فهرست مطالب

مجله پژوهش های بوم شناسی شهری
پیاپی 10 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد بافقی زاده، شهناز آبیار، عبدالنبی شریفی صفحه 9
    در بسیاری از شهرهای بزرگ و متراکم، الگوی مکانی کاربری های آموزشی به دلایل مختلف مانند قرارگیری کاربری های مزاحمی چون کاربری های صنعتی، نظامی، مراکز پمپ بنزین، کاربری درمانی و... از وضعیت چندان مطلوبی برخوردار نمی باشد که همین باعث افت کیفیت خدمات مدارس و تاثیر نامطلوب روحی و جسمی بر روی دانش آموزان دارد. بنابراین در تحقیق حاضر دبیرستان های منطقه 2 و 4 شهر اهواز به عنوان نمونه مورد مطالعه قرار گرفته است. متغیرهای مورد مطالعه تحقیق؛ کاربری اداری، مسکونی، تجاری، فرهنگی، ورزشی، فضای سبز، نظامی، مذهبی، ایستگاه های آتش نشانی، جایگاه های سوخت رسانی، بهداشتی – درمانی، صنعتی، خیابان های اصلی و پایانه های مسافربری می باشد. به منظور وزن دهی و تعیین اندازه اثر متغیرهای مورد مطالعه در هدف نهایی تحقیق از مدل FDAHP استفاده شده است. به منظور تهیه لایه نهایی با استفاده از گزینه Raster Calculator و استفاده از عملگر جمع، لایه ها به روش همپوشانی با یکدیگر تلفیق شده است. نتیجه نهایی تلفیق لایه نشان می دهد که بیشتر مدارس منطقه 2 در وضعیت نامناسب از نظر الگوی همجواری و سازگاری با سایر کاربری های همجوار می باشد. بنابراین الگوی توزیع فضایی دبیرستان های منطقه 2 مطلوب نمی باشد. الگوی توزیع فضایی دبیرستان ها در منطقه 4 نشان می دهد که بیشتر مدارس منطقه 4 در وضعیت مناسبی از لحاظ قرار گیری و همجواری با کاربری های ناسازگار و سازگار قرار دارد. بنابراین الگوی توزیع فضایی کاربری دبیرستان در منطقه 4 مطلوب می باشد.
    کلیدواژگان: تناسب مکانی، الگوی فضایی، سازگاری، دبیرستان، مدل FDAHP، منطقه 4 و 2 شهر اهواز
  • محمد اجزاء شکوهی، عزت الله مافی، محمود رنجبر دستنایی، محمد قنبری صفحه 29
    هدف از تحقیق حاضر ارزیابی و اولویت بندی ابشارهای استان لرستان در جهت سرمایه گذاری و انتخاب یکی از آبشارهای هفت گانه استان لرستان در جهت معرفی به عنوان منطقه نمونه گردشگری است.جامعه آماری مورد نظر هفت آبشار مطرح استان و جامعه خبرگان وکارشناسان گردشگری استان می باشد. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نظر هدف کاربردی بوده و ابزار گرد آوری اطلاعات اسنادی، کتابخانه ای، مشاهده ی میدانی و پرسشنامه می باشد. از آنجا که شاخص مشخصی از سوی سازمان برای اولویت بندی جاذبه ها به منظور انتخاب مناطق نمونه ارائه نگردیده، لذا با استفاده از نظر کارشناسان گردشگری استان معیارها و زیر معیارهایی انتخاب گردید؛ با توجه به اینکه معیارهای مورد نظر در اولویت بندی از ارزش واعتبار متفاوتی برخوردار بودند، لذا تکنیک سلسله مراتبی AHP بهترین روشی بود که در آن اهمیت هر یک از معیارها که ترکیبی از معیارهای کمی و کیفی بود مد نظر قرار می گرفت. لذا با استفاده از این تکنیک اقدام به اولویت بندی این مناطق شد. نتایج تحقیق نشان داد که: آبشار زیبای بیشه در شهرستان درود با کسب امتیاز 194/0دارای بهترین شرایط به منظور سرمایه گذاری بوده و پتانسیل کافی را جهت معرفی به عنوان یک منطقه نمونه گردشگری را داراست. بعد از این آبشار، آبشار نوژیان با ارتفاع بیش از 90 متر و امتیاز اکتسابی147/0 از شرایط مناسبی برای سرمایه گذاری برخوردار بوده وسایر آبشارها در رده های بعدی قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: ارزیابی، اولویت بندی، آبشار، استان لرستان
  • مسعود تقوایی، مهدی آکوچکیان صفحه 45
    هدف از این مقاله بررسی و تحلیل نظام شهری استان آذربایجان غربی و نحوه پراکندگی جمعیت شهرهای این استان با استفاده از مدلها و تکنیکهای مناسب در زمینه تحلیل نظام شهری بر اساس داده های آماری در شش دوره و طی 60 سال گذشته می باشد. روش تحقیق توصیفی – تحلیلی است و برای تحلیل کمی و کیفی داده های آماری از نرم افزارهای Excel و ArcGIS استفاده شده است. بررسی های بعمل آمده در این پژوهش نشان می دهد، در سطوح مختلف شهری استان، ناهماهنگی وجود دارد. حل مشکل عدم تعادل در شبکه شهری استان با برنامه ریزی دقیق و متناسب با هر طبقه شهری و استفاده از روش های مختلف بصورت مستمر و هماهنگ و اجرای فرصت برابر برای همه شهرهای استان و توزیع متعادل خدمات امکان پذیر است که در نتایج پژوهش به آن اشاره شده است.
