فهرست مطالب

پژوهش در سلامت روانشناختی - سال هشتم شماره 1 (بهار 1393)

فصلنامه پژوهش در سلامت روانشناختی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امید شکری، محمدنقی فراهانی، رضا کرمی نوری، علیرضا مرادی صفحه 1
    مطالعه ی حاضر با هدف مقایسه ی بین فرهنگی ساختار محور روابط درون گروهی وقایع منفی زندگی، استرس تحصیلی و بهزیستی ذهنی در دانشجویان ایرانی و سوئدی انجام شد. 205 دانشجو (100 ایرانی و 105 سوئدی) به مقیاس وقایع منفی زندگی، پرسشنامه ی استرس تحصیلی، برنامه ی عاطفه ی مثبت و منفی و مقیاس رضایت از زندگی پاسخ دادند. تحلیل روابط وقایع منفی زندگی، استرس تحصیلی و بهزیستی ذهنی در دانشجویان ایرانی و سوئدی با استفاده از چند طرح تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی انجام شد. نتایج طرح های تحلیل رگرسیون نشان داد در حالی که تفاوت بین دانشجویان ایرانی و سوئدی از نظر روابط ساختار محور وقایع منفی زندگی، استرس تحصیلی و بهزیستی ذهنی از نظر آماری معنادار نبود، اما، نتایج مقایسه های درون گروهی نشان داد که در بین دانشجویان ایرانی در مقایسه با دانشجویان سوئدی، وقایع منفی زندگی در پیش بینی استرس تحصیلی و مولفه های شناختی و هیجانی بهزیستی ذهنی، و استرس تحصیلی در پیش بینی بهزیستی ذهنی از توان نسبی بالاتری برخوردار بودند. نتایج پژوهش حاضر در پیش بینی بهزیستی ذهنی، بر تشابه ویژگی های کارکردی وقایع منفی زندگی و استرس تحصیلی دانشجویان ایرانی و سوئدی تاکید می کند.
    کلیدواژگان: تحلیل بین فرهنگی، وقایع منفی زندگی، استرس تحصیلی، بهزیستی ذهنی
  • حمیدرضا عریضی، هاجر براتی صفحه 16
    کوچک سازی در سازمان ها، با تغییر تقاضاهای مرتبط با کار برای کارکنان باقیمانده پس از تعدیل، همراه است. این تغییر می تواند منجر به تنش روان شناختی و در پی آن شکایات جسمانی در این کارکنان گردد، اما راهبردهای کنترلی اشتیاق به هدف می تواند این پیامدهای منفی را کاهش دهد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر راهبردهای کنترلی و تقاضاهای مرتبط با کار بر شکایات جسمانی و تنش روان شناختی بود. شرکت کنندگان، 624 نفر از کارکنان یک شرکت صنعتی بودند که به صورت تصادفی انتخاب شدند و سپس به ابزارهای پژوهش یعنی مقیاس های تقاضاهای کاری، راهبردهای کنترلی، شکایات جسمانی و تنش روان شناختی پاسخ دادند. یافته ها نشان داد که رابطه ی بین تقاضاهای کاری و شکایات جسمانی و نیز رابطه ی بین تقاضاهای کاری و تنش روان شناختی منفی بود و این روابط در گروهی بالاتر بود که عدم اشتیاق به هدف بالاتری داشتند؛ اثر تعاملی نیز معنادار بود. بنابراین استفاده از راهبردهای کنترلی در شرایط استرس آور می تواند اثرات منفی تغییر تقاضاهای مربوط به کار را کاهش دهد و از شکایات جسمانی و تنش روان شناختی ممانعت به عمل آورد.
