فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق کیفری - سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

پژوهشنامه حقوق کیفری
سال ششم شماره 1 (پیاپی 11، بهار و تابستان 1394)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1394/04/25
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا اسلامی*، سیده سارا میریان صفحه 7

    در میان بزه دیدگان، کودکان و نوجوانان بزه دیده نیاز به حمایت بیشتری دارند، زیرا کودکان که آینده جامعه بشری هستند از آسیب پذیرترین اعضای این جامعه محسوب می شوند. به همین جهت است که مصلحان بشریت از دیرباز تاکنون همواره در حمایت و مراقبت از آنان پیشگام بوده اند. این حمایت از طریق اتخاذ یک سیاست افتراقی صورت می گیرد. سیاست افتراقی در قوانین داخلی به صورت جرم انگاری های خاص در حوزه ی حقوق و آزادی های کودکان یا به صورت تشدید مجازات جرایم علیه آنان متجلی می شود. زیرا حقوق کیفری به عنوان منعکس کننده ارزشهای بنیادین حاکم بر یک جامعه، علاوه بر نقش آموزشی – فرهنگی که در تقبیح برخی رفتارها دارد، میتواند به عنوان عاملی باز دارنده و پیشگیرانه در ارتکاب برخی رفتارها ایفای نقش کند. ضرورت اتخاذ رویکرد افتراقی در قبال کودکان در راستای اعمال سیاست های حمایتی مطابق با معیارهای بین المللی، از یک سو و آسیب پذیری آنان در برابر انواع بهره کشی ها، از سوی دیگر موجب شده که موضوع بردگی جنسی کودکان با هدف ارتقای وضعیت قوانین داخلی به نفع آنها و ایجاد سازوکارهایی برای مقابله با این پدیده مورد بررسی قرار داده شود.

    کلیدواژگان: بردگی کودکان، قاچاق و توریسم جنسی، ازدواج اجباری، هرزه نگاری کودکان، حمایت کیفری از کودکان
  • شهرام بهمن تاجانی، سیده ندا میرفلاح نصیری صفحه 37
    مصونیت کیفری سران دولت ها در قرون گذشته امری مطلق تلقی می شده که بر مبنای حاکمیت و شان مقام عالی رتبه سران کشورها توجیه پذیر بوده است. درحالی که حقوق بین الملل معاصر با شکل گیری قاعده عرفی لغو مصونیت مقامات عالی رتبه در صورت ارتکاب جنایات بین المللی، تلاش می شود تا تعادلی میان حمایت از توانایی دولت در انجام وظایف خود و حمایت از حقوق بشر ایجاد نماید. دیوان بین المللی دادگستری که با دیدگاه کلاسیک و محتاطانه خود، به ویژه در رای صادره در قضیه یرودیا، مانعی بر سر راه پیشرفت این حرکت ایجاد کرده بود، این بار در تصمیمی قاطعانه در قضیه حیسن هابره در جولای 2012 با ملزم ساختن سنگال بر محاکمه بدون تاخیر رئیس دولت سابق چاد، امکان تعقیب کیفری سران را برای دادگاه های ملی نیز در نظر گرفته و ابعاد جدید و مهمی را در رابطه با تایید و توسعه این قاعده عرفی آشکار نموده است. از سوی دیگر بنظر می رسد با روند ایجاد یک «دادگاه ویژه» در راستای محاکمه حیسن هابره، تعقیب و محاکمه جنایات بین المللی صرف نظر از مقام و سمت مرتکب آن مورد تایید جامعه بین المللی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: مصونیت کیفری سران، محاکم ملی، جنایات بین المللی، دیوان بین المللی دادگستری، بی کیفرمانی
  • سید حسین حسینی، محمد مسعود ملازمیان صفحه 65
