فهرست مطالب

آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1393)

مجله آموزش بهداشت و ارتقای سلامت ایران
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهره شاه محمدی، محمود طاووسی، فضل الله غفرانی پور* صفحات 179-185
    زمینه و هدف
    برنامه ریزی آموزشی، به عنوان ارکان آموزش بهداشت، به صرفه بوده و جزء اولویت های سازمان جهانی بهداشت و سیاستگذاران منطقه ای بهداشت جامعه است. هدف این پژوهش، مقایسه در ارتقاء آگاهی، نگرش و رفتار تغذیه ای کودکان «چندرسانه ای» و «لحظه ای» تاثیر دو روش آموزشی دبستانی است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است. پژوهش در دو گروه 84 نفری از دانش آموزان 11-8 ساله بخش جاجرود منطقه 8 تهران به صورت تصادفی از دو دبستان انتخاب و تحت آموزش قرار گرفتند انجام شد. مداخله آموزشی در گروه اول به شیوه آموزش لحظه ای توسط معلم و در گروه دوم با استفاده از بسته آموزشی چندرسانه ای صورت گرفت. متغیرهای موردنظر (سطح آگاهی، نگرش و رفتار تغذیه ای) در سه مرحله (قبل، بلافاصله و سه ماه بعد از مداخله) توسط پرسشنامه محقق ساخته، اندازه گیری شد و داده ها با استفاده از آزمون های آماری تی مستقل و آزمون اندازه های تکراری با نرم افزار مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. SPSS16
    یافته ها
    قبل از مداخله، بین دو گروه لحظه ای و چندرسانه ای تفاوت معناداری در میانگین نمرات آگاهی، پس از مداخله آموزشی، نمرات. (p=0/ و 67 p=0/ و 52 p=0/ نگرش و رفتار تغذیه ای دیده نمی شد (93 درحالی که نمرات بهبود نگرش (p>0/ افزایش آگاهی در هر دو گروه به طور معنادار افزایش یافت (001 بود. p>0/ و 04 p<0/ و بهبود رفتار به ترتیب 001 p>0/ و 17 p<0/ در دو گروه به ترتیب 001
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد در بعضی شرایط، آموزش لحظه ای در دسترس تر، کم هزینه تر و درعین حال اثربخش تر از آموزش چندرسانه ای باشد؛ و می توان از فرصت های بی شماری که در طول سال تحصیلی در اختیار معلمان قراردارد با حداقل هزینه استفاده بهینه کرد.
    نوع مقاله: مطالعه پژوهشی.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، آموزش لحظه ای، آموزش چندرسانه ای، رفتار تغذیه ای، دانش آموزان ابتدایی، جاجرود
  • الهام شریفیان، فاطمه استبصاری، لیلا حق جو، سحرناز نجات، سید رضامجدزاده* صفحات 186-198
    زمینه و هدف
    اختلال بینایی، بار اقتصادی و اجتماعی قابل توجهی در سراسر جهان تحمیل می کند. اولین قدم در جهت پیشگیری و مهار نابینایی، شناخت وضعیت کنونی و علل اصلی نابینایی است. روستای 1٪ گزارش شده است. این پژوهش با / چهاربرج در شمال شرقی ایران است که شیوع نابینایی در آن 1 هدف شناسایی عوامل رفتاری پیشگیری کننده از نابینایی در روستای چهاربرج شهرستان اسفراین مبتنی بر الگوی بزنفطراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی– تحلیلی از نوع مقطعی، تعداد 330 نفر از خانواده های ساکن روستای چهاربرج، در گروه سنی 15 تا 64 سال با روش نمونه گیری چندمرحله ای انتخاب شدند. شرکت کنندگان به سه گروه دسته بندی شدند: افراد مجرد، افراد ازدواج کرده بعد از آزمایش تشخیص ژن نابینایی و افرادی که قبل از آزمایش تشخیص ژن نابینایی ازدواج کرده بودند. ابزار پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای بود که بر اساس مدل بزنف تنظیم و روایی و پایایی آن تائید شده بود. پرسشنامه از طریق وو با آزمون های آماری همبستگی پیرسون، کای اسکوئر، SPSS مصاحبه تکمیل شدند. داده هابا نرم افزار 16 تجزیه وتحلیل شدند. p <0/ تی مستقل و آنالیز واریانس با سطح معناداری 05
    یافته ها
    نمره آگاهی و دیگر سازه های الگوی مدل بزنف در زمینه پیشگیری از نابینایی درحد مطلوبی نبود. دوری آزمایشگاه و عدم تمایل ازدواج افراد خارج از منطقه با ساکنین چهاربرج به علت ترس از نابینایی فرزند از عوامل ممانعت کننده در پیشگیری از نابینایی بودند. تاثیرگذارترین هنجارهای انتزاعی توصیه پزشکان و کارکنان بهداشتی به انجام آزمایش بود. آگاهی با نگرش و عوامل قادرکننده و نگرش با عوامل قادرکننده در سه گروه موردبررسی همبستگی مستقیم و معنادار داشتند. در گروه اول، آگاهی و نگرش با قصد رفتار، همبستگی مستقیم و معنادار داشت. در گروه دوم، آگاهی و عوامل قادرکننده با رفتار همبستگی مستقیم و معنادار داشت.
