فهرست مطالب

پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی - پیاپی 9 (بهار و تابستان1393)

نشریه پاسداری فرهنگی انقلاب اسلامی
پیاپی 9 (بهار و تابستان1393)

  • بهای روی جلد: 35,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامرضا سلگی*، محمدهادی همایون صفحه 1
    در این مقاله سعی شده است به طور اعم به بازنمایی قهرمان در سینمای دفاع مقدس و به طور اخص در فیلم «شور شیرین» - مقعطعی از زندگی سردار شهید اسلام محمود کاوه در مبارزه با ضدانقلاب در خطه شهیدپرور کردستان - پرداخته شود. برای این منظور به دو بعد مهم روش شناسی نشانه شناسی پرداخته می شود. نخست جایگاه معرفت شناختی نشانه شناسی بازنمایی همنشینی و دلالتهای فلسفی و پیامدهای نظری آن، و سپس مضامین عمده روش نشانه شناسی در قالب جانشینی توضیح داده خواهد شد. سرانجام در تحلیل انضمامی فیلم شور شیرین، توضیحات معرفتی و مضامین روشی بخش نخست به کار گرفته خواهد شد. پژوهشگران در این پژوهش، به دنبال دستیابی پاسخ به سوال تحقیق هستند. به لحاظ روشی با استفاده از دلالتهای آشکار و ضمنی فیلم به بررسی ویژگی های قهرمان فیلم و بازنمایی آن و نیز از طریق گردآوری داده ها از نوع کتابخانه ای پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، دفاع مقدس، سینمای دفاع مقدس، قهرمان، بازنمایی قهرمان، شور شیرین
  • مظفر نامدار، حمید حاذق نیکرو* صفحه 23
    بیداری در کشورهای اسلامی از پدیده های نوظهوری است که انتقال اطلاعات و اخبار در شکل گیری و گسترش آن از جایگاه ویژه ای برخوردار بوده است. یکی از ابزارها و رهیافتهای موثر در گردش اخبار و اطلاعات در گردش اطلاعات، بهره گیری از فضای مجازی یا اینترنت است. این پژوهش ضمن بررسی ابعاد، مولفه ها و شاخصهای این رسانه نوین درصدد است نقش آن را در تعمیق بیداری اسلامی تعیین و تبیین، و نتایج را در قالب الگویی مبتنی بر اطلاع رسانی، فضاسازی، گفتمان سازی و جریان سازی ارائه کند و با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی، یافته های مطالعاتی و اکتشافی را طی کاری پیمایشی از دیدگاه 60 نفر از خبرگان و صاحبنظران دو حوزه ارتباطات و فرهنگ اعتبارسنجی نماید و از نظر پاسخ دهندگان چهار بعد اصلی، دوازده مولفه و 35 شاخص، بهره گیری از اینترنت در تعمیق بیداری اسلامی را موثر دانسته و امکان طراحی الگو را فراهم ساخته است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، اینترنت، فضاسازی، اطلاع رسانی، جریان سازی، گفتمان سازی
  • محمد جواد سبحانی فر، مجید امیر عبداللهیان* صفحه 49
    سوال اصلی پژوهش این است که دیپلماسی عمومی ایران در لبنان چه تاثیری بر قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران دارد. با توجه به فرضیه مبتنی بر «دیپلماسی عمومی ایران در لبنان تاثیر مستقیم بر قدرت جمهوری اسلامی ایران» دارد، هدف این مقاله ارزیابی مولفه های دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در لبنان و نیز واکاوی چالشها و آسیبها و ارائه الگویی راهبردی و عملیاتی به منظور بهبود دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران و به تبع آن افزایش قدرت نرم آن است. در نهایت این پژوهش از طریق روش توصیفی- تحلیلی (پیمایشی) به این نتیجه رسید که دیپلماسی عمومی جمهوری اسلامی ایران در لبنان می تواند با توجه به اولویت ظرفیتهای ایدئولوژیکی، ارزشهای سیاسی، ارزشهای فرهنگی و رسانه های جمعی سیاستگذاری شده و به تبع آن از طریق تقویت دیپلماسی سازمان های مردم نهاد، تحکیم دیپلماسی چندوجهی، سیاست دولایه و چندلایه، دیپلماسی چندجانبه گرا و بین منطقه گرایی تقویت گردد.
