فهرست مطالب

نامه آموزش عالی - پیاپی 25 (بهار 1393)

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 25 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • ابراهیم خدایی صفحه 7
  • یعقوب انتظاری، محمد جواد صالحی صفحه 11
    صنعت دانش، یکی از صنایع مهم و کلیدی در عصر حاضر است که جایگاه برجسته ای در کشورهای پیشرفته دارد. کارآفرینی در این صنعت، مقدمه کارآفرینی در صنایع دیگر است. در مقاله حاضر، ضمن بررسی اکتشافی ادبیات نظری و تجربی «کارآفرینی مبتنی بر دانش»، کارآفرینی در صنعت دانش ایران در دروه 80 ساله «1305-1385» بررسی شده است. نتایج بررسی ها نشان می دهد که کارآفرینی دانش و مبتنی بر دانش، در ایران بسیار ضعیف و ناپایدار بوده است. با مراجعه به نتایج بررسی های اکتشافی می توان دریافت که «عدم انگیزه کافی»، «دخالت بی قاعده، بی رویه و بیش از اندازه دولت در صنایع دانش و مبتنی بر دانش»، «سیاست های نامناسب»، «کمبود سرمایه انسانی کارآفرینی، سرمایه خطرپذیر و سرمایه اجتماعی»، «شرایط اقتصادی و اجتماعی نامناسب»، «ضعف فرهنگ کارآفرینی آکادمیک» و «زیر ساخت های کارآفرینی آکادمیک» از جمله عواملی هستند که موجب ضعف کارآفرینی در صنعت دانش شده اند. بدیهی است که برای توسعه کارآفرینی در این صنعت، لازم است که عوامل بازدارنده یاد شده از میان بر داشته شود و عوامل محرک تقویت شود.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانش، کارآفرینی مبتنی بر دانش، اقتصاد مبتنی بر دانش
  • جعفر ترک زاده، فاطمه زینعلی صفحه 39
    هدف از انجام این پژوهش، تدوین مقیاسی برای ارزیابی جو کلاسی در دانشگاه بود. با توجه به نبود چنین مقیاسی از قبل، پس از مطالعه گسترده پیشینه موضوع، چارچوبی مشتمل بر چهار بعد تعاملات کلاسی، قوانین و مقررات کلاسی، یادگیری ارزیابی و نگرش و فرهنگ شناسایی گردید و مقیاسی در این راستا تدوین گردید. پس از دو بار اجرای آزمایشی و تامین روایی و پایایی، مقیاس مذکور در بین 201 نفر از دانشجویان دوره کارشناسی دانشگاه شیراز که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند اجرا گردید که گزارش آن در این مقاله ذکر شده است. نتایج حاصل، از سویی وضعیت جو کلاسی حاکم در دانشگاه را مشخص نمود، و از سویی دیگر، قابلیت کاربرد مقیاس تدوین شده برای پژوهش های میدانی را در زمینه موضوع خود نمایان ساخت.
    کلیدواژگان: جو کلاسی، جو آموزشی، مقیاس جو کلاسی، دانشگاه، آموزش عالی
  • بهمن احمدی، ابراهیم خدایی صفحه 69
    آزمون تحصیلات تکمیلی در مقطع کارشناسی ارشد، مهم ترین و گسترده ترین آزمون ناپیوسته داخل است که از سال 1367 به صورت متمرکز و سراسری برگزار می شود. از سال 1384، در آزمون کارشناسی ارشد، شرط تناسب رشته امتحانی با رشته تحصیلی برداشته شد و به داوطلبان اجازه داده شد تا با هر عنوان مدرک تحصیلی بتوانند در آزمون گروه های مختلف آموزشی (به جز گروه پزشکی و دامپزشکی و رشته هایی که شرط عنوان مدرک تحصیلی دارند) متقاضی شوند؛ بر این اساس، بررسی های آماری آزمون سال 1388 با روش تحلیل مستندات نشان داد که عمده پذیرفته شدگان رشته های مختلف این آزمون را فارغ التحصیلان رشته های نزدیک و متجانس تشکیل می دهند. فارغ التصحیلان رشته های مختلف ترجیح دادند که در آزمون رشته خودشان یا در کدرشته های نزدیک و یا هم سنخ شرکت کنند. فارغ التحصیلان رشته های غیر هم سنخ عمدتا اندک و کمتر از 10 درصد کل داوطلبان هر رشته بوده اند که معمولا هیچ پذیرفته شده ای ندارند. در گروه علوم انسانی به استثنای مدیریت اجرایی، در تمام رشته ها، بالاترین میزان پذیرش مربوط به فارغ التحصیلان همان رشته بوده است. در تمام کدرشته های امتحانی، حدود 70 درصد از متقاضیان رشته های نامرتبط، پذیرفته نمی شوند. میزان موفقیت فارغ التحصیلان رشته های فنی در سایر گروه های آموزشی به ویژه علوم انسانی بیشتر، ولی میزان موفقیت فارغ التحصیلان رشته های علوم انسانی در گروه های علوم پایه، فنی و مهندسی، کشاورزی و هنر کمتر است. در بین متقاضیان رشته های علوم انسانی و هنر، پراکندگی و تنوع رشته های فارغ التحصیلی بیشتر است، ولی این پراکندگی در بین متقاضیان رشته های مختلف گروه های علوم پایه و فنی و مهندسی محدود می شود.