    پیشگیری غیر کیفری، یکی از رویکردهای مهم سیاست جنایی محسوب می شود. پیشگیری وضعی به لحاظ تاثیر بر موقعیت های جرم زا تاثیر بسزایی در کاهش بزهکاری دارد. مطالعه حقوق ایران و کنوانسیون مریدا، اهمیت این نوع پیشگیری را به خوبی مشخص می نماید. تکنیک های حفاظت از بزه دیده یا آماج بالقوه جرم، دشوار کردن ارتکاب جرم از طریق دشوار سازی دسترسی به آماج بالقوه و کنترل ابزار ارتکاب جرم و... موادی را در کنوانسیون مریدا و قوانین ایران به خود اختصاص داده اند. با این همه فقدان نهاد تخصصی و قانون جامع و مانع در پیشگیری در حقوق ایران به خوبی احساس می شود و نیاز به این اقدامات را بیش از پیش نمایان می سازد.اما نیل به این منظور، ضرورت تطبیق جایگاه پیشگیری وضعی از جرم ارتشا در حقوق ایران و کنوانسیون مریدا را نمایان تر می کند.موضوعی که در این مقاله مورد بررسی قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: پیشگیری وضعی، فساد مالی، ارتشا، کنوانسیون مریدا، جرایم اقتصادی
  • حسین حیدری، جنت خاکسار آرانی * صفحه 85

    وندیداد یکی از بخش های پسین اوستای نو است که درباره انتساب آن به زمان زرتشت پژوهندگان، همداستان نیستند. حمورابی، در حدود 1850 قبل از میلاد در بین النهرین به حکومت رسید. دستور های وی، یکی از قدیمی ترین قانون نامه های جهان است و در شمار صد واقعه عظیمی است که جهان را متحول ساخته است. دین یهودیت از آن جهت که در هزاره دوم پیش از میلاد، دین را مبنای قانون و اصول اخلاقی قرار داده، منحصر به فرد است.این مقاله به تطبیق احکام و قوانین کیفری قانون حمورابی، احکام یهودیت و وندیداد از لحاظ حقوقی پرداخته و شباهت ها و تفاوت ها و اقتباسات آنها از یکدیگر را می نمایاند و همچنین مواردی مانند توبه، بهشت و جهنم و بخشش گناهان را که بیشتر به جنبه های دینی مربوط است، بیان می کند. اخلاق پزشکی، داوری خواستن از غیب، توبه، مستثنیات دین، محیط زیست، طلاق، مهریه، رباخواری، بردگی و مجازات حیوانات از جمله موضوعاتی است که با روش پژوهش توصیفی، تطبیقی و تحلیلی مورد بررسی قرار گرفته است. بنابر یافته این مقاله، گرچه پایتخت ساسانیان میانرودان بوده و می بایست قانون نامه رسمی آنان (وندیداد) بیشتر با مقررات حمورابی همنوا باشد، ولی شگفتا، میزان مشابهت های تورات با قانون نامه حمورابی بیش از شباهت قانون نامه حمورابی با وندیداد است و حتی در برخی موارد حکمی از تورات لفظا با قانونی از قانون حمورابی همانند است.

    کلیدواژگان: قانون نامه حمورابی، وندیداد، تورات، اوستا، تاریخ حقوق، کیفر شناسی
  • علی مراد حیدری صفحه 111
    برابر قانون تجارت الکترونیکی تامین کنندگان موظفند ضوابطی را در امر تبلیغ رعایت کنند که تخلف از آن، جرم علیه قواعد تبلیغ است. مواد 50 تا 55 و ماده 70 رکن قانونی این جرایم است. از حیث رکن مادی، رفتار فیزیکی شامل تبلیغات فریب دهنده، به خطر انداختن سلامتی افراد، عدم ارائه اطلاعات کامل، تبلیغ با هویت مجهول و ارسال تبلیغات ناخواسته است. مرتکب جرم، تامین کننده و بزه دیده جرم، مصرف کننده است که تعاریف ویژه خود را دارند. این جرایم مقید به نتیجه خاصی نیست و شرط اصلی آن، وقوع رفتارهای مادی در بستر تجارت الکترونیکی است. از حیث رکن معنوی، با توجه به عدم تصریح قانونی و اصل عمدی بودن جرایم، رفتارهای غیرعمدی قابل مجازات نیستند.
