فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی رازی
سال بیست و یکم شماره 5 (پیاپی 122، امرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سمیه مهدیخانی، محمودرضا گوهری*، زهرا بنازاده صفحات 1-8
    زمینه و هدف

    از ویژگی های بارز یک مطالعه طولی این است که آزمودنی ها در طول زمان به طور مکرر اندازه گیری می شوند. در مقابل مطالعات طولی، مطالعات مقطعی قرار می گیرند که در آن ها برای هر آزمودنی فقط یک مشاهده به دست می آید. هدف اصلی این مطالعه، به کار بردن توابع مفصل برای مدل بندی وابستگی درون آزمودنی ها در طول زمان است.

    روش کار

    در این مطالعه طولی از اطلاعات ثبت شده بیماران مبتلا به دیابت نوع دو در بیمارستان لولاگر تهران استفاده شد. اطلاعات بیمارانی که حداقل دو مرتبه طی سال های 1385 تا 1390 به بیمارستان مراجعه داشتند، ثبت شد. عوامل موثر بر قند خون ناشتای بیماران با مدل رگرسیون و بکارگیری توابع مفصل تعیین شد. انتخاب تابع مفصل با استفاده از نمودار p-p مانده های تابع مفصل صورت گرفت. برازش مدل به وسیله نرم افزار R انجام شد.

    یافته ها

    در این مطالعه فقط سه متغیر کمکی معنی دار بودند. متغیرهای سیگار کشیدن (0/001>p)، پیشینه خانوادگی (0/001>p) و مدت ابتلا به بیماری(0/001>p) اثر معنی دار مثبتی بر میزان قند خون داشتند. متغیر کمکی مدت ابتلا به بیماری با برآورد ضریب 0/003، نشان دهنده این بود که مقادیر مورد انتظار میزان قند خون ناشتا، به شرط ثابت ماندن سایر متغیرها، با افزایش مدت ابتلا به بیماری در طول زمان افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    علاوه بر تعیین عوامل خطر میزان قند خون ناشتا، نشان داده شد که استفاده از تابع مفصل یک روش مناسب برای تحلیل داده های طولی و مدل بندی همبستگی بین داده ها است

    کلیدواژگان: توابع مفصل، قند خون ناشتا، داده های طولی
  • اعظم حنیفهء، فرشته مجلسی، آذر طل، محمود محمودی مجدآبادی، عسگر نصیری صفحات 9-19
    زمینه و هدف
    انجام فعالیت جسمانی منظم در تمامی ابعاد سلامتی از جمله جسمی، روانی و اجتماعی تاثیر مثبتی دارد. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر مداخله آموزشی برفعالیت جسمانی دانشجویان دختر دانشگاهی بر اساس مدل بزنف در سال 1392 بود.
    روش کار
    در این مطالعه نیمه تجربی از نوع شاهددار، دانشجویان دختر واجد شرایط، با استفاده از تخصیص تصادفی از بین 4 دانشکده (تعداد 45 نفر به گروه مداخله و تعداد 45 نفر به گروه مقایسه) تقسیم شدند. آموزش به مدت 6 هفته برگزار شد که در جلسات آموزشی سخنرانی و پرسش وپاسخ، بحث گروهی، لوح های فشرده در مورد ورزش های خانگی(مانند ایروبیک)، پمفلت وجزوه های آموزشی به دانشجویان داده شد. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه سه بخشی شامل اطلاعات دموگرافیک، سوالات مربوط به مدل بزنف که شامل سوالات مربوط به آگاهی، سوالات مربوط به نگرش، عوامل قادر کننده، قصد انجام فعالیت، اعتقادات هنجاری و هنجارهای انتزاعی و پرسش نامه عملکرد فعالیت جسمانی بود. پس از اجرای پیش آزمون، مداخله آموزشی برای گروه آزمون انجام شد و دانشجویان دو گروه مداخله و مقایسه بلافاصله بعد از پایان آموزش پیگیری شدند. همچنین به مدت 3 ماه پس از پایان آموزش پیامک هایی مبنی بر فعالیت جسمانی برای گروه مداخله ارسال شد. داده های جمع آوری شده در این پژوهش با استفاده از نرم افزارspss نسخه 18 با آزمون های آماری Independent samples t-test، χ2 و Whitney- Mann آنالیز انجام شد. سطح معنی داری در این مطالعه کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد..
    یافته ها
    قبل از مداخله آموزشی دو گروه از نظر اطلاعات دموگرافیک و آگاهی، نگرش، عوامل قادر کننده، قصد انجام فعالیت جسمانی و هنجارهای انتزاعی و فعالیت جسمانی تفاوت معنی داری نداشتند (p<0.05) ولی پس از مداخله آموزشی گروه مداخله از نظر آگاهی (0/001>p)، نگرش (0/001>p)، عوامل قادر کننده (0/001>p)، قصد انجام فعالیت جسمانی و هنجارهای انتزاعی(0/001>p) و همچنین از نظر انجام فعالیت جسمانی تفاوت آماری معنی داری با گروه مقایسه داشتند (0/040= p) به طوری که بعد از گذشت 3 ماه همراه با ارسال پیامک از نظر آگاهی (p=0.002)، نگرش (0/001>p)، عوامل قادر کننده (0/001> p)، قصد انجام فعالیت جسمانی و هنجارهای انتزاعی (0/001>p) همچنان دارای نمره میانگین بالایی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه حاکی از اثربخشی مداخله آموزشی بر اساس مدل بزنف و در نتیجه افزایش آگاهی، نگرش، عوامل قادر کننده، قصد انجام فعالیت و اعتقادات هنجاری و هنجارهای انتزاعی بود و برای داشتن فعالیت جسمانی مستمر و مداوم تدارک امکانات و تسهیلات مناسب ورزشی برای دانشجویان که دسترسی راحتی داشته باشند می تواند به ارتقای فعالیت جسمانی در بین دانشجویان منجر شود.
    کلیدواژگان: فعالیت جسمانی، مدلBASNEF، مداخله آموزشی، دختران دانشجو
  • حامد برآبادی، سهیلا هنری * صفحات 20-28
    زمینه و هدف

