فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 36 (پاییز 1393)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 36 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هادی خانیکی*، حمید عابدی صفحه 11
    روحانیون، به عنوان اصلی ترین «گروه مرجع» در بین متدینین جامعه ایران به شمار می آیند که هر گونه جهت گیری در عقاید، اندیشه ها و رفتار و سبک زندگی آنها، می تواند تاثیرات عمیقی در جامعه مذهبی و حتی غیر مذهبی (با توجه به این که حکومت ایران، حکومتی دینی و تحت نظارت رهبران دینی است) بر جای بگذارد. رویکرد مثبت و باز حوزه علمیه قم نسبت به پذیرش تکنولوژی های نوین ارتباطی باعث شده است، اقبال به استفاده از جدیدترین وسایل ارتباطی به منظور تحصیل، تحقیق، تبلیغ و تعامل موثر با فضای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی جامعه و جهان، در بین روحانیون بسیار چشم گیر باشد و همین امر، طلاب علوم دینی را از کنج حجرات بیرون آورده و آنها را به صحن علنی جامعه بین المللی (در مصاف با انواع دیدگاه ها، نگرش ها و سلیقه های فکری، عقیدتی، فرهنگی، ارزشی و رفتاری متنوع) وارد کرده است. این پژوهش بر آن است با بهره گیری از نظریه های ارتباطاتی مرتبط با تاثیرات فرم و محتوای رسانه ها بر مخاطبان، تاثیرات رسانه اینترنت را بر نگرش فرهنگی روحانیون بررسی نمایید. برای این منظور، از روش پیمایش و تکنیک پرسشنامه برای جمع آوری اطلاعات از جامعه آماری پژوهش (روحانیون شهر قم) استفاده گردید که از طریق دو مرحله نمونه گیری (خوشه ایو در دسترس) ابتدا مدارس حوزوی و سپس واحدهای تحقیق (طلاب علوم دینی) برای جمع آوری اطلاعات مشخص گردیدند. تجزیه و تحلیل اطلاعات جمع آوری شده، نشان می دهند که بین استفاده از اینترنت (در دو بعد میزان استفاده و نوع محتوای مورد استفاده) با نگرش فرهنگی روحانیون ارتباط معنا داری وجود دارد؛ بدین ترتیب که نگرش فرهنگی روحانیونی که به میزان زیادتری از اینترنت استفاده می کنند، بیشتر به سمت نوگرایی تمایل دارد و بر عکس هر چه میزان استفاده از اینترنت کم باشد، نگرش فرهنگی آنها بیشتر به سمت سنت گرایی میل می کند. همچنین هر چه روحانیون، محتوایی که در چارچوب اخلاقی، شرعی، قانونی یا صنفی آنها قرار دارد را مورد استفاده قرار می دهند، نگرش آنها سنتی تر و هر چه قدر محتوای خارج از این چارچوب را مورد استفاده قرار می دهند، نگرش فرهنگی نوگرایانه تری خواهند داشت.
    کلیدواژگان: تاثیر اینترنت، روحانیون، نگرش فرهنگی، سنت گرا، نوگرا
  • محمد تقی عباسی شوازی*، پوریا همایون صفحه 43
    این مطالعه پیمایشی با هدف مطالعه رابطه استفاده از تکنولوژی های نوین ارتباطی و انزوای اجتماعی در بین دانشجویان دانشگاه شیراز انجام شده است. 404 دانشجوی دختر و پسر با روش نمونه گیری چند مرحله ای از تمامی مقاطع تحصیلی بطور تصادفی انتخاب و پرسشنامه مربوطه را کامل کرده اند. این مطالعه تلاش کرده است با رویکردی زاویه بندی با استفاده از شاخص های متعدد به سنجش انزوای اجتماعی در دو بعد عینی (بی ارتباطی اجتماعی) و ذهنی (احساس تنهایی) بپردازد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که میزان استفاده از اینترنت با دو بعد انزوای اجتماعی رابطه معکوس و معنا داری دارد. اما این رابطه با میزان استفاده از موبایل معنادار نیست. نتایج این مطالعه حاکی از آن است که، از یکسو، تکنولوژی های نوین ارتباطی به خصوص اینترنت نه تنها منجر به کاهش روابط اجتماعی و انزوای افراد نشده اند، بلکه مکمل آنها بوده و آنها را تقویت نیز می کنند و از سوی دیگر، احساس تنهایی درک شده افراد را نیز کاهش می دهند. ما اطلاعاتی زیادی در مورد شبکه های اجتماعی آنلاین و آفلاین جوانان نداریم و تحقیقات آینده باید تمرکز خود را شبکه های اجتماعی افراد قرار دهند.
