فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 330 (هفته دوم خرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/09
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • سها پارسافر، منوچهر توسلی*، سیمین همتی صفحه 1
    مقدمه

    آنکوژن CA3PIK که کد کننده ی α110P می باشد، یکی از ژن هایی است که به طور گسترده ای در سرطان های انسانی از جمله کلورکتال دچار جهش می شود. یک ناحیه از توالی تکراری از دی نوکلئوتید GT در اینترون 1 این ژن وجود دارد که پلی مورفیسم و ارتباط این میکروستلایت با سرطان، در گذشته مورد مطالعه قرار نگرفته بود. در این مطالعه، پلی مورفیسم GT در اینترون 1 این ژن در بین افراد مبتلا به سرطان کلورکتال و افراد سالم بررسی شد و ارتباط آن با سرطان کلورکتال مورد ارزیابی قرار گرفت.

    روش ها

    نمونه ی خون محیطی از 103 فرد بیمار و 100 فرد سالم جمع آوری شد. پس از استخراج DNA، ناحیه ی حاوی تکرار دو نوکلئوتیدی GT با تکنیک (PCR (Polymerase chain reaction تکثیر شد و تعداد تکرارها، به وسیله ی الکتروفورز بر روی ژل پلی آکریل آمید مشخص و تعیین توالی گردید.

    یافته ها

    در این مطالعه، 8 آلل مختلف در محدوده ی بین 13تا 20 تکرار GT و 24 ترکیب آللی مختلف (ژنوتیپ) در بین افراد شاهد و مورد تشخیص داده شد. افراد با دو آلل کوتاه تر از 17 تکرار GT، در معرض خطر بالاتری در ابتلا به سرطان کلورکتال قرار داشتند (OR = 3.65، P = 9 × 10-6) و در مقابل، افراد با دو آلل بلندتر از 16 تکرار GT، 5/6 مرتبه کمتر به سرطان کلورکتال مبتلا شده بودند (OR = 0.18، P = 3.5 × 10-6).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج این پژوهش، آلل های بلند تکرار GT واقع در اینترون 1 ژن CA3PIK، نقش محافظت کنندگی در برابر سرطان کلورکتال دارند و برعکس، آلل های کوتاه با خطر افزایش ابتلا به سرطان کلورکتال مرتبط می باشند.

    کلیدواژگان: CA3PIK، سرطان کلورکتال، تکرار GT، پلی مورفیسم
  • زیبا فرج زادگان، پریسا سعیدی، نرگس معتمدی صفحه 2
    مقدمه
    نظر به اهمیت موضوع خوب بودن (Well-being) در علم روان شناسی نوین و با توجه به اهمیت سلامت روانی مادران پس از زایمان و اثری که روی سلامت بهداشت روانی خانواده، فرزندان و جامعه می گذارد و با توجه به این که رضایتمندی فرد پس از زایمان در انتخاب شیوه ی زایمانی در بارداری های بعدی فرد و اطرافیان او و شیوه ی مراقبت از نوزاد اثر به سزایی دارد، بررسی مقوله ی Well-being پس از زایمان از اهمیت قابل توجهی برخوردار می باشد. از این رو، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین تاثیر نوع زایمان بر احساس خوب بودن به انجام رسید.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی هم گروهی آینده نگر، 100 زن باردار کاندیدای سزارین و 100 زن باردار کاندیدای زایمان طبیعی با استفاده از پرسش نامه ی استاندارد شده ی Well-being، در قبل و بعد از زایمان مورد مصاحبه قرار گرفتند و تاثیر شیوه ی زایمان و متغیرهای مربوط به بارداری بر احساس خوب بودن بعد از زایمان بررسی شد. داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره ی احساس خوب بودن در قبل از زایمان در دو گروه تحت زایمان طبیعی و سزارین به ترتیب 88/ 17 ± 40/ 65 و 86/ 14 ± 24/ 66 و در بعد از زایمان به ترتیب 82/ 26 ± 11/ 63 و 24/ 22 ± 52 /64 بود و تفاوت معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد. بر حسب آزمون Regression خطی، جهت پیش بینی میزان خوب بودن بعد از زایمان، از بین متغیرهای مورد بررسی، دو متغیر سابقه ی فوت فرزند (Beta=-0/150، P=0/030) و میزان خوب بودن قبل از زایمان (Beta=0/220، P=0/002) تنها متغیرهایی بودند که میزان خوب بودن بعد از زایمان را پیش گویی می کردند و سایر متغیرها شامل سن مادر، جنس نوزاد، رتبه ی تولد، حاملگی ناخواسته، سابقه ی حاملگی خارج رحمی، سابقه ی سقط جنین و تعداد فرزند زنده، پیش گویی کننده ی این نمره نبودند.
    نتیجه گیری
    شیوه ی زایمان در نمره ی احساس خوب بودن قبل و بعد از زایمان تاثیر معنی داری ندارد. از طرف دیگر، سابقه ی فوت فرزند و نمره ی احساس خوب بودن در قبل از زایمان، در نمره ی احساس خوب بودن بعد از زایمان تاثیر معنی دار داشتند. بنابراین، به دست اندر کاران امور بهداشتی توصیه می شود در مراقبت های مربوط به بارداری و زایمان به جنبه های تقویت احساس نشاط و شادمانی مادران توجه داشته باشند.
    کلیدواژگان: احساس خوب بودن، زایمان طبیعی، زایمان سزارین، افسردگی پس از زایمان
  • حمیدرضا بهمنی، سید ابراهیم صادقی، لادن حسینی پناه * صفحه 3
    مقدمه

