فهرست مطالب

پژوهش های حبوبات ایران - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

مجله پژوهش های حبوبات ایران
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 10، پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1394/01/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد حمزه ئی، سعید نجاری، فرشید صادقی، محسن سیدی صفحات 9-18
    تحقیق حاضر در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان در سال زراعی 91-1390 اجرا شد. هدف آزمایش بررسی اثر محلول پاشی نانو کلات آهن و باکتری مزوریزوبیوم بر میزان گره زایی، رشد، عملکرد دانه و اجزای عملکرد نخود تحت شرایط دیم بود. طرح آزمایشی مورد استفاده بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و هشت تیمار (T1: شاهد (عدم تلقیح بذر و عدم محلول پاشی)، T2: تلقیح بذر با باکتری مزوریزوبیوم، T3: محلول پاشی نانو کود در مرحله گلدهی، T4: تلقیح بذر+محلول پاشی در مرحله گلدهی، T5: محلول پاشی در مرحله غلاف دهی، T6: تلقیح بذر+محلول پاشی در مرحله غلاف دهی، T7: محلول پاشی در مراحل گلدهی و غلاف دهی و T8: تلقیح بذر+محلول پاشی در مراحل گلدهی و غلاف دهی) بود. اثر تیمارهای آزمایشی بر همه صفات (به استثنای شاخص برداشت) معنی دار شد. بر اساس مقایسه میانگین ها، بیشترین مقدار صفات ارتفاع بوته، تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن هزار دانه، عملکردهای دانه و بیولوژیک و تعداد و وزن خشک گره در ریشه در تیمار T8 به دست آمد. با این وجود، بین تیمارهای T4 و T8 از نظر عملکردهای دانه و بیولوژیک تفاوت معنی داری وجود نداشت. بنابراین، تلقیح بذر نخود با باکتری مزوریزوبیوم و محلول پاشی نانو کلات آهن در مرحله گلدهی و یا گلدهی+غلاف دهی، توانست بیشترین میزان گره زایی ریشه، شاخص های زراعی و عملکرد دانه را تولید کند.
    کلیدواژگان: تعداد غلاف در بوته، حبوبات، کود زیستی، محلول پاشی، وزن هزاردانه
  • آرش پاک مهر، فرید شکاری، مهدی راستگو صفحات 19-30
    به منظور بررسی تاثیر پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید و اعمال تنش خشکی در مرحله گلدهی بر برخی صفات فیزیولوژیک نظیر محتوای نسبی آب، سرعت فتوسنتز، شدت تعرق، میزان CO2زیر اتاقک روزنه ای، هدایت روزنه ای و شاخص کلروفیل لوبیا چشم بلبلی (L. unguiculata Vigna) رقم پرستو، آزمایشی در قالب طرح اسپلیت بلوک در شرایط مزرعه ای، انجام گردید. تیمارهای آزمایشی شامل تنش خشکی به عنوان عامل اصلی در دو سطح (شاهد یا آبیاری منظم و تنش در زمان شروع گلدهی تا 50 درصد گلدهی) و پرایمینگ بذر با سالیسیلیک اسید به عنوان عامل فرعی در پنج سطح شامل سطوح صفر، 900، 1800، 2700 و3600 میکرومولار بودند. نتایج نشان داد اعمال تنش خشکی موجب کاهش تبادلات گازی و سرعت فتوسنتز می گردد. گیاهان حاصل از بذرهای پرایم شده در مقایسه با گیاهانی که از بذرهای تیمار نشده به وجود آمده بودند، دارای محتوای نسبی آب، سرعت فتوسنتز، هدایت روزنه ای، شدت تعرق و شاخص کلروفیل بالاتری بودند. همچنین، میزان CO2زیر اتاقک روزنه ای گیاهان حاصل از بذرهای پرایم شده در مقایسه با گیاهان حاصل از بذرهای تیمار نشده، پایین تر بود که بیانگر اثر محافظتی سالیسیلیک اسید در برابر تنش خشکی می باشد. بیشترین افزایش در اکثر صفات در گیاهان حاصل از بذرهای پرایم شده با غلظت 2700 میکرومولار سالیسلیک اسید به دست آمد؛ به طوری که منجر به افزایش سرعت فتوسنتز گیاهان حاصل از بذرهای پرایم شده تحت شراط تنش و نرمال در مقایسه با گیاهان تیمار نشده گردید. در غلظت 3600 میکرومولار، در اکثر صفات بررسی شده کاهشی نسبت به غلظت 2700 میکرومولار مشاهده شد که می تواند نشان دهنده اثر ممانعتی این هورمون در غلظت های بالاتر باشد.