    کلیدواژگان: نظام شهری، نابرابری فضایی، شبکه شهری، پتانسیل جمعیتی، ضریب آنتروپی
  • حجت صادقی، حمید سیروسی، حسین صادقی، معصومه فدایی صفحه 67
    در ارائه خدمات شهری، توجه به برخی اصول ازجمله اصول پدافند غیرعامل در ساختارها، سبب افزایش کارایی سیستم شهری در راستای ارائه خدمات بهتر به شهروندان و همچنین توسعه شهر پایدار می شود. بر طبق اهداف اصول پدافند غیرعامل که پیشگیری و کاهش مخاطرات طبیعی و انسانی است و همچنین قابلیت های مهم GIS درزمینهٔ برنامه ریزی و تصمیم گیری بهتر، این پژوهش به تحلیل فضایی-مکانی مراکز انتظامی در شهر بیرجند بر اساس اصول پدافند غیرعامل پرداخته است. پژوهش حاضر ازنظر هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی می باشد. روش جمع آوری داده ها به دو صورت کتابخانه ای و مطالعات پیمایشی می باشد. تکنیک مورداستفاده در تحلیل، نیز فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، مبتنی بر نظر کارشناسان و مقایسه زوجی بین شاخص ها، 17 معیار و گزینه های هر معیار در سیستم اطلاعات جغرافیایی است. نتایج نشان داد که بیش از 45.89 درصد از سطح شهر بر اساس اصول پدافند غیرعامل مناسب و بسیار مناسب می باشد. به طورکلی وضعیت مکانی-فضایی مراکز انتظامی در شهر بیرجند تقریبا مطلوب است. بااین وجود برای افزایش کارکردی بهتر این مراکز، در برخی موارد نیاز به بازنگری و تغییرات می باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل مکانی، فضایی، اصول پدافند غیرعامل، مراکز انتظامی
  • اکبر رحیمی صفحه 99
    تغییر کاربری اراضی فاکتور کلیدی پیشرفت بشری و توسعه محیط فیزیکی می باشد. مدل های تغییر کاربری اراضی کمک شایانی جهت شناخت و فهم سیستم های پیچیده داشته و اطلاعات با ارزشی از شکل و ماهیت ممکن در آینده کاربری ها را میسر میسازد. در این پژوهش برای ارزیابی تغییرات کاربری اراضی در تبریز، از تصاویر ماهواره ای سالهای 1368 و 2005 استفاده شده است و برای مدلسازی این تغییرات در سال 1410، از پارامترهای موثر در توسعه شهر تبریز و از مدل LTM استفاده گردید.
    شهر تبریز در دهه های گذشته به شدت با تغییرات اراضی شهری مواجه بوده است که نتایج به دست آمده از بررسی تصاویر ماهواره ای برای سالهای 1368 و 1384 نشانگر تغییرات فزاینده کاربری ها مخصوصا کشاورزی و فضاهای سبز به کاربری اراضی ساخته شده می باشد. با ادامه این روند، شهر تبریز با مسائل و مشکلات فراوان در آینده مواجه خواهد شد. بطوریکه نتایج حاصل از مدلسازی توسعه شهر تبریز برای سال 1410 در این پژوهش نشانگر این است که بیش از 90 درصد از محدوده شهر در افق پیش بینی به اراضی ساخته شده اختصاص خواهد یافت و تنها 10 درصد از محدوده شهر به کاربری فضای سبز اختصاص می یابد. پیش بینی توسعه در این تحقیق نشانگر این است که اراضی ساخته شده، 143 درصد افزایش خواهد یافت و اراضی کشاورزی و فضاهای سبز به ترتیب با 11603 و 1919 هکتار کاهش یافته و به ساخت و ساز اختصاص خواهد یافت.
