فهرست مطالب

نگرش های نو در جغرافیای انسانی - سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، پاییز 1392)

فصلنامه نگرش های نو در جغرافیای انسانی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/20
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسین حاتمی نژاد، هادی سلیمانی *، رامین چراغی، واحد احمدتوزه صفحه 1

    امروزه وندالیسم به معنای تخریب اموال عمومی در سطح شهر به عنوان پدیده جهانی و بخصوص در نواحی شهری بسیاری از جوامع اعم از مدرن و درحال توسعه شایع است که از ابعاد مختلفی می‌توان بدان پرداخت. مطالعات انجام شده نیز نشاندهنده‌ی اهمیت یافتن این مساله در جامعه شهری ایران می‌باشد که با وجود خسارات و زیان‌های ناشی از وندالیسم در فضاهای عمومی شهری کشور، آمار و اطلاعات کافی در این زمینه خصوصا دامنه، ابعاد، گستره، علل و انگیزه موضوعات تحت تخریب در اثر وندالیسم در دسترس نیست، براساس بررسی‌های انجام گرفته فضاهای عمومی شهر رباط کریم نیز با چنین مسایل و مشکلاتی روبرو هستند که ضرورت توجه به این موضوع و بررسی آن را حایز اهمیت ساخته است؛ بنابراین هدف ما در این پژوهش بررسی مفهومی وندالیسم و علل ظهور آن در فضاهای عمومی شهری و تطبیق آن با شهر رباط کریم و ارایه‌ی راهکارهایی در جهت کاهش این معضل و ایجاد تعادل در فضاهای عمومی شهر مورد مطالعه می‌باشد. پژوهش حاضر کاربردی و روش تحقیق در این پژوهش اسنادی- پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه می‌باشد که جامعه آماری تحقیق کلیه ساکنان شهر رباط کریم بر اساس نتایج سرشماری عمومی نفوس مسکن 1385، 86871 نفر می‌باشد که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 321 نفر محاسبه شده است و برای تعیین روایی و پایایی تحقیق از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شده است که 0.7به دست آمده است که عددی مطلوب و در حد متوسط است و نشانگر دقت لازم در احراز پایایی سازه در پرسشنامه و گویه‌های طراحی شده است. نتایج پژوهش حاضر حاکی از اثبات فرضیات مورد نظر است که می‌توان گفت عدم کنترل و نظارت اجتماعی، ناهماهنگی بصری واحساس ناکامی و اجحاف از علل گرایش به وندالیسم در فضاهای عمومی شهری می‌باشند؛ بنابراین تغییر و دستکاری مداوم محیط و ارزیابی آثار آن، از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا که روابط محیط و رفتار پویاست و فرایندی با دروندادها و بروندادهای ثابت و راکد نیست.

    کلیدواژگان: وندالیسم، فضاهای عمومی شهری، شهر رباط کریم
  • غلامرضا نوری، زهرا تقی زاده*، معصومه امانی بختیاروند صفحه 15

    پژوهش حاضر با هدف اولویت بندی و ارزیابی چرخه حیات مناطق نمونه گردشگری در قطب گردشگری اسلام آباد غرب تهیه شده است که براساس مفهوم چرخه حیات از دیدگاه باتلر به بررسی جایگاه وضعیت گردشگری این مناطق می پردازد .پژوهش حاضر از جمله تحقیقات کاربردی می باشد که برای رسیدن به اهداف پژوهش از روش تحقیق پیمایشی و میدانی استفاده شده است.که با استفاده از تکنیک دلفی 10 شاخص برای ارزیابی مناطق تعیین گردیده است سپس داده های حاصل از پیمایش پرسشنامه ها وارد تکنیک تصمیم گیری چند معیاره TOPSIS گردید و مناطق نمونه اولویت بندی شده اند بر اساس این اولویت بندی منطقه نمونه گردشگری ریجاب با میزان634/0 در رتبه اول قرار گرفته و سایر مناطق در اولویت های بعدی قرار دارند و سپس مناطق نمونه گردشگری وارد مدل Butlerگردیده و وضعیت گردشگری در این مناطق مشخص گردید که بر این اساس، مناطق با میزان  پایین همچون سراب کرند، آتشکده شیان و تنگه مرصاد در چرخه حیات مرحله کشف را سپری نموده اند و باید شرایط مناسب مدیریتی را جهت ورود این مناطق به مرحله توسعه فراهم نمود و سایر مناطق در چرخه های بعدی حیات قرار دارند که شناسایی مراحل توسعه این مناطق در تصمیم گیری های مدیریتی و توسعه پایدار این مناطق سهم مهمی را ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: چرخه حیات، گردشگری، مناطق نمونه گردشگری، قطب اسلام آباد غرب
  • علی بلادپس، خلیل ولی زاده کامران، وحید امامی کیا * صفحه 35

