فهرست مطالب

نشریه پرستاری و مامایی ارومیه
سال دوازدهم شماره 10 (پیاپی 63، دی 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/10/29
  • تعداد عناوین: 11
|
  • رحیم بقایی، امین سهیلی*، یاسر مرادی، فرید روحی، مازیار اسمعیلی مقدم صفحات 883-889
    پیش زمینه و هدف
    بروز فوریت های پزشکی در مطب دندانپزشکی ناشایع نبوده و از موارد چالش برانگیز برای دندان پزشک و بیمار هست. ایست قلبی ریوی یکی از مهم ترین موارد فوریت های پزشکی بوده و احیای قلبی ریوی جزء حیاتی و اولین گام در پاسخ به آن هست، لذا داشتن دانش در این زمینه برای دانشجویان دندانپزشکی ضروری است. مطالعه حاضر باهدف بررسی میزان دانش و نگرش دانشجویان دندانپزشکی (کلینیک) از اصول احیای قلبی ریوی انجام گرفت.
    مواد و روش کار
    مطالعه حاضر از نوع توصیفی – مقطعی بود و بر روی 60 نفر از دانشجویان دوره کلینیک دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه انجام گردید. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگر ساخته با 56 عبارت در 4 قسمت جمعیت شناختی و دانش از احیای قلبی ریوی پایه و پیشرفته و نگرش نسبت به احیای قلبی ریوی بود. داده های جمع آوری شده پس از واردکردن در برنامه (SPSS(19 با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی تدوین گردید.
    یافته ها
    نتایج حاکی است که از 60 نفر شرکت کننده در پژوهش 38/3 درصد مرد و 94/2درصد مجرد بوده و میانگین سنی آن ها 23/84 بود. میزان دانش از اصول احیای قلبی ریوی پایه و پیشرفته بسیار ضعیف بود. 95 درصد هیچ گونه آموزش تئوریک و عملی در طول تحصیل خود در این رابطه نداشتند. همچنین هیچ یک از نمونه ها سابقه مشاهده از نزدیک و یا مشارکت در امر احیای قلبی ریوی را نداشتند.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج مطالعه موید آن است که میزان دانش دانشجویان دوره کلینیک دندانپزشکی در زمینه احیای قلبی ریوی مناسب نیست، فلذا پیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه ها، تحویل پروتکل و بالاخص گنجاندن واحد درسی مشخص برای دروس تئوری و عملی احیای قلبی ریوی در دوره های پره کلینیک و کلینیک در دانشکده های دندانپزشکی، گامی موثر در ارتقاء سطح دانش و نگرش دانشجویان دندانپزشکی در رابطه با احیای قلبی ریوی برداشته شود.
    کلیدواژگان: احیای قلبی ریوی، دانشجویان دندانپزشکی، دانش، نگرش
  • مینا حسین زاده*، مهین نادری فر صفحات 890-898
    پیش زمینه و هدف
    بارداری در طی دوران نوجوانی یک موضوع پیچیده بوده و به عنوان یک مشکل بهداشتی- اجتماعی در نظرگرفته می شود. مطالعه حاضر باهدف کشف و تبیین تجارب مادران نوجوان از بارداری و مادر شدن در شهر تبریز انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه کیفی از نوع پدیدارشناسی، از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب شرکت کنندگان از بین زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر تبریز استفاده شد و جمع آوری داده ها تا زمان رسیدن به اشباع اطلاعات ادامه یافت. داده ها از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 11 مادر نوجوان 15-19 سال جمع آوری گردید و با روش تحلیل محتوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    در پایان فرآیند تحلیل 6 طبقه اصلی شامل نیاز به حمایت های خانوادگی، نیاز به آموزش، مشکلات جسمانی، اعتقادات مذهبی، احساس توانمندی و بالغ شدن و احساسات منفی به دلیل بارداری و زایمان زودهنگام به دست آمد. درون مایه های اصلی مطالعه هم شامل نیاز به حمایت همه جانبه و دستیابی به عزت نفس شناسایی شدند.
    بحث و نتیجه گیری
    تبدیل شدن به یک مادر در طی سال های نوجوانی به دلیل بی تجربگی نوجوانان و تکیه آن ها به حمایت دیگران کشمکشی دشوار است. با توجه به یافته های این مطالعه مادران نوجوان نیاز به دریافت حمایت های همه جانبه دارند. از طرفی دیگر انجام صحیح مسئولیت های مادری باعث دستیابی به عزت نفس در این مادران می شود. حمایت همسر و سایر اعضای خانواده و همچنین توجهات ویژه اعضای تیم درمانی به این گروه آسیب پذیر خصوصا توجه به نیازهای آموزشی آن ها می تواند تاثیر مثبتی بر روی وضعیت جسمانی و روانی مادران نوجوان داشته باشد و آن ها را در گذراندن این مرحله از زندگی یاری نماید.
