فهرست مطالب

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 21 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/03/17
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمیدرضا متقیان، علیرضا حسین پور صفحات 1-14
    ریزوسفر ناحیه ای کوچک با خصوصیات شیمیایی و بیولوژیک متفاوت از توده خاک است. در این تحقیق، سرعت آزاد شدن روی در خاک های ریزوسفر گندم (بک کراس روشن) و توده 10 خاک آهکی با استفاده از ریزوباکس در شرایط گلخانه بررسی شد. نمونه های خاک ریزوسفری و توده به روش عصاره گیری متوالی و با استفاده از DTPA-TEA در دمای 1± 25 درجه سلسیوس به مدت 1 تا 504 ساعت عصاره گیری شدند. همچنین، روی قابل استفاده با عصاره گیرهای شیمیایی (AB-DTPA، DTPA-TEA و مهلیچ 3) برآورد شد. نتایج نشان داد که مقدار روی قابل استفاده، مقدار روی تجمعی آزاد شده و سرعت آزادشدن روی در خاک های ریزوسفری به صورت معنی داری (05/0p<) بیشتر از خاک های توده بود. معادله تابع توانی بهترین مدل توصیف کننده آزاد شدن روی در خاک های ریزوسفری و توده بود. همچنین، معادلات انتشار پارابولیک، مرتبه اول و الوویچ ساده نیز توانایی توصیف سرعت آزاد شدن روی را داشتند. ضرایب همبستگی به دست آمده بین شاخص های عملکرد، غلظت و جذب روی در گندم با سرعت آزاد شدن روی نشان داد که تعداد ضرایب همبستگی معنی دار در خاک های ریزوسفری نسبت به خاک های توده بیشتر بود.
    کلیدواژگان: خاک توده، خاک ریزوسفر، سینتیک آزاد شدن
  • مسعود فرزام نیا، مختار میران زاده، محمدرضا جهاد اکبر صفحات 15-29
    ایران یکی از کشورهای مناطق خشک و نیمه خشک جهان است و همواره با معضل کمبود آب مواجه می باشد. استفاده از کشت های گلخانه ای راهکاری موثر برای کاهش مصرف آب و افزایش تولید محصولات کشاورزی است. اعمال مدیریت صحیح آبیاری در گلخانه باعث استفاده بهینه از منابع آب، خاک و کود را در تولید محصولاتی با کمیت و کیفیت خوب امکان پذیر می سازد. به این منظور، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار طی سال های 1389 و 1390 در گلخانه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان اجرا شد که دور آبیاری در سه سطح به عنوان کرت اصلی (یک، دو و سه روز یکبار) و مقدار آبیاری در سه سطح به عنوان کرت های فرعی (ETc 75%، ETc 100% و ETc 125%) بود. نتایج نشان داد که اثر سطح آبیاری بر عملکرد، تعداد میوه در بوته و وزن متوسط یک گوجه فرنگی معنی دار بوده و بر کارآیی مصرف آب معنی دار نبود. بیشترین عملکرد (77/6 کیلوگرم بر متر مربع) و کمترین عملکرد (52/4 کیلوگرم بر متر مربع) به ترتیب مربوط به تیمارهای 125 و 75 درصد تبخیر از تشت کلاس A و مقدار آب مصرفی در تیمارهای مذکور به ترتیب حدود 3/0 و 19/0 متر مکعب برای هر متر مربع بود. کارآیی مصرف آب در تیمارهای آزمایش بین 25 تا 28 کیلوگرم به ازای هر متر مکعب آب بود. عدم تاثیر سطوح مختلف آب بر کارآیی مصرف آب، با توجه به این که تاثیر سطوح مختلف آب بر عملکرد معنی دار بوده، ممکن است در اثر کم آبیاری گیاه بوده باشد. همچنین، نتایج نشان داد که بین تیمارهای دور آبیاری از لحاظ صفات فوق تفاوت معنی داری مشاهده نشد. آنالیز خاک گلدان ها در پایان آزمایش نشان داد که شوری در سطح گلدان ها نسبت به عمق آن ها بیشتر است که به خاطر تبخیر از سطح و در نتیجه تجمع املاح در این منطقه می باشد. شوری در دور آبیاری یک روز (F1)، با این که گلدان ها هر روز آبیاری شده بودند، بسیار زیاد بود و به dS/m 8 رسید که نشان می دهد آبیاری هر روزه و با حجم کم نتوانسته املاح را شسته و به عمق خاک انتقال دهد. براساس نتایج به دست آمده و با در نظر گرفتن مسئله کمبود آب، سهولت کار و صرفه جویی در نیروی کارگری، تیمار آبیاری 125% تبخیر از تشت کلاس A و دور آبیاری سه روز قابل توصیه اند.
    کلیدواژگان: مدیریت آبیاری، کم آبیاری، کارآیی مصرف آب
  • سیده محبوبه یوسفی شیاده، ویدا چالوی، ستاره زنگی صفحات 31-39
    برگ استویا (Stevia rebaudiana Bertoni) شیرین کننده ای قوی، طبیعی و بی کالری است که در صنایع غذایی و نوشیدنی به جای شکر کاربرد دارد. در روزهای کوتاه تر از 13 ساعت، استویا به گل رفته و ماده شیرین برگ هایش کاهش می یابد و در دما های کم، گیاه خزان می کند. برگ های شیرین استویا را می توان با تنظیم طول مدت روشنایی و دما در تمام طول سال در گلخانه تولید نمود. این پژوهش به صورت آزمایشی فاکتوریل، با 2 فاکتور در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. تیمارها شامل 3 دوره روشنایی (روزهای طبیعی کوتاه زمستان، شب شکنی با یک و نیم ساعت روشنایی در نیمه شب و روز بلند) و 3 سطح ورمی کمپوست (صفر، 10 و 20 درصد حجمی) به عنوان بستر کشت بودند. بر اساس نتایج به دست آمده، گل دهی فقط در گیاهان شاهد نگهداری شده در روزهای کوتاه طبیعی زمستان، مشاهده شد. بیشترین میزان عملکرد برگ در تیمار ورمی کمپوست 20% به همراه تیمار شب شکنی اندازه گیری شد. در همین تیمار، بیشترین میزان کلروفیل a، کلروفیل کل و کاروتنوئید حاصل شد. در حالی که در این تیمار، میزان کلروفیل b کاهش یافت. بنابراین، در این آزمایش، با افزایش طول روز یا شب شکنی، گیاهان استویا در فاز رویشی نگه داشته شدند و افزودن ورمی کمپوست در سطح 20% به محیط کشت، رشد بهتر گیاهان و افزایش عملکرد برگ را سبب شد.
