فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 19 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/21
  • تعداد عناوین: 14
|
  • پیمان نامور* صفحات 1-9
    به منظور ارزیابی روش نمونه برداری وجود یا عدم وجود (Presence–absence) در تخمین تراکم جمعیت لاروها و دالان های لاروی مگس مینوز برگ سبزی (Diptera: Agromyzidae) Liriomyza sativae Blanchard روی برگ های خیار گلخانه ای، طی دو فصل زراعی 89-1388و 90-1389، از یک گلخانه تحقیقاتی در شهرستان جیرفت نمونه برداری هفتگی به عمل آمد. در ابتدا، با استفاده از شاخص تیلور، پراکنش فضایی لاروها و دالان های لاروی این حشره به طور جداگانه برآورد شد. براساس مقادیر ضریب تبیین و F، مدل تیلور برای برآورد پراکنش فضایی مگس مینوز مناسب بود و مقدار ضریب b برای لاروها از 174/1 تا 317/1 و برای دالان-های لاروی از 181/1 تا 219/1 نوسان داشت. از ضرایب شاخص تیلور برای بررسی روش نمونه گیری وجود یا عدم وجود، در مدل ویلسون و روم استفاده شد. نتایج آزمون 2χ نشان داد که بین فراوانی مورد انتظار و مشاهده شده برگ های آلوده در هر بار نمونه-برداری، تفاوت معنی داری وجود ندارد. لذا، با استفاده از نسبت برگ های آلوده می توان میانگین تراکم جمعیت لاروها و دالان های لاروی آفت را با دقت مناسبی تخمین زد و بدین ترتیب مقدار زیادی در وقت و هزینه صرفه جویی کرد.
    کلیدواژگان: مگس مینوز برگ سبزی، پراکنش فضایی، محصولات گلخانه ای
  • امید بابایی مقدم، علی شاهنظری*، میرخالق ضیاءتبار احمدی، قاسم آقاجانی صفحات 11-19
    به منظور شبیه سازی روش های مختلف کم آبیاری از طریق اعمال تنش شوری بر خصوصیات فیزیکی ریشه گیاه لوبیا چشم بلبلی، تحقیقی در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری انجام شد. این طرح در سال 1390 و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار و تحت کشت هیدروپونیک در محیط کشت هوگلند انجام شد. تیمارها عبارت بودند از: تیمار بدون تنش شوری (WS) (EC=0.8 dS/m)، DS1 و DS2 که در آنها کل ریشه به ترتیب در محلول های باEC=2.3 dS/m و EC=3.6 dS/m قرار داشت و PRS1 و PRS2 که در آنها یک طرف ریشه در محلول بدون تنش شوری و طرف دیگر به ترتیب در محلول های با EC=2.3 dS/m و EC=3.6 dS/m قرار داشت. شانزده مرحله عکس برداری از ریشه به مدت 45 روز بعد از اعمال تیمارها انجام پذیرفت و پارامترهای قطر، طول، مساحت و حجم ریشه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که تیمارهای شوری بر رشد طول ریشه و متعاقب آن بر رشد مساحت و حجم آن اثر معنی داری داشتند. با توجه به این که محیط کشت با میزان EC=3.6 dS/m در تیمارهای WS، PRS1 و PRS2 رشد ریشه ها را به شدت کاهش داد، این مقدار EC برای رشد لوبیا چشم بلبلی توصیه نمی گردد.
    کلیدواژگان: محیط کشت، محلول هوگلند، گلخانه، کلرید سدیم
  • بیژن سعادتیان*، فاطمه سلیمانی، گودرز احمدوند صفحات 21-35
    این پژوهش با هدف بررسی نقش فنولوژی در واکنش ارقام گندم به تنش شوری انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان اجرا گردید. تیمار های آزمایش شامل چهار رقم گندم (الوند، توس، نوید و سایسون) و پنج سطح شوری آب (صفر، 4، 8، 12 و 16 دسی زیمنس بر متر) بود. نتایج نشان داد که تنش شوری، به جز مرحله سبز شدن، بر سایر مراحل فنولوژیک ارقام گندم اثر کاهشی داشت. صفات شاخص کلروفیل، ارتفاع بوته، وزن خشک سنبله، درصد ساقه بارور، طول سنبله، عملکرد دانه و بیولوژیک گندم در تنش شوری کاهش یافت. ارقام گندم در هر یک از صفات مورد بررسی با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند. بیشترین تاثیر شوری بر فنولوژی و دیگر صفات مورد بررسی در رقم سایسون به دست آمد. با افزایش سطح شوری، دو رقم توس و نوید در بسیاری از صفات اندازه گیری شده تغییرات کمتری در مقایسه با دو رقم دیگر نشان دادند. به طورکلی، رقم توس به دلیل نیاز به درجه- روز- رشد تجمعی کمتر برای تکمیل مراحل فنولوژیک و ثبات بیشتر در عملکرد، سازگارترین رقم به شوری بود.