    محل زندگی انسان‌ها مهمترین بخش شهر است و سهم عمده ای از سطوح کاربری‌ها را نیز به خود اختصاص می‌دهد؛ به گونه ای که در شهرهای کوچک بیش از 60 درصد و شهرهای بزرگ حدود 40 درصد از سطح شهر تحت پوشش کاربری مسکونی است. یکی از موارد مهم و پیچیده برای برنامه‌ریزان شهری تعیین کیفیت موقعیت استقرار کاربری مسکونی و مطابقت آن با اصول شهرسازی می‌باشد. پیچیدگی و ازدیاد فاکتورهای موثر در تعیین کیفیت مکانی استقرار کاربری مسکونی، لزوم به کارگیری روش‌های چند متغیره تصمیم ساز جهت تعیین درجه تناسب کیفی استقرار کاربری مسکونی را می‌طلبد. هدف عمده مقاله حاضر تعیین وضعیت فعلی الگوی استقرار کاربری‌های مسکونی در تطابق با استانداردهای مکان یابی کاربری مسکونی‌های شهرک باغمیشه تبریز می‌باشد. بدین منظور از روش‌های ارزیابی چند معیاره مبتنی بر تحلیل سلسله مراتبی برای تولید و تجزیه و تحلیل نقشه‌ها و لایه‌های مختلف کاربری‌ها استفاده شده است. طی این فرآیند ابتدا شاخص‌های طبیعی و انسانی از دیدگاه ژیوموفولوژیکی مورد نیاز و تاثیرگذار در قالب 8 شاخص شناسایی، تهیه و مورد استفاده قرار گرفته اند و در نهایت نقشه نهایی کیفیت استقرار بر اساس مدل AHP تولید شده است. بر اساس یافته‌های تحقیق، از کل مساحت 4/300 هکتاری شهرک حدود 100 هکتار در مناطق با استاندارد خیلی کم عمدتا در قسمت‌های شمالی، 51/105 هکتار در مناطق با استاندارد کم عمدتا در قسمت‌های جنوب شرقی، 74/5 هکتار در مناطق با استاندارد متوسط عمدتا در قسمت‌های شمال غرب، 18 هکتار در مناطق با استاندارد زیاد عمدتا در قسمت‌های مرکزی به طرف جنوب و 15/71 هکتار در مناطق با استاندارد خیلی زیاد زیاد عمدتا در قسمت غربی شهرک استقرا یافته اند.

    کلیدواژگان: تناسب اراضی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تکنیک های تحلیل چند متغیره، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، شهرک باغمیشه تبریز
  • عبدالرضا فرجی راد، مسعود حقیقت پناه * صفحه 49

    یکی از نقاط حساس و ژیوپلیتیک منطقه خاورمیانه از لحاظ منابع نفت و گاز و همچنین امور سیاسی امنیتی و نظامی، حوزه‌ی خزر می‌باشد. اهمیت این حوزه برای ایران به صورت راهبردی بوده و تمام تغییر و تحولات در آن بر استراتژی ملی جمهوری اسلامی ایران تاثیرگذار می باشد. پس از فروپاشی شوروی سابق در دسامبر 1991 و ظهور سه کشور جدید ساحلی آذربایجان، قزاقستان و ترکمنستان باعث به وجود آمدن چالش‌ها و فرصت‌هایی برای ایران در این منطقه شده است، حضور بازیگران منطقه‌ای و فرامنطقه ای، به منظور بهره برداری از انرژی نفت و گاز از یک سو و منابع سطحی و زیرسطحی این دریا از سویی دیگر و همچنین تعیین رژیم حقوقی این دریا باعث پیچیدگی و اهمیت استراتژیک آن شده است. این تحقیق به دنبال پرسش‌های اساسی زیر بوده است: 1- پدیده‌های چالش آفرین برای ایران در حوزه ی خزر کدامند؟ 2- چه فرصت‌هایی برای چالش‌های ایران در حوزه‌ی خزر وجود دارد؟ یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که با استفاده از توان‌ها و استعدادها و شناخت محیط جغرافیایی حوزه‌ی خزر، می‌توان چالش‌ها را به فرصتی برای رسیدن به اهداف ملی و منافع ملی تبدیل نمود.

    کلیدواژگان: رژیم حقوقی، چالش ها، فرصت ها، بازیگران منطقه ای و فرامنطقه ای
  • محمدجواد رنجکش، حمیدرضا کشاورز * صفحه 69

    مرزها یکی از مفاهیم اساسی و مهم در عرصه مطالعات جغرافیای سیاسی به حساب می‌آیند. این اهمیت تا جایی است که امروزه علاقه به مطالعه و پژوهش در خصوص این پدیده رشد چشمگیری را نسبت به دهه‌های قبل تجربه نموده است. اما نکته مهم در مورد مطالعات صورت گرفته در این حوزه، عدم توجه به ارایه مدل یا نظریه‌ای از سوی اندیشمندان و صاحب‌نظران عرصه مذکور می‌باشد. لذا نوشتار حاضر با ارزیابی و نقد مطالعات پیشین درباره مرز، سعی نموده تا با استفاده از نظریه سازه‌انگاری و رویکرد ساختار کارگزار موجود در این نظریه، ارتباطی ساختاری و کارگزاری میان چهار عامل؛ 1)نیروهای بازار و جریانات تجاری، 2)خط مشی‌های مربوط به سطوح چندگانه حکومت‌ها درباره مرزهای همجوار، 3)نفوذ ویژه سیاسی اجتماعات مرزی و 4)فرهنگ ویژه اجتماعات مرزنشین، برقرار نموده و از این طریق مدل و چارچوبی برای فهم دقیق‌تر از پدیده مرز ارایه نماید. استدلال اصلی نوشتار حاضر آن است که، برآیند تاثیر این چهار عامل این است که چنانچه این چهار دیدگاه نظری تحلیلی یکدیگر را تقویت یا تکمیل نمایند، پیامد آن مناطق مرزی همگرا به لحاظ فرهنگی خواهد بود. لذا، با عنایت به تحولات معرفت شناختی و روش شناختی صورت گرفته در حوزه علوم و بویژه علوم اجتماعی و انسانی، مطالعه پدیده «مرز» از مطالعه صرف جغرافیایی/ سنتی گذار نموده و نیازمند مطالعاتی میانه رو همچون نظریه سازه انگاری می باشد، که دربرگیرنده عناصری همچون عوامل سیاسی، فرهنگی و اقتصادی می باشد.