    کلیدواژگان: اینترنت، موبایل، روابط اجتماعی، انزوای اجتماعی، احساس تنهایی
  • مسعود کوثری*، شهرام زمانی سبزی صفحه 67
    قاراچوخا رمانی به زبان ترکی است که توسط یک زبانشناس به نگارش درآمده و در مدت کوتاهی مورد توجه جامعه ترک زبان قرار گرفته است. درون مایه چندگانه این داستان و حس نوستالژیکی که در خوانندگان ترک آذربایجانی بر می انگیزد، بسیار جالب توجه است. این مقاله در پی آن است که به فهم دریافت و تفسیر مخاطبان ترک زبان از رمان قاراچوخا بپردازد. در این تحقیق چگونگی کاربست تجربه زیسته خوانندگان در برساخت عناصر رمان مورد توجه قرار گرفته و نقش اجتماع تفسیری در دریافت متن و تولید معنا تحلیل شده است. برای فهم دریافت خوانندگان ترک زبان و نحوه اثرگذاری اجتماع تفسیری بر نحوه قرائت آنان از روش/ تکنیک گروه کانونی استفاده شده است. به این منظور با سه گروه افراد ترک آذربایجانی از طبقه های مختلف افراد دانشگاهی، غیردانشگاهی و تحصیل کرده هایی که کتاب خوان و رمان خوان حرفه ای نبودند و هیچگونه فعالیت مدنی نداشتند و تحصیل کرده های دانشگاهی که کتاب خوان حرفه ای بودند و فعالیت مدنی نیز داشتند، سه جلسه گروه کانونی برگزار شده و دیدگاه های آنان پس از مقوله بندی، تحلیل شده است. نتایج تحقیق حاکی از آن است که قرائت فعالیتی است اجتماعی که از تاریخ و زمینه اجتماعی محیط پیرامون و نیز از پس زمینه اجتماعی خواننده تاثیر می پذیرد و هر خواننده ای به هنگام قرائت متن از پیشینه اجتماعی، نگرش ها و باورهایش به عنوان منبع استفاده می کند.
