فهرست مطالب

نشریه تحقیقات سیاسی و بین المللی
پیاپی 20 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/14
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضا سیمبر*، کیانوش نظری صفحه 1
    ساختار سیاسی غیرمتمرکز و توزیع شده ی ایالات متحده ی آمریکا سبب شده است که جریان ها و تشکل های بسیاری بتوانند روند پیچیده ی تصمیم گیری سیاسی در این کشور را تحت تاثیر قرار دهند. با آن که یهودیان تنها حدود سه درصد از جمعیت آمریکا را تشکیل می دهند اما توانسته اند به تاثیرگذارترین اقلیت قومی در ساختار قدرت آمریکا تبدیل شوند. یهودیان آمریکا مجموعه ی چشمگیری از سازمان های مختلف را برای تاثیرگذاری بر سیاست خارجی آمریکا به وجود آورده اند که در این میان نقش «کمیته ی امور عمومی آمریکا و اسراییل» (آپیک) به عنوان قدرتمندترین و شناخته شده ترین سازمان یهودی آمریکا بسیار شاخص است. این پژوهش در پی پاسخ به این پرسش است که آیپک در انتخاب اعضای کنگره و رئیس جمهور ایالات متحده ی آمریکا چه نقشی را ایفا می کند؟ در پاسخ به این پرسش فرضیه ی پژوهش بیان می کند که اکثر نامزدهای نمایندگی کنگره و ریاست جمهوری سعی می کنند نظر مثبت این سازمان را به خود جلب کنند و از حمایت-های مالی و تبلیغاتی گسترده ی آن بهره مند شوند و در عوض سازمان آیپک نیز با ارائه ی این حمایت ها در پی هدایت افکار عمومی و دستگاه های سیاست گذاری خارجی آمریکا برای تحقق اهداف خود در حمایت از اسراییل است.
    کلیدواژگان: آیپک، ایالات متحده ی آمریکا، اسراییل، انتخابات، لابی یهود
  • لیلا مروتی، عنایت الله یزدانی* صفحه 29
    پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سیاست خارجی ایران تغییرات بنیادی ایجاد شد. تقویت برنامه ی هسته ای که یکی از نمودهای بارز این تحولات بود، باعث چالش امنیتی اتحادیه ی اروپا در برابر ایران شد. ترس از ایران هسته ای، قاره ی سبز را به سمت ائتلاف جدید با ایالات متحده ی آمریکا و حتی تعدادی از همسایگان ایران به خصوص دولت های محافظه کار عرب راند. با چرخش در سیاست خارجی اروپا نسبت به ایران، جمهوری اسلامی نیز به بازبینی متحدان و دشمنان احتمالی پرداخت. بر همین اساس مقاله ی حاضر به بررسی محدودیت ها و فرصت های پیش رو در روابط ایران و اتحادیه ی اروپا تحت تاثیر برنامه هسته ای می پردازد. راهبرد اساسی اتحادیه ی اروپا در قبال برنامه هسته ای جمهوری اسلامی جلوگیری از دست یابی احتمالی ایران به توانایی تولید تسلیحات اتمی است و از ابزارهای لازم از قبیل تحریم، مذاکره و تقویت رقباء ایران هم زمان بهره می گیرد. بخشی از سیاست گذاری خارجی این اتحادیه ی تحت تاثیر روابط ایران با کشورهای چین و روسیه و حتی تقابل یا تعامل احتمالی ایران با ایالات متحده ی آمریکا در میان مدت تغییر یافته است.