    کلیدواژگان: مرز، مدل، نظریه، نظریه سازه انگاری، ساختار، کارگزار
  • عباس بخشنده نصرت، عباس ارغان، اکرم فدایی اسلام* صفحه 89

    زلزله یک پدیده طبیعی است که همه ساله در نقاط مختلف دنیا به وقوع می‌پیوندد و همه ساله باعث بوجود آمدن خسارات گسترده ای می‌گردد البته دامنه این خسارات در کشورهای و مناطق مختلف متفاوت می‌باشد. یکی از مهمترین عوامل در کاهش خسارات ناشی از زلزله وجود آمادگی‌های قبلی و همه جانبه در برخورد با این پدیده می‌باشد کاهش آسیب پذیری در شهر علاوه بر اقدامات مقاوم سازی سازه‌ها در تمامی سطوح برنامه‌ریزی (از معماری تا آمایش سرزمین) باید مورد توجه قرار گیرد و ارایه راهکارهای علمی و فنی و شناسایی ریشه‌های آسیب پذیری شهر و کاهش اثرات زلزله از عوامل موثر در رشد و توسعه پایدار بشری محسوب می‌گردد. هدف اصلی در این مقاله شناخت ساختمان‌های آسیب پذیر در شهر سمنان در برابر زلزله می‌باشد از اینرو با توجه به برخی از ویژگی‌های ساختمانی این کار صورت می‌پذیرد و محله‌ها و ساختمان‌های آسیب پذیر معرفی می‌گردند. در این مقاله مهمترین ویژگی‌های ساختمان‌ها در آسیب پذیری معرفی می‌گردد و با توجه به آن‌ها تجزیه و تحلیل انجام می‌گیرد. سپس با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی و روشAHP و ترکیب لایه‌ها این تحقیق انجام می‌پذیرد و در نهایت محله‌های آسیب پذیر با استفاده از ویژگی‌های ساختمانی و جمعیتی معرفی می‌گردد و در نقشه نهایی اولویت بندی ساختمان‌ها جهت نوسازی و مقاوم سازی نمایش داده می‌شود و نشان داده می‌شود که ساختمان‌هایی که در قسمت‌های جنوبی و مرکزی شهر قرار دارند از بالاترین اولویت‌های پیشنهادی جهت نوسازی و مقاوم سازی برخوردار می‌باشند.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری ساختمان، گسل، زلزله، تراکم ساختمان ها
  • نجیم نجیمی *، قاسمعلی مقتدری، خداکرم حاتمی بهمن بیگلو صفحه 101

    این پژوهش در حیطه گردشگری مطرح است و هدف از آن بررسی عوامل موثر بر رضایتمندی گردشگری در شهر شیراز از دیدگاه گردشگران خارجی می باشد که به شناسایی دیدگاه گردشگران در مورد رضایتمندی و علل نارضایتی آنها در شهر شیراز پرداخته است. به دلیل آنکه بهره برداری از توانها و قابلیتهای گردشگری در هرمنطقه می تواند زمینه پویا برای توسعه آن منطقه فراهم نماید، تحلیل توانها و قابلیتهای مذبور،ضرورتی ویژه خواهد داشت . این تحقیق به شیوه پیمایش انجام شده و داده‌ها به وسیله پرسشنامه انگلیسی از یک نمونه 250 نفری از گردشگران خارجی شهر شیراز جمع آوری و از نظریه سلسله مراتب نیازهای مازلو، تیوری مبادله هومنز و تیوری وسیله و هدف مرتن جهت تبیین رضایتمندی گردشگران استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که بین آگاهیهای گردشگری، موقعیت سیاسی ایران، جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی، امکانات گردشگری و رضایتمندی گردشگری رابطه مثبت و معناداری وجود دارد . نتایج تحلیل چند متغیره نشان می دهد که جذابیت آثار تاریخی و فرهنگی، احساس امنیت، امکانات گردشگری و شناخت از شیراز، متغیرهایی هستند که دارای بیشترین اثرات بوده و در متن رضایتمندی گردشگری وارد معامله رگرسیون شده اند و توانسته اند بیش از نیمی از تغییرات متغیر وابسته راتبیین کنند. با توجه به این که بیش از نیمی از واریانس متغیر وابسته (رضایتمندی گردشگری) به وسیله مدل تحقیق تبیین شده است، به نظر می رسد مدل تحقیق که برگرفته از نظریات مازلو، هومنز و مرتن می باشد، برای سنجش رضایتمندی گردشگری مدل مناسب و کارایی بوده است .

    کلیدواژگان: رضایتمندی، گردشگری، شیراز
  • سنجش سطح توسعه اجتماعی مناطق روستایی / مطالعه موردی شهرستان داراب
    ناصر مطیعی، حسین خوشبخت*، مسعود ساجدی، ابوالفضل رنجبر صفحه 111

