فهرست مطالب

دو ماهنامه سلامت کار ایران
سال دوازدهم شماره 2 (خرداد و تیر 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عاطفه همایونی *، سید اسماعیل هاشمی شیخ شبانی، عبدالزهرا نعامی، کیومرث بشلیده صفحات 1-12
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی اوباشگری سازمانی با خستگی مزمن و نارسایی های شناختی شغلی انجام شده است
    روش بررسی
    روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی و جامعه ی آماری آن شامل کلیه ی کارکنان پالایشگاه گاز بیدبلند بود که از میان آنان 270 نفر به شیوهی نمونه گیری در دسترس انتخاب و به ابزارهای پژوهش شامل مقیاس ترور روانشناختی لیمن، پرسشنامه خستگی مزمن چالدر و همکاران و پرسشنامه نارسایی های شناختی شغلی اللهیاری و همکاران پاسخ دادند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام انجام شد.
    یافته ها
    نتایج حاکی از آن بود که بین اوباشگری سازمانی و مولفه های آن با خستگی مزمن و نارسایی های شناختی شغلی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. علاوه بر این، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون نشان دادند که خستگی مزمن به ترتیب از طریق رفتار تهدید کننده ارتباطات و رفتار تهدید کننده شهرت شخصی قابل پیش بینی است (p<0/01)، و در نهایت، از میان مولفه های اوباشگری سازمانی، «رفتار تهدید کننده شهرت شخصی» یکی از مهمترین پیش بینی کننده های نارسایی های شناختی شغلی است و بیشترین درصد تغییرات واریانس نارسایی های شناختی شغلی را به خود اختصاص داده است.
    نتیجه گیری
    اوباشگری مکرر طولانی مدت می تواند برای هدف مقدار زیادی مشکلات اجتماعی، روانشناختی و روان تنی ایجاد کند. بنابراین، مدیران و کارکنان بایستی به اوباشگری در سازمان ها نظر ویژه ای داشته و با کنترل علل آن، از اعمال اوباشگری در محل کار و نتایج مخرب آن جلوگیری کنند.
    کلیدواژگان: اوباشگری سازمانی، خستگی مزمن، نارسایی های شناختی شغلی
  • علی کرمانی، عادل مظلومی*، زینب کاظمی صفحات 12-23
    زمینه و هدف
    خطاهای انسانی از جمله علل ایجاد حوادث در مشاغل پزشکی می باشد که باعث تحمیل هزینه های گزافی به جوامع می-گردند. لذا مطالعه حاضر با هدف شناسایی و ارزیابی خطاهای انسانی با استفاده از تکنیک SHERPA در میان پزشکان و پرستاران شاغل در بخش اورژانس یکی از بیمارستان های شهرستان سمنان انجام پذیرفت.
    روش بررسی
    در پژوهش مورد پژوهی توصیفی حاضر ابتدا هدف و روش کار به پزشکان و پرستاران آموزش داده شد و سپس با استفاده از روش آنالیز سلسله مراتبی وظایف(HTA)، وظایف و زیر وظایف مربوط به این مشاغل شناسایی گردید. در ادامه، بر اساس دستورالعمل SHERPA برگه کار برای تمامی کادر درمانی شاغل در بخش اورژانس شامل 15 نفر پرستار و 8 نفر پزشک تکمیل گردید و نتایج به دست آمده مورد آنالیز قرار گرفت.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده، تعداد 359 خطا، شامل 128 خطا (65/ 35٪) مربوط به فعالیت های پزشک و 231 خطا (34/ 64٪) مربوط به فعالیت های پرستار شناسایی شدند. در مجموع خطاهای عملکردی، بیشترین میزان (65/ 52٪) و خطاهای انتخابی، کمترین میزان (9/ 8٪) خطاها را تشکیل دادند. بعلاوه، خطاهای قابل قبول با تجدید نظر بیشترین درصد و خطاهای غیر قابل قبول، کمترین درصد درجه ریسک خطاها را تشکیل می دهند.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج به دست آمده، در هر دو گروه شغلی، خطاهای عملکردی (با بیشترین درصد فراوانی) و در وظایف پزشک، خطاهای بازیابی و در وظایف پرستار، خطاهای بازبینی (با بیشترین درصد سطح ریسک نامطلوب) بایستی در اولویت کنترل خطاها قرار گیرند.