    کلیدواژگان: دیپلماسی، دیپلماسی عمومی، قدرت نرم، قدرت نرم ایران، لبنان
  • مهدی ناظمی اردکانی، حجت الاسلام حسن علی اکبری، حمیدرضا حاتمی، مهدی بهشتی نژاد صفحه 77
    مفروضات اساسی که همان باورها و عقایدند، بنیادی ترین و با ثبات ترین بخش وجودی انسان است و به عنوان مهمترین بعد فرهنگ محسوب می شود. انقلاب اسلامی مبتنی بر این بعد فرهنگ انقلاب اسلامی ایجاد شده و استمرار می یابد. این بعد دارای جایگاه برجسته ای است. سوال این است که مفروضات اساسی در فرهنگ انقلاب اسلامی دارای به عنوان منبع قدرت نرم برای جمهوری اسلامی کدام است؟ و دارای چه مولفه هایی است؟ فرهنگ انقلاب اسلامی به دلیل اینکه از یک آبشخور پاک و ذلال سرچشمه گرفته است و به عنوان معرفت مشترک به دنبال عزت و کرامت انسانی همه انسانها می باشد، دارای جذابیت فرهنگی خواهد بود و می تواند به عنوان منبع قدرت نرم عمل نماید. اهمیت این موضوع موجب گردید تا مولفه های مفروضات اساسی فرهنگ انقلاب اسلامی از اسناد بالادستی استخراج شود. حاصل این پژوهش دستیابی به پنج مولفه خداباوری، موعودگرایی، ولایت محوری، مردم باوری و خودباوری است. هر پنج مولفه مورد تایید نخبگان جامعه آماری به عنوان مهمترین منبع قدرت نرم نظام جمهوری اسلامی قرارگرفت.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مفروضات اساسی، قدرت نرم، فرهنگ انقلاب اسلامی، مولفه های فرهنگی
  • اصغر آب خضر*، حسین متفکر صفحه 113
    در این نوشتار، نقش و کارکرد برگزاری مراسم و مناسبتهای ملی بر همبستگی اجتماعی و وحدت ملی مورد بررسی قرار گرفته است. این تحقیق از نظر نوع کاربردی و به لحاظ روش توصیفی- تحلیلی است. از نظر پاسخگویان، که خبرگان و کارشناسان آشنا با موضوع هستند، بیشترین عامل اثرگذار در تقویت وحدت ملی، مذهب با میانگین 4/86 و به ترتیب هویت ملی جامعه و سرزمین مشترک برشمرده شده است. هر چند تمام عوامل در تقویت وحدت ملی به سهم خویش موثر است در این میان زبان با میانگین 4/10 کمترین تاثیر را در وحدت ملی به خود اختصاص داده است. هم چنین هرچند تاثیر عوامل شکل دهنده در تربیت اجتماعی از نظر صاحبنظران یکسان بیان شده بین این عوامل درک نقش (4/52) از وزن بیشتری برخوردار است، به عبارت دیگر آنچه در تربیت جوانان باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد، تبیین نقش و چگونگی ایفای نقش جوانان در اجتماع است که می تواند تاثیر بسزایی در تربیت اجتماعی آنان داشته باشد.
    کلیدواژگان: مناسبتها، مراسم، وحدت ملی، همبستگی ملی، تربیت اجتماعی، جوانان
  • حمیدرضا قائدعلی، مهدی عاشوری صفحه 143
    داده های این تحقیق با مصاحبه های نیمه ساختاریافته با بیست و یک نفر از استادان حوزوی و دانشگاهی و برگزاری چهار جلسه توفان فکری با حضور هفت نفر از فعالان دانشجویی گردآوری شد و با استفاده از تجزیه و تحلیل مضمون (تم) عواملی که در کاهش اثربخشی فعالیتهای فرهنگی در دانشگاه موثر بود شناسایی شد؛ این عوامل با توجه به اشتراکاتی که داشت به سه دسته (تم اصلی) «ضعف در هدف»، «ضعف در شناخت فرهنگ» و «ضعف در برنامه ریزی و سازماندهی» تقسیم بندی شد و هر کدام از این تمهای اصلی شامل تمهای فرعی است که به عنوان مولفه های تشکیل دهنده آن معرفی شده است؛ هم چنین در این مقاله بر اساس یافته ها، راهکارهایی برای حذف این عوامل پیشنهاد شده است.