    کلیدواژگان: طول روز، عملکرد برگ، شیرین کننده طبیعی، کود بیولوژیک
  • جهانگیر عابدی کوپایی، نگین متین، محسن جواهری طهرانی صفحات 41-53
    افزایش نیاز آبی و تقاضای بیشتر آب به منظور آبیاری در بخش کشاورزی، سبب افزایش روزافزون استفاده مجدد از پساب های تصفیه شده یا خام شهری و صنعتی در بسیاری از کشورهای جهان شده است. فلزات سنگین موجود در این گونه آب های نامتعارف یکی از منابع آلودگی آب، خاک و گیاه به شمار می روند. سمیت فلزات سنگین در گیاهان سبب بروز اختلالاتی در گیاه شده که در نهایت ممکن است سبب کاهش رشد گیاه گردد. ضمنا، تجمع فلزات سنگین در گیاهان خطراتی را برای انسان ها و حیواناتی که این گیاهان را مصرف می کنند به همراه دارد. در این پژوهش، آلوده شدن سه گیاه شاهی، کاهو و گوجه فرنگی به عنصر کادمیوم موجود در خاک، از طریق جذب در اندام گیاهی مورد بررسی قرار گرفت. در این طرح آزمایشی که به صورت کاملا تصادفی انجام گرفت، برای هر گیاه دو تیمار، خاک شاهد و دیگری خاک حاوی 100 میلی گرم در لیتر کادمیوم و پنج تکرار برای هر تیمار در نظر گرفته شد. پس از مراحل کاشت، داشت و برداشت و آماده سازی نمونه ها، میزان جذب کادمیوم در ریشه ها و اندام هوایی اندازه گیری شد. نتایج نشان می دهد که میانگین جذب کادمیوم توسط هر سه گیاه اختلاف معنی داری با شاهد دارد. بیشترین مقدار جذب مربوط به گوجه فرنگی و کمترین جذب مربوط به کاهو می باشد. میزان ضریب انتقال کادمیوم از خاک به سه گیاه شاهی، کاهو و گوجه فرنگی به ترتیب 3/1، 33/0 و 65/0 به دست آمد. هرچند میزان ضریب انتقال کادمیوم به کاهو به نسبت دو گیاه دیگر کمتر است، اما میزان مصرف سرانه کاهو برای هر نفر بسیار بیشتر از شاهی است، که در مدیریت آبیاری با پساب آلوده باید این نکته درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: آبیاری با پساب، آلودگی خاک، ضریب انتقال
  • نسترن اسماعیل پور فرد، جواد گیوی، سعدالله هوشمند صفحات 55-64
    استخراج فلزات از معادن و فعالیت های صنعتی و کشاورزی به مقدار قابل توجهی سبب آلودگی خاک ها به فلزات سنگین شده اند. یکی از روش های کنترل این آلودگی، استفاده از کانی های جاذب است. هدف تحقیق حاضر، مقایسه اثر کانی های جاذب (بنتونیت، زئولیت و سپیولیت) بر انتقال عناصر سنگین (سرب، روی و کادمیم) به بافت های گیاه آفتابگردان است. تیمارها عبارت بودند از: خاک غیر آلوده به عناصر سنگین، خاک آلوده به عناصر سنگین، خاک آلوده به عناصر سنگین مخلوط با کانی بنتونیت، خاک آلوده به عناصر سنگین مخلوط با کانی زئولیت و خاک آلوده به عناصر سنگین مخلوط با کانی سپیولیت. هر نوع خاک در یک گلدان قرار داده شد و گیاه آفتابگردان در آن ها کشت گردید. پس از 70 روز، گیاهان برداشت شدند و مقدار عناصر سنگین در آنها اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که جذب فلزات از خاک غیر آلوده نسبت به سایر خاک ها خیلی کمتر بوده و خاک آلوده به عناصر سنگین مخلوط با کانی سپیولیت، باعث افزایش جذب کادمیم و روی به ترتیب به میزان 37/0 و 17/7 میلی گرم بر کیلوگرم توسط گیاه گردید. البته این افزایش جذب نسبت به جذب در سایر تیمار ها تفاوت معنی داری نشان نداد. کانی زئولیت، جذب روی و کادمیم را به ترتیب به میزان 12 و 21/0 میلی-گرم بر کیلوگرم و کانی بنتونیت، جذب سرب را به اندازه 05/3 میلی گرم بر کیلوگرم، بدون اختلاف معنی دار با جذب در سایر تیمار ها، کاهش دادند. جذب روی در اندام های هوایی گیاه حدود 2/12 میلی گرم بر کیلوگرم بیشتر از جذب آن در ریشه بود. بر عکس، ریشه ها بیش از اندام های هوایی، کادمیم و سرب را جذب کردند. علی رغم مقدار زیاد فلزات سنگین مورد مطالعه در خاک های آلوده، قدرت قابل توجه آفتابگردان برای جذب و ظرفیت جذب زیاد کانی های مورد استفاده، به علت رسوب فلزات سنگین مورد مطالعه در خاک، میزان جذب این فلزات توسط آفتابگردان و جذب آن ها در سطح کانی ها خیلی کم بود.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، ظرفیت جذب
  • یحیی شیری تیمور، اسماعیل سیفی، مهدی علیزاده، حسین فریدونی صفحات 65-75
    این مطالعه جهت بررسی اثر دو گونه قارچ مایکوریزای آربوسکولار (Glomus mosseae و G. intraradices) بر رشد نهال های جوان دو رقم زیتون (کرونایکی و والانولیا) انجام شد. بدین منظور، قلمه های تازه ریشه دار شده زیتون مایه کوبی شده و پس از کشت در گلدان در گلخانه قرار گرفتند. هجده ماه پس از مایه کوبی، بعضی از صفات ریخت شناختی، فیزیکی و بیوشیمیایی بررسی شدند. نتایج نشان داد که نهال های مایه کوبی شده با هر دو گونه قارچ مایکوریزا دارای ارتفاع بیشتر، شاخه های بیشتر، ساقه های قطورتر، میان گره های طویل تر و برگ های بیشتر نسبت به نهال های شاهد بودند. همچنین، در آن ها وزن تر و خشک ساقه از شاهد بیشتر اما وزن تر و خشک ریشه کمتر بود. مایه کوبی با قارچ های مایکوریزا میزان کلروفیل کل، کاروتنوئید و فنل برگ را به طور معنی داری افزایش داد. اما بر میزان عناصر آهن و فسفر اثر معنی داری نداشت. در تمام صفات اندازه گیری شده، بین دو گونه قارچ اختلاف معنی داری مشاهده نشد. درصد کلونیزاسیون ریشه در هر دو گونه قارچ مایکوریزا از شاهد بیشتر بود.
