فهرست مطالب

نشریه اکوفیزیولوژی گیاهی
پیاپی 19 (زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بررسی پاسخ های فیزیولوژیکی ذرت شیرین در مراحل مختلف رشد نسبت به تنش آبیاری و میزان نیتروژن مصرفی
    علی شهریاری، آدام ب. پوته، آنوار ب. عبدالرحیم، گیزان ب. صالح صفحات 1-17
    کمبود آب یکی از عوامل مهم محدود کننده تولید محصولات در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. این پژوهش به منظور بررسی اثرمتقابل تنش آبیاری و میزان نیتروژن مصرفی برمیزان نسبی آب برگ و میزان پرولین برگ، محتوای کلروفیل برگ، میزان تولید دانه گرده و زنده مانی آن و همچنین میزان فتوسنتز و هدایت روزنه ای دو هیبرید ذرت شیرین 968 و 926 در شرایط گلخانه ای به صورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار، در سال 1389و در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه پوترا (UPM) مالزی اجرا شد. تیمارها شامل چهار سطح آبیاری (آبیاری کامل در طول دوره رشد (شاهد)، تنش رطوبتی در مرحله رشد سبزینه ای، تنش رطوبتی در مرحله رشد زایشی و تنش رطوبتی در مرحله رشد سبزینه ای و زایشی)، سه سطح کود نیتروژن (40، 120 و 200 کیلو گرم در هکتار از منبع اوره) و دو هیبرید (هیبرید 968 و هیبرید 926) بودند. نتایج نشان داد که اثر متقابل تنش آبیاری و کود نیتروژن بر کلروفیل برگ، میزان فتوسنتز و هدایت روزنه ای معنی دار بود و با کاهش میزان مصرف نیتروژن و تنش آبیاری این مقادیر کاهش یافت. نتایج تیمارهای آبیاری بر میزان فتوسنتز نیز نشان داد که تنش رطوبتی در مرحله رشد سبزینه ای و زایشی به ترتیب باعث کاهش 54 % و 84 % در مقایسه با تیمار آبیاری شاهد شد. اما در هدایت روزنه ای کاهش میزان نیتروژن تا سطح 120 کیلو گرم در هکتار تفاوتی را با 200 کیلو گرم در هکتار نیتروژن نشان نداد. میزان پرولین نیز تحت تاثیر تنش آبیاری در گیاه افزایش یافت. میزان دانه گرده نیز با کاهش مصرف نیتروژن و تنش آبیاری کاهش یافت. اما زنده مانی دانه گرده با تنش آبیاری به میزان 39 % کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تنش آبیاری، پرولین، کمبود نیتروژن، میزان رطوبت نسبی برگ، میزان فتوسنتز، هدایت روزنه ای
  • تاثیر محلول پاشی روی و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا
    مهراج سروش، مجید عاشوری، ابراهیم امیری صفحات 18-29
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی روی و نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد سویا، آزمایشی در منطقه رودسر استان گیلان در سال زراعی 91-1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایشی، چهار سطح کودی شامل شاهد (صفر)، 30، 60 و 90 کیلوگرم نیتروژن در هکتار (از نوع کود اوره) و عنصر روی در چهار سطح شامل شاهد، 5/ 0، 1 و 5 /1 لیتر فوسین روی 70 درصد در هکتار بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که مقادیر کود نیتروژن بر تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن 100 دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، ارتفاع بوته و طول غلاف اثر معنی دار داشت. در این آزمایش اثرعنصر روی بر تعداد غلاف در بوته، وزن 100 دانه، عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، ارتفاع بوته و طول غلاف معنی دار بود. همچنین تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن 100 دانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت تحت تاثیر برهم کنش سطوح مختلف کود نیتروژن و عنصر روی معنی دار بود. تیمار90 کیلو گرم نیتروژن در هکتار و مصرف 5/ 0 لیتر روی در هکتار بیشترین عملکرد (5902 کیلوگرم در هکتار) را نشان داد که با 60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 5/ 0 لیتر در هکتار روی در هکتار (5682 کیلوگرم در هکتار) تفاوت معنی دار نداشت. بنابراین می توان تیمار60 کیلوگرم نیتروژن در هکتار و 5/ 0 لیتر در هکتار روی را به عنوان بهترین گزینه مدیریت کود روی و نیتروژن برای سویا در نظر گرفت.