    نانوذرات نقره در علم پزشکی کاربردهای بسیاری دارد که اثرات وابسته به انداره ذره ای دارند. از طرفی نیاز روز افزون به روش های قابل اطمینان برای سنتز نانوذرات که به محیط زیست آسیب وارد نکنند، سبب شده است تا محققانی که در این زمینه فعالیت می کنند، به سیستم های بیولوژیک روی آورند. به همین دلیل تلاش برای یافتن میکروارگانیسم های جدیدی که بتوانند نانوذرات را با ابعاد کوچک تری تولید کنند، همچنان ادامه دارد. هدف از مطالعه حاضر، بررسی سنتز زیستی نانوذرات نقره توسط قارچ پنیسیلیوم کرایسوژنوم PTCC 5037 معادل ATCC 10003 بود.

    روش کار

    گونه استاندارد قارچ پنیسیلیوم کرایسوژنوم در محیط کشت مایع czapek dox broth کشت داده شد و سپس به 100 سی سی از محیط کشت فاقد قارچ (سوپرناتانت)، 100 سی سی محلول 3 میلی مولار نیترات نقره اضافه گردید و در دمای 28 سانتی گراد برای مدت 24 ساعت دور از نور انکوبه گردید. پس از آن، تولید نانوذرات به صورت ماکروسکوپی، با تغییر رنگ محیط از زرد به قهوه ای و ارزیابی نانو ذرات تشکیل شده با استفاده از سنجش Maxλ با روش UV، اندازه میانگین قطر نانوذرات (DLS)، پتانسیل زتا، شاخص پراکندگی نانوذرات (Polydispersity Index) و میکروسکوپ الکترونی SEM و AFM انجام گرفت. جداسازی نانوذرات با دستگاه اولتراسانتریفوژ با دور 20000 دور در دقیقه برای مدت 5 دقیقه انجام گرفت.

