فهرست مطالب

نشریه زراعت و فناوری زعفران
سال سوم شماره 1 (پیاپی 7، بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • معین توسن، امین علیزاده، حسین انصاری، پرویز رضوانی مقدم صفحات 1-12
    در بین محصولات کشاورزی، زعفران (Crocus sativus L.) ازجمله ارزشمند ترین محصولاتی است که با توجه به ویژگی های خاص خود، امکان گسترش تولید و صادرات آن وجود دارد. در بیشتر مناطق کشور به علت نیاز آبی کم این محصول و سازگاری مناسب آن با شرایط محیطی، امکان کشت این گیاه وجود دارد. لذا در سال های اخیر سطح زیر کشت زعفران به خصوص در استان خراسان رضوی افزایش یافته است. در پژوهش حاضر آر و ات ماهیانه درجه حرارت حداقل، درجه حرارت متوسط، درجه حرارت حداکثر و نیز اختلاف درجه حرارت شبانه روز در شهرستان های دارای کشت زعفران در استان خراسان رضوی در یک دوره 20 ساله به همراه د زان در این دوره، جمع آوری و با استفاده از نرم افزار SPSS معادلات رگرسیون برآورد گردید. سپس با استفاده از معادلات به دست آمده و نرم افزار ArcGIS به پهنه بندی مناطق مستعد کشت زعفران پرداخته شد. نتایج نشان داد عملکرد زعفران به شدت تحت تاثیر درجه حرارت بوده، اما این تاثیر بسته به اقلیم هر منطقه متفاوت است. همچنین بررسی نقشه های پهنه بندی ایجادشده بر اساس معادلات رگرسیونی ایجاد شده نشان داد که مناطق جنوبی استان ازجمله بخش هایی از شهرستان گناباد دارای بهترین موقعیت از لحاظ پارامترهای مورد بررسی برای کشت زعفران بوده (عملکرد 4/88-4/21 کیلوگرم در هکتار) و این عملکرد از جنوب به سمت نواحی شمالی استان روندی کاهشی داشت؛ به طوری که شهرستان های مرکزی استان مانند تربت حیدریه، کاشمر و خواف دارای عملکرد متوسط (4/21-3/53 کیلوگرم در هکتار) و شهرستان های شمالی مانند قوچان دارای عملکرد نسبتا ضعیف (3/53-2/85 کیلوگرم در هکتار) و تقریبا معادل نصف مناطق جنوبی استان بود. همچنین مطابقت این نقشه ها با نقشه پهنه بندی عملکرد واقعی زعفران همبستگی بالای عملکرد زعفران با عوامل اقلیمی، به خصوص پارامترهای دمایی را نشان داد.
    کلیدواژگان: اقلیم، پهنه بندی، درجه حرارت، رگرسیون، عملکرد زعفران
  • زینب علی پور، سهراب محمودی صفحات 13-24
    این پژوهش به منظور مطالعه و ارزیابی خاصیت آللوپاتیک عصاره آبی برگ و بنه زعفران بر جوانه زنی و شاخص های رشد گیاهچه علف پشمکی و خاکشیر (دو علف هرز رایج مزارع زعفران) در سال 1392 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند انجام شد. آزمایش برای هر گونه علف هرز به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل نوع اندام زعفران در دو سطح (برگ و بنه) و غلظت عصاره در 5 سطح (0، 5/0، 1، 5/1 و 2 درصد وزنی-حجمی عصاره آبی) بود. غلظت های مختلف عصاره برگ و بنه زعفران درصد جوانه زنی هر دو گونه علف هرز را کاهش داد. کمترین درصد جوانه زنی علف پشمکی و خاکشیر به ترتیب با 65 و 66 درصد کاهش نسبت به شاهد از تیمارهای غلظت 2 درصد عصاره بنه حاصل شد. سرعت جوانه زنی علف پشمکی در غلظت 2 درصد عصاره برگ نسبت به شاهد 71 درصد کاهش یافت ولی سرعت جوانه زنی خاکشیر تحت تاثیر غلظت های متفاوت عصاره برگ و بنه قرار نگرفت. همچنین غلظت های متفاوت عصاره برگ و بنه زعفران شاخص های طول ساقه چه و ریشه چه و وزن ساقه چه و ریشه چه را در گونه های مورد مطالعه کاهش داد. برازش مدل لجستیک سه پارامتری، رابطه بین سطوح مختلف عصاره آبی و درصد جوانه زنی بذور علف پشمکی و خاکشیر را به خوبی توجیه نمود. نتیجه مقایسات گروهی بین عصاره برگ و بنه زعفران نشان داد که بیشترین اثر بازدارندگی صفات در علف پشمکی مربوط به عصاره برگ و در خاکشیر مربوط به عصاره بنه زعفران بود.
