فهرست مطالب

جستارهای زبانی - سال ششم شماره 3 (پیاپی 24، امرداد و شهریور 1394)

مجله جستار های زبانی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 24، امرداد و شهریور 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مرتضی بابک معین* صفحه 1
    همان گونه که از سوسور به بعد بر جای مانده است، معنای واحدها به شکل جوهره ای و ایجابی در خود واحدها نمی باشد، بلکه معنا اساسا جنبه ای افتراقی دارد. از این منظر همه بها به «ارتباط» داده می شود تا به تک تک واحدها یا واژه ها به شکلی مجزا. همین مسئله درباره سوژه («من»/ «ما») و هویت او نیز صدق می کند: سوژه نیز با «تفاوت»، خود را تعریف می کند و برای نائل آمدن به هویتی مشخص به دیگری («او») نیاز دارد. بر همین اساس، لاندوفسکی الگوی کلی را مطرح می کند که شامل چهار استراتژی گوناگون درباره وجوه متفاوت برخورد «خود» غالب مرجع (یک گروه غالب مرجع) با «دیگری» مغلوب است؛ الگویی که باید آن را به شکل ریشه ای برگرفته از «مربع معناشناسی» گرمس دانست. این استراتژی ها عبارت اند از شبیه سازی، طرد، تفکیک و پذیرش هویتی. هدف اصلی این مقاله این است که نشان دهد می توان این الگو را در قلمرو ترجمه که فضای پر تنش برخورد زبان خود با زبان دیگری بیگانه است، پیاده کرد. اما پرسش اصلی این است که اساسا چگونه می توان الگوی هویتی لاندوفسکی را برای خوانش تازه ای از استراتژی های ترجمه به کار برد؟
    کلیدواژگان: لاندوفسکی، شبیه سازی هویتی، طرد هویتی، تفکیک هویتی، پذیرش هویتی
  • حمیده پشتوان*، فریده حق بین، آزیتا افراشی صفحه 19
    براساس الگوهای واژگانی شدگی تالمی (2000b) زبان ها بسته به آن که شیوه و مسیر حرکت را در ستاک فعل یا تابع های آن رمزگذاری کنند، به دو رده فعل محور و تابع محور تقسیم می شوند. فرض تالمی بر آن است که زبان های هندواروپایی، به استثنای زبان های رومی و پسایونانی، در رده زبان های تابع محور جای می گیرند؛ چرا که شیوه حرکت را در ستاک فعل ادغام می کنند و مولفه مسیر را در قالب تابع فعل بیان می نمایند. در این پژوهش با استفاده از کلیپ های انیمیشن که در آن مسیر و شیوه حرکت به طور همزمان به نمایش درمی آیند، چگونگی رمزگذاری دو مولفه مسیر و شیوه حرکت در گفتار روایی کودکان پیش دبستانی فارسی زبان، بررسی و با گفتار بزرگسالان مقایسه شده است؛ سپس این پرسش به بحث گذاشته شده است که زبان فارسی، به عنوان یکی از زبان های هندواروپایی، در رده شناسی دوگانه می گنجد یا خیر. تحلیل داده های این پژوهش نشان می دهد که کودکان فارسی زبان هنگام بازگویی رویدادهای حرکتی، از همان الگویی بهره می گیرند که بزرگسالان برای رمزگذاری آن ها استفاده می کنند: مسیر حرکت را در ستاک فعل های مسیرنما ادغام می کنند و آن ها را همراه یا بدون تابع های مسیر (برای مسیرهای عمودی) و گروه حرف اضافه (برای مسیرهای افقی مرزگذر) به کار می گیرند. به این ترتیب تا آنجا که رمزگذاری مسیر در ستاک فعل یا تابع، مورد نظر است، زبان فارسی در گستره پژوهش حاضر در رده زبان های فعل محور جای می گیرد.