    چون مجازات ماده 70 قانون تجارت الکترونیکی تعزیر درجه پنج است، کاربست بعضی از ساز و کارهای ارفاقی قانون مجازات اسلامی نسبت به جرایم کوچک، در مورد این جرایم امکان ندارد.
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیکی، تبلیغات اینترنتی، بازاریابی اینترنتی، قواعد تبلیغ، جرم رایانه ای
  • مرتضی دارابی نیا، حسین فروغی نیا صفحه 141
    از موضوعات مرتبط با اعمال صلاحیت دیوان کیفری بین المللی بر جنایت تجاوز سرزمینی، لزوم شناسایی عمل تجاوزکارانه توسط شورای امنیت یا دیوان کیفری بین المللی است. در مذاکرات مربوط به اصلاحات اساسنامه دیوان مزبور در کامپالا نیز علی رغم برخی اختلافات، نمایندگان دولت های عضو توانسته اند در خصوص نقش شورای امنیت و نیز تعریف جنایت تجاوز سرزمینی در قالب قطعنامه مصوب به برخی توافق های مهم دست یابند. لیکن در حال حاضر دغدغه اصلی جامعه بین المللی این است که در صورت اجرایی شدن قطعنامه مصوب در پرتو رابطه شورای امنیت با دیوان کیفری بین المللی، با توجه به جو موجود در تصمیم گیری های شورای امنیت موانع و محدودیت هایی در دادرسی منصفانه و به دور از ملاحظات ناشی از مناسبات سیاسی در قضایای مربوط به جنایت تجاوز که توسط شورای مزبور نیز به آن ارجاع خواهد شد، وجود دارد که می تواند نشان از غلبه مصلحت گرایی بر اجرای عدالت کیفری بین المللی باشد. برای نیل به این هدف باید مشخص کرد که در مواقع بن بست شورای امنیت، چه راهکارهایی در منشور سازمان ملل متحد، اساسنامه دیوان کیفری بین المللی و موافقتنامه کامپالا پیش بینی شده است. در این نوشتار به ابعاد گوناگون این مساله اشاره شده است.
    کلیدواژگان: سازمان ملل متحد، دیوان کیفری بین المللی، شورای امنیت، جنایت تجاوز، صلاحیت، اساسنامه رم، کنفرانس بازنگری کامپالا
  • مهدی صبوری پور، فاطمه علوی صدر صفحه 171
    از جمله موضوعات بحث انگیز قانون مجازات اسلامی 1370، پایین بودن حداقل سن مسئولیت کیفری اطفال بود. احتساب سن بلوغ جنسی به عنوان حداقل سن مسئولیت کیفری باعث شده بود که به ویژه دختران در سنی مسئولیت کیفری پیدا کنند که از توانایی های ذهنی لازم برای انتساب مسئولیت بی بهره اند. از سوی دیگر، عدم تفکیک حداقل سن مسئولیت کیفری و سن بلوغ کیفری، باعث می شد که اطفال به یکباره از عدم مسئولیت مطلق به عرصه ی مسئولیت کیفری کامل گام بگذارند. قانونگذار در سال 1392 اقدام به تغییرات مهمی در این حوزه نمود. نخست، در جرایم تعزیری، بین حداقل سن مسئولیت کیفری و سن بلوغ کیفری تفکیک قائل شد و سپس آزادی عمل قضات برای عدم اجرای حد و قصاص در مورد مرتکبان زیر سن 18 سال را افزایش داد. در این نوشتار، ضمن تبیین قواعد مسئولیت کیفری اطفال و نوجوانان در قانون مذکور، به نقد آنها با رویکردی تطبیقی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اطفال، حداقل سن مسئولیت کیفری، سن بلوغ کیفری، تعزیرات، حدود و قصاص
  • حسین غلامی، محسن بیات صفحه 195
