم اتوماسیون بر افزایش صحت بایگانی و ثبت اطلاعات و جلوگیری از ثبت سابقه کاغذی تاثیر مثبت دارد. همچنین بر حداقل رساندن هزینه های سازمان، افزایش دقت تصمیم گیری مدیران و بهنگام بودن اطلاعات و دسترسی سریع و آسان به اطلاعات تاثیر مثبت دارد. سیستم اتوماسیون بر اقتصادی بودن بایگانی و صدور نامه ها و... نیز تاثیر مثبت دارد

    کلیدواژگان: سیستم اتوماسیون اداری، نظام مدیریتی، معاونت نیروی انسانی آذربایجان غربی
  • عبدالعلی صادقی، الهه جمشیدی مهر * صفحات 47-68

    محیط کاملا رقابتی سازمان های امروزی همراه با تغییرات گسترده، مدیران را با چالش های گوناگونی مواجه نموده است. ابزاری که در این زمینه برای تحقق اهداف سازمانی به مدیران کمک می نماید، توانمندسازی کارکنان است. برای این که کارکنان احساس توانمندی نمایند باید شرایط سازمانی لازم فراهم گردد؛ بنابراین مطالعه عوامل سازمانی مرتبط با توانمندسازی ضروری می نماید. به این منظور در تحقیق کاربردی حاضر رابطه عوامل سازمانی با توانمندسازی کارکنان بهداری کل در قالب یک تحقیق توصیفی بررسی گردیده است. نمونه آماری 138 نفری این تحقیق از میان جامعه آماری 210 نفری کارکنان بهداری کل به روش تصادفی ساده انتخاب گردید.پایایی و روایی پرسشنامه محقق ساخته با ضریب آلفا به میزان 741/0 و اعتبار محتوایی آن بر اساس نظرات و دیدگاه های خبرگان ناجایی مورد تایید قرار گرفت. نتایج ضرایب همبستگی نشان داد که بین عوامل سازمانی و توانمندسازی کارکنان، همبستگی مستقیمی وجود دارد؛ همچنین بین هریک از ابعاد ده گانه عوامل سازمانی و توانمندسازی کارکنان نیز رابطه آماری معناداری مشاهده شد. باتوجه به تایید فرضیه های تحقیق، تبیین الگوهای مدیریتی مشارکتی و رهبری خدمتگزار، تدوین دوره های آموزشی سازمانی با رویکرد خودتوانمندسازی کارکنان و بازنگری در طراحی ساختارهای سازمانی موجود با رویکرد ارگانیکی و منعطف پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی کارکنان، توانمندسازی روان شناختی، عوامل سازمانی پلیس
  • محمد علی عامری *، پرویز آهی صفحات 69-88

    نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران یکی از مهم ترین سازمان هایی است که جهت اجرای بهینه ماموریت های خود باید بتواند نظم و انضباط را در تمامی بدنه سازمان خصوصا کارکنان، جاری و ساری نماید تا ضمن پیشگیری و کاهش تخلفات انضباطی که خود پایه و اساس بروز جرایم در سازمان خواهد بود، سازمانی مفید و موثر در برقراری نظم و انضباط اجتماعی نیز باشد. لذا توجه به راهکارهای جلوگیری از تخلفات انضباطی بخش مهمی از نیازهای پژوهشی سازمان برای تدوین برنامه بهسازی کیفیت نیروی انسانی را تشکیل می دهد. این تحقیق با رویکردی کمی و با استفاده از روش پیمایشی و پرسش نامه ای محقق ساخته، در پی بررسی علل بروز تخلفات انضباطی در بین کارکنان ناجا و تبیین راهکارهای پیشگیرانه در این زمینه می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 381 نفر تعیین که با توجه به احتمال عدم تکمیل دقیق و یا عدم عودت به موقع پرسش نامه ها، تعداد 400 نفر از کارکنان متخلف ده یگان که بالاترین نرخ تخلفات را داشته با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای مورد مطالعه قرار گرفته اند. برای سنجش اعتبار پرسش نامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ اعتبار پرسش نامه برآورد گردید که این ضریب برابر با 811/0 می باشد. بر اساس نتایج به دست آمده مهم ترین تخلفات شایع به ترتیب غیبت، سستی و سهل انگاری در انجام وظایف، عدم حضور به موقع در محل خدمت، عدم رعایت قوانین و مقررات و عدم احساس مسیولیت در خدمت می باشد و همچنین به ترتیب رابطه معناداری بین عوامل سازمانی (مدیریتی و غیر مدیریتی)، برون سازمانی (اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، قانونی) و فردی (سن، جنس، تحصیلات، میزان درآمد، سنوات خدمتی، درجه، نوع خدمت صفی یا ستادی و...) با میزان تخلفات انضباطی شایع در بین کارکنان ناجا وجود داشته است.