    کلیدواژگان: معنی شناسی شناختی، رویدادهای حرکتی، رده شناسی دوگانه، الگوهای واژگانی شدگی، تابع، زبان کودک، گفتار روایی
  • رضا پیش قدم*، آتنا عطاران صفحه 45
    با توجه به اهمیت تبلیغات در به تصویر کشیدن زبان تفکرات غالب جامعه، پژوهش حاضر درصدد است تا به بررسی موشکافانه کنش گفتاری «استدلال» در زبان تبلیغات فارسی و انگلیسی مجلات بپردازد. بدین منظور، صد تبلیغ از مجلات انگلیسی و فارسی (پنجاه تبلیغ از مجلات فارسی و پنجاه تبلیغ از مجلات انگلیسی) که در ده سال اخیر به چاپ رسیده اند، مورد مطالعه قرار گرفتند. پس از آن که تبلیغ های ذکرشده به صورت تصادفی انتخاب و گردآوری شدند، از مدل تولمن (1958) برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج آماری آزمون «کای دو» روی عناصر مختلف کنش گفتاری استدلال، تفاوت های معناداری میان تبلیغات فارسی و انگلیسی نشان داد. یافته های این پژوهش نشان داد استدلال های تبلیغات فارسی بر پایه «ادعا» استوار است؛ حال آن که تبلیغات انگلیسی بیشتر از «داده» استفاده می کنند. در پایان، دلایل فرهنگی که به نظر می رسد منجر به این تفاوت شده است، مورد بحث قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: کنش گفتاری استدلال، تبلیغات، فرهنگ، انگلیسی، فارسی
  • سید محمد حسینی معصوم*، عبدالله رادمرد صفحه 65
    بررسی کنش های گفتار در متون مذهبی یکی از راه های درک لایه های پنهان کلام و شناخت تاثیر مورد نظر مبدا کلام است. این پژوهش برای نخستین بار به بررسی و مقایسه کنش های گفتار در منتخبی از سوره های مکی و مدنی قرآن کریم می پردازد. در این تحقیق توصیفی با روش تحلیل محتوا، شصت صفحه از قرآن کریم مشتمل بر سی صفحه از سوره های مکی و سی صفحه از سوره های مدنی به روش تصادفی به عنوان نمونه انتخاب گردید. بر اساس نظریه کنش گفتار آستین و طبقه بندی پنج گانه سرل در مورد انواع کنش های گفتار، با در نظرگرفتن محتوا و مفاهیم سوره ها و آیات، فراوانی هر یک از انواع کنش های گفتار موجود در آن ها بررسی شد. نتایج نشان داد که پراکندگی و فراوانی انواع کنش های گفتار در سوره های مکی و مدنی تفاوت قابل توجهی دارد. بر این اساس، در سوره های مکی کنش اظهاری بیشترین فراوانی را دارد و کنش های عاطفی، ترغیبی، تعهدی و اعلامی در رتبه های بعد قرار دارند. اما در سوره های مدنی، فراوانی کنش اظهاری به نفع سایر کنش ها کاهش یافته و در مقابل، کنش های ترغیبی و عاطفی و کنش های تعهدی و اعلامی افزایش یافته اند. این آمار می تواند در مقایسه این دو نوع از سوره ها دارای پیامدهای تفسیری مهمی باشد؛ از جمله این که بیان اخبار و معارف الهی و اسلامی در قالب کنش اظهاری در سوره های مکی و در آغاز اسلام، حجم بیشتری از آیات را به خود اختصاص داده است؛ درحالی که کنش های گفتاری مربوط به اوامر ونواهی تشویقی و ترغیبی و تبشیر و انذار، در سوره های مدنی اولویت بیشتری دارد.
    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان قرآن، سوره های مکی، سوره های مدنی، کنش گفتار، سرل
  • مجید رحیمی جعفری*، تاج بخش فناییان صفحه 93
    تراژدی و تعزیه، دو سنت نمایشی کلاسیک محسوب می شوند که به دلیل ریشه داشتن در آیین و نیز وابستگی به مذهب، فرهنگ، اسطوره و لحن، قابل بررسی تطبیقی هستند. هدف از این پژوهش، بررسی ارزش ها و ظرفیت های نمایشی این دو گونه نمایشی در تطابق با یکدیگر است. در راستای این هدف، مولفه های مختلفی همچون روایت یا تقلید، شبیه و شخصیت، شیوه اجرایی، جلوه های کلامی، تزکیه و تاثیر بر مخاطب مقایسه می شوند.
    در این مقاله درصدد پاسخ به این پرسش هستیم که چگونه می توان ظرفیت نمایشی تراژدی را بر تعزیه یا بالعکس (یکی را بر دیگری) رجحان داد؟ به نظر می رسد با استفاده از رویکرد نشانه- معناشناسی و نیز زیرمجموعه های آن، نشانه شناسی دیجیتال و آنالوگ لویی ژان کلوه بتوان میزان تشابهات و اختلافات نمایشی این دو گونه را بهتر بررسی کرد. هدف دیگر از این پژوهش، نقدی بر پژوهش های تطبیقی موجود تعزیه با نمایش های تراژدی و حماسی است که به نظر می رسد از مهم ترین رکن تعزیه، یعنی شیوه اجرایی آن چشم پوشی کرده اند و ارزش های آن را نسبت به گونه های دیگر سنجیده اند.
