فهرست مطالب

پژوهشهای زراعی ایران - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1393)

نشریه پژوهشهای زراعی ایران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/30
  • تعداد عناوین: 19
|
  • سمانه نجیب نیا، علیرضا کوچکی، مهدی نصیری محلاتی، حسن پرسا صفحات 153-163
    به منظور بررسی راندمان جذب، مصرف و بهره وری آب در سیستم های تک کشتی و چندکشتی سه گیاه کلزا، لوبیا و ذرت، آزمایشی در سال زراعی 87-1386 در منطقه مشهد به مرحله اجرا درآمد. در این بررسی، 6 تیمار کشت شامل سه تیمار تک کشتی برای هر یک از سه گیاه (کلزا در اول مهر، ذرت و لوبیا در 10 اردیبهشت) و سه تیمار چندکشتی شامل تیمار چندکشتی دوگانه (کشت همزمان لوبیا و ذرت در 10 اردیبهشت)، چندکشتی تاخیری دومرحله ای (کلزا در اول مهر و لوبیا و ذرت در 10 اردیبهشت) و چندکشتی تاخیری سه مرحله ای (کلزا در اول مهر، لوبیا در 20 فروردین و ذرت در 10 اردیبهشت) در نظر گرفته شد. این آزمایش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. بر اساس نتایج، ترکیب کشت، تاثیر معنی داری (01/0p≤) بر راندمان جذب، مصرف و بهره وری آب داشت. در بین تیمارهای چندکشتی، چندکشتی تاخیری دومرحله ای بیشترین راندمان جذب (43/0)، چندکشتی تاخیری سه مرحله ای بیشترین راندمان مصرف و بهره وری بر اساس عملکرد بیولوژیک (به ترتیب با 82/1 و 73/0 گرم بر مترمربع در میلی متر) و چندکشتی دوگانه بیشترین راندمان مصرف و بهره وری بر اساس عملکرد دانه (به ترتیب با 43/0 و 17/0 گرم بر مترمربع در میلی متر) را نشان دادند. در بین تیمارهای تک کشتی کلزا بیشترین راندمان جذب (26/0) و بیشترین راندمان مصرف و بهره وری بر اساس عملکرد بیولوژیک (به ترتیب با 82/6 و 75/1 گرم بر مترمربع در میلی متر) و ذرت بیشترین راندمان مصرف و بهره وری بر اساس عملکرد دانه (به ترتیب با 5/1 و 35/0 گرم بر مترمربع در میلی متر) را داشتند. در مجموع، تیمار چندکشتی تاخیری دومرحله ای از نظر راندمان جذب، تک کشتی کلزا از نظر راندمان مصرف و بهره وری بر اساس عملکرد بیولوژیک و تک کشتی ذرت از نظر راندمان مصرف و بهره وری بر اساس عملکرد دانه، برتر بودند. با توجه به نتایج این آزمایش به نظر می رسد چنین ترکیب هایی از کشت به علل مختلف از جمله سایه اندازی کلزا روی گیاهچه های جوان لوبیا و ذرت نتیجه مطلوب حاصل ننماید و لذا لازم است آزمایش های بعدی به نحوی طراحی گردند که تلاقی دوره رشد گیاهان همراه با کلزا بسیار کمتر از آنچه در این آزمایش بود، تنظیم شود و تاریخ های کاشت به نحو دیگری تنظیم گردند.
    کلیدواژگان: چندکشتی تاخیری، چندکشتی دوگانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه
  • اعظم لشکری، پرویز رضوانی مقدم، افسانه امین غفوری صفحات 164-169
    به منظور ارزیابی خصوصیات جوانه زنی و تعیین درجه حرارتهای کاردینال گل گاوزبان ایرانی، آزمایشی در دماهای ثابت 5، 10، 15، 20، 25، 30، 35، 40 درجه سانتی گراد در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تکرار در آزمایشگاه گیاهان زراعی ویژه دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در سال 1388 به اجرا درآمد. صفات مورد اندازه گیری عبارت بودند از: درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن خشک ریشه چه و ساقه چه و طول ساقه چه و ریشه چه. به منظور بررسی تفاوت ویژگی های جوانه زنی بذر گل گاو زبان دو مدل رگرسیونی: خطوط متقاطع و 5-پارامتری بتا مورد آزمون قرار گرفتند. اثر دما بر درصد، سرعت جوانه زنی وزن خشک ریشه چه، ساقه چه و طول ساقه چه و ریشه چه بذر گل گاوزبان ایرانی معنی دار بود. بالاترین درصد و سرعت جوانه زنی در درجه حرارت 25 درجه سانتی گراد مشاهده شد. براساس رگرسیون بین سرعت جوانه زنی و درجه حرارت در بذر گل گاوزبان ایرانی، مقادیر درجه حرارتهای پایه، مطلوب و حداکثر به ترتیب در دامنه (66/5-99/4)، (23- 22/29)، (12/39-36/40) درجه سانتی گراد بدست آمد. با توجه به نتایج بدست آمده مدل5- پارامتری بتا مدل بهتری بود.
    کلیدواژگان: درجه حرارت کاردینال، گیاه دارویی، جوانه زنی، ریشه چه، ساقه چه
  • علیرضا کوچکی، رضا دیهیم فرد، رضا میرزایی تالارپشتی، محمد خیرخواه صفحات 170-177
    تنوع زیستی کشاورزی مفهومی است که در سال های اخیر مورد توجه زیادی واقع شده است و از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس و به منظور بررسی تنوع گونه ای باغات میوه در کشور به ویژه در استان خراسان، 29 استان در کشور به همراه 23 شهرستان از استان خراسان مورد مطالعه قرار گرفت. محاسبه تنوع گونه های درختان میوه برای استان های کشور در سال 1382 و برای شهرستان های استان خراسان در دو سال 75-1374 و 10 سال پس از آن یعنی 85-1384 انجام گرفت. همچنین پس از گروه بندی انواع محصولات باغی به تفکیک دانه دارها، هسته دارها، دانه ریزها، میوه های خشک، میوه های نیمه گرمسیری و سایر میوه ها، شاخص های تنوع شامل شاخص تنوع شانون، مارگالف، شاخص یکنواختی و شاخص های غالبیت سیمسون و برگر-پارکر برای هر گروه جداگانه محاسبه شد. نتایج حاکی است که سه استان کرمان، فارس و خراسان مجموعا حدود 40 درصد کل سطح زیر کشت باغات کشور را به خود اختصاص داده اند. غنای گونه ای در تمامی استان های کشور نسبتا بالا است اما شاخص یکنواختی گونه ای در کلیه استان ها در حد متوسط است (به طور میانگین برای کلیه استان ها برابر با 55/0 است). از این رو در برخی از استان ها مانند بوشهر، کرمان به دلیل کشت غالب خرما و پسته غالبیت گونه ای دیده می شود. همچنین در خصوص گروه های مختلف درختان میوه بیشترین غنای گونه ای و تنوع در استان خراسان در گروه میوه های هسته دار وجود دارد در حالی که بیشترین سطح زیر کشت متعلق به گروه میوه های خشک مانند پسته، بادام، گردو و سنجد است. شهرستان کاشمر بیشترین سطح زیر کشت باغات میوه استان خراسان را به خود اختصاص داده است (به طور متوسط24 هزار هکتار). با محاسبه شاخص شانون ملاحظه شد که بالاترین میزان تنوع در شهرستان های نهبندان و بیرجند (به ترتیب با 24 و 25 گونه) وجود دارد و کمترین آن در فریمان (14 گونه) است. به دلیل سطح زیر کشت بالای گونه سیب در شهرستان فریمان و گونه های انگور و سیب در شیروان، براساس شاخص برگر-پارکر بیشترین غالبیت در این دو شهرستان وجود دارد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی کشاورزی، شاخص غالیبت، شاخص شانون، باغات میوه
  • علیرضا باقری، محمدحسن راشد محصل، پرویز رضوانی مقدم صفحات 178-188
    به منظور ارزیابی اثر تناوب زراعی بر پویایی مکانی علف های هرز شاه تره ایرانی (vaillantti Fumaria) و علف هفت بند (Polygonum aviculare)، آزمایشی در سال زراعی 86-1385 در مزرعه نمونه آستانه قدس رضوی واقع در شرق مشهد اجرا شد. قطعات مورد آزمایش، تحت تناوب های یونجه- آیش- گندم، کلزا- آیش- گندم و گندم- آیش- گندم بودند. نمونه برداری از مزارع با استفاده از کوآدرات های 5/0×5/0 متر، به صورت نمونه برداری گسسته سیستماتیک در محل تلاقی شبکه نقاط مربعی 7 × 7 متر، در سه مرحله قبل از کنترل شیمیایی، بعد از کنترل شیمیایی و قبل از برداشت انجام و تراکم علف های هرز مورد مطالعه به تفکیک گونه ثبت شد. در هر سه تناوب بخصوص در مراحل دوم و سوم نمونه برداری شاه تره ایرانی و علف هفت بند جزء گونه های غالب مزارع بودند. اما در مرحله اول نمونه برداری، گونه های غالب مزارع متفاوت بودند. در مرحله سوم نمونه برداری در هر سه مزرعه علف هفت بند، علف هرز غالب هر سه مزرعه بود و از اهمیت شاه تره ایرانی کاسته شد، زمستانه بودن شاه تره ایرانی و تابستانه بودن علف هفت بند می تواند دلیل این پدیده باشد. بررسی اجزای واریوگرام گونه های مورد مطالعه نشان داد که کمترین و بیشترین میزان اثر قطعه ای به ترتیب معادل 17/0 و 001/1، همچنین دامنه تاثیر نیز در محدوده ای بین 8/2 – 5/93 متر متغیر بود. اثر قطعه ای و دامنه تاثیر علف هفت بند در طی مراحل اول و دوم نمونه برداری در هر سه تناوب دارای روندی نزولی بود، در حالی که تغییرات اثر قطعه ای و دامنه تاثیر شاه تره ایرانی طی مراحل نمونه برداری بسته به نوع تناوب متفاوت بود. پس از کاربرد اجزای واریوگرام در فرایند کریجینگ نقشه های توزیع مکانی علف های هرز مورد مطالعه رسم شدند که توزیع لکه ای، و در امتداد جهت شخم را در بیشتر موارد نشان دادند. نتایج این آزمایش نشان داد که تناوب تاثیر معنی داری بر پویایی مکانی علف های هرز دارد که با آگاهی از این تاثیرات می توان در مدیرت علف های هرز موثرتر عمل کرد.
