فهرست مطالب

پژوهش حقوق عمومی - سال شانزدهم شماره 44 (پاییز 1393)

فصلنامه پژوهش حقوق عمومی
سال شانزدهم شماره 44 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدی حاتمی، حسن بابایی صفحات 9-33
    امروزه سفره های آب زیرزمینی مهم ترین منبع تامین آب شیرین برای انسان ها هستند. به همین دلیل قسمت اعظم استخراج منابع زیرزمینی توسط دولت ها بر این حوزه متمرکز است. مهم ترین چالش های پیش روی دولت ها در خصوص سفره های آب زیرزمینی فرامرزی مربوط به رژیم حقوقی حاکم و نحوه بهره برداری، استخراج و مدیریت این ذخائز می گردد. برای پاسخ گویی به این مسائل کمیسیون حقوق بین الملل طرح پیش نویس حقوق سفره های آب زیرزمینی فرامرزی را در دستور کار خود قرار داد. این پیش نویس در سال 2008 به نتیجه رسید و به مجمع عمومی ملل متحد ارائه گردید. پیش نویس کمیسیون حقوق بین الملل راجع به سفره های آب زیرزمینی فرامرزی علی رغم نواقصی که در آن وجود دارد حرکت تحسین برانگیزی از سوی کمیسیون حقوق بین الملل در جهت توسعه تدریجی و تدوین حوزه های نوین حقوق آب های زیرزمینی است. این پژوهش ضمن بررسی پیش نویس کمیسیون حقوق بین الملل راجع به حقوق سفره های آب زیرزمینی فرامرزی به تحلیل نقاط ضعف و قوت این پیش نویس می پردازد.
    کلیدواژگان: رژیم حقوقی، حقوق سفره های آب زیرزمینی فرامرزی، حقوق آب های زیرزمینی، حاکمیت
  • حسن سواری، محمدصالح عطار * صفحات 35-71

    سند طلیعه نظم معاصر بین المللی- منشور ملل متحد- پایه گذار نظام جدیدی بود که می توان آن را انقلابی نسبت به نظام وستفالیایی حقوق بین الملل قلمداد کرد. این تحول عمیق، اساس قرار گرفتن بعد اجتماعی در تکوین نظم بین المللی است. این نظام با درس آموزی از پیشتاز نارسیده خود – میثاق جامعه ملل- مسائل هنجاری بعد اجتماعی مناسبات بین المللی را در سطحی جهان شمول در کنار مسائل ساختاری، مبنای پی ریزی نظم جدید قرار داد. هرچند نظام مذکور در نیل به این بعد اجتماعی، خویش از نواقص غیر قابل انکار در رنج می باشد و برخی هنجارها و ساختارهای فعلی این نظام در نیل به اهداف و اصول ترسیم شده در آن، خود مانع و حجابی سخت قلمداد می شوند؛ اما ظهور مناسبات جدید بین المللی در پرتو اهداف و اصول این سند مستلزم تحقق سازوکارهای حقوقی متناسب و درخور می باشد و از این رهگذر، نویدبخش ظهور عصر جهان شمولی حقوقی گردیده است که قدمی به جلو در تکمیل نظم دوجانبه مستقر در آن برهه از زمان تلقی می گردید. به هر روی، یکی از ابزارهای مهم حقوقی این نظم جدید، تعهدات جدیدی هستند که این بعد جدید را سامان دهی کرده و به نظم در می آورند. این حقوق و تعهدات که خود می توانند اشکال و پیامدهای متنوعی داشته باشند، هریک رژیم های حقوقی خاصی را دارند. رژیم هایی که میراث دار انواع متقدم از خود و علی الاصول الهام بخش انواع متاخر نسبت به خود خواهند بود و در هر مقطع زمانی متناسب با مقتضیات جامعه بین المللی و مناسبات آن به شکلی نمود یافته و یا دچار تغییر و تحول می شوند. در این پژوهش، رژیم های حقوقی انواع تعهدات بین المللی، با عنایت به وضعیت کنونی آن ها در مناسبات جامعه بین المللی مورد تحلیل و ارزیابی قرار خواهد گرفت.