    کلیدواژگان: تعزیه، تراژدی، نشانه های نمایشی، نشانه شناسی آنالوگ و دیجیتال، نشانه، معناشناسی
  • طاهره رضایی*، فرزان سجودی صفحه 115
    در این مقاله بر آنیم تا چگونگی بازنمایی عامل جنسیت را در تصاویر کتاب های آموزش زبان انگلیسی American English File (2)، Four Corners (2) & Interchange (2) مورد بررسی قرار دهیم. چارچوب نظری به کار گرفته شده در نگارش این مقاله، الگوی نشانه شناسی هلیدی و به دنبال آن، به طور مشخص، نشانه شناسی اجتماعی تصویر کرس و فان لیوون (2006[1996]) می باشد.
    تولید متن، از جمله تصویر، یک عمل گفتمانی و در نتیجه، اجتماعی است. این کنش اجتماعی در مورد کتاب های درسی که برای زبان آموزان غیر انگلیسی زبان نوشته شده است، در سطحی فراتر، یعنی بینا فرهنگی عمل می کند. در نتیجه، پیوسته این مسئله وجود دارد که آیا ممکن است فرهنگ مرکز، یعنی جامعه انگلیسی زبان، از طریق متون کتاب های درسی، ساز و کار های گفتمانی تولید کند که در آن دیگری ویژگی های غیر و غریب را پیدا کند و خود، طبیعی و آشنا تلقی شود؟
    این پژوهش با بررسی تصاویر، متون و عناوین زبانی و حاشیه آن تصاویر، کاوش می کند که کتاب های آموزش زبان انگلیسی چگونه فرهنگ جامعه انگلیسی زبان را احتمالا به عنوان فرهنگ بدیهی، طبیعی و اجتناب ناپذیر به تصویر می کشند و دیگران را به غیرهایی که فقط در صورت جذب در این فرهنگ، غیریت خود را از دست می دهند، تبدیل کرده و به تصویر می کشند. هدف اصلی این پژوهش این است که متون آموزش زبان انگلیسی را به طور گسترده، تحلیل کرده و کارکردهای متفاوت گفتمانی، اجتماعی و فرهنگی آن ها را بررسی نماید. همچنین بررسی نقش تصاویر در این عمل گفتمانی بینا فرهنگی، تفاوت های فرهنگی و چگونگی بازتاب آن ها در کتاب های درسی آموزش زبان انگلیسی، کارکردهای ایدئولوژیکی تصاویر و چگونگی وجه نمایی در تصاویر کتاب های درسی، اهداف فرعی این پژوهش را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی اجتماعی تصویر، جنسیت، معنای بازنمودی، معنای تعاملی، معنای ترکیبی
  • امیر زندمقدم*، مهناز علی زاده صفحه 141
    در مطالعات فراگیری زبان دوم/ خارجی، همواره بر نقش مثبت بازخورد تصحیح کننده، چه از نوع کتبی و چه شفاهی، بر پیشرفت جنبه های مختلف زبانی تاکید شده است. یکی از حوزه هایی که بازخورد تصحیح کننده در آن مطالعه شده است، مهارت نگارش است. اما بیشتر این مطالعات به بررسی نقش بازخورد تصحیح کننده در پیشرفت ابعاد دستوری، واژگانی و نشانه گذاری متن پرداخته اند. بنابراین، هدف پژوهش حاضر مقایسه دو روش ارائه بازخورد تصحیح کننده کتبی و شفاهی از نوع فرازبانی و بررسی تاثیر هر یک از آن ها بر پیشرفت جنبه کلامی و فراکلامی مهارت نگارش در زبان آموزان ایرانی می باشد. بدین منظور، زبان آموزانی در سطح متوسط انتخاب شده و به دو گروه تقسیم شدند. زبان آموزان سپس در پیش آزمون نگارش شرکت کرده و بازخورد تصحیح کننده فرازبانی کتبی و شفاهی دریافت نمودند. به گروه اول، بازخورد فرازبانی کتبی و به گروه دوم، بازخورد فرازبانی شفاهی ارائه شد. در انتهای تحقیق، هر دو گروه از طریق پس آزمون با هم مقایسه شدند. نتایج نشان داد گروهی که بازخورد تصحیح کننده شفاهی دریافت کرده بود، از لحاظ جنبه کلامی و نیز استفاده از نشانه های فراکلامی در نگارش، از گروه دیگر (دریافت کننده بازخورد تصحیح کننده کتبی) برتر بود. همچنین مشخص شد که نشانه های گذر و الزام آور به ترتیب بیشترین و کمترین استفاده را در هر دو گروه، پس از دریافت بازخورد تصحیح کننده داشته اند. می توان نتیجه گرفت در پیشرفت ابعاد کلامی و فراکلامی نگارش، بازخورد شفاهی بر بازخورد کتبی برتری دارد. این یافته ها محققان، مدرسان زبان و طراحان برنامه های درسی را یاری می نماید.
