فهرست مطالب

مدیریت برند - پیاپی 2 (تابستان 1393)

مجله مدیریت برند
پیاپی 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نسیم تقوی فرد، میراحمد امیرشاهی، حمیدرضا یزدانی، محمود محمدیان صفحات 11-32
    امروزه مصرف کننده در میان انبوهی از برندها به دنبال نشانه ای می گردد که او را به انتخاب تشویق کند. این نشانه های متمایزکننده، اغلب نه از طریق ویژگی های کارکردی، بلکه ویژگی های احساسی و نمادین برند ایجاد می شوند. برقراری ارتباطی بلندمدت و مستحکم با مصرف کننده، شرایطی را فراهم می کند تا مصرف کننده نسبت به برند، احساس پیدا کند و آن را جزئی از زندگی اش بداند. یکی از انواع روابطی که مصرف کنندگان با برند برقرار می کنند، احساس عشق نسبت به برند است. ایجاد چنین رابطه ای با برند، منبعی پایدار و غیر قابل تقلید از مزیت رقابتی را برای آن برند خاص به وجود می آورد.
    با توجه به اهمیت و جدید بودن مفهوم عشق به برند، این مقاله به بررسی ابعاد تشکیل دهنده این سازه پرداخته است. بدین منظور، بعد از اصلاحات محدودی که به منظور مناسب سازی پرسشنامه آلبرت و همکاران با فرهنگ ایرانی انجام شد و نیز پس از کسب اطمینان از پایایی و روایی ابزار اندازه گیری، پرسشنامه در میان کاربران اینترنتی عضو در شبکه های اجتماعی توزیع و تعداد 390 پرسشنامه کاملا تکمیل شده و قابل استفاده جمع آوری شد. داده های جمع آوری شده به کمک تحلیل عاملی تاییدی تجزیه و تحلیل شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که عشق به برند از شش بعد منحصر به فرد بودن، لذت، صمیمیت، ایده آل بودن، خاطرات و رویا متاثر است.
    کلیدواژگان: ویژگی های احساسی و نمادین، رابطه مصرف کننده با برند، عشق به برند
  • شهریار عزیزی، صائب شکرگزار صفحات 33-60
    هدف این پژوهش، تحلیل و بررسی تاثیر هم خوانی شخصیت مصرف کننده و برند بر اعتماد و دلبستگی مصرف کننده به برند است. این بررسی در رابطه با دو طبقه متفاوت از محصولات یعنی کالای پرستیژی و مصرفی انجام می شود. در نهایت، نتایج این دو طبقه با یکدیگر مقایسه می شود؛ لذا جامعه آماری این پژوهش را دو گروه تشکیل می دهند. گروه اول خریداران و دارندگان خودرو برند لکسوس هستند که به نمایندگی فروش و خدمات پس از فروش این برند در سطح شهر تهران مراجعه می کنند. گروه دوم مصرف کنندگان نوشیدنی انرژی زای ردبول هستند که برای خرید این نوشیدنی به فروشگاه های زنجیره ای شهر تهران مراجعه می کنند. ابزار اصلی جمع آوری اطلاعات برای آزمون فرضیه های پژوهش، پرسشنامه ای با 59 سوال است. پرسشنامه ها در بین 300 نفر توزیع و به صورت مراجعه حضوری و خود گزارشی تکمیل شد. آزمون فرضیه های پژوهش با استفاده از روش رگرسیون خطی و آزمون مقایسه ضریب همبستگی دو متغیر مشترک در دو نمونه مستقل و با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس و اف.زد.تی کامپیوتیتور انجام شد. نتایج نشان داد هم خوانی شخصیت مصرف کننده و برند بر اعتماد و دلبستگی مصرف کننده به برند تاثیر مثبت دارد. همچنین نتایج حاکی از آن است که تاثیرگذاری هم خوانی شخصیت برند و مصرف کننده بر اعتماد در کالای پرستیژی بیشتر از کالای مصرفی است در حالی که مقایسه تاثیرگذاری هم خوانی شخصیت مصرف کننده و برند بر دلبستگی در کالای پرستیژی و مصرفی معنادار نبوده است.