    کلیدواژگان: روی، سویا، شاخص برداشت، طول غلاف، محلول پاشی
  • تاثیر مقادیر مختلف کلرمکوات کلرید و تراکم بوته در کنترل خوابیدگی گندم
    محمد صادقی، حمیدرضا میری صفحات 30-44
    افزایش تراکم بوته با هدف بهبود عملکرد دانه ممکن است سبب خوابیدگی (ورس) درگندم شود، که این خود به کاهش کارایی فنوسنتز و در نتیجه به کاهش عملکرد دانه منجر می شود. در یک تحقیق مزرعه ای با آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در محل ایستگاه مرکز تحقیقات کشاورزی فارس (زرقان) تاثیر چهارتراکم بوته 200، 300، 400 و 500 بوته در مترمربع و سه غلظت صفر، 1500 و 3000 گرم در هکتار کلرمکوات کلرید (CCC) بر خوابیدگی و برخی صفات مورفولوژیک گندم رقم روشن (از ارقام محلی پابلند و حساس به خوابیدگی) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که افزایش تراکم بوته از 200 به 500 بوته در مترمربع باعث افزایش ارتفاع بوته، کاهش وزن دانه، افزایش عملکرد دانه و افزایش خوابیدگی تا 70% شد و تاثیر معنی داری بر سایر صفات نداشت. همچنین کاربرد CCC باعث کاهش ارتفاع بوته، کاهش میزان ورس، کاهش وزن خشک و میزان فتوسنتز بعد از گرده افشانی شد، اما تاثیر معنی داری بر سایر صفات نداشت. در مجموع نتایج نشان داد که در تیمار تراکم 400 بوته در متر مربع و غلظت 3000 گرم کلر مکوات کلرید کمترین میزان خوابیدگی در رقم گندم روشن مشاهده شد و با توجه به عملکرد مناسب دانه، این تیمار قابل توصیه می باشد.
    کلیدواژگان: تراکم بوته، کلرمکوات کلرید (CCC)، ارقام پابلند، فتوسنتز، عملکرد دانه
  • اثر طول دوره ی تداخل علف های هرز با چغندر قند در مقادیر مختلف مصرف نیتروژن
    محمد رضا بندگی، محمد آرمین صفحات 45-57
    به منظور بررسی اثر طول دوره ی تداخل علف های هرز با چغندر قند در شرایط مدیریت مختلف زراعی آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار در شمال غرب سبزوار در سال زراعی 92-1391 انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه مقادیر مختلف نیتروژن (100، 200 و 300 کیلوگرم در هکتار به ترتیب کم، متوسط و زیاد) به عنوان فاکتور اصلی و طول دوره تداخل (0، 30، 45، 60 روز بعد از سبز شدن به همراه تیمار تداخل کامل) به عنوان فاکتور فرعی بود. نتایج نشان داد که افزایش نیتروژن مصرفی سبب افزایش وزن خشک علف های هرز در واحد سطح شد اما تراکم علف هرز تحت تاثیر مقادیر مختلف نیتروژن قرار نگرفت. بیشترین عملکرد ریشه، درصد قند خالص و عملکرد قند با مصرف 200 کیلوگرم در هکتار کود نیتروژن به دست آمد درحالی که حداکثر قند ملاس، نیتروژن مضره و درصد سدیم ریشه در مصرف 300 کیلوگرم در هکتار نیتروژن مشاهده شد. تداخل کامل علف هرز سبب کاهش 12/ 57 درصدی عملکرد ریشه، 69/ 83 درصدی عملکرد قند، 01/ 16 درصدی عیار، 54/ 34 درصدی سدیم ریشه و 37/ 17 درصدی میزان پتاسیم ریشه شد. بالاترین عملکرد ریشه و عملکرد قند در تیمار عاری از علف هرز مشاهده شده که اختلاف آماری معنی داری با تیمار تداخل 30 روز بعد از سبز شدن وجود نداشت. افزایش طول دوره تداخل تراکم علف های هرز را کاهش اما وزن خشک آن را افزایش داد. در شرایط رقابتی علف های هرز در مقادیر کم و زیاد نیتروژن، قدرت رقابتی چغندر قند نسبت به علف های هرز کمتر و در سطح متوسط نیتروژن قدرت رقابتی چغندر قند بیشتر بود. بر این اساس در شرایط رقابتی علف های هرز استفاده از 200 کیلوگرم در هکتار و کنترل علف های هرز در 30 روز بعد از سبز شدن مناسب ترین تیمار مدیریت علف های هرز بود.
