فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1393)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید الوندی، زهرا رفیعی کرهرودی، سیدمهدی نبئی صفحه 126
    ترکیبات گیاهی مشتق شده از گیاهان، جایگزین های بالقوه آفت کش ها می باشند. این ترکیبات در طبیعت به راحتی تجزیه شده و برای موجودات غیر هدف کم خطر هستند. در نتیجه برای استفاده در کشاورزی پایدار می توانند مناسب باشند. شب پره بیدآرد (Ephestia kuehniella (Zel.) (L: Pyralidae آفتی جهانی می باشد و ارتباط نزدیک آن با غذای انسان اهمیت کنترل غیر شیمیایی این آفت را بیشتر نشان می دهد. لذا در این بررسی اثر لارو کشی عصاره های استونی، هگزانی، الکلی و آبی دو گونه گیاهی کاج و بید روی شب پره بیدآرد مورد مطالعه قرار گرفت. آزمایش در 3 غلظت و 4 تکرار و هر تکرار با 10 لارو انجام شد. نتایج بررسی اثر کشندگی عصاره ها روی لارو شب پره آرد نشان داد که در غلظت 100درصد و 20 درصد بین دو گیاه کاج و بید از نظر حشره کشی اختلاف معنی دار وجود ندارد، اما در غلظت 50 درصد دیده شد که گیاه کاج از نظر درصد کشندگی بهتر از بید می باشد. در بین حلال ها در غلظت 100درصد آب، درغلظت 50 درصد الکل و 20 درصد هگزان از بقیه بهتر عمل کرده. همچنین در بین عصاره ها در غلظت 100 درصد بیددر آب و کاج درآب به ترتیب با 29/44و47/42، غلظت 50 درصد عصاره الکلی کاج با 40/46 و در غلظت 20 درصد و عصاره هگزانی کاج با 76/8 درصدکشندگی خاصیت حشره کشی بهتری داشتند.
    کلیدواژگان: شب پره آرد، بید، کاج، عصاره های گیاهی، حلال
  • سیمین چنگیزی، رضا وفایی شوشتری، سید سعید مدرس نجف آبادی، عباسعلی زمانی صفحه 135
    مگس مینوز. Agromyza sp یکی از مهم ترین آفات نخود در ایران است. در سال 1388 نمونه برداری از بوته های نخود از 28 اردیبهشت ماه تا هشتم تیر ماه در مزرعه نخود مرکز ملی تحقیقات لوبیای خمین انجام شد. نمونه برداری به طور تصادفی دو روز در هفته انجام و تعداد لارو های تمام برگچه ها در بوته در مزرعه شمارش شد. سپس برگچه های حاوی لاروهای پارازیته شده هر بوته جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شدند. زنبور های پارازیتویید خارج شده جمع آوری، شمارش و برای شناسایی ارسال شدند. پارازیتیسم در بالاترین تراکم لارو مگس مینوز 8/18% محاسبه شد که مربوط به تاریخ هشتم تیر ماه بود. در این بررسی فعالیت حشرات پارازیتویید و اوج جمعیت لارو مگس مینوز در منطقه خمین هم زمان بود. در سطح احتمال 05/0 رگرسیون تراکم لارو های مگس مینوز و درصد پارازیتیسم مثبت و معنی دار به دست آمد (6/0= R) و نشان داد با افزایش جمعیت لارو پارازیتیسم افزایش پیدا کرده است.