    کلیدواژگان: بارداری نوجوانان، مادر شدن، سلامت زنان، تحقیق کیفی
  • علی فخرموحدی، منیر نوبهار*، معصومه بوالحسنی صفحات 899-907
    پیش زمینه و هدف
    بی قراری بیماران تحت تهویه مکانیکی روند درمان و علائم حیاتی آنان را تحت تاثیر قرار می دهد. علائم حیاتی به دنبال بی قراری بیمار افزایش یافته و ممکن است روند بهبودی بیمار را به تاخیر بی اندازد. لذا این مطالعه باهدف تعیین تاثیر لمس بر علائم حیاتی بیماران بی قرار تحت تهویه مکانیکی انجام شده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت مداخله ای (نیمه تجربی) با طرح قبل و بعد روی 35 بیمار دچار بی قراری (دارای امتیاز 2+ تا 4+ از معیار ریچموند) که تحت تهویه مکانیکی بودند، بعد از اخذ رضایت از همراه آن ها انجام شد. مداخله روی تمام بیماران به دو حالت حضور بر بالین بیمار همراه و بدون لمس مچ دست به مدت پنج دقیقه انجام شد. علائم حیاتی (ضربان قلب، تنفس، درجه حرارت، فشارخون سیستولیک و دیاستولیک) قبل و بعد از مداخله اندازه گیری شد. درنهایت نتایج با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آزمون های کولموگراف اسمیرونوف و تی) در سطح معنی داری کم تر از 5درصد آنالیز شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که حالت حضور بر بالین بیمار همراه با لمس مچ دست باعث کاهش معنی دار در میزان فشارخون سیستولیک، ضربان قلب و تعداد تنفس نسبت به حالت عدم لمس مچ دست شد (0/001 > P)، درحالی که در میزان فشارخون دیاستولیک (0/116= P) و درجه حرارت بدن (0/651= P) بین دو حالت اختلاف معنی داری مشاهده نشد.
    بحث و نتیجه گیری
    یافته های فوق نشان می دهد که به کارگیری لمس در بیماران بی قرار تحت تهویه مکانیکی می تواند به عنوان یک راهکار مناسب در کنترل و تثبیت علائم حیاتی در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: تهویه مکانیکی، بی قراری، لمس، علائم حیاتی
  • نسرین الهی*، مریم سادات کردانی، فاطمه الحانی، شهریار صالحی تالی صفحات 908-918
    پیش زمینه و هدف
    ماستکتومی رایج ترین درمان برای سرطان پستان در ایران می باشد. لذا با افزایش تعداد این بیماران اهمیت بررسی روند سازگاری آن ها آشکار می گردد. هدف از این مطالعه تبیین روند سازگاری با ماستکتومی در زنان جوان تحت شیمی درمانی می باشد.
    مواد و روش کار
    این مطالعه با رویکرد گراندد تئوری می باشد که مشارکت کنندگان به صورت نمونه گیری هدفمند و نظری انتخاب شدند. داده ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. داده ها به طور همزمان با جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش اشتراوس و کوربین تحلیل گردید. اعتبار داده ها بر اساس معیارهای پیشنهادی لیکنولن و گوبا تایید شد.
    یافته ها
    تجارب روند سازگاری 23 مشارکت کننده در 5 درون مایه شامل مواجهه با بحران (بستر)، فراز و نشیب ها (شرایط علی)، از دست دادن هویت (پدیده)، حمایت همه جانبه (عوامل مداخله گر)، تلاش برای بازسازی زندگی (راهبرد) و پیوند زندگی با ماستکتومی به عنوان پیامد می باشد که دارای زیر طبقات بود.
    بحث و نتیجه گیری
    تطابق مشارکت کنندگان با ماستکتومی از یک فرایند پیچیده تبعیت می کند. بیماران به دلیل از دست دادن ناگهانی سلامتی و تغییر در تصور از جسم خود، تنش های و محدودیت های زیادی را تجربه می کنند. لذا آگاهی کادر درمان از این فرایند می تواند در جلسات مشاوره و آموزش به بیمار جهت تسهیل پذیرش و اتخاذ رویکردهای مثبت مقابله ای و بازگشت به زندگی آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: سرطان پستان، ماستکتومی، زنان جوان، تطابق، گراندد تئوری
  • مریم مسگرزاده، سمیرا اروجلو، مرضیه ابراهیمی، رحیم بقایی* صفحات 919-925
    پیش زمینه و هدف
    هدف اصلی گروه ارائه دهندگان خدمت، جلب رضایت بیماران است. ارزیابی میزان رضایت مادر به عنوان مشتری دریافت کننده خدمات بهداشتی درمانی یکی از شاخص های بررسی کیفیت این خدمات است. یافتن جنبه هایی از خدمات که موجب نارضایتی مراجعین می شود و سعی در برطرف نمودن آن ها می تواند موثرترین و کم هزینه ترین راه افزایش کیفیت خدمات ارائه شده باشد. این مطالعه باهدف تعیین رضایت مادران از مراقبت های ارائه شده در بخش زایمان بیمارستان قمر بنی هاشم خوی در سال 1391 انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 385 نفر از زنان بستری در بخش زایمان بیمارستان قمر بنی هاشم خوی که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت نمونه گیری آسان موردمطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه پژوهشگر ساخته شامل بخش اطلاعات جمعیت شناختی و فرم سنجش رضایت مادران باردار (حاوی 27 سوال با طیف لیکرت) بود. جهت اعتبار پرسشنامه از اعتبار محتوا و جهت پایایی آن از آلفای کرونباخ استفاده شد (0/9= ᾳ). پرسشنامه قبل از ترخیص مادران از طریق مصاحبه تکمیل گردید. داده ها با استفاده از شاخص های آماری توصیفی و آزمون کای اسکوئر در سطح معنی داری 0/05 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    رضایت کلی مادران از مراقبت های ارائه شده در بخش زایمان 80/15 درصد، مراقبت های ارائه شده قبل از زایمان 77/17 درصد، حین زایمان 77/96 درصد و بعد از زایمان 77/49درصد بود. کمترین سطح رضایت مادران باردار از توضیحات لازم در زمینه تغذیه نوزاد، نحوه مراقبت از نوزاد، نحوه مراقبت از خود پس از زایمان و شرایط فیزیکی اتاق درد و اتاق زایمان (2/6 درصد کاملا راضی) بود.