    کلیدواژگان: دگرآسیبی، درصد جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن گیاهچه
  • حمیدرضا عثمانی رودی، علی معصومی، حسن حمیدی، سید علیرضا رضوی صفحات 25-33
    زمان اولین آبیاری در زعفران (Crocus sativus L.)، عاملی بحرانی است که بر کمیت و کیفیت آن تاثیرگذار می باشد. استفاده از کودهای آلی نیز به عنوان ابزاری جهت نیل به بهبود عملکرد زعفران بسیار موثر می باشد. بدین منظور، آزمایشی تحت عنوان مطالعه تاثیر تاریخ اولین آبیاری و تیمارهای کود آلی بر عملکرد و برخی خصوصیات رویشی زعفران در شرایط اقلیمی خواف، به صورت کرت های خردشده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی وابسته به مدیریت جهاد کشاورزی شهرستان خواف در سال زراعی 92-1391 انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل سه تاریخ اولین آبیاری (15 مهر، 30 مهر و 15 آبان ماه) و پنج سطح کود (شاهد، 5 لیتر در هکتار هیومیک اسید، 40 لیتر در هکتار هیومیک اسید، 5 تن در هکتار کود دامی و 40 تن در هکتار کود دامی) بودند. صفات مورد ارزیابی شامل عملکرد و تعداد گل، وزن تر کل بنه، متوسط وزن هر بنه، تعداد کل بنه، تعداد بنه سبک تر از 4، 6-4، 8-6 و بیشتر از 8 گرم و طول برگ بود. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که تاریخ اولین آبیاری بر کلیه صفات مورد مطالعه به استثنای وزن تر کل بنه و متوسط وزن هر بنه زعفران اثر معنی داری در سطح یک درصد داشت. اثر تیمارهای مختلف کود آلی نیز بر کلیه صفات مورد بررسی به استثنای تعداد بنه کمتر از 4 گرم معنی دار بود. نتایج آزمایش نشان داد که بیش ترین عملکرد (613/92 کیلوگرم در هکتار) و تعداد گل (80/25) و تعداد بنه با وزن 6-4 گرم (93/40) با اولین آبیاری در 30 مهرماه حاصل شد. درحالی که بیش ترین وزن تر کل بنه (58/563 گرم در مترمربع)، متوسط وزن هر بنه (58/6 گرم)، تعداد کل بنه در مترمربع (13/85)، تعداد بنه با وزن 6 تا 8 گرم (87/22) و سنگین تر از 8 گرم (00/8) در شرایط اولین آبیاری در تاریخ 15 آبان ماه به دست آمد. تاریخ اولین آبیاری 15 مهرماه از نظر تعداد بنه کمتر از 4 گرم و طول برگ نسبت به سایر تاریخ های اولین آبیاری برتری نشان داد. علاوه بر این نتایج حاکی از برتری تیمار کودی 40 تن در هکتار کود دامی از نظر کلیه صفات مورد مطالعه بود. به طوری که عملکرد گل و وزن تر کل بنه در این تیمار نسبت به شاهد (بدون کود) به ترتیب 78/15 و 44/37 درصد افزایش یافت.
