فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 14، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 7
|
  • هاجر براتی، حمیدرضا عریضی، بهروز دری صفحات 1-23
    مقدمه و هدف
    پژوهش ها نشان می دهد که فقدان تعهد به تغییر یکی از مهمترین عوامل ایجاد ناکارآمدی تغییرات است. تعهد به تغییر نیرویی است که منجر به درگیرشدن فرد در فرایندهای لازم برای موفقیت تغییر می شود. در پژوهش حاضر مدل تحلیل مسیر بین حمایت سازمانی، حمایت سرپرست از تغییر، اعتماد به سرپرست، عدالت، عاطفه مثبت و تعهد به تغییر بررسی شده است.
    روش و ابزار: این پژوهش توصیفی و از نوع رابطه ای است. نمونه پژوهش شامل 463 نفر از کارکنان شرکت پالایش و پخش اصفهان بودند که به طور تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند و به ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه های حمایت سازمانی و سرپرستی ادراک شده، اعتماد، عدالت تعاملی و رویه ای، عاطفه مثبت و تعهد به تغییرپاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی، تحلیل مسیر و تحلیل بوت استراب استفاده شد.
    یافته ها
    تحلیل بوت استراب نشان داد که حمایت سرپرست از تغییر، عدالت رویه ای و عدالت تعاملی متغیرهای واسطه ای بین اعتماد، حمایت سازمانی و تعهد هنجاری به تغییر هستند.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته ها مدیران و سازمان ها به افزایش اعتماد، حمایت، عاطفه مثبت و عدالت برای ایجاد تعهد به تغییر توصیه شدند.
    کلیدواژگان: حمایت سازمانی و سرپرستی، اعتماد به سرپرست، عدالت، عاطفه مثبت، تعهد به تغییر
  • ندا رجبانی، آرین قلی پور، محمد غفاری صفحات 25-41
    امروزه اخلاق و معضلات اخلاقی به عنوان یکی از مهم ترین مباحث در محیط های کاری مورد توجه قرار گرفته است. رعایت اخلاق نه تنها می تواند منافع و مزایای متعددی برای سازمان به همراه داشته باشد بلکه علاوه بر این خود به عنوان یکی از معیارهای موفقیت سازمان ها به حساب می آید. با توجه به اهمیت موضوع اخلاق و نقش آن در موفقیت سازمان ها هدف پژوهش حاضر بررسی ارتباط نهادینه سازی اخلاق با کیفیت زندگی کاری و رضایت شغلی و تعهد سازمانی است. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان فنی و دفتری شرکت صنعتی لوله و پروفیل سپاهان اصفهان است و نمونه ای به حجم 142 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شده است. به منظور گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه استفاده شده است. برای بررسی روایی پرسشنامه از روایی صوری و محتوا و برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است. سپس برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش و آزمون فرضیه ها از روش مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شده است. نتایج حاصل از پژوهش حاضر نشان می دهد بین نهادینه سازی اخلاق با کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی و تعهد سازمانی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، کیفیت زندگی کاری، رضایت شغلی، تعهد سازمانی
  • صادق سلیمی بنی، جواد خوش منظر، ناصر عسگری صفحات 43-63
    در عرصه بسیار رقابتی بانکداری امروزین توانایی جذب منابع مالی به یکی از پیش نیازهای اساسی عملکرد موثر و حفظ بقای بانک ها تبدیل شده است. از این رو بانک ها برای توسعه ظرفیت خود در این زمینه به راهبردهایی مانند توسعه بانکداری الکترونیک روی آورده اند. پژوهش حاضر به بررسی این مسئله می پردازد که به کارگیری سامانه های گوناگون بانکداری الکترونیک چگونه و تا چه میزان می توانند ظرفیت بانک ها در جذب منابع مالی از راه تشویق مردم به سرمایه گذاری در این بانک توسعه دهند. روش تحقیق، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری آن نیز شامل مشتریان شعب بانک انصار در استان تهران است که با نمونه گیری تصادفی انجام شده 440 نفر آن ها به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نتایج پژوهش بیانگر آن است که هر سیزده سامانه بانکداری الکترونیکی مورد بررسی رابطه معنادار و مثبتی با توانایی بانک در جذب منابع مالی داشته اند. و در این میان سه سامانه اعلام موجودی کارت، سامانه پایا (مبادله پایاپای منابع مالی) و سامانه تسویه ناخالص آنی (ساتنا) از بیشترین ارتباط مثبت با جذب منابع مالی بانک برخوردار بوده اند. این نتایج نشان می دهند توسعه بانکداری الکترونیکی عامل موثری در تشویق مردم برای سرمایه گذاری در بانک مورد بررسی به شمار می رود. بر این مبنا پیشنهادهایی کاربردی و نظری به مدیران و پژوهشگران این عرصه ارایه می شود.