    کلیدواژگان: تقاضاهای مرتبط با کار، راهبردهای کنترلی اشتیاق به هدف، شکایات جسمانی، تنش روان شناختی
  • محسن میرزایی گرکانی، علی اصغر اصغرنژاد فرید، فهیمه فتحعلی لواسانی، پانته آاحدیان فرد صفحه 29
    هدف از انجام این پژوهش مقایسه ی طرحواره های هیجانی و بررسی رابطه ی شدت اضطراب و نگرانی با طرحواره های هیجانی در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- جبری، اختلال اضطراب اجتماعی و گروه بهنجار بود. نمونه ی پژوهش شامل 90نفر (30 نفر مبتلا به اختلال وسواسی- جبری، 30 نفر مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی و 30 نفر گروه کنترل بهنجار) بود که به صورت در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسشنامه ی طرحواره هیجانی، نگرانی ایالت پنسیلوانیا، مقیاس اضطراب بک، مقیاس افسردگی بک و پرسشنامه ی سلامت عمومی را تکمیل کردند. افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی و اختلال وسواسی- جبری در زمینه ی طرحواره های هیجانی در ابعاد طرحواره ی قابلیت درک، طرحواره ی کنترل، طرحواره ی توافق با دیگران، طرحواره ی گناه و شرم و طرحواره ی اندیشناکی، با گروه کنترل بهنجار تفاوت معناداری داشتند؛ البته در طرحواره ی گناه و شرم نیز افراد مبتلا به اختلال وسواسی- جبری تفاوت معناداری با افراد مبتلا به اختلال اضطراب اجتماعی داشتند. برخی از ابعاد طرحواره های هیجانی در بیماران مبتلا به اختلال وسواسی- جبری و اختلال اضطراب اجتماعی با گروه بهنجار متفاوت بود و شدت اضطراب و نگرانی مرضی با برخی ابعاد طرحواره های هیجانی رابطه داشت.
    کلیدواژگان: طرحواره های هیجانی، اختلال وسواسی، جبری، اختلال اضطراب اجتماعی، اضطراب، نگرانی
  • فاطمه طاهری، مهناز شاهقلیان، جهانگیر کاشفی نیشابوری صفحه 44
    هدف این پژوهش بررسی رابطه سبک های دلبستگی و دوسوگرایی در ابراز هیجان با ناگویی هیجانی بود. 300 دانش آموز دختر مقطع متوسطه شهرستان آوج در سال تحصیلی 92-1391، پرسشنامه های سبک دلبستگی، دوسوگرایی در ابرازگری هیجان، و مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو را تکمیل کردند. نتایج نشان داد رابطه ناگویی هیجانی با سبک دلبستگی ایمن و سبک دلبستگی اجتنابی، منفی و با سبک دلبستگی اضطرابی و دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی، مثبت است. دوسوگرایی در ابرازگری و سبک دلبستگی اضطرابی پیش بینی کننده تغییرات دشواری در شناسایی هیجان، و دوسوگرایی در ابرازگری و سبک دلبستگی ایمن، پیش بینی کننده واریانس دشواری در توصیف هیجان بودند. 11 درصد واریانس مولفه تفکر برون مدار نیز توسط دوسوگرایی در ابرازگری و سبک دلبستگی اضطرابی تبیین شد. همچنین دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی، سبک دلبستگی اضطرابی و سبک دلبستگی ایمن، 21 درصد واریانس کل ناگویی هیجانی را تبیین کردند. به منظور پیشگیری از ابتلا به ناگویی هیجانی، علاوه بر تقویت ویژگی های ایمنی بخش دلبستگی لازم است به افزایش توانایی تنظیم هیجان برای غلبه بر دوسوگرایی در ابرازگری هیجانی توجه شود.
