فهرست مطالب

Journal of Information Technology Management
Volume:6 Issue: 1, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهام آخوندزاده نوقابی، امیر البدوی، محمد اقدسی صفحات 1-30
    یکی از موضوعات مهم در مسئله بخش بندی پویای مشتریان، انتقال مشتریان به بخش های مختلف در طول زمان و کشف الگوهای حاکم بر این جابه جایی ها است. بر این اساس، این مقاله بر پویایی مشتری تمرکز کرده و تلاش می کند، گروه های رفتاری مشتریان و ویژگی های غالب این گروه ها و الگوهای کلی حاکم بر جابه جایی و مهاجرت مشتریان به بخش های مختلف را در طول زمان استخراج کند. برای این کار، روش ترکیبی جدیدی مبتنی بر الگوریتم K-means، روش های خوشه بندی سلسله مراتبی و قوانین انجمنی ارائه شده و در داده های واقعی یک شرکت مخابراتی به کار گرفته شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، هفت گروه رفتاری متفاوت در انتقال مشتریان به بخش های مختلف وجود دارد. همچنین در رویکردی نوین، تلاش شده است تا تاثیر رفتار پویای مشتری در تغییرات بخش ها در طول زمان تبیین شود. در این راستا با ارائه رویکرد و مفاهیم جدیدی در خصوص پویایی رفتار مشتری و تاثیر آن در تغییرات ساختاری و محتوایی بخش ها، گروه بندی جدیدی از مشتریان در قالب مشتریان سازنده و تثبیت کننده ساختار، مشتریان پویای ساختار سازگار و مشتریان پویای ساختارشکن ارائه می شود.
    کلیدواژگان: بخش بندی پویای مشتری، خوشه بندی، داده کاوی، صنعت مخابرات
  • محمد تقی تقوی فرد، فریبا سادات حسینی*، محمد خان بابایی صفحات 31-46

    سیستم های خبره می توانند به ساخت مدل های رتبه بندی اعتباری مشتریان بانک ها کمک کنند. در اینجا، انتخاب ویژگی های مهم در رتبه بندی اعتباری اهمیت دارد. همچنین ممکن است مقادیر ویژگی ها، به صورت فازی بیان شوند. مسئله این است، چگونه می توان به کمک الگوریتم ژنتیک، انتخاب ویژگی ها را بهبود بخشید؛ به گونه ای که این ویژگی ها به منزله ورودی در سیستم خبره فازی مورد استفاده قرار گیرند. این نوشتار به ارائه مدل رتبه بندی اعتباری هیبریدی با ترکیب انتخاب ویژگی ها، مبتنی بر الگوریتم ژنتیک و سیستم خبره فازی می پردازد. پژوهشی که در این مورد انجام گرفت، از نظر نتایج، کاربردی و از نظر هدف، توصیفی از نوع مطالعه موردی است. برای آموزش و آزمون مدل، از مجموعه داده های رتبه بندی اعتباری موسسه مالی و اعتباری قوامین استفاده شده است. پس از پیش پردازش داده ها، به کمک الگوریتم ژنتیک ویژگی ها انتخاب شدند و از طریق مصاحبه با فردی خبره و به کارگیری منطق فازی، دامنه تغییرات ویژگی های منتخب تعیین شده و سپس قوانین فازی رتبه بندی اعتباری ایجاد شدند. برای تحلیل داده ها از ابزار وکا و ماژول سیستم استنتاج فازی در نرم افزار متلب استفاده شده است. نتایج نشان می دهد، دقت طبقه بندی مدل پیشنهادی نسبت به سایر روش های مقایسه شده در این مقاله بیشتر است. قوانین فازی ایجادشده این مدل را می توان برای رتبه بندی اعتباری مشتریان بانکی به کار برد.