    کلیدواژگان: درجه، روز، رشد، تنش شوری، مراحل فنولوژیک
  • مریم حقیقی، مریم مظفریان* صفحات 37-48
    با پیشرفت علم و تولید ذرات نانو، کاربرد آنها در بخش های مختلف از جمله کشاورزی مطرح شده است. سیلیسیم یکی از عناصر غذایی مفید برای گیاهان محسوب می شود که باعث افزایش تولید و کیفیت محصول، کاهش تبخیر و تعرق و افزایش مقاومت گیاه در مقابل تنش های غیرزیستی می گردد. به منظور ارزیابی تاثیر سیلیسیم به عنوان عنصر کاهنده اثر تنش و نانوسیلیسیم به احتمال با آثار مشابه اما در اندازه کوچک تر و احتمالا موثرتر بر خصوصیات رویشی، مورفولوژیک و فتوسنتز گوجه فرنگی رقم فالکاتو (Falcato)، آزمایشی در محیط هیدروپونیک در قالب طرح کاملا تصادفی با دو سطح سیلیسیم و نانوسیلیسیم (1 و 2 میلی مولار) و بدون سیلیسیم (به عنوان شاهد) با 4 تکرار انجام شد. خصوصیاتی نظیر شاخص کلروفیل (SPAD)، فتوسنتز، میزان جذب محلول، قطر ساقه و محتوای نسبی آب بافت و تغییرات مورفولوژیک شامل تراکم پرزهای ساقه در طول آزمایش اندازه گیری شد. در پایان آزمایش، وزن تر و خشک و حجم ریشه محاسبه شد. نتایج آزمایش نشان داد که سیلیسیم در فاکتورهای وزن تر و هدایت مزوفیلی موثرتر از نانوسیلیسیم بود. غلظت های 1 و 2 میلی مولار سیلیسیم به ترتیب باعث افزایش معنی دار وزن تر و هدایت مزوفیلی گیاه شد. هرچند این غلظت تاثیر معنی داری بر وزن خشک و میزان نسبی آب بافت نداشت. در مورد کارایی مصرف آب فتوسنتزی و فتوسنتز، نانوسیلیسیم موثرتر از سیلیسیم بود. بیشترین میزان فتوسنتز و کمترین میزان تعرق در غلظت 2 میلی مولار نانوسیلیسیم مشاهده شد. کاربرد سیلیسیم و نانوسیلیسیم باعث کاهش میزان مصرف محلول در سیستم هیدروپونیک شد و کمترین میزان مصرف محلول در غلظت 2 میلی-مولار نانوسیلیسیم مشاهده شد. به طورکلی، کاربرد سیلیسیم به شکل فلزی یا نانو، با اندازه ذرات 20-30 نانومتر، در شرایط بهینه رشد گوجه فرنگی و بدون تنش، باعث افزایش فتوسنتز و کارایی مصرف آب فتوسنتزی و خصوصا کاهش مصرف محلول غذایی در شرایط کشت هیدروپونیک شد.
    کلیدواژگان: نانوذرات، شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب
  • غزاله سبحانی*، احمد گلچین، فرید شکاری صفحات 49-63
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف نیتروژن و شوری آب آبیاری بر عملکرد و شاخص های رشد گیاه گوجه فرنگی، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل با سه تکرار و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح شوری (5/0، 5/2، 5/4 و 5/6 دسی زیمنس بر متر از منبع کلرید سدیم) و چهار سطح نیتروژن (صفر، 60، 120 و 240 کیلوگرم در هکتار) بودند. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش عملکرد میوه، ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام های هوایی و سطح برگ گردید. بیشترین و کمترین مقدار این ویژگی ها در شوری های 5/0 و 5/6 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. با افزایش سطح شوری، وزن خشک ریشه افزایش یافت. بیشترین مقدار عملکرد میوه و ارتفاع گیاه از سطح 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار به دست آمد که با تیمار 240 کیلوگرم نیتروژن در هکتار اختلاف معنی دار نداشت. کمترین مقدار عملکرد میوه و شاخص های رشد گیاه از تیمار شاهد (صفر کیلوگرم نیتروژن در هکتار) به دست آمد. بیشترین مقدار عملکرد و ارتفاع گیاه از سطح 120 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/0 دسی زیمنس بر متر شوری به دست آمد. بیشترین مقدار وزن خشک اندام های هوایی و سطح برگ گوجه فرنگی از سطح 240 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/0 دسی زیمنس بر متر شوری (تیمار شاهد) حاصل شد. کمترین مقدار شاخص های رشد گیاه در تیمار صفر کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 5/6 دسی زیمنس بر متر شوری اندازه گیری شد. بیشترین وزن خشک ریشه از سطح 120 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 5/6 دسی زیمنس بر متر شوری و کمترین مقدار آن از سطح 5/0 دسی زیمنس بر متر شوری و صفر کیلوگرم در هکتار نیتروژن به دست آمد. نتایج نشان داد در محیط های دارای آب آبیاری شور، مصرف متعادل نیتروژن می تواند سبب کاهش و تعدیل اثر نامطلوب شوری بر عملکرد و شاخص های رشد گیاه گوجه فرنگی شود. ولی با افزایش سطح شوری آب آبیاری، مقدار نیتروژن مورد نیاز برای دستیابی به حداکثر عملکرد کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: سبزی گلخانه ای، شوری آب، کود شیمیایی
  • الهه عزیزآبادی*، احمد گلچین، محمدامیر دلاور صفحات 65-80
    به منظور بررسی تاثیر پتاسیم و تنش خشکی بر شاخص های رشد و غلظت عناصر برگ در گیاه گلرنگ، آزمایشی گلخانه ای با 12 تیمار و سه تکرار، به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در گلخانه گروه خاک شناسی دانشگاه زنجان به اجرا در آمد. تیمارهای آزمایشی شامل ترکیب چهار سطح پتاسیم (80، 130، 180 و 230 میلی گرم در کیلوگرم) و سه سطح تنش خشکی (100، 60 و 30 درصد ظرفیت مزرعه) بودند که به خاک گلدان های پنج کیلوگرمی اعمال گردیدند. نتایج نشان داد که تنش خشکی منجر به کاهش ارتفاع گیاه و سطح برگ، وزن خشک اندام های هوایی و رطوبت نسبی برگ شد، ولی افزایش شاخص کلروفیل برگ را به همراه داشت. تنش خشکی هم چنین موجب کاهش غلظت روی، منگنز، مس، فسفر، نیتروژن و کلسیم، و افزایش غلظت آهن و پتاسیم برگ گردید. کاربرد پتاسیم موجب افزایش همه شاخص های مورد بررسی رشد در گیاه شد. پتاسیم هم چنین منجر به افزایش غلظت پتاسیم، آهن و مس و کاهش غلظت نیتروژن، فسفر، کلسیم، منگنز و روی گردید. به طورکلی، تنش خشکی منجر به کاهش تولید ماده خشک و به هم زدن تعادل یونی در گیاه گلرنگ شد. اما نتایج نشان داد که کاربرد پتاسیم در کاهش اثر سوء تنش خشکی در گیاه گلرنگ موثر بود.
