فهرست مطالب

قرآن شناخت - سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1392)

نشریه قرآن شناخت
سال ششم شماره 2 (پیاپی 12، پاییز و زمستان 1392)

  • 166 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1393/09/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شادی نفیسی صفحه 5
    قاعده «جری»، قاعده ای تفسیری برگرفته از آموزه های اهل بیت علی ها السلام است که کانون توجه علامه طباطبایی بوده و پس از ایشان، در تحلیل دسته ای از روایات تفسیری، مورد توجه محققان شیعه قرار گرفته است. این قاعده در تحلیل تفسیری روایات دشواریابی که بسیاری از آیات قرآنی را بر ائمه علی ها السلام تطبیق می دهد، نقش مهمی دارد. در این مقاله تلاش شده با بررسی توضیحات پراکنده علامه و شیوه ایشان در به کارگیری این قاعده، مبانی این قاعده از دیدگاه ایشان استخراج شود. زمان شمولی و جهان شمولی قرآن، برخورداری قرآن از سطوح و لایه های متعدد معنایی، مرجعیت علمی ائمه علی ها السلام، نقش تعلیمی ائمه علی ها السلام، عدم تحریف قرآن، اصل بودن عمومیت آیه، دلالت لفظی بر جری و درعین حال تفاوت آن با تفسیر و ضابطه مند بودن این دلالت با تقطیع از سیاق و زمان نزول از جمله مبانی ایشان در این زمینه است.
    کلیدواژگان: مبانی جری، جری در المیزان، علامه طباطبایی و جری، تعریف جری، جری و تفسیر
  • محمد اسعدی صفحه 27
    نگاه تعلیمی و روش آموزی به روایات تفسیری از ارکان اصلی روش شناسی تفسیر المیزان است. درواقع این نگاه نگرشی تحلیلی به متون روایی مرتبط با مضامین و مفاهیم قرآنی است که درصدد کشف چگونه تفسیر کردن قرآن با استفاده از قول و عمل تفسیری پیشوایان دین است. این نگاه با تحلیلی انتقادی به رویکرد جریان تفسیر روایت گرا همراه است و به شواهد نقلی و غیرنقلی متعددی تکیه دارد. در این میان القای اصول از سوی پیشوایان دین و ضرورت تفریع بر آن اصول، که مضمون برخی شواهد نقلی است، قابل توجه می باشد. افزون بر مبانی و شواهد نقلی، شواهد تحلیلی تاریخی و کلامی نیز این نگاه را پشتیبانی می کند. بر پایه این نگاه روایات تفسیری نقشی تعلیمی دارند و مفهوم تعلیم نیز نه به معنای آموختن مفاهیمی فراتر از فهم و دریافت مخاطبان، بلکه به معنای آموزش مفاهیمی است که برای مخاطب قابل درک و قابل استناد به ظاهر قرآن باشد. از منظر علامه پیشوایان دین نه تنها آموزگاران ساده مفاهیم قرآن که به مثابه معلمان روش تفسیر معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: روایات تفسیری، روش آموزی، جریان تفسیر روایت گرا، تفسیر المیزان، علامه طباطبایی
  • اسمعیل سلطانی بیرامی صفحه 41
    با توجه به وجود غیرمادی فرشتگان که با ادله نقلی موید به عقل اثبات می شود، چیستی و چگونگی تمثل فرشته در شکل انسان مطلبی است که این مقاله با استفاده از روش تحلیل و توصیف درصدد تبیین آن از منظر علامه طباطبایی ره و پاسخ به برخی اشکالات در این زمینه است. چهار احتمال درباره تمثل فرشته وجود دارد: 1. انقلاب ماهیت، 2. ظهور جسم لطیف در شکل جسم غیرلطیف، 3. حلول در قالب انسان و 4. تصرف در قوه ادراک طرف مقابل. علامه احتمال چهارم را می پذیرد. به باور ایشان، در تمثل، فرشته با حفظ ذات و حقیقت خویش در ورای صورت ادراکی، در بینایی (حس و ادراک) طرف مقابل به صورت انسان ظاهر می شود.