    کلیدواژگان: الگوریتم ژنتیک، رتبه بندی اعتباری، سیستم خبره، منطق فازی
  • امیر خانلری، امید کفایی صفحات 47-70
    امروزه با وجود استقبال چشمگیر سازمان ها از به کارگیری سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، بسیاری از آنها در دست یابی به نتایج مورد انتظار از استقرار این سیستم، ناموفق اند. مطالعات پیشین، عوامل سازمانی را یکی از عوامل تاثیرگذار بر میزان موفقیت این سیستم دانسته اند. این پژوهش به بررسی تاثیر ساختار سازمانی که یکی از عوامل سازمانی به شمار می رود و می تواند در موفقیت این سیستم در سازمان های ایرانی نقش آفرین باشد، پرداخته است. برای این کار، مدلی متشکل از پانزده فرضیه از روابط میان متغیرهای پژوهش طراحی شده است. گردآوری داده ها با استفاده از پرسش نامه استاندارد و بومی شده و به شیوه سرشماری روی تمامی سازمان های ایرانی دارنده این سیستم، انجام گرفته است. برای بررسی تاثیر ابعاد مختلف ساختاری بر ابعاد موفقیت سیستم، از روش مدل سازی معادلات ساختاری و الگوریتم حداقل مربعات جزئی استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهند که هر یک از ابعاد ساختاری تمرکز، رسمیت، نسبت های پرسنلی و تخصص گرایی با تاثیر بر ابعاد پنج گانه موفقیت سیستم، در میزان موفقیت حاصل از به کارگیری آن در فاز پس از استقرار، تاثیرگذار بوده و چگونگی این اثرگذاری را به تفکیک ابعاد تشریح می کند.
    کلیدواژگان: الگوریتم حداقل مربعات جزئی، ساختار سازمانی، سیستم برنامه ریزی منابع سازمانی، موفقیت پس از استقرار
  • رضا رادفر، نوید نظافتی، سعید یوسفی اصلی * صفحات 71-90

    طبقه بندی مشتریان با استفاده از الگوریتم های داده کاوی، بانک ها را قادر به حفظ و وفاداری مشتریان قدیم و جذب مشتریان جدید خواهد کرد. یکی از روش های داده کاوی، درخت تصمیم گیری است و چنانچه درخت تصمیم مناسبی ساخته شود، می توان مشتریان را به طور بهینه طبقه بندی کرد. در این نوشتار، یک مدل مناسب برای طبقه بندی مشتریان بر مبنای بهره گیری از خدمات اینترنت بانک ارائه شده است. این مدل بر اساس استاندارد CRISP-DM انجام گرفته و داده های مورد نیاز از پایگاه داده مشتریان اینترنت بانک سینا استخراج شده است. در میان سایر درختان تصمیم گیری، درخت تصمیم نهایی مبتنی بر معیارهای بهینگی و دقت بوده و براساس دسته بندی مشتریان در سه سطح بالا، متوسط و پایین، پیش بینی مشتریان جدیدی که متقاضی استفاده از اینترنت بانک هستند، شکل می گیرد. پژوهش پیش رو از نظر هدف، کاربردی و از نظر گردآوری داده ها، پژوهشی اسنادی به شمار می رود. قوانین استخراج شده مربوط به مشتریان، مدیران بانک ها را قادر می کند تا بر اساس الگوهای کشف شده سیاست گذاری کنند و درک بهتری از انتظارات کنونی و آتی مشتریان داشته باشند.

