فهرست مطالب

نشریه آفات و بیماریهای گیاهی
سال هشتاد و دوم شماره 2 (پیاپی 99، اسفند 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • کاوه بنانج، ولف منزل، میروسلاو گلاسا صفحات 13-20
    زردی و ضخیم شدن برگ ها از شایع ترین نشانه های آلودگی های ویروسی در گلخانه ها و مزار ع خیار در ایران می باشند. در سال های 1391-1389 از مناطق عمده کشت خیار در نه استان کشور، نمونه های برگ خیار با نشانه های شبیه به آلودگی به ویروس زردی شته زاد کدوئیان (Cucurbit aphid-borne yellows virus، CABYV) از گلخانه ها و مزارع خیار (به ترتیب 439 و 106 نمونه) جمع آوری و آلودگی آنها به ویروس CABYV با آزمون های سرلوژیکی الایزا (DAS-ELISA) و نسخه برداری وارونه (RT-PCR) بررسی شد. به ترتیب 44 و 43 درصد نمونه ها از گلخانه ها و مزارع خیار آلوده به ویروس CABYV بودند. آلودگی هم زمان 9/4 درصد از نمونه های آلوده به CABYV، به ویروس زردی سبزرد کدوئیان (Cucurbit chlorotic yellows virus، CCYV) و ویروس کوتولگی زرد کدوئیان (Cucurbit yellow stunting disorder virus، CYSDV) مشاهده شد. میزان آلودگی هم زمان نمونه ها به دو ویروس (CABYV+CCYV) بیش از ترکیب دوتایی (CABYV+CYSDV) بود. نمونه های آلوده به ویروس CABYV در آزمون DAS-ELISA و RT-PCR با دو آغازگر اختصاصی برای دو استرین (C and R) این ویروس بررسی شد. نتایج حاکی از آلودگی جدایه های ایرانی به استرین (C) و عدم آلودگی آنها به استرین نوترکیب (R) بود. آلودگی نمونه های مورد بررسی به استرین (C) ویروس زردی شته زاد کدوئیان (CABYV) از طریق تعیین توالی قطعه تکثیر یافته نه جدایه ایرانی تایید گردید. بر اساس نتایج حاصل از آنالیز تبارزایی جدایه های ایرانی CABYV مورد بررسی در این تحقیق در گروه استرین (C) ولی در دو زیر گروه مستقل از یکدیگر قرار گرفتند که نشانگر وجود دو منشا آلودگی مستقل از یکدیگر به ویروس زردی شته زاد کدوئیان در ایران می باشد.
    کلیدواژگان: خیار، ویروس زردی شته زاد کدوئیان CABYV، RT، PCR، نژاد C ویروس زردی شته زاد کدوئیان
  • سیمین بینقی، کتایون خردمند*، شهریار عسگری، عزیز شیخی گرجان صفحات 81-90

    کنه تارتن دولکه ای یکی از مهم ترین آفات محصولات کشاورزی به شمار می رود. با توجه به اثرات نامطلوب استفاده از ترکیبات شیمیایی، این تحقیق به منظور معرفی ترکیبات جایگزین و کم خطر انجام شد. در پژوهش حاضر، اثرات کشندگی و زیرکشندگی اسانس های گیاهی زیره سبز (Cuminum cyminum) و میخک (Eugenia caryophyllata) بر پارامترهای زیستی کنه تارتن دولکه ای در شرایط آزمایشگاهی، در دمای 1 ±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ±65% و دوره نوری 8:16 (روشنایی: تاریکی) ساعت مورد بررسی قرار گرفت. سمیت تنفسی اسانس زیره سبز (3.74ppm=LC50) بیشتر از اسانس میخک (6.13ppm =LC50) برآورد شد. طول دوره نابالغ در تیمار با اسانس میخک به طور معنی داری کوتاه تر از شاهد بود. متوسط باروری کل (تخم به ازاء هر ماده) از 31/08 در تیمار با اسانس میخک تا 64/44 در شاهد بود. نرخ خالص تولیدمثل (R0) برابر 12/99 و 11/54 به ترتیب در تیمار با اسانس زیره سبز و میخک بود، که بطور معنی داری کمتر از شاهد بود. نرخ ذاتی افزایش جمعیت در شاهد و تیمار زیره سبز و میخک به ترتیب معادل 0/21 و 0/15 (نتاج به ازای هر ماده در روز) بود. نتایج نشان داد که اسانس های گیاهی مذکور ممکن است بتواند به عنوان جایگزین آفت کش های شیمیایی برای کنترل این آفت بکار روند.

    کلیدواژگان: کنه تارتن دولکه ای، اسانس گیاهی، سمیت، اثر زیرکشندگی
  • کاظم محمدپور، آرمان آوند فقیه، پرویز شیشه بر، محمد سعید مصدق صفحات 91-102
    سرخرطومی جالیز،Acythopeus curvirostris persicus، یکی از آفات مهم محصولات جالیزی می باشد که در کشور های خاور میانه انتشار دارد. درک اکولوژی شیمیایی این گونه در شرایط مزرعه می تواند اطلاعات مورد نیاز برای کنترل آن با استفاده از پیام رسان های شیمیایی را فراهم کند. در این تحقیق ارتباطات شیمیایی سرخرطومی جالیز در شرایط مزرعه با استفاده از تله های سطلی (طعمه گذاری شده با حشرات کامل و طعمه گیاهی) در شهرستان بیرجند در سال های 90-1387 بررسی گردید. در آزمایش اول اثر شش حشره نر، شش حشره ماده، ترکیب دو جنس نر و ماده به علاوه یک خربزه و خربزه به تنهایی در جلب حشرات بررسی گردید. در آزمایش دوم اثر تعداد1، 5 و10 حشره نر به علاوه یک خربزه در جلب حشرات ارزیابی گردید. در آزمایش سوم اثر پنج سرخرطومی نر به تنهایی، پنج سرخرطومی نر و میوه هندوانه و میوه هندوانه به تنهایی در جلب حشرات بررسی شد. در آزمایش نهایی اثر پنج سرخرطومی نر و میوه های خیار، هندوانه، خربزه، هندوانه ابوجهل در جلب حشرات مقایسه شد. در آزمایش اول بیشترین تعداد سرخرطومی های شکار شده در تیمار شش سرخرطومی نر و یک میوه خربزه مشاهده شد، درآزمایش دوم افزایش تعداد حشرات نر در تله ها، اثر معنی داری بر میانگین حشرات شکار شده نداشت. در آزمایش سوم بیشترین تعداد در تیمار پنج سرخرطومی نر و یک میوه هندوانه شکار شد. در آزمون نهایی میوه هندوانه سبب جلب بیشترین تعداد سرخرطومی جالیز شده بود و بوی گیاه میزبان اثر افزایشی (Additive) روی فرومون داشت. نتایج این تحقیق می تواند مقدمات لازم برای شناسایی کایرومون گیاهان میزبان و فرومون تجمعی سرخرطومی جالیز را فراهم نماید.
