فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال یازدهم شماره 1 (فروردین و اردیبهشت 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/24
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یسری عزیزپور، فرج الله همتی، کورش سایه میری* صفحه 1
    زمینه وهدف
    طی دهه های گذشته اختلالات اسکلتی - عضلانی به طور روز افزون در سراسر دنیا گسترش یافته اند. کمر درد یک بیماری پیچیده و در بیشتر موارد غیر قابل تشخیص است. آمار دقیقی از میزان شیوع کمر درد در طی یکسال در ایران وجود ندارد، لذا هدف ازانجام این مطالعه برآورد شیوع کمر درد در طی یکسال در ایران به روش متاآنالیز است.
    روش بررسی
    بیست و چهار مطالعه با استفاده از کلید واژه های شیوع کمردرد – back pain، از بانک های اطلاعاتی موجود درسطح کشور شامل Magiran - MEDLIBE - SID - IRANMEDEXو نیز بانکهای اطلاعاتی لاتین Pubmed - Google scholar - Scopus به دست آمد. آنالیز داده ها با استفاده از متاآنالیز مدل اثرات تصادفی انجام شد. ناهمگنی بین مطالعات با استفاده ازآزمون I2 بررسی شد.
    یافته ها
    میزان شیوع کمر درد در طی یکسال در 24 مقاله با حجم نمونه 31039 نفر 6/51٪ (فاصله اطمینان 95٪: 3/60-9/42) درصد بود. شیوع بیماری در زنان سنین باروری و بارور با میانگین 3/66٪ (فاصله اطمینان 95٪: 1/78- 5/54) درصد بیشتر از سایر گروه های جامعه بود. بیشترین و کمترین میزان شیوع کمر درد به ترتیب در آمل و مازندران با میانگین 81٪ و 4/17٪ دیده شد. شیوع کمر درد در گروه سنی بیشتر از 24 سال با میانگین 2/55٪ (فاصله اطمینان 95٪: 8/76-7/33) درصد بیشترین میزان را به خود اختصاص داد.
    نتیجه گیری
    یافته ها نشان داد که با توجه به شیوع کمر درد و تاثیر آن بر سلامتی افراد جامعه، آموزش پیشگیری از کمر درد جایگاه ویژه ای در آموزش های بهداشتی یک جامعه پیدا می کند.
    کلیدواژگان: شیوع کمر درد، متاآنالیز و مرور سیستماتیک
  • بررسی مشخصات و تاثیرات وزوز گوش در کارگران در معرض صدای محل کار
    زهرا جعفری*، ریحانه توفان، مریم آقاملایی، سعید اسدملایری، شادی رحیم زاده، مهدیه اسماعیلی صفحه 7
    زمینه و هدف
    نوفه یا صدای محل کار از علل عمده ایجاد کم شنوایی و وزوزگوش است. در مطالعه حاضر، ضمن بررسی ویژگی های آکوستیکی وزوز، ارتباط آنها با کم شنوایی و عصبانیت افراد بررسی گردید.
    روش بررسی
    مطالعه حاضر روی 56 کارگر مرد در محدوده سنی40 تا 56 سال، شامل 28 فرد دچار وزوزگوش و کم شنوایی با سابقه طولانی کار در محیط با نوفه بیش از حد مجاز و 28 فرد شاهد همگن با شنوایی هنجار انجام شد. کم شنوایی افراد از نوع حسی-عصبی نزولی در حد متوسط و متقارن در دو گوش بود. ویژگی های آکوستیکی و تاثیرات وزوزگوش از طریق تاریخچه گیری پرسیده شد و آزمون معاینه مختصر وضعیت شناختی برای کلیه افراد انجام شد.
    یافته ها
    زیر و بمی صدای وزوز اکثر افرد در محدوده فرکانس های بالا، بلندی وزوز بیشتر در حد متوسط، نوع وزوز ممتد و بیشتر با بلندی ثابت، آزاردهندگی وزوز بیشتر در حد متوسط تا زیاد، و وزوز بیش از همه بر خواب و تمرکز افراد تاثیر داشت. بین آستانه شنوایی در فرکانس 4000 هرتز و مشخصات آکوستیکی وزوز، ارتباط معناداری وجود داشت (002/0> p). همچنین وزوزگوش در تقویت شخصیت عصبانی در افراد، موثر بود (047/0> p). بین دو گروه در امتیاز آزمون معاینه مختصر وضعیت شناختی، اختلاف معناداری مشاهده شد (025/0> p).
    نتیجه گیری
    مطالعه حاضر، تاثیر کم شنوایی و وزوزگوش بر شناخت، و ارتباط مشخصات آکوستیکی وزوز با میزان کم شنوایی و تقویت عصبانیت در افراد در معرض صدای محیط کار را نشان داد.
