فهرست مطالب

فصلنامه حکمت معاصر
پیاپی 14 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدرضا ارشادی نیا صفحات 1-23
    معاد جسمانی در تاریخ اندیشه دینی، کلامی، و فلسفی، مسئله بوده و هست. حکمت متعالیه در بیان کیفیت مسئله و حل آن به پردازش مبانی و مبادی متفاوت آن اقدام کرده است. ازجمله مهم ترین این مبادی، معرفت نفس و شناخت اصول آن است. حکمای متعالی با نگرش «جسمانیت الحدوث روحانیت البقا» به نفس، پرداختن به سایر مبادی را هموار کرده اند. اما گزینش این مبنا خود مشکل ساز شده؛ زیرا سبب شده است رابطه بدن مادی و نفس مجرد در معاد جسمانی مخاطره آمیز به نظر آید. حکیم موسس سعی کرده در نظریه خود بر اساس «بدن پویا به سوی نفس ایستا» حرکت و بر مبانی استوار حکمت متعالیه در معرفت نفس و مبانی هستی شناختی تکیه کند. اما نتایجی که از این مبادی و مبانی می گیرد مغایر با آن چیزی است که رهاورد منطقی آن محسوب می شود؛ این نتایج، در نگاه تحلیلی، چرخشی است به سوی نتایج کلامی و نمی توان آن را پایدار بر مبانی صدرایی تلقی کرد. تحلیل های حکیم موسس می تواند چالش های اساسی را نمایان سازد و مشکلات راه را برای به دست آوردن تصوری دقیق تر از این باور بنیادی دینی بر ما هموارتر کند تا بنای اندیشه و اعتقاد، بر پایه سست ظاهرگرایی نهاده نشود.
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، حکیم موسس، معاد جسمانی، رابطه نفس و بدن
  • مهدی اسدی صفحات 25-36
    در این مقاله نخست به گزارش و تحلیل مختصر ادعا و ادله ثبوت معتزلی، دیدگاه سابق راسل درباره شیء اعم از وجود در مبادی ریاضیات، و دیدگاه بعدی راسل درباره واقعیت سلبی خواهم پرداخت، سپس به این مسئله اشاره خواهیم کرد که به علت پویایی و احیای چنین دیدگاه هایی، حتی در سال های اخیر، بایسته است از نو به تحلیل و نقد جدی دیدگاه هایی چون واقع سلبی و نظریه های ثبوت پرداخته شود و در رد آن ها صرفا به حس شهودی خلاف آن ها بسنده نشود. بر این اساس این جستار می کوشد برخی از مشکلات چنین دیدگاه هایی را نمایان سازد؛ اگر آن ها درست باشند به تسلسلی بی پایان می انجامند.
    کلیدواژگان: واقع سلبی، ثبوت، تسلسل، معتزله، راسل
  • باقر حسین لو، حامد ناجی صفحات 37-66
    وحدت وجود منشا عرفانی دارد اما شاید اولین تبیین فلسفی از دیدگاه وحدت وجود عرفا از آن محقق دوانی باشد. این تبیین فلسفی، پیامدها و لوازمی دارد که چندان موجه و معقول نیست. صدرا نیز در جهت تبیین فلسفی نظریه وحدت وجود عرفا نهایت تلاش خود را به کار بسته است. او با گذر از نظریه وحدت تشکیکی وجود با پیشنهاد یک نظام و دستگاه فلسفی نو فلسفه را نه به پایان بلکه به عرصه ای تازه از تفکرات فلسفی بدل کرده است.
    در این مقاله با بیان هرچند مختصر از دستگاه فلسفی و وجودشناسی محقق دوانی، نشان داده می شود که دیدگاه او در عین شباهت به تبیین فلسفی صدرا، دچار تناقضات درون سیستمی است. در ادامه با بیان تبیین فلسفی صدرا از وحدت وجود عرفا با مقایسه این دو تبیین فلسفی، نقاط قوت و ضعف آن ها و نیز ارتباط این دو تبیین باهم آشکار شد. تبیین فلسفی صدرا در دستگاهی غیر از دستگاه وحدت تشکیکی وجود، بلکه در دستگاه فلسفی نو که صدرا درصدد آن بوده و در برخی موارد در کتب خود به آن اشاره کرده، قابل تامل و دفاع معقول است.