    کلیدواژگان: گیاه هرز، رقابت، چغندر قند، عملکرد، اوره
  • تنوع ژنتیکی و تجزیه علیت اجزای عملکرد انگور(Vitis vinifera L.) در شرایط مختلف محیطی
    ولی الله رسولی، عزت الله فرشادفر، جعفر احمدی صفحات 58-68
    اجزاء عملکرد و سهم ژنتیکی آنها در عملکرد نهایی، اهمیت زیادی در برنامه های پژوهشی به نژادی گیاهان زراعی و باغی دارد. به منظور تعیین سهم ژنتیکی اجزاء اصلی عملکرد در عملکرد نهایی، 20 رقم انگور با مبداء کشور روسیه (در شرایط آبیاری کامل و تنش آبی) در سال 1391 مورد بررسی قرار گرفتند. طرح آزمایشی در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و سه بوته در هر واحد آزمایشی در ایستگاه های تحقیقات ارومیه و تاکستان اجرا گردید. تعداد خوشه در هر بوته، متوسط تعداد حبه در هر خوشه، متوسط وزن حبه و متوسط عملکرد انگور در هر بوته اندازه گیری شد. تجزیه واریانس مرکب، تجزیه واریانس لگاریتمی و اثر متقابل رقم و محیط به وسیله سه جزء ضربی که مرکب از سه جزء ژنوتیپی و سه جزء محیطی بود، برآورد گردید. نتایج نشان داد که صفت تعداد خوشه در بوته بیشترین سهم ژنتیکی را در عملکرد نهایی داشته و در محیط های مختلف، بیشترین تغییرات و حساسیت را از خود نشان می دهد. اثر مستقیم تعداد خوشه در بوته در عملکرد نهایی (61/ 0) بالاتر از اثرات مستقیم تعداد حبه در خوشه (48/ 0) و متوسط وزن حبه (3/ 0) در عملکرد بدست آمد. مقادیر ضریب علیت تعداد خوشه در بوتهبالاتر ازضرایب علیت تعداد حبه در خوشه و متوسط وزن حبه بود که از نظر ظهور اجزاء عملکرد انگور به ترتیب تعداد خوشه در بوته، تعداد حبه در خوشه و متوسط وزن حبه بدست آمد. اجزاء محیطی اثرات متقابل، نشان داد که قدر مطلق جزء محیطی تعداد خوشه در بودته از اجزاء محیطی تعداد حبه در خوشه و متوسط وزن حبه بیشتر بود. این مطلب نشان دهنده حساسیت بالای تعداد خوشه در بوته، در محیط های مختلف بود.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، سهم ژنتیکی، عملکرد انگور
  • اثر پوست مرکبات و زمان بر تثبیت روی و نیکل در خاک
    بهاره لرستانی، مهرداد چراغی، هاجر مریخ پور صفحات 69-80
    بررسی و شناسایی عوامل آلاینده در خاک امری ضروری است. تکنیک های مختلفی برای کاهش مقدار یون های فلزی از محیط آلوده وجود دارد که هر کدام از آن ها دارای مزایا و معایبی بر اساس سادگی، انعطاف پذیری، موثر بودن فرآیندها، قیمت، مشکلات تکنیکی و نگهداری می باشند. استفاده از جاذب های آلی یکی از تکنیک های جدید با هزینه اقتصادی مناسب می باشد. در این مطالعه پوست مرکبات به عنوان یک جاذب آلی ارزان قیمت در کاهش قابلیت تحرک عناصر روی و نیکل به عنوان تابعی از زمان مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور یک نمونه خاک در آزمایشگاه به طور مصنوعی و جداگانه با محلول های حاوی روی و نیکل با غلظت 600 میلی گرم بر لیتر آلوده شد. پس از آماده سازی