    کلیدواژگان: کم شنوایی، وزوز گوش، نوفه، کارگر، عصبانیت، شناخت
  • بررسی کمی وکیفی مدیریت پسماندهای خطرناک صنایع شهرستان دامغان در سال 1389
    حمیدرضا ناصحی نیا، میترا غلامی*، مریم گودرزی، اکرم عطایی نظری صفحه 10
    زمینه و هدف
    طی چند دهه گذشته جامعه با یکی از مهمترین پیامدهای توسعه صنعتی مواجه شده است و ان مواد زائ د خطرناک می با شد. حمل و دفع نامناسب مواد زائد خطرناک مشکلات زیادی را برای سلامتی انسان و محیط زیست او به بارآورده است. در این میان با توجه به رشد صنایع و افزایش روزمره مواد زائد خطرناک در کشورهای رو به توسعه وجود یک برنامه مدیریت برای دفع این مواد ضروری به نظر می رسد. کشور ما نیز از این قاعده مستثنی نبوده و لازم است کنترل الودگی همگام با توسعه صنایع به پیش رود. از آنجائیکه در تحقیق اولیه انجام شده مشخص شد که تعدادی از کارخانجات فعال در شهرستان دامغان دارای مواد زائد خطرناک می باشد لذا نسبت به تعیین کمی وکیفی مدیریت پسماندهای خطرناک در صنایع شهرستان دامغان درسال 1389 اقدام گردید.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر بصرت مطالعه توصیفی مقطعی در مورد میزان کمی و کیفی پسماندهای خطرناک انجام گرفت. در این پژوهش که بر روی صنایع شهرستان دامغان صورت گرفت، جامعه آماری مورد مطالعه تعداد 9 کارخانه فعال در رابطه با تولید فنر، آچار، کاغذ، دارو وذغال از 118 کارخانه در حال فعالیت در شهرستان بود که پرسشنامه هایی درمورد کیفیت و کمیت ونحوه مدیریت مواد زائد خطرناک تکمیل گردید. ودر نهایت اطلاعات به دست آمده به برنامه نرم افزاری Excel منتقل ونمودارهای مربوطه رسم گردید.
    یافته ها
    نتایج حاصل نشان داد که کل پسماندهای تولیدی خطرناک در کارخانه های مورد بررسی 31250 کیلوگرم در ماه می باشد. که تعداد 6 کارخانه موادزائد سمی، 3 کارخانه موادزائد خورنده، 2کارخانه مواد زائد قابل اشتعال و 2 کارخانه موادزائد واکنش پذیر تولید می کردندو هیچکدام از کارخانه ها دارای روش های کنترلی بعد از دفن نبودند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج فوق مشخص شد که فقط 33. 3 درصد از صنایع دارای پرسنل مخصوص جهت جمع آوری موادزائد خطرناک بودند همچنین بخش عمده ای از این مواد (55درصد) به همراه مواد زائد شهری دفع می شدند. لذا جهت جلوگیری از آلودگی محیط زیست برقراری یک سیستم مدیریتی مناسب جهت ساماندهی مواد زائد صنعتی امری ضروری به نظر می رسد. اصلاح تجهیزات، تغییر فرآیند تولید در راستای کاهش تولید مواد زائد خطرناک و آموزش کارخانجات در خصوص شناسایی بیشتر مواد زائد خطرناک در راستای مدیریت بهینه پسماندهای خطرناک و کاربرد متدهای علمی و به روز در خصوص مدیریت مواد زائد خطرناک می تواند در جهت نیل به این اهداف موثر باشد.همچنین شناخت صنایع، مواد اولیه مورد استفاده، محصولات و فرآورده های آنها و اثرات این مواد امری قابل توجه در کمک به سیستم مدیریت صحیح خواهد بود.
    کلیدواژگان: پسماندهای خطرناک، دفع پسماند صنعتی، دامغان
  • زهرا پنجعلی، عادل مظلومی*، هادی احسنی، احسان رضایی صفحه 13
    زمینه و هدف
    در اکثر صنایع وظایف کارگران به نحوی می باشد که حمل دستی بار غیر قابل اجتناب است. از مهمترین عوارضی که حمل دستی بار برای شاغلین اینگونه صنایع در پی دارد آسیب های حاد کمر و حتی ناتوانی کارگران می باشد. لذا بررسی شرایط کار و اصلاح نواقص از جمله وظایفی است که بر عهده کارکنان حوزه سلامت، به خصوص در صنایع مرتبط می باشد. با توجه به این مهم هدف این مطالعه ارزیابی ریسک های مربوط به حمل دستی بار در یک صنعت ریخته گری قطعات خودرو و ارائه پیشنهادات اصلاحی در این زمینه می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه، ابتدا با استفاده از تکنیک آنالیز شغلی جدولی (TTA)، مشاغل انتخابی در هر یک از ایستگاه های کاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سپس، با استفاده از معادله حمل بار نایوش و جداول اسنوک وزن مجاز قابل حمل در ایستگاه های مورد مطالعه تعیین گردید. همزمان با این دو روش، برآورد بیومکانیک نیروی وارده به کمر هر فرد نیز با استفاده از مدل یوتا (Utah) محاسبه شد.