    کلیدواژگان: Acythopeus curvirostris persicus، سرخرطومی جالیز، فرومون تجمعی، کایرومون، گیاه میزبان، هندوانه
  • حدیث مصطفی نژاد، نوازالله صاحبانی * صفحات 103-114

    در این تحقیق از تعامل نماتد Caenorhabditis elegans، قارچ Arthrobotrys oligospora و باکتری Bacillus subtilis در کنترل نماتد مولد گره ریشه Meloidogyne javanica استفاده شد. باکتری مذکور جهت تحریک سیستم دفاعی گیاه در بدو تیمار و به عنوان غذای نماتد C. elegans و نماتد C. elegans به منظور افزایش تولید تله استفاده شد. قارچoligospora A. پس از 72 ساعتموجب مرگ و میر 77% لاروهای نماتد M. javanica گردید، و تاثیر تولید پروتئاز خارج سلولی آن (دو واحد) در مقایسه با شاهد نیز ارزیابی گردید. گرچه تمامی تیمارهای اعمال شده موجب کاهش معنی دار تعداد گال و توده تخم در هر گیاه در مقایسه با شاهد شدند، کمترین این شاخص ها در تیمار B. subtilis+C. elegans+A. oligospora علیهنماتد M. javanicaمشاهده شد. بررسی تاثیر ترکیبات فرار، غیر فرار و درصد بازدارندگی از رشد باکتری B. subtilis بر علیهA. oligospora در تست تقابل نیز نشان داد که تاثیر ترکیبات غیر فرار (آنتی بیوتیک) به مراتب بیشتر از دیگر مواد بازدارنده بود.

    کلیدواژگان: کنترل بیولوژیک، Arthrobotrys oligospora، Bacillus subtilis، Caenorhabditis elegans
  • محمد کاظم رمضانی، احمد حیدری صفحات 115-126
    در این تحقیق با استفاده از مدل های جدید 58 حشره کش و کنه کش موجود در کشور که عمدتا در مبارزه با آفات و کنه های گیاهی مورد استفاده قرار می گیرند مورد بررسی قرار گرفت. پارامتر های مهم پایداری کلی (Pov)، پتانسیل انتقال آن ها را از مکان مصرف (LRTP)، نسبت جذب انسانی (Intake fraction)، با استفاده از مدل های OECD POV & LRTP Screening Tool، USES-LCA 2.0 و SimpleBox 3.0 محاسبه و با تلفیق داده های بدست آمده با جذب قابل قبول روزانه (ADI)، اثرات سمی برای موجودات خاکزی (LD50 زنبور عسل) اثرات سمی برای موجودات آبزی (LC50 ماهی)، و اثرات سمی برای پستانداران (LD50 موش) ریسک حشره کش ها و کنه کش های موجود در کشور به تفکیک محاسبه و رتبه بندی شدند. 38 درصد از کنه کش های مورد استفاده در کشور در گروه با ریسک کم، 38 درصد در گروه خطر متوسط و 23 در صد در گروه خطر زیاد طبقه بندی شدند. در مورد حشره کش ها 31/7 درصد در گروه کم خطر، 26/9 درصد در گروه متوسط، 23/8 درصد در گروه با ریسک زیاد و 15/8 درصد حشره کش ها در گروه خطر خیلی زیاد طبقه بندی شدند. بر اساس نتایج مربوط به رتبه بندی ریسک حشره کش ها و کنه کش های مورد استفاده، در درختان میوه دانه دار و هسته دار 42/9 درصد، در پسته 41/2 درصد، در مرکبات 35 درصد، در سویا 10 درصد، در چغندر قند 29/4 درصد، در سبزی و جالیز 17/6 درصد، در پنبه 26/3، و در گندم و برنج 31 درصد از حشره کش ها و کنه کش های مورد بررسی در گروه خطر کم (I) قرار دارند. بنابراین، با توجه به این نتیجه امکان مدیریت کنه کش ها و حشره کش ها در جهت کاهش میزان ریسک وجود دارد. شناسائی آفتکش های کم خطر بر اساس هر گروه در محصولات مختلف امکان جایگزینی تدریجی از آفتکش های پر خطر به آفتکش های کم خطر را در طول زمان برای متولیان و مدیریت ریسک آفتکش ها امکان پذیر می نماید.