    مسئله توسعه اجتماعی همواره یکی از مسایل مهم و چالش برانگیز برای انتخاب جهت گیری ها و سیاست های مناسب در عرصه عمل بوده است. غفلت از جنبه های اجتماعی توسعه نقش بسیاری را در استمرار توسعه نیافتگی در مناطق روستایی داشته است. هدف این پژوهش، سنجش سطح توسعه اجتماعی مناطق روستایی شهرستان داراب استان فارس بود. این تحقیق به لحاظ هدف کاربری که به روش میدانی انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل 79262 نفر از ساکنان مناطق روستایی (بالای 15 سال) شهرستان داراب استان فارس بودند. با استفاده از فرمول نمونه‏گیری کوکران تعداد 364 نفر از آنها به روش نمونه‏گیری طبقه‏ای تصادفی مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده‌ها و اطلاعات از پرسشنامه و داده‌ها و اطلاعات مرکز آمار ایران استفاده شد. روایی پرسشنامه با استفاده از پانل متخصصان تایید شد و به منظور سنجش پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد، ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پرسشنامه مذکور 74/0 به دست آمد. به منظور محاسبه شاخص ترکیبی برای هر یک از معیار ها از روش تحلیل مولفه‏های اصلی استفاده گردید، همچنین برای محاسبه شاخص ترکیبی کل و رتبه بندی دهستان ها از روش تاکسونومی عددی استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که از لحاظ توسعه اجتماعی به ترتیب دهستان‌های هشیوار، پاسخن، قریه الخیر، فورگ، بالش، بختاجرد، رستاق، قلعه بیابان، فسارود، آبشور، کوهستان و نصروان قرار دارند. همچنین، نتایج حاکی از آن بود که هفت دهستان در گروه سطح توسعه اجتماعی بالا، سه دهستان در گروه سطح توسعه اجتماعی متوسط و دو دهستان در گروه محروم از لحاظ سطح توسعه اجتماعی طبقه‏بندی شده‏اند. همچنین ضریب تغییرات بدست آمده بیانگر این است که تفاوت زیادی در سطح توسعه‌یافتگی اجتماعی در دهستان‌های شهرستان داراب در معیارهای مختلف وجود دارد. لذا برای توسعه اجتماعی هماهنگ و یکپارچه دهستان‌های شهرستان داراب، تمرکز زدایی در هر یک از معیارهای توسعه اجتماعی ضروری است.

    کلیدواژگان: توسعه اجتماعی، توسعه روستایی، مناطق روستایی، شهرستان داراب، تاکسونومی عددی
  • علی زنگی آبادی، علی اکبر رنجبر * صفحه 125

    هدف از تحلیل عاملی، شناسایی و تحلیل مولفه‌های موثر توسعه یافتگی و میزان تاثیر آنها و سطح بندی شهرستان‌هاست. و هدف تحلیل خوشه ای، ناحیه بندی مناطق جغرافیایی استان یا به عبارت دیگر شناسایی مناطق و نواحی همگن و تحقق استعدادهای ذاتی ناحیه ای در جهت اعمال برنامه‌ریزی ناحیه ای شهرستان های استان فارس می باشد. نوع پژوهش کاربردی- توسعه ای و روش مطالعه " توصیفی تحلیلی" است که از مدل های کمی نظیر تحلیل عاملی و تحلیل خوشه ای استفاده شده است. یافته های پژوهش با تحلیل عاملی نشان می دهد که، توسعه یافتگی شهرستان های استان فارس در راستای برنامه‌ریزی ناحیه ای توسعه پایدار نبوده به طوری که در زمینه شاخص های تلفیقی (در 5 عامل: بهداشتی- آموزشی، اجتماعی – کشاورزی، صنعتی – زیربنایی، اشتغال و کشاورزی)، از مجموع 24 شهرستان در سال 85، شهرستان های شیراز و آباده، برخوردار؛ شهرستان‌های جهرم، لار، فسا، لامرد، نی ریز، ارسنجان و مرودشت نسبتا برخوردار؛ و شهرستان های اقلید، خرمبید، بوانات، پاسارگاد، نورآباد ممسنی، کازرون، فیروزآباد، قیرکارزین، خنج، داراب و استهبان محروم؛ و شهرستان های زرین دشت، مهر، فراشبند و سپیدان بسیار محروم شناخته شده اند. عامل بهداشتی آموزشی بیشترین میزان تاثیر و عامل کشاورزی کمترین میزان تاثیر را در عوامل 5 گانه داشته اند. شهرستان های استان با تحلیل خوشه ای در 5 سطح در جهت برنامه ریزی ناحیه ای دسته بندی شده اند. رهیافت فوق نشان می دهد هیچ گونه برنامه ریزی برای نواحی همگن دیده نشده است. سطح بندی توسعه یافتگی شهرستان ها، نشان دهنده رابطه معنی دار و همبستگی بالا بین توسعه نیافتگی و توزیع نامتناسب عامل های بهداشتی آموزشی، اقتصادی و زیربنایی است. شهرستان های نزدیک به مرکز استان نسبت به شهرستان‌های دورتر، کمتر توسعه یافته تر می باشند که این بازتاب و برآیند نظام برنامه ریزی و قطب رشد می‌باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های توسعه، شاخص، تحلیل عاملی، تحلیل خوشه ای، شهرستان، فارس
  • علی اکبر امین بیدختی*، داوود فرجی غازانی صفحه 141