    کلیدواژگان: استاندارد CRISP، DM، بانکداری الکترونیک، داده کاوی، درختان تصمیم گیری، طبقه بندی
  • جمشید سالار، ابوالقاسم ابراهیمی صفحات 91-106
    اعتماد یکی از مهم ترین مولفه ها برای گسترش و توسعه بانکداری الکترونیکی است. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر ایجاد اعتماد در بانکداری الکترونیکی در چارچوب ارائه یک مدل مفهومی است. با توجه به رشد روزافزون بانکداری الکترونیک در کشور، شناسایی عوامل موثر بر ایجاد اعتماد در این سیستم بانکی از اهمیت بالایی برخوردار است. جامعه آماری این پژوهش، شامل مشتریان شعب بانک ملی استان آذربایجان غربی است. پرسش نامه پژوهش در بین دویست وچهل نفر از اعضای جامعه آماری توزیع شد که دویست وسه نفر به آن پاسخ دادند. برای آزمون فرضیه های پژوهش از مدل معادلات ساختاری با کاربرد نرم افزار لیزرل 80/8 استفاده شده است. یافته ها نشان می دهند که متغیرهای مستقل پژوهش، شامل آشنایی با بانکداری الکترونیکی، تمایل به اعتماد، اطمینان ساختاری و شهرت بر متغیر واسطه ای عقاید اعتمادساز و متغیر عقاید اعتمادساز بر متغیر وابسته اعتماد به بانکداری الکترونیکی تاثیر می گذارند. نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده مدیران ارشد بانک های دولتی و خصوصی کشور در حوزه بانکداری الکترونیکی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اعتماد، بانکداری الکترونیکی، تمایل به اعتماد، عقاید اعتمادساز، مدل معادلات ساختاری
  • زهرا علی پور درویشی صفحات 107-126
    این پژوهش با هدف تعیین عوامل ادراکی موثر بر قصد تسهیم دانش اعضای هیئت علمی انجام شده است. چارچوب نظری آن، بر اساس نظریه رفتار برنامه ریزی شده و ترکیبی از دو مدل معتبر پیش بینی رفتار است. متغیرهای مدل شامل، قصد تسهیم دانش (متغیر وابسته)، نگرش، هنجارهای ذهنی و کنترل رفتاری درک شده (متغیرهای میانجی) و اعتماد به مدیریت، ادراک حمایت سازمانی، ادراک منافع نسبی، پویایی محیط ادراک شده، ادراک حمایت سازمان، ادراک کنترل سرپرست و ترس ازدست دادن ارزش های منحصربه فرد (متغیرهای مستقل) هستند. نمونه گیری به صورت طبقه ای تصادفی انجام شده است و جامعه پژوهش اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد، واحد تهران شمال و واحد علوم و تحقیقات هستند. برازش مدل با استفاده از مدل معادلات ساختاری و نرم افزار پی.ال.اس انجام گرفته است و توان پیش بینی مدل 579/0 = 2R بوده است. نتایج این پژوهش برای برنامه ریزی هدفمند ترغیب استادان به تسهیم دانش، در راستای ارتقای شاخص های توسعه آموزش عالی، مبنای تجربی مناسبی است.
    کلیدواژگان: تسهیم دانش سطح فردی، عوامل ادراکی، قصد تسهیم دانش، نظریه رفتار برنامه ریزی شده
  • یگانه مددی، هوشنگ ایروانی، یاسر محمدی صفحات 127-144
    امروزه به کمتر سازمانی برمی خوریم که بحث فناوری اطلاعات و ارتباطات در آنجا مطرح نبوده و به یکی از دغدغه های مدیران آن مبدل نشده باشد. هدف از این مطالعه بررسی میزان آشنایی و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در انجام وظایف سازمانی کاربران است. جامعه آماری پژوهش، کلیه اعضای هیئت علمی و کارشناسان پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران هستند که تعداد صدوبیست وچهار نفر از آنها برای جامعه نمونه انتخاب شدند. روایی پرسش نامه را متخصصان مربوطه تایید کردند و پایایی آن، از روش محاسبه آلفای کرونباخ (95 درصد) مورد تایید قرار گرفت. نتایج تحلیل همبستگی نشان داد که میزان آشنایی و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات دارای رابطه مثبت و معنادار با مدارک تحصیلی و مرتبه علمی است. نتایج مقایسه میانگین حاکی از تفاوت معنادار میزان آشنایی و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین دو گروه زنان و مردان بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که میزان آشنایی و کاربری فناوری اطلاعات و ارتباطات در بین گروه های مختلف تحصیلی، رتبه های مختلف علمی و انواع مختلف استخدام، دارای تفاوت معناداری است.
    کلیدواژگان: آشنایی، دانشگاه ها، فناوری اطلاعات و ارتباطات، کاربری، وظایف سازمانی
  • عباس منوریان، امیر مانیان، مسعود موحدی، محسن اکبری صفحات 145-160
    این نوشتار در پی پاسخ گویی به این مسئله اصلی است که مدل پذیرش تجارت الکترونیکی، در بنگاه های کوچک و متوسط چگونه بوده و عوامل موثر بر توسعه تجارت الکترونیکی در این بنگاه ها کدامند. برای پاسخ گویی به این مسئله، پس از بررسی ادبیات موضوعی و تدوین مدل نظری پژوهش با استفاده از روش پژوهش اکتشافی، به دنبال پاسخ گویی به سوال های پژوهش بودیم که در ضمن بررسی سیصدوچهار بنگاه منتخب در شهر تهران با استفاده از ابزار پرسش نامه، مدلی ارائه شده است که دارای چهار دسته عوامل محیط کلان، عوامل محیط صنعت، عوامل محیط داخلی و مشخصات فناوری است. مراحل رشد تجارت الکترونیکی نیز در دو سطح پذیرش اولیه و نهادینه کردن نگریسته شده است. در پایان ضمن بررسی روابط بین این عوامل و شاخص های هر دسته از عوامل، مدل نهایی پژوهش ارائه شده است که در آن، عوامل محیط بیرونی به دو دسته عوامل محیط کلان و عوامل محیط صنعت تقسیم می شوند و هر کدام به صورت منفک بر مراحل پذیرش و توسعه تجارت الکترونیکی در بنگاه های کوچک و متوسط تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: بنگاه های کوچک و متوسط، تجارت الکترونیکی در بنگاه های کوچک و متوسط، تجارت الکترونیکی، مدل پذیرش تجارت الکترونیکی در بنگاه های کوچک و متوسط
|
  • Lham Akhondzadeh-Noughabi, Amir Albadvi, Mohammad Aghdasi Pages 1-30
    One of the main problems in dynamic customer segmentation is finding the dominant patterns of customer movements between different segments via time. Accordingly، we concentrate on the customer dynamics in this paper and try to find different groups of customers in transmissions between segments via time. The dominant characteristics of these groups are also investigated. To obtain this objective، a new hybrid technique based on the K-means algorithm، hierarchical clustering and association rule mining is presented and implemented on the data of one of the main telecommunication corporations in Iran. The results show that there are seven different groups of customers. Furthermore، the impact of customer dynamics on segments’ changes via time is investigated. In this regard، a new approach of categorizing customers is proposed according to their impact on the structure and the content of segments’ changes. These new groups include “the customers who preserve the structure”، “the ones who are consistent with the structure” and “the customers who destroy the structure”.
    Keywords: Dynamic customer segmentation, Data Mining, clustering, Telecommunication industry
  • Mohammadtaghi Taghavifard, Fariba Hosseini, Mohammad Khanbabaei Pages 31-46