    کلیدواژگان: خطای انسانی، روش SHERPA، کادر درمانی
  • مهتاب عزیزی، رستم گلمحمدی*، محسن علی آبادی، زینب بارونی زاده صفحات 24-34
    زمینه و هدف
    لامپ های فلورسنت فشرده از لامپ های بخار جیوه کم فشار می باشند که نسبت به سایر منابع روشنایی کاربرد بیشتری دارند؛ هدف پژوهش حاضر بررسی تابش فرابنفش ناشی از لامپ های فلورسنت فشرده متداول می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه میزان تابش فرابنفش 54 حباب لامپ فلورسنت فشرده از شرکت های داخلی و خارجی با نشان های تجاری مختلف و رنگ نور متفاوت (آفتابی- مهتابی) مورد بررسی قرار گرفت. به منظور اندازه گیریUVA و UVB از دستگاه UV-Meter مدل HAGNER- EC1 UV-A و حسگر فتوسل UV- B متصل به دستگاه فتومترHAGNER استفاده گردید. اندازه گیری ها با رعایت دستورالعمل های معتبر خصوصا ISO و ACGIH بوده است.
    یافته ها
    میزان تابش فرابنفش با افزایش فاصله و زاویه کاهش یافته است. نتایج آزمون آماری نشان داد توان الکتریکی لامپ بر شدت (UVA (r=0.36، P =0.008 و (UVB (r=0.37 P =0.005 تاثیر دارد. همچنین UVA در لامپ ها بر مبنای رنگ نور متفاوت دارای اختلاف معناداری می باشد(P =0.000)، اما UVB بر مبنای رنگ نور متفاوت، اختلاف معناداری ندارند(p>0.05). در مقایسه میانگین مقادیر تابش های UVA و UVB بین شرکت های مختلف در توان الکتریکی تراز شده (میانگین UV به ازای هر 10 وات توان الکتریکی) اختلاف معناداری وجود دارد (P<0.01).
    نتیجه گیری
    میزان UVAدر فواصل کمتر از دو متر برای مواجهه شغلی و اجتماعی ایمن می باشد ولی UVB در فاصله کمتر از 2 متر برای مواجهه اجتماعی و کمتر از یک متر برای مواجهه شغلی غیر مجاز می باشد، لذا لازم است فاصله های ایمن و استفاده از حفاظ در به کارگیری این منابع توسط کاربران رعایت گردد.
    کلیدواژگان: لامپ فلورسنت فشرده، پرتو فرابنفش، حدود مجاز
  • پویا جبرئیلی، منوچهر امیدواری* صفحات 35-49
    زمینه و هدف
    در دهه های اخیر توجه به فاکتورهای ارگونومیکی در طراحی محیطهای کاری در حال افزایش بوده است. امروزه بیشتر ارزیاب های ارگونومیکی ایستگاه های کاری، جنبه های ارگونومیکی را یا از منظر نیازهای تکنیکی و یا از منظر نیازهای کارکنان بررسی می کنند که هر کدام از آن ها می تواند در افزایش کارایی طرح تاثیر گذار باشد. اما به نظر می رسد که دستیابی به یک مدل تلفیقی از این دو عامل می تواند در طراحی محیط کاری موثرتر واقع شود. از این رو هدف تحقیق حاضر ارائه الگویی تلفیقی شامل نیازهای کارکنان و نیازهای تکنیکی به منظور ارزیابی ارگونومیکی محیط کار است.