    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، دوسوگرایی در ابراز هیجان، ناگویی هیجانی
  • نعیمه طاهری مقدم، محمد احسان تقی زاده، علی اصغر کاکو جویباری، آنیتا علاقه مند صفحه 53
    هدف از این پژوهش بررسی تاثیر طرحواره درمانی بر کاهش افکار خودآیند منفی و افزایش عزت نفس بیماران زن افسرده مراجعه کننده به مرکز روانپزشکی شهید هاشمی شهر اراک بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی بیماران زن بستری شده در مرکز روانپزشکی بود، که بعد از انتخاب به شیوه ی نمونه گیری تصادفی در دسترس از بین آن ها حدود 38 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. هر دو گروه، مقیاس افکار خودآیند منفی و عزت نفس کوپر اسمیت را تکمیل کردند. لازم به ذکر است که هر دو گروه در هنگام بررسی، در نوع و میزان مصرف دارو، نسبت به قبل هیچ تغییری نداشتند و از نظر تحصیلات و سن همتا شدند. سپس گروه آزمایش به مدت 8 جلسه (هفته ای 2 بار و هر بار دو ساعت) در معرض طرحواره درمانی قرارگرفتند و بعد از گذشت یک ماه هر دو گروه مجددا پرسشنامه ها را تکمیل کردند. تعداد نفرات هر گروه به علت افت آزمودنی ها به 15 نفر رسید. داده های به دست آمده از طریق تحلیل کوواریانس و آزمون ناپارامتریک کروسکال والیس مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج به دست آمده حاکی از تاثیر طرحواره درمانی بر کاهش متغیر باور و افزایش عزت نفس در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود، ولی در متغیر فراوانی در افکار خودآیند منفی تغییر چندانی ایجاد نشد.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، عزت نفس، افکار خودآیند منفی
  • کارینه طهماسیان، آسیه اناری، هاجر بهرامی صفحه 62
    افسردگی یک اختلال روان شناختی شایع در میان مادران کودکان تازه متولد شده است که با سازگاری روان شناختی و اجتماعی کودک و مادر همبستگی دارد. هدف پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر در افسردگی مادران کودکان زیر دو سال شهر تهران بود. گروه نمونه ی این مطالعه ی توصیفی- همبستگی شامل 220 نفر از مادران کودکان زیر دو سال شهر تهران بود که با روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس، از پارک ها انتخاب شدند. همچنین، ابزار به کار گرفته شده جهت گردآوری داده ها شامل، پرسشنامه ی افسردگی بک، شاخص استرس والدینی، مقیاس منابع حمایت اجتماعی، پرسشنامه ی اثرمندی مادرانه، پرسشنامه ی خلق و خوی کودک و مقیاس اضطراب جدایی مادرانه بود. نتایج تحلیل رگرسیون گام به گام نشان داد استرس والدینی و خوداثرمندی والدینی در دو گام، حدود 29 درصد واریانس افسردگی مادران کودکان زیر دو سال را تبیین می کنند. لذا برنامه های آموزشی و پیشگیرانه با در نظر گرفتن این متغیرها می توانند سطح افسردگی در مادران را کاهش داده و از ناسازگاری های بعدی پیشگیری کنند.
    کلیدواژگان: افسردگی، استرس والدینی، خلق و خوی کودک، حمایت اجتماعی، خوداثرمندی والدینی
  • محمدعلی کلهر*، مختار آوا گوهر صفحه 71
    هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان اثر بخشی آموزش مهارت های زندگی در کاهش رفتار پرخاشگرانه نوجوانان در ایران (کرج) بود. نمونه ی پژوهش شامل400 نفر از دانش آموزان دختر و پسر مدارس دوره ی راهنمایی بود که در مرحله ی پیش آزمون به پرسشنامه ی مهارت زندگی پرخاشگری پاسخ دادند و بر اساس میانگین نمره ی آزمون ها، به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل 200 نفری (100 دختر و 100 پسر) تقسیم شدند. پس از اجرای ده جلسه کلاس های آموزشی مهارت های زندگی برای گروه آزمایش، هر دو گروه مجددا توسط همان دو پرسشنامه ارزیابی شدند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که افزایش سطح مهارت زندگی موجب کاهش پرخاشگری شده است. جهت بررسی ماندگاری تاثیر آموزش، به فاصله ی دو دوره ی شش ماهه، تعداد 30 نفر از نمونه ی آزمایش با نمره ی بالا و30 نفر با نمره ی پایین مجددا مورد بررسی قرار گرفتند که نتایج نشان داد در شش ماه اول، میانگین گروه ها پایین آمده اما در نقطه ی مورد قبول از لحاظ آماری و روان شناختی قرار دارد ولی گروه ضعیف افت شدیدتری داشته اند. در شش ماه دوم، گروه ضعیف در پنج جلسه ی آموزشی مجدد شرکت کردند که این برنامه موجب شد سطح مهارت های زندگی در آن ها بالا رفته و در مقایسه با گروه قوی، پرخاشگری در این گروه به میزان قابل قبولی کاسته شود و در پایان از گروه قوی میانگین پایین تری داشته باشند. بنابراین با تکرار دفعات آموزش با فاصله ی زمانی، میزان تسلط و آگاهی مهارت های زندگی افزایش و مقدار پرخاشگری کاهش بیشتر و پایدارتری نسبت به قبل داشت.