    کلیدواژگان: فرهنگ، مدیریت فرهنگی، فعالیت فرهنگی، اثربخشی، دانشگاه
  • علی ربانی خراساگانی، زینب شعبانی، بهناز فیاض* صفحه 165
    در این پژوهش، که به صورت کیفی و از طریق مصاحبه عمیق انجام شد، تاثیر جامعه پذیری بر ولایت پذیری افراد مورد بررسی قرار گرفته است. با توجه به جامعه آماری، که دانشجویان دانشگاه اصفهان هستند از روش نمونه گیری موردی نوعی استفاده شده است. با توجه به این نمونه گیری 15 نفر از افراد دین داری که در بستر دانشگاه تاحدودی فعال سیاسی نیز هستند برای مصاحبه انتخاب شدند. از مهمترین ابزار های در جامعه پذیری خانواده، آموزش و پرورش، رسانه های جمعی و همسالان هستند. اگر جامعه پذیری سیاسی از جانب این عوامل همپوشانی لازم را با یکدیگر داشته، و در راستای نظام ولایت فقیه باشد، می توان جامعه ای ولایت پذیر را ترسیم کرد؛ اما اگر این عوامل متناقض با یکدیگر و حتی متناقض با اصل نظام حرکت کنند، جامعه به سمت عدم پذیرش ولایت سوق داده می شود.
    کلیدواژگان: جامعه پذیری، جامعه پذیری سیاسی، ولایت پذیری
|
  • Gholam Reza Solgi*, Mohammad Hadi Homayun Page 1
    In this paper, an attempt has been made to represent ‘the hero’ in the Sacred Defense movies, in general, and in Shoor-e Shirin (Sweet Passion) movie, in particular – a period in the life of Mahmud Kaveh, one of the great martyred commanders of Islam, which was spent in fighting against the anti-revolutionary agents in the martyr-raising land of Kurdistan. For this purpose, the two major aspects of the semiotics methodology have been dealt with. First, the epistemological standing of the semiotics of syntagmatic representation, its philosophical implications and theoretical consequences are discussed. Then, the main implications of the semiotics method are explained within the framework of paradigmatic relations. And finally, in a supplementary analysis on Shoor-e Shirin movie, the insightful explanations and methodical implications of the first part are utilized. To answer the research question, the researcher has attempted to examine the characteristics of the movie hero and its representations using the implicit and explicit suggestions of the movie and collecting data from library resources.
    Keywords: Semiotics, The Sacred Defense, The Sacred Defense Cinema, Hero, Hero Representation, Shoor, e Shirin (Sweet Passion) movie
  • Muzaffar Namdar, Hamid Hazeq Nikru* Page 23
    Awakening in Muslim countries is an emerging phenomenon whose inception and expansion was particularly aided by information transmission and news broadcasting. One of the most effective tools of news and information circulation is the use of the cyberspace or the Internet. Examining the dimensions, components and indicators of this novel medium, the present study seeks to explore and explicate its role in deepening the Islamic Awakening and offer the obtained results within the framework of a model based on information services, discourse development and creation of the desired atmosphere. This study has been conducted through the descriptive-analytic method and its findings have been validated by 60 experts and authorities in the fields of communications and culture. From the viewpoint of the respondents, 4 major dimensions, 12 components and 35 indicators are effective in using the Internet to deepen the Islamic Awakening, which made it feasible for the researcher to design the model.
    Keywords: The Islamic Awakening, The Internet, Creation of The Desired Atmosphere, Information Services, Discourse Development
  • Mohammad Javad Sobhanifar, Majid Amirabdollahiyan* Page 49
    The main question of the present study is: What is the impact of Iran’s public diplomacy in Lebanon on the Islamic Republic of Iran's soft power? Given the hypothesis that “Iran’s public diplomacy in Lebanon has direct impact on the Islamic Republic of Iran's soft power”, the present study aims at evaluating the components of the Islamic Republic of Iran's public diplomacy in Lebanon, exploring the challenges and vulnerabilities and offering a strategic and operational model for improving the Islamic Republic of Iran's public diplomacy and consequently enhancing its soft power. Using the descriptive-analytic (survey) method, this study has concluded that given the priorities of ideological potentials, political values, cultural values and mass media, the Islamic Republic of Iran's public diplomacy in Lebanon can be planned and reinforced by underlining NGO diplomacy, multi-faceted diplomacy, bilayer and multilayer politics, multilateral diplomacy and inter-regional diplomacy.
