فهرست مطالب

پژوهشنامه معارف قرآنی - پیاپی 15 (زمستان 1392)

پژوهشنامه معارف قرآنی
پیاپی 15 (زمستان 1392)

  • بهای روی جلد: 36,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/11/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • عبدالعلی شکر*، فرج تلاشان صفحه 7
    پیامبر اسلام (ص) انسان کامل و خاتم انبیاء الهی است که واجد همه مزایای مشترک انبیای پیشین است. قرآن کریم برخی از خصوصیت ها را ویژه ایشان قرار داده که انبیای دیگر فاقد آن بوده اند و تا روز قیامت کسی به این ویژگی ها متصف نخواهد شد. اوصاف و احکامی که اختصاص به پیامبر (ص) دارد، به دو دسته تقسیم می شوند: یک دسته اوصاف و احکامی که بر اختصاص بودن آنها میان مفسران اتفاق نظر است؛ مانند: ازدواج های پیامبر (مهری و غیر مهری)، وجوب نماز شب، مکتوب بودن نام پیامبر اسلام(ص) در عهدین، اول المسلمین بودن، اعطای کوثر، خاتمیت و شخصیت جهانی و اعطای مفصل. دسته دیگر اوصاف و احکامی هستند که در اختصاص داشتن آنها به پیامبر گرامی اسلام (ص) میان مفسران اختلاف است؛ مانند: علو مرتبه، عبد مطلق بودن، اسوه بودن، تجلیل در خطاب و منت بودن بعثت ایشان بر مومنان. این موارد، تمام خصوصیت های پیامبر اسلام(ص) نیستند، بلکه ویژگی های اختصاصی دیگری نیز وجود دارند که به گواهی قرآن سایر انبیای الهی این اوصاف و احکام را ندارند.
    کلیدواژگان: پیامبر اکرم (ص)، انبیای الهی، قرآن کریم، ویژگی ها
  • حسن مجیدی*، اعظم ناصریان خلیل آباد صفحه 27
    مناظره از شیوه های مطلوب تبیین و نشر معارف الهی در رویارویی با آرا و اندیشه های مخالفان اسلام است که در مکتب علمی و عملی اهل بیت، علیهم السلام، از جمله امام رضا (ع) مورد توجه بوده است. از مناظره های مهم امام رضا (ع) با مامون، در باب موضوع عترت و امت و بیان تفاوت میان آن ها بوده است که ایشان با استناد به آیات قرآن کریم، عترت را همان اهل بیت، یعنی حضرت فاطمه (س) و دوازده امام معصوم، علیهم السلام، معرفی می فرماید که برگزیدگان خدا بر روی زمینند و در مقام و منزلت، پرهیزکاری و اطاعت خداوند نسبت به امت برتری دارند و بر امت اطاعت و پیروی از آن ها تکلیف الهی است. هدف از این پژوهش، فهم و درک تفاوت بین امت و عترت با توجه به مناظره امام رضا (ع) با مامون پیرامون این مساله است. پرسش اصلی این پژوهش که نگارندگان با استناد و تتبع به منابع مهم و روش کتابخانه ای در صدد پاسخ بدان هستند، این است که آیا بین امت و عترت فرق است؟ در صورت وجود، وجوه این تفاوت چیست؟ لذا تعاریفی چون امت، عترت، آل و... با توجه به مناظره امام رضا (ع) با مامون مورد بررسی قرار می گیرد و در ن هایت، نتیجه حاصل از بررسی مناظره امام رضا (ع) در تفاوت بین امت و عترت آشنایی با سیره ائمه و نگاه آن ها به مساله فوق بوده است که به این نتایج می رسد که عترت افرادی برگزیده از میان امت است، گزینش عترت از سوی خدای بزرگ صورت گرفته است و علت گزینش صلاحیت آن ها برای رهبری امت بعد از پیامبر (ص) است.