    یافته ها

    افزودن محلول نیترات نقره به سوپرناتانت سبب ایجاد رنگ قهوه ای شد که به صورت ماکروسکوپی تشکیل نانوذرات نقره را تایید کرد. Maxλ سوپرناتانت حاوی نانوذرات نقره با روشUV در حدود 420 نانومتر ثبت شد که به عنوان یک روش دستگاهی تشکیل نانوذرات نقره را تایید می کرد. بنابراین پروتئین ها و آنزیم های آزاد شده توسط قارچ پنیسیلیوم کرایسوژنوم، قابلیت احیای یون های فلزی نقره و تبدیل آن ها به نانوذرات نقره را دارند. تصاویر حاصل از میکروسکوپ الکترونی SEM و AFM، نانوذرات نقره را به شکل کروی با اندازه میانگین قطر 40 نانومتر و با یکنواختی بالا نشان داد.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که گونه استاندارد قارچ پنیسیلیوم کرایسوژنوم، قابلیت احیای یون های فلزی نقره و تولید نانوذرات نقره را دارد. همچنین چون نانوذرات تشکیل شده در خارج از سلول، عاری از اجزاء و ترکیبات سلولی غیر ضروری هستند، می توانند مستقیما در کاربر ی های گوناگون مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: سنتز زیستی، نانوذرات نقره، پنیسیلیوم کرایسوژنوم
  • ناهید فرخ یار، ماندانا شیرازی، حمیدالله بهادر، حمیدرضا برادران، امیرحسین جهانشیر صفحات 29-36
    زمینه و هدف
    نظر به اینکه پزشکان می بایست به هنگام مراجعه بیماران در صورت لزوم اخبار ناخوشایند را بدون تاثیر زیانبار بر روحیه بیمار و همراهان او به آنها ابلاغ کند از لحاظ حرفه ای بسیار اهمیت دارد. از سوی دیگر ارتباط پزشک با بیمار نیاز به کسب مهارتی دارد که می بایست پزشکان در طول تحصیل خود آن را بدست آورند. هدف تعیین پایایی و روایی پرسشنامه دستورالعمل (Spikes) ارائه خبر ناخوشایند به بیمار در دستیاران پزشکی است.
    روش کار
    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی می باشد. پرسشنامه ترجمه وسپس با مطالعه دلفی نسخه ترجمه شده برای تعدادی از متخصصین آموزش پزشکی که در زمینه مهارت های ارتباطی تبحر دارند ارسال و در طی دو مرحله نظرات آنها اخذ واصلاحات لازم اعمال شد و به متخصص آن در خارج از کشور جهت برگردان به زبان انکلیسی ارسال شد (تائید این ترجمه توسط نامبرده خوددر واقع اکسترنال ولیدیتی ابزار محسوب می گردد) و بدین ترتیب روایی صوری و محتوایی دستورالعمل تایید شد. جهت بررسی روایی ساختاری پرسشنامه بین 100 دستیار توزیع وسپس داده ها تجزیه و تحلیل و با تشکیل پانلهای تخصصی روایی آن تایید شد. پایایی پرسشنامه هم با سنجش آلفای کرونباخ وآزمون باز آزمایی مجددارزیابی شدو درنهایت نسخه نهایی پرسشنامه تدوین گردید.
    یافته ها
    طی بررسی های انجام شده روایی محتوایی و صوری وساختاری ابزار تایید شد. آلفای کرونباخ کل ابزار که نشانگر انسجام درونی آن است در حیطه های اندازه گیری شده بیشتر از 0/7 بود و میزان 0/903= ICC که نشانگر انسجام بین گروه ها در دو زمان آزمون می باشد همگی دلالت بر پایایی پرسشنامه داشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج مطالعه تطبیقی پرسشنامه دستور العمل اسپایکز در ایران می تواند ابزاری پایا و روا جهت سنجش میزان آگاهی مهارت ابلاغ خبر ناخوشایند به بیمار توسط دستیاران پزشکی می باشد و از آنجا که راجع به مقوله نحوه ارائه خبر بد توسط صاحبان مشاغل پزشکی در ایران مطالعات زیادی انجام نشده نوع آوری این مطالعه پایا ورواکردن این ابزار بود.
    کلیدواژگان: روایی، پایایی، دستیاران، ابلاغ خبر بد به بیمار
  • مهسا رفیعی، حمیدرضا مختاری نیا، امید حداد، پوریا رضا سلطانی صفحات 37-45
    زمینه و هدف
    به نظر می رسد میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در افرادی که از لپ تاپ استفاده می کنند زیاد است. این تحقیق به منظور بررسی میزان شیوع ناراحتی و درد در کاربران لپ تاپ و همچنین بررسی حالت های بدنی (پوستچر) شایع در حین استفاده از آن می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به روش توصیفی تحلیلی- مقطعی صورت گرفته است. جامعه آماری این مطالعه شامل دانشجویان دانشگاه های سطح شهر تهران در سال تحصیلی 92-1391 بوده که به صورت تصادفی نمونه ای به حجم 300 نفر از آن مورد بررسی قرار گرفته اند. ابزار این پژوهش چک لیستی است که بدین منظور طراحی شده است. یافته های آن از طریق آمار توصیفی و همچنین از طریق آزمون همبستگی تجزیه و تحلیل گردیده است.
    یافته ها
    نتایج نشان دادکه 77/3% افراد (232 نفر) پس از استفاده از لپ تاپ در یک ناحیه از بدن خود احساس درد و ناراحتی داشته اند. در این میان ناحیه ی گردن 181 نفر بیشترین درصد (60/3 درصد) را به خود اختصاص داده است و پس از آن در 82 نفر مچ (27/3 درصد) و 78 نفر در شانه ی راست (26 درصد) به ترتیب به عنوان نقاط تحت فشار گزارش شد. حدود 45 درصد (136 نفر) از کاربران با پشت خمیده از لپ تاپ استفاده می کردند. همچنین 28/7 درصد از افراد (86 نفر) در حالی که روی زمین نشسته و لپ تاپ را روی پایشان قرار داده اند از آن استفاده می کردند و 24 درصد (72 نفر) از میز اداری استفاده می کردند. بیشترین مقدار درد گزارش شده بر اساس معیار دیداری درد 4 بود. بین میزان درد و مدت زمان استفاده از لپ تاپ نیز همبستگی معنی داری وجود نداشت (r=0/131، p =0/3).