    کلیدواژگان: آزمون کارشناسی ارشد، رشته تحصیلی، رشته قبولی، علوم انسانی
  • حمید رحیمی، مصطفی شریف صفحه 101
    هدف پژوهش حاضر، مطالعه تطبیقی آموزش کارآفرینی در کشورهای منتخب شمال و جنوب بوده است. سوالات تحقیق با در نظرگرفتن انواع آموزش های کارآفرینی از نظر مکان (محیط کار یا محیط های آموزشی و یا به صورت ترکیبی)، از نظر ساختار (تک درس، دوره و یا اعطای مدرک رسمی دانشگاهی) و انواع آموزش دهندگان (افراد متخصص در یک رشته یا متخصصان آموزش کارآفرینی و یا به صورت ترکیبی) تدوین و بررسی شد. روش تحقیق، طرح تطبیقی بوده است. نمونه آماری پژوهش شامل چندین کشور منتخب شمال و جنوب (آمریکا، انگلستان، آلمان، فرانسه، ایتالیا، سوئد، هلند، مالزی، هند، استرالیا، فیلیپین و تایوان) است. داده های پژوهش از طریق اسناد و مدارک، کتب و مجلات داخلی و خارجی گردآوری شده بود. یافته ها نشان داد که آموزش کارآفرینی در کشورهای مختلف شمال و جنوب، هم در محیط های کاری و هم در محیط های آموزشی صورت می گیرد و از نظر ساختار هم به صورت تک درس، دوره و با اعطای مدرک رسمی دانشگاهی ارائه می شود و می تواند از سوی متخصصان مختلف انجام شود.
    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، کارآفرینی، آموزش عالی، کشورهای منتخب
  • فرحناز رستمی، کیومرث زرافشانی، مهسا سعدوندی صفحه 129
    هدف این تحقیق، بررسی شیوه های متداول تقلب در آزمون ها در بین دانشجویان و ارائه راهکار های مدیریت و کنترل آن است. این مطالعه پیمایشی در سال تحصیلی 89-90 روی 298 دانشجوی رشته کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. انتخاب نمونه ها به روش انتساب متناسب انجام و پایایی پرسشنامه با استفاده از محاسبه آلفای کرونباخ در حد مطلوب برآورد گردید (78/0= ). نتایج تحقیق نشان داد که متداول ترین شیوه های تقلب در جلسه امتحان به ترتیب شامل: مشاهده برگه امتحانی دیگر دانشجویان، استفاده از روش ایما و اشاره و نوشتن روی اشیاء است. نتایج نشان داد که بین ارتکاب به انجام عمل تقلب دانشجویان با سن، جنس، رشته تحصیلی و دوره تحصیلی، رابطه معنی داری وجود ندارد؛ ولی بین ارتکاب به انجام عمل تقلب دانشجویان با مقطع تحصیلی و معدل مقطع تحصیلی آنان رابطه منفی و معنی داری وجود دارد. نتایج این مطالعه می تواند دستاوردهایی در سطوح مختلف برای مسئولین نظام آموزش عالی کشاورزی در خصوص چگونگی سیاست گذاری و برنامه ریزی سرفصل دروس و برگزاری جلسات آزمون داشته باشد.