    نتیجه گیری
    با آموزش چگونگی رخداد نابینایی و راه های پیشگیری از آن، بایستی هنجارها و به دنبال آن نگرش و قصد رفتاری مناسببا توجه به بینش قابل پیشگیری بودن بیماری را در ساکنین روستا و بعضا کل شهرستان ایجاد نمود. البته با توجه به اهمیت فراهم بودن امکانات در ایجاد یک رفتار، باید در برنامه ریزی و سیاست های کلان کشوری، امکانات و شرایطی جهت انجام هر چه راحت ترآزمایش های دقیق در زمینه پیشگیری از نابینایی در منطقه موردبررسی فراهم شود.
    کلیدواژگان: مدل بزنف، پیشگیری، نابینایی، تعیین کننده ها، خانواده
  • محمد واحدیان شاهرودی، الهه لعل منفرد*، حبیب الله اسماعیلی، هادی طهرانی، حمیدرضا محدث حکاک صفحات 199-207
    زمینه و هدف
    در تمام جوامع با افزایش سن، توده استخوانی کاهش می یابد. پوکی استخوان بیماری شایع دوران میان سالی و سالمندی به خصوص در زنان است. به همین دلیل، ضرورت اجرای طرح های راهبردی پیشگیری کننده از بیماری پوکی استخوان حائز اهمیت است. این پژوهش با هدف تعیین پیش بینی رفتارهای پیشگیری کننده از بیماری پوکی استخوان از طریق کاربرد الگوی اعتقاد بهداشتی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه توصیفی و مقطعی بود که در میان 402 نفر از زنان شهر مشهد، با روش خوشه ایچندمرحله ای در 1393 انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی به همراه سوالات جمعیت شناختی و پرسشنامه عملکرد فعالیت بدنی و کلسیم دریافتی بود. پس از تایید روایی و پایایی ابزار، این پرسشنامه مورد استفاده قرار گرفت. تحلیل داده ها با استفاده از و آزمون های توصیفی (فراوانی و درصد، میانگین و انحراف معیار) و آزمون های تحلیلی SPSS نرم افزار 16 0 انجام شد. / (ضریب همبستگی، رگرسیون لوجستیگ و رگرسیون خطی) در سطح معناداری 05 36 سال بود. میانگین میزان کلسیم دریافتی ماهیانه /5 ±8/
    یافته ها
    میانگین سنی زنان مورد پژوهش 1 63 ٪ آنان از نظر میزان فعالیت بدنی در گروه کم تحرک / 14703 میلی گرم بود؛ 7 /1 ±8377/ آنان 5 پیش بینی کننده رفتار تغذیه ای (p=0/ بودند. آزمون رگرسیون خطی نشان داد سازه موانع درک شده (008 (p<0/ کلسیم دریافتی است. آزمون رگرسیون لوجستیگ نیز نشان داد که سازه خودکارآمدی (001 پیش بینی کننده فعالیت بدنی است.