    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد کیفیت خدمات در صنعت حمل و نقل هوایی بود که پس از شناسایی ابعاد مورد نظر به بررسی رابطه موجود بین کیفیت خدمات، رضایت مسافران و وفاداری آنها در شرکت هواپیمایی آتا به عنوان نمونه مورد مطالعه پرداخته شد. بدین منظور ابتدا با مروری بر ادبیات تحقیق،‌ عوامل (متغیرهای) مرتبط با موضوع تحقیق شناسایی شد. سپس پرسشنامهای با 40 شاخص طراحی و در اختیار مسافران قرار گرفت. در این پرسشنامه از 450 مسافر که از پروازهای داخلی شرکت هواپیمایی آتا از مبدا فرودگاه تبریز استفاده کرده بودند، خواسته شد تا نظر خود را در مورد موافقت یا مخالفت با هر کدام از شاخصها،‌ روی طیف لیکرت نمایش دهند. در نهایت بر مبنای داده های بدست آمده تاثیر ابعاد کیفیت خدمات صنعت حمل و نقل هوایی یا ایرکوال (که شامل عوامل محسوس هواپیما، عوامل محسوس فرودگاه، کارکنان، همدلی، و تصویر ذهنی) بر رضایت مشتری، قصد خرید مجدد و تبلیغات دهان به دهان مورد بررسی قرار گرفتند. برای آزمون فرضیه های از تحلیل عاملی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده گردید. نتایج تحلیل‌های آماری نشان می دهد که بین ابعاد ایرکوال و رضایت مسافران رابطه معنادار مثبتی وجود دارد و رضایت مسافران می‌تواند به خرید مجدد آنها و توصیه شرکت به افراد دیگر منجر گردد و در نهایت مشخص گردید که آن دسته از مسافرانی که تمایل دارند از خدمات شرکت دوباره استفاده نمایند آن شرکت را به دیگران نیز توصیه می‌نمایند.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، ایرکوال، رضایت مشتری، وفاداری مشتری، خطوط هواپیمایی
  • محمود رنجبر دستنایی*، حمید برقی، یوسف قنبری صفحه 157

    گردشگری مذهبی یکی از رایج ترین اشکال گردشگری در جهان است و صاحب‌نظران صنعت گردشگری بر این باورند که به لحاظ موقعیت فرهنگی مذهبی خاص ایران در میان کشورهای دیگر، گردشگری مذهبی جای رشد و توسعه بسیاری در کشور دارد؛ در ایران امکان مذهبی مقدس فراوانی وجود دارد که تعدادی در زمره آثار ثبت شده در فهرست میراث ملی نیز قرار دارند و علاوه بر داشتن جاذبه زیارتی، دارای جاذبه‌های فرهنگی ‌تاریخی نیز هستند؛ استان چهارمحال بختیاری با دارا بودن موقعیت استراتژیک، پیوند دهنده ناحیه گردشگری مرکز کشور به غرب و جنوب غربی و همچنین دارا بودن منابع و جاذبه های گردشگری، می تواند نقش قابل توجهی را در توسعه گردشگری مرکز و جنوب غربی کشور داشته باشد هدف از این تحقیق شناسایی اثرات مکان‌های مذهبی بر توسعه گردشگری است و امامزاده حمزه علی در شهرستان بروجن به عنوان یک نمونه موردی مطالعه قرار گرفته و سعی شده با استفاده از تکنیک SWOT نقاط قوت، ضعف و فرصتها و تهدیدهایی که این مکان مقدسه را تحت تاثیر قرا می‌دهد را بررسی کرده و سپس با ارایه راهکارهای مناسب به بهبود وضعیت فعلی کمک نماییم روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای- اسنادی و میدانی می‌باشد. نتایج پژوهش نشان می‌دهد منطقه مورد مطالعه با 29 نقطه قوت و امتیاز وزنی833/3و 10 فرصت و امتیاز وزنی 359/3در مقابل 16 نقطه ضعف و امتیاز وزنی 2622/3و 14 تهدید و امتیاز وزنی 974/2توانمندی‌های نسبتا بالایی را برای توسعه گردشگری مذهبی در استان چهارمحال و بختیاری برخوردار می‌باشد و در صورت برنامه‌ریزی دقیق برای این پتانسیل‌های و مهمتر از همه اجرای دقیق این برنامه‌ها، می‌توان زمینه‌های توسعه گردشگری را در این استان فراهم سازد.

    کلیدواژگان: گردشری، گردشگری مذهبی، امامزاده ح مزه علی، جهارمحال و بختیاری، SWOT
  • پروانه زیویار، سمیه تیموری * صفحه 181

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی رابطه جغرافیای گردشگری شهرستان خرم‌آباد همراه با ویژگی‌های یادمان‌های تاریخی آن در صنعت گردشگری و بازشناسی امکانات و موانع توسعه گردشگری در این حوزه انجام شده است. امروزه علایق روز افزون افراد نسبت به میراث فرهنگی وملی و بناهای تاریخی مد توجه قرار می‌گیرد. اهمیت این تحقیق در بازسازی مجدد مناسبات میان محیط انسان ساخت و محیط طبیعی و ارایه پیشنهاداتی برای حفاظت از یادمان‌های تاریخی و کمک به صنعت گردشگری شهر می‌باشد. در این تحقیق از نقطه نظر متدولوژی از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده و با بررسی‌های جغرافیای شهرستان خرم‌آباد ومطالعه یادمان‌های تاریخی، به تحلیل نقش جغرافیا در شکل دهی به یادمان‌های تاریخی این شهرو همچنین شناسایی عناصر موثر در شکل گیری آن می‌پردازیم. تحقیق حاضر پیشنهاداتی به منظور توسعه گردشگری خرم‌آباد و نقش یادمان‌های تاریخی آن ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: جغرافیا، گردشگری، خرم آباد، توسعه
  • سید عباس احمدی، محمود واثق، عطاءالله عبدی، احسان لشکری صفحه 191