    کلیدواژگان: کرونایکی، والانولیا، کلروفیل، فنل
  • زینب برزگر هفشجانی، مصطفی مبلی *، امیرحسین خوشگفتارمنش، جهانگیر عابدی کوپایی صفحات 77-85

    کشت های گلخانه ای بدون خاک در ایران، همانند بسیاری از کشورهای جهان، در حال توسعه است. پژوهش حاضر به منظور ارزیابی امکان استفاده از خاک اره درشت و تاثیر افزودن بنتونیت و پامیس به آن بر رشد رویشی فلفل دلمه ای قرمز رقم Inspratian انجام گردید. آزمایش به صورت طرح بلوک های کامل تصادفی با هشت تیمار و چهار تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام شد. بسترها با نسبت های مختلف حجمی شامل: خاک اره 100%، خاک اره+ پامیس به نسبت های 5، 10 و 15 درصد، خاک اره+ بنتونیت به نسبت های 5، 10 و 15 درصد و یک بستر رایج (پیت80%+ پرلیت20%) بودند. نتایج نشان داد که پس از پیت، در بیشتر موارد، گیاهان کاشته شده در بستر خاک اره به همراه پامیس نسبت به تیمارهای خاک اره خالص و خاک اره به همراه بنتونیت دارای رشد رویشی بهتری بودند. برای نمونه، بیشترین وزن تر و خشک اندام هوایی و وزن خشک ریشه مربوط به تیمار خاک اره 85%+ پامیس 15% بود. نتایج همچنین نشان داد که پس از پیت، بیشترین میزان کلروفیل مربوط به تیمارهای خاک اره 95%+ پامیس 5% و خاک اره 90%+ بنتونیت 10% بود و کمترین میزان کلروفیل مربوط به تیمار خاک اره خالص بود. زودترین گل دهی، میوه دهی و رنگ اندازی پس از بستر پیت در تیمار خاک اره به همراه پامیس 15% بود که با تیمارهای خاک اره به همراه پامیس 5 و 10 درصد تفاوت معنی داری نداشت.

    کلیدواژگان: بستر کشت، خاک اره، پامیس، بنتونیت و فلفل دلمه ای
  • مرتضی بازیار، علی بنده حق، داود فرج زاده، محمود تورچی، فرزاد بنایی اصل صفحات 87-97
    باکتری های ریزوسفری محرک رشد گیاه به عنوان جایگزین کودهای شیمیایی و یکی از عوامل کاهش دهنده اثرهای مضر تنش های غیر زیستی، از جمله شوری، شناخته می شوند که می توانند سبب افزایش حاصلخیزی خاک و تولید محصول بیشتر شوند. این پژوهش، به منظور بررسی اثر تلقیح باکتری Pseudomonas flourescens FY32 بر برخی خصوصیات ارقام کلزا در شرایط تنش شوری، به صورت طرح کرت های دو بار خرد شده در سه تکرار در سیستم کشت هیدروپونیک انجام شد. شش رقم کلزا به صورت تلقیح شده و تلقیح نشده با باکتری P. flourescens تحت تنش نمک کلرید سدیم (150 و 300 میلی مولار) به همراه شاهد قرار گرفتند. بر اساس تجزیه داده ها، تلقیح باکتری با ارقام کلزا در سطوح مختلف تنش شوری، نسبت به تیمارهای تلقیح نشده، در مورد صفات وزن تر بوته، وزن خشک برگ، ریشه و کل، سطح برگ و طول ریشه اختلاف معنی دار داشت. همچنین، اثر متقابل سه جانبه شوری، باکتری و رقم برای صفات حجم ریشه و ارتفاع بوته در سطح احتمال 1% معنی دار بود. غلظت یون های سدیم و پتاسیم و غلظت پرولین برگ و ریشه نیز در گیاهان تلقیح شده با باکتری اختلاف معنی داری با گیاهان تلقیح نشده در سطوح مختلف تنش شوری داشت. بیشترین غلظت یون پتاسیم و اسید آمینه پرولین متعلق به ارقام کلزای تلقیح شده با باکتری سودوموناس فلورسنس در هر دو سطح تنش بود. به طور کلی، نتایج نشان داد که تلقیح بوته های کلزا با باکتری P. flourescens (حاوی ژن ACC- دآمیناز) می تواند رشد و نمو گیاه را در شرایط تنش شوری بهبود دهد.
    کلیدواژگان: باکتری محرک رشد، ریزوباکتر، پرولین
  • منیر نظری، سیف الله فلاح صفحات 99-110
    به منظور بررسی تاثیر ترکیب کودهای بیولوژیک و شیمیایی بر ماده خشک، جذب و کارایی مصرف نیتروژن، فسفر و روی گیاه شنبلیله، آزمایشی در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. هشت تیمار آزمایشی شامل شاهد (عدم مصرف کود)، اوره، اوره+ سولفات روی، اوره+ ازتوباکتر، اوره+ میکوریزا، اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر، اوره+ سولفات روی+ میکوریزا و اوره+ سولفات روی+ میکوریزا+ ازتوباکتر مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که بین تیمارهای مختلف کودی از نظر جذب و کارایی مصرف نیتروژن، فسفر و روی، اختلاف معنی داری وجود داشت (05/0 P≤). بیشترین کارایی زراعی نیتروژن، فسفر و روی (به ترتیب با میانگین 60، 96 و 198 گرم بر گرم) در تیمار اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر حاصل شد. تیمار اوره+ میکوریزا دارای بیشترین کارایی جذب فسفر (7/18 درصد) بود و اختلاف آن با سایر تیمارها، بجز تیمار اوره+ سولفات روی، معنی دار بود (05/0 P≤). بیشرین کارایی فیزیولوژیک روی در تیمار اوره+ سولفات روی به دست آمد که اختلاف معنی داری با تیمارهای اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر و کاربرد توام دو منبع بیولوژیک نداشت. بیشترین ماده خشک (292 گرم در متر مربع) نیز در تیمار اوره+ سولفات روی+ ازتوباکتر به دست آمد. به طور کلی، استفاده از کودهای بیولوژیک، به ویژه ازتوباکتر، همراه با کود اوره و سولفات روی نه تنها در افزایش ماده خشک ثر است، بلکه با افزایش کارایی کودهای شیمیایی می تواند بهره وری کشت گلخانه ای شنبلیله را افزایش دهد.