    یافته ها
    نتایج این تحقیق نشان داد، در صورتی که وزن بار حدود 37 کیلوگرم باشد نیروی وارده به کمر بیش از حد مجاز خواهد بود. ارزیابی با استفاده از معادله نایوش و جداول اسنوک نیز زیاد بودن وزن بار و در نتیجه بالا بودن ریسک های مربوطه را نشان داد. در ارزیابی ها بعدی، حتی با اصلاح زاویه و فواصل حمل بار نیز هنوز شرایط غیر مجاز و ریسک ها بالا بودند. همچنین در روش معادله نایوش مشخص شد 60% ایستگاه های کاری، باری بیش از حد مجاز بلند می کنند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، بهترین راهکار اصلاحی برای کاهش سطح ریسک، مکانیزه کردن کار توصیه می شود و در شرایطی که حمل بار با فرکانس کمتری صورت می گیرد، اصلاح زاویه کمر و کاهش فواصل جابجایی بار پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: جداول اسنوک، معادله نایوش، برآورد بیومکانیکی، حمل دستی بار، ریخته گری
  • علیرضا سلطانیان، مجید معتمدزاده طرقبه، مسعود شفیعی مطلق، عبدالمجید گرکز، ندا مهدوی* صفحه 34
    زمینه و هدف
    خستگی از ریسک فاکتورهای اختلالات اسکلتی-عضلانی ست و هدف ارگونومی پیشگیری از آن است. کاهش سطح عملکرد، ایمنی و سلامت شاغلان از پیامدهای خستگی هستند. اندازه گیری خستگی شغلی زمینه ساز کنترل آن است. هدف این مطالعه، فراهم سازی ابزاری معتبر و پایا به زبان فارسی برای سنجش خستگی شغلی می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه تحلیلی بر روی 77 نفر از اپراتورهای مسئول پمپ در همدان انجام شد. توافق بین نظرات خبرگان و اعتبار نسخه فارسی فهرست خستگی شغلی سوئدی(Swedish Occupational Fatigue Inventory: SOFI) به ترتیب با ضریب کاپای کوهن و اعتبار محتوایی ارزیابی شدند. برای تعیین ساختار و عامل های اصلی فهرست، از روش تحلیل عاملی اکتشافی و برای تعیین پایایی نسخه ترجمه شده سوفی از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 16.SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    ضریب توافق کاپای کوهن نشان داد توافق نظر بین خبرگان درخصوص نسخه ترجمه شده سوفی برابر با 812/0 با حدود اطمینان 95 درصد 622/0و 974/0است. با روش تحلیل عاملی اکتشافی بعد از چرخش متمایل، 3 عامل از فهرست استخراج شد. ضریب پایایی هریک از 3 عامل عملکردی، جسمانی و ادراکی در نسخه فارسی حداقل 899/0و ضریب پایایی کل فهرست 921/0 تعیین گردید. ضریب ثبات درونی فهرست مذکور 894/0بود.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد نسخه فارسی زبان سوفی، روایی و پایایی مناسبی دارد. چون 3 عامل حاصل شده (عملکردی، جسمانی، ادراکی) 72% واریانس کل فهرست را تبیین می کنند، می توان به مناسب بودن تعداد عوامل اعتماد نمود. این فهرست می تواند به منظور پیشگیری از خستگی و برنامه ریزی مداخلات مرتبط با سلامت کارگران به کار رود.
    کلیدواژگان: فهرست خستگی شغلی، ارگونومی، پایایی، روایی
  • مهدی فرزادکیا*، حمید غلامی، علی اسرافیلی، علی اصغر فرشاد، مجید کرمانی صفحه 44
    زمینه و هدف
    کاربرد دستگاه های بی خطرسازی پسماند با حرارت پایین در بیمارستان های کشور رو به افزایش است. احتمال تولید ترکیبات آلی فرار(VOCs) و خطرناک در هوای خروجی از این دستگاه ها وجود دارد. هدف اصلی این تحقیق بررسی ترکیبات آلی فرار در هوای خروجی این دستگاه ها در چهار بیمارستان شهر تهران می باشد.
    روش بررسی
    این تحقیق در بیمارستان های مجهز به دستگاه های بی خطرسازی از نوع: هیدروکلاو، اتوکلاو دارای خردکن، اتوکلاو بدون خردکن و دستگاه حرارت خشک انجام گرفت. از هر دستگاه 10 نمونه به صورت هفتگی درفاصله ی فروردین تا تیر سال1390تهیه شد. نمونه برداری با روش 1501 NIOSH انجام گرفت. نمونه ها در دو فاز کیفی و کمی با دستگاه GC-mass مورد سنجش قرار گرفته و نتایج با حدود مجاز مواجهه شغلی کوتاه مدت (OEL- STEL) ارائه شده توسط مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت مقایسه شدند.