خاک آلوده 5 درصد جاذب (پوست مرکبات) به نمونه های خاک اضافه شد. در فواصل زمانی 3 ساعت 1، 3، 7، 14، 21 و 28 روز نمونه برداری از آن ها صورت گرفت. آزمایش با 2 تیمار، خاک آلوده شده همراه با پوست مرکبات و خاک آلوده شده بدون پوست مرکبات به عنوان شاهد در طرح کاملا تصادفی انجام شد. آنالیز آماری با استفاده از نرم افزار SAS (نسخه 1/ 9) و آزمون دانکن در سطح 5 درصد انجام شد. نتایج نشان داد که پوست مرکبات در ابتدا به دلیل تاثیر بر کاهش پی اچ خاک و فراهم کردن شرایط برای انحلال فلزات جذب شده، موجب افزایش نسبی قابلیت تحرک فلزات در خاک می شوند، اما در ادامه گذشت زمان و طولانی شدن دوره انکوباسیون منجر به افزایش جذب فلزات بر سطوح جاذب آلی شده و در نتیجه قابلیت انحلال و تحرک آنها در خاک کاهش می یابد. میانگین غلظت روی در خاک شاهد و تیمار شده با پوست مرکبات به ترتیب 8/ 107 و 3/ 98 میلی گرم بر کیلوگرم و میانگین غلظت نیکل به ترتیب 5/ 144 و 4/ 134 میلی گرم بر کیلوگرم بدست آمد. در هر دو عنصر تفاوت بین تیمار شاهد و پوست مرکبات معنی دار بود.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، تثبیت درجا، روی، نیکل
  • تاثیر تنش خشکی بر بیومس، فعالیت آنزیم ها و پرولین ریشه و برگ نهال های کنار (Ziziphus spina-christi) در شرایط نهالستان
    جواد میرزایی صفحات 81-92
    در این پژوهش تاثیر تنش خشکی بر بیومس، پرولین و فعالیت آنزیمی ریشه و برگ نهال های کنار (Ziziphus spina-christi) در شرایط نهالستان مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور نهال های کنار در چهار سطح (25%، 50%، 75% و 100% ظرفیت زراعی) برای مدت 9 ماه تحت شرایط تنش در نهالستان گرم سیری مهران واقع در استان ایلام قرار داده شدند. سپس زنده مانی، وزن تر و خشک ریشه و شاخساره و فعالیت برخی آنزیم ها همچون کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسیددیسموتاز و همچنین میزان پرولین در ریشه و برگ نهال های تنش یافته مورد بررسی و اندازه گیری قرار گرفت. نتایج نشان داد که تنش خشکی باعث کاهش معنی دار زنده مانی، وزن تر و خشک شاخساره، وزن تر ریشه و حجم ریشه شد، اما بر وزن خشک ریشه اثر معنی داری نداشت. افزون بر این تنش خشکی باعث افزایش فعالیت آنزیم های پراکسیداز و سوپراکسید دیسموتاز در شاخساره نهال های کنار شد، در حالی که بر فعالیت آنزیم کاتالاز در هیچ یک از اندام های نهال ها تاثیر معنی دار نداشت. همچنین میزان پرولین آزاد در شاخساره نهال های تحت تنش کنار بالاتر از سایر تیمارها بود. با توجه به نتایج این تحقیق می توان اظهار داشت که گونه کنار با وجود اینکه جزء گونه های مقاوم به خشکی به حساب می آید، در مقابله با تنش خشکی پاسخ های فیزیولوژیکی و آنزیمی از جمله افزایش فعالیت آنزیم های پراکسیداز، سوپراکسیددیسموتاز و پرولین و کاهش زنده مانی، وزن تر و خشک از خود نشان می دهد.
