فهرست مطالب

فصلنامه برق شریف
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 7، آذر ماه 1378)

  • 72 صفحه، بهای روی جلد: 3,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1378/09/01
  • تعداد عناوین: 17
|
  • سرمقاله
  • رسانه مخاطب نگر و رسانه مخاطب نگر
    سردبیر صفحه 4
    رسانه ها یا مخاطب نگرند یعنی منافع و نیازهای گردانندگان خود را مدنظر دارند و یا مخاطب نگرند، یعنی می کوشند آنچه را که مورد نیاز و علاقه مخاطب است عرضه کنند، مجله برق شریف جزو گروه دوم است و معتقد است درج مطالب تحقیقاتی با زبان ریاضی پیچیده در این نشریه نه مورد علاقه نویسندگان است و نه خوانندگان مجله. برق شریف می کوشد با درج مقالات توصیفی مخاطبان خود را با آخرین تحولات در مهندسی برق به اجمال آشنا کند و به این جهت مجله ای ترویجی به شمار می اید.
  • مقاله
  • آزمایشهای کنترل و آنچه از آن آموختیم
    دنیس برن اشتاین ترجمه: مهران حسینی فرازمند صفحات 5-11
    این مقاله گزارش شخضی مولف از تجارب وی در طراحی آزمایشهایی به منظور پژوهش در کنترل است. مقاله به سئوالات مهمی که مربوط به طراحی آزمایشهای کنترل برای دانشجویان کنترل است نمی پردازد، بلکه تاکید بر پژوهش و به ویژه نقشی است که آزمایشهای کنترل می توانند در برانگیختن ایده های نظری جدید ایفا کنند.
    کلیدواژگان: کنترل، آزمایش، آموزش، پژوهش، شناسایی، مدل سازی، شبیه سازی، الگوریتم، طراحی
  • لوازم مصرف الکترونیکی / تحلیل و پیش بینی فناوری در سال 1999
    پاول میلر ترجمه: شهریار شاه حیدری صفحات 12-14
    در صنعت لوازم مصرفی الکترونیکی سال 1999 سال شاخصی پیش بینی شده بود. برای دستگاه هایی نظیر تلویزیون های دیجیتال، دیسک خوان های چند منظوره، دوربین های ویدئویی، عکسبرداری دیجیتال، و تلفن های سلولی، فروش زیادی پیش بینی شده بود. این مقاله که قبل از سال 1999 تالیف شده به بررسی بازار این محصولات می پردازد.
    کلیدواژگان: تلویزیون دیجیتال، دیسک های چند منظوره (DVD)، بازیهای ویدئویی، کتابهای الکترونیکی
  • آزمایش و اندازه گیری / تحلیل و پیش بینی فناوری در سال 1999
    سی جی ماسی ترجمه: مهدی همتی صفحات 15-19
    این مقاله به بررسی فناوری ساخت لوازم آزمایش و اندازه گیری در سال 1999 می پردازد. از جمله مباحثی که در این مقاله مطرح می شود فناوری اندازه گیری شبکه ای، اتوماسیون کارخانه، و مشکلات شبکه کردن سیستم های آزمایش و اندازه گیری است.
    کلیدواژگان: اندازه گیری، آزمایش، اتوماسیون کارخانه، شبکه
  • میکروسیستم های مجتمع
    تام پیکراس، پاول مک دوریتر ترجمه: اختر رجبی صفحات 20-31
    این مقاله به مجتمع سازی ساختارها الکترونیکی، مکانیکی، شیمیایی، اپتیکی، و فیزیکی در یک تراشه واحد می پردازد. همچنین به معرفی برخی از ادوات ساخته شده در ابعاد میکرو نظیر پمپ ها و شیرها و مسگرها و آینه ها و کاراندازها می پردازد.
    کلیدواژگان: میکروسیستم، میکروماشینی سازی، مجتمع سازی، میکروالکترونیک، میکرومکانیک
  • نمونه هایی از پردازش نوری در رایانه های الکترونیکی
    پریکلس میتکاس ترجمه: مهران حسینی فرازمند صفحات 32-37

    محدودیت های میکروالکترونیک و VLSI شامل پراش ناشی از میکرولیتوگرافی، محدودیت های فیزیکی، اثرات مکانیک کوانتومی در اندازه های رو به کاهش و تلفات انرژی ناشی از سویچینگ سریع گیت هاست. اپتیک یا فتونیک می تواند در کنار میکروالکترونیک سیستمهای رایانه ای بهتر، سبک تر، و سریع تری را به وجود آورد.