    کلیدواژگان: کمبود آب قابل استفاده، صفات رشد، ترکیب شیمیایی برگ
  • فیروزه نورمندی پور، محمد هادی فرپور*، مهدی سرچشمه پور صفحات 81-93
    قارچ های میکوریزی قادرند با گیاهان همزیست شده و با جذب برخی عناصر و کاهش اثرهای سوء شوری و سمیت عناصر، باعث بهبود رشد گیاه شوند. در این تحقیق، تاثیر سطوح مختلف شوری و نسبت های Mg/Ca بر درصد کلونیزاسیون قارچ Glomus sp. و صفات رویشی گیاه سورگوم تحت شرایط گلخانه، به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار بررسی گردید. فاکتورها شامل سطوح شاهد و تلقیح شده با میکوریز، سطوح شوری (2، 5 و10 دسی زیمنس بر متر) و نسبت های Mg/Ca (5/0، 1، 2 و 4) بود. نتایج نشان داد که با افزایش شوری، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و طول اندام هوایی کاهش یافت؛ اما میزان کاهش این صفات در گیاهان میکوریزی نسبت به گیاهان شاهد به طور معنی داری (05/0P<) کمتر بود. میزان کلونیزاسیون در شوری 10 دسی زیمنس بر متر از 17/62 (شاهد) به 67/30 درصد کاهش یافت. با افزایش نسبت Mg/Ca، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و هم چنین درصد کلونیزاسیون افزایش یافت، که افزایش وزن تر و خشک در گیاهان تلقیح شده بیشتر بود. با توجه به نتایج مقایسه میانگین اثرهای متقابل نسبت Mg/Ca با میکوریز، درصد کلونیزاسیون به طور معنی داری افزایش یافت. به نظر می رسد که تلقیح نقش مهمی در افزایش پارامترهای رشد و کاهش آثار سوء شوری و منیزیم در گیاه سورگوم دارد.
    کلیدواژگان: مقاومت به شوری، سمیت یون ها، تلقیح
  • حمایت عسگری لجایر، بابک متشرع زاده*، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی، جواد هادیان صفحات 95-112
    به منظور بررسی تاثیر سطوح مختلف مس و روی بر جذب عناصر کم مصرف)مس، روی، آهن و منگنز) و پر مصرف (فسفر) در ریشه و شاخساره گیاه دارویی مرزه، یک آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل سه سطح مس (صفر، 5 و 25 میلی گرم مس در کیلوگرم از منبع سولفات مس) و سه سطح روی (صفر، 10 و 50 میلی گرم روی در کیلوگرم خاک از منبع سولفات روی) به همراه ترکیبی از تمام سطوح فوق (در مجموع 9 تیمار) بودند. نتایج نشان دادکه کاربرد سطوح کفایت روی (10 میلی گرم بر کیلوگرم) موجب افزایش 36/85، 20/53 و 08/66 درصدی به ترتیب غلظت روی، مس و منگنز شاخساره گردید. هم چنین کاهش 38/8، 09/12 و 99/51 درصدی به ترتیب در غلظت مس، آهن و منگنز تحت تاثیر 50 میلی گرم بر کیلوگرم روی مشاهده شد. کاربرد سطوح کفایت مس نیز (5 میلی گرم مس در کیلوگرم خاک) باعث افزایش 5/118، 76/19 و 21/63 درصدی به ترتیب غلظت مس، روی و منگنز شد ولی سطوح زیاد بود مس (25 میلی گرم بر کیلوگرم) به کاهش 20/15 و 99/7 درصدی غلظت روی و آهن و افزایش 89/201 درصدی غلظت منگنز شاخساره منجر گردید. مقدار فلزات مس و روی در داخل اسانس قابل تشخیص نبود. به طورکلی نتایج این مطالعه نشان دادکه برهمکنش منفی بین مس، روی و آهن در سطوح بالاتر کاربرد مس و روی اتفاق افتاده است، لذا در مزارع تحت کشت مرزه که دارای کمبود مس و روی هستند باید این مسئله را در نظر گرفت که استفاده توام این دو عنصر در سطوح بالا صورت نگیرد. هم چنین به دلیل انتقال ناچیز عناصر به داخل اسانس، کشت و کار آنها در خاک های آلوده، می تواند مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مس، روی، آلودگی خاک، مرزه
  • زهرا قشلاقی*، رضا خراسانی، غلامحسین حق نیا، محمد کافی صفحات 113-123
    سبزی های برگی به عنوان یکی از مهم ترین اجزای رژیم غذایی انسان، دارای بیشترین سهم استفاده از کودهای نیتروژن بوده و بیش از سایر فرآورده ها در معرض خطر انباشتگی نیترات قرار دارند. به منظور بررسی تاثیر تغذیه روی و زمان برداشت بر کاهش انباشت نیترات و فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در دو گیاه کاهو و اسفناج، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در محلول غذایی هوگلند و آرنون با دو سطح روی (7 و 50 میکروگرم در لیتر) و دو زمان برداشت (29 و 46 روز) انجام شد. نتایج نشان داد با افزایش غلظت روی، غلظت نیترات در اندام هوایی کاهو در هر دو زمان برداشت و غلظت نیترات در ریشه گیاه در زمان برداشت دوم کاهش یافت، در حالی که کاهش غلظت نیترات در ریشه و اندام هوایی اسفناج مشاهده نشد. در هر دو گیاه کاربرد مقدار زیاد روی سبب افزایش فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز گردید. نتایج هم چنین نشان داد که گذشت زمان موجب کاهش فعالیت آنزیم و افزایش انباشت نیترات در هر دو گیاه شد. نتایج این پژوهش نشان داد متابولیسم نیترات در گیاهان تحت تاثیر فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز بوده و فعالیت این آنزیم نیز تحت تاثیر نوع گیاه، زمان برداشت و عناصر غذایی از جمله غلظت عنصر روی است