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نیاز آموزش حین ترخیص بیماران، مسئولان بیمارستان می توانند با پایه ریزی مراقبت های زایمانی بیمار محور، آموزش در رابطه با مراقبت و ایجاد محیط فیزیکی مناسب برنامه هایی برای رفع نقص های موجود در این زمینه تنظیم کنند تا بتوانند رضایت بیشتر مادران را جلب کنند.
    کلیدواژگان: رضایت، مادران، مراقبت های حین زایمان، مراقبت های پس از زایمان
  • اسماعیل مقصودی، معصومه همتی مسلک پاک*، سیامک شیخی، حمیدرضا خلخالی صفحات 926-934
    پیش زمینه و هدف
    افزایش روزافزون جمعیت سالمندان، مستلزم توجه هر چه بیشتر به سازگاری مثبت با این دوره حساس از زندگی می باشد. بهره گیری ازنظریه های پرستاری به ویژه الگوی سازگاری روی در تبدیل رفتارهای ناسازگار به رفتارهای سازگار و نهایتا ارتقاء عزت نفس سالمندان، می تواند موثر باشد. مطالعه حاضر جهت تعیین تاثیر اجرای برنامه مراقبتی بر اساس الگوی سازگاری روی بر عزت نفس سالمندان خانه های سالمندان ارومیه انجام شده است.
    مواد و روش کار
    پژوهش حاضر، مطالعه ای تجربی از نوع قبل و بعد می باشد. 60 نفر از سالمندان که شرایط ورود به مطالعه را داشتند به صورت در دسترس انتخاب شدند و به طور تصادفی به دو گروه کنترل (30 نفر) و مداخله (30 نفر) تخصیص داده شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ بود که قبل و بعد از مداخله در دو گروه تکمیل شد. برنامه مراقبتی بر اساس نتایج حاصل از فرم بررسی و شناخت روی، طراحی و در گروه مداخله به صورت دو جلسه آموزش عمومی سالمندان و چهار جلسه انفرادی در جهت دست کاری محرک های اصلی در طول 5/1 ماه اجرا و 1 ماه پیگیری شد. تجزیه وتحلیل داده ها به وسیله نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی و استنباطی انجام شد.
    یافته ها
    نتایج این مطالعه بیانگر آن بود که میانگین نمرات عزت نفس سالمندان بعد از مداخله در دو گروه تفاوت آماری معنی دار دارد (P< 0.001). میانگین نمرات عزت نفس سالمندان در گروه مداخله بعد از اجرای برنامه مراقبتی افزایش یافت که آزمون آماری تی زوج این افزایش را معنادار نشان داد (P< 0.001).
    بحث و نتیجه گیری
    اجرای برنامه مراقبتی بر اساس الگوی سازگاری روی تاثیر مثبتی در افزایش عزت نفس سالمندان داشت؛ بنابراین توصیه می شود ارائه دهندگان مراقبت های بهداشتی و پرستاران با تقویت سازگاری در سالمندان بر اساس تئوری های پرستاری و برنامه ریزی مراقبتی باعث بهبود عزت نفس سالمندان خانه های سالمندان شوند.
    کلیدواژگان: الگوی سازگاری روی، عزت نفس، سالمندی
  • عبدالله خرمی مارکانی*، فریده یغمایی، محمد خدایاری فرد، علیرضا دیدارلو، لیلا مختاری صفحات 935-942
    پیش زمینه و هدف
    تندرستی معنوی به عنوان یکی از پیشگویی کننده های سلامتی اطلاعات مهمی درباره نیازهای مراقبت بهداشتی و توانایی مقابله افراد با بحران های سلامتی فراهم می کند. بررسی ویژگی های روان سنجی و تطبیق فرهنگی ابزارها به پژوهشگران کمک می کند تا از روایی و پایایی ابزارهای مورداستفاده در جوامع مختلف اطمینان حاصل نمایند. هدف از انجام این پژوهش ترجمه و روان سنجی «مقیاس تندرستی معنوی» پالوتزیان و الیسون (1983) در نمونه پرستاران انکولوژی بود.
    مواد و روش ها
    این پژوهش یک مطالعه با طرح اکتشافی است که در آن 130 نفر از پرستاران شاغل در 12 بیمارستان وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران و ایران به عنوان نمونه مورداستفاده قرار گرفتند. ابتدا مقیاس تندرستی معنوی«پالوتزیان و الیسون (1983) بر اساس الگوی وایلد و همکاران (2005) ترجمه و تطبیق فرهنگی شد. سپس روایی محتوایی، صوری، ملاکی، سازه و پایایی آن به ترتیب توسط کارشناسان با استفاده از شاخص روایی محتوا، ضریب همبستگی، تحلیل عاملی، ضریب آلفاکرونباخ و آزمون مجدد موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    با شاخص روایی محتوا با نقطه برش 75 درصد از»مقیاس تندرستی معنوی«هیچ عبارتی حذف نشد. همچنین گویه های شماره 5 و 10 مقیاس به نظر شرکت کنندگان در پژوهش مبهم و غیرقابل درک بود که اصلاحات لازم در آن ها انجام شد. تحلیل عاملی نشان دهنده دوعاملی بودن مقیاس مذکور بود. همچنین در بررسی روایی ملاکی مقیاس، همبستگی مقیاس با شاخص معنویت تندرستی دیلمن و همکاران (0/465 = r و 0/001> P) معنی دار بود. آلفای کرونباخ خرده مقیاس»تندرستی وجودی«و»تندرستی مذهبی«به ترتیب 0/78= α و 0/64 = α و ضریب پایایی آزمون مجدد در دو بار اجرای مقیاس و به فاصله 2 هفته 0/56= ICC بود.
