فهرست مطالب

مجله دانش سیاسی و بین المللی
پیاپی 4 (زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی بصیری، خانم خدیجه ثنائئیان زاده صفحات 1-16
    تاریخ معاصر ایران با حرکتها و نهضتهای متعدد مردمی در ابعاد مختلف آن، وآثار متفاوتی که این حرکتها ونهضت های مردمی به همراه داشته، رقم خورده است که می توان گفت یکی از این جنبش های بارز در این مقطع تاریخی که با نقش آفرینی علما و روحانیون برجسته آن زمان در صحنه های سیاسی اجتماعی و همچنین حضور گسترده و نقش بارز و آشکار مردم به پیروی از علما در تاریخ سیاسی ایران معاصر به وقوع پیوست، نهضت وجنبش مشروطیت است. تبیین علل تعارض وتضاد جهت گیری مشروطه خواهان و مشروعه خواهان و آرای دو تن از رهبران مشهور این جریان یعنی شیخ فضل الله نوری ومرحوم نائینی از آغاز تا پایان این جنبش مد نظر گرفته شده است. این مقاله به دنبال پاسخ دادن به این سوال است که با توجه به شخصیت فقهی، دینی و مبانی اندیشه ی سیاسی واحد محمدحسین نائینی وشیخ فضل الله نوری و مشارکت هر دو در شکل گیری مشروطیت، اختلاف نظر این دو فقیه شیعی در مورد مشروطیت چگونه توجیه می شود؟ پاسخ و فرضیه ای که به این سوال داده می شود این است که شیخ فضل الله نوری و مرحوم محمدحسین نائینی از جهت درک شرایط سیاسی، اجتماعی و پیامدهای ناشی از مشروطیت با هم تفاوت دارند. روشن شدن پاسخ این سوال می تواند به رشد اندیشه سیاسی شیعه کمک موثری نماید.
    کلیدواژگان: مشروطیت، نقش علما، مشروطه، مشروعه خواهی، اندیشه سیاسی شیعه
  • علی علی حسینی، داود نجفی صفحات 17-30
    هرمنوتیک زمینه گرای کوئینتن اسکینر از جمله روش های نوینی است که در فهم اندیشه های سیاسی مورد استفاده قرار می گیرد. پژوهش حاضر در صدد است با استفاده از این روش چگونگی شکل گیری ساخت دولت مطلقه در ایران را مورد بررسی قرار دهد. بر مبنای این روش ساخت دولت مطلقه در ایران بر اساس زمینه ایدئولوژیک، زمینه عملی، رابطه بین ایدئولوژی و کنش سیاسی و تحول و تکون ایدئولوژی سیاسی شکل گرفت. بر این اساس زمینه ایدئولوژیکساخت دولت مطلقه را اندیشه ناسیونالیسم، سکولاریسم و مدرنیسم تشکیل می دهد. زمینه عملینیز شاملتقاضا برای وجود دولت مقتدر مرکزی از سوی اقشار مختلف جامعه در واکنش به بحران امنیت می شود. رابطه ایدئولوژی و کنش سیاسی نیز شکل گیری سات دولت مطلقه در ایران است.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، ساخت دولت مطلقه، ایدئولوژی، ناسیونالیسم
  • مسعود جعفری نژاد، محمدرضا مکی نژاداصفهانی، محمد مهدی افشار صفحات 31-48
    مبانی و مفاهیم امنیت ملی به عنوان مقوله ای ارزشمند و با اهمیت در روابط بین الملل مورد توجه دولتها است. قدرت به عنوان تضمین کننده امنیت ملی به دو نوع نرم و سخت تقسیم بندی می شود به دلیل معایب و مشکلات به کارگیری قدرت سخت که صورت بالفعل آن با نام جنگ سخت می توان از آن یاد نمود منتج به لشکر کشی و نظامی گری وتحمیل هزینه های گزاف به دولتها می شود اما محاسن و مزایای به کارگیری قدرت نرم که از شاخص های این قدرت فضای سایبر و مجازی می باشد موید این موضوع است که مفاهیم قدرت و جنگ نرم پس از یک دوره انباشت مفاهیم ومعانی آنها در طول جنگ سرد در اواخر قرن بیستم و اوایل هزاره جدید به پارادیم غالب حوزه های مختلف تبدیل شده است. مفهوم قدرت از حالت سخت افزاری به کنش های نرم افزاری گرایش پیدا کرده است آرایش های نظامی وسیاسی پیرو مقولات فرهنگ واندیشه گردیده اند. توسعه فزاینده فناوری اطلاعات و ارتباطات و مشکلات روش های سخت و