    به ثمر نشستن مبارزات مردم ایران در دهه چهل و پنجاه خورشیدی و پیروزی انقلاب اسلامی به رهبری امام خمینی (ره)، علاوه بر ایجاد تحولات مهم داخلی، تاثیرات شگرفی نیز در خارج از مرزهای ایران از خود به جای گذاشت. بر خلاف آنچه در ابتدا به ذهن می‌آید، تاثیرگذاری انقلاب در دیگر کشورها صرفا به عرصه سیاسی محدود نشده و نقش آفرینی ایران در سایر زمینه‌ها از جمله در عرصه فرهنگی نیز نمود داشته است. از آنجا که یکی از جنبه‌های مهم انقلاب و عوامل ایجاد کننده آن جنبه فرهنگی و ماهیت دینی آن بود، پس از انقلاب نیز به طور طبیعی اثرگذاری و نقش آفرینی فرهنگی مذهبی ایران در منطقه و جهان آغاز شد و تداوم یافت. این مقاله در صدد است تا با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و الکترونیک به تبیین اقدامات، نمودها و بارزه‌های عینی فرهنگی مذهبی جمهوری اسلامی در منطقه و جهان بپردازد و این مساله را مورد بررسی قرار دهد. نتیجه تحقیق نشان می‌دهد که مهمترین اقدامات و تاثیرگذاری‌های ایران و انقلاب اسلامی در جنبه فرهنگی مذهبی در تاسیس و نقش آفرینی نهادهایی نظیر «سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی، مجمع جهانی اهل بیت و...» بروز و نمود یافته است.

    کلیدواژگان: فرهنگ، مذهب، انقلاب اسلامی، ایران، منطقه
|
  • Hossein Hataminejad, Hadi Soleymani*, Ramin Cheraghi, Vahed Ahmadtozeh Page 1

    Now a day Vandalism means the destruction of public property in the city as a global phenomenon, especially common in urban areas of many modern and developing societies. This can be paid in several dimensions. Studies also indicate becoming important of this issue in urban society of Iran, despite the damage and losses caused Vandalism the city's public spaces, sufficient data on this particular scope, scale, scope, causes and damaging effects of motivational issues under Vandalism not available. According to studies conducted public spaces Robat Karim also face problems such as the need for attention to this matter and it is important, therefore the aim of this study was to investigate the emergence of conceptual Vandalism and urban public spaces and match it with Robat Karim and provide solutions to mitigate this problem is to create a balance in the public spaces of the city. The method applied in this research is documents - using survey questionnaire and the population-based study are all the inhabitants of Robat Karim Population HousingCensus 2007, 86,871 people. Sample size of 321 patients was calculated according to the formula of Cochran. Cronbach's alpha coefficient was used to determine the validity of the study is that 0.7 is obtained that the optimal number and average carefully verify the reliability of the questionnaire and the marker buoy structure is designed. The results of the present study confirm the hypothesis that It can be said that the lack of social control, imbalance, visual feeling of frustration and extortion of Vandalism trends in urban public spaces are Therefore constantly changing andmanipulating the environment and assess its effects, it is very important; The relationship between the environment and the dynamic behavior of the process inputs and outputs are fixed and immovable.

    Keywords: Vandalism, Urban Public Space, Robat Karim city
  • Gholamreza Noori, Zahra Taghizadeh*, Masome Amani Bakhtiyarvand Page 15

    The present study aims to rank and assess the life cycle of tourism sample regions in the tourism center of West Islamabad. Moreover, it tries to investigate the status of tourism in these regions according to the concept of life cycle from Butler’s view. The present study is an applied research with the survey and field study methodology. At first, by using Delphi technique, 10 indexes were determined for assessment of the regions. Then, the data from the questionnaires survey were submitted to TOPSIS multi-criteria decision-making techniques, and the sample regions were prioritized. According to these prioritizations, the sample region of Ryjab with 0/634 i SL waslocated in the first place and other regions were in next priorities. Afterwards, the sample regions were submitted to Butler Model to determine the status of regions. Accordingly, the regions with low level of i SL such as Karand Mirage, Shiyan Fire Temple, and Mersad Canyon, passed the discovery stage in life cycle, and the proper management situation must be prepared to enter these regions into the development phase. Other regions were located in the next life cycles. Identifying the development stages of these regions plays an important role in management decisions and the permanent development of these regions.

    Keywords: Life Cycle, Tourism, Tourism Sample Regions, Tourism Center of West Islamabad
  • Ali Belabpas, Khalil Valizadeh Kamran*, Vahid Emamikia* Page 35

    One of the important and intricate cases for urban planners has been decided on appropriate locations for future expansion of cities and the determination suitable land for developing. Intricacy and Superfluity of appropriate factors in determining the direction of urban growth required using GIS technology and efficient management for prevention of urban Sprawl and environment destroying. The main purpose of this article is providing suitable locations for future expansion of human settlement and activities within the Baghmeshe Town. For this purpose multi-criteria evaluation methods based on Analytical Hierarchy Process (AHP) employing for producing andanalysis of maps. At first, the natural and human factors have been identified (8 indicators), then 8 layers prepared and the final map of suitable land for development has been produced in the base of prepared layers by AHP model. Findings of research show that, the metropolitan area of Baghmeshe Town has 300.40 hectares but, only 29.38% its area is suitable or relatively suitable for human settlement expansion and 70.62 % include inappropriate and unsuitable for this goals.

    Keywords: Land Suitability, GIS, Multivariate analysis method, Analytical Hierarchy Process, Metropolitan Area of Baghmeshe Town
  • Abdolreza Faraji Rad, Masoud Haghighat Panah* Page 49

    One of the sensitive and geopolitic points in middle east in resource gas and oil,each affairs is politic, security and military in khazar area.the importance of the area for iran is estrteg ic and Its all changes effect on the national strategy of Islamic re public of iran. after collapse of the union of soviet socialist republics in December 19991 and advent of 3 new coastal countries, Azerbaijan qazaqestan and torkimnestan has caused to exist the challenges and chances for iran in the area.and the presence of interior local.and extra –local.players in order to exploit the oil and gas energy from one side and superficial and under –superfirial resource of the sea from the other side and also consideration of legal regime of the sea has coused itd complexity and strategic importance. the research has been beyond the fowllowing basic questions: 1. what are the challenging phenomena in khazar phenomena for iran? 2. what chances are there for the elimination of iran challenges in khazar area? the research findihgs indicate to use the abilities.talents and geographical environment recognition of khazar area can change the challenges to the chances in order to getting the national purposes and resources.