    کلیدواژگان: تعداد بنه، تعداد گل کود دامی، هیومیک اسید، وزن بنه
  • محمدرضا کهنسال، امیرحسین توحیدی صفحات 34-42
    نوسانات نرخ ارز به عنوان یک منبع ایجاد ریسک و نااطمینانی اثر بسیار مهمی بر حجم تجارت بین الملل و متعاقب آن بر تراز پرداخت ها دارد. با توجه به جایگاه مهم زعفران در صادرات غیرنفتی ایران، هدف اصلی این مطالعه بررسی تجربی اثر نوسانات نرخ ارز بر تقاضای صادرات زعفران ایران در 17 بازار مقصد طی دوره ی 91-1371 است. استفاده از برآوردگر میان گروهی تلفیقی (PMG) و گارچ نمایی (EGARCH) در چارچوب داده های تابلویی وجه تمایز این مطالعه نسبت به مطالعات پیشین است تا بتوان روابط کوتاه مدت و بلندمدت تقاضای صادرات زعفران ایران را برآورد نمود. با در نظر گرفتن سایر تعیین کننده های تقاضای صادرات، نتایج مطالعه نشان داد، نوسانات نرخ ارز به طور معنی داری در بلندمدت اثر مثبتی بر تقاضای صادرات زعفران ایران دارد و این در حالی است که اثر کوتاه مدت آن منفی است. بنابراین، شفاف سازی سیاست های ارزی (به خصوص در دوره های کوتاه مدت) و توسعه بازارهای سلف ارزی نقش بسیار مهمی در جهت کاهش درجه ی ریسک-گریزی صادرکنندگان ایران و افزایش صادرات زعفران در بازارهای جهانی ایفا می نمایند.
    کلیدواژگان: تجارت بین الملل، سیاست های ارزی، نااطمینانی
  • محمد کاوسی کلاشمی صفحات 43-48
    ایران بزرگ ترین تولیدکننده و صادرکننده زعفران در سطح جهان محسوب می شود. با توجه به جایگاه این محصول در سبد صادرات غیرنفتی ایران، تدوین راهبرد مناسب صادرات و ثبات درآمد ارزی کشور با تمرکز فعالیت های بازاریابی در بازارهای هدف برخوردار از اولویت بالا ضرورتی انکارناپذیر است. پژوهش حاضر به منظور اولویت بندی بازارهای هدف صادرات انواع زعفران بسته بندی شده ایران بر مبنای داده های سال های 91-1389 صورت گرفت. در این راستا، سه رهیافت تاکسونومی عددی، TOPSIS و غربال گیری وزنی به کار گرفته شد. نتایج حاصل نشان داد که اولویت های نخست صادرات برای انواع پودر زعفران در بسته بندی 10 تا 30 گرم (کد تعرفه 09102014) شامل اسپانیا، امارات متحده عربی و ایتالیا، برای زعفران در بسته بندی کمتر از 10 گرم (کد تعرفه 09102011) شامل عربستان سعودی و اسپانیا، و برای زعفران در بسته بندی 10 تا 30 گرم (کد تعرفه 09102013) شامل امارات متحده عربی، اسپانیا و عربستان سعودی می باشند. با توجه به ویژگی و ساختار سه رهیافت مورد استفاده، در اولویت بندی کلی بازارها به منظور صادرات انواع زعفران بسته بندی شده استفاده از نتایج روش غربال گیری وزنی و TOPSIS و در اولویت بندی بازارهای همگن (به لحاظ شاخص های مورد استفاده برای اولویت بندی)، کاربرد نتایج روش تاکسونومی عددی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: تاکسونومی عددی، TOPSIS، غربال گیری وزنی، زعفران بسته بندی شده
  • غلامعباس فلاح قالهری، حمزه احمدی صفحات 49-65
    در این تحقیق آمار درجه حرارت روزانه ایستگاه های هواشناسی، برای برآورد تاریخ احتمال وقوع اولین و آخرین دمای یخبندان، آستانه های فنولوژی زعفران، تاریخ گلدهی وآبیاری ارزیابی شد. در ادامه احتمال تاریخ های به دست آمده با روش های مختلف در سطوح احتمال مختلف براساس نرم افزارSmada برازش داده شد. برآورد سطح احتمال 95 درصد، به عنوان تاریخ بهینه در محیط نرم افزار 3/9ArcGIS با استفاده از روش درون یابی کوکریجینگ برای کل استان اصفهان پهنه بندی گردید. زمان رخداد دماهای کمینه متاثر از شرایط جغرافیایی و ارتفاعی هر منطقه می باشد، به طوری که اولین رخداد دمای یخبندان پاییزه در مناطق مرتفع نیمه غربی استان اصفهان در اوایل آبان ماه و در مناطق کم ارتفاع نیمه شرقی در اواخر آذرماه رخ می دهد. رخداد دمای شبانه روزی، از نیمه اول مهرماه تا نیمه دوم آبان ماه متغیر است. از غرب به شرق استان اصفهان زمان رخداد این آستانه تا یک ماه تاخیر دارد. تاریخ بهینه گلدهی زعفران بر اساس شرایط اقلیمی از نیمه اول مهر تا اواخر آبان ماه متغیر است. با در نظر گرفتن تاریخ گلدهی و نیاز درجه روز زعفران، زمان آبیاری قبل از گلدهی از نیمه دوم شهریور ماه در نیمه غربی تا اوایل آبان ماه در مناطق شرقی ادامه خواهد داشت. از نظرشرایط دمایی مناطق غرب، مرکز، شمال و شرق استان اصفهان برای توسعه محصول زعفران مناسب تر به نظر می رسد. بیشترین میزان نیاز آبی براساس تبخیر و تعرق منطقه مورد مطالعه و ضریب گیاهی زعفران، در مراحل میانی، انتهایی و اولیه رخ می دهد.