    کلیدواژگان: برنامه هسته ای، سیاست خارجی جمهوری اسلامی، منافع ملی، تهدیدات امنیتی، اتحادیه ی اروپا
  • محمد صادق کوشکی* سیدمحمود حسینی صفحه 59
    کشور پاکستان به عنوان یکی از کشورهای مهم جهان اسلام، همواره پس از استقلال با بی ثباتی های داخلی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی رو به رو بوده است. در واقع یکی از این عوامل شتاب دهنده ی بی ثباتی، برآمده از درگیری های قومی در این کشور است. در این میان، شهر کراچی به عنوان قطب اقتصادی و صنعتی پاکستان بیش از پیش درگیر بروز منازعات شدید قومی و مطالبات جدایی طلبانه بوده است. پرسش اصلی این است که ریشه ها، ماهیت و علل منازعات قومی در کراچی چیست؟ این مقاله تلاش دارد با نگاهی گذرا بر عوامل بی ثبات کننده ی فضای داخلی پاکستان، با تاکید بر چند بعدی بودن ماهیت درگیری های قومی، علل و زمینه های این مساله را در دو بعد داخلی و خارجی مورد بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: پاکستان، بی ثباتی داخلی، درگیری های قومی، کراچی، ماهیت و علل
  • سجاد بهرامی مقدم* صفحه 93
    ایالات متحده به مثابه یک هژمون منطقه ای نمی خواهد که در دیگر مناطق، هژمون های رقیبی برایش شکل گیرد. بنابراین پس از رسیدن به هژمونی منطقه ای در نیم کره ی غربی، در صدد بوده است که مانع کنترل آسیا و اروپا توسط دیگر قدرت های بزرگ شود. چندین قدرت بزرگ یعنی ژاپن و آلمان تا پیش از 1945.م و پس از آن شوروی قابلیت تبدیل شدن به هژمون های منطقه ای را داشته اند. هم اکنون نیز چین پس از چهار دهه نوسازی چشم گیر، قابلیت بخش های حیاتی اش را برای دست یابی به هژمونی منطقه ای در آسیا پاسیفیک افزایش داده، به گونه ای که بر محاسبات کلان ایالات متحده در منطقه ی آسیا پاسیفیک تاثیر گذاشته است. در این مقاله سعی شده است که به این پرسش پاسخ داده شود که اساسا سبب حضور ایالات متحده در مناطق مختلف جهان چیست؟ و چه چیزی موجب تغییر استراتژی این قدرت بزرگ، در آسیا پاسیفیک شده است؟ در پاسخ به پرسش اصلی پژوهش، این فرضیه طرح شده است که امنیت ملی امریکا متاثر از توازن قوا در دیگر مناطق است و حضور امریکا در مناطق مختلف جهان پاسخی به رشد هژمون های منطقه ای است و استراتژی جدید این کشور در آسیا پاسیفیک نیز در همین راستا پاسخی به افزایش قدرت چین است. در این پژوهش سعی شده است که این فرضیه به شیوه ی تبیینی بررسی شود.
    کلیدواژگان: ایالات متحده، هژمونی، رشد چین، بازیابی توازن، آسیا پاسیفیک
  • محمدرضا سعیدآبادی*، محمد جواد بختیاری صفحه 137
    تعامل حکم رانی جهانی و سازمان های جهانی با قدرت نرم، موضوع بررسی این نوشتار است. جهانی شدن و به دنبال آن بحث حکم رانی جهانی، باعث ظهور و اهمیت یافتن سازمان های بین الدولی در عرصه های مختلف سیاسی، فرهنگی و اقتصادی در دنیای امروز شده است. از سوی دیگر، یکی از ابعاد بسیار مهم قدرت هر کشور که علی رغم وجود دیرینه ی آن، به تازگی توجه سران ملل و اندیشمندان جهان را به خود جلب کرده، بحث قدرت نرم است. در این مقاله سعی شده است تا با استفاده منابع مختلف موجود در مورد سازمان های بین الدولی به ویژه یونسکو و با در نظر داشتن نظریه ی قدرت نرم جوزف نای، این نظریه را به فعالیت های این سازمان ها بسط داده شود. منابع اولیه مورد بررسی شامل اسناد و سخنرانی هایی منتشر شده توسط یونسکو است. چنین به نظر می رسد که وجود قدرت نرم در شماری از سازمان های بین الدولی هم چون یونسکو به دلیل سابقه ی انجام فعالیت های فرهنگی، علمی و آموزشی در تمامی دنیا نسبت به سازمان-های دیگر از اهمیت بیشتری برخوردار است. در پایان به موضوع به عضویت درآمدن فلسطین در یونسکو به عنوان نمونه ای از تاثیرگذاری قدرت نرم یونسکو در سطح بین الملل اشاره شده است.