    کلیدواژگان: تناوب زراعی، توزیع مکانی علف های هرز، زمین آمار، نقشه علف های هرز
  • احمد نظامی، سید فاضل فاضلی کاخکی، هادی زرقانی، جواد شباهنگ، محمدرضا گندم زاده صفحات 189-195
    در اغلب مناطق خراسان از اکوتیپ های کنجد برای کاشت استفاده می شود ولی در خصوص عملکرد و اجزاء آنها اطلاعات اندکی در دسترس می باشد. لذا به منظور ارزیابی عملکرد و اجزای عملکرد 14 اکوتیپ کنجد به نام های 1MSC، 2MSC، 3MSC، 4MSC، 5MSC، 6MSC، 7MSC، 8MSC، 9MSC، 10MSC، 11MSC، 12MSC، 13MSC، 14MSC آزمایشی در بهار سال 1388 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. نتایج نشان داد که تفاوت اکوتیپ ها از نظر عملکرد و اجزای عملکرد (تعداد کپسول در بوته، تعداد دانه در کپسول و وزن هزار دانه) معنی دار (0/05≥p) بود. بیشترین عملکرد را اکوتیپ های 9 MSC و 10MSC (به ترتیب به میزان 1520 و 1450 کیلوگرم در هکتار) داشتند و کمترین آن مربوط به اکوتیپ های 6MSC و 8MSC (به میزان 490 و 420 کیلوگرم در هکتار) بود. بیشترین تعداد کپسول در بوته و دانه در کپسول نیز به ترتیب در اکوتیپ 2MSC و 9MSC مشاهده شد. عملکرد دانه بیشترین همبستگی مثبت و معنی دار را با عملکرد بیولوژیک (**0/75 = r) داشت و پس از آن شاخص برداشت (**0/41 = r) و تعداد کپسول در بوته (*0/28 = r) با عملکرد دانه همبستگی بالایی داشتند. نتایج نشان داد که عملکرد دانه در 50 درصد اکوتیپ های مورد مطالعه پیش از یک تن در هکتار است و لذا انجام مطالعات تکمیلی در خصوص انتخاب ارقام پر محصول از بین آنها مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: دانه در کپسول، شاخص برداشت، کپسول در بوته، هزار دانه
  • سعید خانی نژاد، محمد کافی، جعفر نباتی صفحات 196-206
    یکی از مشکلات تولید گیاهان علوفه ای در مناطق شور کاهش عملکرد و کیفیت علوفه در شرایط آبیاری با آب شور است. در این راستا استفاده از کود های شیمیایی می تواند به عنوان یک راهکار مفید مورد توجه باشد. به همین منظور مطالعه ای به منظور بررسی سطوح مختلف کود اوره و فسفر در شرایط آبیاری با آب شور بر خصوصیات فیزیولوژیکی کوشیا با استفاده از آزمایش طرح های خرد شده به صورت فاکتوریل با سه تکرار انجام شد. کرت های اصلی شامل سطوح شوری 5/2 و 16/5 دسی زیمنس بر متر از آب آبیاری و کرت های فرعی شامل سه سطح اوره با نیتروژن 46 درصد (صفر، 100، 200 کیلوگرم در هکتار) و سه سطح فسفر از نوع سوپر فسفات تریپل (صفر، 75، 150 کیلوگرم در هکتار) بودند که با آرایش فاکتوریل در کرت های آزمایشی مرتب شدند. نتایج نشان داد که تاثیر شوری بر خصوصیات فیزیولوژیکی مورد مطالعه در این آزمایش، معنی داری دار نبود. شاخص سطح سبز و شاخص پایداری غشاء با کاربرد کود نیتروژنه در شوری 2/5 دسی زیمنس بر متر افزایش معنی داری نسبت به تیمار شاهد پیدا کرد در حالیکه فسفر تاثیر چندانی بر آنها نداشت. در تمامی صفات کاربرد کودها در شوری 5/16 دسی زیمنس بر متر نه تنها تاثیر چندانی بر بهبود تحمل به تنش نداشت بلکه سبب افزایش اثرات سوء تنش شوری نیز شد. از نظر همبستگی بین صفات مورد مطالعه با عملکرد علوفه خشک، تنها شاخص سطح سبز همبستگی بالایی (**71/0r=) نشان داد. به طور کلی استفاده از مقادیر 100 کیلوگرم کود اوره و 75 کیلوگرم کود سوپر فسفات ترپیل توانست بدون اثرات منفی، سبب بهبود خصوصیات فیزیولوژیکی بررسی شده در این آزمایش شود.
    کلیدواژگان: فلورسانس کلروفیل، محتوای نسبی آب برگ، عدد کلروفیل متر
  • زینب اورسجی، محمدحسن راشد محصل، نظامی نظامی، مجید عباسپور، مهدی نصیری محلاتی صفحات 207-214
    امروزه کاهش استفاده از علف کش ها و راهکارهای مختلفی مانند کاربرد خرد شده آنها که منجر به کاهش میزان مصرف می شود، مورد توجه قرار گرفته است. آزمایش گلخانه ای در دو نوبت جهت مقایسه کارایی مصرف یکباره و خرد شده علف کش مزوسولفورون متیل+یدوسولفورون متیل در کنترل علف هرز یولاف وحشی انجام و تاثیر فاصله زمانی بین دو کاربرد علف کش در رهیافت خرد شده و نسبت های مختلف مورد استفاده در هر کاربرد، بررسی شد. تجزیه داده ها با روش های مقایسه ED90 و مدل اختلاط انجام شد. نتایج نشان داد که با تاخیر در کاربرد علف کش، کارایی آن در هر دو روش یکباره و خرد شده کاهش یافت ولی این کاهش در کاربرد یکباره شدیدتر بود. در میان نسبت های مختلف کاربرد، نسبت 75:25 تقریبا در تمام مراحل کاربرد، کارایی بیشتری در کنترل یولاف وحشی، داشت. ولی با توجه به مدل اختلاط نسبت 50:50 تنها نسبت هم کاهی بود که از سم پاشی در مراحل رشدی دیرهنگام یولاف وحشی (7 و 14 روز بعد از مرحله 2 برگی) ثبت شد. واکنش افزایشی در هر دو نسبت 50:50 و 75:25 در مراحل ابتدایی رشد (سم پاشی، 3 روز بعد از مرحله 2 برگی) رخ داد. با توجه به نتایج آزمایش، کارایی کاربرد خرد شده علف کش مزوسولفورون متیل+ یدوسولفورون متیل، بیشتر از کاربرد یکباره آن بود.