    کلیدواژگان: سامانه های بانکداری الکترونیک، جذب منابع مالی، بانک انصار
  • علی شیرازی، گلناز اژدری صفحات 65-81
    ارزیابی شایستگی های دانشکاران از جمله مباحث مهم و حیاتی منابع انسانی و مدیریت دانش است. با شناخت شایستگی های شغلی تمامی کارکردهای مدیریت منابع انسانی کاراتر انجام میگیرد. در فضای دانشگاهی به اهمیت مدیریت منابع انسانی مبتنی بر شایستگی پی برده شده، ولی چالش های مختلفی از جمله عمومی بودن شاخصهای بدست آمده هنوز وجود دارد. در این مقاله نخست براساس پیشینه تحقیق، شایستگی شغلی دانشکاران از جمله توانایی، مهارت، فعالیتهای دانشی، ساختار، سبک کار، علایق و ارزشها انتخاب شدند. دو سطح پرسشنامه طراحی شد، در سطح اول، بر اساس نظر کارکنان اصلی ترین شایستگی های شغلی در شغلهای برنامه نویس رایانه، تحلیل گر مالی و مهندس صنایع، انتخاب و رتبه بندی شد. در سطح دوم وضع موجود هر یک از این مشاغل در سازمان بر اساس شایستگی های شغلی مورد بررسی قرار گرفت. تعداد افراد شرکت کننده 32 نفر بود، که با آزمون فرض فازی، سیستم پشتیبان تصمیم برای انتخاب دانشکاران طراحی گردید. نکته حائز اهمیت آن است که نگاه توام به ویژگی های دانشی و سایر عوامل موثر بر شایستگی های شغلی دانشکاران، رویکردی جدید در ادبیات موضوع است. همچنین باید توجه کرد با ارایه الگوریتم و ابزار آن (پرسشنامه های تدوین شده) و سیستم پشتیبانی از تصمیم گیری، روشی ساده ولی کاربردی پیشنهاد می شود تا با سنجش وضعیت دانشکاران (هم از منظر ویژگی های دانشی و هم از منظر ویژگی های عمومی) و قیاس آن با وضع مطلوب، بهینه ترین دانشکاران شناسایی شده و راهکارهای اصلاحی جهت ارتقاء سایر دانشکاران تدوین نمایند.
    کلیدواژگان: کار دانشی، کارکنان دانشی، دانشکار، انتخاب، بکارگماری
  • غلامرضا عسگری، محمد ابراهیم سنجقی، محمدحسین نوربخشیان صفحات 83-106
    هرزبرگ معتقد بود عواملی که موجب رضایت می شوند با عوامل موجب نارضایتی، متفاوت هستند. البته یافته های هرزبرگ با استفاده از متدولوژی روایت رویدادهای کلیدی بدست آمده از اینرو این امکان وجود دارد که نتایج تحقیق هرزبرگ تحت تاثیر خطای اسناد بدست آمده باشد. ازاینرو به منظور دسته بندی مجدد عوامل انگیزاننده و نگهدارنده در این پژوهش از پرسشنامه استفاده شد. بدین منظور یک شرکت فعال در زمینه تولید محصولات الکترونیکی که دارای دو مرکز تولیدی در تهران و شیراز است انتخاب شده و عوامل نگهدارنده و انگیزاننده با استفاده از پرسشنامه تنگ و واحد اندازه گیری شد. 190 نفر از کارکنان (تهران 120، شیراز 70 نفر) پرسشنامه ها را تکمیل و عودت نمودند. نتایج آزمون تحلیل عاملی که با استفاده از نرم افزارSPSS16 انجام شد نشان داد میان عوامل نگهدارنده و انگیزاننده کارکنان تهران و شیراز تفاوتهای عمده ای وجود دارد. این تفاوتها در زمینه عاملهای ذکر شده در نظریه هرزبرگ نیز مشاهده می شود. به طور کلی برخی از عوامل نگهدارنده و انگیزاننده بویژه کارکنان تهران، در شکل متفاوت با نظریه هرزبرگ دسته بندی می شوند. علاوه بر این می توان عوامل دو گانه هرزبرگ را به چهار عامل گسترش داد که در آن پول و امنیت شغلی دو عامل مستقل محسوب می شوند. همچنین پیش فرض هرزبرگ در خصوص استقلال عوامل نگهدارنده و انگیزاننده از یکدیگر مورد تایید قرار نگرفت.