    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، وحدت، کثرت، وحدت شخصی وجود، وحدت تشکیکی وجود، دوانی، صدالمتالهین، عرفان
  • غلامحسین خدری صفحات 67-86
    از دیدگاه علامه جعفری، معنای حقیقی زندگی انسان، از طریق تکامل و رسیدن به حیات عقلانی حاصل می شود؛ این امر با شناخت انسان و توجه به جایگاه او به عنوان محور هستی و جانشین خداوند در زمین، رابطه ای مستقیم دارد. من انسانی، وجودی قانون مند است که با زیستن بر اساس این قوانین و هماهنگ با کل هستی معنادار، تکامل می یابد. خاستگاه این قوانین و قوای انسانی، نفس است که در مقایسه با وجود طبیعی انسان، ارزش وجودی بیش تری دارد. از این رو، توجه صرف به وجود طبیعی انسان، او را از توجه به ظرفیت های متعالی وجودی اش محروم می سازد؛ زیرا انسان با فعلیت یافتن قوای نفسانی و الهی، در مسیر تکامل به پیش رفته و به زندگی خود معنا می بخشد. در این مقاله سعی خواهد شد بر مبنای انسان شناسی فوق، به بررسی معنای زندگی از دیدگاه علامه پرداخته شود.
    کلیدواژگان: انسان، معنای زندگی، علامه جعفری، ارزش ها، کرامت
  • طاهره صاحب الزمانی صفحات 87-104
    در بینش ملاصدرا، وجود حقیقتی منحصر و مختص به ذات الهی است؛ اگرچه ملاصدرا بر وحدت وجود تکیه کرده است، کثرت را نیز قبول و توجیه کرده است. به بیان وی عالم هستی با تمام مظاهر و مراتبش و با این گستردگی چیزی جز تجلی الهی و ظهور جمال و جلال ربانی نیست. حال اگر در عالم هستی تحقق چیز دیگری به جز یک وجود اصالت ندارد، چگونه این عالم هستی با این همه کثرات را می توان تبیین کرد؟ ملاصدرا جهت تبیین کثرات عالم، داعیه دار اثبات عقلانی نظریه وحدت شخصی وجود است. تمامی مکاتب فلسفی حوزه اندیشه اسلامی نیز به نوعی مجبور به پذیرش این دیدگاه شده اند؛ لیکن این پذیرش مستلزم سه لازمه فلسفی و کلامی است: نفی علیت، همه خداانگاری، و پذیرفتن جبر و نفی اختیار. از همین رو به باور نگارنده، نظریه یادشده به لحاظ تفکر دینی مردود است.
    برای اثبات، ابتدا مبانی فلسفی ای که نظریه وحدت شخصی وجود بر آن ها مبتنی است بیان می شود و سپس انتقادات وارده مطرح می شوند تا از این ره گذر اثبات شود که سخن از نظریه وحدت شخصی وجود با باورهای اعتقادی و بدیهیات عقلی سازگار نیست و نظریه ای قابل انکار است.
    کلیدواژگان: علیت، جبر، همه خداانگاری، وحدت شخصی وجود، امکان فقری، وحدت تشکیکی، فاتالیسم
  • سیدعلی علم الهدی صفحات 105-122
    در عمده پژوهش هایی که در خصوص زمان در فلسفه اسلامی و تفکر مشایی و صدرایی صورت پذیرفته است عمدتا به مقوله زمان از دریچه بحث حرکت نگریسته شده و معمولا این پژوهش ها درصدد رمزگشایی از نسبت حرکت و زمان با یک دیگر در تفکرات و فلسفه های یاد شده بوده اند. اما در این تحقیق مسئله رابطه زمان با ذهن و این که زمان امری عینی است یا ذهنی دغدغه اصلی است. از همین رو، ابتدا به دو مفهوم متفاوتی که از زمان می توان داشت و معمولا از آن به سلسله زمانی پویا و سلسله زمانی ایستا یاد می شود اشاره شده است و سپس نشانه داده شده که مفهوم زمانی در تفکر ارسطویی و مشایی و در تفکر متکلمان یک امتداد متصل و متصرم است و لذا باید پذیرفت نگاه ایشان به زمان به صورت یک سلسله زمانی ایستا است.
    در گام نهایی این تحقیق، نشان داده می شود زمان به معنای سلسله زمانی ایستا و به صورت یک امتداد متصل در فلسفه ملاصدرا امری ذهنی است و هیچ منشا انتزاع عینی ندارد. لذا این مقاله انگاره معقول ثانی فلسفی بودن زمان در تفکر ملاصدرا را مردود می داند.