    کلیدواژگان: تغییر کاربری اراضی، مدلسازی شهری، اسپرال، مدل LTM، فضای سبز شهری، شهر تبریز
  • نفیسه مرصوصی، اسماعیل صفرعلی زاده*، رباب حسین زاده صفحه 111

    رشد شتابان جمعیت شهرها منجر به بروز مشکلات و مسائل پیچیده، به ویژه وقوع انواع ناهنجاری های اجتماعی شده است. افزایش جرم و جنایت در شهر ها، امنیت و آسایش شهروندان را تهدید می کند. ساختار کالبدی شهرها در بروز جرایم تاثیر بسزایی دارند و توزیع فضایی متفاوت بزهکاری را در سطح شهرها پدید می آورد. در این میان خصیصه های جمعیت شناسی و اجتماعی – اقتصادی در مورد مکانی که بزهکاران و مجرمان در آن زندگی می کنند،یکی از عناصر اصلی اکولوژی (بوم شناسی) جرم است و دیگر عنصر اکولوژیکی مکانی است که جرم در آن اتفاق می افتد. توجه به CPTED (پیشگیری از جرم از طریق طراحی محیطی) می تواند کمک شایانی به این امر نماید. این اصطلاح به تئوری طراحی مناسب و کاربری موثر از فضا و محیط ساخته شده، که منجر به کاهش فرصت های مجرمانه، ترس از جرم و بهبود کیفیت زندگی می شود، مربوط می شود. این تئوری تاکید دارد که با بهینه سازی فرصت های نظارت، تعریف مشخص و واضح از قلمرو، کنترل دسترسی ها و مواردی از این قبیل که به عنوان استراتژی های (CPTED) شناخته می شوند می توان مجرمان را از ارتکاب جرم دلسرد نمود. روش تحقیق این پژوهش توصیفی - تحلیلی می باشد و از پرسشنامه به عنوان ابزاری برای گردآوری اطلاعات در بین شهروندان بخش مرکزی اصفهان استفاده گردیده است.نتایج تحقیق حاکی از آن است که توجه به اصول و شاخص های طراحی بهینه محیط و مساعدت شهرداری می تواند در کاهش وقوع جرائم نقش بسزایی ایفا کند.

    کلیدواژگان: شهر، مکان جرم، جرائم شهری، طراحی محیطی، اصفهان
|
  • Page 9
    In many large cities and dense spatial pattern of educational applications for various reasons، such as the placement of the annoying User Account industrial، military، hospitals، Oil Station، medical use… and the situation is not so good. Which cause undesirable physical and psychological impact on the quality of schools and students. Therefore، in this study high school in Ahwaz region 2 and 4، for example، has been studied. The Variables، office، residential، commercial، cultural، sports، landscape، military، religious، fire stations، Oil station، health - medical، industrial، Terminal and main street. In order to assess the effect of weighting the variables in the ultimate goal of FDAHP model is usedAfter determining the final weight of the item using Raster Calculator and multiplication، weight is applied in layers. In order to provide a final layer using the Raster Calculator and select the operand، the layers overlap with each other are combined. Final results of layer integration show that most of the schools in the district 2 are in a inappropriate state of adjacent and compatibility pattern with other adjacent uses. So spatial distribution pattern of high schools in district 2 is not eligible. spatial distribution pattern of high school in district 4 show that most schools of district 4 is in a proper state of placement and adjacent with compatible and incompatible uses. So spatial distribution pattern of high schools uses in district 4 is appropriate.
    Keywords: Suitability of location, spatial patterns, compatibility, high school, the AHP, Ahwaz region 4, 2
  • Page 29
    The aim of this research not only is prioritization of waterfalls of Lorestan province to investment but also، is selection one of them in order to introduce as a tourism sample area. Methodology. The statistical society was composed of seven main waterfalls of mentioned province and the community of tourism experts. The study method was an analytical-descriptive and practical method. Since، the specified index has not been offered to prioritization attractions from the organization in order to select sample areas so، some criteria and sub-criteria have been selected on the advice of tourism experts. Since، desired criteria had different values and validities in prioritization، so AHP method was the best method which in the importance of each criterion composed of quantitative and qualitative criteria was considered. So، prioritization has been done by using this method. The results showed that، Bisheh waterfall in the city of Dorood with the value of 0. 194 has the best situation for investment and also has sufficient potential in order to introduce as a tourism sample area. This was followed by the Nojian waterfall with the height of more than 90 meters and acquired value of 0. 147 which has the proper situation for investment. From most important short-term suggestions can be developed of access routes to waterfalls and increase of variety of services noted.