    کلیدواژگان: ارزیابی خطر، حشره کش ها و کنه کش ها، رتبه بندی
  • کبری فتوحی، مرتضی موحدی فاضل، اورنگ کاوسی صفحات 127-136
    سوسک برگخوار سیب زمینی، یکی از مهم ترین آفات سیب زمینی است. در این تحقیق، اثر غلظت های زیرکشنده آفت کش اسپیرودیکلوفن (240 SC) به عنوان عامل مهارکننده بیوسنتز چربی ها، بر میزان ذخایر چربی، کربوهیدرات و پروتئین در شرایط مزرعه ای بررسی شد. آزمایشات به صورت آزمون فاکتوریل چهار متغیره شامل غلظت آفت کش (0، 200، 300 و 400 میکرو لیتر در لیتر)، جنسیت (نر و ماده)، زمان نمونه برداری (3، 6 و 12 روز پس از سمپاشی) و تکرار سمپاشی (یک هفته پس از سمپاشی اول)، در چهار تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی اجرا گردید. میزان قند، گلیکوژن، چربی و پروتئین موجود بر حسب میلی گرم بر گرم وزن تر بدن حشره تعیین گردید. نتایج نشان داد که ترکیب اسپیرودیکلوفن تاثیر معنی داری بر میزان چربی، گلیکوژن، قند، پروتئین و محتوای انرژی (p<0.001) دارد و از بین غلظت های مذکور، غلظت μl/l 400 در ششمین روز بعد از دومین سمپاشی بیشترین تاثیر کاهشی را بر منابع انرژی داشته است، به طوری که در این غلظت میزان چربی 57/45، گلیکوژن 76/38، قند 72/21، پروتئین 11/29 و محتوای انرژی 57/86 درصد پس از کسر مقادیر متناظر در شاهد کاهش یافته است. کاهش بیش از نیمی از محتوای انرژی می تواند بیانگر تاثیرات مزمن آفت کش اسپیرودیکلوفن در کاهش میزان بقاء این آفت باشد.
    کلیدواژگان: سوسک برگخوار سیب زمینی، اسپیرودیکلوفن، منابع انرژی، چربی، کربوهیدرات، پروتئین
  • حسین فرازمند، هادی حسن زاده، محمد سیرجانی*، کاظم محمدپور، افشین مشیری، سیدحیدر ولی زاده، علی جعفری ندوشن صفحات 137-146

    پسیل معمولی پسته، (Agonoscena pistaciae Burckharat & Lauterer (Hem.: Psyllidae، از آفات مهم باغات پسته در ایران است که با تغذیه از شیره نباتی برگ، خسارت زیادی به محصول پسته وارد می آورد و هرساله باغداران برای کنترل این آفت از حشره کش های مختلفی استفاده می کنند. تاثیر کائولین فرآوری شده (سپیدان® WP) بر پوره پسیل پسته در چهار استان خراسان رضوی، خراسان جنوبی، سمنان و قم، در سال 1391، با هدف کاهش مصرف سموم شیمیایی، بررسی شد. به همین منظور، محلول پاشی کامل درختان پسته با غلظت های 3 و 5 درصد کائولین در مقایسه با حشره کش استامی پراید، در سه مرحله، از اواسط اردیبهشت و با فواصل حدود چهار هفته، انجام گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، در تمام مراحل، کاربرد کائولین 5 درصد موجب کاهش بیشتر جمعیت پوره پسیل، در مقایسه با حشره کش استامی پراید شد. همچنین میانگین درصد تاثیر تیمارهای کائولین 3 و 5 درصد و حشره کش استامی پراید برای کنترل آفت، سه روز بعد از محلول پاشی به ترتیب، 30/3، 54/3 و 43/5 درصد بدست آمد. علاوه بر این، میزان ماندگاری اثر کائولین، تا 21 روز پس از محلول پاشی، در مقایسه با حشره کش شیمیایی استامی پراید بیشتر بود، به طوری که میانگین درصد تاثیر تیمارهای کائولین 3 و 5 درصد و حشره کش استامی پراید، در 21 روز پس از محلول پاشی به ترتیب، 48/3، 78/3 و 47/6 درصد ثبت شد. لذا با توجه به تاثیر بالای کائولین در کاهش جمعیت پوره ها، محلول پاشی درختان پسته با کائولین فرآوری شده (سپیدان® WP)، با غلظت 5 درصد، می تواند بطور موفقیت آمیزی جمعیت پوره پسیل معمولی پسته را کنترل نماید.

    کلیدواژگان: پسته، پسیل معمولی پسته، Agonoscena pistaciae، کائولین، کنترل
  • فاطمه سمیعی، محمدرضا صفرنژاد، قاسم حسینی سالکده، مسعود شمس بخش، فرشاد رخشنده رو صفحات 147-156
    ویروس تریستزا یکی از عوامل بیماریزای مرکبات در دنیا به شمار می رود. امروزه روش های نوین مبتنی بر مهندسی آنتی بادی به عنوان راهکاری جدید در شناسایی گیاهان آلوده و همچنین تولید گیاهان مقاوم به بیماری ها مورد استفاده قرار می گیرد. یکی از ابزار های مهم در تولید آنتی بادی های نوترکیب استفاده از تکنولوژی نمایش فاژی می باشد. در این تحقیق قابلیت استفاده از کتابخانه فاژی حاوی ژن های آنتی بادی انسانی به منظور تولید فاژ های نوترکیب حاوی قطعات آنتی بادی اختصاصی بر علیه ویروس تریستزای مرکبات با روش نمایش فاژی بررسی شد. برای این منظور، تولید و خالص سازی پروتئین پوششی ویروس تریستزا به صورت نوترکیب انجام شد. غنی سازی کتابخانه فاژی با انجام مراحل غربال گری صورت گرفت و قابلیت اتصال جمعیت های اختصاصی فاژ ها با استفاده از آزمون های سرولوژیک بررسی شد. نتایج حاصله نشان داد که در دور های متوالی بیوپنینگ کتابخانه، اختصاصیت فاژها افزوده شد و فاژهای جدا شده اختصاصیت بالایی در اتصال به پروتئین پوششی ویروس داشتند. بر اساس اطلاعات موجود این اولین گزارش از تولید آنتی بادی اختصاصی بر علیه ویروس تریستزای مرکبات با روش نمایش فاژی می باشد.