    expert systems can help to build banks customers'' credit scoring models. Here، selection of key features of the credit scoring is important. Also، it is possible to express the features values as fuzzy. The problem is how to improve features selection by genetic algorithm، in way that these features can be employed as input in fuzzy expert system. This paper presents a hybrid credit scoring model with combination of features selection based on genetic algorithm and fuzzy expert system. The research conducted at the entry، in terms of result and objective is applied and descriptive research as case study، respectively. Ghavvamin financial and credit institution credit scoring date set is used to train and test the model. After data preprocessing، features selection is carried out using genetic algorithm. The range of selected features is determined by interview with an expert and via fuzzy logic and then credit scoring fuzzy rules can be generated. WEKA tool and fuzzy inference system (FIS) in MATLAB are used for data analysis. Results demonestare classification accouracy of the proposed model is more than the other compared methods in this paper. Fuzzy rules created by this model can be used for credit scoring of bank customers.

    Keywords: expert system, credit scoring, genetic algorithm, fuzzy logic
  • Amir Khanlari, Omid Kafaee Pages 47-70
    Today، many organizations plan to implement and exploit ERP system due to its numerous benefits. Despite these advantages، many adopting organizations have failed to achieve their intended goals through utilizing ERP system. Among other factors، organizational characteristics have been proposed as one of the effective factors which can influence ERP success in both implementation and post-implementation stages. This study examines the impact of Organizational Structure as a potential factor on ERP post-implementation success in Iranian adopting organizations. A research model is developed to test fifteen hypothesized relations among the variables. Data is gathered from every adopting organization using a standard questionnaire. Then، Structural Equation Modelling (SEM) Method and Partial Least Squares (PLS) Algorithm are used for data analysis. The findings confirm the impact of Organizational Structure on ERP post-implementation success and indicate how Structural Dimensions affect ERP success facets.
    Keywords: Enterprise Resource Planning (ERP), organizational structure, Post, implementation Success, Partial Least Squares (PLS) Algorithm
  • Reza Radfar, Navid Nezafati, Saeid Yousefi Asli Pages 71-90

    Classifying customers using data mining algorithms، enables banks to keep old customers loyality while attracting new ones. Using decision tree as a data mining technique، we can optimize customer classification provided that the appropriate decision tree is selected. In this article we have presented an appropriate model to classify customers who use internet banking service. The model is developed based on CRISP-DM standard and we have used real data of Sina bank’s Internet bank. In compare to other decision trees، ours is based on both optimization and accuracy factors that recognizes new potential internet banking customers using a three level classification، which is low/medium and high. This is a practical، documentary-based research. Mining customer rules enables managers to make policies based on found out patterns in order to have a better perception of what customers really desire.