    کلیدواژگان: لوبیا چشم بلبلی، پرایمینگ، سالیسیلیک اسید، تبادلات گازی، شاخص کلروفیل، محتوای نسبی آب
  • نورعلی ساجدی، علی مرتضی چراغی، مسعود گماریان صفحات 31-42
    1390 انجام شد. عوامل مورد بررسی شامل سلنیوم در چهار سطح 0، 6، 12، 18 گرم در هکتار و اسید سالیسیلیک در سه سطح 0، 100 و 200 میلی گرم در لیتر بودند. نتایج نشان داد با محلول پاشی 12 و 18 گرم در هکتار سلنیوم، میزان نشت یونی سلول نسبت به شاهد به ترتیب، 6/ 11 و 8/ 18% کاهش نشان داد. اثر متقابل تیمارها نشان داد که بیشترین عملکرد دانه معادل 6/ 1687 کیلوگرم در هکتار از اثر متقابل 200 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک توام با 18 گرم در هکتار سلنیوم حاصل شد که نسبت به تیمار شاهد 79/ 30% افزایش نشان داد. بیشترین غلظت سلنیوم دانه معادل 2119 قسمت در بیلیون از اثر متقابل 100 میلی گرم در لیتر اسید سالیسیلیک توام با 18 گرم سلنیوم در هکتار حاصل شد که غلظت سلنیوم دانه نسبت به تیمار شاهد 9 /3 برابر افزایش نشان داد. بیشترین مقدار پروتئین دانه معادل 8/ 20% ار تیمار 100 میلی گرم در لیتر اسیدسالیسیلیک توام با 12 گرم سلنیوم در هکتار حاصل شد که نسبت به تیمار شاهد 8/ 3% افزایش نشان داد.
    کلیدواژگان: عملکرد دانه، تنش خشکی، نشت یونی، سلنیت سدیم، غلظت سلنیوم
  • هانیه فیروزی، همت الله پیردشتی*، سید جابر حسینی صفحات 43-56

    حفظ محیط زیست و تولید محصولات کشاورزی سالم، در حال حاضر از اهداف مهم کشاورزی پایدار است. همچنین با توجه به فراوانی منابع آب و خاک شور در کشور، تحقیقی به منظور بررسی اثر باکتری های محرک رشد بر برخی از صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی دو رقم گیاه لوبیا سبز در مقاومت به تنش شوری در آزمایشی گلخانه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با چهار تکرار در گلخانه دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1391 اجرا شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل رقم در دو سطح (بومی و هیبرید)، تنش شوری در چهار سطح (0، 5/2، 5 و 5/7 دسی زیمنس بر متر کلریدسدیم) و همچنین پیش تیمار باکتری های محرک رشد در دو سطح (عدم تلقیح و تلقیح باکتری حاوی آزوسپیریلیوم برازیلنس و ازتوباکتر کروکوکوم) بودند. صفات مورد اندازه گیری شامل: وزن تر و خشک برگ، سطح و تعداد برگ، تعداد و طول دمبرگ، وزن تر و خشک دمبرگ، کلروفیل a، کلروفیل b، a+b، کاروتنوئید، SPAD و وزن تر غلاف که عملکرد در نظر گرفته شد. نتایج حاکی از آن بود که اثر متقابل رقم و باکتری در تمامی رنگدانه های مورد مطالعه و همچنین صفات وزن تر، خشک بوته و سطح برگ معنی دار بود. در این برهم کنش، تلقیح باکتری باعث افزایش 11 درصدی سطح برگ نسبت به تیمار عدم تلقیح شد. اثرات متقابل رقم و شوری نیز در تمامی رنگدانه های مورد مطالعه به جز عدد SPAD و صفات مورفولوژیک (وزن تر ساقه، وزن تر و خشک برگ، سطح برگ، وزن خشک دمبرگ) و عملکرد بیولوژیک غلاف اثر معنی داری داشت. حداکثر عملکرد به میزان 6/3 گرم در بوته در تیمار رقم هیبرید و شوری 5/ 2 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. اثر متقابل باکتری و شوری علاوه بر تمامی پارامترهای بیوشیمیایی مورد مطالعه به جز کاروتنوئید، صفات وزن تر و سطح برگ، وزن تر و خشک دمبرگ، و عملکرد معنی دار بودند. تیمار تلقیح باکتری در تمامی سطوح مورد بررسی بر عملکرد موثر بود و تیمار 5/ 2 دسی زیمنس بر متر و تلقیح، بیشترین عملکرد غلاف را به خود اختصاص داد که نسبت به تیمار عدم تلقیح 34 درصد افزایش داشت. در مجموع نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر نقش مفید باکتری های افزاینده رشد در فرآیندهای بیوشیمیایی، مورفولوژیکی و همچنین بهبود رشدی گیاه به ویژه در شرایط تنش شوری ملایم است.

    کلیدواژگان: آزوسپیریلیوم، ازتوباکتر، تلقیح، کلروفیل، هیبرید
  • سارا پرنده، غلامرضا زمانی، محمدحسن سیاری، محمدقادر قادری صفحات 57-70
    شوری یکی از تنش های محیطی و مانعی اساسی برای تولید محصولات کشاورزی است. تنش شوری، بر ویژگی های فیزیولوژی، مورفولوژی، آناتومی، ترکیب های شیمیایی و میزان آب بافت گیاهان موثر می باشد. حبوبات دومین منبع غذایی بشر پس از غلات به شمار می روند. در میان حبوبات، لوبیا از اهمیت خاصی برخوردار است. به-منظور بررسی اثر سیلیسیم بر صفات فیزیولوژی، کیفی و کمی لوبیا، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند در سال 1390 انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل 5 سطح شوری (1، 2، 3، 4 و 5 دسی زیمنس بر متر) و 4 سطح سیلیکات سدیم (صفر، 5/ 0، 1و 2 میلی مولار) بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس داده های آزمایش نشان داد که با افزایش شوری مقدار آب برگ، وزن خشک کل، درصد پروتئین، عملکرد پروتیئن و عملکرد دانه به صورت معنی داری کاهش یافت. اما در مقابل، شوری موجب افزایش معنی داری در غلظت پرولین و غلظت قندهای محلول گیاه شد. سیلیکات سدیم نیز تاثیر معنی داری بر مقدار آب برگ و غلظت پرولین برگ داشت. با توجه به نتایج به دست آمده در این آزمایش می توان گفت که مصرف سیلیکات سدیم از طریق بهبود خصوصیات رویشی موجب کاهش اثرات زیانبار شوری بر ویژگی های فیزیولوژی، کیفیت و کمیت دانه لوبیا شده است.