    کلیدواژگان: شخصیت برند، هم خوانی شخصیت مصرف کننده و برند، اعتماد به برند، دلبستگی به برند
  • حامد خراسانی طرقی، محسن نظری، ابوالفضل عابدی صفحات 61-84
    جعل و تقلب یکی از قدیمی ترین جرم های تاریخ می باشد و امروزه، پدیده تقلب به عنوان مشکل بزرگ اقتصادی، اجتماعی و سیاسی در سراسر جهان مطرح می شود. هدف این مقاله شناسایی عوامل مهمی است که در نگرش مصرف کنندگان نسبت به برندهای تقلبی لوکس تاثیر می گذارد و در نهایت باعث خرید کالاهای این چنینی از سوی مصرف کنندگان می شود. پس از بررسی ادبیات موضوعی، شش عامل اصلی در نگرش مصرف کنندگان به سمت خرید برندهای لوکس تقلبی شناسایی شدند. این بررسی در شهر تهران با استفاده از روش نمونه گیری مرحله ای و به صورت تصادفی انجام شد و روش تحلیل عاملی تاییدی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد استنباط از قیمت- کیفیت، مسائل اخلاقی، عوامل مرتبط با محصول و ویژگی های شخصیتی در نگرش مصرف کنندگان به سمت خرید برندهای لوکس تقلبی تاثیرگذار می باشد. همچنین یافته های این پژوهش نشان داد زمانی که مصرف کنندگان احساس کنند خرید محصولات تقلبی از دیدگاه مردم اخلاقی است، آن ها راحت تر دست به خرید کالاهای تقلبی می زنند.
    کلیدواژگان: تقلب، برند لوکس تقلبی، اخلاق، نگرش به سمت خرید
  • اسماعیل شاه طهماسبی، منیره ابویی، سارا شمس الهی صفحات 85-106
    محیط بی ثبات، بازارهای پویا و شدید شدن رقابت برای وارد شدن به بازارهای جدید، شرکت ها را مجبور می کند از استراتژی های خلاقانه برند مانند مشارکت برند استفاده کنند. با این حال، با توجه به پیش زمینه ها و سیگنال هایی که برند برای هریک از مشتریان دارد، قبل از هر چیز باید از تفسیر مشتریان برای این تغییر آگاه شد. علاوه بر این، برخی مشخصه های فرهنگی می تواند به شدت بر تفاوت تفسیرهای مشتریان از مشارکت برند تاثیرگذار باشد. لذا این مقاله علاوه بر بررسی تفسیر و نگرش مشتریان از مشارکت برند در برخی ابعاد به بررسی تفاوت قومیت های ایرانی در تفسیر از آن ها می پردازد. برای این منظور، از توزیع پرسشنامه در بین دانشجویان مدیریت و مهندسی صنایع دانشگاه های تهران استفاده شد. این پرسشنامه با استفاده از ادبیات موضوع و پژوهش های قبلی تهیه و با روش صوری و آلفا کرونباخ روایی محتوی و پایایی آن ها تایید شد. در زمینه محصول و برند از سه محصول و شش برند استفاده شد. نتایج نشان می دهد به جز مشارکت در محصول لپ تاپ که به نظر می رسد تفاوت عمده ای بین مشخص شدن و نشدن نحوه برندگذاری برای قومیت ها وجود ندارد، در بقیه موارد (خودرو و گوشی همراه) بین قومیت ها تفاوت وجود داشته است. در نهایت می توان گفت بیشترین اختلاف رویکردی، بین قومیت های لر و کرد در زمینه فرضیه های پژوهش در ایران وجود دارد.
    کلیدواژگان: مشارکت برند، برندگذاری، نظریه سیگنال، قومیت
  • سید یعقوب حسینی، مجید اسماعیل پور، رقیه ابراهیمی صفحات 107-134
    مسائل محیط زیستی اهمیت زیادی در سراسر دنیا پیدا کرده اند. هدف از این پژوهش، مطالعه عوامل موثر بر شکل گیری تصویر برند سبز در اذهان مشتریان است. مطالعه پیش رو، پژوهشی توصیفی – پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش مالکان خودرو شهر شیراز هستند. برای آزمون فرضیه های پژوهش 323 پرسشنامه توزیع شد. داده های گردآوری شده به وسیله نرم افزار AMOS تحلیل شد. نتایج تحلیل داده های پژوهش، تاثیر مثبت و معنادار تداعی برند سبز و رضایت از برند سبز بر تصویر برند سبز را تایید می کند. بر طبق یافته های پژوهش، تداعی برند سبز نسبت به رضایت از برند سبز، تاثیر بیشتری در شکل گیری تصویر برند سبز در اذهان مشتریان دارد. همچنین تاثیر مثبت و معنادار نگرش به برند سبز بر تداعی برند سبز نیز تایید شد. بر اساس نتایج پژوهش، نگرانی محیط زیستی فرد تاثیر مثبت و معناداری بر نگرش سبز به برند دارد. بر طبق یافته های پژوهش، تاثیر مثبت و معنادار دانش محیط زیستی بر نگرش به برند سبز تایید نشد. در ضمن، تاثیر مثبت و معنادار دانش محیط زیستی بر نگرانی محیط زیستی تایید شد. همچنین مشخص شد، نگرانی محیط زیستی افراد بر شکل گیری تصویر برند سبز در اذهان مشتریان تاثیرگذار است.