    روش بررسی
    تحقیق حاضر از نوع مطالعات توصیفی حل مدل است که یک روش ترکیبی از دو مدل کیفیتی، کانو و QFD را جهت توسعه طراحی بهینه محیط کاری ارائه می دهد. این تحقیق در بین 350 نفر از کارکنان واحدهای صنعتی جهت شناسایی مشکلات مربوط به فاکتورهای ارگونومیکی محیط کاری آنها انجام گرفته است. داده ها در قالب پرسشنامه های کانو جمع آوری شده، سپس وارد ماتریس خانه کیفیت شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نهایتا در قالب یک مدل ترکیبی، نیازهای ارگونومیکی مطلوب کارکنان و همچنین مشخصات فنی و مهندسی جهت طراحی بهینه، رتبه بندی شده اند.
    یافته ها
    مهمترین فاکتور مربوط به نیازهای کارکنان، وجود تجهیزات ایمنی در محیط کاری و شرایط بهداشتی محیط کار مانند آلودگی هوا و شرایط استرس های حرارتی محیط کار بوده و مهمترین فاکتور مربوط به نیازهای تکنیکی مربوط به هزینه انجام آن و وجود استاندارد های معتبر کشوری و توجه به راحتی انجام کار بوده است.
    نتیجه گیری
    مدیران واحدهای صنعتی لازم است استراتژی های بهینه ای را با توجه به نیازهای کارکنان و بازخورد اطلاعات دریافتی از آنها اتخاذ کرده و با توجه به نیازهای تکنیکی در جهت تامین آسایش و رضایت کارمندان خود اقدام نمایند به صورتی که با کمترین هزینه بهترین شرایط ارگونومیکی و رضایتمندی کارکنان حاصل گردد.
    کلیدواژگان: کانو، QFD، ارگونومی، مدیریت کیفیت
  • حامد کلاسنگیانی*، منوچهر امیدواری صفحات 50-61
    زمینه و هدف
    تکنولوژی برق و گسترش آن در حدود وسیع موجبات تماس مردمان بیشماری را اعم از متخصصین فن و کارکنان درگیر با تولید، انتقال و توزیع نیرو و نیز مصرف کنندگان برق شامل مشترکین خانگی و صنعتی را فراهم ساخته است. برای کارکنان و مصرف کنندگان انجام کار و مصرف این انرژی پاک باید به گونه ای باشد که هیچگونه خطری را برای رفاه و سلامتی انسان بوجود نیاورد. با این همه غالبا حوادث ناخواسته ای در مورد برق گرفتگی را شاهد هستیم که در اثر این حوادث انسانهایی جان باخته و یا به طور دائم از کار افتاده می شوند. هدف از مطالعه حاضر ارائه الگوی تحلیل حادثه برقگرفتگی فشار ضعیف بر اساس مدل FTA در محیط فازی در صنعت توزیع برق می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه حاضر پس از انجام مطالعات کتابخانه ای و مطالعات اولیه، با جمع آوری اطلاعات از شرکت های توزیع برق در خصوص علل حوادث برقگرفتگی فشار ضعیف به تحلیل آنها پرداختیم. سپس با استفاده از روش FTA به ریشه یابی حادثه برقگرفتگی فشار ضعیف پرداخته شده است. با توجه به اینکه مدل مذکور، به صورت درختی و سلسله مراتبی می باشد برای تخصیص وزن احتمالات به علل ریشه ای از روش فازی استفاده شده است. بدینگونه که پس از ریشه یابی حوادث با استفاده از مدل FTA و یافتن رویدادهای پایه از منطق فازی در تعیین احتمال وقوع هر رویداد پایانی استفاده شد و با تخصیص وزن احتمالات به دروازه های «و» و «یا» با استفاده از روابط احتمالاتی، با بررسی میزان تاثیر آنها در وقوع رویداد اصلی، به ارائه نتیجه نهایی پرداختیم
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که احتمال وقوع حادثه برقگرفتگی فشار ضعیف در صنعت توزیع برق 0.109385454 می باشد که این میزان سطح ریسک بسیار بالایی برای کارکنان درگیر در این صنعت مهم و حیاتی می باشد. لذا با توجه به تعیین MCS های بحرانی و با اتخاذ روش های کنترلی، حذف این مسیر در میزان احتمال حادثه برقگرفتگی فشار ضعیف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    نتیجه گیری
    در برقگرفتگی شبکه فشار ضعیف، قابلیت اطمینان 890614546/ 0 می باشد که با شناسایی مسیر بحرانی 1 (A1.1)، می توان با اتخاذ تدابیر کنترلی و حذف آن، قابلیت اطمینان را به 927754258/ 0 افزایش داد که افزایش چشمگیری در قابلیت اطمینان می باشد.