    نتیجه گیری
    الگوی اعتقاد بهداشتی از پیش بینی کنندگی خوبی برای رفتارهای پیشگیری کننده از پوکی استخوان در زنان برخوردار بوده و به کارگیری از آن در برنامه های آموزشی موثر خواهد بود.
    نوع مقاله: مطالعه پژوهشی.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، الگوی اعتقاد بهداشتی، رفتار پیشگیری کننده
  • شقایق کامیان، محمدحسین تقدیسی*، کمال اعظم، فاطمه استبصاری، سهیلا رنجبران، افسانه گراوند صفحات 208-214
    زمینه و هدف
    تشخیص سرطان پستان سلامت معنوی را به خطر می اندازد و درنهایت سبب از بین رفتن امید در فرد می شود. هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش سلامت معنوی بر میزان امیدواری بیماران مبتلا به سرطان پستان مراجعه کننده به بیمارستان امام حسین (ع) تهران بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه مداخله ای نیمه تجربی از نوع شاهدداراست. از بین مراجعه کنندگان به بیمارستان امام حسین (ع) تهران در سال 1392 صد نفراز زنان مبتلا به سرطان پستان انتخاب و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه آزمون و کنترل (هر گروه 50 نفر) قرارداده شدند. سپس پرسشنامه استاندارد سلامت معنوی پالوتزین و الیسون و پرسشنامه امید هرث قبل و یک ماه بعد از مداخله در بیماران دو گروه آزمایش و شاهد تکمیل شد.پس از انجام مداخله آموزشی برای بیماران گروه مورد داده ها با استفاده از آزمون های آماری کای اسکوئر، تی مستقل و تی زوجی و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین نمرات سلامت معنوی و امید در بیماران گروه آزمایش به طور معناداری بیشتر از گروه رابطه معناداری (p>0/ همچنین میانگین نمره سلامت معنوی و نمره امید (001. (p>0/ شاهد بود (001 دیده شد.
    نتیجه گیری
    آموزش سلامت معنوی در افزایش میزان امیدواری بیماران موثر است. با توجه به نقش کلیدیاحیاء سلامت معنوی در بازگشت دوباره این بیماران به زندگی عادی، لازم است دست اندرکاران تیم سلامت توجه ویژه ای به این مسئله بنمایند.
    کلیدواژگان: آموزش سلامت معنوی، امید به زندگی، سرطان پستان، تهران
  • رضا صادقی، نرگس خانجانی*، مهری هاشمی، محمد موقری پور صفحات 215-222
    زمینه و هدف
    سرطان بدخیم پوست همواره یکی از شایع ترین سرطان ها در ایران بوده است. تابش بیش از حد پرتوی فرابنفش خورشید مهم ترین عامل خطر بالقوه (ریسک فاکتور) محیطی در ایجاد این بدخیمی است. این مطالعه با هدف بررسی کارایی الگوی اعتقاد بهداشتی در آموزش کشاورزان در خصوص رفتارهای پیشگیری کننده از سرطان پوست انجام شد.
    مواد و روش ها
    این پژوهش مطالعه ای نیمه تجربی بود. جمعیت موردمطالعه، تعداد 200 نفر از کشاورزان تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی شهرستان سیرجان بودند که به طور تصادفی به دو گروه مداخله 100 نفر) و کنترل (100 نفر) تقسیم شدند. مداخله آموزشی طی دو جلسه 60 دقیقه ای انجام شد.) اطلاعات از طریق تکمیل پرسشنامه (حاوی 49 سوال) طی مصاحبه مستقیم قبل از مداخله آموزشی و سه ماه بعد از آن، جمع آوری گردید. و داده ها با استفاده از کایاسکوئر، آزمون دقیق فیشر، تی مستقل و تی زوجی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    پس از مداخله، نمرات آگاهی در هر دو گروه مداخله و شاهد افزایش یافت. این یافته به علت اجرای برنامه های آموزشی روتین در آن مراکز بود. حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع و موانع درک شده، راهنما برای عمل و خودکارآمدی نیز پس از مداخله در گروه مداخله افزایش یافت، ولی در گروه شاهد افزایشی نداشته و اختلاف معناداری مشاهده نگردید.
