فهرست مطالب

نشریه بهداشت مواد غذایی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سامان مهدوی* صفحات 1-7
    معرفی: با توجه به اهمیت انتروتوکسین های استافیلوکوکوس آرئوس به عنوان یکی از عوامل عمده مسمومیت های غذایی، بررسی روش های متعدد نظیر جداسازی، شناسایی و دسته بندی این انتروتوکسین ها ضروری است. در این تحقیق 22 سویه باکتری استافیلوکوکوس آرئوس کوآگولاز مثبت جدا شده از پنیرهای سنتی روستاهای شهرستان مراغه برای بررسی وجود شش ژن انتروتوکسین با استفاده از روش Multiplex PCR مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابتدا DNA نمونه ها استخراج شده و سپسMultiplex PCR برای حضور ژن های انتروتوکسین a، b، g،h، i و j بر روی نمونه ها انجام شد. در بین ژن های انتروتوکسین مورد آزمایش ژن Seg با بیشترین فراوانی (8 سویه) و ژن Seb با کمترین فراوانی (منفی) گزارش شد. در 9 مورد (9/40 %) از جدایه ها، ژن های انتروتوکسین مورد آزمایش مشاهده شد. چهار مورد (18/18%) دارای بیش از یک نوع ژن انتروتوکسین بودند. نتایج مطالعه نشان داد اکثر استافیلوکوکوس آرئوسهای جدا شده از پنیرهای محلی دارای پتانسیل تولید انتروتوکسین می باشند.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس آرئوس، ژن انتروتوکسین، پنیر، Multiplex PCR
  • حسین صداقت، محمدهادی اسکندری *، مرضیه موسوی نسب، سیدشهرام شکرفروش، محمدامین حنیف پور صفحات 9-21
    معرفی: روش های آزمایشگاهی مختلفی برای بررسی اثر ضد کپکی باکتری های مولد اسید لاکتیک ابداع شده است که بیشتر آن ها در سطح محیط کشت این اثرات را بررسی می کنند. اما به دلیل ترکیبات موجود در غذا و پیچیدگی روابط اجزای آن در بسیاری موارد ممکن است اثرات دیده شده در محیط کشت، در غذای واقعی دیده نشود. پژوهش های مختلف در این رابطه بیشتر ظاهر نشدن کپک در سطح مواد غذایی را معیاری برای خاصیت ضد کپکی میکروارگانیسم های درون غذا دانسته اند. از این رو ابداع و مقایسه روش های کارآمد جهت بررسی خاصیت ضدکپکی باکتری های مولد اسید لاکتیک در مواد غذایی مفید می باشد. در این بررسی از باکتری های مولد اسید لاکتیک تولید کننده مواد ضد قارچی در تولید پنیر استفاده شد و با استفاده از روش های مختلف شامل آزمون Overlay قطعات پنیر، آزمون Microdilution عصاره های پنیر و رشد مستقیم کپک بر سطح پنیر، اثر ضد قارچی این باکتری ها بر علیه دو کپک flavus Aspergillus و A. parasiticus بررسی شد. مقایسه نتایج مربوط به باکتری های مولد اسید لاکتیک و استارتر معمول در تولید پنیر، کارآمد بودن هر سه آزمون را در نشان دادن تفاوت بین نمونه ها نشان داد. مقایسه نتایج آزمونها با یکدیگر نشان داد که نتایج آزمون Overlay قطعات پنیر و رشد مستقیم کپک بر سطح پنیر با هم همبستگی مثبت و معنی داری داشته و این دو آزمون همانند هم اثر ضدقارچی باکتری ها را که شامل برهم کنش خود باکتری بر علیه کپکها و همچنین تولید مواد ضدقارچی است، مشخص می سازند. البته به دلیل اینکه نمی توان OD را سنجشی برای رشد کپک دانست، استفاده از آزمون Microdilution در این مورد توصیه نمی شود.