    کلیدواژگان: لوبیا، سیلیکات سدیم، پرولین، قندهای محلول، درصد پروتئین
  • سعیدرضا حسین زاده، منیره چنیانی، اعظم سلیمی صفحات 71-82
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی متانول بر میزان رنگدانه های فتوسنتزی، تثبیت CO2، عملکرد کوانتومی فتوشمیایی (FV/FM)، محتوای آب نسبی، CO2 درون سلولی، کارایی مصرف آب و پایداری غشای سلول های برگی نخود (رقم کرج) در شرایط تنش خشکی، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار در شهریور سال 1390 در پژوهشکده علوم گیاهی دانشگاه فردوسی مشهد به اجرا درآمد. عامل محلول پاشی متانول با 5 سطح: شاهد (بدون محلول پاشی)، 20، 25، 30 و 35 درصد حجمی بود که به هرکدام از سطوح 2 گرم در لیتر گلیسین اضافه شد. محلول پاشی 3 بار طی فصل رشد گیاه و با فواصل 10 روزه صورت گرفت. محلول پاشی گیاهچه ها تا زمان جاری شدن قطره های محلول روی برگ ادامه یافت. عامل خشکی نیز شامل تنش خشکی (25 درصد ظرفیت مزرعه) و بدون تنش خشکی (100 درصد ظرفیت مزرعه) اعمال شد. نتایج نشان داد بین سطوح مختلف متانول تفاوت معنی داری (P 0.01) از نظر میزان کلروفیل a، b، کارتنوئید، کلروفیل کل، نسبت کلروفیل a به b، تثبیت CO2، عملکرد کوانتومی فتوشمیایی FV/FM)، CO2) درون سلولی، محتوای آب نسبی، ضریب پایداری غشاء و کارایی مصرف آب وجود داشت. محلول پاشی با سطح 30 درصد حجمی، موجب افزایش معنی داری در میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، تثبیت CO2، محتوای آب نسبی و CO2 درون سلولی نسبت به دیگر سطوح شد. بین سطوح مختلف متانول تفاوت معنی داری در پتانسیل عملکرد کوانتومی (FV/FM) وجود نداشت اما افزایش معنی داری نسبت به شاهد مشاهده شد. اثرات متقابل تنش خشکی و متانول تاثیر معنی داری بر میزان کارتنوئید و محتوای آب نسبی نداشت، اما بر میزان کلروفیل a، b، کلروفیل کل، نسبت کلروفیل a به b، تثبیت CO2، عملکرد کوانتومی فتوشمیایی FV/FM)، CO2) درون سلولی و ضریب پایداری غشا معنی دار (P 0.05) بود.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، محلول پاشی متانول، نخود (Cicer arietinum L، )، ویژگی های فیزیولوژیک
  • راضیه کایدنظامی، حمیدرضا بلوچی صفحات 83-98
    در بین تنش های محیطی، شوری عامل محدودکننده مهمی در تولید حبوبات در دنیا به شمار می آید. در این پژوهش، برهم کنش کلرید سدیم و اسید سالیسیلیک بر پارامتر های فیزیولوژیک گیاه عدس به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در گلخانه مورد بررسی قرار گرفت. گیاهان شامل سه رقم عدس (کیمیا، کرمانشاه و گچساران)، در معرض غلظت های مختلف کلرید سدیم (0، 60 و 120 میلی مولار) و محلول پاشی توسط اسید سالیسیلیک (0، 2/ 0 و 5/ 0 میلی مولار) قرار گرفتند. در گیاهانی که تنها در معرض کلرید-سدیم قرار داشتند، در مقایسه با گیاهان شاهد، با افزایش غلظت کلرید سدیم، پارامتر هایی مانند کلروفیل، کاروتنوئید و محتوای نسبی آب کاهش و مقدار قند های محلول، نشت الکترولیت، مالون دی آلدهید، پرولین و تجمع یون سدیم افزایش یافت. اما گیاهانی که در معرض همزمان کلرید سدیم و اسید سالیسیلیک قرار داشتند، در مقایسه با گیاهانی که تنها در معرض کلرید سدیم بودند، در غلظت های یکسان کلرید سدیم، رنگیزه های فتوسنتزی و محتوای نسبی آب آن ها بیشتر و از میزان قند های محلول، نشت الکترولیت، مالون دی آلدهید، پرولین و یون سدیم کاسته شد. این نتایج نشان می دهد که محلول پاشی اسید سالیسیلیک سبب افزایش بردباری به تنش شوری و کاهش اثر های مضر کلرید سدیم در گیاه عدس می شود. همچنین رقم کیمیا در سطوح بالای کلریدسدیم و محلول پاشی با 2/ 0 میلی مولار سالیسیلیک اسید بیشترین محتوای نسبی آب، پرولین، قندهای محلول، کلروفیل و کاروتنوئید را داشت.