    نتیجه گیری
    از یافته های تحقیق می توان چنین استنباط کرد که شیوع آسیب در کاربران لپ تاپ بالا می باشد اما از لحاظ آماری ارتباط معنا داری بین شدت درد گزارش شده و مدت زمان استفاده از لپ تاپ وجود نداشت.
    کلیدواژگان: کاربران لپ تاپ، اختلالات اسکلتی عضلانی، میزان شیوع، پوسچر
  • الهام قازانچایی، غلامرضا نبی بیدهندی، حسن هویدی، محمد جواد امیری صفحات 46-52
    زمینه و هدف
    حوادث ناشی از کار سالانه هزاران کارگر را در سراسر دنیا و به ویژه کشورهای در حال توسعه درگیر می سازد که نتیجه آن از کارافتادگی نیروی کار در نهایت تحمیل هزینه های سنگین به صنعت آن کشور است. تحقیقات اخیر نشان داده اند که گذار به داخل و خارج از برنامه DST (استفاده بهتر از روشنایی روز و صرفه جویی در مصرف انرژی) باعث برهم خوردن تعادل در ریتم شبانه روزی شده و ممکن است منجر به اختلال در خواب گردد. محرومیت از خواب ممکن است نتایجی منفی بر انگیزش، دقت و هوشیاری داشته و احتمال می رود گذار به داخل و خارج از DST موجب افزایش در تعداد حوادث گردد. لذا هدف از این مطالعه با توجه به اینکه ایران جزء کشورهایی است که برنامه DST در آن اجرا می شود و تا کنون مطالعه ای در این خصوص انجام نشده است، تصمیم به این مطالعه گرفته شد.
    روش کار
    این مطالعه، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد. در این مطالعه با استفاده از بانک اطلاعاتی سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن ایران کلیه حوادث شغلی در طی 9 سال از سال 1382 تا 1390 در ماه های قبل و بعد از تغییر ساعت رسمی کشور با استفاده از ارتباط عوامل کیفی با احتمال بازگشت به کار توسط آزمون کای دو و فاکتورهای کمی توسط آزمون تی تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ارتباط عوامل مخدوش کننده با استفاده از آزمون رگرسیون لوجستیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تعداد حوادث در ماه قبل و بعد از اجرای تغییر ساعت افزایش معنادار و قابل ملاحظه ای ندارد. همچنین بیشترین حوادث در ماه های قبل و بعد از DST مربوط به افراد با سنین 39-30 سال می باشد. بیشترین حوادث در کارگران با سابقه کمتر از 5 سال می باشد و بیشترین موضع آسیب در ماه های قبل و بعد از DST مربوط به اندام تحتانی و فوقانی می باشد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که محرومیت از خواب پس از گذار DST، چندان بر میزان حوادث شغلی در کارگران سازمان توسعه و نوسازی صنایع و معادن ایران تاثیرگذار نبوده است.
    کلیدواژگان: حوادث شغلی، محرومیت از خواب، تغییر ساعت، ریتم شبانه روزی
  • نجمه حجازی، رضا نیک اندیش صفحات 53-60
    زمینه و هدف
    رژیم درمانی در جراحی های دستگاه گوارش متاثر از نوع، محل جراحی و البته عوارض ثانویه حاصله در هر فرد است، اما بعضی از جراحی ها در این ناحیه نادرند و همین امر می تواند کادر درمانی را در امر تغذیه بیمار با مشکلاتی روبه رو کند؛ خصوصا اگر جراحی در چند ناحیه صورت گیرد و با عوارضی هم همراه باشد. هدف از این گزارش آشنایی با روش صحیح تغذیه در جراحی های گسترده و نادر دستگاه گوارش است.
    معرفی بیمار: مورد گزارش شده بیماری است که تحت جراحی colon interposition و گاسترکتومی جزئی قرار گرفته و به عوارضی چون سندروم دامپینگ، سندروم حاد زجر تنفسی و سپسیس هم بعد از جراحی مبتلا می شود. علت اصلی این عوارض فراهم نشدن روش مناسب حمایت تغذیه ای حین، بین و بعد از جراحی برای بیمار بوده و از این رو فرآیند درمان پیچیده و طولانی می شود و سوءتغذیه بصورت آشکار در بیمار ظاهر می گردد.
    نتیجه گیری
    ارزیابی بیمار و مشورت با متخصصین تغذیه به منظور در نظرگرفتن مسیر مناسب تغذیه قبل از جراحی درناحیه دستگاه گوارش می تواند علاوه بر تسریع روند بهبودی با تاکید بر جلوگیری از سوءتغذیه، نقش پیشگیری کننده از عوارض ثانویه بیماری داشته باشد.
    کلیدواژگان: گزارش موردی، رژیم درمانی، گاسترکتومی، جایگزینی کولون، سندروم دامپینگ
  • میثاق باستانی، آریا حجازی، محمد زارع نژاد، شهرام شهریاری، محمدعلی سهم الدینی صفحات 61-67
    زمینه و هدف
    متخصصین بیهوشی بیشتر از سایر رشته های تخصصی در معرض شکایت و برخوردهای قضایی هستند. نظر به اینکه در خصوص علل شکایات و محکومیت متخصصین این رشته در استان فارس گزارش کاملی در دسترس نبود، این مطالعه به ارائه نتایج حاصل از ارزیابی فراوانی و علل شکایات مطرح شده از متخصصان بیهوشی استان فارس پرداخته است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نوع مطالعات مقطعی - توصیفی و گذشته نگر می باشد که طی آن کلیه پرونده های شکایت از متخصصین بیهوشی موجود در پزشکی قانونی شیراز طی سال های 1390-1385 مورد بررسی قرار گرفته است. داده های جمع آوری شده شامل خصوصیات دموگرافیک شاکیان، علت شکایت، ویژگی دموگرافیک و پزشکی بیماران، نوع و درجه قصور و نظریه کارشناس کمیسیون پزشکی بود که با استفاده از آمار توصیفی جمع بندی و ارائه گردید.