    کلیدواژگان: تعهدات بین المللی، بعد اجتماعی روابط بین المللی، تعهدات جمعی، نظم حقوقی
  • حسین شریفی طرازکوهی، جواد مبینی صفحات 73-103
    در خصوص ماهیت دکترین حاشیه مجاز تفسیر، دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. برخی بر این باورند که اگرچه دکترین مزبور امکان اجرای حقوق بشر بر اساس ویژگی های محلی را امکان پذیر ساخته، اما نحوه استفاده آن توسط دادگاه اروپایی حقوق بشر به نسبی گرایی منتهی نشده است. ولی این نوشتار بر این باور است که دکترین مزبور ریشه در نسبی گرایی ضعیف (جهانشمولی قوی) دارد. بررسی دلایل منطقی و مبانی اعمال دکترین حاشیه مجاز تفسیر در رویه دادگاه اروپایی حقوق بشر، تاملی بر آرای دادگاه در این زمینه و هم چنین بررسی مباحث پیرامون ماهیت نسبی گرایی این دکترین در ادبیات، شواهدی دال بر تایید این مدعا است که حاشیه مجاز تفسیر، ریشه در نسبی گرایی فرهنگی دارد. از طرفی دیگر، با مطالعه کمی و کیفی تنوعات پذیرفته شده از طرف این دکترین، از مجرای بررسی: حوزه، گستره و استانداردهای کاربست حاشیه مجاز تفسیر در رویه دادگاه اروپایی حقوق بشر، این نتیجه حاصل می شود که نسبی گرایی مذکور را می توان نسبی گرایی ضعیف نامید.
    کلیدواژگان: حقوق بشر، دادگاه اروپایی حقوق بشر، دکترین حاشیه مجاز تفسیرو نسبی گرایی فرهنگی
  • محمدعلی صلح چی صفحات 105-128
    امروزه شرکت های فراملی را می توان یکی از کنشگران مهم عرصه بین المللی تلقی کرد. این ویژگی مهم حقوق بین الملل عمومی معاصر است. رشد شرکت های مزبور و توسعه فعالیت آن ها باعث شده است تا ضرورت تسری قواعد حقوق بین الملل به این موجودیت های نوظهور در عرصه بین المللی مورد بررسی قرار گیرد. هم چنین در این خصوص و به ویژه در پرتو قواعد راجع به مسئولیت بین المللی دولت بررسی این مساله حایز اهمیت است که اصولا آیا دولت ها در قبال اقدامات شرکت های فراملی متبوع خود در ورای مرزهای ملی خود دارای مسئولیت می باشند یا خیر؟ هم چنین آیا دولت های میزبان این شرکت ها در قبال اقدامات متخلفانه آن ها مسئولیت دارند یا خیر؟ این نوشتار به بررسی این پرسش ها پرداخته است.
    کلیدواژگان: مسئولیت دولت، نقض حقوق بشر، شرکت های فراملی، حقوق بشر، عمل متخلفانه
  • عباس کاظمی نجف آبادی، حسن اسکندریان صفحات 129-148
    پروتکل ایمنی زیستی کارتاهینا در سال 2000، در مونترال کانادا به تصویب رسید. این پروتکل یک سند تعهدآور بین المللی است که الزامات جدی تقنینی برای دولت های عضو به میان کشیده است. پس از گذشت یک سال از تصویب پروتکل کارتاهینا، دولت ایران اجازه امضای پروتکل را به سازمان حفاظت محیط زیست اعطا نمود و متعاقبا قانون ایمنی زیستی را در سال 1382 از تصویب مجلس گذراند. مقاله حاضر در مقام پاسخ به این سئوالات است که الزامات تقنینی این پروتکل چیست و اقدامات دولت ایران در راستای انجام این تعهدات چه بوده و چگونه ارزیابی می شود. در این مقاله میزان پایبندی دولت ایران به الزامات عمومی و اختصاصی تقنینی پروتکل مطمح نظر قرار گرفته و نگاهی منتقدانه به مواد تصویبی قانون ایمنی زیستی شده است. به نظر می رسد الحاق دولت ایران به این پروتکل عجولانه و بدون ارزیابی صحیح از آثار و الزامات این سند بین المللی بوده و دولت، در قانون ملی ایمنی زیستی که به تصویب مجلس شورای اسلامی رسیده است، تعهداتی فراتر از پروتکل برای شهروندان خود قائل شده است.