    کلیدواژگان: کاتالاز، پراکسیداز، سوپراکسید دیسموتاز، ایلام
  • بررسی اثر آللوپاتی برخی علف های هرز رایج استان هرمزگان بر جوانه زنی و رشد رویشی پیاز (Allium cepa)
    لیلا جعفری، فرزین عبداللهی صفحات 93-110
    به منظور بررسی تاثیر بازدارندگی عصاره های آبی و بقایای گیاهی اندام های مختلف علف های هرز تاج خروس، سلمه تره، خرفه، پنیرک و پنجه کلاغی مصری بر جوانه زنی و رشد گیاهچه پیاز مطالعات آزمایشگاهی و گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در 3 تکرار در گروه باغبانی دانشگاه هرمزگان انجام شد. فاکتورهای مورد مطالعه در پژوهش آزمایشگاهی شامل 5 علف هرز ذکر شده، 6 غلظت عصاره (0، 1، 2، 4، 8 و 10 میلی لیتر) 3 اندام برگ، ساقه و ریشه علف هرز و در پژوهش گلدانی شامل بقایای گیاهی پودر شده برگ، ساقه و ریشه علف های هرز به میزان 0، 1، 2، 4، 8 و 16 گرم در گلدان بود. در نتایج آزمایشگاهی بیشترین خاصیت بازدارندگی در دو علف هرز تاج خروس وپنجه کلاغی مصری مشاهده گردید. در اکثر صفات مورد مطالعه تفاوت معنی داری بین این دو علف هرز مشاهده نگردید ولی اثر بازدارندگی علف هرز تاج خروس بر صفات سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن خشک ریشه چه و گیاهچه پیاز بیشتر از علف هرز پنجه کلاغی مصری بود. در اغلب موارد با افزایش غلظت عصاره اندام های مختلف علف هرز، درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی و ویژگی های رویشی گیاهچه پیاز بطور معنی دار کاهش یافت. نتایج گلخانه ای نشان داد که حضور بقایای علف های هرز در خاک موجب کاهش رشد رویشی و میزان کلروفیل برگ گیاهچه پیاز گردید. دو علف هرز تاج خروس و پنجه کلاغی مصری بیشترین اثر بازدارندگی را بر تمام ویژگی های رویشی گیاهچه پیاز در شرایط گلدانی داشتند. اما اثر آللوپاتی علف هرز تاج خروس بر درصد رویش گیاهچه و کلروفیل a بیشتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد که دو علف هرز تاج خروس و پنجه کلاغی مصری در مقایسه با علف های هرز خرفه، سلمه تره و پنیرک تاثیر بازدارندگی بیشتری بر رشد و جوانه زنی پیاز داشتند، لذا توصیه می گردد قبل از کاشت پیاز نسبت به پاک سازی این دو علف هرز در مزارع پیاز استان هرمزگان اقدام جدی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: آللوکمیکال، پنجه کلاغی مصری، تاج خروس، سرعت جوانه زنی، میزان کلروفیل برگ
|
  • Physiological responses of sweet corn under water deficit and nitrogen rates at different growth stages
    A. Shahriari*, A.B. Puteh, A.B. Abdul Rahim, G.B. Saleh Pages 1-17
    Water deficit is one of the main factors limiting production in arid and semiarid regions. This study was carried out to investigate the effect of the interaction of water deficit and N fertilizer rate on relative water content, proline content, leaf chlorophyll content, pollen number and pollen viability, photosynthesis rate and stomata conductance parameters in two hybrid sweet corn (968 and 926) in greenhouse condition. The experimental layout was split plot factorial design arranged in a randomized complete block design with three replications in 2010 in the Agriculture Crop Science, Putra University Malaysia (UPM). Treatments consisted of four levels of irrigation (including irrigating all the growing season (control), vegetative drought, reproductive drought and vegetative and reproductive drought), three levels of Nitrogen as urea (40, 120 and 200 kg ha-1) and two varieties of sweet corn varieties (including hybrids 968 and 926), respectively. Results showed that the interaction effects of water deficit and Nitrogen fertilizer were significant and reduced leaf chlorophyll content, photosynthetic rate and stomata conductivity under water and Nitrogen rate deficit. Also the results showed that water deficit at vegetative and productive growth stages reduced photosynthesis rate compared to normal irrigation by 54% and 84%, respectively. But Nitrogen treatments at 200 and 120 kg ha-1 did not show any significant decrease in stomata conductivity. Whereas. Proline content increased under water deficit. Pollen number reduced with water and nitrogen deficit. Pollen viability reduced only under water deficit by 39%.