    کلیدواژگان: مناظره، امام رضا، مامون، عترت، امت
  • صالح حسن زاده* صفحه 45
    خانواده همیشه و همه جا و در بین تمامی جوامع بشری به عنوان اساسی ترین نهاد اجتماعی زیربنای جوامع و منشاء فرهنگ ها، تمدن ها و تاریخ بشر بوده است. پرداختن به این بنای مقدس بنیادین و حمایت و هدایت آن به جایگاه واقعی و متعالی خود، همواره سبب اصلاح خانواده بزرگ انسانی و غفلت از آن موجب دور شدن بشر از حیات حقیقی و سقوط به ورطه هلاکت و ضلالت بوده است. انسان ها در زندگی خود، از دیگران تاثیر می پذیرند و بر آنها تاثیر می گذارند. در یک خانواده، از والدین گرفته تا فرزندان، در شکل گیری شخصیت و خلق و خوی یکدیگر موثر واقع می شوند. محیط اجتماعی جامعه، رسانه ها، مطبوعات و همه اعضا و عناصر حاضر در صحنه اجتماع که در ارتباط با فردند، در پرورش روحیه و شخصیت وی تاثیر دارند. خلاصه آنکه جریان مزبور در تمام ابعاد زندگی انسان ها مشهود است، هرچند که نحوه و چگونگی این فرآیند در بسیاری از موارد مستور است. عوامل بسیاری در تحکیم بنیان خانواده و سرزندگی آن موثرند که در این مقاله به مهم ترین آنها پرداخته شده است؛ از جمله حسن معاشرت در خانواده، نظم و انظباط، وجود روحیه مشورت در خانواده، صبر و پایداری زندگی، روحیه عفو و گذشت، حاکمیت صداقت در فضای خانواده، پرهیز از سوء ظن، آفت حسد، رازداری و وفاداری، مشی با آرامش و بی تکبر، حلم و بردباری، ترس از کیفر الهی، دوری از افراط و تفریط، تواضع، دوری از سختگیری و اسراف و نیز احسان به پدر و مادر، همگی از عوامل تحکیم خانواده اند. این مقاله عوامل تحکیم خانواده را در نظام فرهنگ اسلامی با استفاده از منابع اسلام و آثار متفکران تربیتی را مورد بررسی، تحلیل و نقد قرار داده است.
    کلیدواژگان: ازدواج، الگو، استحکام، خانواده، قرآن، اخلاق اسلامی، فرهنگ اسلامی
  • محمد شعبان پور*، زهرا بشارتی صفحه 69
    قرآن به مناسبت های مختلف، فرهنگ مردم عصر جاهلیت را مورد نکوهش قرار داده است. پندارهای باطل، وضع احکام جاهلانه، تعصب و تبرج از مولفه های سازنده این فرهنگ به شمار می روند. واکاوی آداب و رسوم و قانون هایی که بر زندگی بشر امروزی حاکم است، مولفه های جاهلیت را در جوامع مدرن عصر حاضر آشکار می سازد که اسلام هراسی، اومانیسم، اروپامداری، رباخواری، قاچاق انسان، مصرف داروهای روان گردان و رواج پوشش های نامناسب را می توان از جمله مصادیق آن دانست. عنایت به تعالیم اخلاقی اسلام، وجود راهکارهایی برای زدودن مولفه های جاهلیت در منابع اخلاقی اسلام را اثبات می نماید. بر این اساس، پژوهش حاضر نیز با استفاده از روش تحلیل محتوا به شناسایی مولفه های جاهلیت در جوامع مدرن پرداخته است و با تامل در قرآن و دعای مکارم الاخلاق به ذکر برخی از شیوه های مقابله با مولفه های فرهنگ جاهلیت همچون پیشه کردن تقوا، خودسازی و تمرین فروتنی، پیروی از حجت های عقلی و نقلی، میانه روی و... پرداخته است.
