فهرست مطالب

نشریه منابع انسانی ناجا
پیاپی 36 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاور نورعلیان *، امیرحسین محمدپناه، اژدر شمخانی صفحات 9-28

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مدیریت استعداد با عدالت سازمانی (توزیعی، رویهای و تعاملی) در نیروی انتظامی استان همدان است. روش تحقیق آن توصیفی - همبستگی میباشد. جامعه آماری این تحقیق، کلیه کارکنان نیروی انتظامی استان همدان در سال 1392 بوده است که به شیوه نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 256 نفر انتخاب شد. ابزار مورد استفاده نیز پرسشنامه عدالت سازمانی 20 سوالی بوده است که توسط نیهوف و مورمن (1993) تهیه شده است. مدیریت استعداد نیز بر اساس چارچوب نظری در 6 بعد انتخاب و به کارگماری، یادگیری و پرورش، مدیریت عملکرد، نظام جبران خدمت، پرداخت بر مبنای عملکرد و جانشین پروری مورد سنجش قرار گرفته است. روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان و کارشناسان حوزه مدیریت رفتار سازمانی مورد تایید قرار گرفت. همچنین برای سنجش پایایی پرسشنامه از روش همسانی درونی ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که ضریب آلفای بدست آمده 80 درصد میباشد که حاکی از پایایی بالای ابزار پژوهش است. جهت آزمون معناداری فرضیه های تحقیق از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام استفاده گردید. نتایج بدست آمده نشان داد عدالت توزیعی به غیر از یادگیری و پرورش نیروی انسانی با سایر ابعاد مدیریت استعداد دارای رابطه مثبت و معناداری بوده است. عدالت رویه ای نیز با انتخاب و بهکارگیری،یادگیری و پرورش، مدیریت عملکرد، نظام جبران خدمت، پرداخت بر مبنای عملکرد و جانشین پروری رابطه مثبت و معناداری دارد. عدالت تعاملی نیز با انتخاب و بهکارگیری، یادگیری و پرورش، مدیریت عملکرد، نظام جبران خدمت ، پرداخت بر مبنای عملکرد و جانشین پروری رابطه مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، پرورش نیروی انسانی، عدالت توزیعی، عدالت رویه ای، عدالت تعاملی
  • محسن طاهری دمنه *، علیرضا نادری خورشیدی صفحات 29-50

    پرسنل سازمانی، منابع انسانی و یا در رویکرد اخیر سرمایه انسانی، از مهمترین منابع هر سازمان هستند که چون زمان آگاه و آینده پذیرند، آینده نگاری آنها ضرورت دارد. در این راستا پژوهش حاضر میکوشد با استفاده از دو روش آینده نگاری یعنی تحلیل اثرات متقاطع و سناریوپردازی ابتدا به شناسایی و تحلیل عوامل پیشران کلیدی پرداخته و سپس سناریوهای عمده پیشروی منابع انسانی در ناجا را تدوین کند. افق زمانی تحقیق حاضر سال 1404 هجری شمسی است. داده های اولیه تحقیق با استفاده از مصاحبه های نیمه باز از مدیران و کارشناسان ارشد با سابقه در زمینه منابع انسانی در ناجا جمع آوری و با استفاده از نرم افزار میک مک تجزیه و تحلیل شده اند. در نهایت نتایج حاصل از به کار گیری روش تحلیل تاثیرات متقاطع حاکی از آن بود که 4 عامل کلیدی 1-جایگزینی فناوری به جای انسان 2-رشد تجارت الکترونیک 3-افزایش شهرنشینی و رشد کلان شهرها و 4-سلطه فناوری در حوزه های اجتماعی و اقتصادی از میان عوامل 16 گانه شناسایی شده در مرحله مصاحبه، بیشترین تاثیر را بر آینده منابع انسانی در ناجا خواهند داشت. این عوامل به عنوان عوامل پایه اصلی در سناریونویسی در ادامه مورد استفاده قرار گرفت. مجموعه وضعیت های محتمل این عوامل به شکل شفاف گره ها و مسیرهای سیاستگذاری را برای مدیران معین میکند. به منظور سناریونگاری در این مرحله از کارشناسان متخصص نظرخواهی شد و نهایتا با جمع بندی آنها 12 وضعیت محتمل برای 4 عامل تعریف گردید. وضعیت محتمل برای هر عامل طیفی از وضعیت های نامطلوب تا مطلوب را پوشش می داد. با تحلیل های انجام شده توسط نرم افزار سناریو ویزارد، 2 سناریوی قوی و 16 سناریوی باور کردنی بر اساس 12 وضعیت محتمل مربوط به 4 پیشران کلیدی استخراج گردید.