    کلیدواژگان: تخلف، تخلفات انضباطی شایع، عوامل سازمانی، عوامل برون سازمانی، عوامل فردی
  • داریوش رحمتی *، نادر مرادی، مراد علی نوری، مسعود تقدیسی لاریجانی صفحات 89-104

    یکی از مباحث بسیار مهم در میان دانشجویان استرس می باشد که بیشترین تاثیر را بر آموزش دارد و می تواند ناشی از عوامل مختلفی همچون عوامل فردی، سازمانی و محیطی باشد. هدف این تحقیق بررسی تاثیر استرس در ادامه خدمت دانشجویان و تحصیلات آنان که باعث کاهش کارایی و افزایش هزینه می باشد. تحقیق حاضرکاربردی و انوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری آن 750 نفر از دانشجویان رسته انتظامی دانشگاه علوم انتظامی امین می باشد. حجم نمونه با روش تصادفی طبقه ای به تعداد 225 نفر در سه طبقه- سال اول 82 نفر، سال دوم 73 نفر و سال سوم 710 نفر- توزیع گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته می باشد. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفا به میزان 8875/0 و اعتبار محتوایی آن بر اساس نظرات و دیدگاه های خبرگان ناجایی مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد تاثیر عوامل فردی و سازمانی بر میزان استرس ناشی از آموزش دانشجویان رسته انتظامی دانشگاه علوم انتظامی به تایید رسید ولی تاثیر عوامل محیطی بر میزان استرس ناشی از آموزش دانشجویان پذیرفته نشد.

    کلیدواژگان: استرس، عوامل ایجاد استرس، عوامل تاثیر گذار بر استرس، دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی امین
  • دکتر علی دلاور، مسعود براتیان *، حمید رضا کاشف صفحات 105-122

    این تحقیق با هدف تدوین و هنجاریابی آزمون پنج عاملی NEO-FFIبرای گزینش داوطلبان ورود به دانشگاه علوم انتظامی امین می باشد که تعداد 424 نفر از دانشجویان مصوب و دانش آموخته دانشگاه علوم انتظامی در سال تحصیلی 1391-1390 به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. ابزار این پژوهش آزمون پنج عاملی NEO-FFIاست که عوامل تشکیل دهنده از طریق اجرای روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استخراج شده است. ضرایب همبستگی به دست آمده برای هر یک از عوامل روان رنجوری (799/0)، برون گرایی (719/0)، وظیفه شناسی (829/0)، سازگاری (936/0)، گشودگی (877/0) می باشد. برای بررسی اعتبار همزمان آزمون پنج عاملی، نتایج تجزیه و تحلیل آماری نشان می دهد که کمترین میزان همبستگی مربوط به عامل گشودگی(71/0) و بیشترین میزان همبستگی مربوط به عامل روان رنجوری (936/0) است. در مجموع نتایج نشان می دهد که همبستگی خرده مقیاس ها با نمره کل مقیاس بالا و معنادار است و به همین ترتیب همبستگی درونی همه خرده مقیاس ها در سطح 001/0 معنادار هستند و بنابراین فرضیه با 99 درصد اطمینان تایید می شود. از تحلیل عاملی اکتشافی جهت بررسی اعتبار سازه و بررسی ساختار عاملی پنج گانه و بارهای عاملی شان و سپس از تحلیل عاملی تاییدی برای برازش مدل پنج عاملی آزمون NEO-FFI استفاده شد. در تحلیل اکتشافی ابتدا به تعیین مناسبت و کفایت تحلیل اکتشافی از طریق ویژگی هایی چون حجم نمونه و اهمیت و معنادار بودن ماتریس پرداخته شد که نتیجه آن، اهمیت و معنادار بودن ماتریس بود که به وسیله آزمون کرویت بارتلت و آزمون کفایت نمونه برداری (KMO برابر با 788/0) انجام شد. براساس این تحلیل عاملی 29 عامل استخراج شد که مقدار ویژه آن ها بزرگتر از یک است. این 29 عامل 63 درصد از کل واریانس آزمون را تبیین می کند. آزمون اسکری پنج عامل بارز و مشخص را نشان داد که در واقع عوامل اصلی آزمون NEO-FFI را تشکیل می دهد. این پنج عامل 839/37 درصد از واریانس آزمون را تبیین می کند. عامل اول روان رنجوری با 14 سوال 247/9 درصد واریانس کل، عامل دوم سازگاری با 11 سوال 967/7 درصد واریانس کل، عامل سوم باوجدان بودن با 11 سوال 007/7 درصد واریانس کل، عامل چهارم برون گرایی با 11 سوال 933/6 درصد واریانس کل و عامل پنجم گشودگی با 9 سوال 677/6 درصد واریانس کل را تبیین می کنند. از پنج عامل آزمون NEO-FFI، چهار عامل روان رنجوری (N)، سازگاری (A)، باوجدان بودن (C)، و برون گرایی (E) در سطح بالا و عامل گشودگی (O) در مقایسه با این چهار عامل در سطح نسبی پایین تری از پایایی و اعتبار قابل قبول هستند. پایایی به روش همسانی درونی آلفای کرونباخ برای هر یک از عوامل پنجگانه خرده مقیاس روان رنجوری 86/0، برونگرایی 71/0، سازگاری 78/0، باوجدان بودن 75/0 و گشودگی 70/0 و برای کل آزمون 945/0 برآورد شده است که بر همسانی درونی گویه های این آزمون دلالت دارد