    یافته ها
    در فاز اول وجود ترکیبات BTEX (بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن) بطور میانگین در 90 درصد از نمونه ها تایید شد. فاز دوم نشان داد که بالاترین غلظت های BTEX با میانگین ppm 35/9 به دستگاه اتوکلاو دارای خردکن و کمترین غلظت BTEX با میانگین ppm 25/1 به دستگاه اتوکلاو بدون خردکن تعلق دارد. به لحاظ پاکیزگی هوای خروجی، اتو کلاو بدون خردکن، هیدروکلاو، حرارت خشک و اتو کلاو با خردکن به ترتیب رتبه های 1 تا 4 را به خود اختصاص دادند.
    نتیجه گیری
    غلظت گازهای بنزن، تولوئن، اتیل بنزن و زایلن در تمام نمونه ها از حدود مجاز مواجهه شغلی کوتاه مدت پایین تر بود. حضور ترکیبات آلی فرار در اکثر نمونه های اخذ شده با توجه به عمر کوتاه راه اندازی این دستگاه ها (بین3 تا 9 ماه)، ضمن تایید پتانسیل مخاطره آمیز بودن این دستگاه ها برای کارگران، پایش مستمر هوای خروجی آنها را مورد تاکید قرار می دهد.
    کلیدواژگان: دستگاه های بی خطرساز پسماند، پسماند بیمارستانی، ترکیبات آلی فرار، BTEX، هوا
  • یحیی خسروی، حسن اصیلیان مهابادی*، ابراهیم حاجی زاده، ناصر فرشاد، شیرازه ارقامی، حمید باستانی صفحه 55
    زمینه و هدف
    صنعت ساخت و ساز در سراسر دنیا خطرناک ترین صنعت به شمار می رود. هدف از مطالعه حاضر بررسی فاکتورهای موثر بر رفتار نا ایمن از دیدگاه کارگران، ناظران و مدیران صنعت ساخت و ساز است.
    روش بررسی
    در این مطالعه کیفی از نوع نظریه مبنایی، داده ها با استفاده از رویکرد تلفیقی و از طریق مشاهده میدانی، مصاحبه انفرادی، مصاحبه و بحث گروهی متمرکز با 69 نفر از گروه های کاری مختلف در صنعت ساخت و ساز تولید شد. روش تحلیل مضمون در استخراج و تعیین فاکتورهای موثر استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل محتوا 6 دسته از عوامل شامل: (1) اجتماعی، (2) سازمانی، (3) پیمانکاری، (4) مدیریت و نظارت ایمنی، (5) شرایط محیط کار، و (6) ویژگی های فردی، به عنوان عوامل موثر بر رفتار نا ایمن در محیط ساخت و ساز معرفی کرد.
    نتیجه گیری
    نتایج نقش بارز عوامل اجتماعی و سازمانی را به عنوان پس زمینه های شرایط و رفتار نا ایمن نشان داد. نتایج این مطالعه می تواند در بهبود رفتار های ایمن در محیط ساخت و ساز به کار رود.
    کلیدواژگان: رفتار نا ایمن، مدل مفهومی، نظریه مبنایی، صنعت ساخت و ساز
  • رستم گلمحمدی، نیلوفر دامیار*، ایرج محمدفام، جواد فردمال صفحه 70
    زمینه و هدف
    در میان سیستم هایی که فرد، روزانه در تعامل با آن می باشد، سیستم حمل و نقل عمومی وی را در معرض ریسک های متعددی قرارمی دهد. در این میان، مواجهه رانندگان با صدا می تواند از طریق ایجاد افت شنوایی و استرس، بر عملکرد ایمن راننده تاثیر گذاشته و در نتیجه منجر به بروز حادثه شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر صدا و استرس شغلی بر اعمال ناایمن و حوادث رانندگان اتوبوس انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی در بهار سال 1390 انجام شد. تعداد 54 راننده با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده از بین رانندگان اتوبوس های شهری همدان انتخاب شدند. ابزارها و روش های مورد استفاده در جمع آوری اطلاعات شامل، دستگاه صدا سنج (CEL450)، پرسشنامه استرس شغلی فیلیپ ال رایس، پرسشنامه اطلاعات فردی، تکنیک نمونه گیری ایمنی و چک لیست آمار یکساله حوادث بود. آزمون های آماری مورد استفاده در تحلیل داده ها شامل ANOVA، Logistic و t-test در spss16 بود.
    یافته ها
    نتایج نشان داد 76% رانندگان استرس بالا دارند، درصد اعمال ناایمن انجام شده توسط رانندگان، 71/42% بوده و مواجهه صوتی آنها در محدوده ریسک بالا قرار دارد. همچنین نتایج نشان داد با افزایش میزان مواجهه صوتی و میزان استرس شغلی رانندگان درصد اعمال ناایمن و احتمال رخداد حادثه افزایش می یابد.
    نتیجه گیری
    با توجه به سطح بالای استرس، درصد بالای اعمال ناایمن و مواجهه صوتی در رانندگان مورد مطالعه، این افراد مستعد بروز حادثه می باشند. بنابراین اجرای برنامه مدیریت استرس و آموزش رانندگان درخصوص رعایت مسائل ایمنی به منظور کاهش سطح استرس و درصد اعمال ناایمن و درنتیجه کاهش حوادث ضرورت دارد.