    کلیدواژگان: تقلب، شیوه های متداول، مدیریت، راهکار های کنترل
  • محمدرضا تمنایی فر، فریبرز صدیقی ارفعی، اشرف ماسپی صفحه 145
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی، انگیزش پیشرفت و سبک های یادگیری بوده و طرح پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. نمونه پژوهش شامل 440 دانشجوی دانشگاه کاشان است که به روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. به منظور سنجش متغیرهای مورد نظر از آزمون شخصیتی نئو (NEO)، پرسشنامه انگیزش پیشرفت هرمانز (AMQ) و پرسشنامه سبک های یادگیری (LSI) استفاده شد. از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون نیز به منظور تحلیل داده ها استفاده شد. از یافته های پژوهش حاضر این بود که بین ویژگی های شخصیتی، انگیزش پیشرفت و سبک های یادگیری رابطه وجود دارد؛ به این صورت که مفهوم سازی انتزاعی با روان رنجوری رابطه منفی، و با برون گرایی و گشودگی رابطه مثبت دارد. همچنین تجربه عینی و مشاهده تاملی با روان رنجوری رابطه مثبت دارند. آزمایشگری فعال با توافق پذیری رابطه منفی و با وظیفه مداری رابطه مثبت دارد و انگیزش پیشرفت تنها با مفهوم سازی انتزاعی رابطه معنی دار دارد. از دیگر یافته های پژوهش حاضر این بود که ویژگی های شخصیتی، پیش بینی کننده شیوه های یادگیری هستند، اما انگیزش پیشرفت، پیش بینی کننده شیوه های یادگیری نیست.
    کلیدواژگان: ویژگی های شخصیتی، انگیزش پیشرفت، سبک های یادگیری، دانشجویان
  • محسن امامی صفحه 159
    ارزشیابی اساتید از سوی دانشجویان، یکی از روش های شناخته شده ارزیابی کیفیت آموزشی در محیط های آموزش عالی است. پیاده سازی این امر به دو صورت سنتی (کاغذی) و الکترونیکی امکان پذیر است. پیاده سازی الکترونیکی دارای مزایای بسیاری است که برگزارکنندگان نظرسنجی ها را به سمت استفاده از این روش سوق می دهد؛ اما از طرف دیگر، به دلیل ورود اطلاعات پرسنلی دانشجویان برای ورود به سیستم، اعتماد آنها را نسبت به ناشناختگی اطلاعاتشان کاهش می دهد. این مقاله به طراحی یک سیستم ارزشیابی الکترونیکی میپردازد. سیستم پیادهسازی شده، از یک مکانیزم احراز هویت و اعطای دسترسی استفاده میکند که علاوه بر افزایش اطمینان دانشجویان و در نتیجه افزایش مشارکت آنها در ارزشیابی های الکترونیکی، خطرات ناشی از سرقت اطلاعات احراز هویت کاربران در ارزشیابی های الکترونیکی معمولی را کاهش می دهد و همچنین امکان اعطای دسترسی به ارزشیابی های خاص دانشجو را برای سیستم فراهم می آورد. طراحی این سیستم با استفاده از نمودارهای مدلسازی و زبان UML تشریح شده است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، احراز هویت، ناشناختگی، امنیت، طراحی مدل
|
  • Y. Entezari, M. Salehi Page 11
    Knowledge Industry is one of the most important industry in this new era which has a valuable place in developed contries.In this essay while developing a conceptual framework for knowledge entrepreneurship and knowledge- based entrepreneurship analysis, the change of these in Iran have examined from the last eight decades. The results indicate that knowledge entrepreneurship and knowledge –based entrepreneurship in Iran is too weak and unstable. Referring to conceptual framework can indicate that at least six factors are effective in this problem. The main factor is public nature of knowledge that doesnt make enough motivation for entrepreneurship. The second factor is irregular, unmethodical and excessive intervention of government in knowledge industry and knowledge-based industry. The third factor emerges from absence or weakness of suitable policy. The forth factor narrates about the shortage of entrepreneurship human capital, venture capital and social capital. The fifth factor is economic and social status as revolution and war. At the end the sixth factor is lake of academic entrepreneurship culture and its infrastructures, as an example science and technology parks and incubators in before revolution and two decades after it, and also their weakness in this decade.
    Keywords: Knowledge Entrepreneurship, Knowledge, based Entrepreneurship, Knowledge based Economy
  • J. Torkzadeh, F. Zeynali Page 39
    Aim of this study was to developing a scale for evaluating classroom climate at the universities. Considering loss of such a scale, after an extensive review of the subject’s literature, a framework consisting of four dimensions (classroom interactions, classroom rules and regulations, learning – assessment, attitude and culture) was identified and a scale compiled in that regard. After two times piloting implementations and supplying validity and reliability of mentioned scale, it was distributed among 201 undergraduate students selected using multi stage cluster sampling. Results on the one hand illustrated the status of the ruling classroom climate at the university and on the other hand the applicability of the presented scale in the subject area (classroom climate evaluation) was identified.