    کلیدواژگان: ویژگی های کلامی، نشانه های فراکلامی، بازخورد تصحیح کننده، بازخورد شفاهی، بازخورد کتبی
  • وحید صادقی* صفحه 165
    این مقاله به بررسی آوایی کاهش واکه ای در زبان فارسی می پردازد. کاهش دیرش و کیفیت واکه های زبان فارسی در موضع فاقد تکیه با بررسی الگوی تغییرات دیرش و فرکانس سازه های F1 و F2 در بافت های همخوانی مختلف مورد برسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که دیرش واکه های تکیه بر به طور منظم و مستقل از نوع واکه و بافت همخوانی نسبت به واکه های بدون تکیه بیشتر است. اما تغییرات فرکانس سازه ها تا حد زیادی وابسته به نوع واکه است. بیشتر واکه ها تغییرات فرکانسی کمی دارند و جهت گیری تغییرات آن ها به سمت مرکز فضای واکه ای صورت نمی گیرد. اما واکه تغییرات بیشتری داشته و جهت تغییرات آن نیز به سمت مرکز است. این نتایج هیچ یک از دو فرضیه تولیدی «مرکزی شدگی» و «کاهش بافتی» را در ارتباط با کاهش کیفیت واکه در زبان فارسی تایید نمی کند و بالعکس، نظریه «پراکندگی شنیداری درک گفتار» را تایید می کند. بر اساس این نظریه، توزیع یا بازتوزیع عناصر واجی در فضای آوایی یک زبان به گونه ای صورت می گیرد که تقابل شنیداری آن ها با یکدیگر به حداکثر میزان ممکن برسد.
    کلیدواژگان: کاهش واکه ای، فضای واکه ای، مرکزی شدگی، کاهش بافتی، تقابل شنیداری
  • محمد علی عرب زوزنی*، محمدرضا پهلوان نژاد صفحه 189
    متخصصین علم آموزش زبان در طول تاریخ بر نظریات علم زبان شناسی تکیه داشته و جهت رسیدن به نتایج مطلوب تر از این یافته ها استفاده نموده اند. اما به نظر می رسد امر آموزش زبان در ایران، تاکنون چندان موفقیتی نداشته که متکی نبودن بر اصول علمی و کاربردی می تواند یکی از عوامل آن باشد. از زمان ظهور «نظریه نقش گرای نظام مند هلیدی» بررسی های علمی فراوانی بر این اساس، جهت کاربردی کردن آن در آموزش زبان انجام گرفته است؛ تحقیق حاضر نیز سعی نموده است کتب زبان انگلیسی مقطع متوسطه در ایران را از منظر فراتقش متنی نظریه نقش گرای نظام مند هلیدی بررسی کند و بسامد و نوع آغازگر متون خواندنی این چهار کتاب را مشخص نماید. آنچه پس از تحلیل 1303 بند موجود در منابع ذکرشده حاصل شد، نشان داد که تعداد و نوع بندها در این متون، تابع قاعده و روال خاصی نبوده و بر خلاف انتظار، نسبت بسامد بندهای با آغازگر نشاندار- که می تواند بر درجه مشکلی متن بیفزاید- از پایه پایین تر به بالا تر به بندهای با آغازگر نشاندار افزایش نداشته و حتی در پایه اول بیشتر نیز بوده است.
    کلیدواژگان: دستور نقش گرای نظام مند، آغازگر، مبتدا، پایان بخش، خبر، نشاندار، بی نشان
  • مریم سادات غیاثیان*، عباسعلی آهنگر، داوود فیرحی، طاهره ذاکری صفحه 215
    نشانگر تعدیل، یک راهبرد بلاغی است که سخنگو آن را در جهت عدم تعهد به گفته ای یا عضویت کامل در گروهی، یعنی تعدیل محتوا یا به منظور تعدیل نیروی غیر بیانی گفته به کار می برد. نشانگر تعدیل را باید به عنوان یک عمل عمدی تلقی کرد که سخنگو با انتخاب یک ابزار زبانی، ورای محتوای گزاره ای پیام، بر تعبیر گفته تاثیر می گذارد؛ چنان که محتوا یا نیروی آن را اصلاح می کند. نشانگرهای تعدیل علی رغم فقدان معنی واژگانی مشخص، دارای معنی نقشی و کاربردشناختی قدرتمندی هستند. مقاله حاضر به روش توصیفی- تحلیلی و با هدف تعریف و معرفی کاربردهای نشانگرهای تعدیل بر اساس الگوی فریزر (2009) و درنهایت، تحلیلی موردی از این کاردبردها در گفتمان سیاسی از کنفرانس های مطبوعاتی داخلی رئیس جمهور (دوره دهم) با رویکرد تحلیل گفتمان انتقادی به نگارش درآمده است. یافته های تحلیل موردی نشان می دهد که رئیس جمهور (دوره دهم) در راستای پایبندی به زبان دیپلماتیک از نشانگرهای تعدیل، به عنوان یکی از تدابیر ماهرانه در گفتار سیاسی در جهت ابهام و طفره، بهره برده است و نشانگرهای مجهول و ضمایر مبهم بیش از سایر انواع نشانگرها در گفتمان او مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: گفتمان سیاسی، کنفرانس مطبوعاتی سیاسی، نشانگر تعدیل، طفره، تحلیل گفتمان انتقادی