    کلیدواژگان: تغییرات فصلی، نخود، پارازیتیسم، مگس مینوز، _ Agromyza sp
  • مریم روحی، علیرضا عسکریان زاده، حمیدرضا ذوالفقاریه، محمد بابایی صفحه 145
    کرم گلوگاه انار با نام علمی (Ectomyelois ceratoniae (Zeller)، (Lep.: Pyralidae مهم ترین آفت انار در ایران است. خسارت آفت علاوه بر باغ در انارهای برداشت شده نیز اهمیت دارد. در این تحقیق اثر دزهای مختلف پرتو گاما روی مراحل مختلف رشدی کرم گلوگاه انار جهت کنترل آفت در انار های برداشت شده مطالعه شد. پس از پرورش حشره و تهیه کلنی مناسب، اثر پرتو گاما روی هر یک از مراحل تخم 24 ساعته، تخم 4 روزه، لارو سن یک، لارو سن آخر، شفیره و حشره کامل مورد بررسی قرار گرفت و محدوده دز کشنده مناسب هر مرحله به شرح زیر به دست آمد. محدوده دز کشنده مناسب برای مرحله تخم 24 ساعته، 125 تا 225 گری، برای تخم 4 روزه 475 تا 500 گری، برای لارو سن یک 600 تا 1100 گری، برای لارو سن آخر، 900 تا 1200 گری، برای شفیره، 1000 تا 1300 گری و برای حشره کامل، 800 تا 1300 گری به دست آمد. بنابراین با دز زیر 1000 گری می توان از خسارت ناشی از حضور تخم و لارو های سن یک موجود در انار های برداشت شده جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: انار، کرم گلوگاه انار، پرتو گاما، مراحل مختلف رشدی، دز کشنده
  • حوری زاد قائدی، ابراهیم سلیمان نژادیان، علی اصغر سراج، مسعود لطیفیان، بهزاد حبیب پور صفحه 156
    در این تحقیق واکنش 10 رقم خرمای بومی استان خوزستان نسبت به کرم میوه خوار (Batrachedra amydraula Meyr (Lep.:Cosmopterygidae مورد بررسی قرار گرفت. برای تفکیک ارقام بر اساس درجه حساسیت به کرم میوه خوار خرما از روش تحلیل خوشه ایاستفاده شد. نتایج بررسی نشان داد که ارقام بومی استان خوزستان براساس درجه آسیب دیدگی ناشی از این آفت به چهار گروه تفکیک می شوند که شامل ارقام با آلودگی بسیارشدید شامل خضروای، ارقام شدیدا آلوده شامل بریم، برحی، گنطار و سعمران، ارقام متوسط آلوده شامل اشکر، زاهدی، چیبچاب و ریم و ارقام کمی آلوده شامل دیری می باشند. از بین صفات مختلف مورد بررسی صفات کمی تعداد خوشه، وزن هسته، وزن خوشه، طول دم خوشه، طول محور اصلی خوشه، طول کوچک ترین خوشه چه، تعداد خوشه چه و درصد قند دارای هم بستگی معنی دار با درجه آسیب دیدگی ناشی از کرم میوه خوار بودند.
    کلیدواژگان: خرما، کرم میوه خوار، ارقام مقاوم
  • پریسا کرمانی، حسین فرازمند، جواد کریم زاده، آرمان آوندفقیه صفحه 167
    کرم به، (Euzophera bigella Zeller (Lep.: Pyralidae، و کرم سیب، (Cydia pomonella L. (Lep.: Tortricidae، از مهم ترین آفات درختان به در ایران بوده که باعث کاهش کمی و کیفی میوه ها می شوند. در این پژوهش که در باغات به منطقه فلاورجان اصفهان انجام گرفت، نوسانات جمعیت کرم به و سیب در باغات به با استفاده از تله های فرومونی سنتتیک کرم به و کرم سیب مطالعه و تاثیر عوامل آب و هوایی بر تغییرات فصلی تراکم جمعیت آن ها بررسی گردید. براساس یافته ها، ظهور شب پره های کرم به در اواخر اسفند بوده و در طول فصل، چهار نقطه اوج برای این شب پره مشاهده گردید. این در حالی است که ظهور شب پره های کرم سیب در اوایل فروردین اتفاق افتاد و در طول فصل نیز دارای پنج نقطه اوج پرواز بود. هم چنین جمعیت حشرات کامل نر کرم به با رطوبت نسبی، بارش هفتگی تا میزان 5/3 میلی متر، میانگین حداقل و حداکثر هفتگی رطوبت نسبی و دما (دمای بالای 25 درجه سلسیوس) دارای هم بستگی مثبت بود و در بارش های 2/1 میلی متر، پارامترهای میانگین حداقل و حداکثر هفتگی رطوبت نسبی و دما هیچ تاثیری روی تراکم جمعیت کرم به نداشتند. هم چنین جمعیت حشرات کامل نر کرم به دارای هم بستگی معنی دار مثبت به مقدار 58% با رطوبت نسبی می باشد.