    بحث و نتیجه گیری
    نسخه فارسی مقیاس تندرستی معنوی پالوتزیان و الیسون از روایی و پایایی مناسب در جمعیت پرستاران انکولوژی برخوردار است. کاربرد آن در سایر پژوهش های پزشکی و پرستاری پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: روان سنجی، مقیاس تندرستی معنوی، پرستاران انکولوژی
  • مریم حاجی اسماعیل لو*، ابراهیم محمدی، حمیدرضا فرخ اسلاملو صفحات 943-949
    پیش زمینه و هدف
    یکی از نگرانی های زنان در مورداستفاده از وسیله داخل رحمی (IUD)، ترس از ایجاد درد و ناراحتی هنگام IUD گذاری است. مراقبین بهداشتی معمولا درد را کمتر از میزانی که بیمار تجربه می کند، تخمین می زنند. این مطالعه، مقایسه ای بین درد تخمین زده شده توسط مراجعین و ماماها با حداکثر درد گزارش شده توسط زنان در طی فرایند IUD گذاری هست.
    مواد و روش ها
    این مطالعه روی 126 زن داوطلب IUD گذاری در مراکز بهداشتی درمانی شهرستان ارومیه انجام گرفت. درد در مراحل مختلف IUD گذاری توسط مقیاس دیداری سنجش درد (VAS) صفر تا 10 سانتی متری اندازه گیری شد. ماماها پس از پایان IUD گذاری میزان درد زنان را تخمین زدند و داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی اسپیرمن و ویلکاکسون و آمار توصیفی با استفاده از نسخه بیستم نرم افزار SPSS آنالیز شد.
    یافته ها
    میانگین حداکثر درد گزارش شده توسط نمونه ها 2/15 ± 4/56 بود. بین میانگین درد پیش بینی شده قبل از انجام فرایند IUD گذاری توسط نمونه ها و نیز درد تخمین زده شده توسط ماماها با حداکثر درد گزارش شده توسط نمونه ها همبستگی مثبت دیده شد (0/001> P). میانگین درد تخمینی توسط ماماها و حداکثر درد گزارش شده در فرایند IUD گذاری توسط نمونه ها تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (0/001> P).
    بحث و نتیجه گیری
    ماماها درد حین IUD گذاری را کمتر از میزانی که زنان تجربه می کنند، تخمین می زنند. سوال در مورد میزان درد پیش بینی شده از زنان داوطلب در مشاوره قبل از IUD گذاری می تواند مفید باشد تا در صورت پیش بینی درد متوسط تا شدید از روش های کاهش درد موثر در کاهش درد IUD گذاری استفاده گردد.
    کلیدواژگان: جایگذاری IUD، تخمین درد، ماما
  • شایسته صالحی، مرضیه ضیایی راد*، مریم روزبهی بابادی، صدیقه فیاضی صفحات 950-958
    پیش زمینه و هدف
    فنیل کتونوریا یک بیماری متابولیک کودکان با عقب ماندگی شدید ذهنی است. مادران این کودکان نقش مراقبت و آموزش کودک را بر عهده دارند که می تواند بر کیفیت زندگی آن ها تاثیر بگذارد. این مطالعه باهدف تعیین تاثیر به کارگیری الگوی خود مراقبتی اورم بر کیفیت زندگی مادران دارای فرزند مبتلا به فنیل کتونوریا انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه نیمه تجربی است که بر روی 31 مادر دارای فرزند مبتلا به فنیل کتونوریا مراجعه کننده به بیمارستان امین شهر اصفهان اجرا گردید. ابزار گردآوری اطلاعات شامل، اطلاعات جمعیت شناختی، فرم نیازسنجی مبتنی بر الگوی اورم و ابزار سنجش کیفیت زندگی SF- 36 بود. ابتدا نمرات کیفیت زندگی پیش آزمون تعیین و پرسشنامه بررسی وضعیت سلامت تکمیل گردید. سپس نیازهای آموزشی مشخص شد و اقدامات آموزشی حمایتی در دو جلسه دوساعته به صورت انفرادی به مدت دو ماه داده شد. یک ماه پس از آخرین جلسه، پرسشنامه کیفیت زندگی مجددا تکمیل و داده ها توسط نرم افزار SPSS16 با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تی زوجی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    پس از به کارگیری الگوی خودمراقبتی میانگین کل کیفیت زندگی از 64/58به 113/80 بعد از مداخله ارتقاء یافت که ازلحاظ آماری(5%> P) معنی دار بود.