تاثیر گذاری سریع و عمیق قدرت نرم در ابعاد مختلف اقتصادی اجتماعی، سیاسی، نظامی و دیپلماسی با ظهور عصر مجازی، بیتها و بایتها. سایتها و... که فاصله بین میدان عمل و هدف نبرد را بسیار کم کرده است از مواردی است که باید مدنظر دولتها قرار گیرد. اگر در گذشته این سازمان های بین المللی بودند که نقش حاکمیتی دولت ها را کمرنگ می کردند ولی امروزه رسانه ها پای را فراتر نهاده و نه تنها نقش حاکمیتی دولت های ملی را مورد تعرض قرارداده اند بلکه در صدد یکسان سازی و هموانی بین المللی از گونه لیبرال آن هستند. لذا با فرض اینکه اکثر ملل شرایط مناسبی جهت استفاده از فضای سایبر را بعد از چند دهه از راه اندازی این فناوری دارند، به طرح سوال و چگونگی تاثیر فضای سایبر بر امنیت ملی و اثر گذاری آن بر ابعاد مختلف امور داخلی و خارجی یک کشور می پردازیم.
    کلیدواژگان: امنیت ملی، قدرت نرم- قدرت سخت- فناوری اطلاعات و ارتباطات - فضای مجازی (سایبر)
  • عبدالله قنبرلو صفحات 49-66
    بی اعتمادی شدید ایرانیان به قدرت های خارجی علی الخصوص قدرت های غربی و نگرانی از احتمال دخالت های مخرب آنان موضوعی است که ریشه های عمیقی در تاریخ سیاسی ایران دارد. در این مقاله، تاثیر دخالت های امپریالیستی قدرت های خارجی بر تکوین گرایش به بیگانه ستیزی در سیستم سیاسی ایران طی سه دوره قاجاریه، پهلوی، و جمهوری اسلامی مورد بررسی قرار می گیرد. سوال مقاله این است که چرا حساسیت به مساله استقلال در سیاست خارجی ایران بالاست؟ جمع بندی مقاله این است که طی دو سده اخیر مساله دخالت های توطئه آمیز خارجی مهمترین تهدید علیه امنیت ملی کشور بوده و بر این اساس، تصمیم گیران کشور را به این جمع بندی رسانده که بایستی در تعامل با قدرت های خارجی محتاطانه و در عین حال تهاجمی رفتار کرد. این مساله همچنین نقش مهمی در تاکید جمهوری اسلامی بر ضرورت عدالت در عرصه روابط بین الملل دارد.
    کلیدواژگان: ایران، قدرت های خارجی، مداخله، استعمار، وابستگی، تهدید، نیروهای اجتماعی، استقلال طلبی، غرب ستیزی، امنیت ملی، عدالت بین المللی
  • فاطمه گلابی_دانشجو ی دکترا فتانه حاجیلو_دانشجو کارشناسی ارشد مرضیه ساعی صفحات 67-82
    زبان و هویت دو جزء جدایی ناپذیر درتشکیل زیر ساخت های جوامع بشری هستند. هویت ملی و قومی از مهمترین اشکال هویت جمعی محسوب می شوند. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر زبان بر احساس هویت در بین دانشجویان است. دانشگاه تبریز جزو دانشگاه هایی است که هر ساله تقریبا بیشترین میزان از دانشجویان غیر بومی را از قومیت های مختلف به خود جذب می کند و می تواند بستری مناسب برای بررسی چنین موضوعاتی باشد. روش پژوهش، پیمایشی، ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه و واحد تحلیل فرد می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل تمامی دانشجویان دختر و پسر شاغل به تحصیل و حجم نمونه 376 نفر از دانشجویان رشته های مختلف تحصیلی بوده و با استفاده از نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده اند. یافته های تحقیق نشان می دهد که رابطه معنی دار مثبت و مستقیمی بین میزان هویت ملی و هویت قومی دانشجویان وجود دارد. هم چنین، بین سال های تحصیلی و میزان هویت فردی رابطه معناداری وجود دارد، هرچه فرد به لحاظ تحصیلی ارتقا می یابد از میزان هویت هایی که جنبه جمعی دارد کاسته می شود. بین جنسیت و رشته تحصیلی با هویت قومی رابطه معناداری مشاهده نشد. نتیجه نهایی اینست که دو زبانگی در توجه به کسب هویت ملی تاثیر مثبتی دارد.