    کلیدواژگان: حبوبات، تنش اسمزی، ارتو هیدروکسی بنزوئیک اسید، قند های محلول، رنگیزه های فتوسنتزی
  • مریم پیرزاده مقدم، عبدالرضا باقری، سعید ملک زاده شفارودی، علی گنجعلی صفحات 99-110
    به منظور مطالعه روابط همبستگی بین صفات زراعی و تحلیل های آماری چند متغیره نخود با عملکرد، جهت معرفی صفات مهم و تسهیل در گزینش واریته های پر محصول در شرایط آبیاری محدود، تحقیقی بر روی هفت ژنوتیپ برتر از نظر تحمل به خشکی در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 1390-1389، در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه مشهد، به مورد اجرا گذاشته شد. در طی فصل رشد دو نوبت آبیاری انجام شد. اولین آبیاری بعد از کاشت و دیگری در اواخر گلدهی انجام شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس صفات، اختلاف معنی داری در صفات وزن صد دانه، تعداد شاخه های اولیه، تعداد دانه در بوته، تیپ رشدی گیاه، شاخص برداشت و عملکرد دانه مشاهده شد (05/ 0≥P). بیشترین همبستگی با عملکرد دانه را صفات تیپ رشدی گیاه (*44/0r=)، عملکرد بیولوژیک (**64/0r=) و شاخص برداشت (**63/0r=) نشان دادند. رگرسیون گام به گام، صفات شاخص برداشت، روز تا غلاف دهی، تعداد شاخه های اولیه و تعداد دانه در بوته را در مرحله ی اول و صفات روز تا رسیدگی، تعداد دانه در غلاف، تعداد شاخه های ثانویه و عملکرد بیولوژیک را در مرحله ی دوم به عنوان صفات مهم نشان داد. همچنین نتایج حاصل از آنالیز علیت نشان داد که صفات شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیک و صفت تعداد دانه در بوته، شاخص های انتخابی هستند که باید به طور غیر مستقیم، در شرایط کم آبیاری مورد توجه واقع شوند. تجزیه به مولفه های اصلی نیز، پنج مولفه را که بیش از 76 درصد از تغییرات را توجیه می نمود، معرفی کرد.
    کلیدواژگان: تجزیه علیت، تجزیه به مولفه های اصلی، رگرسیون گام به گام
  • سمیرا احمدی، عصمت مهدیخانی مقدم، ساره بقایی داوری صفحات 111-118
    به منظور شناسایی نماتدهای انگل گیاهی مزارع حبوبات، مجموعا 41 نمونه ریشه و خاک اطراف ریشه های نخود، لوبیا و عدس از مزارع کشت این محصولات در مناطق مختلف استان خراسان شمالی جمع آوری و نماتدهای موجود در آن ها با استفاده از روش الک و سانتریفیوژ استخراج گردید. پس از تهیه اسلایدهای میکروسکوپی، نماتدهای استخراج شده با استفاده از منابع معتبر علمی مورد شناسایی قرار گرفت. در این بررسی 11 گونه نماتد از هفت جنس متعلق به زیرراسته های Tylenchina و Aphelenchina شامل گونه های Aphelenchoides limberi، A. spicomucronatus، Aphelenchus avenae، Ditylenchus adasi، D. tenuidens، Filenchus cylindricaudus، F. thornei، Geocenamus tenuidens، Helicotylenchus vulgaris، Pratylenchus neglectus و P. thornei تشخیص داده شد. در بین گونه های شناسایی شده، گونه Ditylenchus adasi برای اولین بار از ایران گزارش می شود.
    کلیدواژگان: حبوبات، خراسان شمالی، نماتدهای پارازیت گیاهی، Tylenchina، Aphelenchina
  • حمیدرضا دری، محمدرضا لک*، بهروز اسدی صفحات 119-130

    بیماری سوختگی باکتریایی معمولی با عامل Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli یکی از مهمترین بیماری های لوبیا در ایران و جهان محسوب می شود. استفاده از سموم شیمیایی تاثیری در کنترل بیماری ندارد. بهترین روش کنترل بیماری، استفاده از ارقام مقاوم با تولید محصول پایدار می باشد. در این پژوهش، 26 ژنوتیپ لوبیا جهت ارزیابی پایداری و سازگاری عملکرد در شرایط آلودگی مصنوعی و غیرآلوده به بیماری سوختگی باکتریایی معمولی لوبیا طی سال های 1386 و 1387 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی ارزیابی شد. پایداری ژنوتیپ های لوبیا به روش های رگرسیونی، تجزیه اثرات اصلی جمع پذیر و اثرات متقابل ضرب پذیر (AMMI) و مویر انجام گردید. در روش رگرسیون باتوجه به سه عامل عملکرد، ضریب زاویه و انحراف از رگرسیون، ژنوتیپ 21407 مناسب ترین ژنوتیپ انتخاب شد. در تجزیه امی دو مولفه اصلی اول و دوم جمعا 90 درصد تغییرات اثرات متقابل ژنوتیپ × محیط را توجیه می کنند. نمودار دو طرفه میانگین عملکرد و مولفه اصلی اول نشان داد ژنوتیپ های 21407 و 21275 از عملکرد بالا و پایداری مناسب برخوردار بودند. بر اساس تجزیه واریانس مویر، 21 درصد اثرات متقابل ژنوتیپ × محیط مربوط به واریانس هتروژن (HV) و 79 درصد مربوط به اثر متقابل غیر همبسته ((IC می باشد. در این روش ژنوتیپ 21410 کمترین درصد مجموع مربعات اثرات متقابل ژنوتیپ در محیط و بیشترین پایداری را نشان داد. در مجموع، براساس سه شاخص پایداری، عملکرد و مقاومت به بیماری، لاین 21407 مناسب ترین ژنوتیپ شناسایی گردید.