    یکی از معضلاتی که پس از سزارین ایجاد می شود، تهوع و استفراغ است. تاثیر چشمگیر داروهای ضد تهوع و استفراغ در کاهش این معضل به اثبات رسیده است. هدف از این مطالعه، مقایسه ی اثر داروی اندانسترون، دگزامتازون و متوکلوپرامید برای کنترل این عارضه است.

    روش ها

    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی تصادفی دو سوکور، تعداد 210 بیمار زن کاندید عمل جراحی سزارین غیر اورژانسی به 3 گروه 70تایی تقسیم شدند و بیهوشی عمومی دریافت کردند. برای گروه اول، داروی اندانسترون، گروه دوم دگزامتازون و گروه سوم متوکلوپرامید در قبل عمل تزریق شد. اثرات 3 دارو در کاهش تهوع و استفراغ بیماران در فاصله ی زمانی 0، 2، 4 و 8 ساعت پس از عمل مورد بررسی و مقایسه قرار گرفت. اطلاعات با استفاده از آزمون های آماری Kruskal-Wallis و جدول فراوانی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    تزریق اندانسترون، متوکلوپرامید و دگزامتازون در پایان عمل جراحی، باعث کاهش تهوع و استفراغ بیماران پس از عمل شد. میزان کاهش تهوع و استفراغ در 4 ساعت بعد از عمل در هر سه گروه تفاوت معنی دار داشت. مصرف دگزامتازون، بیشترین حالت تهوع و استفراغ را به دنبال داشت (007/ 0 = P).

    نتیجه گیری

    در بیمارانی که تحت عمل سزارین با بیهوشی عمومی قرار می گیرند، جهت کاهش تهوع و استفراغ بعد از عمل می توان از داروی اندانسترون و متوکلوپرامید استفاده کرد که اثربخشی طولانی تری را در 4 ساعت بعد از عمل را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: سزارین، متوکلوپرامید، اندانسترون، دگزامتازون، تهوع و استفراغ
  • حسین رفیع منش، مصطفی عنایت راد، حمید صالحی نیا * صفحه 4
    مقدمه

    سرطان پروستات دومین علت مرگ و میر در مردان سراسر دنیا و هشتمین علت مرگ در اثر سرطان در ایران به شمار می آید. با توجه به مشخص نبودن وضعیت بیماری در مردان ایرانی، شناخت اپیدمیولوژی و روند مرگ ناشی از این سرطان ضروری به نظر می رسد. از این رو مطالعه ی حاضر با هدف بررسی اپیدمیولوژی و روند مرگ و میر ناشی از سرطان پروستات در ایران صورت گرفت.

    روش ها

    این مطالعه یک مطالعه ی مقطعی- توصیفی بود. در این مطالعه، از اطلاعات مربوط به سیمای مرگ و میر در کشور استفاده گردید. پس از برنامه ریزی های اولیه برای مطالعه ی حاضر، داده های مرگ و میر مرتبط با سرطان پروستات در سال های مورد مطالعه استخراج و در فرم از پیش طراحی شده وارد گردید و روند مرگ و میر ناشی از این سرطان در کشور طی سال های 1389-1385 ترسیم گردید.

    یافته ها

    میزان مرگ حاصل از سرطان پروستات از 67/ 2 در هر صد هزار نفر در سال 1385 به 24/ 3 در هر صد هزار نفر در سال 1389 افزایش یافته بود. میزان های مرگ و میر در کلیه ی سال های تحت مطالعه نشان داد که سرطان پروستات در مردان با افزایش سن افزایش می یابد.

    نتیجه گیری

    مرگ ناشی از سرطان پروستات در ایران همانند سایر کشورهای دنیا در مردان مسن رخ می دهد و با افزایش سن، میزان مرگ و میر افزایش می یابد. روند تغییرات مرگ ناشی از این سرطان در ایران، افزایشی است که تغییرات آن، با مطالعات انجام گرفته در سال های گذشته و سایر کشورهای آسیایی هم خوانی دارد. با توجه به پیر شدن جمعیت ایران، ارایه ی یک برنامه ی غربال گری برای مردان دارای عوامل خطر، یکی از راه های پیشگیری از پیشرفت سرطان پروستات و کاهش مرگ و میر ناشی از آن است.