    کلیدواژگان: جهانی شدن، حکم رانی جهانی، قدرت نرم، سازمان های بین الدولی، فرهنگ جهانی، یونسکو
  • جلال میرزایی*، مهدی عباس زاده فتح آبادی، صیاد صدری علی بابالو صفحه 175
    به قدرت رسیدن سیاست مداران توسعه گرا موجب تغییر شاخص های توسعه ی سیاسی و اقتصادی ترکیه در ده سال اخیر شده است. بررسی روند تحولات این کشور نشان می دهد که دولت اسلام گرا با رهبری حزب عدالت و توسعه در این کشور توانسته است برخی موانع توسعه و رشد اقتصادی را از پیش رو بردارد و در یک دوره ی گذار حرکت خود را به سمت توسعه یافتگی ادامه دهد. عامل مهم در این زمینه برنامه ریزی برای رشد تولید داخلی بر اساس صادرات به خارج از کشور بوده است. در این زمینه دولت به عنوان عامل بازاریاب برای صنایع تولیدی عمل کرده است و بر طبق هدف خود توانسته است دیپلماسی اقتصادی فعالی را در سطح جهان و منطقه به پیش ببرد. ابعاد دیپلماسی اقتصادی ترکیه بر پایه حل مشکلات با همسایگان، بهره گیری از نخبگان اقتصادی، ارایه راهنمایی به شرکت های خصوصی و حضور فعال و موثر در سازمان های اقتصادی بین المللی قرار دارد. یافته های این پژوهش نشان می دهند که دیپلماسی اقتصادی در این دوره باعث بهبود قابل ملاحظه ی شاخص های خرد و کلان توسعه اقتصادی در این کشور شده و اکنون این کشور را در رتبه ی شانزدهم اقتصاد دنیا قرار داده است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی اقتصادی، ترکیه، توسعه، اردوغان، داووداوغلو
  • مسعود جعفری نژاد*، فیدافه مدآبادی صفحه 207
    پرونده ی هسته ای جمهوری اسلامی ایران در طول 13 سال اخیر به یکی از مهم ترین موارد در معادلات خاورمیانه بدل شده است. در این میان ایالات متحده آمریکا، ایران و کشور های حاشیه ی خلیج فارس بازی گرانی هستند که به طور مستقیم در معرض پیامد های امنیتی پرونده هسته ای هستند. با توجه به موضع چالشی آمریکا و کشورهای عرب حاشیه ی خلیج فارس نسبت به برنامه ی صلح آمیز هسته ای ایران پرسش اساسی این مقاله این است که چرا ایالات متحده می کوشد با تمرکز بر تهدید آمیز جلوه دادن این برنامه به«معضل امنیت» در میان بازی گران منطقه ی ای دامن می زند؟ فرضیه ی پژوهش حاضر نیز بر این مطلب استوار است که امنیتی کردن پرونده هسته ای ایران به موازات پروژه ی ایران هراسی، ضامن منافع استراتژیک آمریکا در منطقه ی خاورمیانه به ویژه خلیج فارس بوده و برداشت کشور های حوزه ی خلیج فارس از این پرونده تحت تاثیر همین القائات است. در این مقاله چارچوب نظری مورد استفاده، رئالیسم تهاجمی است.
    کلیدواژگان: پرونده هسته ای ایران، خاورمیانه، آمریکا، کشور های حوزه ی خلیج فارس، رئالیسم تهاجمی
  • علی محمدیان* صفحه 229
    مصر از جمله کشورهای مهم و تاثیرگذار در میان کشورهای عربی و خاورمیانه است که در فاصله میان 25 ژانویه تا 11 فوریه 2011 شاهد انقلابی گسترده و مردمی بود. انقلاب ظرف مدت 18 روز پرالتهاب حسنی مبارک، رئیس جمهور سی ساله این کشور را مجبور به کناره گیری از قدرت کرد. هدف مقاله پیش رو، تحلیل زمینه های داخلی انقلاب مصر در سال 2011. م است. پرسش اصلی پژوهش این است که مردم مصر برای مشارکت گسترده در انقلاب و قیام علیه دولت حسنی مبارک چه انگیزه هایی داشته اند؟ مقاله به روش توصیفی- تحلیلی به این نتیجه می رسد که در مقایسه با سایر عوامل و انگیزه ها، محرومیت در سه حوزه ی اقتصادی، سیاسی و اجتماعی از گستره و توانایی بیشتری برای کشف انگیزه های انقلابیون و طبقات مختلف مصری در انقلاب 25 ژانویه 2011 برخوردار است. براین اساس، متغیرهایی نظیر محرومیت اقتصادی در میان طبقات پایین، محرومیت سیاسی در میان طبقات متوسط، نخبگان سیاسی، احزاب و گروه های سیاسی مخالف و محرومیت اجتماعی در میان اقشار مختلف، موجبات نارضایتی عمومی و سپس انقلاب علیه ساختار سیاسی مصر را فراهم کرد.