    کلیدواژگان: باکتری های مولد اسیدلاکتیک، پنیر، ضدکپک، آزمونMicrodilution، آزمون Overlay
  • مریم جاهدی نیا*، گیتی کریم، ایرج سهرابی حقدوست، سید مهدی رضوی روحانی، محبوبه اسکندری صفحات 23-29
    معرفی: آمین های بیوژن ترکیبات نیتروژنی آلی باوزن ملکولی پایین هستند که در اثر دکربوکسیلاسیون اسیدهای آمینه آزاد ایجاد می شوند.فرآورده های شیر از جمله غذاهایی هستند که میزان آمین های بیوژن در آنها بالاست. جهت اندازه گیری هیستامین و سایر آمین های بیوژن در مواد غذایی روش های مختلفی مورد استفاده قرار گرفته استکه از بین آنها روش هایHPLCبه عنوان روش رفرانس اندازه گیری هیستامین در مواد غذایی مطرح می باشند. در این مطالعه معتبرسازی یک روشHPLC فاز معکوس جهت اندازه گیری هیستامین در ماست انجام گردید. فاز متحرک متشکل از استونیتریل و آب به نسبت (v/v18:88)باسرعت جریان mL min -1 5/0به صورت ایزوکراتیک بوده و پیک هابا استفاده از دتکتور UV در طول موجnm254 ردیابی گردیدند.پس از تزریق غلظت های مختلف از استاندارد هیستامین منحنی کالیبراسیون خطی بوده و ضریب تعیین کننده(r2) به میزان998/0بدست آمد.بازیافت مناسب در همه سطوح آلودگی مشاهده گردید و میانگین بازیافت84% بدست آمد. در آزمون تکرارپذیری نیز درصد انحراف معیار نسبی(RSD(%4/4%بدست آمد.حد تشخیص و حد سنجش نیز به ترتیب-1mlgμ 14/0و-1mlgμ42/0 بودند. نتایج آزمون معتبرسازی نشان داد که می توان از این روش به عنوان یک روش قابل اعتماد و سریع جهت اندازه گیری هیستامین در ماست استفاده کرد.
    کلیدواژگان: هیستامین، ماست، کروماتوگرافی مایع با کارکرد بالا، معتبرسازی
  • مهرداد چراغی، مژگان سهرابی *، کامران شایسته صفحات 31-40
    معرفی: تجمع بیش از حد فلزات سنگین در خاک های کشاورزی نه تنها منجر به آلودگی محیط زیست می شود بلکه منجر به افزایش جذب فلزات سنگین توسط گیاهان شده که در نتیجه آن کیفیت و امنیت غذایی تحت تاثیر قرار می گیرد.کادمیوم و مسآلاینده های اصلی در خاک های گلخانه ای هستند که هم از طریق تکنیک های کشاورزی و هم از طریق مواد شیمیایی که به خاک اضافه می شوند، ناشی می شود.لذا این پژوهش با هدف تعیین میزان آلودگی محصول گوجه فرنگی در گلخانه های استان همدان به فلزات سنگین مس و کادمیوم صورت گرفته است.18 گلخانه از 6 شهر استان انتخاب شد و از هر گلخانه 4 نمونه و در نهایت با 72 نمونه آزمایشات مربوطه انجام شد در این تحقیق به منظور آنالیز نمونه های گوجه فرنگی پس از انجام عملیات نمونه برداری و آماده سازی، غلظت عناصر مذکور با استفاده از دستگاه نشر اتمی قرائت شد. نتایج تحقیق نشان داد که غلظت کادمیوم در نمونه های گوجه فرنگی در دامنه 25/5- 08/0 میلی گرم برکیلوگرم بوده است. همچنین غلظت مس در نمونه های گوجه فرنگی در دامنه 25/9-01/0 میلی گرم برگیلوگرم بوده است. تجزیه و تحلیل های آماری همبستگی معنی داری بین غلظت عناصر کادمیوم و مس در محصول گوجه فرنگی نشان داد. مقایسه نتایج بدست آمده با مقادیر استاندارد نشا ندهنده آلوده بودن برخی از محصول گوجهفرنگی در گلخانه های مورد مطالعه است. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی شاخص سلامت حاکی از این است که 100 درصد نمونه ها در مورد فلز کادمیوم سبب بروز ریسک سلامتی ناشی از مصرف این محصول برای مصر فکنندگان میشود.