    کلیدواژگان: پردازش نوری، اپتیک، فوتونیک (فتونیک)، الکترونیک نوری
  • سیستم های با اطمینان بالا در کاربردهای فضایی
    لئون آلکالای، آن ت. تای ترجمه: داریوش شیری صفحات 38-39
    مریخ پیما به عنوان یک ماموریت کوتاه مدت و کم خرج با هدف نشان دادن ورود و فرود کم هزینه به مریخ طراحی شد. برنامه جدید ناسا موسوم به X2000 ساخت یک سیستم هوانوردی قابل اعتماد و بسیار کوچک برای استفاده در ماموریت های طولانی و دراز مدت فضایی است که موضوع این مقاله است.
    کلیدواژگان: قابلیت اطمینان، دسترس پذیری، قابلیت نگهداری، توسعه پذیری، سرمایه گذاری، کوچک سازی
  • طراحی تلفن GSM / از تراشه تا دستگاه گوشی
    نیکولاس واگنر و دیگران ترجمه: داریوش شیری صفحات 40-43
    با محبوبیت جهانی GSM و PCN و استانداردهای وابسته به آن، سازندگان بیشتری بر آن شده اند که به بازار در حال رشد رادیوی سلولی دیجیتال وارد شوند. نویسندگان این مقاله عناصر اصلی طراحی یک گوشی را با ابزارهای جانبی وابسته به آن، براساس مجموعه تراشه های GOLD متعلق به شرکت زیمنس شرح می دهند.
    کلیدواژگان: GSM، PCN، GOLD، تلفن دیجیتال سلولی، طراحی گوشی، شرکت زیمنس
  • مهندسی کامپیوتر سی سال پس از IBM مدل 91
    مایکل فلین ترجمه: شهریار شاه حیدری صفحات 44-46
    نویسنده مقاله مهندسان و طراحان کامپیوتر را به بازبینی فعالیت های گذشته در طراحی و مهندسی کامپیوتر فرامی خواند و لزوم استفاده از تجارب گذشته را گوشزد می کند. طراحی IBM مدل 91 نیز به عنوان یک نمونه موفق طراحی معرفی می شود و مشخصات آن بیان می شود.
    کلیدواژگان: مهندسی کامپیوتر، طراحی، معماری، رایانه، پردازنده، فناوری، IBM، ECL
  • مهندسی برق در اینترنت
    شهریار شاه حیدری صفحات 48-49
    در این مقاله انواع اطلاعات موجود در اینترنت که به مهندسی برق مربوط می شود معرفی می شود و نیر نحوه جستجو و یافتن اطلاعات مورد نطر بیان می شود. همچنین برخی شرکت ها و موسسات و نشریات و مراکز دانشگاهی و اطلاعات تخصصی دیگر در حوزه مهندسی برق معرفی می شود.
    کلیدواژگان: اینترنت، مهندسی برق، شرکت ها، موسسات تخصصی، نشریات، مراکز دانشگاهی
  • نگاهی به ترجمه و تالیف در رشته برق و تاثیر آن در آموزش
    مجید ملکان صفحات 50-52
    این مقاله به مشکلات موجود در کتابهای ترجمه ای و تالیفی به زبان فارسی در رشته برق اشاره می کند که عمدتا شامل ترجمه های نامفهوم یا نادرست یا سرشار از لغات بیگانه است و واژه گزینی ناصحیح است. سپس به ریشه های وضعیت موجود می پردازد و نهایتا پیشنهادهایی برای خارج شدن از این وضعیت ارائه می دهد.
    کلیدواژگان: برق، آموزش، ترجمه، واژه گزینی، بحران نشر، کتاب، ویرایش، زبان فارسی
  • اطلاع رسانی
  • آشنایی با واژه های مصوب فرهنگستان زبان و ادب فارسی
    بهرام اشرف زاده صفحات 53-55
    در این مطلب واژه های مصوب فرهنگستان در حوزه های مرتبط با مهندسی برق گزینش و معرفی شده است. این حوزه ها، ارتباطات و پست و مخابرات، برق و الکترونیک، علوم پایه و فنی و مهندسی، و حوزه چاپ و نشر هستند. پس از معرفی واژه ها، به طور جداگانه تعریف و مثال و توضیحات فرهنگستان درباره هر واژه ذکر شده است.
  • نقد کتاب
  • معرفی و نقد کتاب «واژه نامه جامع مهندسی برق»
    بهرام اشرف زاده صفحات 56-57
    واژه نامه جامع مهندسی برق تالیف محمدرضا محمدی فر آخرین واژه نامه تخصصی در حوزه مهندسی برق است که تا زمان چاپ مجله، منتشر شده است. این کتاب به دلیل جامعیت از لحاظ موضوعات و شیوه علمی تالیف آن اثری قابل اعتنا به نظر می رسد. در این مقاله کوتاه ضمن معرفی کتاب و بیان ویژگی های آن به نقد برخی جنبه ها هم پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نقد کتاب، برق، واژه نامه، فرهنگ دوزبانه، واژه گزینی، معادل گذاری، منابع مرجع
  • معرفی کتاب
  • معرفی کتاب
    داریوش شیری، بهزاد نورانی صفحات 58-59
    در این مطلب دو معرفی کوتاه از کتابهایی که مفید تشخیص داده شده اند انجام شده است. این کتاب ها به زبان انگلیسی نوشته شده است و یکی در زمینه مدارها و فیلترها و دیگری درباره کامپیوترهای سازگار با 8086 IBM PC است.
  • اطلاع رسانی
  • کتاب های تازه
    علی اهوزی صفحات 60-61
    کتاب هایی که در این قسمت معرفی شده است برخی از کتاب های چاپ اول منتشر شده در نیمه دوم سال 1377 و ابتدای سال 1378 در زمینه های مرتبط با مهندسی برق است.
  • گزارش
  • گزارش هفتمین کنفرانس مهندسی برق ایران
    صفحات 62-69
    این گزارش به شرح مختصری از سخنرانی های افتتاحیه و اختتامیه کنفرانس می پردازد و علاوه بر آن از چند میزگرد مهم برگزار شده و برخی حواشی گزارش می دهد. عناوین میزگردها عبارت اند از: پژوهشهای کاربردی، دورنمای ارتباطات در ایران 1400، مهندسی برق در برنامه سوم توسعه.
  • اطلاع رسانی
  • اخبار تخصصی
    شهریار شاه حیدری صفحات 70-74
    در این مطلب برخی اخباری که با جستجو در سایتهای خبری اینترنت در یک بازه زمانی دو ماهه گردآوری شده است درج شده است. اخبار این بخش برحسب موضوع و بسته بندی شده است. عناوین موضوعات اصلی عبارتند از: میکروالکترونیک، کنترل و خودکارسازی، انرژی، RF و مایکرویو ء شبکه و مخابرات داده.