    نتیجه گیری
    الگوی اعتقاد بهداشتی در آموزش کشاورزان موثر بود؛ بنابراین پیشنهاد می گردد در کنار روش های آموزش سنتی از الگوی اعتقاد بهداشتی استفاده گردد.
    نوع مقاله: مطالعه پژوهشی.
    کلیدواژگان: الگوی اعتقاد بهداشتی، سرطان پوست، آموزش بهداشت
  • علی صفری مرادآبادی، عبدالحسین مدنی، فاطمه زارع، امانی فیروز، دادی پور سکینه * صفحات 223-231
    زمینه و هدف
    پیوند اعضا به عنوان یک شیوه جدید درمانی برای جایگزین کردن اعضای بیماران با از کارافتادگی پیشرفته اعضا به کار گرفته می شود. از مهم ترین دغدغه ها در پیوند، کمبود عضو اهداکننده 25 ٪ از بیماران نیازمند پیوند، بدون دریافت عضو در فهرست - است. بسته به نوع بیماری حدود 10 انتظار فوت می کنند. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آگاهی و نگرش ساکنین شهرستان بندرعباس به اهدای عضو انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 900 نفر (487 مرد و 413 زن) از افراد بالای 20 سال شهر بندرعباس موردبررسی قرار گرفتند. روش نمونه گیری چندمرحله ایی بود. جمع آوری داده ها توسط پرسش نامه ای محقق ساخته که دارای روایی و پایایی معتبر بودصورت گرفت. تجزیه وتحلیل داده ها با و آزمون های توصیفی، و آزمون های استنباطی تی و آنوا و پیرسون انجام شد. از نظر SPSS استفاده از 16 معنادار در نظر گرفته شد. p>0/ آماری 05 28 ٪) مخالف اهدای / 70 ٪.بود. 260 نفر (9 / 42 ٪ و نمره نگرش 73 /
    یافته ها
    میانگین نمره آگاهی 26 تحصیلات، (p=0/ 52 ٪ بازگشت به حیات بود. بین نگرش با سن(016 / عضو بودند؛که دلیل مخالفت 3 رابطه معنادار بود.همچنین بین آگاهی باتحصیلات (p=0/ وضعیت اقتصادی (005، (p=0/022) رابطه معنادارمشاهده گردید.تلویزیون مهم ترین منبع. (p<0/ وضعیت اقتصادی (001. (p<0/001) اطلاعاتی در خصوص اهدای عضو بود.
    نتیجه گیری
    آموزش به مردم در جهت افزایش آگاهی نسبت به اهدای عضوو نگرش مثبت ضروری به نظر می رسد.همچنین تبلیغات و فرهنگ سازی به خصوص به وسیله صداوسیمامی تواند در افزایش سطح آگاهی های مردم نسبت به اهدای عضو نتایج مثبتی را به دنبال داشته باشد.
    کلیدواژگان: اهدای عضو، آگاهی، نگرش، بندرعباس
  • محمد صمدی، حمید آقا علی نژاد*، مهوش جعفری، کاظم خلجی، فواد عسجدی، ابراهیم فلاح صفحات 232-241
    زمینه و هدف
    استرس اکسایشی از پیامدهای ورزش حرفه ای است که می تواند سلامت ورزشکاران را به مخاطره بیندازد. مطالعه حاضر به منظور تعیین اثر مکمل یاری ال-کارنیتین بر شاخص های سلامت مردان تمرین نکرده طی یک دوره تمرین ورزشی مقاومتی انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    مطالعه حاضر از نوع کارآزمایی کنترل شده تصادفی بود که به شکل دو سو ناآگاه روی بیست وچهار مرد سالم غیرورزشکار انجام گرفت. آزمودنی ها به طور تصادفی در دو گروه دوازده نفره ال-کارنیتین و دارونما قرار گرفتند. هر دو گروه به مدت 6 هفته، تمرین ورزشی مقاومتی یکسان انجام دادند. در طول مطالعه گروه ال-کارنیتین روزانه دو گرم مکمل ال-کارنیتین و گروه دارونما روزانه دو گرم دارونما (مالتودکسترین) مصرف کردند. اندازه گیری های پیکرسنجی، دریافت های غذایی و آزمایش های بیوشیمیایی خون (فراسنج های گلوتاتیون، مالون دی آلدئید، سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز) در ابتدا و انتهای مطالعه انجام شد.