    کلیدواژگان: روی، نیترات ردوکتاز، انباشت نیترات، سبزی های برگی
  • محمود اطرشی*، رامین کریمی دهکردی صفحات 127-134
    گوجه فرنگی گیلاسی، با میوه های کوچک، یکی از واریته های گوجه فرنگی است که سرشار از ویتامین های مختلف از جمله ویتامین C، A و K و عوامل آنتی-اکسیدان همچون لیکوپن می باشد و به همین جهت از اهمیت بالای دارویی و غذایی برخوردار است. این تحقیق به منظور بهینه سازی محیط کشت ریزازدیادی این گیاه از طریق تکنیک کشت تک گره در شرایط درون شیشه انجام گرفت. نتایج نشان داد که بهترین تیمار برای ریزازدیادی گیاه گوجه فرنگی گیلاسی با توجه به درصد باززایی، درصد ریشه زایی، طول ساقه، طول ریشه و تعداد میانگره، محیط کشت پایه MS حاوی یک میلی گرم در لیتر Kin به همراه یک میلی گرم در لیتر NAA بود که در آن طول ساقه و تعداد میانگره در میان تمامی تیمارها حداکثر بود. تمامی گیاهچه های منتقل شده به گلخانه زنده مانده و به مرحله باردهی رسیدند. بیشترین میانگین وزن میوه های هر بوته نیز مربوط به ریزنمونه های کشت شده در محیط کشت پایه MS حاوی یک میلی گرم در لیتر Kin به همراه یک میلی گرم در لیتر NAA بود.
    کلیدواژگان: کشت بافت، کشت تک گره ای، باززایی
  • مهدی حسینی فرهی*، بهمن خلدبرین، سعید عشقی صفحات 133-146
    در نظام های کشت بدون خاک، نسبت نیتروژن کاربردی در محلول های غذایی یکی از عوامل مهم در تولید گل ورد به شمار می آید. به منظور بررسی نسبت های منابع مختلف نیتروژن کاربردی برغلظت عناصر معدنی و عمرگل جایی گل ورد، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با هفت نسبت مختلف اوره: آمونیوم: نیترات (0:100:0، 50:50:0، 0:0:100، 50:0:50، 50:25:25، 70:15:15 و 100:0:0)، با سه تکرار و دو مشاهده در هر تکرار در یک گلخانه تجاری پرورش گل ورد در شهر یاسوج انجام گرفت. نتایج نشان داد که با افزایش آمونیوم و اوره در محلول غذایی، غلظت نیتروژن، فسفر و پتاسیم به شدت کاهش یافت. کمترین غلظت کلسیم در گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی نسبت 0:100:0 اوره: آمونیوم: نیترات مشاهده گردید. با افزایش نسبت نیترات در محلول غذایی، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم افزایش یافت. غلظت آهن، روی و مس با افزایش میزان اوره و آمونیوم در محلول های غذایی کاهش شدیدی را نشان داد؛ ولی با افزایش نسبت نیترات در محلول غذایی افزایش یافت. هم چنین، با افزایش میزان اوره در محلول غذایی، عمر گل جایی کاهش یافت. به طوری که کمترین عمر گل جایی در گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی 100% اوره به مقدار 1/11 روز مشاهده گردید. بیشترین عمر گل جایی در گیاهان تغذیه شده با محلول غذایی حاوی نسبت 50:25:25 اوره: آمونیوم: نیترات به مقدار 6/17 روز مشاهده گردید. به طورکلی، نتایج این پژوهش نشان داد که نسبت 70:15:15 و 50:25:25 اوره: آمونیوم: نیترات جهت بهبود کمیت و کیفیت گل ورد در نظام کشت بدون خاک مناسب می باشد.
    کلیدواژگان: کلسیم، نیتروژن، عناصر کم مصرف، عناصر پرمصرف
  • روناک قیسوندی*، منصور مطلوبی، فریبرز زارع نهندی صفحات 147-155
    به منظور مطالعه اثر تنظیم کننده رشد فورکلرفنورون (CPPU) بر خصوصیات کیفی گل رز بریدنی رقم آوالانش (Rosa hybrida cv. Avalanche)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار به اجرا در آمد. در این آزمایش، فاکتور اول شامل غلظت تنظیم کننده رشد CPPU در چهار سطح (صفر، 25، 50 و 100 میلی گرم در لیتر) و فاکتور دوم مکان کاربرد CPPU (روی جوانه و بالای جوانه همراه با برش سطحی یک سانتی متری بالای پوست شاخه) بود. نتایج نشان داد که تاثیر CPPU بر رویش جوانه، زمان گل دهی، طول و قطر شاخه گل، قطر گل، تعداد میانگره و وزن تر و خشک شاخه گل در سطح احتمال 1% معنی دار است. سریع ترین زمان رویش جوانه و گل دهی و هم چنین بیشترین طول و قطر شاخه گل و وزن تر و خشک شاخه در تیمار 50 میلی گرم در لیتر CPPU به دست آمد. با این حال، مکان کاربرد CPPU روی شاخه، تاثیر معنی داری بر صفات مورد بررسی نشان نداد. براساس نتایج به دست آمده از این پژوهش، کاربرد تنظیم کننده رشد CPPU می تواند سبب افزایش نمو جوانه های تحتانی و بهبود خصوصیات کیفی شاخه های گل رز هیبرید گردد.