    کلیدواژگان: زبان ترکی، ادبیات ترکی، فولکلور، اسطوره، فرهنگ، سورگون (مهاجرت)، قاراچوخا، دریافت، قرائت
  • اصغر احمدی*، فردوس آقاگل زاده، محمد علی خلیلی، حسینعلی قبادی، محمدرضا جوادی یگانه صفحه 95
    پژوهش حاضر با استفاده از نظریات متفکرانی هم چون وسنو، کالینز، باختین، معدل و با کمک روش سه سطحی فرکلاف، به تحلیل گفتمان سیاسی تنگسیر صادق چوبک پرداخته است. پرسش تحقیق حاضر، آن است که چگونه می توان این اثر را در نظم گفتمان سیاسی، به مثابه گفتمان، تلقی نمود و محتوای این گفتمان، چه گونه، شکل گرفته است؟ در این راستا، پس از تحلیل سطوح توصیفی و تفسیری گفتمان سیاسی آن، با تاکید بر فرضیه های پنج گانه، به مطالعه ی عوامل تاثیرگذار بر محتوای گفتمان مذکور پرداخته شده است. مهم ترین یافته های این پژوهش حاکی از آن است که براساس افق اجتماعی سال های نخستین دهه ی چهل، مبارزه به گفتمان حاکم، در دستور کار نویسنده قرار داشته است. این اثر ادبی، نه تنها در تقابل گفت وگویی با گفتمان حاکم، بلکه در گفت وگو با سایر گفتمان های موجود آن زمانه، شکل گرفته است. جهان اید ئولوژیکی حاکم بر آن دوران و منافع گروه ها و گفتمان های رقیب، به محتوای تنگسیر، جهت گیری خاصی داده است و به همین دلیل، کم ترین اثر را از سرمایه ی فرهنگی چوبک پذیرفته است، و برخلاف اغلب آثار وی، اثری متعهدانه و کاملا سیاسی، قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: تنگسیر، چوبک، تحلیل گفتمان، ادبیات داستانی سیاسی، وسنو، باختین، فرکلاف، کالینز، معدل
  • نعمت الله فاضلی*، حمیدرضا داودی صفحه 131
    مقایسه ی وضعیت کنونی شهر تهران با دیگر شهرهای جهانی نشان می دهد که صنایع فرهنگی با وجود ایفای نقشی بسزا در توسعه ی پایدار کلان شهرهای امروزی، نتوانسته جایگاه قابل قبولی در توسعه ی فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی تهران داشته باشد. بخش عمده ای از ظرفیت های «صنعت نشر» ایران، به شکلی انحصاری در کلان شهر تهران استقرار یافته و بدیهی است که مدیریت شهری با دامنه ی گسترده ی اختیارات و عملکرد خویش، نقش مهمی در تحول اقتصاد شهری به اقتصاد فرهنگ محور و دانش محور خواهد داشت. این مقاله در تلاش برای پاسخ به این پرسش است که «مدیریت شهری تهران برای رونق و شکوفایی صنعت نشر چه رویکردها و راهبردهایی را می تواند در پیش گیرد؟» در این راستا، به گردآوری داده ها با استفاده از روش تحقیق کیفی «نظریه مبنایی» و ابزار «مصاحبه ی جامع» پرداخته ایم. جامعه ی نمونه (شامل 16 نفر از ناشران و فعالان نشر، 8 نفر از مدیران فرهنگی تهران و 7 نفر از صاحب نظران)، با نمونه گیری هدفمند و روش گلوله برفی تعیین شد. مقوله ی مرکزی پژوهش نشان دهنده ی عدم توسعه گرایی اقدامات مدیریت شهری تهران در قبال صنعت نشر می باشد که مهم ترین نتیجه ی حاصل از آن کاستن از دخالت های مستقیم و غیرمستقیم مدیریت شهری در حوزه ی نشر است. مدیریت شهری تهران برای تحقق شرایط رشد و شکوفایی این صنعت، می تواند با اصلاح رویکردها و عملکردها، به سهم خویش، زمینه ی توسعه ی نشر را در تهران فراهم نماید. نویسندگان مقاله معتقدند که تاکنون رابطه ی بین «مدیریت شهری» با «صنعت نشر» به گونه ای که در این مقاله مورد مطالعه قرار گرفته، تبیین و تحلیل نشده است که این خود نشان دهنده ی جنبه های نوآورانه ی موضوعی و به کارگیری روش در پژوهش حاضر می باشد.