    بحث و نتیجه گیری
    اجرای برنامه های خودمراقبتی بر اساس نیازهای آموزشی می تواند در ارتقاء کیفیت زندگی مادران دارای فرزند فنیل کتونوریا و سایر مادران با وضعیت مشابه موثر باشد؛ بنابراین ضروری است تا در مراکز مربوطه با توجه به نیازهای مادران، اقدامات آموزشی، حمایتی براساس الگوی اورم انجام گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، فنیل کتونوریا، خود مراقبتی
  • بهاره عزیزی نژاد*، رحیمه پورحیدر، ژیلا رنجی، زعفر قلی نژاد صفحات 959-964
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت اعتیاد به اینترنت در میان دانشجویان و رابطه آن با اضطراب و مولفه های شخصیتی انجام گردید.
    مواد و روش کار
    بدین منظور 300 نفر دانشجو (167 پسر و 133 دختر) از دانشگاه علوم پزشکی ارومیه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند و به سه پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 1998)، اضطراب (نجاریان و همکاران، 1375) و تیپ شخصیتی A یا B پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون و آزمون t مستقل انجام گرفت.
    یافته ها
    یافته ها حاکی از آن بود که میزان شیوع اعتیاد به اینترنت در پسرها بیشتر از دخترها می باشد (P<0. 005)، بین اعتیاد به اینترنت و اضطراب رابطه معنادار مثبت وجود دارد (P<0. 01)، همچنین افراد تیپ A نسبت به تیپ B بیشتر به اینترنت معتاد می شوند (P<0. 005) و متغیرهای جنسیت، اضطراب و رشته تحصیلی می توانند اعتیاد به اینترنت را به طور معناداری پیش بینی کنند (P<0. 005).
    بحث و نتیجه گیری
    به طورکلی با شناخت عوامل زمینه ساز می توان به افراد مستعد اعتیاد به اینترنت در استفاده بهینه از اینترنت کمک کرد.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، اضطراب، مولفه های شخصیتی
  • مرضیه ساعی قره ناز، گیتی ازگلی*، میرامیر آغداشی، فاطمه سلمانی صفحات 965-972
    پیش زمینه و هدف
    پوکی استخوان در زنان مشکل بهداشتی رو به افزایشی است که با عوارض غیرقابل جبرانی همراه است. با توجه به اهمیت فراوان نقش عوامل باروری بر روی تراکم استخوان زنان، مطالعه حاضر باهدف تعیین ارتباط عوامل باروری زنان با کاهش تراکم استخوان انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی-مقطعی تعداد215 نفر از زنان30 سال به بالا که فاقد بیماری های موثر بر تراکم استخوان بودند به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه دوقسمتی حاوی اطلاعات دموگرافیک و چک لیست عوامل باروری (سن منارک، سن یائسگی، تعداد زایمان، تعداد سقط، مدت شیردهی، مدت مصرف قرص ضدبارداری خوراکی، مدت مصرف آمپول ضدبارداری) بود. میزان تراکم استخوان با فن DEXA با استفاده از دستگاه هالوژیک در ناحیه L1-L4 و گردن استخوان ران محاسبه گردید. جهت آنالیز داده ها از نرم افزار Spss ویرایش 17و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی استفاده شد.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد میانگین و انحراف معیار سن، قد، وزن و شاخص توده بدنی نمونه ها به ترتیب 8/4±54/36سال و 6/30±155/53 سانتیمتر و 10/99±72/05 کیلوگرم 4/64±29/88 متر2 /کیلوگرم بود، از بین افراد موردبررسی163(75/8 درصد) نفر یائسه و 52(24/2 درصد) نفر غیر یائسه بودند. در این مطالعه مطابق مدل رگرسیون از بین عوامل باروری موردبررسی، تعداد زایمان تنها عامل پیش بینی کننده تی اسکور گردن استخوان ران و مهره های کمری در زنان یائسه موردمطالعه بود (0/05> p) و مدت شیردهی با ضریب رگرسیون مثبت در ناحیه گردن استخوان ران در گروه زنان غیر یائسه و مدت مصرف قرص ضدبارداری با ضریب رگرسیون منفی در هر دو ناحیه موردبررسی در زنان غیر یائسه تفاوت آماری معناداری داشت (0/05> p).
    بحث و نتیجه گیری
    با توجه به نقش کلیدی عوامل باروری در تراکم استخوان زنان ضروری است تا در سنین باروری تدابیر و اقدامات بهینه ازنظر دریافت کلسیم و دیگر مواد مغذی و تعدیل شیوه زندگی زنان صورت گیرد تا با کمرنگ کردن نقش منفی عوامل باروری از عواقب گرانبار پوکی استخوان در سنین غیر باروری جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: تراکم استخوان، عوامل باروری، پوکی استخوان
|
  • Baghaee R., Soheili A.*, Moradi Y., Roohi F., Esmaelimogadam M Pages 883-889
    Background and Aims
    Incidence of medical emergencies in the dental office is not uncommon and is challenging for the dentist and the patient. Cardiopulmonary arrest is one of the most important medical emergencies and CPR is a vital component and the first step in responding to it, Therefore, having knowledge in this field is essential for dental students. This study aimed to determine the Level of Knowledge and Attitude in Dentistry students about Principles of CPR.
    Materials and Methods
    This cross sectional study was conducted on 60 dentistry clinic students in Urmia University of Medical Sciences. Data collecting instrument was a researcher-made questionnaire with 56 items in 4 parts: Demographic, knowledge of basic CPR, knowledge of advanced CPR, and attitudes about CPR. After entering the collected data to the SPSS (19) program, data analysis was performed by using descriptive-analytical statistics.