    کلیدواژگان: تصویر برند سبز، رضایت از برند سبز، تداعی برند سبز، خودروهای ایرانی
  • وحید برادران، زهرا فرخی صفحات 135-154
    پس از ورود جدی بانک های خصوصی و موسسات مالی و اعتباری به عرصه بانکداری، رقابت بین موسسات و بانک ها به منظور شناسایی، جذب و حفظ مشتریان از اهمیت بالایی برخودار شده است. تحلیل رفتار مشتریان در سازمان های فعال در این حوزه که با تعداد کثیری از مشتریان در نقاط پراکنده با ویژگی های متفاوت سر و کار دارند، باعث موفقیت آنها در بازار رقابتی و مدیریت ارتباط موثر با مشتریان می شود. بخش بندی مشتریان، از رویکردهای داده کاوی که منجر به کشف گروه های مشابه از مشتریان می شود، اغلب بر اساس مدل «تاخر خرید، بسامد خرید، و ارزش مالی آن» (RFM) انجام می گردد. در این مقاله، الگوی جدید بخش بندی مشتریان بر پایه مدل توسعه یافته RFM به وسیله افزودن متغیر توالی روزهای انجام تراکنش (C) ارائه شده است. مشتریان بانک بر اساس مدل RFM و مدل پیشنهادی این پژوهش (RFMC) و با استفاده از الگوریتم خوشه بندی دو مرحله ای و بکارگیری گام های متدلوژی GRISP-DM بخش بندی شده اند. این پژوهش نشان می دهد، دقت مدل RFMC نسبت به مدل RFM در بخش بندی مشتریان این صنعت به مقدار 5.5% بیشتر است. پس از انجام فرایند خوشه بندی با استفاده از مدل پیشنهادی، مشتریان یکی از بانک های خصوصی کشور به 5 خوشه تقسیم شده اند. ضمن تحلیل رفتار مشتریان هر خوشه، مدلی مبتنی بر شبکه عصبی پیش خوراند برای پیش بینی شماره خوشه مشتریان بر مبنای ویژگی های رفتاری و جمعیت شناختی آنها توسعه داده شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت ارتباط با مشتری، بخش بندی مشتریان، داده کاوی، الگوریتم خوشه بندی دو مرحله ای، مدل RFM
|
  • Pages 11-32
    Nowadays, consumers are looking for signs that inspire them to choose from numerous brands. These signs of distinctions are rarely created through brands’ functional characteristics but emotional and symbolic ones. Establishment of a long-lasting and robust relationship with consumers provides a situation in which they can create an emotional connection with the brand and consider it a part of their life. One of such relationships is “Brand Love”. Such a relationship is an opportunity to create a sustainable and Inimitable source of competitive advantage for a favorite brand.With due attention to the importance and novelty of the Brand Love concept, this article surveys the dimensions that construct this concept. To do so, after making some minor changes in Albert et al. questionnaire to fit it to Iranian culture, and after testing the research tool for its reliability and validity, it was distributed among the social networks’ members. 390 completely filled out and usable questionnaires were collected. The collected data was then analyzed by Confirmatory Factor Analysis. The results indicate that Brand Love is affected by six dimensions: “Uniqueness, Pleasure, Intimacy, Idealization, Memories and Dream”.