    کلیدواژگان: کرم ب، ه، کرم سیب، فرومون جنسی، نوسانات جمعیت، عوامل آب و هوایی
  • علی اکبر کیهانیان، محمدولی تقدسی صفحه 179
    شته مومی کلم. Brevicoryne brassicae L یکی از مهم ترین آفات کلزا است که خسارت زیادی به مزارع کلزا در اکثر مناطق کشور وارد می کند. از روش های مدیریت تلفیقی این شته، معرفی ارقام مقاوم و تاریخ مناسب کاشت می باشد. به این منظور ارزیابی میزان تحمل 4 رقم کلزا به شته مومی، در 3 تاریخ کاشت به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتور اصلی شامل ارقام: RGS003 Licord، PF، و SLM046 و فاکتور فرعی سه تاریخ کاشت اول مهر، 15 مهر و 30 مهر بودند. برای نمونه برداری از اواسط اسفند ماه هفته ای یک بار شته های موجود دریک سانتی متری انتهای شاخه دگری 10 بوته شمارش شدند. برای اندازه گیری عملکرد، بلافاصله قبل از برداشت، با استفاده از یک کادر یک مترمربعی میزان عملکرد هر کرت اندازه گیری شد. نتایج حاصل نشان دادکه تاریخ کاشت اول مهردر هر دو سال تحقیق به ترتیب با عملکرد 33/139 و 97/149 کیلو گرم در هکتارو جلب شته به ترتیب به میزان 88/20 و 05/13 عدد در واحد نمونه برداری مناسب ترین تاریخ کشت ارزیابی گردید. رقم «»RGS003 با عملکرد67/146 و 84/144کیلو گرم در هکتار و جلب کمترین شته به میزان 56/32 و 67/48 عدد در واحد نمونه برداری به ترتیب در سال اول و دوم تحقیق به طور معنی داری نسبت به سایر ارقام برتری نشان داد. برمبنای نتایج به دست آمده، رقم «RGS003»با تاریخ کاشت اول مهر، دارای بالاترین عملکرد و کم ترین تعداد شته برای منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کلزا، تاریخ کاشت، شته مومی، Brevicoryne brassicae L، ارقام مقاوم
  • ساره مذهب، حسین فرازمند، رضا وفایی شوشتری، محمدسعید امامی صفحه 190
    عمده ترین مشکل انارستان های کشور، وجود آفت مهم و خطرناک شب پره کرم گلوگاه انار،Ectomyelois ceratoniae، است. یکی از روش های کاهش خسارت این آفت، ممانعت از تخم ریزی شب پره ماده روی میوه های انار می باشد. در سال 1390 و در منطقه کاشان، آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی شامل دو فاکتور روش پرچم زدایی (شامل یک و دو مرحله پرچم زدایی) و کاربرد دو غلظت 3 و 5 درصد کائولین فرآوری شده (سپیدان®) در زمان های مختلف در چهار تکرار، مورد بررسی قرار گرفت. جهت مقایسه تیمارها، تمام میوه های آلوده و ترکیده در طی فصل و نیز در زمان برداشت شمارش و میانگین درصد خسارت کرم گلوگاه انار و میانگین درصد ترکیدگی میوه ها محاسبه گردید. براساس نتایج به دست آمده، کم ترین میزان آلودگی به آفت کرم گلوگاه انار در تیمار های حذف پرچم، در دو مرحله پرچم زدایی میوه های انار، و در تیمارهای کائولین پاشی، در تیمار چهار مرحله کائولین پاشی با غلظت 5 درصد و در کاربرد توام دو روش، مربوط به تیمار دو مرحله پرچم زدایی و چهار مرحله کائولین پاشی با غلظت 5 درصد بود. در نتیجه کاربرد این دو روش، موجب کاهش چشم گیر خسارت آفت به 85 درصد نسبت به شاهد شد. هم چنین میزان ترکیدگی میوه ها در تیمار های کائولین پاشی شده نسبت به سایر تیمارها کمتر و در تیمارهای پرچم زدایی فاقد اختلاف معنی دار بود. لذا تلفیق دو روش پرچم زدایی میوه های انار و محلول پاشی با کائولین 5 درصد موجب کاهش چشم گیر خسارت کرم گلوگاه انار می گردد.