    کلیدواژگان: عوامل انگیزاننده، عوامل بهداشتی، تحلیل عاملی، هرزبرگ
  • سیدجابر علویون، محمد چیذری، محمدصادق اللهیاری صفحات 107-127
    هدف مطالعه حاضر تحلیل عواملی است که باعث می گردد کارشناسان کشاورزی به کاربران بازاریابی الکترونیک کشاورزی تبدیل شوند. طی پژوهشی توصیفی همبستگی، متغیرهای تحقیق در قالب نظریه رفتار برنامه ریزی شده اولویت بندی شدند، همبستگی بین متغیرها با پذیرش محاسبه و موثرترین متغیرها بر پذیرش، از روش رگرسیون لوجستیک تعیین گردید. نتایج نشان داد هر سه عامل باور رفتاری (نگرش)، باور اصولی (هنجار ذهنی) و باورکنترلی (کنترل رفتاری درک شده) بر پذیرش موثر بودند. از بین توانایی ها و مهارت های فردی، متغیر اشتغال در کشاورزی، بیشترین سهم را بر پذیرش داشت که مربوط به باور کنترلی پاسخ دهندگان می شد. بعد از آن به ترتیب باور مثبت نسبت به بازاریابی الکترونیک و اعتقاد به تاثیر آن بر کاهش واسطه های سنتی، از متغیرهایی بودند که به عامل باور رفتاری اختصاص داشتند و در شکل گیری نگرش کارشناسان نقش مهم تری به خود اختصاص دادند و در نهایت شرکت های کشاورزی، موثرترین متغیر در بین دیگر مولفه های تاثیر گذار بازار کشاورزی بر هنجار ذهنی کارشناسان بودند که در عامل باور اصولی قرار داشت. پاسخ دهندگان در شرایط فعلی، شبکه شرکت های خدمات مشاوره کشاورزی با نقشی واسطه ای بین تولیدکنندگان و مشتریان را گزینه مناسبی در بازاریابی الکترونیک برای کشاورزان محلی انتخاب کردند تا شرکت ها از طریق سامانه مجازی، بدون ایفای نقش مستقیم در خرید و فروش، صرفا به ارائه اطلاعات محصول کشاورزان به متقاضیان بپردازند.
    کلیدواژگان: پذیرش بازایابی الکترونیک، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، مدل واسطه ای بازاریابی الکترونیک کشاورزی
  • حسن نوربخش، میثم شفیعی رودپشتی، فاطمه ملک شاهی*، محدثه تراهی صفحات 129-150

    با توجه به منابع محدود و خواسته های نامحدود، برای بازاریابان مهم است که در دستیابی به اهداف سازمانی، منابع را به طور کارآمد و بدون نقص به مصرف رسانند. در این میان بازاریابی سبز به عنوان استراتژی بازاریابی در این راستا به بازاریابان کمک کرده و از طریق ایجاد مزایای قابل تشخیص زیست محیطی براساس آن چه که مشتری انتظار دارد از محیط زیست حمایت می کند. بدین ترتیب با توجه به این که خودروسازی آینه تمام نمای توسعه اقتصادی و صنعتی یک کشور بوده و عملیات گسترده آن از تولیدتاتوزیع ومصرف،نقش بسزایی در به حرکت درآوردن چرخ اقتصاد کشور دارد،این مقاله درصدد است تا عوامل موثر جهت بازاریابی سبز در حوزه صنعت خودروی ایران رابررسی وشناسایی نماید.جامعه آماری پژوهش شامل2گروه است،بخش اول به منظورشناسایی عوامل موثردرتحقق بازاریابی سبز 8 تن از خبرگان بازاریابی سبز و صنعت خودروسازی هستند و بخش دیگر جهت ارزیابی عملکرد و تعیین وزن هریک از مولفه ها کارشناسان صنعت خودروسازی می باشد. برای جمع آوری داده ها از دو پرسش نامه ی شناسایی شاخص های بازارابی سبز و ارزیابی عملکرداستفاده شده است. به منظور بررسی سوالات تحقیق، روش تحلیل عاملی تائیدی و تکنیک-های تصمیم گیری TOPSIS و GRY بکار رفته است. برای ارائه ی نتایج واضح و کاربردی عوامل تائید شده در مدل درون ماتریس اهمیت-عملکرد جانمایی گردیدند و به چهار دسته تقسیم شدند. مهمترین عوامل آن هایی هستند که در ربع دوم ماتریس قرار گرفته اند و صنعت خودروسازی برای بازاریابی سبز موفقیت آمیز خود باید بر آن ها تمرکز نموده و عملکرد خود را در این موارد بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: بازاریابی سبز، صنعت خودرو، تحلیل عاملی تائیدی، تکنیک های تصمیم گیری
|
  • Pages 1-23
    Introduction &
    Aim
    Researches show that lack of commitment to change is one of the important factors that made changes ineffective. Commitment to change is a force that involved individual in processes is necessary for change success. In current research، path analysis model between organizational support، change supervisor support، trust to supervisor، justice، positive affect and commitment to change was investigated. Method & instruments: This study is descriptive and correlational. The research sample contained 463 individuals of Isfahan Oil Refining & Distribution Company that selected by stratified sampling and responded to research instruments.. Instruments was consist of perceived supervisory and organizational support، trust، procedural and interactional justice، positive affect and commitment to change inventories.