    کلیدواژگان: پروتئین پوششی، نمایش فاژی، ویروس تریستزای مرکبات
  • خشنود نوراللهی، علی علیخانی صفحات 157-168
    اسکالد یا کچلی جو یکی از بیماری های متداول جو در اکثر مناطق دنیا می باشد. برای تعیین تنوع ژنتیکی در جدایه های Rhynchosporium secalis از گیاهان آلوده جو در مزارع مختلف استان شامل ایلام، آسمان آباد، سرابله، شباب، ایوان و سیروانکه لکه های قهوه ای مایل به زرد با حاشیه قهوه ای در قسمت های هوایی برگ و ساقه داشتند، نمونه برداری شد. 47 جدایه با استفاده از محیط کشت سیب زمینی دکستروز آگار برای اهداف این مطالعه به دست آمد. برای مطالعه تنوع ژنتیکی جدایه ها، از نشانگرهای ریزماهواره استفاده شد. تعداد 42 آلل در بین همه جدایه ها در اثر پنج جفت آغازگر ریزماهواره مشخص شد. تعداد آلل ها برای هر نشانگر بین 7 تا 12 عدد بود، شاخص نشانگر در آغازگرهای مورد مطالعه از 1/8 تا 6/7 متغیر بود. میزان تشابه ژنتیکی جدایه ها بر اساس ضریب دایس از صفر تا 1 متغیر بود. با رسم دندروگرام جدایه ها در فاصله 0/54 شانزده گروه تشخیص داده شد. در فنوگرام حاصل از گروه بندی جدایه ها بر اساس روش الحاق مجاور 17 گروه تشخیص داده شد. دانش تنوع ژنتیکی درR. secalis سطوح مختلفی از اطلاعات را برای مدیریت منابع ژرپلاسم فراهم می کند. نتایج به دست آمده از این مطالعه در اصلاح ارقام مقاوم و گسترش اقدامات قرنطینه ای مفید است.
    کلیدواژگان: جو، تنوع ژنتیکی، Rhynchosporium secalis، ریزماهواره
  • عباس صلاحی اردکانی، بابک حیدری علیزاده صفحات 169-180
    بذر گیاه زیتون تلخ (Melia azedarach) از استان مازندران جمع آوری، در دمای اطاق و سایه خشک و از آن پودر تهیه شد. عصاره گیری با حلال متانل در دستگاه سوکسوله انجام و سپس با حلال های دی کلرومتان-آب (70:30)، ترکیبات آلی از ترکیبات آبی جدا گردید. مواد همراه و امولسیفایر (Tween 85) به عصاره حاصله اضافه و فرمولاسیون 11 درصد تهیه شد. تاثیر غلظت های مختلف (0/125، 0/25، 0/5، 1، 2، 4، 8 و 16 درصد) فرمولاسیون، در شرایط آزمایشگاهی و در دو دوره ی زمانی (پس از 24 و 48 ساعت) روی لارو سن دوم نماتد مولد گره ریشه، Meloidogyne incognita و غلظت های (0/125، 0/25، 0/5، 1، 2 و4، درصد) در شرایط گلخانه ای (به مدت 60 روز) روی این نماتد و صفات رویشی گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum L.) بررسی شد. غلظت های 0/125 و 0/25 در هر دو دوره ی زمانی تاثیری در غیر فعال سازی و مرگ و میر لارو سن دوم نماتد نداشت. میزان مرگ و میر نماتد در غلظت های 4، 8 و 16 درصد، پس از 24 ساعت به ترتیب صفر، 44/3 و 76 درصد بود، در حالی که پس از 48 ساعت، این غلظت ها موجب مرگ 100 درصد لاروهای سن دوم نماتد شدند. در شرایط گلخانه ای تمام غلظت های استفاده شده سبب کاهش معنی دار (p<0.05) تعداد گال، توده تخم، تخم نماتد روی ریشه، لارو سن دوم در خاک و ریشه و جمعیت نهایی نماتد شد. تیمار 4 درصد باعث کاهش معنی دار طول و وزن تر ساقه و ریشه گیاه گوجه فرنگی گردید. پایداری فرمولاسیون در شرایط آزمایشگاهی نشان داد که این فرمولاسیون دارای پایداری مناسب است. استفاده از آفت کش های طبیعی می تواند روشی مناسب برای کنترل طبیعی نماتدهای مولد گره ریشه، کاهش مصرف سموم شیمیایی و تولید محصول سالم باشد.
    کلیدواژگان: بذر زیتون تلخ، نماتد گره ریشه، فرمولاسیون، کنترل غیر شیمیایی، گوجه فرنگی
  • فاطمه خسروی مقدم، سید کاظم صباغ، محمد مهدی امینایی، سمیه ابراهیمی صفحات 181-184
    طی سال های 1391-1389 از سرشاخه های درختان پسته باغ های استان های کرمان و یزد و خراسان رضوی نمونه برداری شد. تعداد 305 جدایه متعلق به جنس Paecilomyces جداسازی، خالص سازی و با استفاده از کلیدهای معتبر مورد شناسایی و تایید قرار گرفت. با توجه به ویژگی های ریخت شناسی و مشاهدات میکروسکوپی، از 305 جدایه مطالعه شده، 278 جدایه (91/1٪) متعلق به گونه P. variotii، 24جدایه (7/9٪) متعلق به گونهP. marquandii و 3 جدایه (1٪) متعلق به گونه P. viridis تشخیص داده شد. گونه P. viridis برای اولین بار از ایران (کرمان) و برای نخستین بار در جهان از میزبان پسته گزارش می شود.