    کلیدواژگان: ایزوبول، کارایی علف کش، دز، پاسخ، دزهای کاهش یافته، مدل افزایشی، مدل اختلاط
  • عادل سی و سه مرده_حمید فاتح_هدیه بدخشان صفحات 215-228
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کود ازته و تنش خشکی بر سرعت فتوسنتز و برخی صفات فیزیولوژیکی دو رقم جو پاییزه آزمایشی گلدانی در سال زراعی 88-1387 به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل تیمار آبیاری پس از گلدهی در دو سطح شاهد (3- بار) و تنش خشکی (13- بار)، کود ازته در سه سطح شاهد (بدون مصرف کود ازته) و سطوح اول و دوم به ترتیب 27 و 54 میلی گرم ازت خالص به ازاء هر کیلوگرم خاک و دو رقم جو آبیدر (دیم و مقاوم به خشکی) و CB-74-2 (آبی و حساس به خشکی) بود. نتایج آزمایش نشان داد تنش خشکی، سرعت فتوسنتز، محتوای نسبی آب برگ (RWC) و پایداری غشاء در برابر تنش خشکی و گرمایی را کاهش و فعالیت آنزیمهای کاتالاز و پراکسیداز را افزایش داد. مصرف کود ازته نیز بر سرعت فتوسنتز، میزان SPAD، RWC و پایداری غشاء در برابر تنش خشکی اثر مثبت نشان داد. در شرایط آبیاری رقم CB-74-2 از لحاظ صفات مطلوب برای کشت آبی از جمله سرعت فتوسنتز، RWC و فعالیتهای آنزیمی نسبت به رقم آبیدر برتری نشان داد، در حالیکه تحت تنش خشکی رقم آبیدر کاهش آرامتر در فتوسنتز، RWC و پایداری غشاء سلولی در برابر تنش گرمایی و افزایش شدیدتر فعالیت آنزیم پراکسیداز را در مقایسه با آبیاری مطلوب نشان داد. در هر دو شرایط آبیاری و تنش خشکی رابطه مثبت و معنی داری بین وزن دانه در بوته و میزان SPAD مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پراکسیداز، کاتالاز، محتوای نسبی آب برگ، مقاومت به خشکی
  • بتول مهدوی، سید علی محمد مدرس ثانوی، مجید آقاعلیخانی، مظفر شریفی، سیدعلی علوی اصل صفحات 229-236
    به منظور ارزیابی اثر تنش کم آبی و محلول پاشی کیتوزان در گیاه گلرنگ (Carthamus tinctorius L.) آزمایشی گلدانی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در سال 1388 در دانشکده ی کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل تنش کم آبی (آبیاری پس از تخلیه ی 55 درصد رطوبت قابل دسترس خاک (بدون تنش) و آبیاری پس از تخلیه ی 70 درصد رطوبت قابل دسترس خاک (تنش کم آبی))، دو سطح کیتوزان (صفر (شاهد)، 0/05 و 0/1 درصد، که همه در اسید استیک یک درصد حل شده بودند) همراه با تیمار آب مقطر (شاهد آب) و زمان محلول پاشی کیتوزان (قبل و در طول دوره ی ساقه دهی) بودند که داخل گلدان های آزمایشی اعمال شدند. نتایج نشان داد که تنش کم آبی موجب کاهش ارتفاع بوته، سطح برگ، وزن خشک ساقه و ریشه، طول و حجم ریشه گردید. درحالی که محلول پاشی با کیتوزان سبب افزایش این صفات شد. همچنین تنش کم آبی میزان فلورسانس کلروفیل، کلروفیل برگ و محتوی آب نسبی را کاهش داد. محتوی کاروتنوئید، پرولین و مالون دی آلدئید (MDA) در پاسخ به تنش آبی افزایش یافت. محلول پاشی گیاهان قرار گرفته در معرض تنش کم آبی با کیتوزان سبب افزایش محتوی آب نسبی (%68/77)، کارآیی کوانتومی نظام نوری 2 (Fv/Fm) و کلروفیلb شد، درحالی که محتوی MDA را در این گیاهان کاهش داد. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف کیتوزان می تواند اثرات مضر تنش کم آبی را در گیاه گلرنگ کاهش داده و رشد آن را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: رطوبت قابل دسترس، کلروفیل، مالون دی آلدئید، میزان فلورسانس کلروفیل
  • شهرام نظری، فائزه زعفریان، اسفندیار فرهمندفر، اسکندر زند، سلمان عظیمی سوران صفحات 237-245
    استفاده از گیاهان پوششی بخصوص گیاهان لگومینه نه تنها باعث بهبود کیفیت علوفه گیاه زراعی می گردد، بلکه با پوشاندن سطح زمین باعث کنترل علف های هرز نیز می شوند، بدین منظور آزمایشی طی سال زراعی 1390 به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد، که تیمارهای آن شامل سه گیاه لگومینه، سویا (Glycine max L.)، شنبلیله (Trigonella foenum gracu L.) و لوبیا چشم بلبلی (Vigna unguiculata L.)در دو تاریخ مختلف کاشت (همزمان با گیاه ذرت و 21 روز بعد از کاشت گیاه ذرت) همراه با شاهد (بدون گیاه لگوم) بود. نتایج نشان داد که تاخیر در زمان برداشت از مرحله شیری تا مرحله خمیری سبب افزایش ماده خشک شد، به طوری که برداشت ذرت در مرحله خمیری در تیمارهای ذرت خالص (بدون گیاه پوششی) (17 درصد)، گیاهان لگومینه سویا در تاریخ اول و دوم (14 و 9 درصد)، شنبلیله در تاریخ اول و دوم (11 و 22 درصد) و لوبیا چشم بلبلی در تاریخ اول و دوم (3 و 11 درصد) نسبت به مرحله شیری سبب افزایش عملکرد ماده خشک شد. همچنین بیشترین علوفه در بین گیاهان لگومینه در گیاه لوبیا چشم بلبلی حاصل شد. بررسی ها نشان داد برداشت در مرحله شیری نسبت به مرحله خمیری از کیفیت علوفه بالاتری برخوردار بود. بیشترین درصد پروتئین خام و ماده خشک قابل هضم علوفه ذرت به ترتیب در تاریخ اول و دوم لوبیا چشم بلبلی و سویا به دست آمد. همچنین حداکثر درصد قندهای محلول در آب نیز در تیمار ذرت خالص (بدون گیاه لگوم) مشاهده گردید. وزن خشک علف های هرز نیز با افزایش زیست توده در کشت مخلوط به صورت معنی داری (p<0/05) کاهش یافت.
    کلیدواژگان: پروتئین خام، گیاهان پوششی، ماده خشک قابل هضم
  • اسماعیل رضایی چیانه، مهدی تاج بخش اروج ولیزادگان، فرزاد بنایی اصل، حسن مهدوی کیا صفحات 246-253
    بذرالبنج مشبک (Hyoscyamus reticulatus L.) یکی از مهمترین گیاهان تیره بادمجان Solanaceae)) بوده که بذرهای آن به علت خواب به سختی جوانه می زنند. در این راستا، به منظور تعیین مناسبترین روش برای شکستن خواب این گیاه آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پیش سرمادهی بذور مرطوب در دمای چهار درجه سانتیگراد در چهار سطوح زمانی (7، 14، 21 و 28 روز)، تیمار تلفیقی اسید جیبرلیک (ppm500) و سرمادهی مرطوب (به مدت 7، 14، 21 و 28 روز)، خیساندن بذرها در هورمون های اسید جیبرلیک، سیتوکنین و اکسین با غلظت های 250، 500، 750 و 1000 ppm به مدت 24 ساعت، خیساندن بذرها در نیترات پتاسیم 0/1، 0/2 و 0/4 درصد، خیساندن بذرها در آب داغ 70 و 90 درجه سانتی گراد به مدت 5، 10 و 15 دقیقه، قرار دادن بذرها در آب جاری به مدت 24 و 48 ساعت، خیساندن بذرها در اسید سولفوریک 70 و 95 درصد به مدت 5، 10 و 15 دقیقه و خراشدهی با کاغذ سمباده بود. نتایج نشان داد که خواب بذر بذرالبنج مشبک از نوع فیزیولوژیکی است، زیرا بیشترین درصد جوانه زنی بذرها در اثر اعمال تیمار تلفیقی پیش سرمادهی مرطوب به مدت 21 روز و اسید جیبرلیک (ppm 500) به دست آمد. علاوه بر این، سرمادهی مرطوب و اسید جیبرلیک به تنهایی نیز بر شکست خواب بذرهای بذرالبنج مشبک تاثیر چشمگیری داشتند و به ترتیب جوانه زنی را تا 40 و 81 درصد افزایش دادند. تاثیر سایر هورمون های استفاده شده در این تحقیق اگرچه از نظر آماری بر شکست خواب این بذرها معنی دار ارزیابی شد، ولی در مقایسه با تاثیر چشمگیر تیمار تلفیقی سرما و اسید جیبرلیک و اسید جیبرلیک به تنهایی چندان قابل چشمگیر نبود. از طرف دیگر عدم تاثیر آب جاری، آب داغ، اسید سولفوریک و خراشدهی با کاغذ سمباده بر شکست خواب بذرهای مذکور نمی تواند موید وجود خواب به علت تجمع مواد بازدارنده و یا نوع فیزیکی بوده باشد.