    کلیدواژگان: مواجهه صوتی، استرس شغلی، اعمال ناایمن، حوادث ترافیکی
  • امین ناصری*، مهران سپهری، شهرام محمودی صفحه 79
    زمینه و هدف
    مدل های ارزیابی عملکرد، مبنای سنجش و بهبود سیستم های مدیریتی هستند. طراحی مدل های ارزیابی عملکرد با ویژگی ها و نیازمندی های خاص استفاده کنندگان آن گره خورده است. هدف پژوهش پاسخگویی به نیاز یکی از بنگاه های بزرگ کشور مبنی بر ارائه مدلی علمی کاربردی جهت ارزیابی عملکرد مدیریت ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE) از نظر تطابق با استراتژی های سازمان بوده است.
    روش بررسی
    این پژوهش یک پژوهش کیفی مبتنی بر روش مطالعه موردی است که به گزارش نحوه ارزیابی عملکرد استراتژیک سیستم مدیریت HSE در یک بنگاه بزرگ فعال در حوزه انرژی می پردازد. با مطالعه استانداردها و مدل های موجود در حوزه سیستم های مدیریت HSE، مدل ارزیابی عملکرد استراتژیک مدیریت HSE در قالب چارچوب کارت امتیاز متوازن (BSC) طراحی شد. این مدل پس از بحث و بررسی و مصاحبه های عمیق با 3 تن از مدیران و مشاوران HSE سازمان مورد مطالعه با استراتژی های کلان بنگاه تطبیق یافت و پس از تایید نهایی، فرم های ارزیابی مدل به همراه راهنمای امتیازدهی به ممیزان تحویل و پس از ممیزی خارجی، امتیاز بنگاه در عملکرد استراتژیک HSE محاسبه شد.
    یافته ها
    سازمان مورد مطالعه بر اساس ارزیابی ممیزان، امتیاز 9/63 از 100 را کسب نمود. بر اساس امتیازات تفصیلی برای هریک از شاخص های مدل، سازمان مذکور از نگاه استراتژیک در لایه «فرآیندهای مدیریت HSE» عملکرد بسیار مطلوبی داشته ولی عملکرد آن در لایه «رشد و یادگیری» بخصوص در حوزه های سرمایه انسانی و سرمایه اطلاعاتی قابل بهبود است.
    نتیجه گیری
    مدل طراحی شده در این پژوهش، امکان تعیین جایگاه HSE در تحقق اهداف استراتژیک بنگاه مورد مطالعه را فراهم نمود و میزان نقش آفرینی راهبردی HSE را برای این سازمان مشخص ساخت. نتایج مطالعه موردی نشان داد که مدل طراحی شده در این پژوهش دارای نقاط ضعفی است که باید در پژوهش های آتی برطرف گردد لکن نقطه شروعی برای اندازه گیری اثرات استراتژیک HSE در سازمان هاست.
    کلیدواژگان: ایمنی، بهداشت و محیط زیست (HSE)، مدیریت استراتژیک، مدیریت عملکرد، کارت امتیاز متوازن
  • ایرج محمدفام، علی اکبر شفیع خانی*، علیرضا سلطانیان، فرهاد محمدفام صفحه 95
    زمینه و هدف
    تجزیه و تحلیل حوادث نشان می دهد که یکی از علل اصلی وقوع حوادث عدم یکپارچگی واحدهای نگهداری و تعمیرات با ایمنی است. ادغام این دو فرآیند توسط یک سیستم یکپارچه می تواند منجر به کاهش حوادث، بیماری ها و آلودگی های زیست محیطی شود. این امر در نهایت منجر به بهبود عملکرد سازمان خواهد شد.
    روش بررسی
    در این تحقیق ابتدا شاخص های مربوط به ایمنی و نگهداری و تعمیرات تعیین و مقدار عددی آنها اندازه گیری شد. سپس به منظور ارتقاء شاخص های منتخب، سیستم یکپارچه ایمنی و نگهداری و تعمیرات پیشگیرانه طراحی و پیاده سازی گردید. در مرحله پایانی مقدار شاخص های منتخب پس از گذشت 6 ماه از پیاده سازی سیستم مجددا اندازه گیری گردید. تغییرات ایجاد شده در شاخص ها با استفاده از آزمون آماری ویلکاکسون ارزیابی شد.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که بهبود در شاخص های قابلیت اطمینان، قابلیت دسترسی، های نرخ تکرار و نرخ شدت حوادث در بعد از مداخله معنی دار می باشد p≤0.05)).
    نتیجه گیری
    این سیستم با پیش بینی انواع نقایص، برنامه ریزی و طراحی عملیات لازم جهت جلوگیری از وقوع آن ها می تواند به بهبود وضعیت ایمنی، تجهیزات و عملکرد سازمانی منتهی شود.