    کلیدواژگان: صنعت توزیع برق، حادثه، رویداد نامطلوب، مدل FFTA، مسیر بحرانی
  • داوود افشاری صفحات 62-69
    زمینه و هدف
    مطالعات اپیدمیولوژیکی نشان داده اند که یک ارتباط معناداری بین پوسچرهای نامطلوب کمر و کمردرد در میان قالیبافان وجود دارد و از طرفی بین بارهای وارد بر کمر و پوسچرهای نامطلوب رابطه مستقیم وجود دارد.لذا هدف از این مطالعه تخمین بار فشاری تجمعی در میان قالیبافان در طول یک شیفت کاری بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه با انجام آنالیز شغل بر اساس فرایند کار، پوسچرهای نامطلوب کمر به ترتیب در4 و 9 نفر از قالیبافان مرد و زن با استفاده از شیب سنج الکترونیکی برای مدت 4 ساعت مورد پایش قرار گرفت.میزان بار فشاری وارد بر مهره چهارم و پنجم کمر با استفاده از مدل دانشگاه میشگان تخمین زده شد و میزان بار فشاری تجمعی برای یک شیفت 8 ساعته محاسبه شد.
    یافته ها
    بیشترین بار فشاری وارد بر L4/L5مربوط به وظیفه فشرده سازی گره ها بود.حداکثر بار فشاری تجمعی مربوط به زیر وظیفه بافت بود.میزان بار فشاری تجمعی در طول یک شیفت کاری در گروه مردان و زنان به ترتیب 8/ 21 و 13/13 مگانیوتن ثانیه تخمین زده شد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد علیرغم اینکه میزان بار فشاری در هر دو گروه جنسی پایین تر از حدود توصیه شده می باشد اما میزان بار فشاری تجمعی بخصوص در مردان بیش از حدود توصیه شده می باشد. لذا یافته های مطالعه نشان می دهد تخمین بار فشاری به تنهایی نمی تواند حاکی از وجود استرسهای فیزیکی وارد بر کمر باشد و تخمین بار تجمعی روزانه می تواند یک شاخص مهمی در پیشگیری از کمردرد های شغلی و مداخلات صحیح ارگونومیکی باشد.
    کلیدواژگان: بارفشاری، پوسچر، بار تجمعی
  • روح الله حاجی زاده، جواد ملکوتی، محمدحسین بهشتی، اسماعیل خداپرست، احمد مهری، آرش اکبرزاده، الهه پارسامنش صفحه 70
    زمینه و هدف
    حوادث ناشی از کار، حوادثی نامیده میشوند که در حین انجام وظیفه در محیط کار به وقوع می پیوندند و منجر به آسیبهای کشنده یا غیر کشنده می شوند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اپیدمیولوژیکی حوادث ساختمان سازی ثبت شده در سازمان تامین اجتماعی شهرستان قم و ارائه الگوریتم مناسب جهت ثبت مناسب حوادث می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی تمام حوادث ساختمان سازی ثبت شده در سازمان تامین اجتماعی شهرستان قم بین سالهای 1391-1388 که گزارش آنها در سازمان تامین اجتماعی استان قم به ثبت رسیده است، جمع آوری شد و مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به کمک نرم افزار Excel و 16SPSS با استفاده از آزمون های دقیق فیشر و آزمون کای – دو انجام گرفت و به کمک بررسی مطالعات پیشین الگوریتم لازم جهت ثبت حوادث ارائه شد.