    کلیدواژگان: اسید جیبرلیک، پیش سرمادهی، خواب فیزیولوژیکی، گیاهان دارویی
  • سیده مژگان ابطحی فروشانی، احمد ارزانی، محمدحسین فتوکیان صفحات 254-263
    القای جهش روشی موثر برای افزایش تنوع ژنتیکی گیاهان مخصوصا برای صفاتی با تنوع ژنتیکی پائین می باشد. هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر دز 1200 گری اشعه ی گاما بر خصوصیات مورفوفنولوژیک، عملکرد و اجزای عملکرد و شناسائی جهش یافته های مفید در دو رقم کلزای بهاره RGS003 و ساری گل می باشد. نتایج تجزیه واریانس صفات حاکی از اختلاف بسیار معنی دار بین لاین های جهش یافته بود. بر اساس نتایج همبستگی های فنوتیپی و ژنتیکی، صفت وزن هزار دانه دارای بیشترین ضرایب همبستگی با صفت عملکرد دانه در بوته بود. در بررسی ارتباط صفات کمی با عملکرد دانه به کمک رگرسیون مرحله ای نیز وزن هزار دانه به عنوان مهمترین صفت تعیین کننده عملکرد شناخته شد. با توجه به تنوع القا شده در صفات مورفولوژیک احتمالا می توان از بین لاین های جهش یافته ارزیابی شده، گزینه های مناسب را برای برنامه های ژنتیکی اصلاحی آینده کلزا انتخاب نمود. لاین های جهش یافته شماره 9 ژنوتیپ RGS003 و شماره 16، 25 و 26 رقم ساری گل بعنوان برترین لاین های جهش یافته نسل دوم شناسایی شدند که از نظر جنبه های اصلاحی کلزا حائز اهمیت می باشند.
    کلیدواژگان: جهش، اشعه گاما، تنوع ژنتیکی
  • فاطمه بهادرخواه، سید عبدالرضا کاظمینی صفحات 264-272
    به منظور مطالعه اثرات تنش شوری و روش کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و درصد روغن دو رقم گلرنگ بهاره، آزمایشی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شیراز به صورت کرت های دو بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتور اصلی شامل 2 رقم گلرنگ (اصفهان 14 و گلدشت)، فاکتور فرعی شامل 4 سطح شوری آب آبیاری (0/4، 5/9، 7/3و 9/1 دسی زیمنس بر متر) و فاکتور فرعی شامل 2 روش کاشت (درون جوی و روی پشته) بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری عملکرد دانه و اجزای آن (تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن طبق در بوته و وزن هزار دانه) بطور معنی داری کاهش یافت. بیشینه عملکرد دانه (2265/43 کیلوگرم در هکتار) در سطح 0/4 دسی زیمنس بر متر و کمینه آن (1559/19کیلوگرم در هکتار) در سطح شوری 9/1 دسی زیمنس بر متر بدست آمد. رقم اصفهان 14 در مقایسه با رقم گلدشت به شوری متحمل تر بود و در همه سطوح دارای عملکرد دانه بیشتری بود. با افزایش شوری درصد روغن هر دو رقم کاهش یافت اما این کاهش در رقم اصفهان 14 به میزان 22/7 درصد کمتر از رقم گلدشت بود. عملکرد دانه در روش کاشت درون جوی به میزان 4/7 درصد بیشتر از روش کاشت روی پشته بود. به نظر می رسد دستکاری در روش کاشت و انتخاب رقم مناسب دو عاملی هستند که می توانند اثر منفی شوری را بر کاهش عملکرد دانه تعدیل نمایند.
    کلیدواژگان: تنش شوری، تعداد دانه در طبق، تعداد طبق در بوته، کاشت روی پشته و درون جوی
  • عیسی مقصودی، امیر قلاوند، مجید آقاعلیخانی صفحات 273-282
    در سال های اخیر، استفاده بی رویه از کودهای شیمیایی و عدم توجه به اهمیت مواد آلی در بهبود حاصلخیزی خاک، منجر به افزایش مصرف کودهای شیمیایی، آلودگی های محیطی و غیره شده است. به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف کودی (آلی، شیمیایی و تلفیقی) بر عملکرد ذرت هیبرید سینگل کراس 704 آزمایشی مزرعه ای در سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل پنج سطح مختلف کودی: 1- (هشت تن کود آلی در هکتار)، 2- (شش تن کود آلی و 46 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار)، 3- (چهار تن کود آلی و 92 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار)، 4- (دو تن کود آلی و 138 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و 5- (184 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار) و فاکتور دوم شامل: 1- (بذور تلقیح شده با ازتوباکتر و آزوسپیریلیوم) و 2- (بذور تلقیح نشده) بود. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایشی اثر معنی داری بر صفات اندازه گیری شده، داشتند. بیشترین میزان شاخص سطح برگ (7/7)، عملکرد دانه (1000 گرم در مترمربع)، وزن هزار دانه (213 گرم) و درصد پروتئین (11 درصد) از سطح کودی سوم و بیشترین ارتفاع بوته و عملکرد بیولوژیک به ترتیب به میزان 256 سانتی متر و 22 تن در هکتار از سطح کودی چهارم به دست آمد. همچنین در بذور تلقیح شده با کود زیستی صفات اندازه گیری شده از میزان بیشتری نسبت به تیمار شاهد (عدم تلقیح) برخوردار بودند، به طوری که در تیمار تلقیح شده (اول) میزان شاخص سطح برگ (7/7)، ارتفاع بوته (252 سانتی متر)، عملکرد دانه (978 گرم در مترمربع)، وزن هزار دانه (205 گرم)، عملکرد بیولوژیک (22 تن در هکتار) و درصد پروتئین (10 درصد) بود. با توجه به نتایج به دست آمده استفاده از کودهای زیستی و همچنین تلفیق کود آلی با شیمیایی روش مناسبی برای افزایش عملکرد کمی و کیفی ذرت محسوب می گردد.
    کلیدواژگان: ماده آلی، پروتئین، کود شیمیایی
  • علیرضا سبحانی، حسن حمیدی صفحات 283-295
    به منظور بررسی اثر تنش کم آبی بر عملکرد و شاخص های رشد سیب زمینی رقم آئولا از روش آبیاری بارانی با حجم های مختلف آب در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی (مشهد) استفاده شد. در فواصل 0/75، 3/75، 6/75، 9/75 و 12/75 متر از خط لوله آبیاری میزان آب دریافتی اندازه گیری شد و به ترتیب تحت عنوان تیمار بدون تنش، تنش بسیار ملایم، تنش ملایم، تنش شدید و تنش بسیار شدید بررسی شدند. در این تحقیق، عملکرد در شاهد 26/47، تنش بسیار ملایم22/3، در تنش ملایم 17/31، در تنش شدید 9/88 و در تنش بسیار شدید 2/04 تن در هکتار به دست آمد. اثرات تنش کم آبی بر روی تغییرات ماده خشک اندام های گیاهی، کل ماده خشک گیاه (TDM)، سرعت رشد نسبی (RGR)، سرعت رشد محصول (CGR)، شاخص سطح برگ (LAI)، دوام سطح برگ (LAD) و سرعت جذب خالص (NAR) بسیار زیاد بود. حداکثر سرعت رشد نسبی در سطوح تنش کم آبی بین 0/004 تا 0/005 گرم بر گرم در GDD محاسبه شد. در تنش های شدید و بسیار شدید حداکثر سرعت رشد محصول زودتر انجام شد (به ترتیب در 1300 و 1200 درجه روز رشد) و سایر تیمارها دیرتر (در 1600 درجه روز رشد) به حداکثر سرعت رشد محصول رسیدند. بیشترین مقدار LAD در تیمار بدون تنش به میزان 478 شاخص سطح برگ روز و در GDD1600 به دست آمد.
    کلیدواژگان: آبیاری بارانی، سرعت رشد محصول، سرعت رشد نسبی، شاخص سطح برگ، دوام سطح برگ
  • علی ماهرخ، فرهاد عزیزی صفحات 296-304
    این مطالعه به منظور تعیین تاثیر مصرف زئولیت طبیعی کلینوپتیلولیت بر تحمل به تنش کم آبیاری در ذرت سینگل کراس 704 اجرا شد. آزمایش در چهار سطح آبیاری، آبیاری پس از 70 (آبیاری نرمال)، 95 (تنش ملایم)، 120 (تنش شدید) و 145 (تنش بسیار شدید) میلی متر تبخیر تجمعی از سطح تشت تبخیر کلاش A و زئولیت در سه سطح شاهد (عدم مصرف) و مصرف شش و 12 تن در هکتار، در سه تکرار به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج در سال زراعی 1391 اجرا شد. تاثیر آبیاری بر تعداد روز تا ظهور ابریشم، فاصله بین گرده افشانی تا ظهور ابریشم، ارتفاع بلال از سطح زمین، طول بلال و عملکرد دانه در سطح احتمال یک درصد و بر تعداد روز تا گرده افشانی، ارتفاع بوته، قطر بلال، تعداد بلال و وزن هزار دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. همچنین، مصرف زئولیت بر وزن هزار دانه در سطح احتمال یک درصد و بر فاصله بین گرده افشانی تا ظهور ابریشم، طول بلال و عملکرد دانه در سطح احتمال پنج درصد معنی دار بود. بیشترین عملکرد دانه با میانگین 7352 و 6134/1کیلوگرم در هکتار به ترتیب از آبیاری نرمال و مصرف 12 تن در هکتار زئولیت حاصل شد. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش در شرایط فراهمی آب آبیاری، برای حصول حداکثر عملکرد دانه در ذرت سینگل کراس 704 آبیاری پس از 70 میلی متر، تبخیر از سطح تشت تبخیر صورت گیرد، در این شرایط مصرف زئولیت طبیعی ضرورتی ندارد ولی در شرایط کمبود آب در منطقه، آبیاری پس از 95 میلی متر تبخیر از سطح تشت تبخیر به همراه مصرف 12 تن در هکتار زئولیت درجهت حفظ رطوبت اطراف محیط ریشه و صرفه جویی در مصرف آب به میزان 97/12 درصد توصیه می شود. اعمال کم آبیاری بیشتر از این مقدار باعث کاهش معنی دار عملکرد دانه خواهد شد.