    کلیدواژگان: آینده نگاری، منابع انسانی، سناریونگاری، تحلیل تاثیرات متقاطع، ناجا
  • سید مهدی خادم *، زهره فخرسعادت، ضیاء افراز صفحات 51-76

    امروزه اکثر سازمانها و موسسات در شرایطی بهسر میبرند که باید به تقاضاهای روزافزون شهروندان آگاه و به تشکلهای علمی، گروه های ذینفع، نهضتهای اجتماعی، مطبوعات، وسایل ارتباط جمعی و غیره پاسخگو باشند، از اینرو پاسخگویی و تکریم اربابرجوع در همه سازمانها نقش محوری و اساسی دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان رضایتمندی مراجعین به معاونت نیروی انسانی ناجا از کیفیت خدمات ارایه شده (تکریم ارباب رجوع) انجام شده است. روش تحقیق توصیفی- پیمایشی و از نوع همبستگی است. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تصادفی استفاده شده است. حجم نمونه آماری با استفاده از روش کوکران240 نفر از مراجعهکنندگان به معاونت نیروی انسانی ناجا بوده است و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد سرکورال (1990) میباشد که برای ارزیابی انتظارات و ادراکات مشتریان و ارباب رجوع استفاده شده است و ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه مورد استفاده 08/87 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده های از روش های آماری متعددی از جمله آزمون تحلیل واریانس یک طرفه، آزمون همبستگی پیرسون وآزمون رگرسیون چند متغیره بهره گرفته شد. نتایج حاصل از یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین عامل محسوس، عامل ضمانت و تضمین، عامل پاسخگویی، عامل قابلیت اطمینان و عامل همدلی با تکریم اربابرجوع رابطه معناداری وجود دارد. عوامل همدلی و ضمانت و تضمین با 92 و 91 درصد در سطح 01/0 با توجه به نظرات مراجعین به معاونت بالاترین همبستگی را دارا میباشد.

    کلیدواژگان: ارباب رجوع، کیفیت خدمات، رضایت مندی مشتریان، تکریم ارباب رجوع
  • هادی عابدزاده صفحات 77-94

    هدف از این تحقیق بررسی وضع موجود حوزه منابع انسانی پلیس زنجان و بررسی امکان تدوین، استقرار و بررسی عوامل پیشبرنده رویکرد SRP میباشد. جامعه آماری این تحقیق فرماندهی انتظامی شهر زنجان میباشد. از بین جامعه آماری در نظر گرفته بر طبق جدول مورگان و به روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 322 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار جمعآوری اطلاعات، پرسشنامه میباشد. پایایی پرسشنامه ها توسط آلفای کرونباخ محاسبه شد و در نهایت برای پرسشنامه SRP، چشمانداز و ارزشهای سازمانی، ارزشهای کاری در سازمان، هویت سازمانی و سلامت سازمانی به ترتیب 88/0، 92/0، 82/0، 799/0 و 93/0 بدست آمد. روایی پرسشنامه ها هم به وسیله روایی صوری مورد تایید قرار گرفت. روش تجزیه و تحلیل داده ها ،t تکنمونهای و ضریب همبستگی پیرسون میباشد. یافته های تحقیق نشان داد وضعیت موجود در ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، تکنولوژی سازمانی و استراتژی سازمانی در حوزه منابع انسانی پلیس زنجان، امکان تدوین و استقرار رویکرد SRP را فرآهم کرده است. هم چنین 1- هرچه هویت سازمان پلیس زنجان منسجمتر باشد روند پیاده سازی رویکرد SRP نیز بهبود پیدا خواهد کرد؛ 2- هر چه محیط سازمانی پلیس زنجان از سلامت بیشتری برخوردار باشد روند پیادهسازی رویکرد SRP نیز بهبود پیدا خواهد کرد و 3- هرچه به ارزشهای کاری پلیس زنجان بیشتر احترام گذاشته شود، روند پیادهسازی رویکرد SRP نیز بهبود پیدا خواهد کرد

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی، فرهنگ سازمانی، نقاط مرجع استراتژیک، تکنولوژی سازمان، استراتژی سازمان
  • شهامت حسینیان*، حسن هوشیار صفحات 95-114