    کلیدواژگان: سرخشکیدگی، پسته، پراکنش، Paecilomyces
  • غلامحسین حسن شاهی، حبیب عباسی پور، امین مقبلی قرایی، ریجیو جاسیلا، عباس محمدی خرم آبادی صفحات 185-186
    پژوهشی به منظور جمع آوری و شناسایی زنبورهای پارازیتویید سفیده کوچک کلمPieris rapae (L.) (Lep.: Pieridae) و شب پره پشت الماسی Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae) در مزارع کلم گل، استان تهران (N=35°30′، E=51°17′، 1046m a.s.l.) در سال 1391 صورت گرفت. مراحل لاروی و شفیرگی سفیده کوچک کلم و شب پره پشت الماسی جمع آوری شدند و درون ظروف پلاستیکی، در شرایط آزمایشگاهی (دمای 2±22 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 2±65 درصد و دوره نوری 14:8) تا زمان ظهور حشرات بالغ پروانه یا زنبور پارازیتویید نگهداری شدند. پنج گونه زنبور پارازیتویید شامل: Oomyzuss sokolowskii (Kurdjumovo، 1912) (Hym.: Eulophidae)، Pteromalus sp. (Hym.: Pteromalidae)، Cotesia vestalis (Kurdjumov، 1912) (Hym.: Braconidae)، Diadegma anurum (Thomson، 1877) و Hyposoter ebeninus (Gravenhorst، 1829) (Hym.: Ichenumonidae، Campopleginae). جمع آوری و شناسایی گردید. گونه H. ebeninus گزارش جدیدی برای فون حشرات این خانواده در ایران محسوب می گردد (1،4). نمونه هایی از این زنبور پارازیتویید در آزمایشگاه حشره شناسی دانشگاه شاهد تهران و موزه جانورشناسی دانشگاه تورکو فنلاند نگهداری می شود.
    Hyposoter ebeninus (Gravenhorst، 1829).
    نمونه های بررسی شده: ایران، استان تهران، تهران (N=35°30′، E=51°17′، 1046a.s.l.)؛ 16 اردیبهشت 1391، 1♀، 26 خرداد 1391، 1♀.
    مناطق پراکنش: اتریش، آذربایجان، بلاروس، بلژیک، بلغارستان، چین، کرواسی، جمهوری چک، چکوسلواکی، فنلاند، فرانسه، آلمان، هند، فلسطین، ایتالیا، مالدیو، پاکستان، لهستان، مجارستان، پرتغال، رومانی، روسیه، لتونی، صربستان و مونته نگرو، اسپانیا، سوئد، سوئیس، تونس، ترکیه، ترکمنستان، اوکراین و انگلیس (4) و ایران (گزارش جدید).
    ویژگی های افتراقی: گونه Hyposoter ebeninus با ویژگی های زیر از نزدیک ترین گونه این جنسH. rhodocerae (Rondani، 1877) قابل شناسایی است: قاعده آرواره های بالا زرد کمرنگ بوده و انتهای ساق پای عقب تیره نیست. اما در H. rhodocerae آرواره های بالا زرد مایل به قرمز یا قرمز مایل به قهوه ای بوده و به طور مشخص در قاعده سیاه هستند و انتهای ساق پای عقب تیره است. اختلاف مهم این دو گونه در انتخاب میزبان و پراکنش آنهاست. گونه H. rhododerae به طور اختصاصی گونه هایGonepteryx cleopatra و G. rhamni را پارازیته می کند و از آلمان، ایرلند و ایتالیا گزارش شده است. در حالی که گونه H. ebeninus به عنوان پارازیتویید گونه های جنس Pieris و Euchloe شناخته شده و در مرکز، جنوب و شرق اروپا، شمال آفریقا، غرب آسیا تا هند انتشار دارد (2، 4). گونه های جنس Hyposoter به عنوان پارازیتویید داخلی کوینوبیونت لاروی بال پولکداران (روزپره ها و شب پره ها) و نیز لارو سوسک ها و زنبورها محسوب می گردند (3).
|
  • K. Bananej, W. Menzel, M. Glasa Pages 13-20
    Yellowing and thickening are the most prevalent viral symptoms on cucumber grown in the greenhouses and open fields in Iran. Surveys were conducted from 2010 to 2012 in the major cucumber growing areas in the nine provinces، targeting especially the greenhouse plantations. Cucumber leaf samples showing symptoms like Cucurbit aphid-borne yellows virus (CABYV، genus Polerovirus، family Luteoviridae) infection، were collected from greenhouse (n=439) and open field- grown cucumbers (n=106) and tested for the presence of CABYV by DAS-ELISA and RT-PCR methods. 44% and 43% of collected samples from the greenhouses and open fields were infected to CABYV، respectively. Furthermore، CABYV positive samples were tested for the simultaneous infection of Cucurbit chlorotic yellows virus (CCYV) and Cucurbit yellow stunting disorder virus (CYSDV). Mixed infections with either CCYV or CYSDV were also confirmed in 9. 4% of the CABYV-infected samples. The CABYV and CCYV combination was more prevalent than CABYV and CYSDV combination. Strain-specific RT-PCR confirmed the presence of common strain (CABYV-C) in all tested samples. Nine Iranian CABYV isolates were partially sequenced and sequence analysis has confirmed their assignment to the CABYV-C strain. The phylogenetic analysis revealed that although belonging to the CABYV-C، the Iranian cucumber CABYV isolates clustered within this strain in two phylogenetically distinct subgroups which might have an independent origin and/or introduction in Iran. This work provides further information on the natural occurrence of CABYV in Iran، including yet unreported characterization of CABYV-C strain on cucumbers grown in greenhouses and fields.