    کلیدواژگان: صنایع فرهنگی، اقتصاد فرهنگ، صنعت نشر، مدیریت شهری، تحقیق کیفی، نظریه مبنایی
  • سید علیرضا افشانی*، یاسین خرم پور، سجاد ممبینی صفحه 155
    این پژوهش به بررسی یکی از موضوعات مهم برای جامعه یعنی رابطه سرمایه فرهنگی و شادکامی پرداخته است. تحقیق از نوع پیمایشی بوده و داده ها با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری گردید. برای سنجش شادکامی از پرسشنامه استاندارد آکسفورد و برای سنجش سرمایه فرهنگی از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری تحقیق، کلیه دانشجویان دانشگاه یزد بوده که طبق فرمول کوکران، 368 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. یافته ها نشان داد بین ابعاد مختلف سرمایه فرهنگی و شادکامی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد، به طوری که هر چه سرمایه فرهنگی دانشجویان بالاتر برود، شادکامی آنها نیز بیشتر می شود. در بین ابعاد مختلف سرمایه فرهنگی، بعد تجسم یافته و پس از آن بعد سرمایه فرهنگی نهادی قوی ترین رابطه را با ابعاد شادکامی داشت. همچنین برای تبیین ارتباط بین دو متغیر از الگوسازی معادلات ساختاری استفاده شد که ضریب تاثیر 0/57 نشانگر رابطه مستقیم این دو متغیر بود.
    کلیدواژگان: سرمایه فرهنگی، شادکامی، سرمایه تجسم یافته، سرمایه نهادی، سرمایه عینی، دانشجویان، یزد
  • امید قادرزاده*، سید وحید میره بیگی صفحه 179
    نوشتن و درج مطالب روی اسکناس ها پدیده ای به نسبت نوین است که تفاسیر مختلفی درباره ی آن شکل گرفته اما تا کنون مورد بررسی علمی قرار نگرفته است. پژوهش حاضر، به منظور فهم شرایط، تعاملات و پیامدهای مربوط به اسکناس نویسی با روش نظریه ی زمینه ای انجام گرفته است. داده های این مطالعه از طریق تحلیل محتوای اسکناس نوشته ها و مصاحبه ی عمیق با اسکناس نویسان گردآوری شده است. با کمک روش نمونه گیری با حداکثر تنوع با 26نفر از مطالعین کلیدی مصاحبه شده است تا اشباع نظری حاصل گردد، نهایتا داده های گردآوری شده در قالب198 مفهوم،21 مقوله عمده و نهایتا یک مقوله هسته کدگذاری و تحلیل شده اند. نتایج مصاحبه با اسکناس نویسان کرمانشاهی نشان داد که کنش گران در واکنش به «ساخت محدود فرصت های سیاسی»، «اختلال رابطه ای»، «فشارمعیشتی» و «عقده و محرومیت» خویش به پدیده ی اسکناس نویسی روی آورده اند. در این میان «نبود منع قانونی» به عنوان زمینه ی تسهیل گر و «تاثیر رسانه های بیگانه» به عنوان شرایط مداخله گر عمل می کنند. کنش گران در راهبردهای خویش اسکناس نویسی را به منظور«ارتباط با دیگران»، «جلب توجه»، «ساخت کانال ارتباطی جدید»، و به مثابه «ابزار اعتراضی»،«کنش سیاسی مخفی»، «تخلیه ی روانی» و «تفنن» تجربه کرده و نیز برای «ترویج مذهبی» به کار می گیرند. آن ها «رسانه شدگی پول»، «مقاومت پنهان» و «آگاهی بخشی» را پیامدهای مثبت این امر و «آسیب اقتصادی» و «جلوه ی نامناسب ملی» را پیامدهای منفی آن تلقی می کنند. مقوله هسته نیز که دیگر مقولات کلی را شامل می شود مقوله ی «برساخت شبکه ی ارتباطی جدید به مثابه جایگزین محدودیت ها» است.