    کلیدواژگان: کشاورزی و علوم پایه
  • فاطمه ارسلانی *، سیدجواد رسولی، علی اصغرزاده صفحات 66-75
    صادراتی بودن زعفران باعث شده، برنامه ریزی برای افزایش کیفیت برای رقابت در بازار جهانی امری اجتناب ناپذیر باشد و تحقیقات گسترده ای را در هر نقطه ای بطلبد. در این پژوهش با استفاده از نرم افزار تعیین اقلیم و نرم افزار SPSS آمار روزانه و ماهانه پارامترهای بارش، دما، رطوبت نسبی، تعداد روز یخبندان و تعداد ساعت آفتابی شهرستان کاشمر و قائن طی دوره آماری 20 ساله زراعی (90-1371) تحلیل شد. نتایج بررسی ها نشان داد دمای حداکثر و رطوبت نسبی در دو شهرستان یکسان است. بارش بعد از چیدن گل از سطح مزرعه در کاشمر 7 میلی متر بیشتر از قائن است، در این زمان بارش برای گیاه مفید است. تعداد روز یخبندان کاشمر 1 روز از قائن کمتر است درحالی که یخبندان در زمان گلدهی بر عملکرد محصول تاثیر منفی می گذارد. بارش در زمان خواب تابستانی برای زعفران مضر است بارش کاشمر در این زمان 9/9 میلی متر بیشتر از قائن است. هر چه افت درجه حرارت شب بیشتر باشد روز بعد تعداد گل بیشتری جمع خواهد شد. درجه حرارت میانگین قائن 3 درجه سانتی گراد و حداقل آن 5/1 درجه سانتی گراد کمتر از کاشمر بود و هرچقدر ساعت آفتابی در فصل گلدهی بیشتر باشد کیفیت محصول بالاتر است. ساعت آفتابی قائن در فصل گلدهی 9/55 ساعت بیشتر از کاشمر است. اختلاف اندک در سه پارامتر اقلیمی، بارش زمان خواب تابستانی، درجه حرارت و ساعت آفتابی نمی تواند تنها دلیل پایین تر بودن کیفیت زعفران شهرستان کاشمر نسبت به قائنات باشد.
    کلیدواژگان: اقلیم کشاورزی، کیفیت، زعفران
|
  • Moein Tosan, Amin Alizadeh, Hosein Ansari, Parviz Rezvani Moghaddam Pages 1-12
    Saffron is cultivated in most part of Iran، because of low water requirement and well adaptation to diverse environmental condition. In recent years، for many reasons such as low water requirement، saffron cultivation areas has been increased especially in Khorasan Razavi province. Temperature is one of the most important factors in saffron flowering phenomena. The aim of this research was to evaluate the response of saffron to temperature in Khorasan Razavi province counties (Torbat-e-Heydarieh، Gonabad، Nishabour، Sabzevar and Ghoochan). Climatic data (monthly minimum، average، maximum temperatures and diurnal temperature range) and saffron yield data were collected for past 20 years period. The stepwise regression methods were used to remove extra parameters and only keep the most important ones. By using these equations and ArcGIS software zoning، Spline method was find the best for saffron crop zoning. The results of linear regression in Gonabad showed that minimum، maximum and average temperature and also diurnal temperature range in March and April months had the greatest impact on saffron yield. For each of the four indices (the minimum، maximum and average temperature and also diurnal temperature range) the best area for saffron cultivation was the southern part of the province (particularly Gonabad); so by increasing distance from this area to north areas (such as Kashmar، Torbat-e-Heydarieh، Sabzevar، Nishabour، Mashhad and finally Ghoochan) saffron yield reduced by 30 to 50 percent. Therefore، the northern areas of the province had relatively low saffron yield. According to result of this research، saffron yield in Khorasan Razavi province was significantly influenced by temperature parameters. Flowering which basically is the most important stage of plant growth، is directly setting up with temperature.