    کلیدواژگان: ایمنی، نگهداری، تعمیرات، سیستم یکپارچه
  • وحید سلطانزاده، اکبر امراهی، یوسف فقیه نیا ترشیزی صفحه 102
|
  • Y. Azizpoor, F. Hemmati, K. Sayehmiri* Page 1
    Background And Aims
    Over the past decades, musculoskeletal disorders have increasingly spread around the world. Back pain is considered as a complicated and often undetectable disease. there is no exact statistical report on such a prevalence of back pain during one year in Iran, The aim of this study was to assess the prevalence of back pain during one year using the meta-analysis method.
    Methods
    Twenty - four research papers were obtained using the keywords "prevalence of low-back pain and back pain " through the nationally available databases of Magiran - MEDLIBE - SID - IRANMEDEX and English databases of PubMed - Google scholar - Scopus. Analysis of data's was performed using meta-analysis (random model effects). Heterogeneity among the studies was investigated using the I2 test.
    Results
    The prevalence rate of one-year low back pain in all the 24 studies was found 51/6% (95% CI: 42/9-60/3) during one year with a sample size of 31039 people. The disease prevalence in pregnant and pregnancy age women was more than that of the other social groups with an average of 66/3% (95% CI: 54/5-78/1). The highest and lowest prevalence rates of one-year back pain were observed in Amol and Mazandaran respectively, with an average of 81% and 17/4%.Back pain prevalence in the age group of over 24 years was the most widespread with an average of 55/2% (95% CI: 33/7-76/8).
    Conclusions
    The results showed that considering the prevalence of back pain and its impact on health of society, education of prevention of back pain has specific situation in the health educations of society
    Keywords: prevalence low back pain, Meta, analysis, a systematic review
  • Characteristics and Effects of Tinnitus among Workers Exposed to Occupational Noise
    Z. Jafari, R. Toufan, M. Aghamollaei, S. Asadmalayeri, Sh Rahimzadeh, M. Esmaili Page 7
    Background And Aims
    Occupational noise is a major cause of hearing loss and tinnitus. In the present study, acoustic characteristics of tinnitus were evaluated and their relation with hearing loss and nervousness was studied.
    Methods
    Our study was performed on 56 male workers aged 40 to 56 years including 28 workers with accompanied hearing loss and tinnitus and a long history of working in environments with excessive noise and 28 matched workers with normal hearing. Acoustic characteristics and the effects of tinnitus were assessed by case history, and Mini-Mental State Examination Test was performed for all subjects.
    Results
    In the most cases, tinnitus had high pitch and moderate stable loudness. It was continuous with moderate to high annoying effect and impact on sleep and concentration of individuals often. Significant relation was observed between hearing threshold in 4000 Hz frequency and acoustical characteristics of tinnitus (P<0.002). Tinnitus had impact on nervousness personality of the cases too (p<0.047). Difference between scores of two groups in Mini-Mental State Examination Test was significant (p<0.025).
    Conclusion
    Our study revealed effect of hearing loss and tinnitus on general cognition, and relation between acoustic characteristics of tinnitus with degree of hearing loss and strengthen of nervousness in workers exposed to occupational noise.
    Keywords: Hearing loss, tinnitus, noise, worker, nervousness, cognition
  • Survey of quantity and quality content of hazardous wastes and its management in Damghan industries in 1389
    H.R. Nassehinia, M. Gholamy *, M. Godarzy, A. Ataiy Nazari Page 10
    Background And Aims
    In the last decades, hazardous wastes have been one of the most important issues resulted from industries progress. Improper transport of hazardous waste has created many problems for human health and the environment. Therefore it is necessary to adopt management plan for disposal of waste materials. Regarding our country pollution control plan needs to be advanced in parallel with industrial progress. A proper management system for transport, treatment and final disposal of hazardous waste is critical.. The aim of this research was the survey of quality and quantity content of hazardous wastes and its management methods in Damghan industries in 1389.
    Methods
    This research is a cross-sectional- descriptive study about quality and quantity content of hazardous waste and its management in Damghan industries in 1389. Statistical society was included of nine active factories related to coil, paper, drug, coke and tools production from 118 active factory in Damghan city. A questionnaire was completed about quality and quantity and management of hazardous wastes. Then graphs were designed by Excel micro soft.
    Results
    Total hazardous wastes were 31250 kg per month in Damghan factories. Six factories had toxic wastes, 3 factories corrosive wastes, 2 factories reactant wastes and 2 factories inflammable wastes. Industries had no control after land fill of wastes.
    Conclusion
    Results of this research showed that only 33.3% of factories had special workers for collection of solid wastes, also 55% of hazardous wastes were disposed with municipal solid wastes. It is necessary that a suitable wastes management system to be existed for prevention of environment pollution. Devices renovation, change of production processes for hazardous wastes reduction, industries managers instruction for recognition of hazardous wastes and wastes optimum management,use of scientific methods for waste management can be impressive in gaining of this goals. Identification of industrial settings, primary materials that are being used, productions and their potential effects are critical factors for a correct waste management system.