  • سولماز محمودی* صفحه 241
    مقاله حاضر به مطالعه ساختاری و صوری بندهای موصولی (توصیفی و توضیحی) زبان فارسی می پردازد. پرسش اصلی این پژوهش، چگونگی حرکت بند موصولی از جایگاه اشتقاق در پایه به انتهای جمله و چگونگی اتصال آن به گروه های بالاتر است. به طور کلی، سه دیدگاه در خصوص حرکت بند موصولی در زبان وجود دارد: دیدگاه حرکت بند به سمت راست (جایگاه پس از فعل و انتهای جمله)، دیدگاه ادغام با تاخیر و دیدگاه حرکت عناصری مانند فعل به سمت چپ و سرگردانی بند در جایگاه پس از فعل. برای پاسخگویی به پرسش پژوهش باید گفت تحلیل داده های زبان فارسی نشان می دهد با توجه به امکان داشتن بندهای موصولی متوالی در جایگاه پس از فعل، حرکت اجباری بند نتیجه از جایگاه متمم درجه به جایگاه پایانی و نیز امکان حرکت بند موصولی با هسته های همپایه، حرکت بند موصولی در فارسی فقط به جایگاه پس از فعل صورت می پذیرد. بند موصولی حرکت یافته به گروه زمان یا گروه کانون افزوده می شود تا بر رد خود تسلط سازه ای داشته باشد.
    کلیدواژگان: بند موصولی، متمم نما، حرکت بند، مبتدا، کانون
  • مهرزاد منصوری* صفحه 271
    نحوه شکل گیری اصطلاحات در زبان، یکی از مواردی است که در تحلیل های نحوی می توان به آن استناد نمود. از جمله این موارد می توان به ردفورد (1997 & 2014) اشاره کرد که وی با اشاره به نحوه شکل گیری اصطلاحات در زبان انگلیسی، فرض فاعل درون گروه فعلی را در قالب برنامه کمینه گرا تبیین نموده است. این پژوهش که به تحلیل اصطلاحات زبان فارسی اختصاص یافته است، نشان می دهد که اصطلاحی شدن در زبان فارسی فرضیه فاعل درون گروه فعلی را تقویت می کند. این پژوهش همچنین نشان می دهد که روند شکل گیری ساختار گروه بیشینه در زبان فارسی منطبق بر قاعده ادغام در برنامه کمینه گرا و از پایین به بالا می باشد.
    این پژوهش همچنین نشان می دهد که اصطلاحی شدن در زبان فارسی در سطوح فعل تیره، گروه زمان و ساختارهای متنی شکل می گیرد. علاوه بر این، تحلیل ارائه شده در این جستار نشان می دهد که اصطلاحی شدن در سطوح متعدد، قبل و بعد از انجام فرآیندهایی نظیر قلب نحوی و مبتدا سازی صورت می گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه کمینه گرا، فاعل درون گروه فعلی، قاعده ادغام، اصطلاحات، اصطلاحی شدن
  • مژگان هوشمند، والی رضایی*، رضوان متولیان صفحه 293
    «انضمام» اسم یکی از فرآیندهای واژه سازی در نظر گرفته شده که در زبان های مختلف عمکردی یک پارچه و واحد نداشته و از نظر نحوی نمود متفاوت دارد. اسم منضم شده در مورد مشخصه هایی نظیر معرفگی و مشخص بودگی، بی نشان شده و حرف تعریف، اشاره یا نشانه حالت نمی گیرد.
    هدف این تحقیق، یافتن راهی برای تبیین پدیده انضمام در زبان فارسی و دلیل وقوع آن است که بتوان با توسل به آن در مورد انضمامی یا غیر انضمامی بودن ساخت های موجود تصمیم گرفت. در این راستا، سعی شده به فرآیند انضمام از منظر ارتباط آن با گذرایی نگریسته شود. از این منظر می توان منضم شدن اسم را در قالب درجات گذرایی و نیز حضور یا عدم حضور مولفه های گذرایی مورد بررسی قرار داد. نتایج بررسی داده ها حاکی از این است که از میان مولفه های گذرایی دو مولفه مهم فردیت مفعول و تاثیرپذیری مفعول در رخ دادن پدیده انضمام نقش دارند. البته نمود نیز به دلیل ارتباط با تاثیرپذیری، نقشی غیر مستقیم در این پدیده دارد. بنابراین، انضمام را می بایست یکی از گونه های کاهش گذرایی در نظر گرفت که در نتیجه پایین بودن دو مولفه فردیت و تاثیرپذیری مفعول در بند گذرا رخ می دهد. تفاوت های ساختاری انضمام از نمونه اعلای گذرا نیز ناشی از انحراف از این نمونه اعلا و عدم حضور مولفه های مورد بحث است.