    کلیدواژگان: امی، پایداری، رگرسیون، لوبیا، مویر
  • زهرا گلستانی کلات، غلامحسین مروج*، مجید عزیزی ارانی صفحات 131-138

    در دو دهه گذشته تلاش های قابل توجه در انتخاب گیاهان مناسب جهت تولید و معرفی حشره کش های گیاهی جدید انجام شده است. در بررسی حاضر اثر دورکنندگی اسانس گیاهان اسطوخودوس ((Lavandula angustifolia و آویشن شیرازی (Zataria multiflora) روی حشرات کامل سوسک چهارنقطه ای حبوبات Callosobruchus maculatus مورد بررسی قرار گرفت. اسانس ها به روش تقطیر با آب استخراج شدند. آزمایشات در شرایط دمایی 1±30 درجه سانتیگراد، رطوبت نسبی 5±60 درصد و تاریکی انجام گرفت. نتایج نشان داد که اسانس اسطوخودوس نسبت به آویشن شیرازی اثر دورکنندگی بیشتر داشت. هم چنین میزان دورکنندگی هر دو اسانس روی حشرات نر بیش از حشرات ماده بود. میزان دورکنندگی علیه حشرات نر در اثر غلظت های 69/ 17 و 77/ 30 میکروگرم بر لیتر از اسانس های اسطوخودوس و آویشن شیرازی به ترتیب معادل 80/ 92 و 60/ 77 درصد به دست آمد. میزان دورکنندگی علیه حشرات ماده در اثر غلظت های 08/ 23 و 77/ 30 میکروگرم بر لیتر از اسانس های اسطوخودوس و آویشن شیرازی به ترتیب معادل 80 /76 و 40/ 68 درصد بود. آنالیز شیمیایی اسانس ها توسط دستگاه GC-MS نشان داد که ترکیبات اصلی اسانس اسطوخودوس، لینالول، 1، 8-سینئول، روزفوران اپوکساید، منتون، ایزومنتول و ترانس-دی هیدروکاروون و ترکیبات اصلی اسانس آویشن شیرازی تیمول، لینالول و پارا-سیمن بودند. با توجه به نتایج این بررسی به نظر می رسد، اسانس گیاهان مذکور خصوصا گیاه اسطوخودوس جهت حفاظت محصولات خاصیت دورکنندگی مناسبی علیه سوسک چهارنقطه ای حبوبات داشته باشد.

    کلیدواژگان: اسانس های گیاهی، حفاظت محصولات انباری، کروماتوگرام، GC، MS
  • امین حسین زاده، الناز میلانی، امیرحسین الهامی راد، محمدحسین حداد خداپرست صفحات 139-150
    حبوبات، منابع غنی از پروتئین بوده و گزینه مطلوب برای تهیه فیلم های پروتئینی به شمار می آیند. در این پژوهش از طرح مرکب مرکزی، به منظور بررسی تاثیر همزمان؛ نسبت ایزوله پروتئین خلر (2–10درصد)، گلیسرول (5/ 0- 7 درصد) و اسید اولئیک (0– 2 درصد) بر خصوصیات فیلم خوراکی تهیه شده از ایزوله پروتئین خلر نظیر میزان ضخامت، دانسیته، درصد مواد محلول در آب، اسید و قلیا، نفوذپذیری به بخار آب و اکسیژن، استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد؛ نفوذپذیری به بخار آب با افزایش غلظت پروتئین و گلیسرول به طور معنی داری افزایش و با افزایش غلظت اسید اولئیک کاهش یافت. حلالیت در آب و اسید با افزایش میزان پروتئین کاهش و با افزایش میزان گلیسرول و اسید اولئیک افزایش نشان داد (P<0.05). نتایج بهینه سازی فیلم خوراکی تهیه شده از ایزوله پروتئین خلر حاکی از این است که برای داشتن یک فیلم بهینه با دارابودن ویژگی های نظیر حداقل ضخامت برابر با 0/087 میلیمتر، حداقل دانسیته برابر با 697.486 (kg.m-3)، حداقل نفوذپذیری به بخار آب برابر با 1.42× 10-9 (g. m-1.pa-1.s-1) حداقل نفوذپذیری به اکسیژن (عدد پراکسید) معادل 24/72، حداکثر حلالیت در آب و اسید به ترتیب برابر با 53/52 درصد، 46/64 درصد ضروری است، پارامترهای غلظت ایزوله پروتئین خلر 2/64 درصد، غلظت گلیسرول 0/5 درصد و غلظت اسید اولئیک 0/087 درصد باشد.