    Keywords: the legal regim of khazar sea, challenges, chances, interior –local, and extra, local
  • Mohammadjavad Ranjkesh, Hamidreza Kesharavz* Page 69

    Borders are proved as one of the main and fundamental concepts in the field of political geography. The importance of this aspect is so that, the interest of study and research has had impressive growth in comparison with previous decades. As regards, studies show that, there are lack of attention about the representation of the model or the theory from philosophers and connoisseurs in the mentioned field. Hence, the main objective of this study is to evaluate and criticize the previous investigations about the border, in order to establish structural and agent relation within four main factors as, 1) market forces and trade flows, 2) policies correlate with multiple level of government about adjacent borders, 3) special political influence of marginal communities and 4)special culture of frontier communities, using the theory of structural seems and approach of structure-broker, whereby a model and framework are presented in order to understand more precise about the border phenomenon. The main ratiocination of the current study is that, consequence of this four main factors result in convergence of border from the point of cultural aspects if they reinforce or improve themselves. Regarding to the development of epistemological and methodological aspect in the field of science and especially at humanities and social science, study of border phenomenon only in the view of geographical/traditional is not sufficient and it isrequired to utilize moderate theories such as constructivism approaches in which it include elements such as political, cultural and economic factors.

    Keywords: Border, Model, Theory, Theory of Constructivism, Structure, Agent
  • Abbas Bakhshandehnosrat, Abbas Arghan, Akram Fadaeieslam* Page 89

    Earthquake is a natural phenomenon that every year around the world happening and Every year caused extensive damage. but the range of these losses are of course different related to different regions and countries. One of the most important factors in reducing the damage caused by the earthquake is the earlier and comprehensive preparation in dealing with this phenomenon. Reducing vulnerability in addition to structural retrofit measures at all levels of planning (architecture to the logistics of land) should be considered. Also, Providing the scientific and technical solutions and identifying roots and reducing Earthquake vulnerability are the effective factors of human growth and sustainable development. The main goal of this paper is the identification of vulnerable buildings in the city of Semnan earthquake. Hence, to achieving this aim, some of the features of construction and vulnerable neighborhoods and buildings are introduced. In this paper the main features of the building vulnerability is introduced and the analysis is done by considering these items. Using GIS, AHP method and layers investment and disruption of this research is done and finally, vulnerable neighborhoods with construction and population characteristics introduced. In the final map priorities for renovation and retrofitting buildings to be displayed. And is shown that the buildings in southern and central parts of the highest priorities are proposed for renovation and retrofitting are entitled.

    Keywords: building vulnerability, fault, earthquake, density
  • N. Najimi*, G. Moghtaderi, Kh. Hatami Page 101

    The purpose of this study is to investigate tourism and the factors which affecting the tourism satisfaction in Shiraz from viewpoint of foreign tourists and we have dealt with the reasons for their satisfaction or dissatisfaction. Because the exploitation of the tourism abilities and capacities of every area can create a dynamic and vivid background for developing that area, it is necessary to analyze the corresponding natural abilities and capacities. This study was done by surveying methods and the data was gathered by English questionnaires from a sample of 250 foreign tourists in Shiraz. We used Mazlo’s requirements hierarchy, Humenz’s exchange theory, Morten’s aim and means theory to define the tourisms’ satisfaction. The findings showed that there is a positive and significant relation between the independent factors about the tourisms’ knowledge, the political situation of Iran, cultural and historical attractions, tourism facilities, and the dependent factor of tourisms’ satisfaction. The findings of multifactor analyzing showed that the attraction of the cultural and historical monuments, security feeling, tourism facilities, and knowledge of Shiraz are the factors which have the highest affects and have entered the regression equation and could define more than half of variances of dependent factor. Considering that the case study model has defined more than half of variances of dependent factor (tourisms’satisfaction), it seems that this theoretical model, which is made of the theories of Mazlo, Humenz and Morten, is a suitable and working model for determining the tourisms’ satisfaction.

    Keywords: Satisfaction, Tourism, Shiraz
  • N. Motiee, H. Khoshbakht *, M. Sajedi, A. Ranjbar Page 111

    The main purpose of this study is to determine and analyze the level of social development in rural areas of DARAB County. The research method of the current study in term of nature, rate and the degree of control method of data collection was quantitative, field research and descriptive–correlation, survey research. In this regard, after review of related literature about social development, fifteen criteria were selected to measure the level of social development. Then, some indexes were specified for criteria. Social development level was determined by using obtained statistic from Iran statistics center and data gathered by questionnaires. Statistical population of this study was residents of rural areas at county of Darab which were 79262 individuals. The method of sampling was multistage stratified sampling method, that the 364 individuals were selected as statistical sample by using Cochran formula. Also, in order to test reliability of research instrument, Cronbach alpha coefficient was used. A reliability of 0.74 was achieved indicating that research instrument was reliable. The content and face validity of the instrument were established by a panel of experts in the fields social development. The method of principal component analysis and numerical taxonomy method was used for data analysis and computing compound indicator. The result of numerical taxonomic method indicated that Hashivar district with 0.38 score, rated as the most developed district and Nasravan with 0.96 score, rated as the least developed district among the districts in the Darab county. Result of coefficient of variation showed that indicators offacilities, economy, communication and telecommunication, healthcare, education, public participation, public transport, employment, lawful, Attitude to the legal equality, social networks, social security, social trust, social norms and the environment, respectively have the highest coefficient of variations, result of cluster analyses on the social development in rural areas of Darab county showed that districts of Hashivar, Paskhan, Ghariehkheir, Forg, Balesh, Bakhtagerd, and Rostagh categorized in the high level of social development groups and districts of Ghalebiaban, Fasaroud and Abshour in the medium level of social development groups. Also, in the term of level of social development, districts of Kohestan and Nasravan were less privileged. Data was analyzed using the SPSS software.