    کلیدواژگان: حقیقت فرشته، تجرد فرشته، تمثل فرشته، تصرف در قوه ادراک، علامه طباطبایی
  • محمد عشایری منفرد صفحه 63
    بلاغیان سنتی ما همواره تاکید کرده اند که ترکیب ها و ساختارهای کلام بلیغ ارزش زیباشناختی و معناشناختی دارد. در متن قرآن کریم آرایش اجزای جمله با مهندسی خاصی صورت پذیرفته و ترکیب های زیبا و معناداری پدید آمده است. یکی از این آرایش های زیبا و معنادار آن است که جزئی از جمله در میان دو جزء دیگر قرار گرفته است. یکی دیگر از این آرایش ها نیز آن است که در جایی که انتظار ذکر جزئی در بین دو جزء دیگر داریم، این جزء ذکر نشود. مفسران و معربان، این اسلوب ها را با «حذف» و «تقدیر» معنا کرده اند، اما علامه طباطبایی بر آن است که تقدیرگرایی، افزون بر آنکه بخشی از معنای آیه را پنهان می کند، زیبایی شگفت آور آیه را نیز از بین می برد. وی با نگاه ویژه ای که به این اسلوب دارد، آن را معنادار و پدیدآورنده زیبایی منحصربه فردی یافته است. قاعده انگاری این نگاه ویژه با مشکلاتی روبه رو است که در این مقاله آن اشکال ها بررسی و جایگاه تفسیری و ارزش زیبایی شناختی این نگاه به مثابه قاعده ای فراگیر اثبات شده است.
    کلیدواژگان: توسیط، عدم توسیط، معناشناسی، زیباشناسی، صوت تخیلی، ترکیب
  • قاسم فائز، طاهره چینی فروشان صفحه 83
    «ایجاز حذف» در قرآن فراوان به کار رفته و از شیوه های مهم بلاغی قرآن است که دانشمندان علوم قرآنی و مفسران به آن اهتمام ویژه ای داشته اند. ازآنجاکه مفسران گاه در برخی آیات برای حذف و تعیین محذوف هم عقیده نیستند، این پژوهش به بررسی معیارهای علامه طباطبایی در نقد آرای دیگر مفسران می پردازد.
    از رهگذر این جستار برمی آید علامه طباطبایی با معیارهای درون متنی همچون توجه نکردن به مراد صحیح آیه و نقش نحوی کلمه، معنای حروف معانی، سیاق، فن بلاغی و نیز معیارهای برون متنی چون اختلافات فقهی و استناد به روایات ناصحیح، آرای دیگر مفسران را نقد کرده و معتقد است که این موارد موجب بروز تقدیرهای مختلف یا تقدیرهای نابه جا می شود؛ به طوری که مراد صحیح آیات از آنها استخراج نمی گردد.
    کلیدواژگان: قرآن، ایجاز حذف، تقدیر، علامه طباطبایی، تفسیر، مفسران
  • محمد نقیب زاده صفحه 99
    پاسخ های قرآن کریم غالبا منطبق با پرسش های مخاطبان است؛ اما برخلاف انتظار، برخی پاسخ ها با پرسش مخاطب منطبق به نظر نمی رسد؛ بلکه گاه به جای پاسخ متن پرسش، موضوع مهم دیگری مطرح شده است؛ مثلا در پاسخ به اینکه «چه انفاق کنیم؟»، به بیان «مصارف انفاق» پرداخته و در پاسخ «چرایی تغییر شکل ماه»، به «فوائد تغییر شکل ماه» اشاره کرده است. این شیوه در اصطلاح اهل بلاغت «اسلوب حکیم» خوانده می شود.
    این پژوهش درصدد توجیه عدم انطباق ظاهری برخی پاسخ های قرآنی به روش توصیفی تحلیلی با تاکید بر دیدگاه علامه طباطبایی برآمده و بدین نتیجه دست یافته است که قرآن، در همه موارد مزبور، با امتناع از پاسخ روشن به برخی پرسش های مخاطبان، ضمن بیان موضوع مهم تر و مورد نیاز بیشتر پرسشگران، به آنان شیوه پرسش درست را تعلیم داده است. بررسی این موارد، ضمن تحلیل یکی از زیبایی های بدیعی قرآن، شبهه ناهماهنگی برخی آیات قرآن را نیز برطرف می کند.