    Results
    The results indicated that from 60 participants in the study, 38/3% were male and 94/2% were single, and the mean age was 23/84. Level of knowledge about principles of basic and advanced CPR was very poor. 95% of the participants did not have any theoretical and practical training during their education in this regard. Also, none of the samples had the background of observation or participation of CPR.
    Conclusion
    The findings confirm that level of knowledge of clinic students of dentistry in the field of CPR is not appropriate. Therefore, effective steps must be taken to enhance the level of knowledge and attitude of dentistry students. It is suggested to organize workshops or to submit protocols about CPR and especially to corporate specific theoretical and practical CPR courses in the pre-clinic or clinic curriculum in the dentistry schools.
    Keywords: Cardiopulmonary Resuscitation (CPR), Dentistry students, Knowledge, Attitude
  • Mina Hosseinzadeh*, Mahin Naderifar Pages 890-898
    Background and Aim
    Adolescent pregnancy is a complex issue, and it is considered as a social- health problem. Present study aimed to examine the experiences of teenage mothers of their pregnancy and motherhood in Tabriz city.
    Materials and Methods
    In this qualitative phenomenological study, purposive sampling was used to select participants among women referred to Tabriz health centers, and it continued up to data saturation. The data were collected through semi-structured interviews with 11 adolescent mothers in the age of 15-19 years and were analyzed using conventional content analysis.
    Results
    6 categories including need to family support, need to education, physical complications, religious beliefs, feeling of capability and maturation and negative feelings due to early pregnancy and parenting were merged. Comprehensive support and achieving to self-esteem were the main themes that were identified in this study.
    Conclusion
    Becoming a mother during the adolescence is a difficult struggle because of inexperience, unprepared for motherhood and relying on others for support. Based on the findings of this study, adolescent mothers need to get a comprehensive support. In addition doing motherhood responsibility properly can help achieving mothers’ self-esteem. Support of spouse, family members, and also health care providers to this vulnerable group can have a positive impact on physical and emotional condition of adolescent mothers and their infants.
    Keywords: Adolescent Pregnancy, Mothering, Women\'s health, qualitative research
  • Dr. Ali Fakhr, Movahedi, Dr. Monir Nobahar, Masoomeh Bolhasani Pages 899-907
    Background and Aim
    Agitation of patients undergoing mechanical ventilation can influence their vital signs and treatment process. Vital signs increased due to patients’ agitation, and it can delay patient’s healing process. Therefore, this study aimed to determine the effect of touch on the vital signs of agitated patients undergoing mechanical ventilation.
    Materials and Methods
    This study was a quasi-experimental study with pretest-posttest design that performed on 35 agitated patients (with Richmond scores of +2-+4) that undergone mechanical ventilation. Intervention applied in two modes: being present beside patient with and without wrist touching. The vital signs (heart rate, respiration rate, temperature, systolic and diastolic blood pressure) measured before and after intervention. Finally the data analyzed by descriptive and inferential (kolmogorov-smirnov and t tests) statistics in 5% p-value.
    Results
    Results showed in presence on patients besides mode with wrist touching, there was a significant decrease in heart rate, respiration and systolic blood pressure to another mode (P<0.001). However, there was no significant difference in temperature (P=0.651) and diastolic blood pressure (P=0.116) in two modes.
    Conclusion
    The findings shows applying touch in agitated patients undergoing mechanical ventilation can be considered as an appropriate strategy in controlling vital signs.
    Keywords: Mechanical ventilation, agitation, touch, vital signs
  • Dr. Nasrin Elahi*, Maryam Kaardani, Dr. Fatemeh Alhani, Shahriar Salehi Tali Pages 908-918
    Background and Aim
    Mastectomy is the most common treatment for breast cancer in Iran. Therefore, with increasing numbers of patients, evaluating their compatibility becomes apparent. The purpose of this study was to explain process of the compatibility with mastectomy in young women undergoing chemotherapy.
    Materials and Methods
    This study is a grounded theory approach that participants were chosen purposefully based on theoretical sampling. The data were collected through semi-structured interviews and the process were continued until data saturation. The data simultaneously were collected and analyzed by using Strauss and Corbin approach. Validity of the data were confirmed based on Lincoln and Goba criteria.
    Results
    The findings showed that the process of compatiblity in 23 young women participating mastectomy undergoing chemotherapy can be catogorized in 5 themes including crisis (context) ups and downs (condition), and loss of identity (phenomenon), vast support (confounders), trying to rebuild lives (strategy) and the Transplantation alongside living with mastectomy, which inturn had subcategories.
    Conclusion
    The study revealed that process of compliance of young women with mastectomy obeys a complex process. By paying attention to t hese patients who have the fear of sudden health loss, and change in the perception of the body image, one can understand that they experienced severe stress and limitations. Therefore, the medical team can inform this process to the patients by counseling and educating them to facilitate its acceptance and adoption.
    Keywords: Breast cancer, Mastectomy, Young women, adaptation, Grounded Theory
  • Maryam Mesgarzade, Samira Orujlu, Marzie Ebrahimi, Dr. Rahim Baghaei* Pages 919-925
    Background and Aims
    The main purpose of service providers groups is patient satisfaction. Assessment of mother satisfaction as a customer receiving health services is one of the indicators to evaluate the quality of these services. Find aspects of the services that is caused patient dissatisfaction and try removing them can be most effective and least costly way to increase the quality provided services. This study was conducted to determine the mothers's satisfaction from provided care in delivery unit in the Khoy Qamar Bani Hashem hospital in 2012.