    کلیدواژگان: هنجاریابی، روان رنجوری، برون گرایی، مردم آمیزی(دلپذیری)، باوجدان بودن(مسئولیت پذیری)، انعطاف پذیری(گشودگی)
|
  • Ali Nasr Isfahani, Jafar Akbar Zadeh * Pages 9-28

    This current research aims at recognizing the effect of learning atmosphere and work condition on Naja talented employees maintenance and also the relationship between individual variables such as age, years of services education and employees maintenance have examined in this research. Learning atmosphere and work condition variables have defined as gap approaches ( on the basis of existing gap between desired condition and status quo and omitting this gap) and appreciation (which the purpose is learning, achievement and processes optimization) – the current research was applied and research method was descriptive- survey. The statistical universe were official employees of mohammad Rasoolallah border guard educational centre. For the reason of statistical universe limitation, the authors have used census method for data collection, 150 questionnaires were collected and analyzed the findings of this research indicate that learning atmosphere and work condition according to appreciation approach have a significant relationship with employees maintenance and have no significant relations with employees tendency for work – leave. In other hand learning atmosphere and work condition according to gap approach have no significant relationship with employee's maintenance, but also have a significant relationship with employees tendency for work – leave. Pearson test indicate that is a significant relationship between employs age and their maintenance and also there is a significant relationship between education and employees tendency for work – leave and there is no significant relationship between other agents.

    Keywords: Learning atmosphere_talented employees_employees maintenance_employees tendency for work – leave_Naja
  • Jalal Abbas Zadeh, Afshin Jafari, Milad Sehat Talab * Pages 29-46

    Using office automation system as a modern way in one hand accelerated the course of action and in other hand with collecting information of organization activities and its classification accelerated daily affairs. This research aims at survey on the effect of office automation system on manpower deputy managerial system of west Azerbaijan province improvement. The current research is applied and the research method is descriptive – survey the data collection tool was interview and questionnaire this research consists of all employees in 3 level (Top management, middle management and operational management) whom enjoyed established office automation of their organization – Regarding to limitation of Sample size, the authors have used census method for information gathering and all of the sampling universe consists sample size (30 persons). The reliability of questionnaire was %81 through Cronbach Alpha and the content validity of questionnaire has specified by examining elits opinions and inside and outside of organization authorities. The findings of the research indicate that office automation system has a significant relationship with increasing archives, accuracy and information registration and preventing from papery records registration. Also it has a significant relationship with minimizing organizational expenses, increasing managers decision – making accuracy, updating information and rapid and easy accessibility to information office automation system have significant relationship with achieves economization and letter issuance.