    کلیدواژگان: انضمام، کاهش گذاریی، مولفه های گذرایی، فردیت مفعول، تاثیرپذیری مفعول
|
  • Morteza Babakmoien* Page 1
    As Saussure says, the meaning of the unites is not in the meaning itself, but the meaning is essentially an aspect of differentiation. In this perspective, all values are attributed to the “relationship”, not to individual units or separately of words what happens accordingly for a subject (“I” or “we") and its identity: the subject defines itself by the “difference", and in order to achieve the specified identity, it needs to other one. So Landowski suggests a general pattern that consists of four different strategies about the relationship between "I" as dominant and "other"as dominated. This pattern originates from semiotics square of Greimas. These strategies include assimilation, exclusion, segregation and identity acceptance. The main objective of this paper is to show that this pattern can be used in translation’s domain that is a challenging atmosphere of contact between our language and other foreign language. But the main question is that how Landowski identity pattern can be used basically for a new reading of the translation strategies.
    Keywords: Landowski, assimilation, exclusion, segregation, acceptance
  • Hamideh Poshtvan*, Fardieh Haghbin, Azita Afrashi Page 19
    Based on Talmy’s (2000) lexicalization patterns, languages are considered either verb-framed or satellite-framed in terms of the language unit (either verb roots or satellites) that encodes Path of motion. According to Talmy’s hypothesis Indo-European languages except for Post Hellenic and Romans fall into satellite-framed class, since speakers of these languages conflate Manner of motion in the verb roots, while Path appears in satellites. This paper investigates the pervasive pattern Persian pre-school speaker children use to express motion components, namely Manner and Path in elicited narratives based on ten short animated clips simultaneously demonstrating Manner and path of motion. The Children’s narratives have further been compared to those of adults in order to highlight differences and similarities in mapping two semantic components onto language units. In the end, it has been discussed whether or not Persian, as an Indo-European language fits into Talmy’s binary typology. The analysis in this study illustrates that when narrating motion pictures, children follow the same pattern as adults do to encode Manner and Path; both groups employ path verbs with or without path satellites for vertical displacements, and prepositional phrases for horizontal trajectories where boundary crossing occurs. Manner of motion is either conflated in verb roots or not mentioned. Therefore as far as Path of motion is concerned, Persian language within the scope of the present study fits into verb-framed class of languages
    Keywords: cognitive semantics, motion events, binary typology, lexicalization patterns, Satellite, child language, narrative style
  • Reza Pishghadam*, Atena Ataran Page 45
    ranted that advertisements reflect the dominant mindset of a society, this study intends to scrutinize the use of argumentation speech act in both Persian and English advertisements with the purpose of discovering the underlying conventions of these argumentations. With that in mind, based on Toulmin’s (1958) model of argumentation, one hundred advertisements (50 Persian ads and 50 English ads) were randomly selected from the popular magazines published in both Persian and English languages. The advertisements which were selected in this study were published in the last decade. Chi-square test analysis revealed significant differences between the Persian and English advertisements, indicating that claim outweighs the other elements of the argumentation speech act in the Persian advertisements. However, the English ones employ data more than the other modules of the argumentation speech act. In the end, the cultural reasons causing the differences were discussed.
    Keywords: Argumentation speech act, advertisement, culture, English, Persian
  • Seyed Mohammad Hosseini, Maasoum*, Abullah Radmard Page 65
    The study of speech acts in religious texts is one of the ways to shed light on the hidden layers of the discourse and the recognition of its intended effect. This study is the first to compare the speech acts in a selection of Meccan and Medinan Surahs of the Holy Quran. In a random selection of 40 pages, including 20 pages of Meccan and 20 pages of Medinan Surahs, the frequency of the speech acts was calculated based on Austin’s Speech Act Theory and Searl’s fivefold classification. The results showed that the distribution of speech act types in Meccan Surahs is significantly different from those of Medinan ones. In Meccan Surahs, the representative act has the highest frequency and expressives, directives, commissives and declaratives rank next. In Medinan Surahs, however, the frequency of the representative acts has reduced considerably resulting in the rise of other acts. The statistics suggest that the expression of Devine news and teachings has gained the highest volume in Meccan Surahs, while in Medinan Surahs, direction, prohibition, giving good tidings and warnings are of higher priority.