    Keywords: Nitrogen deficit, photosynthesis rate, proline content, relative water content, stomata conductance, water stress
  • Effect of foliar application of nitrogen and zinc on the yield and yield components of soybeans
    M. Soroush*, M. Ashori, E. Amiri Pages 18-29
    In order to investigate the effects of zinc and nitrogen foliar application on yield and yield components of soybean, a field study was conducted in Roudsar, Guilan province, during growing season of 2012. The experiment was factorial in randomized complete block design with three replications. Treatments consisted of four levels of nitrogen fertilizer including: N1-control, N2- 30, N3-60 and N4- 90 kg/ha from urea source and zinc treatments in 4 levels including: Zn1- control, Zn2- 0.5, Zn3- 1 and Zn4- 1.5 lit/ha. Results showed that nitrogen levels had significant effects on the number of pod per plant, number of seed per pod, 100 seed weight, grain yield, biomass, height of plant and length of pod. In the experiment zinc treatments, had significant effects on the number of pod per plant, 100 seed weight, grain yield, biomass, harvest index, height of plant and length of pod. Also interaction of nitrogen and zinc treatments had significant effects on the number of pod per plant, number of seed per pod, 100 seed weight, grain yield and harvest index. The 90 kg/ha nitrogen treatment and 0.5 lit/ha zinc application resulted in the most yield (5902 kg/ha) that didnt show any significant difference compared with 60 kg/ha nitrogen and 0.5 L/ha zinc (5682 kg/ha). The application of 60 kg/ha nitrogen and 0.5 lit/ha zinc is recommended in soybean in north of Iran.
    Keywords: Soybean, foliar, Zinc, nitrogen, yield
  • Evaluation of different level of cholromeqat cholorid (CCC) and plant density on lodging control in bread wheat
    M. Sadeghi, H.R. Miri Pages 30-44
    Increasing plant density with the purpose of yield increasing, sometimes increases lodging in wheat that decreases photosynthesis and yield. A field experiment in factorial based on complete randomized block design was conducted in Agricultural Research Station of Zargan (Fars, Iran) to evaluate the effects of plant density and chlormequat chloride (CCC) on wheat lodging. The first factor was four plant densities (200, 300, 400 and 500 plants/m2) and the second factor was three chlormequat chloride concentrations (0, 1000 and 3000g/ha). The results indicated that the effect of plant density was significant (p<0.05). Increasing plant density up to 500 increased lodging but the effect of different levels of CCC on lodging was not significant. However, the interaction of the two factors caused significant changes on lodging. The result also indicated that plant density had a significant effect on dry matter, photosynthesis (pre and post anthesis) and grain yield but no effect on other characteristics. CCC had significant effects on dry weight, photosynthesis (post anthesis) and the interaction effect of CCC and plant density (400 plant /m2) and 3000 g CCC had the highest grain yield and lowest lodging.