    کلیدواژگان: پروتکل کارتاهینا، الزامات تقنینی عمومی، الزامات تقنینی اختصاصی، قانون ایمنی زیستی
  • سید فضل الله موسوی، فضل الله جوکار، عمران محمدی صفحات 149-173
    حقوق بشر تبدیل به گفتمانی شده است که در جامعه جهانی رعایت آن می تواند به عنوان عاملی مهم در مقبولیت عمومی یک کشور تلقی شود. حقوق بشر تا بدان جا اهمیت یافته است که تمامی ساز وکارهای بین المللی نیز باید مطابق آن باشند. تحریم هایی که به وسیله شورای امنیت و حتی یکجانبه وضع می شوند نیز در دایره حقوق بشر می باشند. جمهوری اسلامی ایران یکی از کشورهایی است که مورد تحریم های بین المللی و یکجانبه از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار گرفته است. تحریم های یک جانبه آمریکا بر ایران بسیار گسترده و موثر بوده است. حال پرسشی که به ذهن متبادر می شود این است که چگونه تحریم های یکجانبه آمریکا موجبات نقض حقوق بشری شهروندان ایرانی را در پی داشته و این تحریم ها چه حق های بشری و بنیادینی را نقض می نمایند؟ فرض ما بر این است که تحریم های یکجانبه ایالات متحده از جوانب مختلف موجب نقض حق های بشری مختلف شهروندان ایرانی می شود.
    کلیدواژگان: تحریم های یک جانبه آمریکا، حق حیات، حق توسعه، حق دسترسی به اطلاعات، حق مالکیت
  • جعفر نوری یوشانلویی*، مونا آقاسیدجعفرکشفی صفحات 175-198
    به دلیل ویژگی غالبا غیر قابل بازگشت خسارات وارده به محیط زیست دریایی، مراقبت و پیشگیری برای حمایت از محیط زیست، بر اساس اسناد بین المللی مربوطه امری اجباری تلقی میگردد. در این راستا، رای مرجع رسیدگی کننده همیشه پرداخت خسارت ویا عدم النفع نیست؛ بلکه میتواند الزام به اقدامات پیشگیرانه باشد.
    شرط تحقق مسئولیت مدنی در حقوق بین الملل عرفی وجود تقصیر است، اما اسناد معتبر بین المللی نظیر کنوانسیون بین المللی مسئولیت مدنی خسارات ناشی از آلودگی های نفتی مصوب 1969 و پروتکل اصلاحی آن در سال 1992، مسئولیت محض (بدون نیاز به تحقق تقصی ر) برای مالک کشتی نفتکش در جبران خسارت ویا عدم النفع ناشی از آلودگی دریا شناسایی کرده اند، و به طور کلی، گرایش به سمت شناسایی مسئولیت محض در جبران خسارت بر اثر آلودگی ناشی از حمل ونقل نفت از طریق دریاها است.
    کلیدواژگان: آلودگی، پیشگیری، خسارت زیست محیطی، قانونگذاری، نفتکش
|
  • Mahdi Hatami, Hassan Babaei Pages 9-33
    Nowadays aquifers are regarded as the world’s main drinking water supply. Such prominence has led states to resort to aquifers as a major source of water supply. Among serious challenges faced by states in regards with transboundary aquifers are the legal regime governing the issue of sovereignty، utilization methods، exploitation preocess، and how they are eventually managed. To adress these challenges، International Law Commission (ICL) attempted to produce a set of articles on the legal regime of transboundary aqquifers (draft articles - 2008) which was further presented to U. N |General Assembly. Despite a few shortcomings، 2008 draft articles was an important step towards gradual development and introduction of novel trends regarding aquifers'' law. This paper will review the transboundary aquifers draft articles and evaluates arguments for and against them.
    Keywords: Law Regime, Transboundary Aquifer's Laws, Aquifer's Laws, Sovereignity
  • Hassan Savari, Mohammad Saleh Attar Pages 35-71

    The UN charter as the foremost instrument in giving birth to International contemporary order- has laid the foundation of a new regime which is deemed by many as a revolution against Westphalia order of International law. This profound evolution is chiefly based on introduction of sociological premises as the main guide line in framing the International order. Learning lessons from its short lived inchoate predecessor – The Covenant of the League of Nations 1919 – the new regime along with structural concepts، resorts to globalized normative sociological norms in its attempt to frame the new order. In realization of its set targets however، the system suffers a quite number of deficiencies; that is there exist norms and structures in the system that may adversely affect its desired goals. Nonetheless، the introduction of the new order under the auspices of the principles and the perspectives are set forth in the charter requires appropriate legal mechanisms in order to open door to realization of legal universalism era – a step forward towards further development of reciprocal order - a target desired while formulation of the charter was underway. Emerging of new International commitments serve as prominent legal tools to regulate and arrange the new order. Such rights and duties، which take various forms and consequence، are governed by corresponding legal regimes. These regimes، which have roots in their predecessors and any future generation of regime will be emerged، shall evolve based on the needs، requirements and developments that may arise time to time. This paper aims at studying International obligations and their corresponding legal regimes with regards to their existing status in International interactions.