    کلیدواژگان: پروستات، مرگ و میر، اپیدمیولوژی، ایران
  • مقاله مروری
  • سپیده دشتی، مجید خیراللهی صفحه 5
    تلومرها، انتهای فیزیکی کروموزوم های خطی را تشکیل می دهند و عملکرد آن ها به منظور نگهداری پایداری کروموزومی ضروری می باشد. در صورت از دست رفتن عملکرد تلومرها، ظرفیت همانندسازی سلولی کاهش می یابد و در نهایت، منجر به پیری سلولی و بیماری های مرتبط با نقص در احیای اندام و بازسازی بافت (سندرم های تلومر) می گردد. از سوی دیگر، سرطان ها نیز می توانند در نتیجه ی ناپایداری های ژنومی ناشی از اختلال در عملکرد تلومر ایجاد شوند. تاکنون دو نوع مکانیسم های نگهداری طول تلومر (TMM یا Telomere maintenance mechanism) شناسایی شده اند که شامل تلومراز و (ALT (Alternative lengthening of telomeres می باشد. در نئوپلازی ها، مکانیسم های نگهداری طول تلومر (TMM) می توانند به پیش بینی بیماری کمک نمایند و احتمال می رود در آینده باعث درمان مستقیم شوند. در طی مطالعات اخیر، مشخص شد که تلومرهای یوکاریوتی رونویسی می شوند و به رونوشت آن ها (TERRA (Telomeric repeat-containing RNA می گویند. به طور کلی، افزایش میزان رونویسی از TERRA با کوتاه شدن طول تلومر مرتبط می باشد و در عملکرد تلومر تاثیرگذار است. در این مقاله، به طور خلاصه اصول کلی بیماری های مرتبط با اختلال در عملکرد تلومر بررسی شده است. به علاوه، در مورد ارتباطات شناخته شده بین رونوشت تلومر (TERRA) و بیماری ها بحث شده است. در نهایت، پتانسیل TERRA در رویکرد های درمانی بیماری های مرتبط با نقص در عملکرد تلومر مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: تلومر، Telomeric repeat، containing RNA، مکانیسم های نگهداری طول تلومر، ناپایداری ژنومی، سندرم های تلومر، سرطان
|
  • Soha Parsafar, Manoochehr Tavassoli, Simin Hematti Page 1
    Background

    The PIK3CA oncogene, which encodes p110α, is one of the most mutated genes in human cancers such as colorectal. A polymorphic GT dinucleotide repeat exists in intron 1 of the PIK3CA gene. Till this research, there were no study on polymorphism of PIK3CA gene microsatellites and their relationship with cancer risk. In the present study, we investigated GT repeat polymorphism in the intron 1 of this gene among patients with colorectal cancer and healthy individuals and evaluated the association between this polymorphism and the potential genetic susceptibility to the development of colorectal cancer.

    Methods

    Peripheral blood samples were collected from 103 patients with colorectal cancer and 100 healthy blood donors. After DNA extraction, GT dinucleotide region was amplified using polymerase chain reaction (PCR) technique and the number of GT repeats was determined via polyacrylamide gel electrophoresis.

    Findings

    Eight distinct alleles were identified in these subjects, ranging in size from 13 to 20 GT repeats. People with two alleles shorter than 17 GT repeat had a significantly higher risk of developing colorectal cancer (OR = 3.65, P = 9 × 10-6); in contrast, people with two alleles longer than 16 GT repeat were at a significantly lower risk of colorectal cancer (OR = 0.18, P = 3.5 × 10-6).

    Conclusion

    Our findings indicate significant relationship between the numbers of repetitive sequences in intron 1 of PIK3CA gene and the risk of colorectal cancer.