    کلیدواژگان: رویش جوانه، خصوصیات کیفی، خصوصیات کمی، سیتوکینین
  • محسن شاهسون مارکده، اسماعیل چمنی* صفحات 157-171
    این آزمایش به منظور بررسی تاثیر غلظت های مختلف اسید هیومیک (صفر، 100، 500 و 1000 میلی گرم در لیتر) و زمان های مختلف محلول پاشی (1، 2، 3 و 4 هفته یکبار محلول پاشی) بر رشد و عملکرد گل بریده شب بو «رقم هانزا» به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با 16 تیمار و 7 تکرار صورت گرفت. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده ها در گیاهان مورد بررسی، تفاوت معنی داری را در تعداد برگ، ارتفاع گیاه و میزان کلروفیل اندازه گیری شده در غلظت های مختلف اسید هیومیک نشان داد. در حالی که زمان های مختلف محلول پاشی نتایج معنی داری را در صفات اندازه گیری شده نشان ندادند. هم چنین، مدت زمان تا اولین گل دهی در گیاهان تیمار شده با غلظت های مختلف اسید هیومیک کوتاه گردید. بیشترین تعداد روز تا گل دهی (139 روز) مربوط به تیمار شاهد بود که اختلاف معنی داری را با تیمارهای 500 و 1000 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک نشان داد. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که اثر غلظت بر میزان فلورسانس حداکثر (Fm) و اثر زمان های مختلف محلول پاشی بر فلورسانس حداقل (F0) و فلورسانس متغیر (Fv) اختلاف معنی داری را در سطح احتمال 5% داشت. بیشترین مقدار فلورسانس حداکثر، حداقل و متغیر (به ترتیب 58/1453، 16/270 و 42/1183) در تیمار 500 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک به دست آمد. عملکرد کوانتومی- فتوشیمیایی (Fv/Fm) اختلاف معنی داری را در تیمارهای مختلف آزمایشی نشان نداد.
    کلیدواژگان: رشد، شب بو، کلروفیل، گل دهی، فلورسانس
  • صدیقه شکری*، حسین زارعی، مهدی علیزاده صفحات 173-183
    با توجه به تاثیر بستر ریشه زایی بر ریشه زایی قلمه گیاهان مختلف، پژوهشی با هدف بررسی تاثیر بسترهای ریشه زایی ماسه، ماسه + کوکوپیت، ماسه + پرلایت، کوکوپیت+ پرلایت و ماسه+ کوکوپیت+ پرلایت بر ریشه زایی قلمه های درختچه شیشه شور مجنون، در دهه آخر مرداد سال 1389 طرح ریزی شد. پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار اجرا شد. قلمه ها پس از اعمال زخم زنی در قسمت ته آنها، تحت شرایط سیستم مه افشان کشت شدند. پس از 45 روز، فاکتورهای درصد ریشه زایی، درصد زنده مانی قلمه های ریشه دار پس از انتقال به گلدان، تعداد ریشه، بلندترین طول ریشه، میانگین طول ریشه، تعداد شاخه های جدید و وزن خشک ریشه در قلمه های خارج شده از بستر بررسی شد. نتایج نشان داد که اثر بسترهای ریشه زایی بر طول بلندترین ریشه، میانگین طول ریشه، درصد زنده مانی قلمه های ریشه دار شده و تعداد شاخه های جدید معنی دار بود. از لحاظ آماری، بیشترین میانگین طول ریشه در بستر ماسه+ کوکوپیت و بلندترین طول ریشه در بسترهای ماسه، ماسه+ کوکوپیت و کوکوپیت+پرلایت حاصل شد. بالاترین درصد زنده مانی قلمه ها پس از انتقال به گلدان از قلمه های ریشه دار شده در بسترهای ماسه+ کوکوپیت، ماسه+پرلایت و ماسه+ کوکوپیت+ پرلایت به دست آمد. با توجه به مشاهدات و نتایج به دست آمده می توان بستر ماسه+ کوکوپیت را در بین بسترهای مورد مطالعه، بستر مناسبی به منظور ریشه-زایی قلمه های گیاه شیشه شور مجنون تحت شرایط سیستم مه افشان معرفی نمود.
    کلیدواژگان: بستر کشت، ویژگی های ریشه، زنده مانی، سیستم مه افشان
|
  • Pages 1-9
    Efficiency of the presence– absence sampling technique to evaluate densities of vegetable leafminer Liriomyza sativae Blanchard (Diptera: Agromyzidae) larvae was tested by weekly sampling of a greenhouse cucumber in Jiroft، southern Iran، during two growing seasons of 2009 and 2011. At first، spatial distribution of larvae and leafmines was determined separately by calculating Taylor dispersion index. Based on R2 and F values of regression analysis، Taylor''s power law model provided suitable description of variance/mean relationships. The b values ranged from 1. 174 to 1. 317 (for larvae) and from 1. 181 to 1. 219 (for leafmines). Taylor indices were used in Wilson and Room model to evaluate the efficiency of presence– absence sampling technique. The results of Chi-square test showed that there was no significant difference between predicted and observed frequencies of infested leaves in each sampling. The mean mines and larval density may be precisely estimated by a proportion of the infested leaves. In this way، the required time and cost would be greatly reduced.