    Keywords: Diplomacy, Public Diplomacy, Soft Power, Iran's Soft Power, Lebanon
  • Mehdi Nazemi Ardekani, Hassan Ali, Akbari, Hamid Reza Hatami, Mehdi Beheshtinezhad* Page 77
    Basic assumptions which are identical with beliefs and ideas constitute the most fundamental and constant part of man’s existence and are considered the most important aspect of culture. The Islamic Revolution has been founded and endured on the basis of this aspect of the culture of the Islamic Revolution. This dimension of the Islamic Revolution has a prominent standing. Now, the questions are, 'What are the basic assumptions in the Islamic Revolution's culture as a source of soft power for the Islamic Republic? 'and ‘What components do they have? Since the Islamic Revolution has originated from a pure and clear source and, as a source of common wisdom, seeks dignity and magnanimity for all human beings, it will have cultural desirability and can function as a source of soft power. The importance of this issue made us extract the components of the basic assumptions of the Islamic Revolution’s culture from the main documents. These components include theism, Messianism, velayatmehvari (accepting the authority of the qualified Islamic jurisprudent), belief in the role and importance of people and self-reliance. All the five components were confirmed by the elites of the research population as the most important source of the Islamic Republic System’s soft power.
    Keywords: Culture, Basic Assumptions, Soft Power, The Islamic Revolution's Culture, Cultural Components
  • Asghar Abkhezr*, Husain Motafaker Page 113
    This paper examines the impact of national occasions and ceremonies on reinforcing social solidarity and national unity. This is an applied research work and the research method is descriptive-analytic. From the perspective of the respondents, who are experts and scholars familiar with the research topic, religion with a mean of 4.86 is the most effective factor in strengthening national unity and ‘national identity 'and ‘shared land’ are ranked next. While all the factors contribute to the strengthening of national unity, language with a mean of 4.10has the lowest impact on national unity. Also, although the experts have given equal weight to the factors shaping social training, 'understanding the role’ (4.52) has greater weight among these factors. In other words, what needs to be concentrated on in training the youth is ‘explanation of their role in society and how it is to be fulfilled’ which can greatly impact on their social training.
    Keywords: Occasions, Ceremonies, National Unity, National Solidarity, Social Training, the Youth
  • Hamid, Reza Qaedali*, Mehdi Ashouri Page 143
    The data of the present study were collected through a semi-structured interview. Twenty-one clerical and academic professors were interviewed and four brainstorming sessions were held with the presence of seven student activists. The obtained data were analyzed using the theme analysis technique and the factors influencing the effectiveness of cultural activities at universities were identified. Considering the common features of these factors, they were categorized into three groups (main themes): ‘weakness of target’, ‘weakness in understanding culture’ and ‘weakness in planning and organization’. Each one of these main themes includes some minor themes known as its constituent components. Based on the findings, this paper also offers some guidelines for getting rid of these factors.
    Keywords: Culture, Cultural Management, Cultural Activity, Effectiveness, University
  • Ali Rabbani Khorasgani, Zeynab Shabani, Behnaz Fayyaz* Page 165
    In this qualitative research, conducted through interviews, the impact of socialization on velayatpaziri(accepting the authority of the qualified Islamic jurisprudent)has been examined. The statistical population includes the students of Isfahan University and the typical case sampling method has been used to select the sample. Using this sampling method, 15 religious individuals who were also somehow involved in political activities were selected for the interview. Family, education, mass media and peers are among the most important socialization tools. If political socialization is aided by these factors, avelayatpazir community can be imagined, but if they are inconsistent with each other and even function in contradiction with the very political system, the society will deviate from velayatpaziri.
    Keywords: Socialization, Political Socialization, Velayatpaziri (Accepting the Authority of the Qualified Islamic Jurisprudent)