    کلیدواژگان: ذهنی، عینی، زمان، حرکت، معقول ثانی فلسفی، ملاصدرا
  • محمدحسین وفاییان، قاسمعلی کوچنانی صفحات 123-135
    واجب الوجود در ذات خویش، متصف به صفات متعدد ذاتی و حقیقی است. از سوی دیگر، واجب الوجود شیئی بسیط و در نهایت صرافت است. از دیدگاه صدرالمتالهین، جمع بین صفات متکثر و بساطت ذات حق تعالی، با تکیه بر قاعده بساطت ذات وجود در عین تشکیک مراتب آن، صورت می پذیرد. دیدگاه خاص ارائه شده از سوی صدرالمتالهین در مورد صفات، سبب ارائه ویژگی هایی خاص از سوی وی در مورد صفات الهی می شود. هدف این پژوهش، تبیین این ویژگی ها بر اساس تمرکز بر بساطت ذات و تشکیک مراتب صدرایی است و رهیافت آن، که با شیوه تحلیلی توصیفی صفات الهی از منظر وی حاصل شده است اثبات پنج خصوصیت ذیل است: 1. ثبوت بالعرض صفات الهی؛ 2. تشکیک صفات؛ 3. توحید و بساطت صفات؛ 4. وجوب صفات؛ 5. حضور صفات در تمام مراتب هستی، برای اوصاف الهی
    کلیدواژگان: صدرالمتالهین، صفات ذاتی، تشکیک صفات، توحید و بساطت صفات، وجوب صفات، حضور ذات در تمام مراتب صفات
|
  • Mohammadreza Ershadinia Pages 1-23
    The quality of bodily resurrection has been a complicated problem throughout the history of religious، theological and philosophical thoughts. Theorists have been trying to strengthen the grounds to overcome the problem. Transcendent Philosophy explains these grounds and principles to solve the problem. One of the most important of these tenets is the knowledge of the soul and its principles. Through the theory of ‘bodily origination and spiritual survival of the soul’، Transcendent sages have been paved the way. But in this theory the relation between material body and immaterial soul in bodily resurrection seems problematic also. Hakīm Modasses، with his special method، tried to explain this relation and stated his principle in bodily resurrection problem. His theory is based upon ‘dynamic body toward static soul’. In spite of depending on the principles of transcendent philosophy، it leads to logically different conclusion. This variation is innovative but it would be finally evaluated as a turning to theological conclusions which is could not be regarded as a little difference. In the realm of soul-body relationship as the most prominent principle to the bodily resurrection، the explanation of Hakīm `Āqa `Ali Modarres clarifies some essential difficulties and pave the way to more precise consideration on this basic religious belief. This prevents the superficialist attitudes toward religious belief and thought.
    Keywords: Mullā Sadrā Hakīm Moasses, bodily resurrection, soul, body relationship
  • Mahdi Assadi Pages 25-36
    In this essay I try to analyze briefly the claim and proofs of Mu‘tazilite’s nonbeing objects (thubūt)، Russell''s earlier view in Principles of Mathematics، and Russell''s later view on negative facts. I، then، indicate that since these claims have been defended and reconstructed even in the recent years، it is necessary to reevaluate such views. Since we should not regard their counter–intuitiveness as sufficient in criticizing them، I attempt to show some of their logical unacceptable consequences: if they are true، they ontologically will result in an infinite regress.