    یافته ها
    از میان کل پرونده های بررسی شده، 35 پرونده شکایت از متخصصین بیهوشی استخراج گردید. بیشتر موارد شکایت در گروه سنی 50-40 سال قرار داشت که 25نفر (71/43%) آن ها مرد و10نفر (28/57%) زن بودند. در مجموع 29نفر (82/86%) موارد منجر به فوت و6 مورد (17/14%) منجر به نقص عضو گردیده بود که 50% آن ها آسیب مغزی گزارش شده بود و مهم ترین علت منجر به فوت در 7مورد (24/14%) موارد، مشکلات تنفسی بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های این مطالعه عمده موارد شکایات از متخصصین بیهوشی در رده سنی میانسالان بوده و بیماری زمینه ای چندان در این شکایات دخیل نبوده است. لذا نباید به دلیل پر خطر بودن بیمار و سن بالای وی و ترس از شکایت رخداد قصور از ارائه خدمات بیهوشی به بیماران خودداری نمود. ضمنا لازم است به پزشکان بیهوشی اطمینان داده شود که ضمن انجام وظیفه حرفه ای دقیق خود، نگران شکایات نباشند.
    کلیدواژگان: قصور، فوت، نقص عضو، کمسیون های پزشکی قانونی، بیهوشی
  • نکیسا هومن، شهربانو نخعی، مینو سعیدی، مرتضی طباطبایی صفحات 68-79
    زمینه و هدف
    در روش سنتی چک فشارخون خطای تکنیکی و انسانی فردی که آن را اندازه گیری می کند، عدم همکاری مناسب کودک حین کار، بی قراری و ترس او و تغییرات لحظه به لحظه فشارخون باعث اختلال در صحت ارقام به دست آمده می شود. روش بهتری که امروزه به سرعت در حال رواج است، مونیتور 24 ساعته فشارخون (ABPM) Ambulatory Blood Pressure Monitoring) است. هدف از این مقاله مروری، پی بردن به میزان صحت و دقت روش مونیتورینگ 24 ساعته فشارخون و کاربرد آن در کودکان می باشد.
    روش کار
    مطالعات تحقیقی که از سال 2009 لغایت 2014 در ماشین های جستجو Pubmed، Scholar.google، EBSCO، Cochrane در مورد هولتر فشارخون 24 ساعته و کاربرد آن در کودکان به زبان انگلیسی منتشر شده بود مورد ارزیابی قرار گرفت. مقالات مروری، گزارش موردی، کارآزمایی بالینی دارویی و مقالات مرتبط با بزرگسالان از مطالعه حذف شدند.
    یافته ها
    بر طبق مطالعات، یافته های به دست آمده از ABPM با میزان و شدت آسیب به اعضای حیاتی بدن، بیماری زایی و مرگ بیش از سایر روش های اندازه گیری فشارخون ارتباط دارد. دقت و Reproducibility این دستگاه بارها بررسی شده است و از آن به طور دوره ای در بیمارانی که تشخیص و درمان هیپرتانسیون برایشان حیاتی است از جمله در بیماری های مزمنی چون دیابت قندی، ریفلاکس نفروپاتی و بیماران با پیوند کلیه استفاده شده داشت. ABPM به تشخیص پرفشاری خون ناشی از ترس ازروپوش سفید، فشارخون واقعی یا پرفشاری خون مخفی و شناسایی افراد ی که افت شبانه فشار خون راندارند کمک می کند.
    نتیجه گیری
    تمام کودکان با مشکلات زمینه ای کلیوی، دیابت، مشکلات قلبی، سابقه سکته یا فشارخون در خانواده، فشارخون غیر طبیعی در هنگام معاینه، اطمینان از کافی بودن داروی فشارخون دریافتی و بیماران تحت دیالیز یا پیوند کلیه لازم است به طور روتین و به فواصل منظم تحت بررسی هولتر فشارخون قرارگیرد.
    کلیدواژگان: موینتورینگ 24 ساعته فشارخون، کودکان، کاربرد، بیماری یابی
  • لادن افشارخاص، عاطفه کارگزار، ثمیله نوربخش صفحات 80-85
    زمینه و هدف
    سرب یکی از عناصری است که معمولا به عنوان عامل آلوده کننده در طبیعت به شمار می رود. تماس با سرب یک مشکل مهم بهداشتی به خصوص برای کودکان محسوب می شود. سرب با بسیاری از فرایند های بدن تداخل کرده و برای بسیاری از ارگانها از جمله سیستم عصبی سمی می باشد. هدف از مطالعه ما تعیین سطح مایع مغزی – نخاعی سرب در کودکان سالم بوده است.
    روش کار
    در این مطالعه پایلوت، یک گروه 30 نفره دو تا هشتاد و چهار ماهه مورد بررسی قرار گرفتند. سطح سرب مایع مغزی - نخاعی به روش جذب اتمی اندازه گیری شد.
    یافته ها
    میانگین سنی گروه 20/56 ± 24/46 ماه بود. پانزده پسر و 15 دختر وجود داشت. میانه سطح سرب مایع مغزی نخاعی 1/65 میکرو گرم در دسی لیتربود. بین سطح سرب مایع مغزی نخاعی و سن و جنسیت رابطه معنی دار وجود نداشت.(p=0/387، p=1/00)
    نتیجه گیری
    در مطالعه ما میانگین سطح سرب مایع مغزی – نخاعی اندازه گیری شد. پیشنهاد می شود مطالعات دیگری در سایر شهر های ایران انجام و نیز تاثیر سرب در ایجاد اختلالات سیستم عصبی در کودکان ارزیابی گردد.
    کلیدواژگان: سرب، کودکان، مایع مغزی، نخاعی
|
  • Somaye Mehdikhani, Mahmood Reza Gohari, Zahra Banazade Pages 1-8
    Background