    کلیدواژگان: تد رابرت، گر، محرومیت نسبی، انقلاب، مصر
|
  • Kianoush Nazari, Reza Simbar Page 1
    The decentralized and distributed political structure of the United States has led to a situation that many groups and organizations have been able to affect the complicated process of decision making. Although the Jews comprise only three percent of the United States population yet they have been able to become the most influential ethnic minority in the power structure of the country. The American Jews have created prominent set of different organizations for influencing the United States foreign policy. In this regard the role of American Israel Public Affairs Committee (AIPAC) as the most powerful and known American Jewish organization is quite conspicuous. The present article wants to know what role AIPAC plays in elections of the members of American Congress and President. The underlying hypothesis is that the majority of congressional and presidential candidates try to attract a positive view of this organization and benefit from its extensive financial support and propaganda. In exchange AIPAC by offering these facilities to candidates wants to shape public opinion and influence foreign policy making institutions to achieve its goals which are mobilizing support for Israel.
    Keywords: AIPAC, United States of America, Israel, Election, Jewish Lobby
  • Leila Morovvati, Enyatollah Yazdani* Page 29
    After the victory of the Islamic revolution fundamental changes took place in foreign policy of Iran. Pursuing nuclear program was one of the sign of these developments، which created a concern in European Union and as a result led to a security challenge for Iran. The fear from Iran who possesses nuclear technology drove the green continent towards a coalition with the United States and some of Iran''s neighbor particularly the conservative Arab governments. With the turn in European Union foreign policy towards Iran، Iran also revised its policies towards her friends and the possible foes. On this basis the present article wants to examine the opportunities and limitations of relations of Iran with the European Union under the impact of nuclear program. The basic strategy of the European Union in regard to nuclear program is preventing Iran acquiring the potential to produce nuclear arms. With this objective in view the European Union makes use of different tools like sanctions، negotiations and supporting Iran''s rival. Part of this policy making of the European Union has undergone changes under the impact of Iran''s relations with China، Russia and also confrontation or interaction with the United States in medium term.
    Keywords: nuclear program, Islamic Republic of Iran foreign policy, national interest, security threats, European Union
  • Mohammad Sadegh Koshki, Seyed Mahmmod Hosseini Page 59
    Pakistan as an important country is the Islamic world، after independence has always faced internal، political، economic and social instability. One of the factors that accelerate the instability is ethnic conflict. In this regard Karachi as an important industrial and economic center of Pakistan faces the worst ethnic conflict and separatist demands. What is the root cause and nature of these ethnic conflicts? The present article tries to analyze the factors that destabilize Pakistan with emphasis on multi aspect nature of ethnic conflict. It also highlights the cause and grounds of ethnic conflict in both domestic as well as external dimensions.
    Keywords: Pakistan, Internal Instability, Ethnic Conflicts, Karachi, Nature, Causes
  • Sajjad Bahrami Moghadam Page 93
    The United States as a regional hegemon does not want the formation of rival hegemon for herself in other parts of the world. Therefore، after establishing her regional hegemony in Western Hemisphere tried to prevent rival great powers to gain control of Asia and Europe. Some of the great powers like Japan and Germany before 1945 and later the Soviet Union had the potential to become regional hegemony. Presently China after four decades of modernization of the country''s vital elements of power is in a position to become a regional hegemon in Asia Pacific in a way that the United States has to reconsider its calculations about China. The present article wants to answer this question why the United States wants to be present in different regions of the world and what factors has affected the United States strategy in Asia Pacific? The underlying hypothesis is that the United States nation security is affected by balance of power in other regions and the presence of the United States in several regions of the world is a response to rise of regional hegemons and the new strategy of the United States in Asia Pacific is a response to rise of China''s power. The above hypothesis has been explained with an explanative method.