    Findings
    Boot analysis showed that change supervisor support، procedural justice and interactional justice are mediator variables between trust، organizational support and normative commitment to change.
    Conclusion
    According to results، managers and organizations recommended to establish commitment to change by increasing trust، support، positive affect and justice.
    Keywords: organizational, supervisor support, trust to supervisor, justice, positive affect, commitment to change
  • Neda Rajabani, Arian Gholipor, Mohammad Ghafari Pages 25-41
    Nowadays، ethics and ethical issues are considered as one of the most important issues in the workplaces. Respecting ethics not only provides many benefits for organization، but also it is considered as one of the criteria of organizational success. With regard to the importance of ethics issues and its role in the organizational success، the purpose of this study is to study the relationship between ethics institutionalization with quality of work life، job satisfaction، and organizational commitment. This study is a practical research from purpose view and is a descriptive-survey one from methodological perspective. The statistical population of this study includes all of the technical and official employees of Isfahan Lole-Porofil Company. A sample of 142 employees was selected from this population through convenience sampling method. A questionnaire has been used for collecting the research data. In order to examine validity of the questionnaire، its face and content validity has been examined and also Cronbachs’ Alpha Coefficient has been used for examining reliability of the questionnaire. Structural Equation Modeling (SEM) has been used for analyzing research data and testing the hypotheses. The results of this study revealed that there is a significant relationship between ethics initialization with quality of work life، job satisfaction، and organizational commitment.
    Keywords: Ethics, Quality of Work Life, Job Satisfaction, Organizational Commitment
  • Pages 43-63
    In the high competitive modern banking era، the ability of attracting financial resources has been transformed to one of the principal pre-requirements of effective function and preserving the banks. Hence، the banks have turned to the strategies such as electronic banking development to develop their capabilities. This research shows that how and to what extent applying various electronic banking can develop the banks capabilities in attracting the financial resources by encouraging people to invest in these banks. The research method is descriptive and solidarity type. The population of its interest consists of the customers of Ansar bank branches in Tehran state that is taken by random sampling، and 440 of them were selected as the population of interest. The results of the research indicate that all 13 studied electronic banking systems have meaningful and positive relationship with the bank capabilities in attracting financial resources، and among them 3 systems of point of sale (POS) and PAYA system (financial resources barter) and Telephonbank system have the most positive relation with attraction of financial bank resources. These results show that the electronic banking development is an effective factor in encouraging people to invest in studied banks. On this basis، practical and theoretical recommendations are provided for managers and researchers.