    کلیدواژگان: قرآن، دعای مکارم الاخلاق، جاهلیت، فرهنگ، اخلاق، راهکار اخلاقی، جوامع مدرن
  • علی حاجی خانی*، علی بیدسرخی صفحه 95
    واژه فتنه یکی از پربسامدترین واژگان در شبکه مفاهیم قرآنی و روایی است که اهل لغت سه معنا را به طور کلی برای آن ذکر کرده اند: اول «گدازاندن در آتش»، دوم «اختبار و آزمایش» و سوم، «اضطراب و اختلال در نظم امور» که از میان این معانی، معنای دوم که همان اختبار و آزمایش است، دامنه مفهومی عام تری از معانی دیگر دارد، ولی با این حال، معنای سوم با مفهوم اصطلاحی فتنه که همانا حوادث اجتماعی التهاب آور مرکب از حق و باطل است، ارتباط بیشتری دارد. از آنجا که فتنه های اجتماعی آثار زیان آوری را در عرصه اجتماع موجب می گردند، مقاله حاضر در صدد است به تبیین راهکارهایی چون رجوع به معارف قرآن کریم و اهل بیت، علیهم السلام، و... به عنوان راهکارهایی برای در امان ماندن از فتنه ها و و راهکارهایی درجهت چگونگی مواجهه با این پدیده ها نظیر برخوردهای نرم و روشن گرانه و در صورت لزوم، برخورد سخت و قاطع با ایجادکنندگان و طراحان فتنه ها به عنوان راهکارهایی کوتاه مدت و تربیت اخلاقی و معرفتی افراد جامعه و تقویت اعتقادات به عنوان روش هایی بلندمدت به منظور مبارزه با فتنه های بشری در پرتو تعالیم بپردازد.
    کلیدواژگان: قرآن، روایات، فتنه، فتنه گران، اجتماعی
  • حسین خاکپور*، الهام سادات سادات حسینی صفحه 117
    یکی از ویژگی های دین اسلام، برقراری وحدت، برادری و صلح در میان آحاد جامعه است؛ به طوری که بر این اساس، زندگی اقشار مختلف مردم در جامعه اسلامی بر پایه همزیستی مسالمت آمیز شکل گرفته است. در این رابطه، تعاملی که بین مسلمانان با اقلیت های مذهبی بر مبنای قرارداد ذمه شکل گرفته، از مصادیق مهم صلح جویی دین مبین اسلام است. بی گمان اثبات ادعای عدالت جویی و صلح طلبی دین اسلام در برخورد با هم پیمانان خود، تنها با اثبات حقوق مسلم اقلیت های مذهبی در جامعه اسلامی میسر است. با این رویکرد، مقاله حاضر بر آن است تا با کنکاش در آیات قرآن و روایات مربوطه به ارزیابی حقوق اقلیت های مذهبی هم پیمان، در جامعه اسلامی بپردازد و اثبات کند که دین مبین اسلام همواره به دنبال صلح و یکپارچگی می باشد و اقلیت ها در جامعه اسلامی، هیچ گاه عنوان بیگانه را نمی گیرند، بلکه با انعقاد قرارداد ذمه، پیوند معنوی عمیقی با اسلام می بندند.
    کلیدواژگان: قرآن، حقوق، تعامل، اقلیت، اهل ذمه، وحدت
  • امیر خادم علیزاده*، محمد صفری صفحه 137
    مصرف یکی از شاخصه های مهم اقتصادی در هر جامعه ای است، به طوری که نسبت شایسته بین تولید و مصرف در هر اقتصادی یک ضرورت به شمار می رود. یکی از اصول موجود در علم اقتصاد متعارف که به ظاهر از وجوه افتراق نظام های اقتصادی مبتنی بر اندیشه بشری و نظام اقتصاد اسلامی است، اصل تناقض خست یا معمای صرفه جویی می باشد. بنا بر این اصل، چنانچه در سطح فردی صرفه جویی صورت گیرد، اما این افزایش در پس انداز، تحرکی در سرمایه گذاری ایجاد نکند، در سطح کلان مصرف کم شده، در نتیجه، تولید پایین می آید و درآمد ملی کاهش می یابد. به نظر می رسد چنین اصلی بسیاری از آموزه های اسلامی همچون نهی از مصرف افراطی و امر به میانه روی در مصرف و... را به چالش بکشد. لذا این مقاله با روش تحقیق تحلیلی توصیفی به بررسی آموزه های قرآنی در حوزه مصرف و صرفه جویی به جستجوی پاسخی مناسب برای معمای صرفه جویی می پردازد. از یافته های این تحقیق می توان به الگوی قرآنی مصرف قوام به عنوان الگوی بهینه تخصیص منابع و نیز مشوق افزایش میل نهایی به مصرف در سطح کلان اشاره کرد که از پیامدهای آن می توان به انفاق، زکات، خمس، صدقه، قرض الحسنه و... برای سوق دادن صرفه جویی ها به سرمایه گذاری و گردش مال در اقتصاد نام برد.