    Keywords: Cucumber, CABYV, RT, PCR, Strain, C
  • S. Beynaghi, K. Kheradmand, S. Asgari, A. Sheikhi Garjan Pages 81-90

    Two-spotted spider mite Tetranychus urticae Koch is one of the most serious pests of crops in the world. Due to undesirable effects of synthetic pesticides، this research was conducted to achieve alternative safe compounds. In this research، lethal and sublethal effects of Cuminum cyminum and Eugenia caryophyllata essential oils on Tetranychus urticae were studied under laboratory conditions at 25± 1 °C، 65± 5 RH and a photoperiod of 16:8 (L: D) h. Fumigant toxicity at cumin (LC50= 3. 74 ppm) was more than clove (LC50= 6. 13 ppm) oil. Total pre-adult developmental time was significantly shorter when treated with Eugenia caryophyllata oil compared with control. Mean total fecundity (eggs/female) was ranged from 31. 08 at treated with clove oil compare with 64. 44 at control. The calculated net reproductive rate (R0) was 12. 99 and 11. 54 at treatment with cumin and clove oils respectively which were significantly shorter than control. The intrinsic rate of increase was 0. 21 and 0. 15 (offsprings/female/day) for control and treated populations with both essential oils، respectively. This study revealed that these essential oils may be suitable sources as alternatives for chemical pesticides.

    Keywords: Tetranychus urticae, Essential oil, Toxicity, Sublethal effect
  • K. Mohammadpour, A. Avand-Faghih, P. Shishehbor Mossadegh Pages 91-102
    Melon weevil، Acytopeus curvirostris persicus (Col.: Curculionidae)، is one of the most important pests of melons that is spread in the Middle East countries. Understanding chemical ecology of this species under field condition could provide necessary information for nonchemical control measures. In this study chemical communicationsof melon weevil were studied under field condition using bucket traps (baited with weevil and fruit bait) in Birjand region during 2009-11. In the first assay effect of six male، six female، both sexes and without weevil was investigated. In this assay all treatments were baited with one melon fruit. In the second assay effect of 1، 5، 10 male number on attraction of melon weevil were studied. In the third assay effect 5 male، 5 male + 1 watermelon fruit، 1 watermelon fruit on attraction of melon weevil were investigated.، In the final assay effect of five male weevil and cucumber، watermelon، melon، wild watermelon on attraction of melon weevil were investigated. Results of the first assay showed that the most weevils were captured by traps baited with six males plus one melon fruit. In the second test results indicated that the male number had no effect on mean captured weevils. Morover، results of third assay showed that the most weevils were captured by traps baited with five males plus one watermelon fruit. In the final assay results showed that the treatment that include five males weevil plus watermelon fruit attracted the most number of melon weevils and host plant odors had additive effect on pheromone. Results of this study have provided necessary background for identification of host plant kairomone and aggregation pheromone of melon weevil.
    Keywords: Acythopeus curvirostris persicus, Aggregation pheromone, Host plants, Kairomone, Melon weevil, watermelon
  • H. Mostafanezhad, N. Sahebani Pages 103-114

    Caenorhabditis elegans، Arthrobotrys oligospora and Bacillus subtilis interaction were studied to control root knot nematode، Meloidogyne javanica. B. subtilis used for inducing of plant defense system at the initiation of treatment and as the C. elegans consumption. C. elegans also used in order to induce the production of traps. A. oligospora caused 77% larval mortality، after 72 hours. Extracellular protease production was evaluated 2 units in compared to control. All treatments significantly reduced the number of knots and egg masses per plant in compared to control، but the minimum level of these indexes observed in treatment of B. subtilis+C. elegans+A. oligospora against M. javanica. The effects of volatile، non volatile compounds and growth inhibition percentage of B. subtilis against A. oligospora showed that non volatile compounds (antibiotics) were more effective than other tested inhibition mechanisms.

    Keywords: Biological control, Arthrobotrys oligospora, Bacillus subtilis, Caenorhabditis elegans
  • M. K. Ramezani, A. Heydari Pages 115-126
    In this research، we used a new model to determine the risk of 58 current use insecticides and acaricides، mosly applied for agricultural purpuses. The OECD POV & LRTP Screening model used to calculate the environmental risk of pesticides using indices of overall persistence (POV)، long-range transport potential (LRTP)، and intake fraction (IF) was calculated using USES-LCA 2. 0 & Simple Box 3. 0. Integrating these parameters with acceptable daily intake (ADI)، LD50 bee، LD50 mice and LC50 fish made possible the risk assessment of 58 of current used pesticides. Screening and raking results showed that of 13 acaricides، 38% calssified with low، 38% with medium and 24% with high risk level. Of 45 studied insecticides 31. 7% showed low risk، 26. 9% showed medium، 23. 8% with high and 15. 8% showed very high risk. Risk assessment based on the most important crop/fruits demonstrated that pome and stone fruits 42. 9%، pistachio 41. 2%، citruses 35%، soybean 10%، sugarbeet 29. 4%، vegetables 17. 6%، cotton 26. 3% and cereal (wheat and rice) 31% of insecticides and acaricides are classified with low risk. Therefore، according to the results of the current research، it is clear that risk management of insecticides and acaricides in Iran toward reducing risk level is possible.
    Keywords: Risk assessment, insecticides, acaricides, ranking
  • K. Fotouhi, M. Movahedi Fazel, A. Kavousi Pages 127-136
    The Colorado potato beetle (CPB) is the most important pest of potato. In this research، effects of sublethal concentrations of spirodiclofen 240 SC were studied on lipid، carbohydrate and protein contents in CPB adults under field conditions. The experiments had a complete randomized four-factor factorial design. The four factors were the spirodiclofen concentration (0، 200، 300 and 400 µl/l)، sex (male and female)، time (3، 6 and 12 day) and number of treatment (first and second). The sugar، glycogen and lipid quantities were determined in milligram per gram of fresh weight. Results showed that spirodiclofen affected significantly total lipid، glycogen، sugar، protein and energy content (p<0. 001). The most reductions in bioenergetic resources were observed in adults retreated with the concentration of 400 μl/l sixdays after spraying. After taking into account the control، 57. 45%، 76. 38%، 72. 21%، 11. 29% and 57. 86% reduction were found in lipid، glycogen، sugar، protein and energy content، respectively. Considerable reduction in energy content indicated that chronic effects of spirodiclofen can reducing survivorship in overwintering adults of CPB.