    کلیدواژگان: فیلم خوراکی، ایزوله پروتئین، خلر، خواص فیزیکو شیمیایی، روش سطح پاسخ
|
  • Javad Hamzei, Saeed Najjari, Farshid Sadeghi, Mohsen Seyedi Pages 9-18
    This research was carried out at the Research Farm, Faculty of Agriculture, Bu-Ali Sina University in growing season of 2011-2012. The aim of research was to evaluate the effect of foliar application of nano-iron chelate and bacterization of mesorhizobium bacteria on root nodulation, growth, grain yield and yield components of chickpea under rainfed conditions. A randomized complete block design with three replications and eight treatments (T1: control; non-inoculated and non-foliar application, T2: seed inoculation with mesorhizobium bacteria, T3: foliar application of nano fertilizer at flowering stage, T4: seed inoculation+ foliar application at flowering stage, T5: foliar application at podding stage, T6: seed inoculation + foliar application at podding stage, T7: foliar application at flowering and podding stages and T8: seed inoculation + foliar application at flowering and podding stages) were used. The effect of treatments on all traits (except harvest index) was significant. Based on mean comparisons, maximum values for traits of plant height, number of branches per plant, number of pods per plant, number of grain per plant, 1000-seeds weight, biological and grain yields, number and dry weight of root nodule were achieved at T8 treatment. However, there is no significant difference for grain and biological yields between T4 and T8 treatments. Therefore, inoculation of chickpea seeds with mesorhizobium bacteria and foliar application of nano-iron chelate in either flowering stage or flowering + podding stages can produce the highest root nodulation, agronomic indices and grain yield.
    Keywords: Biological fertilizer, Foliar application, Pod number per plant, Pulses, Thousands seed weight
  • Arash Pakmehr, Farid Shekari, Mahdi Rastgoo Pages 19-30
    Effect of seed priming by salicylic acid and application of controlled water stress in flowering stage on some physiological characters such as relative water content, chlorophyll index, photosynthetic rates, transpiration rates, stomatal conductance, and leaf internal CO2 concentration was investigated on cowpea (Vigna unguiculata L. cv. Parastoo) plants. Experiment was done as a split block design with 3 replications in 2008-2009 at Research Farm of Agriculture Faculty, University of Zanjan. Factors were including controlled water stress as main plot in 2 levels (well watering and water shortage stress from initiation of flowering until 50% flowering of plot) and priming with salicylic acid as subplot factor in 5 levels involving 0, 900, 1800, 2700, 3600 µM. Results showed that effect of water stress and salicylic acid was significant on physiological traits. Water deficit reduced gas exchange and photosynthesis rate. On the other hand, seed priming enhanced relative water content, photosynthetic rates, transpiration rates, stomatal conductance and chlorophyll index compared to untreated plants. Also, leaf internal CO2 concentration was lower in this plants compared to untreated plants. It shows protective effects of salicylic acid against drought-stress. In general, among salicylic acid concentrations, 2700 µM treatment had the highest values in measured traits. In this treatment both in normal and stressed conditions photosynthesis rate was highest compared to untreated plants. In 3600 µM in all traits there was a decline compared to 2700 µM treatment. It shows that this hormone in higher concentrations has a preventing effect in physiological process.
    Keywords: Cowpea, Priming, Salicylic acid, Gas exchange, Chlorophyll index, Relative water content
  • Nourali Sajedi, Ali Morteza Cheraghi, Masoud Gomarian Pages 31-42
    This experiment was carried out as factorial based on randomized complete block design with four replications in 2011-2012 growing season. The experimental factors were Selenium in four levels 0, 6, 12 and 18 g ha-1 and salicylic acid in three levels 0, 100 and 200 mg L-1. Results showed that foliar application of selenium at rate of 12 and 18 g ha-1 decreased ion leakage by 11.6 and 18.8% compared with control, respectively. The treatments interaction effects showed that maximum grain yield equal to 1687.6 kg ha-1 was recorded from 200 mg L-1 salicylic acid along with 18 g ha-1 selenium that increased by 30.79% compared with control. The highest selenium concentration equal to 2119 ppb was obtained from 100 mg lit-1 salicylic acid along with 18 g ha-1 selenium that increased by 3.9 times compared with control. The maximum grain protein equal to 20.8% belonged to treatment of 100 mg L-1 salicylic acid along with 12 g ha-1 selenium that increased by 3.8% compared with control.
    Keywords: Drought stress, Grain yield, Ion leakage, Selenit sodium, Selenium concentration
  • Hanieh Firoozi, Hemat Allah Pirdashti, Seyyed Jaber Hosseini Pages 43-56

    Nowadays, protection of environment and safe agricultural production are an important aims of the sustainable agriculture. Also, in attention to abundance of saline soil and water resources in the country, the present research was designed to evaluate PGPR inoculation effect on some morphological and physiological traits of two green bean plant cultivars under salinity stress conditions. A greenhouse experiment was designed on factorial arrangement based on completely randomized design with four replications at Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University in 2012. The treatments consist of salinity (sodium chloride) in four levels (0, 2.5, 5 and 7.5 dS.m-1), two cultivars (landrace and Hybrid) and pretreatment of PGPR at two levels (non-inoculation and inoculation with Azospirillium brazilence and Azotobacter chroococcum). The results showed that interaction effect of cultivar and bacteria were significant on all physiological parameters, fresh and dry weights and leaf area. Bacteria inoculation increased leaf area with 11 % ratio than non-inoculation treatments. Also, interaction effect of cultivar and salinity were significant in all physiological parameters, shoot fresh weight, leaf fresh and dry weight, leaf area, petiol dry weight and yield except SPAD value. The maximum amount of pod yield with 3.6 gr per plant was observed in hybrid cultivar and 2.5 dS.m-1 salt stress treatment. Interaction effect of bacteria and salinity were significant in all biochemical traits, leaf fresh weight, leaf area, petiol fresh and dry weights and yield. Bacteria inoculation influenced pod yield in all levels. The results exhibited 2.5 dS.m-1 salt stress level and bacteria inoculation treatment with 34% obtained higher amount of pod yield ratio than non-inoculation treatment. In conclusion, results of this research represent the benefit role of PGPR on amelioration of biochemical, morphological parameters and plant growth improvement under mid salt stress conditions.