    کلیدواژگان: اسکناس نویسی، ساخت محدود فرصت های سیاسی، اختلال رابطه ای، رسانه شدگی پول، نظریه ی زمینه ای، کرمانشاه
|
  • Hadi Khaniki *, Hamid Abedi Page 11
    It is important to note that any orientation of the thoughts, beliefs, behavior and lifestyle of clergymen, as the major “reference group” among religious people of Iran, can have deeply influence religious or even non-religious parts of Iranian society.Fortunately, positive attitude of Qom hawza towards modern communicational technologies has led to vast adaption of latest communication devices by clergymen in order to study, research, promote and effective communicate with political, social and cultural arenas of the society and the world and this has caused an influential and bold presence of them in virtual realm. In fact, the complex communicational world of nowadays (especially internet) has drawn clergymen from their traditional studying corners to the open scene of the international community (to face various viewpoints, attitudes and ideological, cultural, behavioral and value views).Therefore, in this interdisciplinary study the effects of internet media on cultural attitudes of clergymen are investigated according to the communicational theories, as well as social psychology theories on formation and transformation of attitudes.
    Keywords: Internet, Clergymen, Cultural attitudes, Islam, Traditional, Modern
  • Mohammad Taghi Abbasi Shavazi*, Pouria Homayoon Page 43
    The survey aimed to study the use of new communication technologies (NCTs) and social isolation among students of Shiraz University. Using Proportionate Stratified Random Sampling 404 students (190 male, 214 female) randomly selected and answered to questionnaire. For a more comprehensive study of Isolation, researchers have tried to use multiple indicators to measure social isolation in both objective (social disconnectedness) and subjective (perceived loneliness) dimensions. The results show that the Internet use has a significant inverse correlation with social isolation, both, subjective and objective. But the mobile phone use has not statistically significant correlation with Isolation. The results indicate that NCTs, especially Internet, not only do not lead to decreased social interaction, but also to complement and strengthen them. Also, results showed perceived loneliness of students has decreased by using NCTs. We do not have a clear picture of youth's social networks on virtual and actual worlds and need to focus on individual's social network in future researches.
    Keywords: Internet, mobile, social relationships, social isolation, loneliness
  • Masoud Kowsari*, Shaharam Zamani Sabzi Page 67
    Qarachuxa is a Turkish Novel written by a linguist. This novel has been highly appreciated by the community of Turkish speakers. Multiple themes of this novel and the nostalgic feeling it arouses in Azarbaijani Turkish readers are very interesting. This paper attempts to understand the Qarachuxa by Turkish-speaking readers. This study has shed the light on the way lived experiences of audiences of novel is used to construct the elements of novel and the role of interpretation community in reception of text and construction of meaning has also been subject to analysis. With respect to method /technique, focused group is deployed to comprehend the reception of Turkish-speaking readers and the way interpretative community affects their reading manner. Three focused group discussions has been carried out amongst three groups of audiences from different social classes and strata: academic, non-academic and educated people who were not professional readers and novel audiences and had no civil activities and academic educated people who were professional readers and also had civil activities. Then their views were categorizes and analyzed. The findings indicate that reading is a social activity which is affected by history, social context of surrounding milieu, and social background of the reader and also every reader uses his/her social background, attitudes, and beliefs as a source when reading texts.
    Keywords: Turkish Language, Turkish Literature, folklore, mythology, culture, Surgun (migration), Qarachuxa, reception, Reading
  • Asghar Ahmadi*, Ferdous Aghagolzadeh, Mohammadali Khalili, Hosseinali Ghobadi, Mohammadreza Javadyeganeh Page 95
    This study uses the theories of thinkers such as Wuthnow, Collins, Bakhtin, and Moadel, and three level method of Fairclugh, has analyzed political discourse of Tangseer written by Sadiq chubak. The question of present study is that how Tangseer can be considered in the order of political discourse, as a discourse?, and how has formed the content of this discourse? In this regard, after analysis of description, and interpretation levels of Tangseer’s political discourse and with emphasis on five hypotheses, affecting factors on its content has been studied. The most important findings of this study suggest that according to horizon of 1960’s first years, struggle with dominant discourse, has been on the agenda of the author. This literary work, is not only in dialogical opposition of dominant discourse, but also has formed in dialogue with the other discourses in that time. dominant ideological world at that time, and interests of groups & competing discourses, has made content of Tangseer as special. therefore, it has been effected at least of chubak’ cultural capital, and Unlike most of his works, it is a commitment and political work.