    موضوع «بیگانگان» به عنوان یک اقلیت مهم که جمعیت قابل توجهی را ذیل مصادیق مختلف مانند مهاجر، پناهنده، گردشگر، ماموران سیاسی و غیره شامل می شود، در مطالعات جرم شناسی به صورت جزئی مورد مطالعه قرار گرفته است. اما بزه دیدگی ایشان به نحوی که در برگیرنده تمامی مصادیق آن شود، بررسی نشده است. بیگانگان به دلیل «عوامل و شرایط آسیب پذیرانه اجتماعی» درخور توجه خاص می باشند تا بزه دیدگی آنان و شرایط و عوامل بزه دیده زای شان مورد مطالعه قرار گیرد. همچنین علاوه بر «عوامل و شرایط آسیب پذیرانه اجتماعی»، «عوامل و شرایط آسیب پذیرانه شخصی» نیز در خصوص برخی از گروه های بیگانه قابل توجه است. «زنان بیگانه»، «کودکان بیگانه»، «سالمندان بیگانه» و «ناتوانان بیگانه» که از آنان تحت عنوان «آسیب پذیران مضاعف» یاد می کنیم، گروه هایی هستند که به دلیل دارا بودن هر دو وجه آسیب پذیری، بیشتر در معرض بزه دیدگی قرار دارند.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، بزه دیدگی، بیگانگان، مهاجرت، آسیب پذیری
  • احمد فلاحی صفحه 217
    با توجه به مبانی و آثار اصل ضرورت در جرم انگاری، هم ضرورت جرم انگاری مصرف مواد مخدر قابل سوال بوده و هم باید در قابلیت کنترل کیفری و توانایی حقوق کیفری در نظارت بر آن، تردید کرد. برخی بر مبنای قاعده «التعزیر لکل عمل محرم» جرم انگاری مصرف مواد مخدر را توجیه کرده اند، اما هر عمل حرامی، مشمول تعزیر نبوده و همه واکنش های تعزیری، الزاما کیفری نبوده و بلکه، تعزیرات، مجموعه ای از ابزارهای غیر حقوقی غیر کیفری و حقوقی غیر کیفری را نیز شامل می شود و نمی توان و نباید هر عمل حرامی را جرم انگاری کرد. در حقوق کیفری اسلامی، استفاده از ابزار جزایی در صورتی مناسب خواهد بود که لزوم جرم انگاری آن عمل وجود داشته و استفاده از مجازات نیز بتواند در محدود کردن آن موثر باشد و در همین راستا، جرم انگاری مصرف مواد مخدر، با مبانی استفاده از ابزار کیفری و قابلیت ها و محدودیت های این راهکار در فقه جزایی اسلام، همخوانی ندارد
    کلیدواژگان: آزادی، پدرسالاری، اخلاق گرایی، جرم انگاری، مجازات، مقاصد شریعت
  • زهرا سیار سپهری، حمیده شجری صفحه 241
|
  • Dr. Reza Eslami, Seyedeh Sara Mirian Page 7

    Among all crime victims, children need more support because children who are building the future of world and human society are considered as the most vulnerable people in the society. That is why since very past time the reformers have been pioneers in supporting and protecting them. This support is maintained via a differential policy. A Differential policy appears in internal rules in the form of especial crime monitoring in law domain and children freedom or intensifying the penalties against them, because criminal law, as a reflector of principal values of a society, in addition to theeducational role in disapproval of some behaviors, can play a role of inhibitor and precautionary against some manners.The necessity of adoption of a differential approach in children rights, in compliance with support policies for them and in accordance with international standards on one hand, and their vulnerability against exploitation on the other, have made the internal legislators not only to act towards modifying the existing regulations but also to develop new ones. They also performed precautions to avoid sexual abuse of children.