    Keywords: Azospirillium, Azotobacter, Hybrid, Chlorophyll, Inoculation
  • Sara Parande, Gholamreza Zamani, Mohammadhassan Sayyari, Mohammadghader Ghaderi Pages 57-70
    Salinity is the major limiting factor for plant growth and crop productivity. Salt stress is effective on physiological characteristics, morphology, anatomy, chemical composition and water content of plant tissue. Pulses are the second of food source after the cereals for human. Among the Pulses, the bean has special importance. In order to investigate the effect of silicon on the physiological, quality and quantity characteristics of common bean, an experiment was conducted as factorial based on randomize completely design with 3 replications in the research greenhouse of Agriculture faculty of Birjand university in 2011. Treatments were including of 5 levels soil salinity (1, 2, 3, 4, 5 ds.m-1) and 4 levels silicon (0, 0.5, 1, 2 mM). The results of analysis of variance showed that the increasing of salinity caused significant reduce in leaf water content, total dry weight, protein content, protein yield and grain yield. But in contrast, salinity caused a significant increase in proline concentration and the concentration of soluble sugars of the plant. Silicon is also imposed a significant effect on leaf water content and proline concentration in leaves. Finally it could be concluded that using of Si in salinity condition reduced harmful effects of salinity on the physiological, quality and quantity characteristics of the bean plant.
    Keywords: Common bean, Sodium silicate, Proline, Soluble sugars, Protein percent
  • Saeed Reza Hosseinzadeh, Monireh Cheniany, Azam Salimi Pages 71-82
    In order to evaluate the effects of foliar application of methanol on some physiological characteristics of chickpea under drought stress, an experiment was conducted as a factorial based on completely randomized design with three replications in 2011 at the Recearch center of plant for Sciences in Ferdowsi University of Mashhad. The first factor was different levels of methanol including, 0 (control), 20, 25, 30, 35 volumetric percentage (v/v), which were used as foliar applications at three times during growth season of chickpea, with 10 days intervals. Second factor was drought stress condition in two levels 25 and 100 percent of field capacity. Results showed that there was significant difference (P 0.01) between methanol levels concentrations regarding to chlorophyll a, b, carotenoid, total chlorophyll content, assimilation CO2, relative water content, chlorophyll feluorecence (Fv\Fm) and membrane stability coefficient. Spraying with 30% volume level significantly increased chlorophyll a and b content, assimilation CO2 and relative water content compared to control. There was no significant difference on chlorophyll feluorecence (Fv\Fm) between methanol levels, but there was significant increase compared to control. Effects of drought and methanol were not significant differences on carotenoid and relative water content but on the chlorophyll a, b, total chlorophyll content, chlorophyll a/b ratio, CO2 assimilation, chlorophyll feluorecence (Fv\Fm), interacellular CO2 and membrane stability coefficient were significant (P 0.05).
    Keywords: Methanol spraying, Physiologic characteristics, Drought stress, Chickpea (Cicer arietinum L.)
  • Raziyeh Kayednezami, Hamidreza Balouchi Pages 83-98
    Among the environmental stresses, salinity is a major limiting factor in world legumes production is considered. In this study, sodium chloride and Salicylic acid interaction on growth parameters were investigated in greenhouse with factorial arrangement in randomized complete block design with three replications. The plant consisted of three cultivars of lentil (Kimiya, Kermanshah and Gachsaran), exposed to different concentrations of sodium chloride (0, 60 and 120 mM NaCl) and solution sprayed by salicylic acid (0, 0.2 and 0.5 mM) were used. In plants only exposed to sodium chloride, with the increase of sodium chloride concentration, chlorophylls, carotenoids and relative water content decreased compared to control while, amount of soluble sugar, electrolyte leakage, MDA, proline and amount of sodium and chloride accumulation increased. In plants exposed to sodium chloride and Salicylic acid, compared with those were only exposed to salinity, in the same concentration of sodium chloride photosynthetic pigments and relative water content were higher, and amount of soluble sugar, electrolyte leakage, MDA, proline and amount of Na accumulation decreased compared to plants only exposed to sodium chloride. The result showed that spray of Salicylic acid (as an antioxidant) caused resistance against salt stress and decreased side effects of sodium chloride in Lens culinaris Medik. Kimia variety in foliar application with 0.2 mM salicylic acid and high NaCl levels had the highest relative water content, proline, soluble sugars, chlorophyll and carotenoid.
    Keywords: Pulses, Osmotic stress, Orto hydroxybanzoic acid, Soluble sugar, Photosynthesis pigments
  • Maryam Pirzadeh Moghaddam, Abdolreza Bagheri, Saeed Malekzadeh, Shafaroudi, Ali Ganjeali Pages 99-110
    In order to evaluate of yield and yield components of chickpea genotypes, path analysis set to facilitate the selection of high yielding varieties in limited irrigation. Research was canducted in 2010-2011 growing season at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, by using seven drought tolerante genotypes (recommended from a previous research) in a randomized complete block experimental design with four replications. Plots irrigated twice, first after planting and the second was in late flowering stage. Analysis of variance indicated a significant difference in seed weight, number of primary branches, type of plant growth, number of seeds per plant, harvest index and seed yield (P≤0/05). Analysis showed maximum correlation between biological yield and seed yield (r = +0.64**), followed by harvest index with seed yield (r = + 63/0**) and Type of plant growth. (r =+ 44/0**). Stepwise regression introduced number of primary and secondary branches, number of pod per plant, number of seeds per pod, biological yield, harvest index, Days to pod formation and maturationPath analysis introduced harvest index, biological yield and number of seeds per plant, as important characters, that should be selected indirectly. Principal components analysis, identified five components that explained more than 76 % of the seed yeild variation.