    Keywords: Emotional, Symbolic Features, Consumer Brand Relationship, Brand love
  • Pages 33-60
    The aim of this research is examining the effect of consumer and brand personality congruency on consumer’s trust and attachment to the brand and this examination will be conducted in relation to two different groups of products i.e. prestige goods and consumer goods. At the end, results of these two groups will be compared to each other. Thus, the research community has consisted of two groups. The first group is buyers and owners of Lexus brand cars who refer to sales department and after-sales services of this brand in Tehran city. The second group is consumers of Red Bull energy drink who refer to chain stores of Tehran city for buying this drink. The main tools for collecting data in order to testing research hypotheses are questionnaires with 59 questions. The questionnaires were distributed among 300 persons and completed through direct reference and self-report. Research hypotheses test was performed via linear regression method and correlation coefficient comparison test of two common variables in two independent samples was accomplished through SPSS and FZT soft wares. Results represented that consumer and brand personality congruency has a positive effect on consumer’s trust (β=0/479; t=9/43) and attachment (β=0/590; t=12/60) to the brand. In addition, results indicated that the influence of consumer and brand personality congruency on trust in prestige goods is more than consumer goods, while there was no significant difference about the influence of consumer and brand personality congruency on attachment between prestige and consumer goods.
    Keywords: co, brand, branding, signal theory, ethnicity
  • Pages 61-84
    Counterfeiting is one of the oldest crimes in the history and today it is known as a big economical, social, and political problem all over the world. This paper identifies the factors that drive consumers to purchase counterfeit luxury brands. After reviewing the literature, we found six main factors that influence consumers’ attitude to purchase counterfeit luxury brands. This study was done in Tehran and Multistage sampling method and Confirmatory factor analysis was used to analyze the data. The results of the study show that the implications of price-quality, ethical issues, product-related characteristics, and personal characteristics influence on consumers’ attitudes to purchase counterfeited luxury brands. Also findings showed that when consumers feel it is ethical to buy counterfeit products, they buy counterfeit goods easier.
    Keywords: Counterfeit, counterfeit luxury brand, ethics, attitudes to purchase
  • Pages 85-106
    Unstable environments, dynamic markets and intense competition to enter new markets, force to companies to use creative strategies such as co-branding. Moreover, a brand has different backgrounds and signal for each customer that we should be aware of customer’s interoperation of this change, primarily. In addition, different cultural characteristics can be highly influential on different interpretations of the customers. As a result, this paper investigates the interpretation and attitude of customers in some aspects and investigates difference of the Iranian ethnic in the interpretation of these aspects. For this purpose, a questionnaire was distributed among management and industrial engineering students of Tehran universities. The questionnaire was prepared by using the literature and previous researches and was approved its content validity and reliability by face and Cronbach’s alpha. For product and brand, this study used of three products and six brands. As a results this research showed that in the product of laptop, there was no difference between determine and no determine branding among ethnicities, but in other cases (automobile and mobile), there were differences among ethnicities. Finally, we can say that the greatest difference in approach there are between Lor and Kord ethnicities in the field of research hypotheses.
    Keywords: co, brand, branding, signal theory, ethnicity
  • Pages 107-134
    Environmental issues have important around the world. The purpose of this research was to study the factors affecting green brand image in the minds of customers. This study is a descriptive -survey research. car owners of the city of Shiraz are The population this research. 323 questionnaires were distributed to test the research hypotheses. Data collected were analyzed by the software AMOS. Data Analysis Results of the study confirmed positive and significant relation between the green brand. association and the green brand satisfaction brand with green brand image. According to the findings of the study, green brand association toward green brand satisfaction, has greater impact on the forming green brand image in the minds of customers. Also a significant positive correlation between green brand attitudes and green brand association are confirmed. Based on the results, a significant positive relationship is between environmental concerns and green brand attitude. According to the findings of the study of the relationship between green knowledge and green brand attitude dose not confirm. The new hypothesis, the relationship between environmental knowledge and environmental concerns were confirmed. Also, the environmental concerns has effect on forming green brand image in the minds of the customers.
    Keywords: brand image, green brand satisfaction, green brand associations, Iranian cars
  • Pages 135-154
    When a private banks and financial institutions seriously started working in the banking industry, the competition between enterprises and banks to customer identification, attraction and retention is most important. Many companies, especially banks which deal with a large number of customers, use the application of data mining techniques in the CRM. Knowing customers and their behavior with some techniques, like segmentation, is the key to success in today’s competitive market. The RFM model is used in the most costumer segmentation research. In this paper, we developed the RFM model by adding continuity variable (C) and entitled RFMC model. In one of the private bank, the costumers clustered by proposed models based on Two-Step algorithm and GRISP-DM methodology. The results demonstrate the accuracy of developed model in costumer segmentation is 5.5% higher than the RFM model. Moreover analysis of each cluster customer behavior, the model of feed-forward neural network is predicted the cluster number of customers based on their demographic and behavioral characteristics.
    Keywords: Customer Relationship Managements, Customer Segmentation, Data Mining, Two, Step Algorithm, RFM Model