    Keywords: Child slavery, Sex trafficking, Pornography, Forced marriage, Legal protection of children
  • Dr. Shahram Bahman Tajani, Seyedeh Neda Mirfalah Nasiri Page 37
    Criminal immunity of Heads of States from the Jurisdiction of the courts, which was justified on the basis of the sovereignty and high status of the heads of states, was considered as an indisputablematter in previous centuries. Anyway, contemporary international law is witness of the formation of a customary rule which abolishes the functional immunities of the heads of states in the case of anyinternational crime which by itself strikes a balance between protecting the state’s ability to implement her task and protection of human rights. Despite the ambiguity in ICJ judgment in Yerodia Case on criminal immunity of heads of states which abolished the said immunity solely for international tribunals, this time in a conclusive judgment in his Judgment on July 2012, ICJ authorized the national courts to prosecute such cases by obliging the Senegalese to try the former Chadian president without delay, and accordingly revealed some new and important aspects with respect to the approval and development of this customary rule. On the other hand, it seems by means of an "adhoc court" for Hassan Habre's trial, prosecution and hearing of International crimes,regardless of status of the offender, has been approved by international community.
    Keywords: Criminal Immunity of heads of states, National courts, International Crimes, International Court of Justice, Impunity
  • Dr. Seyed Hossein Hosseini, Mohammad Masoud Molazemian Page 65
    Non-criminal prevention is considered as one of the major approaches to criminal policy. The situational prevention has a significant impact on reducing crime due to the effect it has on thecriminogenic situation. Regarding legal context, the importance of such prevention is well-established in Convention and in Iran’s law. Techniques for protecting or strengthening a victim or a potential target, Making committing crime difficult through difficult access to potential targets and …, have assigned some articles in Mérida convention and Iranian legal text to themselves. However, the lack of specialized institution and a comprehensive law to prevent on Iran’s law is crystal clear and the need for these measures is shown more than ever before. But reaching this point, before taking any action, highlights the necessity of dissecting situational prevention of corruption and bribery in Iran's law and Merida Convention, which is reviewed in this article.
    Keywords: Situational prevention, Corruption, Bribery, Mérida Convention, Economic crime
  • Dr. Hossein Heidari, Jannat Khaksar Arani Page 85

    Vandidad is considered to be one of the last parts of new Avesta. Investigators have argued that this book is written in the time of Zoroaster (1200-1000 B.C). However, they have not agreed aboutthe precise date. About 1850 B.C in Mesopotamia, Hammurabi became the king of the Babylonian Empire. His orders, one of the oldest codes of the world, are presumed to be one of the onehundred great events which changed the world. Judaism is unique in that it considers religion as the basis of law and moral codes in the second millennium BC. This article compares criminal laws inHammurabi, Judaism and Vendidad codes from legal perspectives. Similarities, differences and adaptations of these three codes are indicated. Topics such as Medical ethics, asking for judgment of the unseen, repentance, exceptions of liability, environment, divorce, dowry, usury, slavery, punishment of animals have been examined through descriptive, comparative and analytical method. The findings of this study shows although the capital of Sasanian was Mesopotamia and thus their official codes (Vendidad) were supposed to correlate with codes of Hammurabi, unexpectedly, codes of Hammurabi are more similar to codes of Torah than those of Vendidad. Even some words of Torah were similar to those in Hammurabi.

    Keywords: Codes of Hammurabi, Vandidad, Torah, Avesta, the History of Law, Penology
  • Dr. Ali Morad Heydari Page 111
    In accordance with the Electronic Commerce Act, suppliers are obliged to respect the rules concerning advertising, the breach of which, constitutes a crime against advertising rules in electronic commerce. Articles 50-55 and article 70 of the Electronic Commerce Act constitute the basic legal elements of such crimes. The Actus reus of crimes against advertising include physicalconduct, such as deceptive advertising, endangering human health, non-providing sufficient data, false advertising or advertising with unknown identity, and unwilling advertising. The accused of thecrime is the advertiser and victim is consumer. Such crimes do not depend on special results. The fundamental element of the crime is a physical act within the framework of electronic commerce. From a mental perspective, the mens rea of Crimes against Advertising include intentional behaviors. Unintentional behaviors are not regarded as crimes Against Advertising. Since the penalty included in article 70 of the Electronic Commerce Act is regarded as a fifth degree punishment, the rule of leniency as established by the Islamic Criminal Act is not applicable in this context, as far as minor crimes are concerned.