    کلیدواژگان: ازتوباکتر، کارایی کود، سولفات روی، میکوریزا
  • مریم نیاکان، شیلا رضاپور محجوب، مه لقا قربانلی صفحات 111-123

    امروزه کشت گیاهان دارویی در شرایط گلخانه ای و استفاده از راهکارهای مناسب جهت بهبود پاسخ به تنش های محیطی از یک سو و افزایش رشد و ترکیبات دارویی از سوی دیگر، مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، اثر پوترسین برون زاد بر میزان مقاومت گیاه تاتوره به تنش شوری از طریق مطالعه پارامترهای رشد، رنگیزه های کلروفیل a و b، کربوهیدرات های محلول و ترکیبات آلکالوئیدی ریشه و اندام هوایی گیاه مورد بررسی قرار گرفت. بذرهای گیاه تاتوره ابتدا در مخلوط خاک و ماسه کشت شدند. بعد از گذشت 35 روز، گیاهان از محیط خاک و ماسه به محلول غذایی هوگلند منتقل شدند. به محلول هوگلند، بسته به نوع تیمار، مقادیر مختلفی از نمک کلرید سدیم (صفر، 20، 40 و 60 میلی مولار) و پوترسین (01/0 و 05/0 میلی مولار) در قالب 10 تیمار به شکل مستقل و ترکیبی بر اساس طرح بلوک های کامل تصادفی اضافه شد. پس از گذشت 15 روز، اندام هوایی و ریشه گیاهان تحت تیمار مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که با افزایش غلظت نمک، طول، وزن تر و خشک ریشه و اندام هوایی و میزان کلروفیل a و b کاهش یافت. از سوی دیگر، وزن تر و خشک اندام هوایی، کلروفیل a و b و میزان کربوهیدرات های محلول و ترکیبات آلکالوئیدی با کاربرد پوترسین در محیط حاوی نمک روند صعودی معنی داری را طی نمود. این تحقیق، نقش مثبت کاربرد پوترسین برون زاد در بهبود شاخص های رشد و افزایش رنگیزه های کلروفیلی، قندهای محلول و ترکیبات آلکالوئیدی گیاه تاتوره در شرایط تنش شوری را تایید کرد..

    کلیدواژگان: پلی آمین، شوری، فتوسنتز، آلکالوئید
  • فاطمه بنی اسدی، وحیدرضا صفاری، علی اکبر مقصودی مود صفحات 125-134
    برای بررسی تاثیر تنش شوری و پوترسین بر برخی ویژگی های مورفولوژیک، بیوشیمیایی و رنگیزه های گیاه همیشه بهار، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی شامل چهار سطح کلرید سدیم (1، 3، 6 و 9 دسی زیمنس بر متر) و سه سطح پوترسین (صفر، 1 و 2 میلی مولار) در گلخانه انجام شد. کلرید سدیم به صورت کاربرد خاکی و تیمار پوترسین به صورت محلول پاشی برگی بود. نتایج نشان داد که شوری کلیه پارامترهای رویشی و رنگیزه ها را به طور معنی داری کاهش داد؛ ولی میزان قند احیاء برگ و ریشه را افزایش داد. کاربرد پوترسین باعث افزایش کلیه پارامترهای بیوشیمیایی و رنگیزه های همیشه بهار شد؛ ولی بر تعداد و قطر گل تاثیر معنی داری نداشت. محلول پاشی 2 میلی مولار پوترسین تحت شوری 9 دسی زیمنس بر متر، به ترتیب وزن تر گل، وزن خشک شاخساره، کلروفیل a، کلروفیل کل، کاروتنوئید گلبرگ و قند احیاء برگ را به میزان 29، 27، 35، 32، 17 و 15 درصد نسبت به عدم مصرف پوترسین افزایش داد. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، کاربرد پوترسین موجب بهبود ویژگی های رشدی، بیوشیمیایی و رنگیزه های گیاه همیشه بهار تحت تنش شوری شد.
    کلیدواژگان: پلی آمین، شوری، رنگیزه، قند احیا
  • جمیله باردل، علیرضا سیروس مهر صفحات 135-145
    به منظور مطالعه فعالیت برخی آنزیم های ضد اکسنده و تجمع اسمولیت های سازگار تحت تاثیر غلظت های مختلف تنش اکسیداتیو ناشی از کروم (Cr3+) سه ظرفیتی (صفر، 5، 10، 15 و 20 میلی گرم در کیلوگرم خاک) توام با سطوح مختلف کود دامی (صفر، 10 و 20 تن در هکتار) در گیاه ریحان سبز، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در سال 1391 در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه زابل انجام گرفت. بر اساس نتایج، با افزایش سطح کروم از صفر تا 20 میلی گرم بر کیلوگرم، در تیمار 20 تن در هکتار کود دامی در مقایسه با عدم کود، فعالیت آنزیم های کاتالاز (CAT)، آسکوربات پراکسیداز (APX)، گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) برگ به ترتیب از 008/0، 537/0 و 081/0 به 006/0، 305/0 و 071/0 میکرومول پراکسید هیدروژن در یک میلی گرم پروتئین کاهش یافت که می تواند ناشی از بهبود فعالیت های فیزیولوژیک انجام شده توسط گیاه در حضور ترکیبات آلی باشد. به نظر می رسد که مقادیر مختلف کود دامی استفاده شده، از طریق فراهمی عناصر غذایی کم نیاز و پرنیاز، بخصوص نیتروژن، در شرایط وجود مقادیر متفاوتی از فلز سنگین کروم در محیط رشد، منجر به افزایش محتوای پرولین و هیدرات های کربن برگ گردید. سنجش ضرایب همبستگی مبین رابطه مثبت و معنی دار میان اکثر صفات فیزیولوژیک بوده، و بزرگترین ضریب همبستگی (84/0) بین پرولین و هیدرات های کربن محلول به دست آمد. به نظر می رسد ترکیبات آلی نظیر کود دامی دارای پتانسیل قابل توجهی در کاهش آثار سوء فلز کروم و بهبود شاخص های فیزیولوژیک گیاه ریحان تحت این شرایط بوده است.
    کلیدواژگان: شاخص های فیزیولوژیک، فلزات سنگین، کود آلی
  • محمدحسن سیاری زهان، محمد علی بهدانی، فاطمه چراغی، حجت الله آذرپیوند صفحات 147-156
    به منظور بررسی اثر تلفیق پرایمینگ بذر و تیمارهای کود بیولوژیک بر رشد و جذب فسفر و پتاسیم گیاه دارویی سیاهدانه، آزمایشی در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک های کامل تصادفی در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند اجرا گردید. فاکتورهای آزمایش شامل پرایمینگ (بدون پرایمینگ و اسموپرایمینگ با محلول 50 میلی مولار نمک دی هیدروژن فسفات پتاسیم) و کود بیولوژیک در چهار سطح (عدم اعمال کود، اعمال سویه های 168 و 187 باکتری سودوموناس و اعمال همزمان این دو سویه) بودند. نمونه برداری خاک از روستای بیدخت بیرجند صورت گرفت و از الک 3 تا 4 میلی متری عبور داده شد و به گلدان های سه کیلویی منتقل گردید (pH= 7.8، ECe= 1 dS/m). آبیاری گلدان ها با توزین روزانه بر اساس رطوبت ظرفیت زراعی صورت گرفت. نتایج نشان داد که کاربرد کود بیولوژیک، صرف نظر از سویه آن، موجب افزایش وزن تر و خشک بوته در هفته های چهارم و ششم پس از کشت، ارتفاع بوته در هفته چهارم و افزایش معنی دار جذب فسفر و پتاسیم گردید. پرایمینگ بذر موجب افزایش معنی دار وزن تر و خشک بوته در هفته ششم و جذب فسفر و پتاسیم گردید. پرایمینگ موجب بهبود اثر افزایشی کود بیولوژیک بر وزن خشک و تر بوته تنها در تیمار باکتری سودوموناس 187 در هفته ششم شد؛ اما موجب افزایش معنی دار جذب عناصر فسفر و پتاسیم نسبت به اعمال باکتری بدون پرایمینگ بذر گردید. در بین تیمارهای بیولوژیک، اعمال همزمان سویه های 168 و 187 باکتری سودوموناس بیشترین وزن تر و خشک بوته در هفته چهارم (به ترتیب 12/0 و 031/0) نسبت به شاهد (10/0 و 013/0) گردید. اعمال سودوموناس 187 همراه با پرایمینگ، بیشترین وزن خشک و تر بوته را در هفته ششم به دنبال داشت. اعمال تیمار سودوموناس 168 به همراه پرایمینگ بذر موجب بیشترین جذب پتاسیم شد و تلفیق اعمال هر دو باکتری و پرایمینگ موجب بیشترین جذب فسفر گردید. بنابراین، می توان نتیجه گرفت که اعمال پرایمینگ بذر به همراه کود بیولوژیک می تواند موجب افزایش اثر بهبود دهندگی هر کدام از این تیمارها به تنهایی شود.