    Materials and Methods
    In this descriptive cross-sectinal study, 385 admitted women in delivery unit in the Khoy Qamar Bani Hashem hospital that they had inclusion criteria, attended in Convenience sampling way. Data collection tools was a questionnaire including demographic information and mothers satisfaction assessment form (containing 27 questions with Likert scale). Questionnaire validity and reliability was done by content validity and Cronbach's alpha (ᾳ=0/9). Mothers satisfaction assessment questionnaire was completed before discharge by interview. Data analysis was done by descriptive statistical indicators and chi2 tests 0/05 Significant level.
    Results
    Mothers overall satisfaction of provided care in delivery unit was 80/15 percent, mothers satisfaction of provided care before delivery 77/17 percent, during delivery 77/96 percent and after delivery 77/49 percent. the least mothers satisfaction level was explanation about infant feeding, newborn care, postpartum care and the physical conditions of labor and delivery room (2/6 percent completely satisfied).
    Conclusion
    According to the need to educate patients on discharge, hospital authorities should set programs to eliminate existing deficiencies by laying the foundation for patient centered delivery care, education and appropriate physical environment in order to improve mothers satisfaction.
    Keywords: Satisfaction, Mothers, Care in during child birth, Postpartum care
  • Esmaiel Maghsoodi, Dr Masumeh Hemmati, Dr Siamak Sheikhi, Dr Hamid Reza Khalkhali Pages 926-934
    Background and Aim
    Increasing elderly population requires more attention to positive adaptation with this critical period of life. Applying nursing theories, particularly the Roy adaptation model can be effective in converting maladaptive into adaptive behavior, and ultimately enhancing the self-esteem of the elderly. This study tries to evaluate the effect of implementing care plan application based on Roy Adaptation Model on the self- esteem of the elderly people in Urmia nursing homes.
    Materials and Methods
    The present study is an experimental pre and post test one. 60 elderly people who have inclusion criteria were selected through available sampling and were randomly divided into two groups of control (30) and intervention (30). Data collection tool was Rosenberg Self-esteem questionnaire that was completed before and after the intervention. The care plan was designed based on results that obtained from Roy assessment forms and was implemented as two sessions of the Elderly’s General Education and four individual sessions in order to manipulate the principal stimulants during a month and a half and was followed for a month. The data were analyzed via SPSS software v. 16, using descriptive and inferential statistical testes.
    Results
    Results showed that after intervention, the mean score of self-esteem in elderly were statistically significant between the two groups (P< 0.001). Elderly’s mean score of self-esteem in the intervention group after implementing care plan was increased. The Paired t-test showed a significant increase (P< 0.001).
    Conclusion
    Implementing care plan based on Roy adaptation model had a positive influence on improving self- esteem of the elderly people. Therefore, nurses and other eldercare providers are suggested to reinforce adaptation in elderly, according to the nursing theories and health care programs, to improve self- esteem in the elderly in nursing homes.
    Keywords: Roy Adaptation Model, Self, Esteem, Elderly
  • Dr Abdolah Khorami Markani, Dr Farideh Yaghmaei, Dr Mohammad Khodayari Fard, Dr Alireza Didarloo, Leila Mokhtari Pages 935-942
    Background and Aims
    Spiritual wellbeing is one of health predictors that provide important information about health care needs and help the individuals to cope with health crises. P sychometrics a ssessment and evaluation of research instruments can help researchers to ensure their validity and reliability to be used in different communities. The aim of this study was translation and evaluation of the psychometrics role of Paloutzian and Ellison’s spiritual wellbeing according to Wild and colleagues (2005) method.
    Materials and Methods
    This study has a n exploratory design that recruited 130 oncology nurses working in 12 hospitals of Shahid Behesahti, Tehran, and Iran medical sciences universities by census method. First the “Paloutzian and Ellisson spiritual wellbeing scale (1983) was translated and adapted based on Wild and colleagues’ (2005) method. Then its content, face, criterion and construct validity as well as its reliability was determined by using CVI, correlation coefficient, factor analysis, alpha chronbach and test retest ways.
    Results
    By using CVI with 75% cut off point, no item was deleted from spiritual wellbeing scale. N umber 5 and 10 items had some ambiguity from participants’ point of view that we did some modifications. Factor analysis results indicated that the scale had two domains. In order to obtain criterion validity of scale, we used the Dealman and colleagues spirituality index of wellbeing as criterion indicating that the two instruments correlations was r= 0/46. Chronbach alpha coefficient of s piritual wellbeing and religious wellbeing subscales were α= 0/78 and α= 0/64 respectively. Reliability coefficient was (r = 0/56) which was obtained by using test retest in two administrations of scale with 2 weeks interval.
    Conclusion
    Persian version of ‘ Paloutzian and Ellisson ’ spiritual wellbeing scale (1983) has a proper validity and reliability in oncology nurses population. We suggest the application of it in other medical and nursing studies.
    Keywords: Psychometric Properties, Spiritual Wellbeing Scale, Oncology Nurses
  • Maryam Hajiesmaello*, Dr Ebrahim Mohammadi, Dr Hamidreza Farrokh, Esamlou Pages 943-949
    Background and Aims
    One of the concerns during IUD insertion is fear of pain and discomfort. Providers usually underestimate client`s pain. This study compares midwives assessment of pain and maximum client pain in the IUD insertion procedure.