    Keywords: Step by step regression, Path analysis, Principel component analysis
  • Pages 111-118
    In order to identify the plant parasitic nematodes of pulse fields in Northern Khorasan province, 41 soil and root samples were collected from rhizosphere of Pisum sp., Phaseoulus sp., Lens sp. during 2011 and 2012. The nematodes were extracted by combined sieving and centrifugal-flotation method of Jenkins (1969) and transferred to glycerin by using method of De Grisse (1969). The permanent slides were prepared and the nematodes were studied by light microscopy. In this study, 11 species from seven genera belonging to Tylenchina and Aphelenchina were identified as follows: Aphelenchus avenae, Aphelenchoides limberi, A. spicomucronatus, Ditylenchus adasi, D. tenuidens, Filenchus cylindricaudus, F. thornei, Geocenamus tenuidens, Helicotylenchus vulgaris, Pratylenchus neglectus, P. thornei. Among these species, Ditylenchus adasi is new record for nematode fauna of Iran.
    Keywords: Northern Khorasan, plant parasitic nematodes, Pulse, Tylenchina, Aphelenchina
  • Hamidreza Dorri, Mohammadreza Lak, Behroz Assadi Pages 119-130

    Common bacterial blight (CBB) caused by Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli is a serious disease of bean fields in Iran and the world. Chemical control of CBB is inefficient, therefore the use of resistant genotypes with stability production is the most suitable alternative. Stability and adaptability of 26 bean genotypes yield in the presence and absence of CBB were evaluated in Agricultural Research and Natural Resources Center of Markazi Province, in 2007 and 2008 using regression analysis, the additive main effects and multiplicative interactions (AMMI) and muir methods. The best genotype in regression analysis, based on yield, regression coefficient and deviation from regression was 21407. In AMMI analysis, the first two interaction principal component axes (IPCA1 & IPCA12) explained 90% of the genotype×environment interaction. Biplot of yield mean and IPCA1 showed that genotypes 21407 and 21275 were the most stable with high yield. In muir method, 21% and 79% of the genotype×environment interaction belonged to heterogeneous variance (HV) and imperfect correlation (IC), respectively. In this method the genotype 21410 had the least total sum of squares of genotype × environment interaction, so it was the most stable genotype. According to all results, the best genotype was 21407 based on stability, yield and resistant to CBB.

    Keywords: AMMI, Bean, Muir, Regression, Stability
  • Zahra Golestani Kalat, Gholamhosein Moravvej, Majid Azizi Arani Pages 131-138

    In last two decades, considerable attempts have been made to introduce new botanical based insecticides. In this study, repellent effects of the essential oils taken from Lavandula angustifolia and Zataria multiflora on Callosobruchus maculatus adults were evaluated. The essential oils were extracted using a Clevenger apparatus. Bioassays were conducted under 30±1ºC, 60±5% RH and dark condition. The results indicated that L. angustifolia oil was more repellent than Z. multiflora oil. Also repellent effects of both oils on males were greater than those on females. The repellent activity rate of was % on adults essential oil at concentration of males and females The essential oils analysis by GC-MS showed that the main compounds of L. angustifolia oil were linalool, 1,8-cineol, rosefuran epoxide, menthone, isomenthol and dihydro carvone (trans) and those of Z. multiflora oil were thymol, linalool and p-cymene. According to these results, it seems that these two essential oils especially L. angustifolia oil are potentially good candidates for protection of stored products against C. maculatus.

    Keywords: Essential oils, Stored product protection, Chromatogram, GC, MS
  • Hoseinzadeh A., Milani E.*, Elhami R. A.H., Haddad Khodaparast, M.H Pages 139-150
    Legumes are rich sources of protein and consider a good alternative to make a protein films. In this study, central composite design to investigate the simultaneously effect of the grasspea protein isolates (2 - 10 percent), glycerol (0.5 - 7%) and oleic acid (0 - 2%) on properties of edible films made from grasspea protein isolates, such as thickness, density, percentage of solubility in water, acid and alkaline, and permeability to water vapor and oxygen were used. The result shows that increasing protein and glycerol concentrations were significantly increased water vapor permeability and increasing in concentrations of oleic acid decreased it signifcantly. Solubility in water and acid by increasing the protein content decreased and with increasing glycerol and oleic acid increased (P<0.05). Optimization results of edible films made from green pea protein isolates showed that for an optimal film that have minimum thickness with 0.087 mm, minimum equal density 697.486 (kg.m-3), Least equal to the water vapor permeability 1.42× 10-9 (g. m-1.pa-1.s-1), least permeability to oxygen (peroxide value), equivalent to 24.72, maximum solubility in water and acid, respectively, 53.52% and 46.64 percent, Parameters the green pea protein isolate concentration 2.46 percent, glycerol concentration 0.5 percent and oleic acid concentration had to 0.087 percent.
    Keywords: Edible film, Protein isolate, Grass pea, Physicochemical, barrier properties, Response surface methodology