    کلیدواژگان: ذرت، تنش کم آبیاری، زئولیت طبیعی، کلینوپتیلولیت، عملکرد و اجزای عملکرد
  • حشمت امیدی، طاهره میرزازاده، محسن رودپیما صفحات 305-315
    گلرنگ یکی از دانه های روغنی سازگار به طیف وسیعی از شرایط خاکی ایران است که کمبود عناصر ریزمغذی سبب کاهش عملکرد کمی و کیفی آن می شود. به منظور بررسی تاثیر میزان و زمان مصرف کود ریزمغذی بر عملکرد دانه، اجزاء عملکرد و ویژگی های کیفی روغن دانه گلرنگ ژنوتیپ Mex141 آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. عامل ها شامل محلولپاشی برگی کود ریزمغذی در چهار سطح:1- بدون مصرف کود ریزمغذی (F 1) 2- مصرف 5/2 کیلوگرم(F 2) 3- مصرف 3 کیلوگرم (F 3) 4- مصرف 5/4 کیلوگرم در هکتار (F 4) و زمان کاربرد (T1= 3، T2=4 and T3=5 weeks) کود پس از شکل گیری طبق بودند. نتایج نشان داد که صفات شروع و خاتمه گل دهی، طول دوره گل دهی، ارتفاع اولین شاخه زایشی (طبق)، تعداد شاخه فرعی، تعداد دانه در طبق، قطر طبق، عملکرد دانه، محتوی روغن و پروفیل اسیدهای چرب غیراشباع روغن تحت تاثیر مقادیر کود ریزمغذی و زمان کاربرد آن و برهم کنش آنها قرار گرفت. با افزایش مصرف کود ریزمغذی، عملکرد دانه افزایش یافت و بیشترین میزان آن (1791/1 کیلوگرم در هکتار) با کاربرد 3 کیلوگرم کود ریزمغذی در 4 هفته پس از شکل گیری طبق حاصل شد. میزان کود بر محتوی اسیدهای چرب غیراشباع روغن دانه تاثیر داشت به طوری که بیشترین میزان اسید چرب (15/92درصد) تک باند دوگانه اولئیک (18:1) بدون یا با مصرف کمترین میزان کود ریزمغذی بدست آمد. همچنین بیشترین میزان (75/95 درصد) اسید چرب با دو باند دوگانه لینولئیک (18:2) با مصرف 5/4 کیلوگرم درهکتار ریزمغذی و بیشترین میزان (0/29 درصد) اسید چرب با سه باند دوگانه اسید چرب لینولنیک (18:3) با مصرف متعادل (3 کیلوگرم درهکتار) کود ریزمغذی حاصل شد. اثر برهم کنش کود ریزمغذی و زمان کاربرد کود بر محتوی اسیدهای چرب غیراشباع نظیر لینولئیک (18:2) و لینولنیک (18:3) معنی دار (P≤0.01) بود. به طوری که بیشترین میزان لینولئیک (18:2) با مصرف ریز مغذی 4/5 کیلوگرم درهکتار طی 3 هفته پس از تشکیل طبق، و بیشترین میزان لینولنیک (18:3) با مصرف کود ریزمغذی به میزان 2/5 کیلوگرم و محلول پاشی طی 4 هفته پس از شکل گیری طبق حاصل شد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، محتوی روغن، اسیدهای چرب غیر اشباع، عناصر ریزمغذی
  • حسین سعیدی گراغانی، رستم یزدانی بیوکی *، ندا سعیدی گراغانی، حمید سودایی زاده صفحات 316-327

    گیاه جعفری ارزش غذایی بسیار بالایی داشته و سرشار از ویتامین های A، B، C و عناصر غذایی است. به منظور بررسی اثر منابع مختلف نیتروژن بر جعفری آزمایشی به صورت فاکتوریل با دو عامل نوع کود در سه سطح نیترات کلسیم، سولفات آمونیوم و اوره، و مقدار کود در چهار سطح صفر، 100، 125 و 150 کیلوگرم در هکتار، در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی و با 3 تکرار در سال زراعی 1390 انجام شد. نتایج نشان داد که اثر منابع نیتروژن بر تمامی صفات اندازه گیری شده معنی دار شد. به طوری که بیش ترین میزان وزن تر اندام هوایی، وزن تر ریشه، غلظت ویتامین C، و غلظت کلسیم برگ از منبع کودی 150 کیلوگرم در هکتار نیترات کلسیم و بیش ترین میزان وزن خشک اندام هوایی، ارتفاع بوته و طول برگ و غلظت آهن برگ از منبع 150 کیلوگرم در هکتار سولفات آمونیوم و بیش ترین میزان مجموع کلروفیل a و b از 150 کیلوگرم در هکتار اوره به دست آمد.

    کلیدواژگان: اوره، تغذیه گیاه، سولفات آمونیوم، نیترات کلسیم، وزن تر
  • فاطمه سلیمی، فرید شکاری، جواد حمزه ئی صفحات 328-334
    جاسمونات ها از تنظیم کننده های رشد گیاهی جدید به شمار می روند که در افزایش مقاومت گیاهان به تنش های محیطی از جمله تنش شوری از نقش مهمی برخودارند. به همین دلیل در این آزمایش تاثیر محلول پاشی متیل جاسمونات بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک و عملکرد گل بابونه -آلمانی در شرایط تنش شوری مطالعه شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه اجرا شد. محلول پاشی متیل جاسمونات در پنج سطح (MJ1: صفر، MJ2: 75، MJ3: 150، MJ4: 225 و MJ5: 300 میکرومولار) و شوری در چهار سطح (S1: 2، S2: 6، S3: 10، و S4: 14 دسی زیمنس برمتر) تیمارهای آزمایشی بودند. اثر متیل جاسمونات، تنش شوری و اثر متقابل آنها بر سرعت فتوسنتز، هدایت روزنه ای، سرعت تعرق، کارائی کربوکسیلاسیون، میزان دی اکسید کربن درون روزنه ای و عملکرد گل معنی دار شد. بیشترین میزان سرعت فتوسنتزی، هدایت روزنه ای، سرعت تعرق، کارائی کربوکسیلاسیون، عملکرد گل (76/3 گرم در گلدان) و کمترین میزان دی اکسید کربن درون -روزنه ای در تیمار MJ2×S2 مشاهده شد. بیشترین میزان کارایی مصرف آب فتوسنتزی نیز از تیمار MJ5×S2 به دست آمد. با کاهش میزان هدایت روزنه ای، کارایی مصرف آب فتوسنتزی و غلظت دی اکسید کربن درون روزنه ای افزایش پیدا کرد. در کل، به نظر می رسد مصرف مقدار پایین متیل جاسمونات (MJ2) در شرایط شوری به ویژه تنش شوری ملایم (S2)، می تواند شاخص های فیزیولوژیک و عملکرد بابونه آلمانی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: تنش غیر زیستی، تنظیم کننده رشد، شاخص های فیزیولوژیک، گیاه دارویی
|
  • S. Najibnia, Alireza Koocheki, Mehdi Nasiri Mahallati, H. Porsa Pages 153-163
    In order to evaluate water capture and use efficiency and also productivity in sole and intercropping of three crops Rapeseed, Bean and Corn, an experiment was conducted in Mashhad in the growing season of 2007-2008. In this investigation six treatments including three sole cropping of the three crops (rapeseed sown in 22 September 2007, bean and corn in 29 April 2008) and three intercropping including double cropping (simultaneous sowing of corn and bean in 29 April 2008), two stage-relay intercropping of rapeseed, corn and bean (rapeseed in 22 September 2007, bean and corn in 29 April 2008) and finally three stage-relay intercropping of rapeseed, corn and bean (rapeseed sown in 22 September 2007, bean in 8 April 2008 and corn in 29 April 2008) were arranged in a complete randomized block design with three replications. Results showed that in general, cropping combination affected water capture and use efficiency and also water productivity (p≤0.01). Among intercropping treatments, two stage-relay intercropping showed the highest capture efficiency (0.43), three stage-relay intercropping had the highest water use and productivity in terms of biological yields (1.82 and 0.73 g/m2/mm, respectively) and double cropping showed the highest water use efficiency and productivity in terms of seed yield (0.43 and 0.17 g/m2/mm, respectively). Among sole cropping treatments, rapeseed showed the highest capture efficiency (0.26), use efficiency and productivity in terms of biological yields (6.82 and 1.75 g/m2/mm, respectively) and corn showed the highest use efficiency and productivity in terms of seed yield (1.5 and 0.35 g/m2/mm, respectively). In general, two stage-relay intercropping for capture efficiency, sole cropping of rapeseed for use efficiency and productivity in terms of biological yield, and sole cropping of corn for use efficiency and productivity in terms of seed yield were superior than others. However, it seems that such combinations of crops for different reasons may not perform satisfactory results because of shading effect of rapeseed on young seedlings of corn and bean. Therefore, the design of these experiments should be altered in such a way to achieve in shortest overlapping of the growth of rapeseed with companion crops.