    یافته ها
    بر اساس نتایج این مطالعه، بیشترین نوع حوادث مربوط به سقوط از ارتفاع بود. بین وضعیت حیات افراد حادثه دیده (فوت و عدم فوت) با شغل آنان (کارگر ساده و کارگران دیگر) در دو نیمه سال و همچنین در دو گروه سنی (کمتر و مساوی 40 سال و بیشتر از 40 سال) در سطح خطای 5 درصد ارتباط معناداری وجود ندارد. همچنین بین وضعیت حیات افراد حادثه دیده (فوت و عدم فوت) با سن آنان (کمتر و مساوی 40 سال و بیشتر از 40 سال) در دو گروه سابقه کاری (کمتر و مساوی 3سال و بزرگتر از 3 سال) و در سطح خطای 5 درصد ارتباط معناداری وجود دارد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نیاز به بررسی بیشتر جهت تغییر روند موجود و همچنین اصلاح شیوه ثبت این حوادث جهت پیشگیری از آنها را ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: بررسی اپیدمیولوژیکی، حوادث ساختمان سازی، الگوریتم ثبت حوادث
  • ایمان آقاملایی *، غلامرضا لشکری پور، محمد غفوری صفحات 79-92
    زمینه و هدف
    امروزه آلودگی هوا به عنوان یکی از معضلات مهم شهرنشینی و زندگی صنعتی مطرح بوده و زندگی تمام افراد جامعه تحت تاثیر این مساله قرار گرفته است. صنعت سیمان نیز یکی از صنایع کلیدی در کشورهای در حال توسعه می باشد که در اجرای پروژه های مختلف کاربرد زیادی دارد. با این وجود این صنعت یکی از صنایع آلوده کننده زیست محیطی محسوب می گردد. در این تحقیق آلودگی زیست محیطی کارخانه سیمان کرمان که در حاشیه غربی شهر کرمان قرار دارد مورد بررسی قرار گرفته است.
    روش بررسی
    برای این منظور جهت تعیین میزان ذارت معلق PM2.5 و PM10 هوای محیط در چهار ضلع کارخانه از دستگاه فتومتر DUST TRAK و از روش BS-EN-12341 استفاده شده است. جهت تعیین ذرات معلق خروجی دودکش ها با استفاده از دستگاه گازسنج براساس بخش EPA Metho 2 میزان وزن مولکولی گاز خروجی در مواردی که غبار به همراه گازهای احتراقی وجود دارد. محاسبه گردید. جهت بررسی غلظت گازهای خروجی حاصل از احتراق از الکتروفیلتر کوره شماره1 ٬ 2 و 3 نیز با دستگاه OPTIMA7 نمونه برداری صورت گرفت. لازم به ذکر است که این مطالعه طی سالهای 92-89 انجام گردیده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که حداکثر غلظت ذرات معلق PM2.5 و PM10 متعلق به ضلع جنوبی- مجاور درب ورودی سال 1389 ٬ ضلع شرقی- روبروی دپوی کلینکر سال 1391 و ضلع غربی- روبروی معدن مواد اولیه (آلوویم) سال 1389 می باشد که بیش از حد مجاز است.
    نتیجه گیری
    در ارتباط با مواد خروجی از دودکش و غبار محیطی می توان گفت که اگرچه غلظت گرد وغبار در برخی از سال ها بیش از حدود استاندارد می باشد ولی در مجموع می توان غلظت غبار خروجی و محیط را بخصوص در سال 92 قابل قبول ارزیابی کرد.
    کلیدواژگان: کارخانه سیمان کرمان، محیط زیست، آلودگی هوا
  • ایرج علی محمدی، احمد مهری، سهیل سعادت، آرش اکبرزاده، روح الله حاجی زاده صفحات 93-100
    زمینه و هدف
    صدای ترافیک از مهمترین معضلات زیست محیطی در جوامع امروزی است که با توجه به گزارشات سازمان بهداشت جهانی دارای تاثیراتی در عملکرد شناختی افراد جامعه می باشد. بنابراین هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر صدای ترافیک بر درک محیطی و زمان واکنش ذهنی - حرکتی رانندگان می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه 35 نفر از دانشجویان مرد دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران تست های زمان واکنش انتخابی (CRT)و درک محیطی(PP) از بسته نرم افزاری Vienna test System که شامل متغیرهای میدان دید، میزان انحراف از مسیر، تعداد خطاها، تعداد عدم واکنش و همچنین میانگین زمان واکنش ذهنی و حرکتی به محرک ها بودند را در دو حالت محیط آرام و در بعد از مواجهه به صدای ترافیک اجرا نمودند. در این مطالعه صدای ترافیک توسط دستگاه ضبط و پخش صدا سونی مدل ICD MX20 از خیابان های تهران ضبط و همزمان توسط دستگاه صدا سنج تراز فشار صدا اندازه گیری شد.