    Keywords: Plant density, plant growth regulators, lodging, grain yield
  • Effect of weed interference with sugar beet under different nitrogen amounts
    M.R. Bandeghi, M. Armin Pages 45-57
    Yield loss in sugar beet due to weeds is higher than pests and diseases. To investigate the effect of duration of weed interference on quantitative and qualitative yield of sugar beet in different agriculture management systems, an experiment was conducted as split plot design based on randomized complete block design with three replications on Barakat farms Jovain Agricultural and Industrial Company (60 Km southeast of Sabzevar) in 2012-2013. The main factor was Nitrogen amount (100, 200 and 300 kg.ha-1 Low, medium and high, respectively). And weed interference duration (0, 30, 45 and 60 days after emergence include full-season interference of weeds) was as the subplot. Results showed increasing nitrogen, increased dry weight per unit area of weeds, but weed density was not affected by different amounts of nitrogen. The highest root yield sugar yield and percentage of net sugar were derived by application of 300 kg.ha-1 while molasses sugar, α-amino-N and Na+ observed at 300 kg.ha-1. Increasing duration of weed interference reduced root yield (57.2%), sugar yield (83.69%), net sugar (16.01%), Na+(34.54%) K+ (17.37%) and increased alkalinity (11%) compared with those of the control. The highest root yield and sugar yield was observed in the control treatment that hadnt significant difference with 30 days weed interference. Increasing duration of weed interference reduced weed density and increased weed dry weight. In low and high (100 and 300 Kg. ha-1) amounts of nitrogen, sugar beet was less competitive than weeds whereas medium level (200 Kg.ha-1 N) sugar beet was more competitive than weeds. Overall, weed control in 30 days after emergence and use of 200 Kg.ha-1 N was the best treatment.
  • Genetic diversity and path analysis of grapevine (Vitis vinifera L.) yield components in different environmental conditions
    V. Rasoli*, E. Farshadfar, J. Ahmadi Pages 58-68
    Yield components and genetic contribution in final yield have important roles in crop plants breeding programs. For this purpose, 20 varieties of grapevines with Russia origin were evaluated in Urmia and Takestan research station (under full irrigation and drought stress). This research was performed in randomized complete block design with three replications and three plants in each plot in 2012. Number of cluster per plant, number of berry per cluster, berry weight and yield per plants were recorded. Compound and logarithmic analysis of variance, genotype and environmental interaction effects were estimated by multiplicative three environmental and genotypic elements. Results of path analysis indicated that the number of cluster per plant had the highest genetic contribution in final yield and the most sensitivity and variation in different environments. Direct effect of the number of cluster per plant in final yield (0.61) was higher than direct effect of the number of berry per cluster (0.48) and berry weight (0.30). Path coefficient of number of cluster per plant value was higher than path coefficient berry per cluster and berry weight.Therefore, the sequence of manifestation of yield components was number of cluster per plant, number of berry per cluster and berry weight, respectively. Environmental components of interaction effects indicated that absolute value of number of cluster per plant was higher than number of berry per cluster and berry weight. This indicated higher sensitivity of number of cluster per plant in different environments.
    Keywords: Path Analysis, genetic contribution, grapevine yield
  • Effect of citrus peel and time on the immobilization of nickel and zinc in contaminated soil
    B. Lorestani, M. Cheraghi, H. Merikh Pour Pages 69-80
    Investigating and identifying soil contaminants soil are essential. A wide range of techniques are available for the removal of metal ions from polluted environments. Each of them has advantages and disadvantages based on simplicity, flexibility, efficiency of processes, cost, technical and maintenance problems. Therefore, easy, effective, economical and environmentally friendly techniques for treatments are needed. Use of organic absorbents is one of the newest and most appropriate cost techniques. In this study, soil was treated with citrus peel as low cost organic immobilizers in order to investigate the time effect on decreasing mobility of Ni and Zn. The soil was artificially contaminated with Ni and Zn in separate containers. Both elements were incorporated at a dose of 600 mg l-1 and then citrus peel was added to soils at the rate of 5%. Sampling of treatments was in 1h, 1, 3, 7, 14, 21, 28 days of incubation. The experiment was done with 2 treatments including polluted soil samples with and without citrus peel as control in completely randomized design. Statistical analysis done using the SAS software (version 9.1) and Duncan test was performed at 5% level. Results indicated that at the first time of incubation, the pH of soils decreased due to the presence of citrus peel and increased the availability of metals. But the prolonged incubation time led to increasing metal adsorption onto organic adsorbent surfaces and decreasing the metal concentration in exchangeable fraction. Mean Zn concentrations in the control soil and soil treated with citrus peel, were 107.8 and 98.3 mg kg-1 and mean Ni concentrations were 144.5 and 134.4 mg kg,-1 respectively. Differences in control and the citrus peel treatment for both elements were significant.