    Keywords: Vegetable leafminer, Spatial distribution, Greenhouse crops
  • Omid Babaei Moghadam, Ali Shahnazari *, Mirkhalegh Ziatabar-Ahmadi, Ghasem Aghajani Pages 11-19
    In order to simulate different methods of deficit irrigation through saline tension application، on physical characteristics of Caopea been roots، a study was carried out in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University greenhouse. The research was carried out in 2001، in completely randomized block with 5 treatments and 3 replications and under hydroponic cultivation under Hogland culture medium. The treatments were: no-tension (WS) (Ec=0. 8 mmhos/cm) DS1 and DS2 in which the whole roots were in solutions of EC=2. 3 mmhos/cm and EC=3. 6 mmhos/cm، respectively. PRS1 and PRS2 which root divided in two parts and in one part no- tension medium and in another part roots were in the solutions of EC=2. 3 mmhos/cm and EC=3. 6 mmhos/cm، respectively. 16 stage from roots were photographed for 45 days after application of treatment and parameters of diameter، length، area and root volume were measured. The results showed that salinity treatments on length of root growth and hence on growth of area and volume had significant effect. As the cultivation medium with EC=3. 6 mmhos/cm، decreased the root growth severely in both WS and PRS، this amount of EC is not recommended for Caopea been growth.
    Keywords: sodium chlorides, greenhouse, cultivation medium, Hogland, hydroponic
  • B. Saadatian *, F. Soleymani, G. Ahmadvand Pages 21-35
    This research was conducted to study the role of phenology in wheat cultivars’ reaction to salinity stress. The experiment was carried out as factorial، based on a randomized complete block design with three replications، in Bu-Ali Sina University، Hamadan، Iran. Treatments included four wheat cultivars (Alvand، Toos، Navid and Sayson) and five levels of water salinity (0، 4، 8، 12 and 16 dS/m). Results showed that except for emergence stage، the salinity stress had reductive effect on other phenological stages of wheat cultivars. Chlorophyll index، plant height، spike dry weight، percentage of fertile stem، spike length and grain and biological yield of wheat were reduced by salinity stress. Wheat cultivars showed significant differences in each one of the studied traits. Maximum salinity effect on phenology and other studied traits was obtained in Sayson cultivar. By increasing the salinity level، Navid and Toos cultivars showed fewer changes in most of the measured traits، as compared to two other cultivars. Overall، Toos cultivar was the most compatible cultivar to salinity stress because of the need for less cumulative growing degree day for completion of phenological stages and more stability of yield.
    Keywords: Growing degree day, Salinity stress, Phenologic stages
  • M. Haghighi, M. Mozafariyan * Pages 37-48
    Silicon (Si) is one of the beneficial elements for plants، which improves quantity and quality of yield، decreases evaporation and transpiration and enhances plant resistance to abiotic stresses. In order to evaluate the effect of Si and nano-silicon (N-Si) on growth، morphological and photosynthesis attributes of tomato، cultivar Falcato، an experiment was carried out in a hydroponic system، based on a completely randomized design، with two Si and N-Si levels (1 and 2 mM) and Si-free nutrient solution (as control)، and four replications. Such traits as chlorophyll index (SPAD)، photosynthesis، nutrient uptake، stem diameter، relative water content and morphological changes like density of trichomes were measured during the experiment. At the end of the experiment، fresh and dry weights and root volume were measured. Results revealed that Si was more effective than N-Si on fresh weight and mesophyll conductance. Concentrations of 1 and 2 mM Si increased fresh weight and mesophyll conductance، respectively. However، this concentration did not affect dry weight and relative water content significantly. N-Si was more effective than Si on photosynthesis and photosynthetic relative water content. The highest photosynthesis and lowest transpiration rate was measured in 2mM N-Si. Application of Si and N-Si decreased relative water content and the least water uptake was in 2mM N-Si treatment. In conclusion، Si or N-Si، with 20-30 nm particle diameter and optimum tomato growth conditions (without abiotic stresses) increased photosynthesis، fresh weight، relative water content and decreased nutrient solution uptake under hydroponics.
    Keywords: Nano, material, Chlorophyll index, Relative water content
  • Gh. Sobhani *, A. Golchin, F. Shekari Pages 49-63
    To evaluate the effects of different levels of nitrogen (N) and salinity on yield and growth indices of tomato، a factorial experiment with a completely randomized design and three replications was performed in greenhouse conditions. Treatments included four levels of salinity (0. 5، 2. 5، 4. 5 and 6. 5 dS/m as NaCl) and four levels of N (0، 60، 120 and 240 kg/ha). The results showed that fruit yield، plant height، shoot dry weight and leaf surface area were decreased with an increase in salinity level. The highest and the lowest values for these traits were measured in treatments with 0. 5 and 6. 5 dS/m salinity level، respectively. But، root dry weight increased with an increase in salinity level. The highest fruit yield and plant height were obtained from the application of 120 kg N /ha، which were not significantly different from those obtained from the application of 240 kg N/ha. The lowest fruit yield and growth indices were measured in treatments not receiving N. The highest fruit yield and plant height were measured in the treatment with salinity level of 0. 5 dS/m، receiving 120 kg N/ha. The highest shoot dry weight and leaf surface area were obtained from the treatment with salinity level of 0. 5 dS/m، receiving 240 kg N/ha. The lowest plant growth indices were observed in the treatment with salinity level of 6. 5 dS/m، not receiving any N. The highest root dry weight was measured in the treatment with salinity level of 6. 5 dS/m، receiving 120 kg N/ha. The least root dry weight was obtained in the treatment with salinity level of 0. 5 dS/m but not receiving any N. The results of this research showed that in areas with saline irrigation water، application of proper amount of N can alleviate the negative effect of salinity on yield and growth indices of tomato plant. The amount of required N to obtain maximum yield decreases as the level of salinity increases.