    Keywords: Tngseer, Chubak, Discourse analysis, Political literature, Wuthnow, Bakhtin, Fairclugh, Collins, Moadel
  • Nematollah Fazeli *, Hamid Reza Davoodi Page 131
    Comparing the current situation in Tehran and other world cities represents that the cultural industries could not have the acceptable place of cultural, social and economical development to Tehran, although their tremendous role in the sustainable development of mega-polises. A major capacity of the "publishing industry" of Iran exclusively located in Tehran and urban management with its extensive amplitude of authorities and functions will have an important role in the mutation of urban economy into culture and knowledge -based economy obviously. This article attempts to answer that" which approaches and strategies can be put by Tehran's urban management for prospering the publishing industry?" In this regard, we had collected the data using "grounded theory" as a qualitative research with "comprehensive Interview" tool. The samples (including 16 cases of active publishers, 8 cases cultural managers of Tehran and 7 experts) was determined through purposive snowball sampling method. Central concept of study shows the lack of development-oriented in Tehran urban management actions for the publishing industry; that the most important conclusion from it, is to reduce direct and indirect meddling of urban management in the publishing industry. Tehran urban management can modify its approach and performance for providing the conditions for development and flourishing it. The authors argue that the relationship between "urban management" and "publishing industry" has not been explained and analyzed as they have studied in this paper; that shows innovative aspects of the subject and methodology of this research.
    Keywords: cultural industries, economy of culture, publishing industry, urban management, qualitative research, grounded theory
  • Seyed Alireza Afshani*, Yasin Khorampour, Sajad Momombeini Page 155
    This study has addressed one of the most important issues of the social؛ namely cultural capital and happiness. Happiness is base on individual’s attitude and perception and cultural capital is a series of individual characteristics that people achieves them via the society. The research has been done by survey method and data have been collected by questionnaire. Oxford standard questionnaire has been used to measure the happiness and to measuring the cultural capital has been used of researcher made questionnaire. The Population were all of the students of the Yazd University that based on Cochran’s formula, 368 of them were selected. The results of research indicate that among the different aspects of cultural capital and happiness, there is a significant and direct relation, the more increase in cultural capital, happiness will increase too. Among the various dimensions of cultural capital, the embodied dimension and then the dimension of the institutional cultural capital have the strongest relation with happiness. Also, for explanation between two variables, SEM has been used, that influencecoefficient with value 0. 57 shows a direct relation between these two variables.
    Keywords: Cultural capital, Happiness, Embodied capital, Institutional capital, Students
  • Omid Ghaderzadeh*, Seyed Vahid Mirebeygi Page 179
    Writing on bills is a relatively recent phenomenon which is given different interpretations, but it has not been studied scientifically. This investigation is intended to study conceptual reconstruction of actor’s experiences in order to figure out qualitative method. Performing this investigation, 26 interviews is conducted. The results showed that reacting to their “limited structure of political opportunities”,”problems with relationships”,”living pressures and stress” and “complex and privation” actors tend to write on bills. In the meantime, “lack of codes” acts as an escalation and “foreign media” acts as interfering situation. Actors consider bill-writing as their strategy in order to “have relationships with others and get attentions / reconstruct social capital” and build a new way to contact with others”. They look at bills as a tool for “objections”, “hidden political actions”, “mental release” and “having fun”. They suppose that the advantages of bill-writing are turning bills into “a kind of media”, “hidden resistance” and enlightening; and the disadvantages at this action are “damaging economy” and “bad display of national culture”. central categories has been revealed, namely “constructing a new web as an alternative method to limitations”.
    Keywords: bill_writing_grounded theory_turning bills into a kind of media_relational disorder_Kermanshah