    Keywords: Biological yield, Double cropping, Relay intercropping, Seed yield
  • A. Lashkari, P. Rezvani Moghaddam, A. Amin Ghafori Pages 164-169
    In order to investigate the germination characteristics and cardinals temperatures of Echium amoenum, a laboratory experiment was conducted in Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad in 2009. The layout of experiment was a completely randomized design with 6 replications. Treatments consisted of 8 constant temperatures (5, 10, 15, 20, 25, 30, 35 and 40 oC). The characteristics such as percentage of seed germination, rate of seed germination, dry weight of radicle and plumule and plumule, radicle length were recorded. The seeds of Echium amoenum were monitored for variability in germination criteria based on two regression models namely: Five- parameters Beta (FPB) and Intersected-Lines (ISL) models. The effect of temperature on germination percentage and germination rate, dry weight of radicle and plumule, and plumule, radicle length were significant. The highest germination percentage and germination rate were obtained in 25 0C. Based on the regression between germination rate and temperature in Echium amoenum, the cardinal temperatures (Tbase, Topt and Tmax) were: 4.99-5.66, 23-29.23 and 39.12-40.36 0C. The results showed that the Five-parameters Beta model was estimated better than Intersected-Lines model in terms of cardinal temperature.
    Keywords: Cardinal temperature, Germination, Medicinal plant, Plumule, Radicle
  • Alireza Koocheki, Reza Deihim Fard, R. Mirzaei Talarposhti, Mohammad Kheirkhah Pages 170-177
    Agrobiodiversity is an issue that has been considered for the last decade. There are few reports on diversity of orchard species in Iran and some available reports have not mentioned the relevant indices and analysis results. In the current study, based upon data collected from 29 provinces of Iran along with 23 counties of Khorasan provinces, a comprehensive analysis was made and different diversity indices such as Shanon- Weaver, Evenness index, Margalof richness index as well as two dominance indices including Sympson and Berger-Parker were calculated. The results indicated that Kerman, Fars and Khorasan provinces cover 40% of orchard areas in the country. Species richness in all provinces was relatively high but the evenness index was not so (average evenness for all provinces is 0.55). Therefore, in some provinces such as Boshehr and Kerman, species dominance is observed due to Date and Pistachio, respectively. Also, Stone fruits among Khorasan orchards provided the highest richness and diversity. The highest area of orchards in Khorasan are belonged to nuts including Pistachio, Almond, Walnut and Oleaster. Kashmar district has the highest orchards area in Khorasan province. According to the Shanon-Weaver index, the highest and lowest diversity were observed at Nahbandan- Birjand and Fariman counties. Results also indicated that the Berger-Parker dominance index is highest at Fariman and Shirvan districts of Khorasan because of apple and grape species dominance.
    Keywords: Agrobiodiversity, Dominance index, Shanon, weaver index, Orchards
  • A.R. Bagheri, M.H.Rashed, P. Rezvani Moghaddam Pages 178-188
    To evaluate the effect of crop rotation on spatial dynamic of Fumaria vaillantti and Polygonum aviculare a study was conducted at the three farms with different rotation in the Astan Ghods Razavi filed that located at 10 kilometers southeast of Mashhad, Iran. The rotations were alfalfa- fallow- wheat, canola- fallow- wheat, and wheat- fallow- wheat. At the crosses of 7×7 m quadrangular grids network, discrete systematic sampling was performed using 0.5×0.5m quadrates at three stages including before chemical control, after chemical control, and before harvesting and density of weed species were recorded separately. In each three rotations Fumaria vaillantti and Polygonum aviculare were part of dominant species at second and third sampling stages, But at the first sampling stage dominant species were different. Polygonum aviculare was became dominant species at the third sampling stage, Mean while, the importance of Fumaria vaillantti were reduce. Bing winter Fumaria vaillantti and summer Polygonum aviculare can be the cause of this phenomenon. Variogram parameters survey show that the minimum and maximum of nugget effects for studied species was 0.17 and 1.001 respectively. The range of weeds in field varied between 2.8 – 93.5m. Nugget effect and range were downside at each three rotations and at during of first and second sampling, while nugget effect and range variations of Fumaria vaillantti were different depend on rotation type. The distribution maps of studied weed were drawn after applying varigram parameters in Kriging method that showed patchy and plow directed distribution. Our Results showed that crop rotation and cultural operation effects dynamism of the weeds, that Knowledge of these effects can be an opportunity for more effective weed control.
    Keywords: Crop rotation, Spatial distribution of weeds, Geostatistic, Weed maps
  • A. Nezami, S.F. Fazeli Kakhki, H. Zarghani, J. Shabahang, M.R. Gandomzadeh Pages 189-195
    In most region of Khorasan, sesame ecotypes have been planted for many years, but there is little information about seed yield and yield components of them. Therefore a field experimental was conducted to investigation of yield parameters of 14 sesame ecotypes (MSC1, MSC2, MSC3, MSC4, MSC5, MSC6, MSC7, MSC8, MSC9, MSC10, MSC11, MSC12, MSC13 and MSC14) in randomized complete block design with three replications at experimental station, Collage of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad during 2009. Results showed that there were significant difference (P
    Keywords: Biological yield, Capsule, Harvest index, 1000 seed weight
  • Saeed Khaninejad, M. Kafi, J. Nabati Pages 196-206
    Decreasing yield and forage quality in saline water irrigating conditions, is one of the problems of forage production. Therefore, using the chemical fertilizers can be considered as a useful solution. This study was conducted to assess the effects of different levels of phosphorus and nitrogen fertilizers with saline water on physiological characteristics of Kochia, through a split plot factorial experiments with three replications. The main experimental units consisted of the levels of salinity of irrigating water, 5.2 and 16.5 dS m-1, and the subsidiary experimental units consisted of three nitrogen levels in form of 46%N (0, 100, 200 kg ha-1) and three phosphorus levels in form of triple super phosphate (0, 75, 150 kg ha-1), arranged in factorial form in experimental units. Results showed that the effect of salinity on studied physiological properties was not significant. Green area index (GAI) and membrane stability index (MSI) were significantly increased with using nitrogen fertilizers on 5.2 dS/m salinity level to control group, while phosphorus did not affect on them. In all properties, fertilizers application on 16.5 dS/m salinity level not only had no considerable effect on stress tolerance, but also increased the harmful effects of salinity. GAI had a high correlation (0.71) with dry forage yield related to the studied factors. Generally, 75 kg Triple Super Phosphate fertilizer from 100 kg Urea improved studied physiological properties without side effects.
    Keywords: Chlorophyll florescence, Leaf Relative Water Content, Chlorophyll Meter Reading
  • Z. Avarseji, M.H. Rashed Mohassel, A. Nezami, M. Abbaspoor, Mehdi Nasiri Mahallati Pages 207-214
    Nowadays herbicide reduction and different approaches leading to this goal like split application have been brought to attention. Two green house experiments were carried out to investigate the efficiency of single and split application of mesosulfuron-methy+iodosulfuron methyl to control wild oat (Avena ludoviciana). The influence of applications intervals and the ratios of the two applications doses were studied. Analysis of the data performed based on two statistical approaches: comparison between ED90 of the treatments and joint action model. The study revealed that both single and split application efficacy decreased as application timing was delayed but this reduction was more highlighted at single spray. 75:25 ratio approximately at all application timing showed more activity to control wild oat. But considering joint action model, 50:50 ratio was the only rate that showed antagonism at late growth stages of wild oat (spray 7 and 14 days after 2 leaf stage). There was an additive reaction for both 50:50 and 75:25 ratios at early growth stage of wild oat (spray 3 days after 2 leaf stage). Totally it could be concluded that efficacy of split application of mesosulfuron-methy+iodosulfuron methyl was more potent than that of the single one.