    Keywords: e, banking services, resources acquisition, Ansar Bank
  • Ali Shirazi, Golnaz Azhdari Pages 65-81
    In knowledge era having efficient and competent knowledge worker is ane of the most critical isues in both human resource management and knowledge management which help to facilitate diffret purposes such as selection، recruitment، promotion، learning، job discribtion and finaly better performance. In this paper the first step was identifying the competencies of knowledge workers. Then we analyse the sub competencies of each category. According to litreture 6 index of knowledge worker competencies have been chosed which were ability، skill، knowledge-base activities، structure، work style، interesting and value. Data gathered by 2 level of questionarie which the first level was chosing the knowledge worker competencies then the second one was assessing the competencies in 3 job positions. There were 32 pesonels which participate in this survey. To be able to assese the knowledge worke competencies and analyse the findings we use the TOPSIS fzzy method. Contribution of this paper is considering both knowlge base jobs specifications and comptenicies. Also it is important that we propose a model with specific steps to capture competencies and make it practical in diffretn human resource management functions.
    Keywords: Knowledge, Knowledge worker, selection, recruitment
  • Gholamreza Asgari Pages 83-106
    Herzberg theorized that job satisfaction and dissatisfaction are different and independent factors. However the method and results of Herzberg’s original study have been the center of considerable controversy among researchers. The Herzberg finding about motivator-hygiene factors were based on Storytelling Critical-Incident methodology and several researchers criticized this methodology and mentioned that Herzberg findings biased because of attribution error. In this paper the hygiene and motivator factors were measured using Teck-Hong & Waheed questionnaire. We tested a sample of 190 workers in a Electronic components factory at Tehran (120) and Shiraz (70) cities. Instrument for factor analyzing was SPSS16 software package. According to results we found some distinct differences between the Herzberg theory and our findings on categorizing the motivator-hygiene factors. We developed two-factor theory to four- factor theory and concluded that money and security were independent factors. Further analysis of the results of the research indicated that the motivator-hygiene factors were dependent factors Implications، limitations، and suggestions discussed.
    Keywords: Motivators factors, hygiene factors, Factor analysis, Herzberg
  • Seyed Jaber Alavion Pages 107-127
    The present study analyses factors which affect agricultural experts moving toward agricultural e-marketing users. During a correlation-descriptive research، variables of the study were prioritized through Theory of Planned Behavior (TPB) and correlation between variables and adoption was computed and finally the most effective variables on adoption were determined by logistic regression. Results showed that all three cases including behavioral belief (Attitude)، normative belief (Subjective norm) and control belief (Perceived Behavioral Control) were effective on adoption. Among personal abilities and skills، engagement in agricultural jobs had the most effect on adoption which was related to control belief of the respondents. After that، positive belief toward e-marketing and believing that it is effective on decreasing traditional interferences were respectively variables related to behavioral belief which had more important role in forming attitude of experts. Finally، agricultural companies were the most effective variables on subjective norm of experts among other effective components of agricultural market included in normative belief. Respondents in such status selected network of agricultural advisory service companies which had an interference role between producers and customers as a proper option in e-marketing for local farmers. In this case، companies could merely deal with providing information of farmers’ products to suppliants through internet sites without direct role in buying and selling.
    Keywords: E_Marketing adoption_theory of planned behavior_agricultural E Marketing interface model
  • Fatemeh Malekshahi Pages 129-150

    Because of limited resources and unlimited human demands، it is important for marketers that use resources efficiently and perfectly for receiving to organizational goals. In this regard، the green marketing، as a marketing strategy، is helped to marketers and supported from environment by the environmental visible benefits what the customer expects. In this regard، due to automotive is the mirrored of economic and industrial development of a country and its expanded operations، from production to distribution and consumption، has Significant role to move the wheel in the economy of any country، this article aim to investigate and identified the effective factors for green marketing in automotive industry of Iran. The statistical population of this study is two groups، the first group، for identifying of effective factors، is 8 experts of green marketing and the second group، in order to performance evaluation، is experts of automotive industry. For collecting data، identifying of effective factors and performance evaluation questioners are used. For surveying of study questions، confirmatory factor analysis and Topsis and GRY decision making technique are employed. For presenting obvious and practical results of effective factors that are confirmed in model، this factors are situated in importance- performance matrix and divided to four sections. The most important factors are those which located in second Quarter and، for successful green marketing، automotive industry.

    Keywords: Green marketing, Automotive industry, Confirmatory Factor Analysis (CSA), Decision Making technique