    Keywords: International Obligations, Community Aspect, Collective Obligations, Legal Order
  • Hossein Sharifi Tarazkoohi, Javad Mobini Pages 73-103
    Jurists have expressed various propositions about the true nature of Margin of Appreciation Doctrine. Some believe that although application of the doctrine allows for exercise of human rights with having local cultural diversities in consideration، following up with cited doctrine in practice by European Court of Human Rights has not been amounted yet to relativism. This paper however، suggests that the doctrine sits on shaky relativism but rather strong universalism. It further argues that the study of rational behind the application of the doctrine in European Court of Human Rights practice، the Court’s decisions wherein similar reference has been made and the study of available academic literature on this topic show that Margin of Appreciation Doctrine emanates from cultural relativism. On the other hand، quantitative and qualitative study of the diversities are accepted by the doctrine – in terms of scope، field of reference and application standards – leads to the conclusion that the Margin of Appreciation may be regarded as ‘Weak Cultural Relativism.
    Keywords: Human Rights, European Court of Human Rights, Margin of Appreciation Doctrine, Cultural Relativism
  • Mohammad Ali Solh Chi Pages 105-128
    Today، transnational corporations are regarded as prominent actors in international arena. This is deemed by many as a significant feature attributable to modern international law. Rapid growth of these corporations and expansion of their activities resulted in growing concern as to studying the necessity of extending the rules of international law to encompass such novel entities. Furthermore، there are concerns as to whether states to which transnational corporations are nationals may bear responsibility for their activities beyond national borders. This paper also studies whether the host states of these corporations may be held responsible for their wrongful actions.
    Keywords: Responsibility of State, Violation of Human Rights, Transnational Corporations, Wrongful Act
  • Abbas Kazemi Najaf Abadi, Hassan Skandarian Pages 129-148
    Cartagena protocol on biosafety was ratified in Montreal، Canada، on January 29- 2000. The protocol is an International binding instrument that sets forth strict legislative commitments for member states. As of one year from ratification of Cartagena protocol، Iran’s government vested its Environmental Protection Agency with authority to sign the protocol upon which Iran’s biosafety law subsequently passed the congress in 2003. This paper strive to to deliberate Iran’s legislative commitments under the protocol، the measures are taken by Iran’s government to comply with requirements have been prescribed therein and shall further makes assessment of such measures. The paper also evaluates the extent to which Iran has adhered to general and specific legislative commitments are laid down by the protocol and shall further scrutinizes in critical fashion the various articles have been appointed in Iran’s Biosafety law. It’s seems that Iran’s accession to the Protocol was hasty and without proper evaluation of ensuing implications; Also the government by passing the Biosafety law has obliged to commitments which are beyond the Protocol.
    Keywords: Cartagena Protocol, General Legislative Obligations, Exclusive Legislative Obligations, Biosafety Law
  • Seyd Fazollah Mousavi, Fazllolah Jokar, Omran Mohammadi Pages 149-173
    Human rights as a prominent discourse has gained so much weight in International area and governments legitimacy is generally and increasingly evaluated upon the extent to which they adhere to its rules and principles. Almost all and any conduct in international relations is to comply with human rights including sanctions are imposed by UN Security Council and embargoes have been set unilaterally by states. Islamic Republic of Iran for long confronted with embargoes unilaterally imposed by USA and EU. These embargoes have been expansive with serious adverse effects on the nation. This paper is aimed at finding whether sanctions may lead to violation of human rights in Iran and as far as Iranian nationals are concerned، which category of human rights are so violated? The hypothesis here is that the US unilateral embargoes have in different ways led to violation of human rights in Iran.
    Keywords: US Unilateral Sanctions, the Right to Life, The Right to Development, The Right to Access to Information, The Right to Property
  • Pages 175-198
    The damage to the sea environment is often irreversible، therefore، according to relevant declarations and conventions، prevention is considered as an obligation in order to conserve the environment. Therefore، remedy imposed by the court or arbitral tribunal is not always payment of compensation for damage and/or loss of profit; in fact، it can be a requirement to perform preventive measures. According to customary international law، fault is needed for the award of civil liability; however، based on some international conventions such as the International Convention on Civil Liability for Oil Pollution Damage 1969 and its amended protocol 1992، strict liability to pay the compensation for the pollution of the sea is recognized for the owner of the ship. Generally the trend is toward recognizing such liability for damage resulting from pollution of sea due to transportation of oil.
    Keywords: Environmental Damage, Legislation, Pollution, Prevention, Tankers