    کلیدواژگان: پرخاشگری، خشم، خصومت، مهارت های زندگی، نوجوانی
|
  • Omid Shokri, Mohammad Naghi Farahani, Reza Kormi Nouri, Alireza MoradiÝ Page 1
    The purpose of this study was to provide a structure- oriented cross-cultural comparison of the within-group relationships between the negative life events، academic stress and subjective well-being among the Iranian and Swedish undergraduate students. On a sample consisting of 205 students (100 Iranian، 105 Swedish) the negative Event Scale، Academic Stress Questionnaire، Positive and Negative Affect Schedule and Satisfaction with Life Scale were administrated. Hierarchical regression analysis was used to assess the relationships between the multiple factors in both groups. Results of the multiple regression analysis showed that there was no significant difference between the Iranian and Swedish students in terms of the structure –oriented relations of the negative life events، academic stress and subjective wellbeing. However، the results of within-group comparisons showed that among the Iranian students، in comparison to the Swedish students، the negative life events had a high ability in predicting the academic stress and the emotional and cognitive components and that the academic stress had a high ability in predicting the subjective wellbeing. Results of the present study put an emphasis on the similarity of applied features of negative life events and academic stress among the Iranian and Swedish students in predicting the subjective wellbeing.
    Keywords: Cross, cultural analysis, negative life events, academic stress, subjective well, being
  • Hamidreza Oreyzi, Hajar Barati Page 16
    Organizational downsizing brings about the change of work-related demands for the remaining employees following the modification. This change can lead to the psychological tension and psychosomatic complaints among the staff. However، goal engagement control strategies can decrease these negative outcomes. The aim of this research was to investigate the effect of control strategies and work-related demands on the psychosomatic complaints and psychological tension. Participants of the study included 624 personnel of an industrial company who were selected randomly and then responded to the research instruments namely work-related demands، control strategies، psychosomatic complaints and psychological tension scales. Findings indicated that the relation between the work-related demands and the psychosomatic complaints and that the relation between the work-related demands and the psychological tension were negative and these relations were higher in the group with more lack of goal engagement. Also، the interaction effect was significant. So the use of goal engagement control strategies in stressful situation can decrease the negative effects of work-related demands and can buffer against the psychosomatic complaints and psychological tension.
    Keywords: work, related demands, goal engagement control strategies, psychosomatic complaints, psychological ýtensioný
  • Mohsen Mirzaee Garakani, Ali Asghar Asgharnejad Farid, Fahimeh Fathali Lavasani, Pantea Ahadian Fard Page 29
    The goal of this research was to compare the emotional Schemas and to study the relationship between anxiety، worry and emotional Schema in Patients with Obsessive-Compulsive disorder، Social anxiety disorder and in normal group. The sample of the study included 90 Participants (30 patients with obsessive–Compulsive disorder، 30 patients with social anxiety disorder، and 30 normal subjects). Participants completed Schemas Scale Leahy (LESS)، Pennsylvania State Worry Questionnaire (PSWQ)، Beck Anxiety Inventory (BAI)، Beck Depression Inventory (BDI) and the General Health Questionnaire (GHQ-28). People with social anxiety disorder and obsessive–compulsive disorder had significant difference compared to the normal group in the schemas of the comprehensibility، control، consensus، guilt and rumination. However، in the schema of guilt those with obsessive-compulsive disorder were significantly different from those afflicted with social anxiety disorder. Some aspects of emotional schemas in patients with obsessive-compulsive disorder and social anxiety were different from the normal group and the anxiety and worry were associated with some aspects of the emotional schemas.
    Keywords: Emotional Schema, Obsessive, compulsive disorder, Social anxiety disorder, Anxiety, Worry
  • Fatemeh TaheriÝ, Mahnaz Shahgholian, Jahangir Kashefi NeyshabooriÝ Page 44
    The aim of this study was to investigate the relationship between attachment styles، ambivalence over emotional expressiveness and Alexithymia. In the academic year 2012-2013، 300 female high school students of Avaj city participated in this study and they completed Attachment Style، Ambivalence over Emotional Expressiveness questionnaire and Toronto Alexithymia Scale. Results showed that there was a negative significant relationship between Alexithymia and secure attachment style and avoidant attachment style and that there was a positive relationship between Alexithymia and anxiety attachment style and ambivalence over emotional expressiveness. Ambivalence over emotional expressiveness and anxiety attachment style were predicators of difficult changes in identifying the emotion and Ambivalence over expressiveness and secure attachment style was predicator of the variance of difficulty in describing the emotion. 11% of the externally oriented thinking variance was explained by Ambivalence over emotional expressiveness and anxiety attachment style. Also 21% of the Alexithymia variance was explained by Ambivalence، anxiety and secure attachment styles. In order to prevent Alexithymia، in addition to strengthening the safety features of the attachment، it is needed to enhance the ability to regulate the emotions to overcome the ambivalence over emotional expressiveness.