    Keywords: Colorado potato beetle, Spirodiclofen, Bioenergetic Resources, Lipids, Carbohydrates, Proteins
  • H. Farazmand, H. Hassanzadeh, M. Sirjani, K. Mohammadpour, A. Moshiri, S. H. Valizadeh, A. J. Afari-Nodooshan Pages 137-146

    Pistachio psylla، Agonoscena pistaciae Burckharat & Lauterer (Hem.: Psyllidae)، is the most important pest of pistachio orchards in Iran، feeding on leaves، resulting to reduce the quantity and quality of product. In order to reduce the use of chemical insecticides، the application of kaolin particle film was tested in the fields of four regions of Iran (Razavi Khorasan، South Khorasan، Semnan & Qom regions)، during 2012 year. The different concentrations، 3 and 5%، of kaolin clay (Sepidan® WP) and acetamiprid were sprayed over the whole canopy three times at 4 to 5 -week intervals from mildly May to mildly July. Based on the field studies، kaolin (5%) application reduced the population of psylla nymphs more than acetamiprid at all spraying stages in pistachio trees. The rate of efficacy percent for psylla nymph control، at three days after spraying، were 30. 3، 54. 3 and 43. 5 for kaolin (3%)، kaolin (5%) and acetamiprid treatments، respectively. Also، control ability for psylla nymph was appropriate up to 21 days after spraying، in kaolin treatments compared with acetamiprid treatment. The rate of efficacy percent was 48. 3، 78. 3 and 47. 6%، for kaolin (3%)، kaolin (5%) and acetamiprid treatments، respectively. Therefore three to four times at 4–5-week intervals spraying kaolin (Sepidan® WP) at the concentration (5%) over the whole canopy of pistachio trees can be used successfully to reduce psylla nymph on pistachio.

    Keywords: Agonoscena pistaciae, Control, Kaolin, Pistachio, Pistachio psylla
  • F. Samiee, M. R. Safarnejad, Gh. Hoseini Salekdeh, M. Shamsbakhsh, F. Rakhshandehro Pages 147-156
    Tristeza is one of the most destructive citrus diseases in the world. The disease is widely distributed throughout the major citrus growing area of Iran. Nowadays، new technologies are being applied for development of diagnosis tools against plant viruses. Among them، phage display has a major role in production of specific monoclonal antibodies. Present research is done due to gain specific recombinant phages against Citrus tristeza virus (CTV). For this aim، a major component of CTV coat protein was selected as an antigen and was produced in recombinant form in bacteria. Naïve phage display libraries containing single chain variable fragments (scFv) were applied for the selection of specific phages. Three rounds of biopanning were applied by using purified coat protein as a binder in immunotubes followed by the selection of specific recombinant phages by indirect ELISA. The selected phages can be used for generation of specific monoclonal antibodies. Based on our knowledge this is the first report for production of specific antibody against CTV by phage display technology.
    Keywords: Citrus tristeza virus, Phage display
  • Kh. Nourollahi, A. Alikhani Pages 157-168
    One of the most important diseases of barley is scald in the world. In order to determine genetic diversity of Rhynchosporium secalis isolates، barley plants with yellowish brown spots with brown margin، especially on leaves and stems were collected from different regions of Ilam province including: Ilam، Asemanabad، Srableh، Shabab، Ivan and Sirvan. 47 isolates obtained from infected samples using potato dextrose agar for the purposes of this study. To study the genetic diversity of the isolates، microsatellite markers were used. A set of five microsatellite primer pairs revealed a total of 42 alleles in R. secalis isolates in all isolates. The number of alleles varied from 7 to 12 for each marker. The number of marker index (MI) in all primers varied from 1. 8 to 6. 7 and genetic similarity based on Dice coefficient was zero to one. Phonogram revealed 16 distinct groups in 0. 54 similarity distance، but based on neighbor joining 17 groups were determined. Knowledge of genetic diversity in R. secalis provides different levels of information which is important in the management of germplasm resources. Results from this study will be useful in breeding for barley resistant cultivars and developing necessary quarantine regulations.
    Keywords: Barley, Genetic diversity, Rhynchosporium secalis, SSR
  • A. Salahi Ardakani, B. Heydari Alizadeh Pages 169-180
    Mature seeds of Melia azedarach were harvested from north of Iran، Mazandaran province. The seeds were dried in the shade at room temperature (about 25ºC)، powdered by blender. Extraction from the seeds powder was done in the Soxhlet extractor. Water soluble and Non-water-soluble components of the seed powder extract were separated by dichloromethane/water. In addition، Tween 85 was added to the extract and an 11% formulation was made from the seed extract in the laboratory. The toxicity of formulation to the root-knot nematode، Meloidogyne incognita، was studied in laboratory and pot experiments. Application rates of formulation were 0. 125، 0. 25، 0. 5، 1، 2، 4، 8 and 16 percent for the laboratory experiment in order to determine their effects on motility and mortality of second-stage juveniles (J2) after two different exposure times (24 and 48 h). In pot experiment، 0. 125، 0. 25، 0. 5، 1، 2 and 4 percent of the formulation were applied on nematode activity and plant growth components of tomato (Solanum lycopersicum). Neither J2 immobility nor mortality was observed in treatments with 0. 125 and 0. 25% doses. Exposure time was significantly (p<5%) affected J2 mortality. After 24 h، J2 mortality was 0. 0، 44. 30 and 76 % following treatment with 4، 8 and 16% formulation، respectively، while 100% J2 mortality was recorded for the same concentrations، after 48 h of exposure. In the pot experiment، all of the concentrations significantly reduced the numbers of galls، egg masses and eggs in tomato roots، J2s in soil and tomato roots and overall nematode population. Treatment of 4% of formulation was toxic to tomato plants and significantly reduced tomato root and stem length and fresh weights in comparison to control. Results of the laboratory experiments show good stability of the formulation. In general، 1 and 2% concentrations of the formulation controlled root knot nematode and improved tomato growth parameters under the laboratory conditions as compared with the control. Use of the recommended concentrations of this new formulation، could be a natural and eco friendly way to control root knot nematode and to reduce hazardous effects of chemical pesticides.