    The defining characteristic of a longitudinal study is that subjects are measured repeatedly through time. Longitudinal studies are in contrast to cross-sectional studies, in which a single outcome is measured for each individual. The primary objective of this study is to use copulas to model the within-subject dependencies over time.

    Methods

    In this longitudinal study, we used the hospital records of patients with type 2 diabetes in Lolagar hospital, Tehran. Information of patients who visited the hospital at least twice during the years 2006-11 were recorded. Factors affecting fasting blood sugar were determined by regression model and the use of copula functions. We used the Residuals pp plot of copula function for selecting copula. Fitting model was done with R software.

    Results

    In this study, only three explanatory variables were statistically significant. Smoking (p<0.001), family history (p<0.001), and duration of illness (p<0.001) were the positively significant variables. The coefficient estimate of duration of illness was 0.003, meaning that other variables remained the same, as duration of illness increases by one unit, the expected value of fasting blood sugar will increase.

    Conclusion

    In addition to identifying risk factors of fasting blood sugar, it was shown that use of copula function is an appropriate method for longitudinal data analysis and modeling correlations between data.

    Keywords: Copula functions, Fasting blood sugar, Longitudinal data
  • Azam Hanifeh, Fereshteh Majlesi, Azar Tol, Mahmod Mahmodi Majdabadi, Asgar Nasiri Pages 9-19
    Background
    Regular physical activity has a positive effect on physical, mental, and social aspects both individually and community health. This study aimed to determine the effect of educational intervention on physical activity using BASNEF model among female university students Shahre Qods Branch in 2012 –2013.
    Methods
    In this prospective experimental study, after selection of students girls that had the study conditions from four colleges, educational intervention was performed for 6 weeks that included discussions and lectures, education package, pamphlets and CD. Forty five students were randomly assigned for case group and forty five were randomly assigned to experimental group. Data gathering tool was a three part - questionnaire including demographic questions, BAZNEF model questions (included information related to the knowledge and attitude, physical activity and enabling factor, intention about physical, normative beliefs and subjective norms), and third part that included IPAQ questionnaire (International Physical Activity Questionnaire). After pre-test, the educational intervention was done for the experimental group. Post-tests were conducted in case and control group students’ immediately after training and three month after training. SMS was sent for case group and then collecting data was analyzed using statistical software SPSS. Level of significance was set at >0.05.
    Results
    There were no significant differences in intervention and comparison groups at baseline in terms of knowledge, attitudes, enabling factors, physical activity intention and subjective norms (p<0.05). After the intervention, the intervention group showed significant differences in terms of knowledge (p<0.001), attitudes (p<0.001), enabling factors (p<0.001), physical activity intention (p<0.001) and subjective norms regarding physical activity (p< 0.04). After 3 months with SMS awareness, knowledge (p=0.002), attitudes (p<0.001), enabling factors (p<0.001), planned physical activity and subjective norms (p<0.001) still had high average score.
    Conclusion
    The results indicate the effectiveness of the educational intervention based on BASNEF model, resulting in greater knowledge, attitudes, enabling factors, planned physical activity and subjective norms. For a continuous physical activity, the provision of sports facilities suitable for students who have access can easily lead to the promotion of physical activity among students.
    Keywords: Physical activity, BASNEF model, Educational intervention, Female students
  • Hamed Barabadi, Soheila Honary Pages 20-28
    Background

    Silver nanoparticles have a wide range of applications in medical sciences which their effects depend on their size. Besides, there is an ever-growing need to develop environmentally benign nanoparticles synthesis processes which created an interesting area for the researchers studying in this field. So, attempts have been made to find new microorganisms that fabricate the nanoparticles in smaller size. This study aimed to evaluate a green process for production of silver (Ag) nanoparticles synthesized using Penicillium chrysogenum (PTCC 5037 = ATCC 10003).

    Methods

    The standard colonies of Penicillium chrysogenum were cultured in Czapek dox broth. The supernatant of the broth was examined for the ability to produce silver nanoparticles. For that, 100mL of silver nitrate solution at a concentration of 3mM was added to 100mL of the supernatant and incubated for 24 hours at 28°C. Then, the formation of nanoparticles were confirmed by alteration of culture from yellow to brown. The synthesized silver nanoparticles were characterized by UV-visible spectroscopy, Dynamic Light Scattering (DLS), Zeta potential, Polydispersity Index (PDI), Scanning Electron Microscopy (SEM) and Atomic Force Microscopy (AFM) for particle size and shape. The synthesized nanoparticles were centrifuged at 20,000rpm by ultracentrifuge for 5 minutes to separate nano-silvers from the solution.