    یافته ها
    در انتهای مطالعه در گروه ال-کارنیتین، میزان گلوتاتیون سرم به طور معناداری افزایش و میزان مالون دی آلدئید سرم به طور معناداری کاهش یافت. میانگین این فراسنج ها در انتهای مطالعه بین دو فعالیت آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز و. (p>0/ گروه نیز تفاوت معناداری با یکدیگر داشتند (05 کاتالاز به طور معناداری در هر دو گروه ال-کارنیتین و دارونما افزایش پیدا کرد اما این افزایش در گروه. (p >0/ ال-کارنیتین بیشتر بود (01
    نتیجه گیری
    در این مطالعه مصرف دو گرم در روز ال-کارنیتین به مدت هشت هفته باعث افزایش معنادار میزان گلوتاتیون سرم و فعالیت آنزیم های سوپراکسیداز دیسموتاز و کاتالاز و کاهش معنادار مالون دی آلدئید سرم در افراد موردمطالعه گردید.
    کلیدواژگان: استرس اکسایشی، تمرین مقاومتی، ال، کارنیتین
  • فاطمه مرادی*، توحید بابازاده، نیره زیبایی صفحات 242-250
    زمینه و هدف
    با توجه به اهمیت تغذیه کودک با شیر مادر و شکل گرفتن عادات غذایی و شروع تغذیه تکمیلی در دو سال اول زندگی، این دوره سنی مهم ترین دوران رشد و تکامل کودک محسوب می شود. هدف از این پژوهش تعیین تاثیر آموزش بر توانمندسازی مادران در مورد تغذیه صحیح در کودکان صفر تا 2 سال در خانه های سلامت منطقه 18 تهران بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی بود. نمونه های موردمطالعه به صورت تصادفی چندمرحله ای از خانه های سلامت انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته استفاده گروه کنترل و مداخله انتخاب و داده ها (α=0/ شد. پس از تایید روایی و پایایی با آزمون آلفا کرونباخ (82 گردآوری شد. سپس 3 جلسه آموزشی، با استفاده وسایل آموزشی مثل تخته وایت برد و روش های آموزشی پرسش و پاسخ برگزار شد. 3 ماه پس از اجرای مداخله اطلاعات از گروه ها جمع آوری و با استفاده از آزمون های آماری توصیفی و تی زوجی و مستقل تجزیه وتحلیل شد. 13/ 24 و رفتار 97 / 13، نگرش 99 /
    یافته ها
    قبل از مداخله در گروه مداخله، میانگین نمرات آگاهی 30 14 افزایش یافته بود. همچنین میانگین نمرات / 27 و 39 /45، 14/ بود و بعد از مداخله به ترتیب به 92 13 و بعد از مداخله / 23 و 59 /70، 13/ آگاهی، نگرش و رفتار گروه کنترل، قبل از مداخله به ترتیب 02 13 بود. / 24 و 45 /47، 13/ به ترتیب 24
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این مطالعه آموزش می تواند به عنوان ابزاری اثربخش برای ارتقاء آگاهی، نگرش و عملکرد مادران نسبت به تغذیه کودکان باشد.
    کلیدواژگان: توانمندسازی، مداخله آموزشی، کودک، خانه سلامت
|
  • Shohreh Shahmohammadi, Mahmoud Tavousi, Fazlollah Ghofranipour * Pages 179-185
    Background And Objective
    Educational planning، as a principle of health education، is both economical and the priorities of WHO and the regional community health policymakers. The purpose of this study was to compare the effectiveness of two training methods، namely، multimedia-based training vs. opportunistic training، on nutritional knowledge، attitude، and behavior of primary- school students.