    Material And Methods
    One hundred and twenty six women that wanted to insert IUD were included in the study at Urmia health centers. Participants rated the pain using Visual Analogue Scale (VAS) 0-10 cm at different times. Midwives assessed clients` pain just after termination of the IUD insertion process. Spearman and Wilcoxon tests and also descriptive analysis were used to analysis data using the SPSS v. 20 Software.
    Results
    Mean maximum client pain was 4.56 ± 2.15. There was a positive correlation between the anticipated client pain before IUD insertion and also estimated pain by midwives with the maximum pain reported by participants (p<0.001). There was a significant difference between the mean pain score estimated by midwives and the maximum patient pain during the IUD insertion procedure (p<0.001).
    Conclusion
    Midwives underestimate the pain during IUD insertion. Question of anticipated patient pain might be helpful in counseling process prior to the IUD insertion procedure and also in probable selecting pain decreasing routes.
    Keywords: IUD insertion, estimated pain, midwife
  • Dr. Shayesteh Salehi, Marzieh Ziaeirad*, Maryam Ruzbehi Babady, Sedigeh Fayazi Pages 950-958
    Background and Aim
    Phenylketonuria is a childrenʾs metabolic with severe mental retardation. The mothers of these children are responsible for the caring and education of their children. This can affect their quality of life. This study is carried out with the goal of determining the effect of applying Orem self-care model on the quality of life of the mothers having children with phenylketonuria.
    Materials and Methods
    This is a quasi-experimental study that conducted on 31 mothers of children with phenylketonuria who had file in Amin hospital in Isfahan city. Data collection tools consisted of demographic information, health status form base on Orem model and the instrument of quality of life measurement SF-36. Quality of life Scores were determined in a pre-test and the health status forms were completed. Then educational needs were determined and essential education was given during two sessions (2 hours) within two months, individually. After one months of the last educational session, the quality of life questionnaire was completed again and the results were analyzed by SPSS-16 software using descriptive statistics, paired T test, one way ANOVA and χ2.
    Results
    After applying Orem self-care model, the mean of quality of life in total were improved from 64/58 before intervention to 113/80 after intervention which is statistically meaningful (P value<0/05).
    Conclusion
    Application of self-care programs based on educational needs can enhance quality of life of mothers having children with Phenylketonuria and others with the same condition.
    Keywords: Quality of life, Phenylketonuria, Self care
  • Azizi Nejad*, Porheydar, Ranji, Golinezhad Pages 959-964
    Background and Aim
    The main goal of this research is study of the internet addiction amount among students and its relationship between personality elements and anxiety
    Materials and Methods
    The statistical population included all students of Urmia Medical Sciences University in which 300 individuals including (167 males and 133 females) and choosing by stratified sampling. They answered to three questionnaires such as Yang internet addiction (1998), Anxiety of Najarian (1375) and A & B personality type. Data analysis is performed by SPSS software and using descriptive and inferential statistics such as Pearson correlation, regression and independent t test.
    Results
    The results show that amount of males internet addiction is more than females (P<0. 005). There is positive and significant relationship between internet addiction and anxiety (P<0. 01). Also persons with A personality type be accustomed more than persons with B personality type (P<0. 005) and variables such as gender, anxiety and academic field can predict internet addiction significantly.
    Conclusion
    In general it can be helped to make optimal use of the internet to susceptible individuals of internet addiction with the underlying factors.
    Keywords: Internet addiction, Anxiety, Personality elements
  • Marzieh Saeigharenaz, Dr. Gity Ozgoli*, Dr. Mir Amir Aghdashi, Fatemeh Salmany Pages 965-972
    Background and Aim
    Osteoporosis in women is a growing public health problem that is associated with irreversible effects. With regard to the important role of reproductive factors on bone mineral density in women that this study will be done with the aim of determining the relationship between fertility factors and decreased bone density in women.
    Materials and Methods
    In this descriptive - cross sectional study, 215 women above 30 who were free of diseases affecting bone density were selected using available sampling. The tool for collecting data was a two-part questionnaire with demographic information and a checklist of fertility factors. Bone density was calculated with DEXA technique using Hologic device in area L1-L4 and Femoral neck. Spss 17th Edition and statistical analysis tests were used for data analysis.
    Results
    The findings showed that mean and SD of age, height, weight and BMI of samples, were respectively 54. 36±8 year. and 155.53± 6.30 cm and 72.05± 10.99 Kg and 29.88 ± 4.64 Kg / m 2.Among participants 163 (75.8%) were postmenopausaland 52 (24. 2%) were premenopausal. According to the regression model, among fertility factors studied, the number of delivery is the only predictor of femoral neck and lumbar spine T-score in postmenopausal women studied (p <0.05). Breastfeeding duration had a significant relationship with rate of positive changes in femoral neck in premenopausal women and duration of use of contraceptive pills with negative changes rates in both areas studied found in premenopausal women (p <0.05).
    Conclusion
    Given the key role of reproductive factors on bone density in women, it is necessary to apply optimal measures and contrivance in reproductive ages in terms of calcium intake and other nutrients and lifestyle adjustments in order to prevent the burden some consequences of osteoporosis in nonreproductive ages by reducing the negative role of fertility factors.
    Keywords: bone density, Reproductive factors, Osteoporosis