    Keywords: Data Mining, decision tree, classification, e, banking
  • Jamshid Salar, Abolghasem Ebrahimi Pages 91-106
    Trust is one of the most important factors for the development of electronic banking. The purpose of this study is to determine effective factors on trust in e-banking in the form of a conceptual model. Due to the rapid growth of electronic banking in the country، identify factors affecting trust in e-banking is very important. Population of this study is customers of Bank Melli in Urmia. We used structural equation modeling with Lisrel 8. 80 for testing hypotheses. Results show that independent variables include familiarity with electronic banking، tendency to trust، structural confidence and reputation effect on trust creator beliefs and trust creator beliefs effects on trust. Therefore، trust creator beliefs play a mediating effect in relation between independent and dependent variables. Results of this research can be used by public and private banks` top management.
    Keywords: electronic banking, trust, tendency to trust, trust creator beliefs
  • Zahra Alipour Darvishi Pages 107-126
    This paper aims to determine the perceptual factors affecting the faculty member’s knowledge sharing intention. This research has been set within the frame of Planned Behavior Theory and has been combined of the two prediction behavior models. Knowledge sharing intent is the dependent variable of model، mediator variables are including: attitudes، subjective norms and perceived behavioral control and independent variables are including: perceived relative advantage، trust in management، perceived organizational support، fear of loosing one’s unique value، perceived environmental dynamism، perceived supervisor control. This survey research was implemented within North Branch of Tehran and Science and Researches Campus including 148 stratified random samples of the faculty members. The statistical analysis of the model has been done through structural equation model with PLS software’s. All of hypothesis was confirmed and the power of model prediction for knowledge sharing intention is R ² =0. 579. In order to promote of higher education development indexes، this survey results can be applied to systematic planning of encouraging academic members knowledge sharing.
    Keywords: “Individual level of knowledge sharing”, “Knowledge sharing intent”, “Planned Behavior Theory, Perceptual factors”
  • Yeganeh Madadi, Hooshang Iravani, Yaser Mohammadi Pages 127-144
    Nowadays it is very unlikely to come across an organization in which Information and Communication Technology is not discussed and hasn''t become one of the apprehensions of the organizational managers. To insure an effective competitive edge in educational organizations، universities from all across the world must consistently improve their Information and Communication Technology. The purpose of this research was to investigate the amount of knowledge and use of Information and Communication Technology by employees. Information gathering was done by developing a questionnaire. The population of interest consisted of all the faculty members of the College of Agriculture and Natural Resources، University of Tehran، and a random group of 124 members were selected for statistical analysis. The validity of the questionnaire was approved by the statistics professionals and the foundation of it was approved by calculating the Cronbach’s alpha to 0/95. The results show that the degree of ICT use is directly and positively proportional to the educational degrees and academic ranking، and negatively proportional to work experience، and showed no correlation to age. The results of mean analysis showed a difference between the amount of usage of and familiarity with ICT between men and women and the variance analysis results showed that the amount of familiarity with and usage of ICT is different between different levels of education، academic ranks and different types of employment. Finally the results of regression analysis showed that the three variables of level of education، type of employment and age had a meaningful effect on the dependent variable of amount of familiarity with ICT، and the three variables of familiarity، type of employment and gender had a meaningful effect on the dependent variable of amount of usage of ICT. In general increasing the amount of familiarity with ICT is the most important factor effecting organization usage.
    Keywords: knowledge, information, communication technology, usage, universities
  • Abbas Monavvarian, Amir Manian, Masoud Movahedi, Mohsen Akbari Pages 145-160
    This paper investigates the factors accelerating SMEs'' adoption of e-commerce. Initially we proposed a model that included three categories of factors including external environmental factors، internal environmental factors and technology specifications. In addition، we proposed ecommerce adoption stages in two levels of early adoption and institutionalization. Based on surveying 304 SMEs we tested the proposed model and concluded that the external environmental factors can be divided by two main categories of remote environmental factors and industry level factors. The relations between criteria and latent variables are discussed and explained.
    Keywords: E_commerce_SMEs_Acceptance model in E commerce of SMEs_E_c models