    کلیدواژگان: زبان، دوزبانگی، هویت قومی، هویت ملی، زبان مادری، دانشجویان، هویت اجتماعی
  • جاسب نیک فر، مهدی عوض پور صفحات 83-106
    در طول نیم قرن گذشته و در سایه کمرنگ شدن تز «سکولارسازی» و تلاش برای جدایی دین و سیاست، نقش و جایگاه دین در حوزه عمومی مورد توجه دانشمندان علوم اجتماعی بوده است. هدف نوشتار حاضر مطالعه حضور دین درون حوزه عمومی است و برای این کار تلاش می کند تا از طریق پرداختن به نشانه های حضور دین از حضور بسیج کنندگی و حضور نمادین گرفته تا حضور سیاسی و در نهایت حضور نهادی، تحولات سیاسی مصر در طول سه سال گذشته را مورد واکاوی قرار دهد. حضور دین در حوزه عمومی مصر یکی از ویژگی های اصلی دوره پس از انقلاب 25 ژانویه به شمار می رود و این حضور باعث نگرانی برخی ها شده است و این نه فقط به دلیل قطب بندی ها و اختلافات میان نیروهای اسلامی و نیروهای لیبرالی و سکولار است، بلکه همچنین به دلیل چیزی است که برخی ها آن را نقض دستاوردهای انقلاب مصر به عنوان یک انقلاب مدنی می دانند؛ انقلابی که طبق نظر این طیف می بایست در دو عرصه سیاسی و اجتماعی فضای بیشتری به نیروهای مدنی در مقایسه با جریان های دینی بدهد و این چیزی است که به نظر برخی ها اگر محقق نشود، ممکن است فرآیند تحول دموکراتیک در مصر به شکست بیانجامد. اما عده ای دیگر معتقدند که سرنگونی نظام مبارک و پایان سیطره حزب حاکم (حزب ملی دموکراتیک)، منجر به بروز تنوع شدید در نقشه صحنه سیاسی مصر و وزن بازیگران گوناگون از جمله بازیگران اسلامی شده است. بنابراین از زمان برکناری مبارک، احزاب و گروه های سیاسی جدیدی ظاهر شده اند که به جریان های فکری و ایدئولوژیکی گوناگونی وابسته هستند. اما تحول برجسته در وضعیت پراکندگی و افتراقی نمایان است که جنبش ها و احزاب اسلامی در دوره پس از انقلاب ها به آن دچار شده اند. از این رو تعداد احزابی که به مرجعیت دینی تکیه دارند، از 15 حزب عبور کرده و اگر وضعیت گشایش سیاسی کنونی تداوم یابد، همچنان امکان افزایش این تعداد وجود دارد. نوشتار حاضر به این نتیجه می رسد که دین نقش مهمی در تعیین شکل تحول دموکراتیک و ماهیت آن در مصر در خلال دوره آتی خواهد داشت. همچنین تاکید می کند که چنین نیست که تنها یک نیروی اسلامی بر حوزه عمومی تسلط داشته باشد؛ بلکه نوعی پراکندگی و تنوع درون جنبش اسلامی رخ داده است. این پژوهش اشاره می کند که هرگاه مصر به سمت دموکراسی گام بر می دارد، تحولی در گفتمان احزاب و جریان های سیاسی قدیمی و جدید رخ داده و ایدئولوژی و اقدامات آن ها متنوع و گوناگون شده است.