    Keywords: social development, rural development, rural regions, Darab County
  • Ali Zangiabadi, Aliakbar Ranjbar* Page 125

    The goal of factor analysis is identify and analysis of effective factors on development and the amount of their effect and the cities grading. And the goal of cluster analysis, dividing the geographical regions of the province or in other words, identification of the homogenous regions and realizing the inherent regional talents in order to regional planning of fars province cities. The research kind is practical - development and the studying method is explanatory - analytical that the quantitative model such as factor analysis and cluster analysis have been used. The results of the research with factor analysis shows that development of Fars province citied was not sustainabledevelopment in line with regional planning. So that from the point of view of integrated indexes (in 5 factor: sanitary - educational, social - agricultural, industrial - infrastructural, employment and agriculture), in the whole of 24 cities in year 1385 were known the cities shiraz and Abadeh developed and the cities, Jahrom, Fasa, Lamerd, Nyriz, Arsanjan and Marvdasht relatively developed and the cities Eghleed, Khoorambid, Bavanat, Pasargad, Noorabad-mamasany, Kazeroon, Feroozabad, Gherckarzeen, Khonj, Darab and Astahban deprived and cites Zareen dasht, Mohr, Farashband and Sepeedan very deprived. The sanitary - educational factor has had themost amounts of effect and the agricultural factor the least amount of effect among the 5 factors. In the cities Abadeh and Shiraz have had the superior rating from the point of view of all of the 5 in vestigated factors. The cities of the province have been classified ins levels through cluster analysis for the regional planning. The above approach shows that no planning has been considered for the homogenous. Grading the development of the cities shows significant relationship high correlation existing between less development and disproportionate distribution of the sanitary – educational, economic and infrastructural factors. The cities near the province center are less developed while the farther cities which this position is the refection and resultant of the planning system and growth pole.

    Keywords: Development factors, Index, Factor analysis, Cluster analysis, Cities, Fars
  • Aliakbar Amin Baidokhti*, Davoud Faraji Ghazani Page 141

    The aim of this study is to diagnose variables of service quality in airline transportation and then investigate the relationship between these variables and customer satisfaction and customer loyalty. The sample of the study consisted of customers using the ATA Airlines domestic flights departing from Tabriz International Airport. To reach the aim of this study the researcher at first identified the dimensions of service quality in airline industry by surveying in literature review related to subject. Next, by assistant of the supervisor and experts, the questionnaire consistingof forty questions was submitted to the passengers. Then the researcher requested 450 respondents, who were selected through simple judgmental sampling technique to give their idea about agreement and disagreement on a likert scale. Finally by using the questionnaires information the effect of airline service quality or AIRQUAL (including: airline tangibles, terminal tangibles, personnel, empathy, and image) on customer satisfaction, repurchase intention, and word-of-mouth communication investigated. The analyses of data were tested through SPSS and LISREL statistical software. Results revealed that, airline tangibles, terminal tangibles, personnel,empathy, and image have significant affect on customer satisfaction. Findings also showed that customer satisfaction is positively related to repurchase and word-ofmouth intentions and repurchase intention can increase word-of-mouth communication.

    Keywords: Service quality, Airqual, Customer satisfaction, Customer loyalty, Airline industry
  • Parvane Zeviar, Somayyeh Teimori* Page 181

    R Hazrba aim to identify the relationship Khorramabad city tourism geography with features historic monuments in recognition of the tourism industry and tourism development opportunities and obstacles in this area has been done. Today, the increasing interest of people towards cultural heritage and monuments Vmly the fashion placed. the importance of research in this relationship between the reconstruction and construction of the human environment, natural environment andoffer suggestions for the protection of historical monuments and to help the city is tourism. The research methodology from the standpoint of descriptive and analytical methods used and studies geography Khorramabad city Vmtalh historical monuments, to analyze the role of geography in shaping hanging over the city's historical monuments as well as identifying effective elements in the formation of pay. The present research proposals to develop tourism Khorramabad historical monuments and the role it offers.

    Keywords: geography, tourism, Khorram Abad, development
  • Seyed Abbas Ahmadi*, Mahmoud Vasegh, Ataollah Abdi, Ehsan Lashkari Page 191

    Iran People struggle to sit through the forties and fifties solar and the Islamic Revolution led by Imam Khomeini (ra), in addition to important developments in domestic Iranian influence well beyond the borders of his left. Particularly, this has been influential in the cultural field. Religion and culture has been the main approach of this revolution, Of course, one of the revolution factors causing has been cultural and religious background. Therefore its role in the region and the world began and continued in this aspect and not limited to the political dimension. This paper is doneby Descriptive – analytic method. Data and information gathered through books, documents and websites. Research Results showed that Iran's most important religious and cultural practices embodied in the Establishment Institutions such as “Culture and Islamic Relations organization (ICRO)”, “World Forum for Proximity of Islamic Schools”, “The Ahlal-Bayt W0rld Assembly” and etc.

    Keywords: Culture, Religion, Islamic Revolution, Iran, region