    کلیدواژگان: پرایمینگ بذر، اسموپرایمینگ، کشاورزی پایدار
  • اکرم ولی زاده قلعه بیگ، سید حسین نعمتی، علی تهرانی فر، حجت امامی صفحات 157-168
    تنش آب بحران جهانی است که تهدیدی جدی برای کشاورزی محسوب می شود. پلیمر های سوپرجاذب با بهبود شرایط فیزیکی خاک، مانع از تنش های رطوبتی در مناطق خشک و نیمه خشک می گردند. به منظور بررسی تاثیر دو نوع سوپرجاذب طبیعی (بنتونیت) و مصنوعی (A200) بر رشد کاهو، آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار انجام شد و مقادیر دو نوع سوپرجاذب، هر یک در سه سطح (صفر، 15/0 و 3/0 درصد وزنی) و دو رژیم آبیاری (60 و 100 درصد ظرفیت زراعی)، مورد آزمایش قرار گرفت. نتایج نشان داد که در تیمار 100% ظرفیت زراعی، مقدار محتوای نسبی آب برگ، شاخص کلروفیل و هدایت روزنه ای نسبت به تیمار 60% بیشتر بود. مقدار نشت الکترولیت، ویتامین ث، مواد جامد محلول و کلروفیل b در سطح 60% ظرفیت زراعی بیشتر بود. کاربرد 3/0 درصد وزنی بنتونیت به ترتیب سبب کاهش حدود 74، 19 و 31 درصدی نشت الکترولیت، ویتامین ث و مواد جامد محلول و افزایش 3، 2، 22 و 8 درصدی محتوای نسبی آب، شاخص کلروفیل، هدایت روزنه ای و کلروفیل کل نسبت به شاهد شد. در حالی که کاربرد 3/0 درصد وزنی سوپرجاذب A200 به ترتیب کاهش 28، 18 و 37 درصدی نشت الکترولیت، ویتامین ث و مواد جامد محلول و افزایش 6، 32، 25 و 42 درصدی محتوای نسبی آب، شاخص کلروفیل، هدایت روزنه ای و کلروفیل کل نسبت به تیمار شاهد شد. این نتایج حاکی از آن است که توان بنتونیت در کاهش اثرهای منفی ناشی از تنش خشکی تا حدودی به اندازه سوپرجاذب مصنوعی می باشد.
    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیولوژیک، سوپرجاذب مصنوعی، سوپرجاذب طبیعی، تنش کم آبی
  • فریبا سمایی، شکرالله اصغری، ناصر علی اصغرزاده، محمدرضا ساریخانی صفحات 169-179
    به منظور بررسی تاثیر همزیستی میکوریزی بر برخی ویژگی های هیدرولیکی خاک و جذب عناصر توسط گیاه جو بهاره، آزمایشی گلخانه-ای در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار و با استفاده از دو گونه قارچ میکوریزی شامل گلوموس اینترارادیسز (GI) و گلوموس اتونیکاتوم (GE) و شاهد (بدون قارچ) در یک خاک قلیایی درشت بافت انجام گرفت. نتایج نشان داد که قارچ های GE و GI به ترتیب باعث افزایش معنی دار (01/0 >P) رطوبت ظرفیت مزرعه (FC) به میزان 7/24 و 6/12 درصد، رطوبت نقطه پژمردگی دائم (PWP) به میزان 1/20 و 1/11 درصد، آب قابل استفاده (AWC) به میزان 1/27 و 3/13 درصد، منافذ میکرو به میزان 1/14 و 5 درصد و منافذ مزو به میزان 8/27 و 8/20 درصد و کاهش منافذ ماکرو به میزان 3/17 و 5/9 درصد و هدایت هیدرولیکی اشباع به میزان 2/88 و 8/68 درصد نسبت به شاهد گردیدند. همچنین، قارچ های GE و GI به ترتیب باعث افزایش معنی دار (01/0 >P) مقدار جذب فسفر در دانه جو به میزان 1/44 و 3/20 درصد و در ساقه به میزان 181 و 6/50 درصد و مقدار جذب پتاسیم در دانه 8/290 و 9/167 درصد نسبت به شاهد گردیدند. از این آزمایش می توان نتیجه گرفت که همزیستی میکوریزی به عنوان یک روش بیولوژیک و پایدار باعث ارتقای کیفیت هیدرولیکی و شیمیایی در خاک قلیایی درشت بافت گردید.
    کلیدواژگان: همزیستی میکوریزی، هدایت هیدرولیکی، توزیع اندازه منافذ، جذب فسفر و پتاسیم، خاک قلیایی درشت بافت
|
  • H.R. Motaghian, A.R. Hosseinpur Pages 1-14
    Rhizosphere is a small zone with different biological and chemical properties from bulk soil. In this research، kinetics of zinc (Zn) release was compared in wheat (Rowshan Back Cross) rhizosphere and bulk soil in 10 calcareous soils by using rhizobox at greenhouse conditions. The rhizosphere and bulk soil samples were extracted with DTPA-TEA for 1 to 504 h at 25±1 0C. In addition، available Zn was evaluated by chemical extractions (DTPA-TEA، AB-DTPA and Mehlich 3). Results showed that the amount of available Zn، cumulative released Zn and rate of Zn release in the rhizosphere soils were significantly (p<0. 05) higher than the bulk soils. Power equation was the best descriptive of Zn release in rhizosphere and bulk soils. In addition، parabolic diffusion، first order and simple Elovich equations could be used to describe kinetics of Zn release. The obtained correlation coefficients between wheat responses and characteristics of Zn release showed that higher significant correlations in the rhizosphere soils were found as compared to the bulk soils.