    کلیدواژگان: حوزه عمومی، سکولارسازی، دین، انقلاب های عربی، مصر
  • سعید وثوقی، عطا محمدی صفحات 107-118
    با بررسی تحولات سیاست خارجی ازبکستان متوجه این امر می شویم که هر زمانی که روابط ازبکستان با غرب و نهادهای غربی خوب بوده، شاهد واگرایی این کشور نسبت به سازمان های امنیتی در منطقه آسیای مرکزی و به خصوص ساختارهای روس محور بوده ایم و زمانی که روابط این کشور با غرب دچار تنش شده، تاشکند سعی کرده تا با سازمان هایی روس محور همگرایی داشته باشد. اما این مساله مهم این است که به استثنای وقفه ای که در روابط ازبکستان و غرب در سال 2005 رخ داد، به طور کلی همواره شاهد روند رو به رشدی در روابط ازبکستان با آمریکا و به طور کلی غرب بوده ایم. اکنون نیز شاهد دور جدی همکاری ها میان آمریکا و ازبکستان هستیم، تا جایی که باعث شده این کشور از سازمان پیمان امنیت جمعی خارج شود. در مقاله حاضر تلاش خواهد شد که به سوال «آیا انزوای ازبکستان از پیمان امنیت جمعی تاشکند سبب ضعف این پیمان و در نهایت مقدمه ی گرایش دیگرکشورهای آسیای مرکزی به سمت غرب خواهد بود؟» به روش توصیفی – تحلیلی پاسخ دهیم. و این موضوع را از زمان تشکیل پیمان امنیت جمعی تاشکند پیگیری خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: آسیای مرکزی، سازمان پیمان امنیت جمعی تاشکند، ازبکستان، روسیه، ایالات متحده
|
  • Doctor Mohammad Ali Basiri, Miss Khadeijeh Sanaeiyan Pages 1-16
    The modern history of Iran has been created by various public movements with their different consequences in a verity of its dimensions. One of the significant movements initiated by the social and political presence of the clergymen of Islam as well as the vast support and considerable role of the people who followed the clergymen or scientists of Islam was the movement of constitutionalism. Interpreting the causes conflict controversy between the approaches of constitutionalists and their opposite group who demanded a religious government based on Islamic law has been considered along with the ideas of two of the Famous leaders of this movement called Sheikh Fazlollah Noori and Mohammad Hussein Naeeni from the beginning to the end of the movement. The present paper attempts to find the answer of question that considering the same religious، jurisprudent and Fundamental thoughts of Mohammad Hussein Naeeni and Sheikh Fazlollah Noori، how is the controversy between the two Shiites Faqihs on constitutional government accounted for? The answer to and the hypothesis for the question is that Sheikh Fazlollah Noori and the late Mohammad Hussein Naeeni regarding their impression of political، social and the consequences of constitutionalism differ from one another
    Keywords: constitutionalism, the role of clergymen, constitution, religious government
  • Dr Ali Alihosseini, Davood Najafi Pages 17-30
    Quentin Skinner oriented hermeneutics is the new ways that can be used to understand political ideas. This study is an attempt to use this method to examine how to shape the absolutist state in Iran. Based on This method the absolute government in Iran formed from ideological grounds، fields of action، the relationship between ideology and political action and Change and move on political ideology. Accordingly Ideological construction of the absolutist state represents by Ideas of nationalism، secularism and modernism. Practical field is a demand for a strong central government In response to the security crisis from different social group. Relation Between ideology and political action is the form of absolute state.
    Keywords: hermeneutics, absolute state, ideology, nationalism
  • Masood Jafari Nezhad, Mohammad Reza Makkinejad Esfahani, Mohammad Mehdi Afshar Pages 31-48
    With studying and research at the basis of national security، we can divide the power at two categories: soft and hard. Considering and discovering of defects in using the hard power and its actually state with the name of Hard War cause to military expedition، militaristic (military operations) and impose a great expense to the nations. With considering the advantages and merits of using soft power and it''s characteristics; (cyber and figurative spaces.). This fact shows that concept of power and soft War after a period of definition and concept''s stockpile، during the Cold War in the late of twenty century and in the beginning of new millennium، become prevailing paradigm in different areas. The power concept trend from hardware to software actions; the military and political arrangement become follower of the culture and thought. The increasing development of Information Technology and Communication (ITC) and the problems of hard method and the fast and deep effect of soft power in various aspect of Economic، cultural، Political، Military and Diplomatic are the subject that must be considered. If in the past، the international organization faded the government''s sovereignty role; but nowadays Medias are exceeding its limits And not only have molested national government sovereignty''s role but they want to do international unification. Therefore، assuming that most nations have a good and suitable condition to use Cyber space after decades of starting this technology، we draw out (plan) the question andthequality of the Cyber space effect''s on national security and it''s effect on various aspect of external and civil affairs of each country.