    Keywords: Formulation, Non chemical control, Persian lilac powder, Plant, parasitic nematode, Solanum lycopersicum
  • A. Salahi Ardakani, B. Heydari Alizadeh Pages 181-184
    Mature seeds of Melia azedarach were harvested from north of Iran، Mazandaran province. The seeds were dried in the shade at room temperature (about 25ºC)، powdered by blender. Extraction from the seeds powder was done in the Soxhlet extractor. Water soluble and Non-water-soluble components of the seed powder extract were separated by dichloromethane/water. In addition، Tween 85 was added to the extract and an 11% formulation was made from the seed extract in the laboratory. The toxicity of formulation to the root-knot nematode، Meloidogyne incognita، was studied in laboratory and pot experiments. Application rates of formulation were 0. 125، 0. 25، 0. 5، 1، 2، 4، 8 and 16 percent for the laboratory experiment in order to determine their effects on motility and mortality of second-stage juveniles (J2) after two different exposure times (24 and 48 h). In pot experiment، 0. 125، 0. 25، 0. 5، 1، 2 and 4 percent of the formulation were applied on nematode activity and plant growth components of tomato (Solanum lycopersicum). Neither J2 immobility nor mortality was observed in treatments with 0. 125 and 0. 25% doses. Exposure time was significantly (p<5%) affected J2 mortality. After 24 h، J2 mortality was 0. 0، 44. 30 and 76 % following treatment with 4، 8 and 16% formulation، respectively، while 100% J2 mortality was recorded for the same concentrations، after 48 h of exposure. In the pot experiment، all of the concentrations significantly reduced the numbers of galls، egg masses and eggs in tomato roots، J2s in soil and tomato roots and overall nematode population. Treatment of 4% of formulation was toxic to tomato plants and significantly reduced tomato root and stem length and fresh weights in comparison to control. Results of the laboratory experiments show good stability of the formulation. In general، 1 and 2% concentrations of the formulation controlled root knot nematode and improved tomato growth parameters under the laboratory conditions as compared with the control. Use of the recommended concentrations of this new formulation، could be a natural and eco friendly way to control root knot nematode and to reduce hazardous effects of chemical pesticides.
    Keywords: Formulation, Non chemical control, Persian lilac powder, Plant, parasitic nematode, Solanum lycopersicum
  • G. Hasanshahi, H. Abbasipour, A. Moghbeli Gharaei, R. Jussila, A. Mohammadi-Khoramabadi Pages 185-186
    A survey was conducted to collect and identify the parasitoid wasps of Pieris rapae (L.) (Lep.: Pieridae) and Plutella xylostella (L.) (Lep.: Plutellidae) in cauliflower fields of Tehran province، Iran (N=35°30′، E=51°17′، 1046m a. s. l.) during 2012. Larvae and pupae of P. rapae and p. xylostella were collected and reared separately in plastic jars under laboratory conditions (22±2°، RH= 65±2%، L: D= 14:8) until the adults of butterfly or parasitoids were appeared. Five hymenopterous parasitoids were collected and identified as: Oomyzuss sokolowskii (Kurdjumovo، 1912) (Hym.: Eulophidae)، Pteromalus sp. (Hym.: Pteromalidae)، Cotesia vestalis (Kurdjumov، 1912) (Hym.: Braconidae)، Diadegma anurum (Thomson، 1877) and Hyposoter ebeninus (Gravenhorst، 1829) (Hym.: Ichenumonidae، Campopleginae). The last species is a new record for the fauna of Iran (1، 4). Specimens of this species were deposited in the insect museum of the University of Turku، Finland and Shahed University، Iran. Hyposoter ebeninus (Gravenhorst، 1829): Material examined: IRAN، Tehran province (N=35°30′، E=51°17′، 1046a. s. l.)، 5 May 2012، 1♀، 15 June 2012، 1♀ General distribution: Austria; Azerbaijan; Belarus; Belgium; Bulgaria; China; Croatia; Czech Republic; Czechoslovakia; Finland; France; Germany; Hungary; India; Italy; Latvia; Moldova; Pakistan; Poland; Portugal; Romania; Russia; Serbia & Montenegro; Spain; Sweden; Switzerland; Tunisia; Turkey; Turkmenistan; Ukraine; United Kingdom (4) and Iran (new record). Diagnostic characters: Hyposoter ebeninus can be distinguished from its nearest species، H. rhodocerae (Rondani، 1877)، by the combination of the following characters: mandibles are pale yellow at the base and the hind tibia apically not or hardly darkened. In H. rhodocerae the mandibles are yellowish red to reddish brown and distinctly black at the base and the hind tibia apically darkened. The important differences are in the host selection and distribution: H. rhodocerae parasitizes exclusively Gonepteryx cleopatra and G. rhamni and has been reported from Germany، Ireland and Italy. While H. ebeninus was known as a parasite of the species of the genera Pieris and Euchloe and distributed in Central، Southern and Eastern Europe، North Africa، Western Asia to India (2، 4). Hyposoter species are considered as Koinobiont larval endoparasitoids of mostly Lepidoptera (butterflies and moths)، but also beetle and wasp larvae (3).
    Keywords: Hyposoter ebeninus, Pieris rapae