    Keywords: Climate, Regression, Saffron yield, Temperature, Zoning
  • Zeinab Alipoor, Sohrab Mahmoodi Pages 13-24
    This study was conducted in two factorial experiment based on completely randomized design with three replications at research laboratory of faculty of agriculture in University of Birjand in 2013. Factors included saffron organs at 2 levels (leaves and corms) and water extract concentrations at 5 levels (0، 0. 5، 1، 1. 5 and 2 percent). The allelopathic effects of saffron leaves and corms on seed germination and seedling growth characteristics of flixweed (Descurainia sophia L.) and downy brome (Bromus tectorum L.) were studied in two separate experiments. Results indicated lowest seed germination percentage of downy brome and flixweed were observed at concentration of 2% of corm extract (by 65% and 66% reduce compared to control، respectively). The rate of germination of downy brome decreased (by 71% compared to control) with concentration of 2% of leaf extract but the rate of germination on flixweed was not significantly affected by extract concentrations. Different concentrations of leaf and corm extracts significantly decreased length and weight of plumule and radicals of two weeds. A logistic model provided a successful estimation of relationship between leaf water extract and germination percentage of two weeds. Based on orthogonal comparison tests، the allelopathic inhibition effects of saffron leaves and corms were more on downy brome and flixweed، respectively.
    Keywords: Allelopathy, Length of radical, Percent of germination, Weight of seedling
  • Hamid Reza Osmani Roudi, Ali Masoumi, Hassan Hamidi, Seyed Alireza Razavi Pages 25-33
    In order to investigate the effects of first irrigation date and organic fertilizers on growth and yield characteristics of saffron، an experiment was conducted as a split-plot based on a randomized complete-block design with three replications، in Khaf city during growing season 2013-2014. Date of first irrigation treatment in three levels (15 September، 30 October and 15 November) was allocated as main plots and fertilizer treatment in five levels (control، humic acid at 5 and 40 liters per hectare، cow manure at 5 and 40 t. ha-1) was set as subplots. Analysis of variance showed that the date of first irrigation had a significant effect on all studied traits except for total fresh weight of corm and the average weight of corm of saffron. Effects of different organic fertilizer treatments on all studied traits were significant، except for corm number with 8 g (8. 00) weight were obtained in first irrigation on 6th November. The first irrigation at 7th October was superior to the other irrigation treatments for corm number with
    Keywords: Animal manure, Corm number, Corm weight, Humic acid, Number of flower
  • Mohammad Reza Kohansal, Amirhossein Tohidi Pages 34-42
    This study estimate the effect of exchange rate fluctuations on saffron export demand. To this end، the pooled mean group (PMG) approach is used in order to implement the model of auto regressive distributed lag model (ARDL) and vector error correction model (VECM) in the context of panel data. The results showed that، relative price of exports has a negative and significant effect on Iran''s saffron export demand. In the short- and long-term، the estimated price elasticity suggests that Iranian saffron export demand is price inelastic. The results indicate that real income effect of importing countries on the export of Iranian saffron is positive. In the short-term، income importing countries has no significantly effect on Iranian saffron export demand، while the long-term effect is significant at the 0. 01 level. In both short- and long-term، the results indicate that exchange rate has a significant، positive effect on Iran''s saffron export demand. The exchange rate elasticity of export demand for Iran''s saffron is elastic in both short- and long-term. Therefore، the devaluation of the Rial، Iran''s currency، led to a significant increase in the export of Iranian saffron. Also، the results showed in the short-term، the unpredictability of exchange rate fluctuations lead to increase the degree of risk aversion of exporters of Iranian saffron and so they prefer to deal with this issue by reducing their export. However، in the long-term، the income effect dominates the substitution effect، and exchange rate fluctuations has a positive effect on the export of Iranian saffron by creating profit opportunities.