    هدف این پژوهش تدوین استراتژی های مناسب نیروی انسانی فرماندهی انتظامی استان قزوین میباشد. تحقیق حاضر از جنبه هدف کاربردی و روش آن با توجه به ماهیت جمعآوری داده ها از نوع توصیفی - پیمایشی میباشد. جامعه آماری تحقیق، شامل 60 نفر از مدیران عالی و میانی فرماندهی انتظامی استان قزوین میباشد. برای نمونه گیری از روش نمونه گیری تمامشماری استفاده گردیده است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته میباشد که مشتمل بر 70 سوال در چهار بعد فرصت، تهدید، قوت و ضعف نیروی انسانی طراحی گردیده است. بر اساس یافته ها، جمع امتیاز نهایی عوامل خارجی فرایند ورودی منابع انسانی عدد 80/2 میباشد که بیانگر فرصتهای نسبی در فرایند ورودی مدیریت منابع انسانی فرماندهی انتظامی استان قزوین میباشد. همچنین جمع امتیاز نهایی عوامل داخلی فرایند ورودی منابع انسانی عدد 60/2 میباشد که بیانگر قوت نسبی در فرایند ورودی مدیریت منابع انسانی میباشد. جمع امتیاز نهایی عوامل داخلی فرایند خروجی منابع انسانی عدد 17/2 میباشد که بیانگر ضعف نسبی در فرایند خروجی مدیریت منابع انسانی میباشد. بنابراین، از بین استراتژیهای تدوین شده، تمامی استراتژیهای تهاجمی و تعدادی از استراتژیهای محافظهکارانه و رقابتی، به عنوان استراتژیهای مطلوب فرایند ورودی منابع انسانی میتواند معرفی شود. همچنین، از بین استراتژیهای تدوین شده، تمامی استراتژیهای تدافعی و تعدادی از استراتژیهای محافظهکارانه و رقابتی به عنوان استراتژیهای مطلوب فرایند خروجی منابع انسانی میتواند معرفی شود.

    کلیدواژگان: تحلیل استراتژیک، استراتژی تهاجمی، نیروی انسانی ناجا، فرماندهی انتظامی استان قزوین، PEST
  • روزا سنترون، فورست فلانیکن ترجمه: مهدی مقیمی صفحات 115-133

    درست است که ادبیات و آثار فراوانی درباره ارزیابی و سنجش عملکرد در بخش خصوصی و انتفاعی وجود دارد، اما حجم کمی از این آثار به سنجش مناصب ستادی در آموزش عالی آمریکا مربوط میشود. در این مقاله نگاه عمیقی به دانشجویان 108 دانشگاه و کالج شده است. مطالعات حاکی از نارضایتی از روند ارزیابی و سنجش به چند دلیل است: 1-نبود پشتیبانی و حمایت رهبری؛ 2-ناظران هیچ مسیولیتی در برابر تکمیل ارزیابی عملکردی نمیپذیرند؛ و 3- آموزش ندیدن ناظران درباره انجام ارزیابی مناسب عملکردی.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، آموزش عالی، ستاد، نظارت، رهبری و مدیریت
|
  • Amirhossein Mohammad Panah, Azhdar Shamkhani Pages 9-28

    The purpose of this study was to survey on the role of talent management and organizational justice (distributive, procedural and interactive) in Hamedan police. The research method was descriptive- correlation and data-gathering tool was questionnaire. Statistical universe of this research consists of all Hamedan police force employees in 2013. The sampling method was multi- level cluster sampling and 250 people have been selected through Q-Cochran formula the research tool was 20 questions organizational justice questionnaire which provided by Neihoff&Moorman.On the basis of theoretical framework, talent management has been measured in 6 dimensions: selection and recruitment, learning and development, performance management, compensation, performance–base payment and succession. The content validity of the questionnaire has been confirmed by organizational behavior management specialists and experts. Also the reliability of the questionnaire was %80 which calculated by Cronbach Alpha coefficient. The authors have used pearson correlation coefficient and stop by step regression tests. The findings of the research indicate that distributive justice have a significant relationship with all talent management dimensions except from learning and development and there is a significant relationship between procedural justice and selection and recruitment, learning and development, performance management compensation system, performance-based payment and succession. And also there is a significant relationship between interactive justice and selection and recruitment, learning and development, performance management, compensation system, performance-based payment and succession.