    Keywords: Greenhouse vegetable, Water salinity, Chemical fertilizer
  • E. Azizabadi *, A. Golchin, M.A. Delavar Pages 65-80
    To study the effects of potassium (K) and drought stress on growth indices and mineral content of safflower leaf، a factorial experiment with 12 treatments and three replications was performed، using a completely randomized design، in the greenhouse of Soil Science Department، Zanjan University، Iran. The experimental treatments were a combination of four levels of K (80،130،180 and 230 mg/kg) and three levels of drought stress (irrigation at 100% FC، 60% FC and 30% FC) applied to the pots containing 5 kg soil. Results showed that drought stress reduced plant height، leaf area، dry weight of aerial parts and relative water content of leaf but increased the chlorophyll index of leaves. Drought stress also decreased concentration of zinc (Zn)، manganese (Mn)، copper (Cu)، phosphorus (P)، nitrogen (N) and calcium (Ca) in leaves but increased iron (Fe) and K content of leaves. Application of K increased all the measured growth indices. It also increased concentration of K، Fe and Cu and decreased concentration of N، P، Ca، Mn and Zn in leaves. In general، drought stress reduced dry matter production and disturbed ionic balance in safflower. But، application of K reduced the deteriorative effects of drought stress on safflower.
    Keywords: Available water deficit, Growth traits, Leaf chemical composition
  • F. Nourmandipour, M. H. Farpoor *, M. Sarcheshmehpour Pages 81-93
    Mycorrhizal fungi are capable of symbiosis with plants. They improve plant growth by increasing absorption of nutrient elements and decreasing salinity and toxicity of some elements. In the present research، the effect of different salinity levels and Mg/Ca ratios on mycorrhiza colonization of Glomus sp. and vegetative traits of Sorghum bicolor was studied in a factorial greenhouse experiment، based on a completely randomized design with 3 replications. The factors were two mycorrhiza levels (control and inoculated with mycorrhiza)، three salinity levels (2، 5 and 10 dS/m) and four Mg/Ca ratios (0. 5، 1، 2 and 4). Results showed that shoot and root weight (dry and wet) and shoot length decreased with increased salinity، but the decrease in the traits of inoculated treatments with mycorrhiza was significantly lower than non-treated samples (P<0. 05). Colonization percentage in salinity level of 10 dS/m decreased from 62. 17% (control) to 30. 67%. Both dry and wet weight of root and shoot and colonization percentage increased as Mg/Ca ratio increased، and inoculated plants showed more increase in wet and dry weight. Comparison of interaction effects of Mg/Ca ratio and mycorrhiza clearly showed that colonization percentage was significantly increased. It seems that inoculation has an important role in increasing growth parameters and decreasing negative effects of salinity and magnesium in sorghum plant.
    Keywords: Resistance to salinity, Ionic toxicity, Inoculation
  • H. Asgari, B. Motesharezadeh *, Gh. R. Savaghebi, J. Hadiyan Pages 95-112
    In order to investigate the effect of different levels of Cu and Zn on absorption of micronutrient (Cu، Zn، Fe and Mn) and macronutrient (P) in root and shoot Satureja hortensis، an experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with three replications. The treatments consisted of three levels of Cu (0، 5 and 25 mg/kg CuSO4) and three levels of Zn (0، 10 and 50 mg/kg ZnSO4) and their combination. The application of adequacy levels of Zn (10 mg Zn kg-1) increased the concentration of of Zn، Cu and Mn of shoots by 85. 36 %، 53. 20% and 66. 08%، respectively. When 50 mg Zn kg-1was applied، the concentrations of Cu، Fe and Mn were decreased by 8. 38%، 12. 09% and 51. 99%، respectively. Application of adequate levels of copper (5 mg Cu. kg-1) increased the concentrations of Cu، Zn and Mn، by 118. 5%، 19. 76% and 63. 21%، respectively. The excess level of copper (25 mg Cu. kg-1) decreased the concentrations of Cu (15. 2%) and Fe (7. 99%) in the shoots، while increased Mn content (201. 89 %). Amounts of Cu and Zn were not detected in the essential oil. In general، it can be concluded that a negative interaction occurred between copper، zinc and iron، when higher Cu and Zn concentrations were applied. Also، due to negligible transport of elements into the essential oil، cultivatin of S. hortensis in the soil with moderate pollution could be considered.
    Keywords: Copper, Zinc, Soil pollution, Uptake, Savory
  • Z. Gheshlaghi *, R. Khorassani, G. H. Haghnia, M. Kafi Pages 113-123
    Leafy vegetables play a crucial role in human dietary. Excessive application of nitrogen fertilizer leads to accumulation of high levels of nitrate in the tissues and causes further consequence. In order to evaluate the impact of zinc and harvest times on the reduction of nitrate accumulation and nitrate reductase activity، an experiment was conducted as completely randomized design with factorial arrangement and three replicates in Hoagland and Arnon nutrient solutions. Treatments were two levels of zinc (7 and 50 µg. L-1)، two harvest times (29 and 46 days) and two plants of lettuce and spinach. The results indicated that with increasing zinc concentration، nitrate concentration in lettuce shoots in both times decreased and nitrate concentration in roots decreased during the second harvest، whereas no reduction was found in roots and shoots of spinach plants. Nitrate reductase activity was increased in lettuce and spinach plants with application of high zinc levels. Reduced enzyme activity، and increased nitrate accumulation was observed over time in both experimental plants. The results of this study indicated that nitrate metabolism in plants affected by activity of nitrate reductase enzyme، the species of plant، harvest time and plant nutrients such as the zinc.
    Keywords: Zinc, Nitrate reductase, Nitrate accumulation, Leafy vegetables
  • M. Otroshi *, R. Karimi Dehkordi Pages 127-134
    Cherry tomato، with small fruits، is one of the several varieties of tomato which is rich in vitamins such as C، A and K and antioxidant agents like lycopene. Therefore، it is very important from pharmaceutical and food perspectives. This research was carried out to optimize the best culture medium for micropropagation of this plant using single node culture technique under in vitro conditions. Results showed that the best treatment for micropropagation of cherry tomato plant، considering regeneration percentage، rooting percentage، shoot length، root length and number of internodes was basal MS medium supplemented with 1 mg/L Kin and 1 mg/L NAA، in which shoot length and number of internodes were highest among the treatments. All the plantlets that were transferred to the greenhouse survived and reached the fruiting stage. Maximum weight of fruits was obtained from explants grown in the MS medium (containing 1 mg/L Kin and 1 mg/L NAA).