    کلیدواژگان: اسلوب حکیم، پرسش و پاسخ های قرآن (پاسخ های منطبق، پاسخ های غیرمنطبق)، تفسیر المیزان، علامه طباطبایی
  • محمدحسین صالحی شهرودی، بهروز مینایی، امیررضا اشرفی صفحه 117
    متن کاوی موضوعی قرآن کریم، رویکردی جدید در «پردازش ارتباطات معنایی» میان آیات قرآن کریم است، که با استفاده از ابزارهای داده کاوی رایانه ای به این کاوش می پردازد. با استفاده از مبانی تفسیری علامه طباطبایی در نگاه موضوعی و نگاه غایت محور، یک پیکره موضوعی از آیات قرآن تشکیل دادیم که شامل بخشی تفسیری (برای ارزیابی نتایج) و بخشی تشخیصی (با کدگذاری موضوعی آیات برای ورود به الگوریتم های رایانه ای) است. موضوعات این پیکره، مبتنی بر بیان علامه در مقدمه المیزان، شامل هفت موضوع ذیل است که با نظمی توحیدی، نظام معنایی جامعی را تشکیل می دهند: ذات و اسماء الهی، وسایط الهی، افعال الهی، انسان قبل از دنیا، انسان در دنیا، انسان بعد از دنیا، هدایت انسان به سوی خدا (با ولایت توحیدی، اوصاف اخلاقی و احکام شرعی).
    برای اثبات معنادار بودن طرح متن کاوی موضوعی، آن را بر سوره «حجر» (در مدل سوره)، و آیات تفسیری مرتبط با آیه 21 حجر (در مدل آیات مرتبط) اجرا نمودیم، و در ده آزمون داده کاوی برخی ارتباطات معنایی را کشف کردیم، که به دلیل محدودیت گنجایش مقاله، تنها نتیجه معنادار سه آزمون مطرح شده است.
    کلیدواژگان: داده کاوی، متن کاوی، قرآن کریم، رده بندی موضوعی، ارتباطات معنایی، تفسیر المیزان
  • ملخص المقالات
    صفحه 153
|
  • Shadi Nafisi Page 5
    The principle of “applicability” is an interpretive principle extracted from the teachings of Holy Prophet’s household on which Allamah Tabatabaii has focused and subsequent Shi’a researchers have taken it into consideration in analyzing a group of interpretive hadiths. This principle has an important role in interpretive analysis of the hadiths which show the difficulty of Quranic verses and conforms most of them to (the sayings of) Shi’a Imams. The present paper seeks to extract the foundations of this principle in Allamah Tabatabaii’s view by reviewing his scattered explanations and method of using it. Universality and time-inclusion of the Quran, the existence of several semantic layers and levels in the Quran, scientific authority of Shi’a Imams, Shi’a Imams’ educational role, non-distortion of the Quran, the principality of generality of verse, in expression indication to applicability and its difference with interpretation, systematicness of this indication through dissection from the context and time of revelation are among his foundations in this regard.
    Keywords: the foundation of applicability, applicability in Al Mizan Commentary, Allamah Tabatabaii, applicability, definition of applicability, applicability, interpretation.
  • Mohammad Asadi Page 27
    Educational and method-teaching look at interpretative traditions is one of the main pillars of methodology of Al-Mizan Commentary. In fact, this is an analytical look at the transmitted texts of traditions related to Quranic themes and concepts, which seeks to find out the way of interpreting the Quran by using interpretive sayings and acts of leaders of religion. This look is accompanied by a critical analysis of the approach applied by traditionalist interpretation trend and is based on several transmitted and non-transmitted evidence. In the meantime, the issue of inspiration of principles by leaders of religion and the necessity of ramifying them, which is the content of some transmitted evidence, needs some contemplation. In addition to transmitted evidence and principles, analytical, historical and theological evidence supports this look as well. According to this look, interpretative traditions have an educational role and education does not mean teaching and learning the concepts beyond audience’s understanding and perception; rather, it means teaching those concepts which are understandable for audience and citable to exoteric aspect of the Quran. In Allamah’s view, leaders of religion are not only simple teachers of Quranic concepts but also teachers of interpretation method.
    Keywords: interpretative traditions, method, teaching, traditionalist interpretation trend, Al, Mizan Commentary, Allamah Tabatabaii
  • Ismail Sultani Beirami Page 41
    Using a descriptive analytical method, the present paper seeks to elaborate on Allamah Tabatabaii’s view on the nature and manner of appearing of angels in the form of man, given the their immaterial existence which is proved by transmitted proofs affirmed by intellect, and answer the questions asked in this regard. Allamah believes that appearing of angels in the form of man has four forms: 1. transformation of essence; 2. manifestation of subtle thing in the form of unsubtle body; 3. indwelling in the form of man; and 4. Intervention in the cognition faculty of the person. The fourth form means that the angel, keeping its essence and reality beyond cognitive form, appears in the vision (sense and cognition) of person as a man.