    Keywords: Bulk soil, Rhizosphere soil, Kinetics of release
  • M. Farzamnia, M. Miranzadeh, M.R. Jahadakbar Pages 15-29
    Iran is one of the countries that is located in world''s arid and semi-arid regions and is constantly subjected to water shortage. One of the effective methods for reducing water consumption and increasing production in agricultural sector is greenhouse culture. By using proper irrigation management in greenhouse، we are able to utilize water، soil and fertilizer to produce high yield and quality products. In the present study، a split-plots experiment was conducted as randomized complete blocks design with three replications، during 2010 and 2011، in Agricultural and Natural Resources Research Center، Isfahan، Iran. Irrigation frequency at 3 levels (once each 1، 2 and 3 days) was considered as the main plot and the subplots were irrigation depth at three levels (75% ETc، 100% ETc and 125% ETc). Results revealed that effect of depth of irrigation was significant on yield، number of fruits per plant and mean weight of a tomato، but the effect on water use efficiency (WUE) was not significant. The highest yield (6. 77 kg/m2) and the lowest yield (4. 52 kg/m2) were observed in 125% ETc and 75% ETc treatments، respectively. The amount of consumed water in these treatments was 0. 3 and 0. 19 m3/m2، respectively. WUE in the treatments ranged from 25 to 28 kg/m3. Lack of significant effect of various irrigation water depths on WUE، though the effect was significant on yield، indicates that the crops have been under-irrigated. It was found that the abovementioned traits were not significantly affected by applying irrigation frequency treatments. Soil analysis at the end of the experiment showed that salinity in the soil surface of the pots was more than lower depths، which is due to surface water evaporation and acculation of the salts. Salinity in F1 treatment was very high (8 dS/m)، though the pots were irrigated once a day. This shows that everyday irrigation، but with low depth of irrigation، has not been able to leach salts to deeper depths. Based on the obtained results، water shortage، practical simplicity and labor saving، the 125% ETc treatment with 3-day irrigation frequency are recomanded.
    Keywords: Irrigation management, Deficit irrigation, Water use efficiency
  • S.M. Yosefi Shiadeh, V. Chalavi, S. Zangi Pages 31-39
    Stevia)Stevia rebaudiana Bertoni) leaves are strong natural sweeteners، with no calories، which can be used as a substitute for sugar in food and beverage industries. When the day length is less than 13 hours، stevia goes to flowering stage and the content of sweetening substances decreases. In low temperatures، this plant goes to dormancy phase. It would be possible to produce stevia leaves all year round in the greenhouse by adjusting the photoperiod and temperature. This study was conducted as a factorial experiment، based on completely randomized design with two factors. Treatments were 3 photoperiods (short winter days، interrupting nights for 1. 5 hours at midnight، and long days) and 3 levels of vermicompost (0، 10 and 20% v/v) as substrate. According to the results، flowering was observed only in the control plants kept in winter short days. The highest leaf yield was produced in 20% vermicompost treatment with interrupting nights. In the same treatment، the amount of chlorophyll a، total chlorophyll and carotenoid content was increased، while chlorophyll b content was decreased. Therefore، in this experiment، by increasing the day length or interrupting the nights، stevia plants were kept in the growing phase، and adding vermicompost at 20% level to the growth medium improved plant growth and increased the leaf yield.
    Keywords: Day length, Leaf yield, Natural sweetener, Biologic fertilizer.
  • J. Abedi-Koupai, N. Matin, M. Javahery Tehrani Pages 41-53
    Increasing of water consumption and demand for irrigation water in agriculture has led to an increase in reuse of treated، or even raw، municipal and industrial wastewater in many countries. Heavy metals (HMs) in these unconventional waters are one of the sources of pollution of water، soil and plant. HM toxicity in plants may eventually cause disturbances in plant growth. Accumulation of HMs in plants has health problems for human beings and animals which consume these plants. In this research، uptake of cadmium (Cd) by three vegetables (cress (Lepidium sativum L.)، lettuce (Lactuca sativa L.) and tomato (Solanum lycopersicum L.) from a contaminated soil was studied. The experimental design was completely randomized. For each plant، two soil treatments (control soil and contaminated soil by 100 mg/L Cd) and five replications were considered. After planting، growing and harvesting، and preparation of the samples، Cd uptake in roots and shoots was measured. Results showed that mean Cd uptake by all three plants was significantly different from the control treatment. Maximum uptake of Cd belonged to tomato، whereas lettuce had the lowest uptake. Transfer coefficient of Cd from soil into cress، lettuce and tomato was 1. 3، 0. 33 and 0. 65، respectively. Although transfer coefficient of Cd to lettuce is lower than the other two plants، but consumption of lettuce per person is much greater than cress. Hence، irrigation management of polluted wastewater is important.
    Keywords: Irrigation with wastewater, Soil pollution, Transfer coefficient
  • N. Esmaeilpour Fard, J. Givi, S. Houshmand Pages 55-64
    Mining، industrial and agricultural activities can result in considerable soil pollution by heavy metals (HMs). One of the methods to control this pollution is application of adsorbent minerals. The purpose of this study was to compare the effects of adsorbent minerals (bentonite، zeolite and sepiolite) on transfer of some heavy metals (i. e.، Pb، Zn and Cd) from soil to tissues of sunflower (Heliantus annuus L.). Treatments included: Non-polluted soil، HM-polluted soil، polluted soil + bentonite، polluted soil + zeolite، and polluted soil + sepiolite. Sunflower seeds were planted in different pots containing the above treated soils. After 70 days of growth، plants were harvested and HMs content was measured. Results revealed that the uptake of HMs from non-polluted soil was lower than that of other treatments. In the polluted soil + sepiolite treatment، the added sepiolite increased plant Cd and Zn uptake by 0. 37 and 7. 17 mg/kg، respectively. However، the differences in HMs uptake were not significant for other treatments. Zeolite addition decreased plant uptake of Zn and Cd by about 12 and 0. 21 mg/kg، respectively، while bentonite addition reduced Pb uptake by about 3. 05 mg/kg، without any significant difference for the other treatments. Zn uptake was higher by about 12. 2 mg/kg in plant shoots as compared to plant roots. On the contrary، the roots took up higher amounts of Cd and Pb، as compared to the shoots. Despite high concentration of the HMs in the polluted soils، considerable tendency of sunflower for uptake، and a high adsorption capacity of the applied minerals، the HMs uptake by sunflower and surface adsorption by the minerals were very low، probably due to HMs precipitation in the soil.