    یافته ها
    مقایسه نتایج حاصل از تست درک محیطی در بعد از مواجهه به صدای ترافیک نشان داد که با وجود اندک اختلاف در میدان دید (85/0P=)، انحراف از مسیر(59/0P=)، تعداد خطاها (42/0P=) و عدم واکنش به محرکات (57/0P=)، اما از لحاظ آماری معنی دار نبودند. همچنین در بعد از مواجهه به صدای ترافیک در میانگین زمان واکنش ذهنی (47/0P=) و میانگین زمان واکنش حرکتی(49/0P=)، اختلافات معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان می دهد که صدای ترافیک در متغیرهای درک محیطی و زمان واکنش انتخابی شرکت کنند گان تاثیرگذار نبود.
    کلیدواژگان: صدای ترافیک، درک محیطی، زمان واکنش انتخابی
  • مهرناز احمدی، صدیقه فیاضی، سعید پورمنصوری* صفحات 101-112
    زمینه و هدف
    بسیاری از داروهای شیمی درمانی به عنوان عوامل سرطان زا و جهش زا شناخته شده است. پرستاران از گروه های اصلی در معرض خطر این داروها به شمار می آیند. هدف این مطالعه تعیین عوامل مرتبط با رعایت اصول ایمنی در کار با داروهای شیمی درمانی در کارکنان پرستاری است.
    روش بررسی
    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی -تحلیلی است. به روش سرشماری 59 نفر از پرستاران و بهیاران شاغل در بخش های شیمی درمانی بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اهواز وارد مطالعه شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های سنجش خودکارآمدی، موانع کاری، درک از خطر، امنیت محیط کاری و سنجش عملکرد که توسط پژوهشگر تدوین شده بود، جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    کمبود تجهیزات حفاظتی و کمبود وقت بیشترین موانع رعایت اصول ایمنی و عدم تناسب بین تعداد پرستاران با بیماران و عدم تهیه بهترین تجهیزات حفاظتی شایعترین عوامل کاهش امنیت محیط کار از سوی پرستاران گزارش شد. همبستگی مثبت و معنی داری بین خودکارآمدی و رعایت اصول ایمنی (r=0.34،p=0.007)، امنیت محیط کار و رعایت اصول ایمنی (r=0.37،p=0.003) و همبستگی منفی و معنی داری بین وجود موانع کاری و رعایت اصول ایمنی (r=-0.36،p=0.004) یافت شد. بین درک پرستاران از خطرات ناشی از داروها و رعایت اصول ایمنی ارتباط معنی داری وجود نداشت. رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی نیز نشان داد که عوامل فردی 3/ 12% و عوامل سازمانی 8/ 17% از واریانس رعایت اصول ایمنی را در پرستاران تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    عوامل سازمانی تاثیر بسزایی در رعایت اصول ایمنی دارند لذا جهت ارتقاء سطح عملکرد پرستاران جهت رعایت اصول -ایمنی، برطرف کردن موانع کاری و تامین امنیت محیط کار ضروری بنظر می رسد.
    کلیدواژگان: پرستاران، داروهای شیمی درمانی، اصول ایمنی
|
  • A. Homayooni *, E. Hashemi Sheikh Shabani, Az Naami, K. Beshlideh Pages 1-12
    Background And Aims
    The purpose of this research was to study the relationship between organizational mobbing with chronic fatigue and workplace cognitive failures.