    کلیدواژگان: فلزات سنگین، مس، کادمیوم، گوجه فرنگی، گلخانه
  • بهاره شعبان پور *، انیسه جمشیدی صفحات 41-53
    معرفی: کاهش جذب روغن در محصولات لعاب دهی و سوخاری شده یکی از فاکتورهای بحرانی جهت تولید محصولی سالم و با کیفیت می باشد. در این تحقیق اثر ترکیبی نمک سود سبک (8 و 10%) و خشک کردن مقدماتی با مایکروویو (180 درجه سلسیوس، در زمان های 30، 60 و 90 ثانیه) بر ویژگی های فیزیکی و مقدار جذب روغن در ناگت ماهی قزل آلا بررسی شد. نتایج نشان دادند که بالاترین مقدار رطوبت در تیمار شاهد مشاهده شد و تیمار 10 درصد نمک سود و زمان 30 ثانیه خشک کردن مقدماتی در 180 درجه سلسیوس در مقایسه با شاهد کمترین مقدار چربی را نشان داد (0/05 p). مقدار بازده محصول، چسبندگی روکش، ظرفیت نگه داری آب و ارزیابی شاخص های حسی میان تیمارهای مختلف، اختلاف معنی داری نشان ندادند (0/05 p). مقدار شاخص های رنگ سنجی و درصد کاهش جذب روغن در تیمارهای آزمایشی نسبت به تیمار شاهد دچار کاهش معنی داری شد (0/05 p). بطور کلی، تیمار نمک سود 10% و خشک کردن مقدماتی در مایکروویو 180 درجه سلسیوس طی زمان 30 ثانیه جهت کاهش میزان روغن در ناگت های سرخ شده ماهی قزل آلا پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: ناگت ماهی، نمک سود سبک، خشک کردن مقدماتی، سرخ کردن عمیق، قزل آلا
  • افشین جوادی*، سیروس رفیعی اصل، فرهاد شاهیان، حامد قاضی هشترودی صفحات 55-62
    معرفی: استافیلوکوکوس آرئوس کواگولاز مثبت به عنوان سومین عامل مهم بیماری های با منشا مواد غذایی مطرح می باشد. این باکتری بر روی مواد غذایی پروتئینی وکربوهیدراتی رشد کرده و با تولید سم باعث ایجاد مسمومیت غذایی می شود. لذا هدف از این مطالعه توصیفی جداسازی، تایید با روش PCR و شمارش استافیلوکوکوس آرئوس در گوشت و محتویات روده ای اردک های بومی مناطق اطراف تبریز می باشد. برای این منظور، به طور تصادفی 35 قطعه اردک بومی از روستاهای اطراف تبریز خریداری و پس از کشتار به مقدار gr50 از گوشت ران و gr10 از مدفوع نمونه برداری و پس از انتقال به آزمایشگاه مطابق روش استاندارد ملی ایران برای جداسازی استافیلوکوکوس آرئوس کشت داده شدند. برای تایید جدایه های بدست آمده نیز از تکنیک PCR استفاده گردید. نتایج نشان داد که 14/17% نمونه های گوشت و محتویات روده ای آلوده به استافیلوکوکوس آرئوس بودند که با PCR نیز تایید شد. میانگین بار آلودگی نیز CFU/g 10×7/8 در گوشت و CFU/g 10×4/6 در روده گزارش گردید. آلودگی میکروبی گوشت اردک می تواند از طریق عمل آوری با دست در حین کشتار و یا تماس پوست وحتی محتویات روده ای با لاشه ها باشدکه خطر برای سلامت عمومی و ایمنی غذایی را در بر خواهد داشت.
    کلیدواژگان: استافیلوکوکوس آرئوس، اردک، گوشت، روده، PCR
  • مسعود مرادی، کیومرث شرفی، سهراب دلانگیزان*، ستار جمشید پور صفحات 63-71
    معرفی: نیترات یکی از ترکیبات طعم دهنده، تثبیت کننده رنگ و مانع رشد میکروارگانیسم های بی هوازی در فرآورده های گوشتی می باشد. میزان بالای آن در مواد غذایی موجب بیماری مت هموگلوبینمیا و سرطان زایی می شود و اندازه گیری آن جهت تامین سلامت مصرف کنندگان ضروری است. از روش های رایج اندازه گیری نیترات، روش رنگ سنجی و HPLC می باشد. در اندازه گیری نیترات، کارایی، دقت، سرعت و میزان مواد مصرفی از نظر اقتصادی مهم می باشند. لذا این دو روش استاندارد از نظر اقتصادی با هم دیگر مقایسه شده اند. در این مطالعه هزینه های سرمایه گذاری اولیه، پرسنل، مواد مصرفی و وسایل غیرمصرفی در دو روش محاسبه گردیده و در نهایت ارزش خالص هزینه ها (NPV: Net Present Value) برای هر کدام به دست آمد. نرخ بهره از 4 تا 30% در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد میزان سرمایه گذاری اولیه، هزینه سالیانه پرسنل و مواد مصرفی در روش رنگ سنجی به ترتیب برابر 27400000، 379080000 و 214289130 ریال و درروش HPLC به ترتیب برابر 342000000، 252720000 و 7633080 ریال می باشد. میزان NPV در حداقل و حداکثر نرخ بهره در نظر گرفته شده (4 و 30%) در روش رنگ سنجی برابر 8368344000 و 2242330000 ریال و در روش HPLCبرابر 4035848000 و 1207544000 ریال می باشد. بنابراین روش HPLC اقتصادی تر بوده (ارزش فعلی هزینه ها 2 برابر کمتر از روش رنگ سنجی) و پیشنهاد م یگردد در اندازه گیری نیترات فرآورده های گوشتی در آزمایشگاه های دستگاه های نظارتی (اداره استاندارد و معاونت غذا و دارو) از این روش استفاده گردد.