    Keywords: Electronic Commerce, Internet Marketing, Internet Advertising, Computer Crimes, Rules of Advertising
  • Dr. Morteza Darabinia, Dr. Hossein Forughinia Page 141
    One of the issues related to the exercise of the International Criminal Court's jurisdiction over the territorial aggression crime, is necessary to recognize, the act of aggression by the SecurityCouncil or the International Criminal Court. In negotiations on amendments to the Statute of the Court in Kampala, despite some differences in the conference, representatives of the member stateshave been able to reach agreement about the role of Security Council and the definition of territorial aggression crime in the form of resolution. Now the main concern of the international community is that, if the resolution is implemented according to the atmosphere governing the Security Council decisions, interventions and restrictions such as political concentrations affect the fair trial and shows expediency and policy prevails over international justice. To achieve this aim, it should be specified that in the event of Security Council deadlock, what different ways in the Charter of the United Nations and the Statute of the International Criminal Court in Kampala agreement is expected. The article referred to the different aspects of this issue.
    Keywords: United Nations, International Criminal Court, UN Security Council, Aggression, Jurisdiction, Rome Statute, Kampala Review Conference
  • Dr. Mehdi Saboori Pour*, Fateme Alavi Sadr Page 171
    The minimum age of criminal responsibility (MACR) has historically been a critical matter in Islamic penal codes of Iran. In one hand, considering sexual puberty as a criterion for the MACRin Islamic penal code of 1991, had led to much criticism inside and outside the country. On the other hand, lack of distinction between minimum age of criminal responsibility and penal majority had caused juveniles to enter into full responsibility for crimes committed, immediately after they reached sexual puberty. Iranian penal code of 2013 has tried to solve these problems. Distinguishing between MACR and penal majority and widening the judicial discretion for avoiding the Hudood and Qisas in relation to people under the age of 18 are some of the mechanisms provided in this code to improve the rules of MACR. This article explains the rules of Islamic Penal Code of 2013 in this respect and analyzes them with a comparative approach.
    Keywords: puberty, Criminal responsibility, Penal majority, Discretionary punishments, Fixed punishments
  • Dr. Hossein Gholami*, Mohsen Bayat Page 195
    The topic of “foreigners” as a major minority who comprise a significant range of population under various names as immigrants, refugees, tourists, and other political agents has been partiallyresearched in criminology studies. However, their victimization so as to cover all its instances has not been investigated. The foreigners are worthy of special attention due to "factors and conditionssusceptible to social injuries" so that their victimization and victimmaking factors are studied. Moreover, in addition to "factors and conditions susceptible to social injuries", "factors susceptible toindividual injuries" are also noteworthy. "Foreigner women", "foreigner babies", "the foreigner elderly” and "the foreigner disabled" minding them as "double-damage affected groups" are the groups who are more susceptible to victimization due to encompassing the both types of above-stated injuries.
    Keywords: Human dignity, Victimization, Foreigners, Migration, Vulnerable
  • Dr. Ahmad Fallahi Page 217
    Based on the foundations and reflections of the principle of the necessity in criminalization, the necessity of drug criminalization and the capability of this behavior to be controlled by criminal lawand the ability of criminal tools in controlling such action is questionable. Based on the principle "Ta’zir for all Haram action", some believe that criminal intervention in drug is justified, but any prohibited act, not subject to punishment and secondly, all Ta’zir reaction, is not necessarily criminal, and it included the collection of non-legal means and non-criminal tools, we cannot and should not criminalize any prohibited act. The using of criminal tools in Islamcriminal law, is justified when the criminalization of the act is necessary and the punishment can be effective in reducing and limiting the offenses in this regard. Based on this, the criminalization of addiction and drug, is inconsistent with the foundation of criminal tools and its capabilities and limitations of this approach in Islamic criminal law.
    Keywords: Freedom, Paternalism, Moralism, Criminalization, Punishment, Purposes of shariah