    کلیدواژگان: انار، کرم گلوگاه انار، کائولین، پرچم زدایی، کنترل
  • مقاله کوتاه
  • هنگامه هوشیار، رضا وفایی شوشتری، حسن بریمانی ورندی صفحه 199
    فون زنبورهای خانواده Ichneumonidae در مناطق مرکزی استان مازندران در سال های 1390 تا 1391 مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی جهت جمع آوری نمونه ها از تله مالیز، تله شیشه ای، تله تشتکی زرد و سفید، تله نوری و تور حشره گیری استفاده شد. براساس نتایج به دست آمده 11 جنس از 8 زیرخانواده به شرح زیر جمع آوری و شناسایی گردید. تشخیص نمونه ها به تایید پروفسور مهمت فاروق گوربوز و دکتر کیز زواخالز رسید. نمونه ها هم اکنون در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی ساری و بخش حشره شناسی دانشکده کشاورزی اراک نگه داری می شوند. براساس منابع موجود، پنج گونه که با ستاره مشخص شده اند برای اولین بار از ایران گزارش می شوند:(Anomalon cruentatum (Geoffray،1785) (Anomaloninae (Tromatobia oculatoria (FABRICIUS، 1798)* (Pimplinae (Liotryphon caudatus(Ratzeburg، 1848) (Pimplinae Pimpla spuria(Gravenhorst، 1829) (Pimplinae) (Clistopyga rufator(Holmgren،1856) (Pimplinae (Tryphon atriceps(Stephens، 1835) (Tryphoninae (Syrphoctonus sp. (Thomson، 1890)*(Diplazontinae (Lissonota clypeator(Gravenhorst،1820)* (Banchinae (Lissonota fundator(Gravenhorst،1820)* (Banchinae (Lissonota versicolor(Gravenhorst،1820)* (Banchinae (Collyria coxator(Villers، 1789) (Collyrinae (Mesochorus sp. (Förster، 1869) (Mesochorinae (Brachycyrtus sp. (Townes، 1960) (Brachycyrtinae
    کلیدواژگان: فون، مازندران، ایران، Tromatobia oculatoria، Syrphoctonus sp، Lissonota clypeator، Lissonota fundator، Lissonota versicolor
|
  • Saeed Alvandy, Zahra Rafiei Karahroudi, Seyed Mahdi Nabaee Page 126
    Chemical pesticides can be replaced with compounds that derived from plants. Thesecompounds can be easily decomposed in nature and have no hazards to non-target organism, consequently they can be suitable for sustainable agriculture. The Flour moth Ephestia kuehniella (zel) (lep. pyralidae) is a worldwide pest and it has a close relation with human foods. Therefore larvicidial effects of the Salix alba L. and Pinus sylvestris L. extracted in acetone, alcohol, hexane and water were studied on flour moth larvae. The results showed that there were no difference in larvicidial effects in 100% and 20% concentrations of willow and pine but in 50% concentration, pine extract had better effects than willow,  100% concentration extracted in water, 50% concentration extracted in alcohol, and 20% concentration extracted in hexane had more mortalitiesof larvae than others. Among extracts, 100% concentration of willow and pine extracted in water induced 44.29 and 42.47 percent mortality, 50% concentration of pine extracted in alcohol induced 46.4 and 20% concentration of pine extracted in hexane killed 8.76 percent of larvae.