    Method
    This research is descriptive correlation method and its statistical population included all employees of Bidboland gas refinery company، from whom 270 persons were selected through convenience sampling method and responded to research tools including Leyman’s psychological terror scale، Chalder et al chronic fatigue questionnaire and Allahyari et al occupational cognitive failures questionnaire. Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and stepwise regression analysis.
    Results
    Findings indicated that the relationship between organizational mobbing and its components with chronic fatigue and workplace cognitive failures was positive and significant. Moreover، stepwise regression analysis results revealed that the behavior threatening communication and behavior threatening personal reputation (p<0/01) were able to predict chronic fatigue respectively، and finally، amongst the organizational mobbing components، “behavior threatening personal reputation” is the strongest predictors of workplace cognitive failures، accounting for the highest percentage of the total variance of workplace cognitive failures.
    Conclusion
    Long- lasting repeating mobbing can cause to target a great deal of social، psychological and psychosomatic problems. So، managers and employees should pay it attention more and avoid to occur organizational mobbing and its destroyer results by controlling its causes.
    Keywords: Organizational mobbing, Chronic fatigue, Workplace cognitive failures
  • A. Kermani, A. Mazloumi *, Z. Kazemi Pages 12-23
    Background And Aims
    human errors are of the most important causes of accidents in medical professions which impose exorbitant costs to the societies. Therefore, the present research was carried out in order to identify and evaluate human errors, using SHERPA technique, among physicians and nurses in emergency unit of one of the hospitals in Semnan.
    Method
    In this qualitative and cross-sectional study, first the aims and procedures were instructed to physicians and nurses and then by using the hierarchical task analysis (HTA), tasks and sub-tasks, related to these occupations, were determined. Next, based on the instruction of SHERPA, the work sheets were completed for 15 nurses and 8 physicians and the obtained data were analyzed.
    Results
    According to results, 359 errors were identified including 128 errors (35.65%) related to physician's tasks and 231 errors (64.34%) related to nurse's tasks. Overall, action errors obtained the highest value (52.65%) and selection errors obtained the lowest value (8/9%) among all errors. Moreover, acceptable errors (with modification) had highest percentage and unacceptable errors had lowest percentage of degree of error's risk.
    Conclusions
    According to the results, in both occupations, action errors (with the most frequency) and for physician's tasks retrieval errors and in nurse's tasks, checking errors (with the most percentage of undesirable risk level) should be considered as priorities for controlling the errors.
    Keywords: Human error, SHERPA technique, health care staff
  • M. Azizi, R. Golmohammadi*, M. Aliabadi, Z. Baroni Zadeh Pages 24-34
    Background And Aims
    Compact fluorescent lamps(CFLs) are low-pressure mercury vapor lamps, which are more useful than other light sources. Some studies reported the leakage of UV radiation from CFLs. The aim of this study was measuring of ultraviolet radiation from universal compact fluorescent lamps in Iran.
    Methods
    In this study, measuring of UV radiation of 54 bulb compact fluorescent lamps from domestic and foreign companies with different brands and cover (Warm Light – Cool Light) were studied. UVA and UVB with Hagner-EC1 for UV-A and HAGNER photometer with UVB-Meter sensor probe were measured.
    Results
    The results showed that the amount of UV radiation Increase with decreases distance and angle from nadir. Statistical test showed the electrical power had effect on UVA intensity radiation of UVA (r=0.36, P =0.008) and UVB (r=0.37 P =0.005). In addition, UVA lamps based on different light color (cover) had significant difference (P =0.000), But UVB based on cover differently had not significant difference (p>0.05). Mean matched values (emission 10 watts) UVA and UVB radiation between companies had significant difference (P<0.01).
    Conclusion
    Exposure to UVA of studied CFLs at distances less than two meters are safe for working and social users, but exposure to UVB for less than 2 m for social users and 1 m for worker should be limited. Therefore it is necessary keep distances or using safe bulb lamps or safety glasses for near exposures.