    Keywords: National security, Information Technology, Communication (ITC), cyber, soft power, hard power
  • Dr. Abdollah Ghanbarloo Pages 49-66
    Intense distrust of foreign powers، especially Iran and Western powers fear of damaging their chances of interference is an issue that has deep roots in Iran''s political history. In this paper، the influence of foreign powers on the development tendency toward xenophobia imperialist meddling in the political system of three Qajar، Pahlavi and the Islamic Republic is investigated. Original question is why is sensitive to the issue of independence in foreign policy? The result is that over the past two centuries article Tvtyhamyz issue of foreign interference is the most important threat to national security. Therefore، government has to the conclusion that you should be cautious while interacting with foreign powers، aggressive behavior. It also plays an important role in the Islamic emphasis on the need for justice in international relations.
  • Dr Fateme Golabi Student Fattane Hajiloo, Postgraduate Students Marziye Saei Pages 67-82
    Language and identity are two integral elements which establish infrastructures of societies. National and ethnic identities are counted as the most important forms of the collective identity. The target of this research is the study of effect of language on the sense of identity among the university students. Since، the University of Tabriz admits the most number of non regional students from various ethnicities annually، so، it can be an appropriate field to study such topic. Survey methods applied for this research، data was collected by questionnaire. All students of either sex studying in different majors with a sample content of 376 students، whom chosen by utilizing multi step cluster sampling was studied. Results of the research show that there is a positive and direct correlation between rate of national identity and rate of ethnic identity of the students. Also، there is a correlation between year of education and rate of individual identity. On the contrary، when education level increases، other identities which have collective aspects، decreases. In this research، there isn’t meaningful correlation between ethnic identity with gender and field of study. The final result is that bilingualism has a positive impact on the acquisition of national identity.
    Keywords: language, Bilingualism, social identity, group identity, National identity, ethnic identities
  • Jaseb Nikfar, Mehdi Evazpour Pages 83-106
    In light of the weakness of secularization thesis over the past half century، besides trying to separate religion and politics، the role of religion in the public sphere has been considered by social scientists. The purpose of this paper is the study of religion in the public sphere. This paper by addressing the symptoms of the presence of religion including the political and symbolic and Mobilization and institutional presence، attempts to analyze political developments in Egypt over the past three years. Religion presence in the public sphere in Egypt after the January 25 revolution that is one of the main features of Post-revolutionary period، Has caused some concerns in Egypt. this is not only a result of the polarization and disputes between Islamic forces and liberal secular forces، But also it is a result of what some experts have called a violation of civil rights achievements of the Egyptian revolution; revolution that should، according to this spectrum، give the more political and social space to the civil forces Compared with religious movements. But Some experts believes that the overthrow of the Mubarak regime، dominated by the ruling party (NDP)، led to a severe variation in the political scene and the weight of various actors. So since President Mubarak overthrow، has emerged the new political groups and parties with various ideological and intellectual trends. But major change has appeared in the distribution and Segregation of Islamist parties in post-revolutionary period. So the number of parties who rely on religious legitimacy، has passed the15 parties and if the current political opening continued، there is still the possibility of increasing this number. The present paper concludes that the religion will play an important role in determining the shape and nature of democratic change in Egypt during the future period. It also emphasizes that this is not just one Islamic force dominated the public sphere، but a distribution and diversity has occurred within the Islamic spectrum. This study notes that whenever Egypt taking a step towards democracy، an important change occurred in the discourse and ideology and actions of old and new political parties.
    Keywords: public sphere, secularization, religion, Arab revolutions, Egypt
  • Doctcr Saeid Vosooghy, Taa Mohammadi Pages 107-118
    By examining developments in the foreign policy of Uzbekistan is Uzbekistan''s relations with the West and know every time when Western institutions have been good، the divergence of the country''s security agencies in the Central Asian region، especially the Russians have seen the structures. When stressed relations with the West، Tashkent is trying to converge Rvsmhvr organizations. But the problem is that in general has seen the development of relations between Uzbekistan and the United States and the West. Cooperation between the United States and Uzbekistan are already seeing some serious distance، so that makes this country out of the Collective Security Treaty Organization. This paper will attempt to answer the question «Does the isolation of Uzbekistan، Tashkent Collective Security Treaty because of the weakness of the treaty and the introduction Dygrkshvrhay bias Central Asia to the West be?» Descriptive - analytical answer. This is the time of going to Tashkent Collective Security Treaty.