    Methods
    This was a semi-experiential research conducted on two groups of 84 students، selected randomly from two primary schools in Jajrood County، District 8 of Tehran. Training intervention was then made into the first group using an opportunistic method by the teacher، and in the second group using multimedia package. Three nutritional variables of target students، namely، knowledge، attitude، and behavior were measured using researcher-designed questionnaires filled out by the students in three stages: before، immediately after، and three months after training. The results were analyzed using independent- T and repeated-measure tests، and SPSS16 statistical software.
    Results
    Before intervention، no significant differences were observed between the two groups in terms of nutritional knowledge، attitude، or behavior (p=0. 93، p=0. 52، and p=0. 67 respectively). After intervention، knowledge scores in both groups increased significantly (p<0. 001). However، the attitude and behavior scores for the two groups increased differently: p<0. 001 for the opportunistic training group while p<0. 17 and p<0. 04 for the multimedia training group.
    Conclusion
    It seems that in some occasions، opportunistic training is more accessible، less costly، and more effective than multimedia training. It is therefore advised that teachers make optimum use of numerous opportunities during teacher-student contact times to improve the students’ knowledge، attitudes and behavior in health-related subjects such as nutrition، with minimum costs.
    Keywords: Educational effectiveness, Opportunistic training, Multimedia, Based training, Nutritional behavior, Primary School students, Jajrood
  • Elham Shrifian, Fatemeh Estebsari, Leila Haghjou, Saharnaz Nedjat, Seyedreza Majdzadeh * Pages 186-198
    Background And Objectives
    Vision impairment yields significant social and economic burden around the world. The initial step in the prevention of blindness is recognizing its current situation and main causes. The prevalence of blindness is 1. 1% in the village of Chaharborj which is located in the northeastern part of Iran. This study aimed to identify the behavioral preventive factors of blindness in a village of Esfarayen city based on BASNEF model.
    Methods
    In this cross-sectional study، the number of 330 samples aged 15 to 64 selected from the residents of the Chaharborj village through multi stage sampling method. Participants were classified into three groups: single، married after diagnostic tests and married before testing the existence of blindness gene. Study participants completed a questionnaire which developed based on the BASNEF mod elthrough interviews. The validity and reliability of the questionnaire were confirmed. Data were analyzed using SPSS software version 16 applying the Pearson statistical test، Chi-square test، independent t-test and analysis of variance with the significance level of p<0. 05.
    Results
    scores of awareness and other constructs of the BASNEF model for prevention of blindness were not favorable. Remoteness of laboratory and lack of desire in the people outside of the village to marry with Chaharborj residents due to the fear of blindness were the main determinant factors in prevention of blindness. The most influential subjective norms were advisedby physicians and health staff. Awareness was significantly correlated with attitude and in turn، the attitude was correlated with enabling factors among three study groups. In the first group، there was a significant and direct correlation between awareness، attitude and intention to behavior. In the second study group، knowledge and enabling factors were significantly correlated with awareness and enabling factors.
    Conclusions
    Training of village residents and beyond about the mechanisms of blindness should lead to create preventive norms، attitude and intention to prevent behavior and considering blindness as a preventable disease. Due to the important role of providing facilities in adoption of behavior،accessible conciseexamination should be considered in the national policies and programs.
    Keywords: BASNEF model, Prevention, Blindness, Determinants, Family
  • Mohammad Vahedian-Shahroodi, Lael-Monfared Elaheh *, Habibullah Esmaily, Hadi Tehrani, Mohaddes-Hakkak Hamidreza Pages 199-207
    Introduction and
    Objective
    In all societies، with the increase of age bone mass also decreases. Osteoporosis is a common disease among middle-age and older persons، especially women. Therefore، the necessity of implementing strategic plans to prevent osteoporosis is significantly important. This study was designed to determine the prediction of osteoporosis preventive behaviors through the use of the Health Belief Model (HBM).
    Methods
    This cross-sectional study was done among 402 women in Mashhad in 2014. A multi-stage cluster sampling was used. In order to gather collection a questionnaire consistent with the structures of HBM and IPAQ and FFQ was used. Data were analyzed using the SPSS16 and descriptive analysis (frequency، percentage، mean ± SD) and analysis (correlation coefficient، regression and Linear regression). The significance level was 0. 5.