    Keywords: office automation, System, managerial system, west Azerbaijan manpower deputy
  • Abdolali Sadeghi, Elahe Jamshidi Mehr * Pages 47-68

    Today's completely competitive organizations environment alongside with expanded changes have encountered mangers with different challenges. employee empowerment is the tool which helps managers for achieving to the organizational goals. In these applied research, the authors have examined the relationship between organizational factors and NAJA public health employees empowerment into a descriptive research. Sample sizes were 138 people among 210 employees of NAJA main medical service who have selected through simple random and sampling method. The reliability of the researcher-made questionnaire was 0/741 which calculated by Crunbach Alpha and content validity of the questionnaire has confirmed on the basis of experts of NAJA's opinions and viewpoints. The correlation coefficient results indicate that there is a significant relationship between organizational factors and employees empowerment and also there is a significant statistical relationship between organizational factors dimension. According to the researches hypothesis confirmation, regulating organizational educational courses with employees self-empowerment approach and reviewing organizational structure design with organic and flexible approach was recommend.

    Keywords: employees empowerment, Psychological Empowerment, Police organizational factors
  • Mohammad Ali Ameri *, Parviz Ahi Pages 69-88

    Islamic republic of Iran police is one of the most important organizations which should strived to apply order and discipline in all parts of organization and especially employees for optimum execution of its missions, by this purpose preventing and decreasing of disciplinary violations should be tangible and ascertainable. So considering preventative solutions from disciplinary violations is considered as a main research needs of organizations for HR quality improvement planning. this research has carried out with quantitative approach by using surrey method and a researcher – made questionnaire and the authors have tried to survey the causes of appearing disciplinary Violations among Naja employees and explaining preventative solutions in this field. Sample size were 381 people who were selected through Q – Cochran formula and regarding the inaccurate completement of questionnaire and not on – time returning of questionnaire, 400 Violated employees of 10 units which have highest rate of violations have studied with cluster sampling method. The validity of questionnaire was %811 which has determined by Cronbach Alpha. According to the research results, the most important common violations are as follow:Absence, frailty, negligence in duties, not on time attendance at work – place, in observance of law and regulation and lack of responsibility at work and also there is a significant difference between organizational agents (managerial and not managerial), outside organization (economic, social, cultural and legal), individual (age, gender, education, income, years of service, rank , line or staff service etc…) with appearing common disciplinary violations between Naja employees.

    Keywords: Violation, disciplinary violations, organizational agents, outside organization agents, individual agents
  • Dariush Rahmati *, Nader Moradi, Morad Ali Nouri, Masoud Taghdisi Pages 89-104

    Stress is one of the most important issues among students which has a great importance on education and could raised from different factors such as individual, organizational and environmental factors. The purpose of this research was examining the effect of stress during career path of students and their education which causes efficiency decrease and expense increase. This research is applied and the research method was descriptive-survey. The statistical universes were 750 students of police academy with possessing disciplinary rank. The questionnaire has been distributed among sample size through stratified random sampling. The tool for collecting data was a researcher-made questionnaire, the reliability of questionnaire was %8875 and content validity has confirmed on the basis of NAJA experts viewpoints and opinions. The results indicate that there is a significant relationship between individual and organization factors and education related stress of police academy students whom possessing disciplinary rank and there is no significant relationship between environmental factors and education-related stress of students.

    Keywords: Stress, stress factors, effective factors of stress, police academy students
  • Ali Delavar, Masoud Baratian *, Hamidreza Kashef Pages 105-122

    This research aims at normalization of NEO- FFI 5 factors test for selecting candidates of police academy entrance 454 long – term, short – term students in 2010 – 2011academic year were selected through proportional stratified random sampling method. The tool was NEO – FFI 5 factors test which organizing factors have extracted via executing explorative and confirmatory factor analysis method. Correlation coefficient of each factors were as follow:Neuroticism (0/799), Extroversion (0/719), conscientiousness (0/829), agreeableness (0/936) and openness (0/877). For synchronized examination of NEO- FF 5 factor test Validity, the statistical analysis results indicate that the lowest extent of correlation related to openness (0/71) and the highest extent of correlation related to neuroticism (0/936).
    Totally, the results indicate that the correlation of sub scales with total score of scale were high and significant, in this manns. Internal correlation of all sub scales were in 0/001 level of significance, therefore the hypothesis has confirmed with 0/99 of confidence From 5 factors of NEO – FFI test, neuroticism, agreeableness, conscientiousness and extroversion were in a high level and openness was in a low level of validity and validity in comparison with other factors. The realibility has calculated through internal uniformity of Cranach Alpha for each of 5 sub scales: Neuroticism (0/86), extroversion (0/71), agreeableness (0/78), conscientiousness (0/75), openness (0/70) and. Total test (0/945) which indicates that internal uniformity of questions of this test.

    Keywords: normalization, Neuroticism, Extroversion, agreeableness, conscientionness, Openness