    Keywords: flour moth larvae, willow, pine, plant extract, solvent
  • S. Changizi, R. Vafaei Shoushtari, S. S. Modares Najafabadi, A. A. Zamany Page 135
    The leaf miner Agromyza sp. is one of the most important pests of chickpea. Seasonalfluctuation of percent parasitism of the pest was investigated on chickpea in Khomeyn,Iran in 2009. Samples were taken on two days a week and number of larvae and parasitized larvae per plant were counted parasitism laboratory. The parasitoids emerged from larvae were identified. The highest percent was 18.8 on June. 29 In this experiment the parasitoids activity and the peak of leaf miners larvae population were in the same time in khomeyn region. In probability level 0.05, the regression between number of leaf miners larvae and % parasitism was positive and significant (R2 =0.6).
    Keywords: Fluctuations, Chickpea, Parasitism, Leaf miner, Agromyza sp
  • M. Roohi, A. Askrianzadeh, H.A. Zolfagharieh, M. Babaii Page 145
    The carob moth, Ectomyelois ceratoniae (Zeller) (Lep., pyralidae), is the most important pest of pomegranate in Iran. The damage of carob moth is important both in orchard and harvested pomegranates. In this study, the effect of different doses of gamma radiation on different growth stages (one-day-old and four-days-old eggs, the first- instar larva, the last- instar larvae, pupa and adults) of carob moth were investigated. Results indicated that the range of lethal doses for different growth stages were estimated 125 to 225, 475 to 500, 600 to 1100, 900 to 1200, 1000 to 1300 and 800 to 1300 Gy, respectively. Consequently, the eggs and the first instar larva of E. ceratoniae in harvested pomegranates could be controled by maximum dose of 1000 Gy of gamma radiation.
    Keywords: pomegranate, Ectomyelois ceratoniae, Gamma irridation, developmental stages, lethal dose
  • Ghaedi, H.Z, Solyman Negadiane., Seraj, A.A., Latifian, Habibpoor, B Page 156
    In this research reaction of 10 Khuzetan native date palm cultivars clustered to 4 groupsas as Dates with too much contamination including khadravi. Highly contaminated dates including Braim, Berhi, Gantar and Sayer. Dates with average contamination including Ashkar, Zahedi, Chibchab and Raim. Slightly contaminated dates including Dayri. The characters such as bunch number, bunch weight, pedicel length, main stalk of bunch length, smallest stand lenght, stand number and sugar percent have significant correlation with lesser moth injury. Other haven’t significant correlation with lesser moth injury.
    Keywords: Date palm, Lesser moth, host preference
  • Kermanip., Farazmand. H., Karimzadeh. J., Avand, Faghih. A Page 167
    The lepidopterans Euzophera bigella (Zeller) (Pyralidae) and Cydia pomonella (L.) (Tortricidae) are the most important pests of quince trees in Iran, as they cause the qualitative and quantitative losses on quince fruits. The present study was performed to monitor the population fluctuations of E. bigella and L. pomonella using synthetic pheromone traps at quince orchards in Falavarjan (Isfahan, Iran). In addition, the influence of climatic factors on population fluctuations was studied. It was found that E. bigella adults appeared in early March, showing four population peaks during growth season. The adults of L. pomonella were, however, showed up in middle March with five seasonal population peaks. The populations of male E. bigella were positively correlated with relative humidity, weekly rainfall (up to 3.5 mm), weekly means of minimum andmaximum relative humidity and temperature (higher than 25 °C). In addition, when rainfall was 1.2 mm no significant effects of weekly means of minimum and maximum relative humidity and temperature were observed on E. bigella densities. The population densities of male E. bigella also showed a significant positive correlation (r = 0.58) with relative humidity.