    Keywords: Quran discourse analysis, Meccan Surahs, Medinan Surahs, speech act, Searle
  • Majid Rahimi Jafari*, Tajbakhsh Fanaeian Page 93
    Tragedy and Taziyeh are considered as classical dramatic forms that due to their roots in ritual and their dependence on religion, culture, myth and tone can be studied in a comparative manner. The aim of the present paper is to study the dramatic aspects and capacities of these two dramatic forms in comparison with each other. To achieve this goal, different parameters such as narrative or representation, alike and character, performance style, verbal effects, catharsis and audience impact are compared. In this study, we seek answer to the following questions; how the dramatic capacities of tragedy can be preferred over the Taziyeh or vice versa. It seems that in the light of a semiotic approach and one of its sub branches, the digital and analog semiotics of Louis-Jean Calvet, the extent of dramatic similarities and differences between these two forms can be better investigated. Another objective of this research is to challenge the existing comparative studies in the context of Taziyeh and tragic or epic plays that seems to have ignored the performance style, the most important element of Taziyeh and have assessed its values than other types.
    Keywords: Tragedy, Tazieh, digital, analog semiotics, sign semiotics
  • Tahereh Rezaei*, Farzan Sojoodi Page 115
    In this study, we attempt to investigate the representation of sexuality in the images of English language teaching books (Four Corners (2) – American English File (2) – Interchange (2)) based on visual - social semiotics according to Halliday’s Functional linguistics and clearly followed by Kress and Van Leeuwen 2006 (1996). Creating text, as an example image, is a discoursal and as a result a social action. This social action on textbooks which have been written for non-English language learners works at higher level. It works in intercultural level. As a result, there is always a constant problem: Is it possible that the central culture (English language society) creates discourse via the texts of the textbooks in which non-English speakers are considered strangers and they themselves are considered natural and familiar? This research via investigating images, texts, verbal titles and the margin of those images searches how English language teaching books portray English culture as evident, natural and inevitable and others as foreigners who only lose their alterity if they are attracted by this culture. The main goal of this research is to analyze English language teaching books and investigate their different discoursal, social and cultural outputs. Also this research tries to investigate the role of images in intercultural discoursal context. Cultural differences and their reflection in English language teaching textbooks with ideological outputs of images and modality in the images of textbooks are other marginal goals of this research.
    Keywords: Visual, Social Semiotics, sexuality, representational meaning, interactive meaning, compositional meaning
  • Amir Zand, Moghadam*, Mahnaz Alizadeh Page 141
    Given the fact that corrective feedback has been proved to have a positive impact on the acquisition and development of second/foreign language, the aim of the present study was to investigate and compare the effect of oral and written corrective feedback on the development of discoursal and metadiscoursal aspects of Iranian EFL learners ‘writing. To this end, a total of 67 intermediate learners were selected, homogenized, and given a pre-test of writing. Then, written and oral metalinguistic corrective feedback on coherence, cohesion, and metadiscourse markers were given to the first and second group respectively. At the end, the two groups were given a post-test. The results of the study showed that the group which received oral metalinguistic feedback, compared with the written feedback group, could have a better writing performance as far as discoursal and metadiscoursal features of writing are concerned. It was also shown that transition markers and engagement markers were the most and the least frequent discourse markers among the two groups. It can be concluded that oral feedback has a significant effect on EFL leaners’ writing ability, as far as discoursal and metadiscoursal features are concerned. This study has implications for language instructors as well as language researchers.
    Keywords: discoursal features, metadiscourse markers, corrective feedback, oral feedback, written feedback
  • Vahid Sadeghi* Page 165
    This paper studies the phonetic aspects of vowel reduction in Persian. Vowel reduction was examined in unstressed syllables using duration and F1 and F2 spectral values across different consonantal contexts. Results showed a strong effect of stress on duration across all consonantal contexts, but the results for F1 and F2 frequencies varied with vowel type as well as consonantal context. Most vowels had non-significant formant changes in unstressed condition as compared to stressed condition; however, the vowel /a/ had significant spatial reduction in the direction of the center of the vowel space. The results support neither of the two known articulatory hypotheses concerning vowel reduction, namely, centralization (in unstressed position) by target undershoot, and reduction due to co-articulation with the consonant context. Instead, the results lend support to the dispersion theory of speech perception which argues that vowel systems cross languages tend to utilize the available acoustic vowel space so that maximal auditory contrast is maintained. It is further argued that the position of vowels in the acoustic vowel space is influenced by this dynamical repelling force which has come to be called adaptive dispersion.