    Keywords: PIK3CA, Colorectal cancer, GT repeat, Polymorphism
  • Ziba Farajzadegan, Parisa Saeedi, Narges Motamedi Page 2
    Background
    The importance of the topic well-being in modern psychology and science regarding the importance of mental health of postpartum mothers and its effect on family health and on the mental health of children and the community is proven. The mother’s satisfaction after delivery has an important effect on the next selection of method of delivery for herself and her family, too. This study aimed to determine the impact of method of delivery on the feeling of well-being.
    Methods
    In a prospective cohort study, 100 pregnant women candidates for natural childbirth and 100 pregnant woman candidates for caesarian section were interviewed before and after delivery using well-being standardized questionnaire. The influence of the method of delivery and pregnancy and related variables on the feeling of well-being after childbirth was investigated.
    Findings
    Before the delivery, the mean score of well-being was 65.40 ± 17.88 and 66.24 ± 14.86 in cesarean section and natural childbirth groups, respectively; after the delivery, the mean score was 63.11 ± 26.82 and 64.52 ± 22.24 in the groups, respectively. There were no significant differences between the two groups before and after the delivery. Based on linear regression test, to predict the amount of well-being after childbirth, history of child death and the amount of well-being before the delivery were the only variables that prophesied the amount of well-being after the childbirth; other variables including age, sex, unwanted pregnancy, baby ranks, history of ectopic pregnancy, history of miscarriage and the number of the children were alive and were not score predictions.
    Conclusion
    According to the results, type of the delivery has no significant influence on the feeling of well-being after childbirth. History of child death and amount of well-being before the delivery are the only variables that prophecies the amount of well-being after childbirth.
    Keywords: Feeling of well, being, Natural childbirth, Postpartum depression, Cesarean section delivery
  • Hamidreza Bahmani, Seyed Ebrahim Sadeghi, Ladan Hosseinipanah Page 3
    Background

    Positive effectiveness of antiemetic drugs was approved in reduction of post-operative nausea and vomiting (PONV). The purpose of this study was comparison of dexamethazone, ondansetron and metoclopramide in prevention of post-operative nausea and vomiting.

    Methods

    210 women candidates for elective cesarean section under general anesthesia were divided in to three groups of 70. The groups received ondansetron, dexamethazone or metoclopramide near the end of the surgery. Post-operative nausea and vomiting was evaluated at 0, 2, 4 and 8 hours after the operation. The results were analyzed using Kruskal-Wallis test.

    Findings

    Injection of all three drugs, ondansetron, metoclopramide and dexamethazane reduced post-operative nausea and vomiting. The rate of reduction of nausea and vomiting was significant in all 3 groups at 4 hours after the surgery. At this time, the dexamethazane group had the highest nausea and vomiting (P = 0.007).

    Conclusion

    Ondansetron and metoclopramide can be used in the patients with elective cesarean section under general anesthesia for reduction of post-operative nausea and vomiting; the drugs showed more effectiveness with longer duration compared to dexamethasone.

    Keywords: Cesarean section, Dexamethasone, Ondansetron, Metoclopramide, Nausea, vomiting
  • Hosein Rafiemanesh, Mostafa Enayatrad, Hamid Salehiniya Page 4
    Background

    Prostate cancer is the second leading cause of death in men and the eighth cause of cancer death in the world. According to state of the disease in Iranian men, it is necessary to understand the epidemiology and trends of deaths from this cancer. This study aimed to investigate the epidemiology of prostate cancer trends of mortality from it in Iran.

    Methods

    In this cross-sectional study, published data were used to relate to the face of death in the Iran. The data of prostate cancer mortality during 2005-2010 were extracted and trends of mortality of this cancer were demonstrated in the Iran.

    Findings

    The death rate from prostate cancer had increased from 2.67 per hundred thousand people in 2005 to 3.24 in 2010. The mortality rates of prostate cancer increased with increasing in age in all the years of the study.

    Conclusion

    Death from prostate cancer in Iran, like other countries in the world, occurs in older men and the mortality rate increases with increasing in age. Trends of mortality from prostate cancer are increasing; changes in recent years are consistent with studies in other Asian countries. Due to the aging of the Iranian population, developing one screening program for men is the way for prevention of prostate cancer progression and reducing mortality of this cancer.

    Keywords: Prostate, Mortality, Epidemiology, Iran
  • Sepideh Dashti, Majid Kheirollahi Page 5
    Telomeres are the physical ends of linear chromosomes that maintain chromosomal stability. Loss of telomere function can lead to decrease in replication capacity, cellular senescence and progeria syndromes. In addition, cancer can be developed as a result of the genomic instability associated with telomere dysfunction. Till now, two types of telomere maintenance mechanism (TMM) have been known. The only two telomere maintenance mechanisms that have been described in mammalian cells are an enzymatic method that employs telomerase and recombination-based alternative lengthening of telomeres (ALT). In neoplasia, telomere maintenance mechanisms can be prognostic and may direct therapy in the future. Recently, a class of noncoding telomeric repeat-containing RNA (TERRA or TelRNA) transcripts has been transcribed from telomeres. Generally, increased TERRA transcription is associated with telomere shortening. In this review, we briefly evaluated the general principles behind telomere dysfunction. Moreover, the relationship between TERRA and disease has been described. Finally, TERRA potential in therapeutic approaches associated with defects in telomere function is studied.
    Keywords: Telomere, Telomeric repeat, containing RNA (TERRA), Telomere maintenance mechanisms, Genomic instability, Telomere syndrome, Cancer