    Keywords: talent management, HR development, Distributive Justice, procedural justice, interactive justice
  • Mohsen Taheri Demneh *, Alireza Naderi Pages 29-50

    Organizational personnel, human resources or in recent approach human capital, are the most important resources of any organization that their foresight is necessary because they are aware of the time and futurable. In this regard, the present study attempts using two methods of the foresight which are cross-impact effects analysis and scenario planning, first to identify and analysis of the key driving agents and then formulate human resource the main scenarios Ahead of the NAJA. Time horizon of the present study is the 2025. Primary data of research was collected using semi-open interviews of managers and senior experts with experience in the field of Human resources in the NAJA and analyzed by Mick Mac software. Finally, the results of utilizing cross-impact analysis indicated that Four key agents: 1-replace the technology instead of humans, 2-development of electronic commerce, 3- increasing urbanization and metropolitan growth, 4-domination of technology in the social and economic areas between 16 identified agents in the interview phase would have the greatest impact on the future of human resources in NAJA. Such agents were used in the following as the basis agents in scenario writing. Plausible state sets of this agents, clearly determine nodes and policy pathways for managers. In order to scenario writing at this stage, specialized experts were polled and eventually by pluralizing them, 12 possible states for 4 agents were defined. Plausible state for any agent covered a range of unfavorable to favorable states. With analysis carried out by the scenario wizard software, 2 strong scenarios and 16 believable scenarios extracted, based on 12 plausible statuses regarding to 4 driving keys.

    Keywords: Foresight, Human resource, scenario planning, cross impact analysis, Police
  • Mehdi Khadem *, Zohre Saadat, Zia Afraz Pages 51-76

    Today’s the majority of organizations and institutes are in the situation which should be responsible against informed citizens increasing demands, scientific institutes, beneficiary groups, social movements, press, mass media and etc; so responsiveness and clients respect have a principal and vital role in all organizations, This research purpose was to survey the extent of Naja manpower deputy clients about given services quality by the employees (client respect plan).Research method was descriptive-survey and correlation. The sampling method was random sampling and the sample size were 240 clients of Naja manpower deputy and the tool for data-gathering was servqual questionnaire which has used for evaluating clients perceptions and expectations: The questionnaire Cronbach Alpha was 87/08 and the authors have used different statistical tests such as one-way variance analysis, Pearson correlation test, multi-variable regression. The findings indicate that there is a significant relationship between tangibles, assurance, responsiveness, reliability and empathy factors and clients respect. Empathy and assurance agents with %92 and %91 in level of %1 have the highest correlation according to Naja manpower deputy clients’ opinions.

    Keywords: Services quality, Clients' Satisfaction, clients respect
  • Hadi Abedzadeh Pages 77-94

    The current research aims to surrey on the status quo of Zanjan police headquarters and examine the possibility of compilation, establishment and examine driving agents of SRP approach. The sampling population of this research consists of Zanjan police headquarters employees. Among the population and according Morgan table 322 people were selected through simple random sampling method. The reliability of the questionnaire was calculated by Cronbach Alpha and finally reached %88. The validity of the questionnaire has confirmed by face validity. Data analysis method was single simple, Pearson correlation coefficient. The findings indicate that the status quo in organizational structure, organizational culture, organizational technology and corporate strategy in Zanjan police HR field provides the possibility of compilation and establishment of SRP approach.

    Keywords: : organizational structure, organizational culture, Strategic Reference Points, organizational technology, corporate strategy
  • Shahamat Hosseinian *, Hasan Hoshiar Pages 95-114

    The current research aims to compilate suitable strategies for Qazvin police headquarter manpower. This research was applied and the research method was descriptive-survey. The statistical universe was 60 people of top and middle managers of Qazvin police headquarters. The authors have used census sampling met hod. The research tool was a researcher-made questionnaire which included 70 questions in 4 dimensions: opportunity, threat, strength and weakness. According to research findings the sum of total scores of manpower external agents of input process was 2/80 which indicated relative opportunities in Qazvin HRM input process and also the sum of total scores of manpower internal agents of input process was 2/60 which indicated relative strength in HRM input process. The sum of total score of process was 2/17 which indicated relative weakness in HRM output process. So among compilated strategies, all offensive strategies and some of conservative and competitive strategies have been introduced as an optimal strategies for manpower input process, meanwhile among compilated strategies, all defensive strategies and some of conservative and competitive strategies could be introduced as optimal HR process strategies.

    Keywords: Strategic analysis, offensive strategy, Naja manpower, Qazvin police headquarters, PEST
  • Mahdi Moghimi Pages 115-133

    Although there is substantial literature on the use of performance appraisal in the for-profit sector, there is little literature available concerning the appraisal of staff positions in American higher education. This study provides a detailed look in a population of 108 colleges and universities. Dissatisfaction was found with the appraisal process due to (a) lock of leadership supervisors (b) supervisors not being held accountable for the timely completion of appraisals, and (c) the lack of training provided supervisors for doing performance appraisals well.

    Keywords: Performance Appraisal, higher education, staff, supervision, Leadership