    Keywords: the reality of angel, immateriality of angel, appearing of angel, intervention in cognition faculty, Allamah Seyyed Mohammad Hussein Tabatabaii
  • Mohammad Ashayeri Monfared Page 63
    Our traditional rhetoricians have always emphasized on the fact that the compounds and structures of an eloquent speech has aesthetic and semantic value. In the text of holy Quran the parts of sentences has been particularly arranged and beautiful and meaningful compounds have been made. One of these beautiful and meaningful arrangements is that a part of a sentence is put between two other parts. The other is that we expect to see a part of a sentence between two other parts, but it is not mentioned. Interpreters and scholars of Arabic language have named these techniques “omission” and “permutation”. However, Allamah Tabatabaii believes that permutation-orientation not only hides a part of the meaning of the verse, but also damages its wonderful beauty. With a particular view on this technique, Allamah believes that it is meaningful and creates unique beauty. Considering this particular view as a rule has some problems which are studied and the aesthetic value of this view as a comprehensive rule is proved in the present paper.
    Keywords: intermediation, non, intermediation, semantics, aesthetics, imaginative tone, mix, imaginative tone, image
  • Ghasim Faez, Taherah Chiniforoushan Page 83
    “Conciseness technique of omission” has been often used in the Quran and is one of its important rhetoric methods to which scholars of Quranic sciences and interpreters have paid particular attention. Since interpreters are sometimes in disagreement on omission and omitted part in some Quranic verses, the present paper reviews Allamah Tabatabaii’s criteria for criticizing other commentators’ views.The research findings show that Allamah Tabatabaii has used in-text criteria such as not paying attention to correct intention of verse and syntactic role of word, the meaning of letters of meanings, context and rhetoric technique and out-text criteria such as jurisprudential differences and reference to incorrect traditions to criticize other commentators’ views and believes that these cases cause different or improper permutations in such a way that correct intention of verses is not extracted from them.
    Keywords: the Quran, conciseness technique of omission, permutation, Allamah Tabatabaii, commentary, commentators
  • Mohammad Naghibzadeh Page 99
    The answers of the Glorious Quran are mostly compatible to audience’s questions. Unexpectedly, however, some answers seem incompatible with audience’ questions; rather, the Quran discusses another important issue instead of giving answers to the questions. For example, when asked “what do we donate?” the Quran discusses about “how to use donations” or when asked “why does the shape of moon change?” the Quran refers to “the benefit of changes in the shape of moon”. Rhetoricians call this method “asteismus”. Using a descriptive-analytical method and emphasizing on Allamah Tabatabaii’s view, the present paper seeks to explain seeming incompatibility between questions and answers in the Quran. The results show that the holy Quran declines to give a clear answer to some questions asked by audience in all these cases in order to explain a more important issue which is more needed by audience and teach them how to ask proper questions. The review of these cases not only provides an analysis about one of the rhetoric beauties of the Quran but also removes the doubt of disharmony among some Quranic verses.
    Keywords: asteismus, questions, answers of the Quran (compatible, incompatible answers), Al, Mizan Commentary, Allamah Tabatabaii
  • Mohammad Hussein Salehi Shahroodi, Behrooz Minaii, Amir Reza Ashrafi Page 117
    Thematic content analysis of the Quran is a new approach in “processing meaning relationships” among Quranic verses, which is applied by using computerized data analysis tools. Using Allamah Tabatabaii’s interpretive principles in thematic and finalist view, a thematic collection of Quranic verses was made, which includes an interpretive part (in order to evaluate the results) and a differentiating part (by thematic codifying of verses in order to enter into computer algorithms). Based on Allamah’s sayings in the introduction of Al-Mizan, the themes of this collection includes following seven subjects which form a comprehensive meaning system, with a unitary order: divine essence and names, divine intermediaries, divine acts, man before the world, man in the world, man after the world, guiding man towards God (with divine authority, moral attributes, and legal injunctions).The project of thematic content analysis was applied to the Chapter “the Rock” (in the model of verse) and interpretive verses related to verse 21 of the Chapter “the Rock” (in the model of related verses) and some meaning relationships was found in ten data analysis tests. Only the meaningful results of three tests are provided in this paper due to its limited capacity.
    Keywords: data analysis, content analysis, the Glorious Quran, thematic classification, meaning relationships, Al, Mizan Commentary