    کلیدواژگان: مصرف، قرآن، اصل تناقض خست، اقتصاد اسلامی
|
  • Abdolali Shokr*, Faraj Talashan Page 7
    Prophet Muhammad، the Seal of the Prophets of God is perfect and meets all the common benefits of the former prophets. Quran has allocated some special characteristics specially for him، and no one achieves such characteristics until the Day of Judgment. These characteristics are divided into two categories: One on which interpreters have reached a consensus such as his marriages، the necessity of night prayers، his name in the Bible، being the first Muslim، being granted the Kosar، being a seal and an international character. The second category includes those on which interpreters and scholars have not reached an agreement، such as having the highest rank، being an absolute subject، being a model، being celebrated when addressed and his being a prophet as grace upon the believers. These are not all characteristics of the Prophet (pbuh)، but there are also other specific properties that according to the Quran، other prophets do not possess.
    Keywords: Prophet Muhammed (pbuh), prophets, Quran, characteristics
  • Hasan Majidi*, Azam Naserian Khalil Abad Page 27
    Debate is a suitable style of explaining and disseminating divine teachings in dealing with the views and ideas of opponents of Islam, which has been given attention in the scientific and practical school of Ahl al-Bayt (pbut), including Imam Reza (pbuh). Among the important debates between Imam Reza (pbuh) and Ma’mun, one of the issues has been Etrat and the nation and the differences between them, in which Imam Reza (pbuh) considers etrat as Ahl al-Bayt (pbut) including Lady Fatima (pbuh) and the twelve Infallibles who are God’s chosen ones on Earth and are at a higher level regarding dignity, righteousness and obedience to God compared to the nation, and the nation is ordered to follow them as a divine responsibility. The purpose of this study is to understand the difference between and the nation according to the debate between Imam Reza (pbuh) and Mamun around this problem. The key question, that the authors are trying to answer by citing researches and investigating into the matter via library resources, is whether there is a distinction between the nation and etrat? If so, what are the aspects of this difference? Therefore, definitions such as nation, etrat, family etc. are considered based on this debate, and eventually, the result from this debate regarding the difference between the nation and etrat is their acquaintance with the character of Imams and their attention to the above mentioned points which leads to the fact that etrat are people chosen from the nation, they are chosen by God in order to rule the nation after the Prophet (pbuh).
    Keywords: debate, Imam Reza, Mamun, etrat, nation
  • Saleh Hasanzadeh* Page 45
    Family, always, everywhere and in all human societies, has been considered as the basic social institution and community infrastructure and the source of culture, civilization and human history. Addressing this fundamental and sacred structure, and supporting and guiding it towards its rightful place, has always modified the large family of humans, whereas human negligence regarding this concept leads humans away from real life and results in falling into ruin and destruction. People affect each other in their lives, in a family, both parents and children are effective in shaping each other’s characters and temperaments. The social environment, community, media, press and all members present at the scene of the community in relation to the individual have an effect on the development of one’s mood and character. In short, this flow is evident in all aspects of human life, however, it may be concealed in many cases. Many factors contribute to the vitality of family bonds, the most important of which are discussed in this paper; Suitable familial relations, discipline, the spirit of counseling, patience and persistence in life, forgiveness, the rule of honesty in the family, avoiding suspicion, the pest of envy, confidentiality and loyalty, peace and opposition of arrogance, patience, fear of divine retribution, avoiding extremes, humility, avoiding waste and kindness to parents, are all factors which reinforce families. This paper reviews the factors strengthening the family in Islamic culture, using resources of Islam and Islamic scholars.