    Keywords: Evaluation, Prioritization, Waterfall, Lorestan Province
  • Masood Taghvaee, Mehdi Akoochekian Page 45
    The purpose of this paper is to analyze the urban systems in the province of West Azarbaijan and the distribution of the population in its cities، using suitable techniques and models based on statistical data analysis for the urban system in six periods and during the past 60 years. The methodology of research is descriptive-analytical and for the qualitative and quantitative analysis of the data، both Excel and ArcGIS are employed. Investigations conducted in this study conclude، that there are inconsistencies in many urban areas. The solution to the problem of the unbalance in the urban network is accurate planning compatible with each urban class and using various methods with focus on continuous and coordinated expansion and providing equal opportunities for all cities and distribution of the services، which is mentioned in the results of this paper.
    Keywords: urban system, spatial inequality, urban networks, population potential, entropy coefficient
  • Page 67
    The the provision of urban services، attention to many principles، including the principles of passive defense in structures، increase the efficiency of urban system in order to provision better services to citizens as well as the development of a sustainable city. According to the goals principles of passive defense، the prevention and mitigation of natural hazards and human، and as important capabilities of GIS in planning and better decision-making، this paper analysis the Loacation-Spatial disciplinary centers in the Birjand of city has been based on the principles of passive defense. The study of based goal، is practical and based the nature and purpose، descriptive-analytic. The method of Data collection is two libraries and survey. Technique used in the analysis،is the Analytic Hierarchy Process (AHP)، based on experts opinion and paired comparison between indicators، 17 criteria and options for each criteria in Geographical information System. Results showed that more than 45. 89 percent of the city based on the principles of passive defense is good and very good. The General situation of the Location-Spatial Disciplinary centers in the Birjand in city is Almost Appropriate. However، to increase the good performance of these centers، in some cases need to be reviewed and changed.
    Keywords: Analysis Place, Spatial, principles of passive defense, Disciplinary centers
  • Akbar Rahimi Page 99
    Land-use change is a key factor in the development of the human and physical environment. Models of land-use change help understand this intricate system and can provide valuable information on possible future land-use configurations. Therefore، we investigated the changes in land use of Tabriz using satellite images taken in 1989 and 2005. We then modeled how these changes would alter the land uses for 2031 using effective parameters in Tabriz development and land Transformation model. Tabriz sharply in the past decade has faced changes in the urban land use. The results obtained from satellite images for years 1989 and 2005 represent increasingly changes، particularly agricultural land use and green spaces to built areas. With continue this process; Tabriz in the future will face a lot of challenges. The results of modeling of Tabriz in 2031 in this research show that more than 90 percent of the city will be built area and only 10 percent of the city''s green spaces will be assigned to the user. Forecasting of Tabriz development in this research show that، the built areas will increase 143 percent and area of agriculture land and green spaces will decrease to 11603 and 1919 hectare respectively. With the development of the city of Tabriz in the coming decades will be encountered with increasingly ecological and environmental problems.
    Keywords: land use change
  • Nafiseh Marsousi Page 111

    Rapid growth of urban population Leads to complicated problems، Especially InOccurrence Social abnormalities. Increased crime in cities threatens security and comfort of citizens and disrupts social cohesion. The Physical Structure of the cities has a significant influence on the incidence of crime and creates different spatial distribution of crime in the cities. The Demographic and socio - economic characteristics In cases where the criminals live، is one of the essential elements of Ecological crime And other ecological element is where the crime occurred. paying attention to (CPTED) help much to this. this term Is concerned with suitable designing and efficient use of space and built environment، that leads to reduction of criminal opportunities، fear of crime and improved quality of life. This theory emphasizes the optimization of opportunities، specific and clear definition of the territory، access control and the like، which are known as (CPTED) strategies، the perpetrators of the crime can be discouraged. Research methodology is Descriptive - analytic، questionnaire have been used as a tool for collecting information among the citizens of the central district of Isfahan. Research results indicate that attention to the principles and indicators of environmental optimized design and the municipalitys assistance can play a significant role in reduction of the crime.

    Keywords: city, crime place, urban crime, environmental design, Isfahan