    Keywords: Additive dose model, Dose response curve, Herbicide activity, Joint action mode, Isobole, Reduced doses
  • A. Siosemardeh, H. Fateh, H. Badakhshan Pages 215-228
    In order to investigate the effects of drought stress and nitrogen fertilizer on photosynthesis rate and some physiological characteristics in two barley cultivars, A pot experiment was conducted using a randomized complete block design as a factorial experiment with three factors including water stress, nitrogen fertilizer and barley cultivars in three replications. Irrigation treatments conducted after anthesis at two levels of control (-3 bar) and drought stress (-13 bar). nitrogen fertilizer applied in control (non fertilizer application), first level (27 mg N/Kg-1 soil) and second level (54 mg N Kg-1 soil) in two barley cultivars differing in drought resistance (drought resistance Abidar and drought susceptible CB-74-2). The results showed that drought treatment decreased photosynthesis rate, Relative Water Content (RWC) and cell membrane stability under drought and heat stress, while drought treatment increased catalase and peroxidase activity. Nitrogen treatment showed positive effects on photosynthesis rate, SPAD, RWC and cell membrane stability under heat stress. Under irrigation treatment CB-74-2 showed the better performance in photosynthesis rate, RWC and enzymatic activity comprising to Abidar cultivar, while under drought stress condition the decreasing of photosynthesis, RWC and cell membrane stability under heat stress were slower in Abidar cultivar. This cultivar showed higher peroxidase activity under drought stress in contrast to irrigation treatment. Under both control and water stress condition, a positive and significantly correlation found between grain yield and SPAD.
    Keywords: Catalase, Drought Resistance, Peroxidase, Relative Water Content
  • Batool Mahdavi, Seyed Ali Mohammad Modarressanavy, M. Aghaalikhani, M. Sharifi, S.A. Alavi Asl Pages 229-236
    In order to study the effects of water deficit stress and foliar application of chitosan in safflower (Carthamus tinctorius L.), a pot experiment was conducted in 2009. Experimental design was a randomized complete block in factorial arrangement with three replications. Experimental factors were water deficit levels (unstressed (control) and 70% available water depletion from soil (water deficit stress), chitosan concentrations (0, 0.05, 0.1%, all dissolved in 1% acetic acid) along with an additional treatment of distilled water and foliar application times (before and during stem elongation). The results showed that water deficit stress reduced plant height, leaf area, shoot and root dry weight, root height and volume. Whereas, foliar application of chitosan increased mentioned traits. In addition, water deficit stress decreased chlorophyll fluorescence, chlorophyll concentration and relative water content. Carotenoid, proline and malondialdehyde (MDA) content were increased in response to stress. Foliar application of chitosan increased chlorophyll fluorescence, relative water content (68.77%) and chlorophyll b in the water deficit stressed plants, whereas decreased MDA content. The results of the present study indicate that application of chitosan can reduce the harmful effects of water deficit and improve plant growth.
    Keywords: Chitosan, Chlorophyll fluorescence, Malondialdehyde, Safflower, Water deficit stress
  • Sh Nazari, F. Zaefrian, E. Farahmandfar, E. Zand, S. Azimi Sooran Pages 237-245
    In order to evaluation the different sowing date and different harvest time in intercropping of maize and legume plants on maize forage quality, a randomized complete block with three replications conducted in research field of university of Sari Agricultural Sciences and Natural Resources in 2011. Treatments were included three legume plants (soybean, fenugreek and cowpea) at two sowing time (simultaneously with maize, and 21 days after sowing of maize), and control treatment (maize without legume plants). The results showed that delay in harvest time was caused increasing the dry matter from milky stage to dough stage, while maize harvest at dough stage the dry matter yield in maize pure stand (17%), soybean at both time (14 and 9%), fenugreek at both time (11 and 22%) and cowpea at both time (3 and 11%) than the increase in milk yield the dry matter. The highest forage of legume plants was related to cowpea. The study showed that the harvest at milky stage than dough stage have higher forage quality. The maximum CP and DMD of maize forage were obtained at first time of cowpea and second time of soybean, respectively. The maximum of WSC also was observed in monoculture of maize (without legume plant). Weed dry matter decreased significantly (P
    Keywords: Cover crop, Crude protein (CP), Dry matter digestibility (DMD)
  • Esmaeil Rezaei, Chiyaneh, Mehdi Tajbakhsh, O. Valizadegan, F. Banaei Asl, H. Mahdavikia Pages 246-253
    Henbane Hyoscyamus reticulatus L. is a plant species in solanaceae family that seeds hardly germinate because of seed dormancy. In order to determine the best methods for seed dormancy breaking in henbane, a experiment was conducted as a completely randomized design with three replications. The treatments included moist pre-chilling (at 4 °C) for 7, 14, 21 and 28 days, combined treatment of gibberellic acid (500 ppm) and moist chilling at 4 °C for 7, 14, 21 and 28 days, soaking the seeds in hormones gibberellic acid, kinetin, auxin (250, 500, 750 and 1000 ppm) for 24 h, KNO3 (0.1, 0.2 and 0.4%), Hot water (70 and 90 °C) for 5, 10 and 15 minutes, soaking seeds under running water for 24 and 48h, soaking the seeds in sulfuric acid 70% and 90% (5, 10 and 15 minutes) and mechanical scarification with sandpaper. The results showed that seed dormancy in henbane is physiological since the highest germination percentage (96%) was obtained by using the combined treatment of gibberellic acid (500 ppm) and pre-chilling (for 25 days). In addition, moist chilling and gibberellic acid treatments -by itself- on breaking seed dormancy were remarkable in this plant as germination increased up to 40 and 81%, respectively. Effects of hormones were also statistically significant on increasing seed germination but compared with the salient effect of combined chilling with gibberellic acid treatment and gibberellic acid treatment was not so remarkable. On the other hand, other applied treatments (Hot water, sulfuric acid and mechanical scarification with sandpaper) had no effects on breaking seed dormancy in henbane which indicates that the type of seed dormancy in henbane is not physical or it is due to the accumulation of inhibitory substance in seed coat.
    Keywords: Henbane, Gibberellic acid, Medicinal plants, Physiological dormancy, Pre, chilling
  • S. M. Abtahiforushani, Ahmad Arzani, M.H. Fotokian Pages 254-263
    Mutation induction is considered as an effective way to enrich plant genetic variation, particularly for traits with a very low level of genetic variation. The objectives of this study were to evaluate the effect of 1200 GY gamma ray irradiation on morphophenological traits, yield and yield components and to identify useful mutants in two spring rapeseed "RGS003" and" Sarigol" cultivars. The results revealed that there are highly significant difference sa mong mutant lines. Based on the results of phenotypic and genetic correlations, 1000 seed weight had the highest relationship with see dyieldper plant. Stepwise regression analysis also showed that 1000 seed weight was one of the most important traits contributing in seed yield.In viewpoint of the exploitation of the induced variation at morphological traits, M2 lines 9 from RGS003 and 16, 25 and 26 from Sarigol could be suggested as the most desirable lines for canola breeding.
    Keywords: Mutation, Gamma rays, Genetic diversity
  • F. Bahadorkhah, Seyed Abdolreza Kazemeini Pages 264-272
    In order to study the effects of salinity stress and sowing method on yield, yield component and oil percentage in two spring safflower a field experiment was conducted at Research Station of College of Agriculture, Shiraz University. The experimental design was a split split plot based on Randomized Complete Block with three replications. Treatment were two cultivars (Goldasht and Isfahan 14) as main plot and four salinity levels (.4, 5.9, 7.3 and 9.1 dS m-1) as sub plot and two sowing method (furrow and ridges) as sub-sub plot. Results showed that with increasing salinity seed yield and its component (capitula number per plant, seed number per capitula, capitula weight per plant and 1000-seed weight) were significantly decreased. The highest seed yield (2265.43 Kg ha-1) obtained at. 4 dS m-1 level and the lowest seed yield (1559.19 Kg ha-1) achieved at 9.1dSm-1 salinity level. The cultivar Isfahan 14 as compared with Goldasht cultivar was found more salt tolerant and in all of levels of salinity has higher seed yield. With increasing salinity, oil percentage of two cultivars decreased but this reduction in Isfahan 14 by (22.7 percent) lower than Goldasht cultivar. Seed yield in furrow sowing was higher by (4.7 percent) than ridge sowing. It seems that the modification of sowing method and selection cultivar are two agents that can be used as a way of alleviating the adverse effect of salinity on growth and yield.