    Keywords: Euzophera bigella, Cydia pomonella, sex pheromone, population fluctuations, climate
  • A.A. Keyhanian, M.V. Taghaddosi Page 179
    The cabbage aphid, Brevicoryne brassicae L. is one of the most important pests of canola which induces serious damage to the crop over the country. Use of resistant varieties along with proper sowing time, are IPM-based methods, which were studied in Saveh fields of Markazi province Iran through growing seasons of 2004-2005 and 2004-2005. We used a layout of split plot design consisting of varieties of RGS003, Licord, PF, and SLM046 (as main plots) and 3 sowing dates of 20 Sep. 5 Oct. and 10 Nov.(as sub plots) at 3 replicates, Natural aphid infection was sufficient. The aphid density was estimated by counting occurance of the pest number on one centimeter of the upper parts of the 10 randomly selected canola stems. Also yields of each plot were measured using a quadrate of 1 ×1m. Results showed that first date of planting (22th Sep.) during both years of study produced significantly highest yield (139.33 & 149.97 kg/ha) respectively but the lowest density of aphids (20.88& 13.05) per sampling unit. The cultivar "RGS003 which yieldied 146.67 and 144.84 kg/ha and attracted 32.56 and 48.67 aphids in both years of study was evaluated as superior cultivar to others. Overall results suggest the date of first planting and "RGS003 cultivar for the region of study. 
    Keywords: Canola, Sowing date, Cabbage Aphid, Brevicoryne brassicae L., resistant varieties
  • Mozahebs., Farazmand. H., Vafaei, Shoushtari. R., Emami  Page 190
    The pomegranate fruit moth (PFM), Ectomyelois ceratoniae (Lep.: Pyralidae), is the most important pest of pomegranate orchards in Iran. One way that may prevent fruits to be infected is the obstruction from laying eggs inside the fruit crown by the pest. In this study, the effect of twin usage of fruit stamen-removing (one and two stages) and kaolin spraying (3 & 5% concentrations of Sepidan WP) were investigated during spring to summer of 2011 in Kashan region, Iran. The fruit cracking and PFM infection indices were calculated at the harvesting time on each tree. Considering the obtained results from the present research, kaolin treatment at 5% concentration and fruit stamens removing (two stages) treatment, reduced fruit damage by 85% in comparison with the control. Also, the result showed that, the fruit cracking was reduced in kaolin treatments, however no significant difference was observed in stamen-removing treatments. Consequently, twin usage of fruit stamens-removing in 2 stages and application of the kaolin at 5% concentration can be recommended for decreasing the PFM damage.
    Keywords: Pomegranate, pomegranate fruit moth, Ectomyelois ceratoniae, Kaolin, stamenremoving, pest control
  • H. Hooshyar, R. Vafaei, Shoushtari, H. Barimai, Varandi Page 199
    The fauna of Ichneumonidae was studied during 2011 to 2012 in the centeral area of Mazandaran province. In this study Malaise trap, Window trap, Yellow & White Pan trap, Light trap and Sweeping net were used for collecting. A total of 13 species belonging to 11 Genera and 8 subfamilies were collected and identified. The identification were confirmed by Prof. Mehmet Faruk Gurbuz and Dr. Kees Zwakhals. The specimens were deposited at Agricultural and Natural Resources Research Center of Mazandaran,Sari and Entomology Department, Agricultural facultyof Arak University. Five species are new records for Iranian insect fauna which indicated by an asterisk. The following species were collected:Anomalon cruentatum (Geoffray,1785) (Anomaloninae)Tromatobia oculatoria (Fabricius, 1798)* (Pimplinae)Liotryphon caudatus (Ratzeburg, 1848) (Pimplinae)Pimpla spuria (Gravenhorst, 1829) (Pimplinae)Clistopyga rufator (Holmgren,1856) (Pimplinae)Tryphon atriceps (Stephens, 1835) (Tryphoninae)Syrphoctonus sp. (Thomson, 1890)*(Diplazontinae)Lissonota clypeator (Gravenhorst,1820)* (Banchinae)Lissonota fundator (Gravenhorst,1820)* (Banchinae)Lissonota versicolor (Gravenhorst,1820)* (Banchinae)Collyria coxator (Villers, 1789) (Collyrinae)Mesochorus sp. (Förster, 1869) (Mesochorinae)Brachycyrtus sp. (Townes, 1960) (Brachycyrtinae)
    Keywords: Fauna, Mazandaran, Iran, Tromatobia oculatoria, Syrphoctonus sp., Lissonota clypeator, Lissonota fundator, Lissonota versicolor