    Results

    Addition of Penicillium citrinum supernatant to aqueous AgNO3 solution led to the appearance of brown color in solution after 24h of reaction, indicating the formation of silver nanoparticles. The UV-Vis spectrum exhibit an absorption band at around 420nm suggesting the formation of silver nanoparticles. Hence, the secreted proteins and enzymes are responsible for reduction of silver ions to convert them to silver nanoparticles. SEM and AFM photographs showed that the silver nanoparticles formed were fairly uniform in size with a spherical shape and average diameter of 40nm.

    Conclusion

    The study showed that the standard fungus of Penicillium chrysogenum has the ability of cationic silver ions to produce silver nanoparticles. Moreover, as nanoparticles formed extracellularly, they are pure and free of cellular particles which help them to be used straightly for various applications

    Keywords: Biological synthesis, Silver nanoparticles, Penicillium cherysogenum
  • Nahid Farokhyar, Mandana Shirazi, Hamidollah Bahador, Hamid Reza Baradaran, Amirhossein Jahanshir Pages 29-36
    Background
    Considering this fact that in necessary conditions physicians should breaking bad NEWS to their patients and families, they have to obtain essential behavioral skills during their educations. That’s why these behavioral skills play important roles in definition of professionalism in World Health Organization while the most important aspect is its efficacy.
    Methods
    This is a descriptive analytic study which has been conducted in Iran to standardize the validity and reliability of Spike questionnaire about breaking bad NEWS to the patients. At first the questionnaire was translated from English to Persian and then it was coordinated with national scales and again translated into English to confirm its external validity. To evaluate its structural validity it was distributed among 100 medical residents and finally the data was analyzed with statistical software. The results were discussed by expert professions. Its reliability was also assessed by Cronbach's Alpha and also Test - retest methods and considering the results, the final questionnaire on this issue was designed.
    Results
    Due to our results, validity and reliability of the questionnaire was confirmed. Cronbach's Alpha test showed its internal solidarity more than 0.7 and ICC was measured as.903 that all confirmed the questionnaire reliability.
    Conclusion
    Spike questionnaire can be a valid and reliable method to evaluate the awareness of physicians in breaking bad NEWS to the patients and their family members. As not many studies have evaluated this issue it seems necessary to conduct a national educational program for all medical students in universities
    Keywords: Reliability, Validity, Medical Residents, Breaking bad NEWS
  • Mahsa Rafiee, Hamid Reza Mokhtarinia, Omid Hadad, Pouria Reza Soltani Pages 37-45
    Background
    It seems that the prevalence of Musculoskeletal Disorder (MSD) in laptop users is high although relatively few studies had focus in this group. The aim of this study was to investigate the prevalence of discomfort and pain in laptop user subjects and identifying the common adopted posture during usage of laptop.
    Methods
    This descriptive cross sectional study was targeted at a group of 300 students aged between 20 and 30 who use laptop at work or at school in Tehran, Iran. A questionnaire was used for data gathering. Descriptive analytic methods were used to show prevalence rate of musculoskeletal pain.
    Results
    The results showed 77.3% of users reported at least one musculoskeletal complaint after using laptop. Among these neck trouble was the most prevalent MSD (60.3%), followed by wrist (27.3%) and right shoulder trouble (26%). Nearly 45% of subjects adopted kyphotic posture during laptop usage. The most common places where laptop was placed on were on the lap 28.7% and 24% on the office desk. On the base of Visual Analog scale the grade 4 was the most pain that was reported.
    Conclusion
    The study has demonstrated that laptop usage causes musculoskeletal pains among students at work and in school and it is associated with the duration of use and adopted postures.
    Keywords: Laptop users, Musculoskeletal disorder, Prevalence, Posture
  • Elham Ghazanchaei, Gholamreza Nabi Bid Hendi, Hassan Hoveidi, Mohamadjavad Amiri Pages 46-52
    Background
    Yearly thousands workers throughout the world, particularly in developing country are involved in work-related accidents resulting work force disability and eventually, costing a lot for industries. Recent researches show that transition into and out of DST (Day Light Saving Time) plan causes imbalance circadian rhythm and may lead to sleep disorders. Sleep deprivation may have negative consequences on motivation, accuracy, consciousness and it is likely that the transition into and out of DST leads to increase the number of accidents. Therefore, this study was conducted for the reason that Iran is one of the countries in which the DST plan is implemented and so far, there is not any study in this case.
    Methods
    Study type was a descriptive and analytic one. Using the database of Iranian Mines & Mining Industries Development and Renovation Organization, in this study we analyzed the total number of occupational accidents during 9 years from 2003 to 2011 in the months before and after change time.
    Results
    The results showed that the number of accidents did not increase significantly and considerably in the months before and after the implement of change time. In addition, most accidents occurring in the months before and after DST were related to the age range of 30-39 years old workers. Most accidents occurred among workers who had less than 5 years work history and the most injured location in the months before and after DST was related to lower and upper extremities.