    Keywords: Capitula number per plant, Furrow, ridge sowing, Salinity stress, Seed number per capitula
  • Eisa Maghsoudi, Amir Ghalavand, Majid Aghaalikhani Pages 273-282
    In recent years, surplus usage of chemical fertilizers and inattention the importance organic matter to improve soil fertility, leading to increasing use of chemical fertilizer, environmental pollution and etc. In order to study the different fertilizer levels (organic, chemical and combined) on yield of grain corn (S.C.704) experiment was conducted at the Research Farm Faculty of Agriculture Tarbiat Modarres University 2010 growing season factorial treatment were arranged in manner based on randomized complete block design with three replications. One factor include of the five nutritional systems: 1- (8 ton ha-1 of organic fertilizer), 2- (6 ton ha-1 of organic fertilizer + 46 kg ha-1 nitrogen), 3- (4 ton ha-1 of organic fertilizer + 92 kg/ha nitrogen), 4- (2 ton ha-1 of organic fertilizer + 138 kg ha-1 nitrogen) and 5- (184 kg ha-1 nitrogen) and second factor consisting of: 1- (Seed inoculation with free living nitrogen fixation bacteria) and 2- (Non-inoculated seed). The results showed that the experimental treatments had a significant effect on the traits measured. Maximum leaf area (7.7), grain yield (1000 g m-2), thousand grain weight (213 g) and protein percent (11 percent) of A3 fertilizer level and the highest plant height and biological yield amount 256 cm and 22 ton ha-1 of A4 fertilizer level, respectively. Also in seeds inoculated with biological fertilizer measured traits had greater extent than treatment control (no inoculation), so that the leaf area (7.7), plant height (252 cm), grain yield (978 g m-2), thousand grain weight (205 g), biological yield (22 ton ha-1) and protein percent (10 percent) in the inoculated treatments (one). According to the results that obtained the usage from of bio-fertilizers and manure combined with chemical is considered as appropriate procedure for increasing the yield and quality of corn.
    Keywords: Organic matter, Protein, Chemical fertilizer
  • A.R. Sobhani, Hassan Hamidi Pages 283-295
    In order to study the yield and growth indix of potato under water deficit, an experiment was conducted with line-source sprinkler irrigation in Khorasan Razavi Agricultural and Natural Resource Research Center. Water deficit levels were included, at 0.75m from line-source (control), at 3.75m from line source (very mild deficit), at 6.75m from line-source (mild deficit), at 9.75m from line-source (severe deficit), at 12.75m from line source (very severe deficit).The yield were 26.47, 22.3, 17.31, 9.88 and 2.04 ton per hectare in control, very mild, mild, sever and very sever deficit respectively. Water deficit had very effects on root, shoot and tuber dry matter, total dry matter (TDM), relative growth rate (RGR), crop growth rate (CGR), leaf area index (LAI), leaf area duration (LAD), and net assimilation rate (NAR). The maximum LAD (478) was in control in 1600 GDD and maximum RGR was calculated between 0.004 and 0.005 g/g GDD in water deficit. In sever and very sever deficit, maximum CGR showed very soon (1300 and 1200 GDD respectively).
    Keywords: Crop growth rate, Leaf area index, Leaf area duration, Line, source sprinkler irrigation, Relative growth rate
  • Ali Mahrokh, Farhad Azizi Pages 296-304
    This study was conducted to determine the effect of Cliniptilolite natural Zeolite on deficit irrigation stress tolerance on maize cultivar KSC704. The experiment was laid out as a factorial design based on randomized complete block with three replications at Seed and Plant Improvement Institute, Karaj in 2012. Four Irrigation levels, including Irrigation after 70, 95, 120 and 145 mm cumulative evaporation from evaporation pan class A and three zeolite levels including control, 6 and 12 ton /ha were considered as the factors. The effect of irrigation was significant (p< 0.01) for days to silking, ASI, ear height, and grain yield and it was also significant (p< 0.05) for days to anthesis, plant height, ear diameter, number of ears and 1000-kernel weight. The using zeolite was significant for 1000 kernels weight and it was significant (p< 0.05) for ASI, ear height and grain yield. The maximum yield obtained from normal irrigation and using zeolite 12 ton /ha (7352 and 6134.1 kg / hectare respectively). From the result of this experiment for the maximum grain yield in available water condition for maize cultivar KSC704 irrigation after 70 mm evaporation from evaporation pan can be recommended and this contrition using natural zeolite is not necessary. But in water deficit condition, irrigation after 95 mm evaporation from evaporation pan and using zeolite 12 ton per hectare can be recommended. More deficit irrigation will decrease grain yield significantly.
    Keywords: Maize, Water deficit stress, Natural zeolite, Cliniptilolite, Yield, yield components
  • Heshmat Omidi, Taherh Mirzazadeh, Mohsen Roudpayma Pages 305-315
    Safflower (Carthamus tinctorius L.) is one of the oilseed crops adaption on a wide range circumstance of Iran edaphic, which deficiency of micronutrients cause in its quality and quantity yield. To assign the effect of amount and utility period of micronutrients fertilizer on grain yield, yield components and characters of oil quality of safflower var Mexi141 an experiment by factorial base Randomized Completely Block Design (RCBD) with three replications was carried out. The factors were including foliar spraying of micronutrients fertilizer at four levels (1-Without consuming of micronutrients fertilizer or Control (F1), apply 2.5 (F2), apply 3 (F3) and 4.5 (F4) Kg.ha-1, and time of utilization (T1= 3, T2=4 and T3=5 weeks) fertilizer after silique formation arranged to plots. Results showed that the traits of start and end flowering, flowering period, the height of first reproductive branch (silique), number of lateral branch, number of grain per siliqe, siliqe diameter, grain yield, oil content and unsaturated fatty acids profile of oil were affected under rates and time of foliar spraying micronutrients fertilizer and its interaction. With rising consume of rates micronutrients fertilizer, the grain yield increased and the uppermost of its (1792.1 kg ha-1) achieved in foliar spraying of 3 kg ha-1 micronutrients fertilizer during four weeks after siliqe formation. Rate of fertilizer on unsaturated fatty acids content of oil had effect, in which the greatest amount of mono band fatty acid of oleic acid (18:1) (15.92 %) were gets without using of micronutrients or foliar spraying of at least of micronutrients fertilizer., also the highest amount (75.97 %) of diband fatty acid of linoleic acid (18:2) with using 4.5 kg.ha-1 of micronutrients, and the most of multiple band fatty acid (0.29 %) of linolenic acid (18:3) was obtained with consuming 3 kg.ha-1 of micronutrients fertilizer. Interaction effect of micronutrients fertilizer and time application of fertilizer on unsaturated fatty acids content of oil, such as linoleic (18:2) and linolenic (18:3) were significant (P≤0.01). In which, the highest amount of linoleic acid (18:2) obtained in foliar spraying of 4.5 kg.ha-1 micronutrients during 3 weeks after silique formation, and the greatest quantity of linolenic acid (18:3) achieved by foliar spraying of 2.5 kg ha-1 micronutrients during 4 weeks after siliqe formation.
    Keywords: Grain Yield, Oil content, unsaturated fatty acids, Mmicronutrients elements
  • Hosein Saidi Goraghani, Rostam Yazdanibiouki, Neda Saidi Goraghani, Hamid Sodaeezadeh Pages 316-327

    Parsley has a very high nutritional value, containing A, B and C vitamins and mineral nutrients. In order to investigation of the effect of different nitrogen sources on parsley an experiment conducted in a factorial combination of three nitrogen forms (calcium nitrate, ammonium sulphate and urea) and four nitrogen levels (0, 100, 125, 150 kg ha-1) by using a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications. The results showed that the effect of nitrogen sources was significant on all measured parameters. As the highest shoot fresh weight, root fresh weight, vitamin C and leaf Ca concentration obtained at 150 kg ha-1 of calcium nitrate and the highest shoot dry weight, plant height, leaf length and leaf iron concentration at 150 kg ha-1 of ammonium sulphate and the highest amount of chlorophyll a+b at 150 kg ha-1 of urea.

    Keywords: Ammonium sulphate, Calcium nitrate, Fresh weight, Plant nutrition, Urea
  • Fatemeh Salimi, Farid Shekari, Javad Hamzei Pages 328-334
    Jasmonate is new plant growth regulator that plays an essential role at increasing plants resistance to the environmental stresses like salinity stress. Hence, in this research the effect of foliar application of methyl jasmonate on some physiological indices and yield of German chamomile under salinity conditions was studied. A factorial experiment was laid out based on randomized complete block design (RCBD) with three replications in the greenhouse condition. Foliar application of methyl jasmonate was five levels (MJ1; 0, MJ2; 75, MJ3; 150, MJ4; 225 and MJ5; 300 μM) and salinity stress was four levels (S1; 2, S2; 6, S3; 10, S4; 14 dS m-1). The effect of methyl jasmonate, salinity condition treatments and their interaction was significant for traits of photosynthesis rate, stomata conductance, transpiration rate, carboxylation efficiency, intercellular CO2 concentration and yield of flower. The highest values of photosynthetic rate, stomata conductance, transpiration rate, carboxylation efficiency and yield of flower (3.76 g pot-1) and the lowest intercellular CO2 concentration were achieved at MJ×S treatment. Maximum value of photosynthetic water use efficiency was revealed at MJ5×S2 treatment. With decreasing stomata conductance, photosynthetic water use efficiency and intercellular CO2 concentration were increased. In general, it seems that application of methyl jasmonate by lower dose (MJ2) under salinity conditions especially mild salinity stress (S2) can improve physiological indices and yield of chamomile.
    Keywords: Abiotic stress, Growth regulator, Medicinal plant, Physiological indices