    Keywords: Soil pollution, Heavy metals, Adsorption capacity
  • Pages 65-75
    This study was conducted to assess the effects of two species of arbuscular mycorrhiza fungi (Glomus mosseae and G. intraradices) on growth of young plantlets of two olive cultivars (Koroneiki and Valanolia). Recently rooted cuttings were inoculated with the mycorrhiza، planted in pots containing sterile soil and located in the greenhouse. Eighteen months following inoculation، some morphological، physical and biochemical traits were studied. The results showed that inoculated plantlets with both mycorrhizal fungi species had taller height، more shoots، thicker stems، longer internodes and more leaves as compared to control plantlets. They also had more fresh and dry weight of stem، but showed lower amount of fresh and dry weight of roots. Mycorrhiza inoculation significantly increased total chlorophyll، carotenoids and phenol content of leaf، but there were no significant difference in the amount of iron and phosphorus in the leaf. In all the studied traits، there wasn''t any difference between the two mycorrhiza species. Percent of root colonization in both mycorrhiza fungi was found to be higher than control.
    Keywords: Glomus mosseae, Glomus intraradices, Koroneiki, Valanolia, Chlorophyll, Phenol
  • Z. Barzegar Hafshejani, M. Mobli, A.H. Khoshgoftarmanesh, J. Abedi-Koupai Pages 77-85

    Soilless culture in greenhouse is being developed in Iran، as in many countries of the world. This study was conducted to evaluate the possibility of applying sawdust as well as the effect of adding bentonite and pumice on vegetative growth of bell pepper cv. Inspratian. The experiment was conducted as a completely randomized blocks design with 8 treatments and 4 replications، in greenhouse of College of Agriculture، Isfahan University of Technology. The planting media consisted of different v/v ratios [100% sawdust، sawdust+ pumice at the ratios of 5، 10 and 15%، sawdust+ bentonite at the ratios of 5، 10 and 15%، and a common planting medium (85% peat+ 15% perlite) as control]. Results showed that after peat، in most cases، plants grown in sawdust+ pumice showed better vegetative growth as compared to those of pure sawdust or sawdust+ bentonite. For example، the highest fresh and dry weight of shoots and dry weight of roots were in 85% sawdust+15% pumice treatment. The results also showed that after peat، the highest chlorophyll content was determined in 95% sawdust+ 5% pumice and 90% sawdust+ 10% bentonite media. The lowest chlorophyll content was related to 100% sawdust medium. After peat treatment، the earliest flowering، fruiting and color establishment was observed in 85% sawdust+ 15% pumice، which was not significantly different from 95% sawdust+ 5% and 90% sawdust+ 10% pumice.

    Keywords: Soilless culture, Growth medium
  • Pages 87-97
    Plant growth promoting rhizobacteria are known as an alternative to chemical fertilizers، which are able to reduce the harmful effects of non-biological stresses such as salinity and increase soil fertility and crop production. This study was conducted to investigate the effect of inoculation of Pseudomonas fluorescens strain FY32 on a number of morphological characters in canola cultivars under salt stress. Thereby، a split split-plot design with three replications was applied in hydroponic cultivation system. Six bacterial inoculated (Pseudomonas flourescens FY32) and non-inoculated canola cultivars were subjected to sodium chloride salt stress at three levels (0، 150 and 300 mM). Based on the ANOVA results، inoculation effects under different salinity levels on canola cultivars، compared to non-inoculated treatments، were statistically significant on plant fresh weight، dry weight of leaf، stem and total plant، leaf area and root length. Also، three-way interaction effects of salinity، bacteria and cultivar on plant height and root volume were significant (P<0. 01). Sodium، potassium and proline concentration in leaves and roots of inoculated plants had significant difference with non-inoculated plants at different levels of salinity. The highest rate of proline and potassium ion was observed in canola cultivars inoculated with Pseudomonas fluorescens under both salinity levels. It can be concluded that inoculation of canola plants with Pseudomonas flourescense (containing ACC- deaminase gene) could improve their growth and development in case of salinity stress.
    Keywords: PGPR bacterium, Rhizobacteria, Proline
  • Pages 99-110
    In order to investigate the effect of combination of chemical and biological fertilizers on dry matter، uptake and efficiency of nitrogen (N)، phosphorus (P) and zinc (Zn) by fenugreek (Trigonella foenum- graecum)، an experiment was conducted as randomized complete blocks design with three replications in the Research Greenhouse of Shahrekord University. Eight fertilizer treatments consisted of control (no fertilizer)، urea fertilizer (UF)، UF+ zinc sulfate (ZS)، UF+ Azotobacter (Az)، UF+ mycorrhiza (My)، UF+ ZS+ Az، UF+ ZS+ My and UF+ ZS+ Az+ My. Results indicated that there was significant difference (P≤ 0. 05) among different fertilizer treatments for agronomic efficiency of N، P and Zn. The highest agronomic efficiency of N، P and Zn (60، 96 and 198 g/g، respectively) was achieved in UF+ZS+Az treatment. The highest P-uptake efficiency (18. 7 %) was observed in UF+My treatment and it had significant (P≤ 0. 05) difference with other treatments، except UF+ZS treatment. The highest Zn physiologic efficiency was obtained in UF+ZS، which had no significant difference with UF+ ZS+ Az and UF+ ZS+ Az+ My. Maximum dry matter (292 g/m2) was produced in UF+ ZS+ Az treatment. In general، application of biofertilizers، especially Azotobacter، integrated with urea and zinc sulfate not only is effective in increasing dry matter، but also can increase productivity of fenugreek by increasing chemical fertilizers’ efficiency in greenhouse culture.
    Keywords: Azotobacter, Fertilizer efficiency, Zinc sulfate, Mycorrhiza
  • M. Niakan, Sh. Rezapour Mahjoob, M. Ghorbanli Pages 111-123

    Nowadays، cultivation of medicinal plants in the greenhouse and use of appropriate strategies to improve the response to environmental stresses on one hand، and growth of medicinal compounds on the other hand، has been under consideration. In this research، effect of exogenous putrescine on resistance of Datura stramonium plant to salinity stress was evaluated through studying growth parameters، amount of chlorophyll a، b، soluble carbohydrates and alkaloid compounds in roots and shoots of this plant. Seeds of Datura plant were grown in a mixture of soil and sand. After 35 days، the plants were transferred to Hoagland solution. Different concentrations of NaCl (0، 20، 40 and 60 mM) and putrescine (0. 01 and 0. 05 mM) were added to Hoagland solution، depending on the treatment type، in the form of 10 independent and combined treatments، based on randomized complete blocks design. After 15 days، shoots and roots of treated plants were evaluated. Results showed that with increasing salt concentration، the shoot length، fresh and dry weight of roots and chlorophyll a، b content were decreased. On the other hand، dry and fresh weight of shoots، chlorophyll a، b، soluble carbohydrates and alkaloid compounds were significantly increased with putrescine application in the treatments which contained salt. This research confirmed the positive role of exogenous putrescine in improving the growth، increased chlorophyll pigments، soluble carbohydrates and alkaloid compounds of Datura medicinal plant in saline conditions.