    Conclusion
    It seems that the sleep deprivation after DST transition does not affect considerably on the occupational accidents rate among the workers of Iranian Mines & Mining Industries Development and Renovation Organization.
    Keywords: Occupational accidents, Sleep deprivation, Day light saving time, Circadian rhythm
  • Najmeh Hejazi, Reza Nikandish Pages 53-60
    Background
    Diet therapy in gastrointestinal (GI) surgeries is influenced by site of surgery and its complications. Some GI surgeries are rare so diet therapy becomes complicated. The aim of this report is informed the appropriate nutritional management in wide and rare GI surgeries. Case report: The case is a patient by colon interposition and partial gastrectomy surgery. Complications such as dumping syndrome, acute respiratory distress syndrome and sepsis appeared in this patient. Inappropriate nutritional support before and after surgery was the cause of complications. The results were prolonged and complicated course of treatment and apparent malnutrition in patient.
    Conclusion
    Nutritional evaluating of patient and consult by an expert dietitian before GI surgery is important in considering the appropriate route of feeding to accelerate healing With an emphasis on preventing malnutrition and prevention of secondary complications of the disease.
    Keywords: Case report, Diet therapy, Gastrectomy, Colon interposition, Dumping syndrome
  • Misagh Bastani, Aria Hejazi, Mohammad Zarenejad, Shahram Shahriary, Mohammad Ali Sahmeddini Pages 61-67
    Background
    Anesthesiologists, more than any other specialists, face lawsuits. As that there was no complete report on the reasons of lawsuit and condemnation of these specialists in Fars province, this study presents the results related to the frequency and reasons of lawsuit from anesthesiologists in the above province.
    Methods
    This was a descriptive cross sectional study conducted on all of the dossiers on anesthesiologists condemnation referred to Shiraz Forensic Medicine commissions during 2006-2011. Collected data contained demographic characteristics of complainants, medical status of patients, types and degrees of medical faults and the final opinion of the medical commission.
    Results
    Among all the studied dossiers, 35 cases were related to anesthesiologists’ complaints, most of complaints were from patients aged between 40-50 years old, 71.43% of whom were males and others (28.57%) were females. Totally, 82.86% of the cases resulted in death and 17.14% had impairment among which 50% were related to brain injury. Most important cause of death in 24.14% of cases was respiratory problems.
    Conclusion
    According to the present findings, most cases of complaints from anesthesiologists were related to middle age patients without any background of illness. So lack of anesthesiology services to high risk and old patients because of the fear of medical faults is not acceptable. At the same time it is necessary to insure anesthesiologists not to be afraid of patients’ complaints.
    Keywords: Fault, Death, Deficiency, Forensic medicine commissions, Anesthesiology
  • Nakysa Hooman, Shahrbanoo Nakhaei, Minoo Saiedi, Morteza Tabatabaie Pages 68-79
    Background
    There is always difficulty and inaccuracy in measurement of blood pressure by conventional method in children. Technical errors, human errors, and incompliance of child during measurements are the main disadvantage. Nowadays, 24- hour ambulatory blood pressure measurements (ABPM) are introduced to apply for children. The aim of this review is to update our understanding on the accuracy, validity and application in children.
    Methods
    All original articles from 2009 to 2014 in EBSCO, Scholar.google, Pubmed, Cochrane were searched. Review articles, pharmaceutical clinical trials, case reports, and those articles related to adults were deleted.
    Results
    According to literature studies, ABPM has correlation with the severity of end organ damage, morbidity and mortality. The accuracy and reproducibility of it has been assessed frequently. It is very important and useful to detect hypertension especially in children suffering from chronic disease such as diabetes mellitus, reflux nephropathy, renal transplantation. It helps to discriminate among true hypertension, white coat hypertension and masked hypertension and to detect those with non- dipper statues.
    Conclusion
    All children with underlying renal disease, diabetes, heart disease, children with history of stroke, myocardial infarction or hypertension in their family members, high office blood pressure, on hypertensive medication and those of dialysis will benefit from regularly assessment by ABPM.
    Keywords: 24, hour ambulatory blood pressure measurements, Children, Application, Disease search
  • Ladan Afsharkhas, Atefeh Kargozar, Samileh Noorbakhsh Pages 80-85
    Background
    Lead is a common environmental contaminant element without useful biologic role in human body. Exposure to lead is an important public health problem especially for children. It may have toxic effect on many organs among central nervous system. The aim of our study was to determine cerebro-spinal fluid levels of lead in healthy children in Tehran.
    Methods
    This prospective study included one group of healthy children with 2 -84 months of age. Thirty cases were enrolled. The cerebro-spinal fluid levels of lead were measured by atomic absorption. Data were analyzed by T-test and Chi-square.
    Results
    Mean age of cases was 25.46± 20.56 months. There were 15 males and 15 females. Median levels of lead was1.65 μg/dl (min= 0.5, max=14.2). There was no relationship between age and sex and cerebro-spinal fluid lead levels.
    Conclusion
    In our study cerebro-spinal fluid lead levels was measured. It is recommended to compare our finding with cases with neurologic disorders.
    Keywords: Child, CSF, Lead