    کلیدواژگان: نیترات، رنگ سنجی، HPLC، ارزیابی اقتصادی
|
  • Mahdavi, S.* Pages 1-7
    Isolation, identification and grouping of Staphylococcal enterotoxins in milk is of great importance since these toxins are considered as a major potential source of human illness. In this study, 22 coagulase positive strains of Staphylococcus aureus isolated from white brine cheese produced in rural areas of Maragheh, were assessed for the existence of six genes encoding enterotoxin synthesis using multiplex PCR. For this, extracted DNA was subjected to multiplex PCR for the presence of enterotoxin a, b, g, h, i and j genes. Amongst seg was the most frequent (8 strains) gene; meanwhile seb gene was not detected in any of the isolates. According to the results, 9 strains (40.9%) harbored the genes encoding enterotoxin production. Four strains (18.18%) contained more than one enterotoxin gene. The results of this study indicated that most of Staphylococcus aureus isolates in traditional cheeses have the potency to produce enterotoxin.
    Keywords: Staphylocogccus aureus, Enterotoxin, Cheese, Multiplex PCR
  • Sedaghath., Eskandari, M.H.*, Moosavi, Nasabm., Shekarforoush, S.S., Hanifpour, M.A Pages 9-21
    Various laboratory methods have been developed to evaluate the effectiveness of anti mould effect of lactic acid bacteria. However، most of these investigations have been conducted in culture medium. Due to the occurrence of complex interaction between food components and antimicrobial substances produced by lactic acid bacteria، the result achieved from these studies may be different from those seen in food model. In various studies growth inhibition of molds on the surface of foods are considered as antifungal activity. Consequently، introduction and comparison of efficient methods for evaluation of anti mould effect of lactic acid bacteria would be helpful. In this study، antifungal activity of lactic acid bacteria inoculated in cheese was estimated using Microdilution method. Pieces of cheese samples were overlaid with molds and the antifungal effect of this bacteria was studied against Aspergillus flavus and Aspergillus parasiticus. All three methods showed the effectiveness of lactic bacteria on mold inhibition. Comparison of the results showed that there was significant positive correlation between antifungal overlay assay and direct growth of mold on cheese، since this two test showed antifungal effect in the same way including interaction between bacteria and mold and also producing antifungal compound.
    Keywords: Lactic acid bacteria, Cheese, Antifungal, Microdilution test, Overlay test
  • Jahediniam.*, Karimg., Sohrabi Haghdusti., Razavi Rohani, S.M., Eskandari, M Pages 23-29
    Biogenic amines are organic, basic nitrogenous compounds of low molecular weight that are mainly generated by the enzymatic decarboxylation of amino acids by microorganisms. Dairy products are among the foods with the highest amine content. A wide variety of methods and procedures for determination of histamine and biogenic amines have been established. Amongst, HPLC method is considered as reference method. The aim of this study was to validate Reversed Phase HPLC method determination of histamine in yoghurt. The mobile phase consisted of acetonitrile/water (18:88 v/v) and the flow rate was set at 0.5 ml/min using isocratic HPLC. Detection was carried out at 254 nm using UV-detector. Calibration curve that was constructed using peak area of standards was linear and value of correlation coefficient (2) was estimated at 0.998. Good recoveries were observed for histamine under investigation at all spiking levels and average of recoveries was 84%. The RSD% value from repeatability test was found to be %4.4. Limit of detection and limit of quantitation were 0.14 and 0.42 μ/ml, respectively. The results of validation tests showed that the method is reliable and rapid for quantification of histamine in yoghurt.