    Keywords: Polyamine, Salinity, Photosynthesis, Alkaloids
  • Pages 125-134
    In order to evaluate the effects of salt stress and putrescine on some morphological and biochemical traits and pigment content of pot marigold plant، an experiment was conducted under greenhouse conditions based on completely randomized design، using four levels of sodium chloride (1، 3، 6 and 9 dS/m) and three levels of putrescine (0، 1 and 2 mM). Sodium chloride was applied on the soil، while putrescine solution was sprayed on the leaves. Results showed that salt stress reduced all growth parameters and pigment content significantly، while increased the amount of reduced sugars in leaves and roots. Application of putrescine had significant effect on all biochemical parameters and pigment content; but had no effect on the number and diameter of flowers. Spraying of 2 mM putrescine، under salt stress level of 9 dS/m، increased fresh flower weight، shoot dry weight، chlorophyll a، total chlorophyll، leaf cartenoides and reduced sugars by 29، 27، 35، 32، 17 and 15 percent، respectively، compared to control treatment. Based on the results of this experiment، it was concluded that application of putrescine improves the growth، biochemical traits and pigment content of marigold plant under salt stress conditions.
    Keywords: Polyamine, Salinity, Pigments, Reduced sugar
  • J. Bardel, A.R. Sirousmehr Pages 135-145
    To study the activity of some antioxidant enzymes and accumulation of compatible osmolytes affected by different concentrations of chromium (Cr+3) (0، 5، 10، 15 and 20 mg/kg soil) combined with different levels of manure (0، 10 and 20 ton/ha) in basil (O. basilicum L.)، a factorial experiment، based on completely randomized design with four replications، was carried out at Research Greenhouse of Zabol University in 2012. Results of this study indicated that increasing the level of Cr+3 from 0 to 20 mg/kg soil، when 20 ton/ha manure was applied، decreased the activity of catalase (CAT)، ascorbate peroxidase (APX) and glutathione peroxidase (GPX) enzymes decreased from 0. 008، 0. 537 and 0. 081 to 0. 006، 0. 305 and 0. 071 µmol H2O2/mg protein، respectively. This may be caused by the improvement in physiological activities of the plant in the presence of organic compounds. It seems that application of different amounts of manure led to an increase in leaf proline and carbohydrates content، via availability of macro- and- micro nutrients، especially nitrogen، even when different levels of Cr3+ heavy metal existed in the growth medium. The obtained correlation coefficients indicated a significant positive relationship between most physiological traits، and the highest correlation coefficient (0. 84) was found between proline and soluble carbohydrates. It appears that organic compounds، such as manure، have considerable potential to reduce the harmful effects of Cr3+ heavy metal and improve physiological indices of basil.
    Keywords: Physiological characteristics, Heavy metals, Organic fertilizer
  • M. H. Sayyari-Zahan, M. A. Behdani, F. Cheraghi, H. Azarpeyvand Pages 147-156
    In order to study of the effect of combined biologic and priming on growth characteristics and phosphorus (P) and potassium (K) concentrations in Nigella sativa L.، an experiment was carried out in the greenhouse of Agriculture Faculty، University of Birjand with factorial CRD statistical design in 2011. Factors were 1- Bacteria treatments a (Pseudomonas sp 168)، b (Pseudomonas sp 187)، c (compose of Pseudomonas sp 168 and Pseudomonas sp 187) and d (without Bacteria treatment)، 2- priming with KH2PO4 (50 mM concentration) and without priming. Soil sample was taken from Bidokht village and sieved through a 4-mm and transported to pots of 3 kg (pH=7. 8 and ECe= 1 dS/m). Pots were irrigated based on field capacity moisture. Results showed that biologic treatments caused، significant increase in shoot dry weight and both P and K concentrations of shoot. Priming had excessive effect of biologic fertilizer on those of two elements concentrations in shoot of Nigella sativa L. in sixth week and shoot dry weight as well. Highest shoot concentration of K and P was observed in (Pseudomonas sp 168+priming) and (Pseudomonas sp 168+187+priming) respectively. Therefore، combine application of priming and biologic seed treatments can be useful method for increasing of P and K concentration in medicinal plants.
    Keywords: Seed priming, Osmopriming, Sustainable agriculture
  • Pages 157-168
    Water stress is a global crisis and is considered a serious threat for agriculture. Superabsorbent polymers، through improving soil physical conditions، prevent moisture stress in arid and semi-arid areas. To evaluate the effects of a natural superabsorbent (bentonite) and a synthetic superabsorbent (A200) on growth of lettuce، a factorial experiment in a completely randomized design with four replications was conducted. The amount of each superabsorbent at 3 levels (0، 0. 15 and 0. 3% w/w) and 2 levels of water stress (60 and 100% of field capacity) were tested. The results showed that in 100% of field capacity treatment، leaf relative water content، chlorophyll index and stomatal conductance were more than 60% of field capacity treatment. Electrolyte leakage، vitamin C، total soluble solids and chlorophyll b were higher in 60% of field capacity treatment. Application of 0. 3% bentonite decreased electrolyte leakage، vitamin C and soluble solids by 74، 19 and 31 percent، respectively، and increased relative water content، chlorophyll index، stomatal conductance and total chlorophyll content by 3، 2، 22 and 8 percent، respectively، relative to the control. While، application of 0. 3% of superabsorbent A200 decreased electrolyte leakage، vitamin C and soluble solids by 28، 18 and 37 percent، respectively، and increased relative water content، chlorophyll index، stomatal conductance and total chlorophyll content by 6، 32، 25 and 42 percent، respectively، as compared to the control treatment. These results indicated that bentonite can reduce the negative impacts of drought stress as much as artificial superabsorbent.
    Keywords: Physiological traits, Synthetic superabsorbent, Natural superabsorbent, Water, deficit stress
  • Pages 169-179
    In order to investigate the effects of mycorrhizal symbiosis on some soil hydraulic properties and nutrients uptake by spring barley، a greenhouse experiment was conducted based on a completely randomized blocks design with four replications، using two mycorrhizl fungi including Glomus intraradices (GI) and Glomus etunicatum (GE) and non-mycorrhizal (control) treatments، in an alkaline coarse-textured soil. Results showed that GE and GI significantly increased (P< 0. 01) field capacity (FC) water content by 24. 7 and 12. 6%، permanent wilting point (PWP) water content by 20. 1 and 11. 1%، available water capacity (AWC) by 27. 1 and 13. 3%، micropores by 14. 1 and 5%، mesopores by 27. 8 and 20. 8% and decreased macropores by 17. 3 and 9. 5% and saturated hydraulic conductivity by 88. 2 and 68. 8% relative to the control، respectively. Also، GE and GI fungi significantly increased (P< 0. 01) uptake of phosphorus in barely seeds by 44. 1 and 20. 3% and in stem by 181 and 50. 6% and potassium in seeds by 290. 8 and 167. 9%، respectively. It is concluded that mycorrhizal symbiosis، as a biological and sustainable method، improved hydraulic and chemical quality of the alkaline coarse-textured soil.
    Keywords: Mycorrhizal symbiosis, Hydraulic conductivity, Pore size distribution, P, K uptake, Alkaline coarse, textured soil