    Keywords: vowel reduction, vowel space, Centralization, contextual reduction
  • Mohammad Ali Arab Zouzani*, Mohammad, Reza Pahlevan, Nejad Page 189
    Historically, scholars of language teaching have got the advantage of linguistic theories and used their findings to get a better teaching outcome. However as many experts believe, English teaching in Iran has not been successful mostly because of the lack in scientific basis. Many studies have been conducted based on Halliday's systemic functional grammar since it emerged to apply its benefit in language teaching. This research has tried to have a textual analysis on Iranian high school English text books based on the mentioned theory to specify the kind and the frequency of themes in the text reading of these four books. After the analysis of 1303 clauses, the results showed that there is not a definite pattern in organizing the texts based on the kind or the frequency of the clauses and in opposition to our expectations, the frequency of marked themes, which can result in a higher difficulty level of a text, has not increased from lower levels to higher ones. Marked themes are even more frequent in grade one.
    Keywords: Systemic Functional Grammar, theme, rheme, marked, unmarked
  • Maryam Sadat Ghiasian*, Abbasali Ahangar, Davood Fairahi, Tahereh Zakeri Page 215
    Hedging is a rhetorical strategy which speaker employs for lack of a full commitment either to the full category membership of a term or expression (content mitigation), or to the intended illocutionary force of the utterance (force mitigation). Hedging must be considered as an intentional action. The speaker chooses a linguistic device over the propositional content of the message which will affect the interpretation of the utterance; either modifies the content of the utterance or its force. Although hedges have no certain lexical meaning; they have powerful functional and pragmatic meaning. This research has been done by means of descriptive-analytical method with purpose of definition, introducing of applications of hedges based on Fraser(2009), and finally a case study of hedges in political discourse of press conferences of president Ahmadinejad within the framework of critical discourse analysis. The results show that the president (Ahmadinejad) has used hedging as a political language strategy to express vagueness and evasion which are one of the skillfully policies in political speech. He applied passive voice and impersonal pronouns more than other kinds of hedges.
    Keywords: Hedging, Political discourse, Evasion, Critical discourse analysis
  • Solmaz Mahmoodi* Page 241
    In this article, the formal structure of the Persian relative clauses (restrictive and nonrestrictive) is examined. This study focuses on the possibility of extraposition of the relative clause to the right of its canonical position and it’s adjunction to TP or FocP. In general there are three approaches to extraposition in languages: rightward movement account, late merge analysis by which the relative clause should be late mereged with the constituents which they modify, leftward movement of the non-clausal part of an argument and stranding the clause. Based on some syntactic considerations in Persian such as having multiple clauses at the end of the sentence, movement of result clauses to the final position of the sentence, movement of relative clause with coordinate antecedent; relative clauses can moved to the right of the sentence and the extra posed element would be adjoined to TP or FocP and hence out the c-command domain of its trace.
    Keywords: relative clause, complementizer, extraposition, topicalization, focus
  • Mehrzad Mansouri* Page 271
    Idiomatic structures are of the forms which have been investigated to argue in support of some theories in Minimalist Program. In this regard the present study investigates the syntactic structure of Persian Idiomatic Expressions (PIE) in the frame work of minimalist approach. In this study a sample of 200 Persian idioms, selected randomly, have been studied to examine their flexibility in terms of their subjects, tenses and some other structures larger than Inflectional Phrase (IP). The study supported the idea that a phrase is formed by merging head ''X" and its complement, and X-bar with its Specifier to form X-bar and XP respectively. The analyses of the idioms shows that in the smallest form of idioms a verb is merged with its complement to form a "V-bar" and a V-bar is merged with a subject to form a VP. In this way the evidences from Persian support the idea of the Subject Internal Hypothesis. The study also shows that idioms in Persian are fixed in bottom up way in forming Phrase Structure as in V-bar, VP, IP(TP), CP respectively in clause structure level and even in larger ones.
    Keywords: minimalist program, VP internal hypothesis, Idioms, syntactic structure, Merge
  • Mozhgan Hooshmand, Vali Rezai*, Rezvan Motavallian Page 293
    Noun incorporation is considered as a word formation process which is not treated similarly in different languages and has various representations. The incorporated noun is unmarked for features of definiteness and specificity; it does not take definite article, demonstratives or case marking. This study aims at finding an explanatory account for this phenomenon in Persian in order to decide whether a particular structure involves incorporation or not. To do this, incorporation is examined with respect to its relation to transitivity as a prototypical phenomenon. In this regard, it may be analyzed according to the notion of the degree of transitivity and the presence or absence of different transitivity parameters. The results show that the two parameters of individuation of object as well as affectedness of object specifically have role in the occurrence of incorporation. Aspect, also, has some effect through its relation to affectedness. Therefore, incorporation is better to be considered as an instance of transitivity decrease which occurs due to the lack of object individuation and object affectedness in a transitive clause. The deviation from the prototypical transitive clause due to the absence of these features is responsible for the structural differences of the incorporated clauses with that prototype.
    Keywords: Incorporation, Transitivity decrease, Transitivity parameters. Individuation of object, Affectedness of object