    Keywords: Tissue culture, Single node culture, Regeneration
  • M. Hosseini Farahi *, B. Kholdbarin, S. Eshghi Pages 133-146
    Application of nitrogen sources in nutrient solution of soilless culture systems is one of the important factors in rose production. In order to investigate the effects of different ratios of nitrogen (N) source in nutrient solution on mineral concentration and vase life of rose (Rosa hybrid L. cv Dolcvita)، an experiment was conducted as a randomized complete block design in a commercial greenhouse in Yasouj city with seven ratios of NO3-: NH+4: Urea (0:100: 0، 50:50: 0، 0:0: 100، 50:0: 50، 50:25: 25، 70:15: 15 and 100:0: 0)، three replications، and two observations per replication. Results showed that by increasing ammonium and urea in nutrient solution، concentration of macro elements such as N، P، K and Ca deceases sharply. The lowest Ca concentration was observed in plants fed with 0:100: 0 NO3-: NH+4: Urea ratio. Higher ratios of nitrate in nutrient solution increased the amount of N، P، K and Ca. The amount of micro elements (Fe، Zn and Cu) showed a sharp decline by increasing ammonium and urea in nutrient solution. However، with an increase in nitrate concentration of nutrient solution، the concentration of micro elements increased. When the amount of urea increased in nutrition solution، vase life was reduced. The lowest vase life (11. 1 days) was observed in plants fed with nutrient solution containing 0:0: 100 NO3-: NH+4: Urea ratio. The highest vase life (17. 6 days) was obtained in the solution containing 50:25: 25 NO3: NH4+: Urea ratio. In general، application of 70:15: 15 or 50:25: 25 NO3-: NH+4: Urea ratio for improvement of quantity and quality of rose flower، cv. Dolcvita، is recommended in soilless culture system.
    Keywords: Calcium, Nitrogen, Micronutrients, Macronutrients
  • R. Gheysvandi *, M. Matloobi, F. Zaare-Nahandi Pages 147-155
    In order to study the effect of CPPU growth regulator on qualitative characteristics of cut rose (Rosa hybrida cv. Avalanche)، an experiment was performed as factorial، based on a completely randomized design، with four replications. In this experiment، the first factor included four concentrations of CPPU (0، 25، 50 and 100 mg/L) and the second factor was two application positions of CPPU (on the stem، and on the bud with a half cut ring 1 cm above the bud). The results showed that bud break، flowering time، length and diameter of flower shoot، flower diameter، number of internodes and fresh and dry weight of flowering stem were significantly (P< 0. 01) affected by CPPU treatments. The earliest bud break and flowering، longest stem، highest shoot and flower diameter and the highest stem fresh and dry weight were observed in the 50 mg/L CPPU treatment. However، application position of CPPU on the stem did not show any significant effect on the studied traits. Based on the results of this experiment، using CPPU growth regulator can increase growth of basal buds and enhance qualitative properties of the cut roses.
    Keywords: Bud break, Qualitative characteristics, Quantitative characteristics, Cytokinin
  • M. Shahsavan Markadeh, E. Chamani * Pages 157-171
    This experiment was conducted to evaluate the effects of different concentrations of humic acid (0، 100، 500 and 1000 mg/L) and spraying times (1، 2، 3 and 4 weeks) on growth and yield of the ‘Hanza’ stock flower (Matthiola incana). The experiment was factorial، based on a completely randomized design، with 16 treatments and 7 replications in each treatment. Results of analysis of variance revealed that there were significant differences in number of leaves، plant height and chlorophyll content in the evaluated plants in various humic acid concentrations. However، spraying intervals showed no significant differences for the measured traits. Also، time of planting to flowering was significantly shortened in plants treated with different concentrations of humic acid. The longest time from planting to flowering (139 days) belonged to control treatment، which differed significantly with plants treated by 500 and 1000 mg/L humic acid. Analysis of variance showed that the effect of concentration on maximum fluorescence (Fm) and effect of spraying intervals on minimum fluorescence (F0) and variable fluorescence (Fv) were significantly different at 5% probability level. The highest value of Fm، F0 and Fv (1453. 58، 270. 16 and 1183. 42، respectively) was found in plants treated by 500 mg/L humic acid. No significant difference was observed in photochemical-quantum yield (Fv/Fm) in response to different treatments.
    Keywords: Growth, Matthiola, Flowering, Chlorophyll, Fluorescence
  • S. Shokri *, H. Zarei, M. Alizadeh Pages 173-183
    The current experiment was carried out to study the effect of several media including sand، sand+cocopeat، sand+perlite، cocopeat+perlite and sand+cocopeat+perlite on rooting quality of stem cuttings in weeping bottlebrush plant (Callistemon viminalis). The study was done during the late August of 2010. Statistical design was completely randomized with three replications. After wounding the bottom section of stem cuttings، they were placed in the media، under glasshouse mist system. Cuttings were taken out of the beds 45 days later and parameters of rooting percentage، viability percentage of cuttings after transfer to pots، number of roots، highest root length، average root length، number of new branches and root dry weight were measured. Results showed that the effect of rooting media on highest root length، average root length، viability percentage of rooted transplants and number of new branches was significant. The highest average root length was observed in the sand+cocopeat medium and the highest root length was obtained in the sand، sand+cocopeat and cocopeat+perlite media. The maximum viability percentage of cuttings after transfer to pots was observed in the sand+cocopeat، sand+perlite and sand+cocopeat+perlite media. According to the obtained results، the sand+cocopeat medium could be recommended for rooting of weeping bottlebrush cuttings under mist system.
    Keywords: Substrate, Root characteristics, Viability, Mist system