    Keywords: Soil contamination, Immobilization, Zinc, Nickel
  • Effects of drought stress on biomass, enzyme activity and proline content of Ziziphus spina-christi leaf and root at nursery condition
    J. Mirzaei* Pages 81-92
    In this study the biomass, proline content and enzyme activity of root and leaf ofZiziphus spina-christiseedlings under drought stress were studied in nursery conditions. For this purpose, the seedlings of Z. spina-christi were exposed to four levels of drought stress (25%, 50%, 75% and 100% field capacity) in nursery of Mehran city, Ilam with sub-tropical climate for 9 months. Finaly, survival, fresh and dry weight of root and shoot, proline content and activity of Catalase, Peroxidase and Superoxid-Dismutase enzymes of Z. spina-christiseedlings were measured. The results showed that drought stress decreased the survival, fresh and dry weight of shoot, root, root fresh weight and root volume. Also, drought stress increased Peroxidase and Superoxide-dismutase enzyme activities of seedling shoots. The free proline content of shoot in seedlings subjected to drought stress was higher than other treatments, but it affected proline content of roots. This study revealed that despite the drought resistance of Z. spina-christiseedlings, the biomass decreased and activity of peroxidase, superoxide-dismutase enzymes and proline content increased under drought stress condition.
    Keywords: Catalase, Peroxidase, superoxid, dismutase, Ilam
  • Allelopathic effects of some common weeds of Hormozgan province on seed germination and vegetative growth of onion (Allium cepa)
    L. Jafari, F. Abdollahi Pages 93-110
    In order to investigation of allelopathic activity of aqueous extract and different plant tissues residues of Amaranthus retroflexus, Portulaca oleracea, Chenopodiunm album, Dactyloctenium aegyptyum and Malva neglecta on seed germination and seedling growth of onion, laboratory and pot experiments were performed as a factorial experiment basis of a completely randomized design with three replications in Horticultural science Department of Hormozgan University. In laboratory experiment, studied factors were included five weeds species, six concentrations (0, 1, 2, 4, 8 and 10 ml) of aqueous extract of different tissues (leaf, stem and root) of tested weeds and in pot study, experimental factors included five weeds species, six amounts (0, 1, 2, 4, 8 and 16 gram per pot) of ground residues of different tissues (leaf, stem and root) of studied weeds. Results of this study indicated that in laboratory experiment, A. retroflexus and D. aegyptyum had the most allelopathic effects on onion. Although in most of the studied traits no significant differences were observed between these two weeds, but inhibition effects of A. retroflexus was higher for germination rate, radicel length and dry weight and seedling dry weight. With increase in extract concentrations, almost of onion seedling growth characteristics decreased significantly. Results of pot experiment showed that the weed residues incorporated in soil inhibited the growth and leaf chlorophyll a content of onion. Both A. retroflexus and D. aegyptyum had the maximum inhibition effects on all of onion vegetative growth trails. But A. retroflexus allelopathic effects on seedling emergence percentage and chlorophyll a content were more obvious. Results of this study indicated that since between studied weed species, A. retroflexus and D. aegyptyum had the most allelopathic effects on onion seed germination and vegetative growth characteristics, therefore these two weeds must be controlled completely before onion cultivation.
    Keywords: Allelochemical, Amaranthus retroflexus, Dactyloctenium aegyptyum, Germination rate, Leaf chlorophyll content