    Keywords: International Trade, Exchange Rate Policies, Uncertainty
  • Mohammad Kavoosi Kalashami Pages 43-48
    Considering the position of saffron in Iran''s non-petroleum export basket، establishing proper export strategy through concentrating marketing activities in markets with high priority is inevitable. This study ranks export goal markets of different Iran''s packaged saffron using annual data of 2010-2012. To this end، three approaches of numerical taxonomy، TOPSIS and weighted riddling were applied. Results revealed that priorities for exporting different saffron powder in 10 to 30 g packages include Spain، UAE and Italy، for saffron in less than 10 g packages these priorities include Saudi Arabia and Spain، for saffron in 10 to 30 g packages (tariff code 09102013) these priorities include UAE، Spain and Saudi Arabia. Numerical taxonomy approach showed that for different saffron powder in 10 to 30 g packages Saudi Arabia and Spain، saffron in less than 10 g packages Saudi Arabia and Spain، and for saffron in 10 to 30 g packages (tariff code 09102013) United Arab of Emirates، Spain and China are heterogeneous markets. Results of TOPSIS approach showed that for exporting different saffron powder in 10 to 30 g packages and saffron in less than 10 g packages Spain is the first priority and for saffron in 10 to 30 g packages (tariff code 09102013) United Arab of Emirates is the first priority. In weighted riddling approach according to the experts'' viewpoints the weight of import demand index considered as 50% and the other indices weights equal 8. 3%. Results of this approach revealed that for exporting different saffron powder in 10 to 30 g packages and saffron in less than 10 g packages Spain was the first priority. Also، for exporting saffron in 10 to 30 g packages (tariff code 09102013) United Arab of Emirates was the first priority. Based on these results، for ranking markets in order to export different packaged saffron، using weighted riddling and TOPSIS methods results and for ranking homogenous markets (considering used indices) applying numerical taxonomy results were advised.
    Keywords: Numerical taxonomy, TOPSIS, Weighted riddling, packaged saffron
  • Gholamabbas Fallahghalhary, Hamzeh Ahmadi Pages 49-65
    In this research، the statistics of daily temperature of meteorology stations for estimating the probable occurrence of the first and last frost temperature، the phonological thresholds of saffron and its flowering and irrigation dates were explored. Furthermore، by applying different methods، the probabilities of the attained dates in different probability levels were fit in Smada software. The estimated probability level of 95 percent، as the optimum date، was donated for the entire Isfahan province in ArcGIS9/3 software environment using the interpolation method of Cokriging. The time of occurrence of minimum temperatures is under the influence of the geographical and height condition of each region and the first fall season frost occurs in high regions of the eastern half of Isfahan province at the beginning of November and in the low-lying eastern regions in the late December. The occurrence of daily temperature is changeable from the first half of October and the second half of November. From the west to the east of Isfahan، the time of occurrence of this threshold has a delay of about one month. The optimum flowering date of saffron، based on climatic conditions، is from the first half of October to the late of November. By considering the flowering date and daily temperature requirement of saffron، the irrigation date prior to flowering continues from the second half of September in the western parts and the beginning of November in the eastern regions. From the perspective of thermal condition، the western، central، northern and eastern parts of Isfahan province are more suited to the cultivation and development of saffron product. The amount of water requirement in the study area based on evapotranspiration and crop coefficients of saffron occurred in the mid-season، late season and Initial.
    Keywords: Climate condition, Growth degree days, Minimum temperature, Saffron, Water requirement
  • Pages 66-75
    In this study parameters of daily and monthly rainfall، minimum، average and maximum temperatures، relative humidity، number of sunny hours and number of freezing days in the towns of Kashmar and Ghaen were analyzed for a statistical period of 20 agricultural years (1992-2011). Several traditional methods of climate classification were used to compare climate conditions of Ghaen and Kashmar towns by climate determining software. Then effective meteorological indicators on saffron cultivation were selected. Results of climate classification by traditional methods showed that these towns are located in the same climate class. Although the climate was similar، but studies showed that saffron quality in color، odor and taste in Ghaen was higher than Kashmar. The Maximum temperature and relative humidity were the same in both towns. Relative humidity in both towns was the same، especially in October and November which coincided with the beginning of saffron flowering time. Minimum temperature and sunny hours made climate conditions of Ghaen at more favorable for saffron because of mountainous nature. Sunny hours in Ghaen during flowering season was more than Kashmar. Finally، a slight difference in three climate parameters، i. e. rainfall during summer، temperature and sunny hours cannot be the only reason for lower quality of saffron in Kashmar in comparison to Ghaen and saffron quality in Kashmar could be highly raised by other factors such as better planning and management.
    Keywords: Agricultural Climate, Quality, Saffron