    Keywords: the United States, hegemony, China's rise, restoring balance, Asia Pacific
  • Mohammad Javad Bakhtiari, Mohammad Reza Saeedabadi* Page 137
    The correlation between global governance and global organizations with soft power is the subject of present article. Globalization and global governance have added to the importance of IGOs in political, cultural and economic fields. On the other hand, one of the most important aspect of each country’s power, which on the contrary of its existence, has been neglected and not been paid attention to, is the issue of its soft power. In this article the writers have tried to use library as well as Internet sources on the issue of inter-governmental organizations specially UNESCO while keeping in mind Nye’s theory of soft power and have applied the theory to the activities of IGOs. The primary sources are those documents and speeches which have been published by UNESCO on their activities. It seems that soft power among some of the international organizations such as UNESCO is more important than the others because UNESCO is having long standing in cultural practices around the world. Finally the Palestinian joining to UNESCO has been regarded as an important example of its soft power.
    Keywords: globalization, global governance, soft power, IGO, global culture, UNESCO
  • Jalal Mirzaei*, Mehdi Abbaszadeh Fathabadi, Sayyad Sadri Alibabalu Page 175
    The coming into power of development oriented politicians in Turkey led to change in economic and political development indexes in the last ten year. An examination of the process of development of Turkey shows the Islamist government under the leadership of Justice and Development Party has been able to remove the obstacles on the way of economic growth and development and lead the country towards economic and political development. The important factor in this regard is sound planning for domestic production with export orientation. In this context the government has acted like a marketing agent for manufacturing industries. With this objective in view the government has pursued an active economic diplomacy in the region as well as world. The dimension of this economic diplomacy consist of solving problems with neighbors، making use of economic experts، guiding private sector companies and active and effective presence in international economic organizations. The finding of the study shows that economic diplomacy had improved the micro and macro-economic development indexes and today Turkey stands as the 16th economic power in the world.
    Keywords: economic diplomacy, Turkey, development, Erdogan, Davutoglu
  • Masoud Jaafarinejad*, Fidafeh Madabadi Page 207
    In the past thirteen years the question of nuclear issue of Iran has become one of the important issues in the Middle East. Iran، the United States and the littoral states of the Persian Gulf are the actors who are concerned with security repercussions of the nuclear issue. The position of the United States and the Arab countries of the south of the Persian Gulf is opposition to peaceful Iranian nuclear program. The question raised by the present article is why the United States tried to emphasize that the nuclear program of Iran is a threat to the countries of the region and there existed security problem? The underlying hypothesis is that the securitization of the nuclear issue of Iran along with Iran phobia project can ensure the United States strategic interests in the Middle East particularly the Persian Gulf region. The impression of the Arab countries of the Persian Gulf region has also shaped on the basis of these propagandas. The present article examines the above issue within the framework of aggressive realism.
    Keywords: Iran's nuclear program, Middle East, United states of America, Persian Gulf Countries, Offensive Realism
  • Ali Mohammadian* Page 229
    Egypt is one of the important and influential countries among the Arab and Middle East countries which has witnessed an extensive and popular revolution between 25th January till 11 February 2011. This revolution forced Hosni Mubarak، a president who ruled for thirty years to resign from power. The aim of the present article is analyzing the internal grounds of Egyptian revolution in 2011. The main question of the present article is to find out the reasons and motivations of the people''s extensive participation and revolt against Hosni Mubarak government. The article by a descriptive-analytical method comes to a conclusion that economic، political and social deprivation as compared to other factors can explain the causes and motivation of revolutionary forces in 25th January 2011 revolution. On this basis variables like economic deprivation among the lower classes، political deprivation among the middle classes، political elite، parties and opposition groups and social deprivation among other layers of the society led to public discontentment and later revolution against political structure of Egypt.
    Keywords: Ted Robert Gurr, relative deprivation, revolution, Egypt