    Keywords: Classroom Climate, Instructional Climate, Classroom Climate Scale, University, Higher Education.
  • B. Ahmadi, E. Khodaie Page 69
    The MA entrance exam is the vastest and the most important internal examination which has been administered since 1367. Since 1384, in MA Entrance exam, proportionality requirement between field of study and acceptation (Except medical and fields that have veterinary, as a condition of their academic degree), was removed, and Participants with any educational subjects, were allowed to participate in various fields. Based on the statistical analysis of 1388 test documentation analysis showed that most of accepted students are those with related fields in that test. Graduates from other fields preferred to participate in their own or related field of study. Graduated from different fields were few and mostly less that 10% of the total participants and were not accepted. In human science group, except in executive management, in all other fields, the highest acceptance rate of graduates was the graduates of the same fields. In all other fields of exam, about 70 percent of applicants in an unrelated field will not be accepted.
    Keywords: MA entrance exam, study filed, acceptation field, humane tic group
  • H. Rahimi, M. Sharif Page 101
    The purpose of this research was to study entrepreneurship education in south & north countries comparatively. The research questions edited considering types of entrepreneurship education in local view (work environment or educational environments or as mixed), structural view (mono lesson, course or give university formal certification), types of trainers (expert in a major or experts of entrepreneurship education or mixed). Research method was comparative design. The population of the research comprised of south and north selected countries. Sample of research was some of selected countries (American, England, Germany, French, Italy, Netherlands, Malaya, India, Australia, Filipino, Taiwan and Singapore). Research data were gathered from documents, internal & external books & journals. The findings showed that entrepreneurship education in different countries occurred both in work environment & educational environment. The structural view are presented (mono lesson, course & give university formal certification) and also can be done by different experts.
    Keywords: entrepreneurship education, entrepreneurship, higher education –selected countries
  • F. Rostami, K. Zarafshani, M. Sadvandi Page 129
    The main purpose of this survey study was to determine ways of cheating among a proportional sample of 298 undergraduate and graduate students majoring in diverse agricultural disciplines in College of Agriculture at Razi University during 1389-1390. The questionnaire was tested for reliability using Cronbach’s alpha coefficient yielding 0. 78 indicating a high reliability. Results revealed that the most common cheating strategies during college exams were: looking over fellow student’s paper, using non-verbal techniques, writing on sitting chairs, papers, walls and ect. Moreover, there was no relationship between cheating behavior and student’s age, gender, major and college year. However, act of cheating was negatively correlated with years of college and GPA. The result of this study has implications for agricultural higher education in different levels. That means how policy makers can have curriculum planning and how should it be tested.
    Keywords: cheating, conventional methods, agricultural students, management, college students.
  • M. Tamannaifar, F. Seddighi Arfaei, A. Maspi Page 145
    The present study investigates the relationship between personality traits, advanced motivation and learning styles. This is a descriptive correlative research. The population includes 440 Kashan university students selected using a stratified sampling. In order to measure the aimed variables, NEO personality test, Herman's Advancement Motivation Questionnaire (AMQ) and Learning Style Inquiry (LSI) were applied. Pearson correlation coefficient and regression were used to analyze the data. Findings indicate that there is a relationship among personality traits, advanced motivation and learning styles, in a way that there is a negative relation between abstract conceptualization and neurosis, and there is a positive relation between abstract conceptualization, extroversion and openness. There is a positive relationship between objective experience and neurosis. There is a negative relationship between active experimentation and agreeableness and a positive one between active experimentation and task-orientation. There is a significant relationship only between advancement motivation and abstract conceptualization. Another finding of the present research was that personality traits predict learning styles, but advanced motivation does not.
    Keywords: personality traits, advancement motivation, learning styles, university students.
  • M. Emami Page 159
    Students evaluation of teaching is a common method in universities’ educational quality evaluation. This method can be implemented in two ways: traditional (paper based) or electronic. There are lots of benefits to the electronic method that resulted in its employment by many survey organizers. On the other hand, since the students have to enter their personal information in order to login to the system, they cannot assure that their personal information is kept confidential.This paper presents designing a electronic evaluation system. This method not only augments the students’ assurance and their participation in electronic evaluations, but also reduces the risk of information theft caused in the typical electronic evaluations’. Moreover, it allows the system to grant the students proper access to specific evaluations. Due to this method’s simple mechanism, it can be easily implemented in software environments.
    Keywords: Evaluation, Authentication, Authorization, Random number generation, Security