    Keywords: Attachment styles, Ambivalence over emotional expressiveness, Alexithymia
  • Naeime Tahery Moghadam, Mohammad Ehsan Taghizadeh, Ali Asghar Kakojoibary, Anita Alaghmand Page 53
    The purpose of the present study was to study the effect of schema therapy on the reduction of the automatic negative thought and on the increase of the self-esteem in female patients afflicted with depression who went to the psychiatry center in Arak city. Population of the study was included all female patients hospitalized in this center، of these subjects، 38 subjects were selected through the availability sampling method and were put into two groups: experimental group and control group. Both groups completed the automatic negative thought scale and Coopersmith self-esteem inventory. It should be said that during the study the subject used their own drugs and no change occurred in the amount of the drugs they previously took; furthermore، the two groups were the same in terms of the education and age. Then، the experimental group underwent 8 sessions of schema therapy (in each weak two two-hour sessions were held). Following one month، the two groups completed the questionnaires again. There were 15 subjects left in each group. The obtained data were analyzed by covariance analysis and kruskal – wallis nonparametric test. The results showed the effect of schema therapy on the reduction of the variable of belief and on the increase of self-esteem in comparison to the control group. However، in frequency variable of the automatic negative thought no significant change happened.
    Keywords: Schema therapy, self, esteem, negative automatic thoughtsý
  • Karineh Tahmassian, Hajar Bahrami, Hajar Bahrami Page 62
    Depression is a common psychological disorder among the mothers of newborn children and it correlates with the social and psychological adjustment of children and parents. The aim of the present research was to examine the factors affecting the depression in the mothers with the children under the age of two. The sample of this descriptive-correlation study included 220 mothers having the children under the age of two; of women of Tehran، who were at Tehran’s Parks، these subjects were selected by purposeful and accessible sampling method. Also، the tools used to collect the data included Beck Depression Inventory، Parenting Stress Index، Sources of Social Support Scale، Maternal efficacy Questionnaire، Maternal separation anxiety scale and Child temperament questionnaire. Stepwise regression analysis showed that parenting stress and parenting self- efficacy in two steps could explain 29% of variance in maternal depression. Therefore، educational programs relevant to the mentioned factors can reduce the maternal depression and can prevent from children’s psychological problems.
    Keywords: Depression, Parenting stress, Child Temperament, Social Support, Parenting Self, efficacy
  • Mohammad Ali Kalhor*, Mokhtar Ava GoharÝ Page 71
    The present research aimed to investigate the effectiveness of short-term and long-term life skills training in decreasing the aggression among the adolescents. The sample comprised 400 male and female students studying in the high schools of Karaj، who responded to two questionnaires of Life Skills and Aggression Questionnaire and based on their mean score were randomly assigned to the experimental and control groups (100 male and 100 female). Subsequent to ten life skills training sessions for the experimental group، both groups were reassessed by both of the questionnaires. Covariance analysis indicated that increase of life skills decreased the level of aggression among the individuals. In order to test out the stability of the training effects، two 30-individual groups with low and high scores were selected and were tested in terms of the research variables. Results demonstrated that in the first six month، the mean of groups decreased. However، this was desirable according to the psychological statistics. It''s worth mentioning that، the weak group demonstrated a greater decrease. Furthermore، in the second six month، the weak group attended five training sessions which increased their level of life skills and decreased the level of aggression to a more considerable level as compared to the strong group which resulted in lower mean by the end of the training. It can be concluded that the repetition of the training with time interval increases the level of awareness and mastery of life skills and we can evidence higher decrease of aggression and more stability of the results
    Keywords: Aggression, Anger, Hostility, Life Skills, Adolescentsý