    Keywords: hazardous wastes management, disposal of industrial wastes, Damghan
  • Z. Panjali, A. Mazloumi *, H. Ahsani, E. Rezaee Page 13
    Background And Aims
    In the most industries, manual material handling tasks are inevitable part of the job. Acute low back pain and workers disability are most important injuries caused by manual material handling tasks. Therefore, evaluation of workplace and working conditions and interventional countermeasures are essential duties of health care professionals. So, the aim of this study is evaluation of biomechanical risks factors for manual material handling in a metal casing industry in Iran. Methods and Materials: In this study, first, tabular task analysis using TTA technique was adopted in some selected jobs in the high risk work stations. Then, using NIOSH equation as well as Snook tables permissible weight load was determined for each of the evaluated work stations. Simultaneously, biomechanical estimation of compressive force on low back area was done by Utah methodology.
    Results
    The result in this study showed that in case of exceeding the load more than 37 kg, the compressive force will be in an unacceptable range. Similar finding was acquired using NIOSH equation and Snook tables. In further assessments, the determined risks were still high, even by correcting the angle or lifting distance of the manual material handling. Evaluating by NIOSH equation it was revealed that 60% of the work stations had impermissible load weights.
    Conclusion
    According to the results of the current study, work mechanization is the best interventional activity that may decline the risk level. In case of lower frequency of load lifting, correcting the low back angle as well as decreasing the load distance from the front of body is recommended.
    Keywords: MMH, NIOSH equation, Snook tables, biomechanical Metal Casing
  • A. R Sultanian_M. Motamedzade Torghabe_M. Shafii Motlagh_A. Garkaz_N. Mahdavi* Page 34
    Background And Aim
    Fatigue is the risk factor of musculoskeletal disorders and the aim of ergonomics is prevention from it. Decline in employee’s performance, safety and health are consequences of fatigue. The assessment of fatigue is necessary for its control. This study is going to provide valid and reliable Persian version of Swedish Occupational Fatigue Inventory for measuring occupational fatigue.
    Methods
    This analytical study population was 77 filling-station operators in Hamadan. Concordance among ergonomic experts and validity of the Persian version of Swedish Occupational Fatigue Inventory were assessed with Cohen's Kappa coefficient and content validity, respectively. To determine structures and principles of inventory, exploratory factor analysis was used. Cronbach’s alpha coefficient was used to determine the reliability of SOFI-translated Inventory. SPSS.16 software was used for data analysis.
    Results
    In Persian version of SOFI) P-SOFI (, Cohen Kappa agreement coefficient among experts was 0.812, with 95% CI: 0.622, 0.974. In exploratory factor analysis after oblimin turning, three factors were extracted from the Inventory. Reliability coefficient of each 3 factors [functional, physical, conceptual] in Persian version was at least 0.899 and a reliability of 0.921 was determined for total inventory. Internal consistency coefficient of the inventory was 0.894.
    Conclusion
    The result indicated that P-SOFI has a fair validity and reliability. Whereas 3 obtained factors [functional, clinical and psychological] define the 72% of the total inventory variance, the appropriateness of the factors is reliable. This inventory can apply for prevention of fatigue and programming for health-related interventions in workplace.
    Keywords: Occupational fatigue Inventory, Ergonomics, Validity, Reliability
  • M. Farzadkia*, H. Gholami, A. Esrafily, Aa Farshad, M. Kermani Page 44
    Background And Aims
    Application of low heat devices was increased for infectious waste sterilizing in many hospitals in Iran. Studies have shown that generation of volatile organic compounds (VOCs) and hazardous materials is most probable in the exhaust air of these devices. The main objective of this research is study of the volatile organic compounds (VOCs (in the exhaust air from low heat sterilizer devices of four hospitals in Tehran city.
    Methods
    This research was accomplished in some hospitals which use a sterilizer device such as: Hydroclave, Autoclave-shredder, Autoclave without shredder and Heat dryer. Ten samples were taken from each device every week from April to July 2011. Sampling was done by NIOSH 1501 method. Samples were analyzed in two qualitative and quantitative phases by GC-MASS and the obtained results were compared with occupational exposure short term limits (OEL- STEL) related to center for environmental and occupational health, Iranian ministry of health.
    Results
    In the first phase of research (qualitative analysis), only BTEX compounds (Benzene, Toluene, Ethyl Benzene and Xylene) were observed in 90% of samples. Based on the results of the second phase, the highest and the lowest concentration of BTEX with 9.35 ppm and 1.25 ppm were related to Autoclave-shredder and Autoclave without shredder, respectively. According to exhaust air clarity, Autoclave without shredder, Hydroclave, Heat dryer and Autoclave-shredder were scored from 1 to 4, respectively.
    Conclusion
    The concentration of Benzene, Toluene, Ethyl Benzene and Xylene in all samples were lower than the occupational exposure short term limits. Presence of volatile organic compounds in a large number of samples, due to the short lifetime of these devices (between 3 to 9 months), confirmed that there is a high risk potential for these devices. So, the monitoring of exhaust air quality of these devices was very appreciated.