    Results
    The mean age of the participants were 36. 5 ± 8. 1 years. Average monthly calcium intake was 14703. 1 ± 8377. 5 mg; 63. 7% of the people with lower physical activity were among inactive groups. Construct barriers perceived (p = 0. 008) had a significant impact on the feeding behavior of calcium intake. Self- efficacy (p> 0. 001) had a significant impact on physical activity behavior.
    Conclusion
    The results showed that the HBM to predict well for osteoporosis preventive behaviors in women. Its use in training programs will be effective. Type of Article: Research paper.
    Keywords: Lifestyle, Health Belief Model, Osteoporosis, Preventive behavior of osteoporosis
  • Shaghayegh Kamian, Mohammad Hossein Taghdisi *, Kamal Azam, Fatemeh Estebsari, Soheila Ranjbaran, Afsaneh Geravand Pages 208-214
    Background And Objective
    The cancer diagnosis endangers spiritual health، and ultimately results in losing hope in the person. This study aimed to evaluate effectiveness of training based on promoting spiritual health on the level of hope in patients with breast cancer referred to Imam Hossein Hospital in Tehran.
    Method
    This was a quasi-experimental study performed as a controlled intervention. In this study، 100 women suffered from breast cancer who were referred to Imam Hossein Hospital in Tehran were selected in 2013، then randomly allocated to two intervention and control groups (each group=50 people). The standardized questionnaire of spiritual health by Palotzian and Elison، and the hope questionnaire by Herth were completed before and one month after the intervention in both intervention and control groups. Data was analyzed statistical tests such as chi-square، independent and paired T test، Pearson correlation coefficient.
    Results
    The mean score of spiritual health and The mean score of hope were significantly higher in the intervention group than the control group (p<0. 001). Significant correlation between the mean scores for the spiritual health and hope was found (p<0. 001).
    Conclusion
    The training intervention based on promoting spiritual health was effective in increasing the level of hope in patients. Considering the key role of spirituality and revival of spiritual health in return of these patients to normal life، it is necessary to adopt special attention by health officials to this issue.
    Keywords: Education, Spiritual Health, Hope, Breast Cancer
  • Reza Sadeghi, Narges Khanjani *, Mehri Hashemi, Mohammad Movagheripour Pages 215-222
    Background And Objective
    Skin cancer is the most frequent malignancy in Iran. Exposure to excessive ultraviolet radiation is an important risk factor in creating skin tumors. This study was conducted to determine the effectiveness of the Health Belief Model (HBM) on the health education of Farmers in Sirjan.
    Methods
    This study was a quasi-experimental study. Two hundred Farmers attending health centers in Sirjan city، were selected to participate in this study (100 in intervention group and 100 in the control group). The intervention was conducted over two sessions in 60 minutes. Data were collected by a validated and reliable questionnaire (49 questions) before intervention and three months after the intervention. Data was analyzed by chi-square، Fisher’s exact، paired t-tests and independent t-test.
    Results
    After intervention، knowledge scores increased significantly in both intervention and control group، which was probably due to the routine education program in that center. Perceived susceptibility، perceived severity، perceived benefits، perceived barriers، cues to action، and self-efficacy increased significantly in the intervention group (p<0. 001). But، there was no increase or significant difference in the control group.
    Conclusion
    HBM was effective in educating the Farmers. Therefore، it is proposed to use HBM along with the traditional training methods in training farmers.
    Keywords: Skin Cancer, Health Belief Model, health education, Farmers, Sirjan
  • Ali Safarri-Moradabadi, Abdoulhhossain Madani, Fatemeh Zare, Firouz Amani, Sakineh Dadipoor * Pages 223-231
    Background And Objective
    Organ donation has been considered as a recent method of supplanting patients’ organs or in the case of advanced disability. A key obsession in transplantation is the shortage of organs for transplanting. Depending on the type of disease، about 10-25% of patients in need of transplantation die on the waiting list. The present research was conducted to delve into the awareness and attitude of Bandar Abbas residents towards organ transplantation.