    Keywords: nonbeing objects, negative facts, infinite regress, Mutazilite, Russell
  • Bagar Hossinlo, Hamed Naji Pages 37-66
    The root and source of the unity of existence is mysticism، and it has been entered into philosophy from this realm. Perhaps the first philosophical explanation of the mystics’ unity of existence doctrine has been done by Dawwani. But this philosophical explanation has some unjustified and irrational consequences and accessories. Sadra، also، makes his best efforts to give a philosophical explanation of mystics’ unity of existence of doctrine. He did that through abandoning the theory of analogical unity of existence and suggesting a new philosophical system، whose pieces have been mentioned in Asfar (Volume II) and other places of the book and also in the book of Igaz an-naimin (Awakening the sleepers). By this way، he not only has not ended philosophy، but has brought it into a new realm of philosophical thoughts. So، we must design this new philosophical system to understand this important stage of his philosophy، especially to understand his philosophical explanation of personal unity and its valuable accessories. In this paper we describe briefly the philosophical system and the ontology of Dawwani’s approach، and attempt، as much as possible، express his philosophical explanation of unity of existence through an optimistic outlook. Then we will show that even though there are some the similarities between this explanation and Sadra''s philosophical explanation، Dawwani’s approach is self-inconsistent and that is why we will criticize it ultimately. Afterwards، we continue to express the Sadra''s philosophical explanation of mystical unity of existence. So the object of this paper is to compare these two philosophical explanation، reveal their strengths and weaknesses، also the relationship between these two explanations. It will be clear that Sadra''s philosophical explanation is worthy and reasonably defensible through a new philosophical system which has been followed by Sadra and he has referred to it in his books، not in the analogical unity of existence
    Keywords: Existence, quiddity, Unity, multiplicity, personal unity of existence, analogical unity of existence, Dawwani, Sadr, al motalihin, mysticism
  • Gholamhosein Khedri Pages 67-86
    From Allameh Jafari’s point of view، the real meaning of human life will be obtained by the progression and reach to intellectual life. This issue is directly related to human cognition and attending to his/her place as the pivot of existence and the substitute of GOD in the world. Human ego is a lawful existence which is improved based on these laws and also in accord with the whole of the meaningful existence. The origin of these laws and human forces is ‘self’ which is more valuable than natural existence of human being. Then mere attention to natural existence of human being will deprive him/her from attention to Transcendental valuable capacities; because with the actualization of the celestial and spiritual forces of human، he/she can make his/her life meaningful and also can be improved. This article will try to investigate the meaning of life based on the Allameh Jafari’s point of view.
    Keywords: human being, meaning of life, Allameh Jafari, values, munificence
  • Tahereh Sahebalzamani Pages 87-104
    One of the most difficult topics in metaphysic is that how multiplicity of beings has been aroused from simple reality. Sufism Moslem scholars like Mohyedin Arabi has a special viewpoint which called ‘Individual unity of existence theory’. Mullah Sadri axiomatized this theory through the principles of his philosophy and defended of its rationality. In this paper I will show that individual unity of existence theory has three main problematic consequences; first، denial of casualty; second، fatalism; and third، Panentheism. So in this essay finally will be shown that accepting the theory will be ended up in atheism so will be resulted in anti-rationalism.
    Keywords: Causality, fatalism, pane theism, individual, Unity of existence, existential possibility, graded unity
  • Seyyed Ali Alamolhoda Pages 105-122
    Most of the researches who have thought on Time from the Islamic، Peripatetic، and Sadraian point of view، have concentrated on the relationship between motion and Time. This concentration perhaps caused the other faces of this sophisticated and ancient metaphysical problem be neglected. One of the most important of them is the subjectivity or objectivity of the time. This paper wants to review the answer of Mulla Sadra’s philosophical thought to this important question. So at first I try to explain the distinction between ‘Date’ and ‘Tense’ as two separated concepts of the time. Then، I will show that the Ibn Sina and his Muslim followers’ understanding of time، is based on the first concept (Date)، and on the other side، the Muslim theologians (like Ash’arites) have a similar concept. So in The Final Step of this research، it will be shown that on the principles of Mulla Sadra’s thaught we can consider Time as a completely mental factor، so it has not been derived from any objective matter، like the ‘motion’. But we accept that this conclusion would be denied by the most followers of Mulla Sadra.
    Keywords: Subjective, Objective, Motion, Time, Mulla Sadra, Secondary Intelligibles
  • Mohammad Hosein Vafaiyan, Ghasemali Kochnani Pages 123-135
    Self-existent in its essence has multiple inherent and real qualities. On the other hand، self-existent has the most simple and pure essentiality. The summation of the extreme simplicity and the diversity of God’s qualities is done based on the Mulla Sadra’s perspective on the essence of simplicity، relying on the rule of simplicity of essence in its gradation. The particular point of view offered by Mulla Sadra about the traits leads to attributing some more special characteristics to the divine existent. The purpose of the current study is to explain the characteristics offered by Mulla Sadra، concentrating on the Sadraian rule of the simplicity of essence and its gradation.
    Keywords: Mulla Sadra, inherent traits, gradation, uniqueness, simplicity, necessity of traits, the presence of inherent traits in all levels