    Keywords: low heat waste sterilizers, hospital wastes, volatile organic compounds, BTEX, air
  • Y. Khosravi, H. Asilian Mahabadi *, E. Hajizadeh, N. Farshad, Sh Arghami, H. Bastani Page 55
    Background And Aims
    The construction industry continues to rank among the most dangerous industries in the worldwide. The aim of this study was investigating the factors influencing unsafe behavior in the construction industry from the perspective of experienced workers, supervisors and managers.
    Methods
    Triangulation approach was used for data generation in this grounded theory study. Sixty nine participants from a variety of work groups took part in focus group interviews, individual interviews, field observations, and focus group discussions. Thematic analysis was conducted to emerge and identify the contributing factors.
    Results
    The thematic analysis identified six main categories as the factors influencing unsafe behaviors, namely: (1) Social; (2) Organizational; (3) Contractor; (4) Supervision and system safety; (5) Unsafe condition; and (6) Individual characteristics.
    Conclusion
    Findings indicated the significant role of social and organization factors as precondition of unsafe conditions and behaviors. The results can be used to improve safe behaviors on construction sites.
    Keywords: Unsafe behavior, Conceptual model, Grounded theory, Construction industry
  • R. Golmohammadi, N. Damyar *, I. Mohammadfam, J. Faradmal Page 70
    Background And Aims
    Among all systems that one Person is interacting daily; public transportation system makes him/her vulnerable to various risks. The noise exposure in drivers can cause accidents through developing hearing loss and stress and Consequent Impact on driver safety performance. The main objective of this study was to evaluation of relation between noise exposure and occupational stress with unsafe acts and car accidents among city-bus drivers in Hamadan.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted in spring of 2011. Fifty four drivers were chosen using simple random sampling among Hamadan city bus drivers. The required data gathering was done by using sound level meter, job stress questionnaire, personal characteristics questionnaire, safety behavior sampling technique and checklist of accidents. Data analysis was done with Statistical tests such as t-test, logistic regression and one-way ANOVA.
    Results
    The study results indicated that 76% of drivers are at a high stress level, Percent of unsafe acts was 42.71% and their noise exposure is at high risk conditions. Also results show that accident’s and unsafe act’s probability increase with increasing noise exposure and job stress.
    Conclusion
    Because of high stress level, high percent of unsafe acts and noise exposure in studied drivers, they are vulnerable to accident. Thus decreasing stress level and unsafe acts through implementation of a comprehensive stress management program and education of drivers about following safety is required
    Keywords: noise exposure, job stress, unsafe acts, traffic accidents
  • A. Naseri *, M. Sepehri, Sh Mahmoudi Page 79
    Background And Aims
    Performance evaluation models are essential for assessment and improvement of management systems. However, they should be customized for specific requirements of their users, usually corporations. The purpose of this article is to develop a model to evaluate the performance of HSE management systems according to the corporations’ strategies.
    Methods
    This article is a qualitative research based on the case study method which reports the strategic performance evaluation of the HSE management system in a large corporation. Studying many existing models and standards in the field of HSE management systems, we customized a model based on the BSC framework. The model, then, has been peer-reviewed and refined through Individual Depth Interviews (IDIs) with three HSE experts and consultants of the corporation in terms of validity and applicability. According to the model and its scoring guide, the strategic performance of the corporation’s HSE management system has been evaluated by external impartial HSE auditors.
    Results
    The HSE management system of the organization in this case study scored 63.9 of 100 as the HSE strategic performance indicator. Based on the detailed scorecards of each indicator, the study revealed that the company had a great performance in ‘HSE processes’ layer whereas there had been some weaknesses in ‘Learning and Growth’ layer especially in “human and information capital” indicators of strategic performance.
    Conclusion
    The case study results show that the customized Balanced Scorecard (BSC) model developed in this research could evaluate and measure the strategic performance of HSE management systems of the case. Moreover, the model is a starting point to measure strategic effects of HSE management systems in organizations.
    Keywords: Health, Safety, Environment (HSE), Balanced Scorecard (BSC), Performance Management, Strategic Management
  • Iraj Mohammadfam, Ali Akbar Shafikhani *, Alireza Sultanian, Farhad Mohammadfam Page 95
    Background And Aim
    Accident analysis shows that one of the main reasons for accidents is non-integration of maintenance units with safety. Merging these two processes through an integrated system can reduce accidents, diseases, and environmental pollution. These issues lead to improvement in organizational performance.
    Methods
    Firstly, safety and maintenance indices and values were measured. Then, in order to promote the selected indicators, an integrated safety and preventive maintenance system were designed and implemented. Finally, after six months, values of these indices were re-measured. The changes in indices were assessed using the Wilcoxon test.
    Results
    After the intervention, the results show that improvement in reliability, accessibility, repetition rate and events severity rate indicators is statistically significant (p-value ≤ 0.05).
    Conclusion
    This system predicts the types of defects, plans and designs required operation to prevent defects occurrence. As a result, this can lead to safety, equipment and organizational performance improvement.
    Keywords: Safety, Prevention, Maintenance, Integrated system