    Methods
    In this descriptive-analytic research، 900 subjects from Bandar Abbas (487 men along with 413 women) all above 20 years of age participated. Sampling was done in multiple stages. The data gathering instrument was a questionnaire devised by the researcher، the reliability and validity of which were previously at tested by the field scholars. The collected data were later analyzed by SPSS16. Descriptive tests، ANOVA and Chi-squared test were used to analyze the data. The significance level was set at p<0. 05.
    Results
    The mean score of awareness of participants in the present study was 42. 26%. Television was the most influential medium to raise people’s awareness. 260 (28. 9%) participants were opposed to organ donation. 52. 30% stated revival as their reason for opposition. A significant correlation was found between attitude and age (p=0. 016)، education (p=0. 022) and economic status (p=0. 005). A further significant correlation was found between awareness and education (p<. 001)، economic status (p<0. 001).
    Conclusion
    According to the findings obtained from this study، authorities’ planning for raising public awareness of organ transplantation through mass media and healthcare organizations and changing their attitude with this regard can effectively increase the number of donations.
    Keywords: awareness, attitude, organ donation, Bandar Abbas
  • Samadi Mohammad, Hamid Agha Alinejad *, Mahvash Jafari, Kazem Khalagi, Foad Asjodi, Ebrahim Falah Pages 232-241
    Background And Objective
    Oxidative stress is a consequence of professional sports that could endanger the health of athletes. This study aimed to determine the effect of L-carnitine supplementation on health indicators of untrained men over a period of resistance training.
    Methods
    A double-blinded، randomized controlled trial study conducted on twenty-four healthy untrained male. Study subjects were randomly assigned to two equal groups، L-carnitine and placebo (n=12). Both groups participated in 8 weeks resistance training period and supplementation of 2 g/day L-carnitine or placebo (maltodextrin) was done. Anthropometric measurements، dietary intakes and blood biochemical parameters including glutathione، malondialdehyde، superoxide dismutase and catalase were measured at the beginning and end of the study.
    Results
    At the end of the study in L-carnitine group، mean serum glutathione (GSH) were significantly increased (p<0. 05) and mean serum malondialdehyde (MDA) were significantly decreased (p<0. 05). Also mean of these parameters between the two groups were significantly different from each other (p <0. 5). Enzyme activity of superoxide dismutase (SOD) and catalase (CAT) were significantly increased in both groups but the increase was higher in the supplement group (p <0. 01).
    Conclusion
    In this study، supplementation with 2 grams of L-carnitine per day for 8 weeks، increased serum glutathione،superoxide dismutase and catalase enzyme activity and decreased serum malondialdehyde significantly.
    Keywords: l, carnitine, Resistance training, Oxidative stress, Controlled trial, Athletes health
  • Fatemeh Moradi *, Tohid Babazade, Nayer Zebae Pages 242-250
    Background And Objective
    Due to the importance of breastfeeding and eating habits formed and beginning complementary feeding in the first two years of life، this period is the most important period for child growth and development. The purpose of this study was to determine the effect of education on empowering mothers about correct nutrition among infants less than two years in the health homes of district 18 of Tehran Municipality.
    Methods
    This study was a quasi-experimental study. Samples were selected using multi-stage sampling Researcher-made questionnaire was used to collect data. After confirming the validity and reliability (α= 0. 82)، control and intervention groups selected and data were collected. Then three educational sessions were held using educational tools such as boards and educational methods questions and answers to the intervention group. Three months after the intervention data were collected and analyzed using of descriptive statistics and independent T and paired T.
    Results
    Before the intervention، the mean scores، among intervention group، of knowledge 13. 30، attitude 24. 99 and behavior 13. 97 and after the intervention increased to 14. 92، 27. 45 and 14. 39، respectively. Also mean score of knowledge، attitude and behavior of the control group before the intervention were 13. 2، 23. 70 and 13. 59 and after the intervention were 13. 24، 24. 47 and 13. 45، respectively.
    Conclusion
    According to the result of this study، education can be used as an effective tool in the promotion of knowledge، attitude and practice of child nutrition. Article type: Research article.
    Keywords: Women's Empowerment, Educational programs, Children, Health homes, Breastfeeding mothers, Tehran municipality