    Keywords: Marriage, model, strengthening, reinforcement, family, Quran, Islamic ethics, Islamic culture
  • Mohammad Shabanpour*, Zahra Besharati Page 69
    Quran, on different occasions, has condemned the popular culture of the era of ignorance. Notions of vanity, the status of ignorant rules, and prejudice are the constituent components of this culture. Analysis of customs and laws that govern the life of modern man reveal the components of ignorance in the present age of modern societies such as fear of Islam, humanism, Europeanism, usury, human trafficking, consumption of psychotropic drugs, and promotion of unsuitable clothing. Considering the moral teachings of Islam, ways to remove components of moral ignorance are identified in Islamic moral and ethical resources. Accordingly, this study also uses content analysis to identify components of ignorance in modern societies and by reflecting on the Quran and the Makarem Al-Akhlaq Prayer, it has mentioned some of the ways to deal with the culture of ignorance such as virtue vocation, self-construction and practice of humility, following the mind and the narrative rationales, moderation etc.
    Keywords: Quran, the Makarem Al Akhlaq Prayer, ignorance, cultural, moral, ethical guidelines, modern societies
  • Ali Hajikhani*, Ali Bidsorkhi Page 95
    Sedition is one of the most frequent words in the conceptual network of Quran and narratives and has received three meaning by terminologists: First, burning in fire, second, trial and test, and third, dysregulation and public disorder, among which the second meaning is the most common one, though the third definition, which is closer to the connotative meaning of sedition, which includes disorderly social event composed of right and wrong. Since social seditions have harmful effects for the society, the present paper intends to lay out approaches to avoid sedition such as referring to the Quran and the Ahl al-Bayt (pbut). Moreover, the aim is to provide strategies to face such phenomena with intellectual and soft approaches or hard and resolute approaches, if need be, and also lay out short-term solutions such as ethical and moral education and bolstering beliefs as long-term approaches to fight sedition throughout the world.
    Keywords: Quran, narrative, sedition, seditionist, social
  • Hossein Khakpour*, Elham Al Sadat Sadat Hosseini Page 117
    One of the features of the Islamic faith is bringing about unity, fraternity and peace among the people of the community, so accordingly, different groups of people living in the Islamic community have been formed on the basis of peaceful coexistence. In this regard, the interaction between Muslims and religious minorities formed on contract obligation is the most important examples of Islam's pacifism. Undoubtedly, proving Islam’s justice and peace in dealing with its allies can only be proved by proving the indisputable rights of religious minorities in the Islamic society. With this approach, the present article is to explore the Quran and hadith regarding the assessment of the rights of ally religious minorities in the Islamic community's and prove that Islam is always looking for peace and integration of minorities in the Islamic community, and that they have never been disguised as an alien, but via a contractual obligation, they have a deep spiritual bond with Islam.
    Keywords: Quran, law, engagement, minority, obligation, unity
  • Amir Khadem Alizadeh*, Mohammad Safari Page 137
    Consumption is one of the main economic characters of any society, in a way that the proper ratio between production and consumption in the economy is necessary. One of the principles of economics, the apparent difference in economic systems based on human thought and the Islamic economic system, is the parsimony contradiction principle or the stingy dilemma. According to this principle, if saving occurs at the individual level but it does not increase the mobilization of investment, consumption has decreased at the macro level and thus production has decreased which, in turn, diminishes the national income. It seems that this principle challenges many of the teachings of Islam, such as the prohibition of excessive consumption and moderate consumption. Thus, the aim of this paper is to study the teachings of the Quran via a descriptive-analytical method to answering the riddle of saving. Among the results of this study, we can refer to the Quranic model of consumption as an optimized model of resource allocation pattern, as well as the incentives to increase the marginal propensity for consumption at the macro level, which bring about results such as charity, Zakat, Khums, donations, loans and investments which propel savings to create the flow of money in the economy.
    Keywords: consumption, Quran, parsimony contradiction principle, Islamic economy