    Keywords: Histamine, Yoghurt, High Performance Liquid Chromatography, Validation
  • Cheraghim., Sohrabim.*, Shayesteh, K Pages 31-40
    Excessive accumulation of heavy metals in agricultural soils not only leads to environmental pollution, but also results in increased uptake of heavy metals by plants, which in turn affects the quality and safety of the foods. Cadmium and copper are considered as the major pollutants of greenhouse soils that stem from agricultural techniques and chemical materials. This is a study aimed to investigate the contamination of greenhouse tomatoes crop with copper and cadmium in Hamadan province. A total of 72 samples were obtained from 18 greenhouses (4 samples from each) located in 6 cities of the province. Following preparation procedure, the concentrations of the elements were measured using atomic emission. According to the results, the concentrations of cadmium and copper in tomato samples were estimated at the range of 0.08–5.25 and 0.01–9.25 mg/kg, respectively. Statistical analysis showed a correlation between cadmium and copper concentrations. Moreover, comparing the results with the approved level of these elements revealed that the concentration of cadmium and copper in some of the greenhouse tomatoes were above the acceptable level. That is to say, the concentration of cadmium in all of the samples was determined as health threatening level.
    Keywords: Heavy metals, Copper, Cadmium, Greenhouse tomato
  • Shabanpourb.*, Jamshidi, A Pages 41-53
    Reduction of oil uptake in battered and breaded products is one of the critical aspects to obtain a safe and good quality product. In this study, combined effects of light salting (8, 10 %) and microwaving (180 °C, 30, 60 and 90 sec) pre-treatments on physical parameters and oil uptake in rainbow trout nuggets were investigated. Results show that highest moisture content was observed in control (p 0.05), and treatment with 10 percent light salting and 30 second pre-drying in 180 °C led to the lowest oil uptake compare with control (p˂0.05). No significant differences, on the product yield, adhesion of coating, water holding capacity and sensory evaluation were obtained among the different treatments. In comparison with control, all treatments presents lower levels of color indexes and percentage of reduction oil uptake (p˂0.05). As a result, treating the substrate with 10% light salting and pre-drying in microwave for 30 sec (A10) highly recommended for reduction of oil uptake.
    Keywords: Fish nugget, Light salting, Pre, drying, Deep, fat frying, Rainbow trout
  • Javadia.*, Rafei S., Shahianf., Ghazi Hashtroudi, H Pages 55-62
    Coagulase-positive Staphylococcus aureus is introduced as the third major source of animal origin food borne disease. This bacterium can proliferate and produce toxin in protein and carbohydrate foods leading to food-poisoning. The aim of this study was isolation, identification and enumerating of S. aureus in meat as well as intestinal contents of native duck around Tabriz area. For this purpose, a total number of 35 native ducks randomly was purchased in the nearby villages of Tabriz. Fifty g of thigh meat together with 10 g of intestinal content of each carcass were sampled and analyzed according to the ISIRI protocols. The isolates were confirmed by PCR technique. Results showed that 17.14% of meat and fecal samples were found contaminated with S. aureus. Mean values of S. aureus load in meat and feces were estimated at 87 CFU/g and 64 CFU/g, respectively. It was assumed that contamination of duck meat with S. aureus can be occurred through non-hygienic practices during slaughter as well as contamination with intestinal contents and/or skin of the carcass.
    Keywords: Staphylococcus aureus, Duck, Meat, Intestine, PCR
  • Moradim., Sharafik., Delangizans.*, Jamshidpoor, S Pages 63-71
    Nitrate is the one of flavors compounds, color stabilizer and inhibits the growth of anaerobic microorganisms in meat products. Its high levels in food can cause methaemoglobinaemia and is recognized as carcinogenic. Therefore, accurate determination of nitrate is crucial to ensure consumer health. Regularly, nitrate is estimated by Colorimetric and HPLC methods. For nitrate measurement, the efficiency, accuracy, speed and amount of material are important from economical point of view. In this study, the cost of initial investment, staff, consumable material and non-consumable equipments used by the two methods were calculated and finally Net Present Value (NPV) was calculated for each of them. The rate of interest was considered from 4 until 30%. The results showed that the amount of initial investment, annual cost of staff and consumable materials for Colorimetric method were 274000000, 379080000 and 214289130 Rials, respectively. These costs for HPLC method were 342000000, 252720000 and 7633080 Rials, respectively. Finally, NPV in minimum and maximum rates of interest (4 and 30%) for Colorimetric method were equal to 8368344000 and 2242330000 Rials and HPLC method were estimated at 4035848000 and 1207544000 Rials. As a result, HPLC is more economical (NPV is two times lower of Colorimetric method) and this technique could be recommended for the routine measurement of nitrate in laboratories of regulatory agencies.
    Keywords: Nitrate, Colorimetric, HPLC, Economical evaluation, Meat products