    Keywords: Compact fluorescent lamp, ultraviolet radiation, occupational exposure limits
  • P. Jebraily, M. Omidvari* Pages 35-49
    Background And Aims
    during last decades, attention to ergonomic factors has been increased. Nowadays, most ergonomic assessors in workstations, assess ergonomic factors, considering either technical requirements or workers needs, both of which can affect design efficiency. But it seems an integration model of these two factors can be more effective. So this paper aims to present a pattern to assess work place ergonomically, considering both technical needs and workers’ needs.
    Methods
    present study is a kind of descriptive model solution studies, which uses a joining method of Kano model and Quality Function Development (QFD) to develop workstation optimal design. A survey was performed among 350 workers at industrial plants to identify problems of ergonomic factors in their work stations. Data gathering was translated into Kano questionnaire. Then it was clarified and used in the House of Quality matrix. Finally in a joining model, a method is presented which is able to prioritize ergonomic requirements and technical characteristic in to an optimal design.
    Result
    the most important factor of workers requirement was safety tools and healthy conditions, such as air pollution and temperature stresses. The most important factor of technical requirement was cost and presence of national valid standards and attention to comfort in during the jobs.
    Conclusion
    Industrial managers should choose optimal strategies concerning their workers requirements and information feedback from them. Also they should provide their workers comfort and satisfaction concerning technical needs to gain most profit and less cost.
    Keywords: Kano, QFD, Ergonomic Design, Quality Management
  • H. Kolasangiani*, M. Omidvari Pages 50-61
    Background And Aims
    Wide spread of power technology over large areas has paved the way of communication for countless people including professionals and employees involved in production. Power transmission and power distribution have also provided welfare for industrial and domestic consumers. Working with and utilizing this clean energy should be in such a way that causes no hazards to human’s health and well-being. Nonetheless, unexpected events regarding electric shock in which many have died or have permanently been disabled are usually reported. The purpose of the present study was presenting a model for analysing low voltage electric shock based on FTA1 model in fuzzy environment in the electricity distribution industry.
    Method
    In the current study, the causes of low voltage electrocution were analyzed by collecting data from electricity distribution companies followed by initial and library studies. Afterwards, the causes of low voltage electrocution were determined using FTA method. Regarding this fact that the mentioned model (FTA) is a tree hierarchichal model, fuzzy method was used to assign probability weight to root causes. After determining the causes of incidents using FTA model and after finding the basic events, fuzzy logic was adopted to detrmine the probability of occurence for every event and by assigning probability weight to “and” and “or” gates using probabilistic relationships as well as considering the magnitude of their effects in occurence of the main event, the final result was presented.
    Result
    The results reveal that the probability of occurence of low voltage electrocution in electricity distribution industry is 0.109385454 which is a very high level of risk for the employees involved in this vital industry. Therefore, with respect to detrmination of Minimal Cut Set and by adopting control methods, eliminating this path and its effect on the possibility of electrocution have been analyzed.
    Conclusion
    Reliability in low voltage electrocution stands at 0.890614546. By identifying critical path 1 (A 1.1) and by adopting control measures and eliminating it, reliability will improve to 0.927754258 which is a significant increase.
    Keywords: FFTA, distribution industry, the low voltage electrical shock
  • D. Afshari Pages 62-69
    Background And Aims
    Epidemiological studies have shown a significant correlation between awkward back posture and low back pain among carpet weavers. Therefore, this study aims for estimating cumulative compression load among carpet weavers during a shift work.
    Methods
    In this study, the awkward back postures of 4 male and 9 female carpet weavers were monitored, using electronic inclinometer for 4 hours. The level of cumulative compression load for a 8-hour shift was calculated.
    Results
    The highest compression load exerted on L4/L5 was due to the compacting and knotting subtasks. The maximum, cumulative compression load was related to the subtask of weaving. The levels of cumulative compression load during a shift work in male and female groups were estimated equal to 21.8 and 13.13MN-S, respectively.
    Conclusion
    Results showed that although the level of compression load in both gender groups is lower than the recommended limit, the level of cumulative compression load in males is higher than in females. Therefore, results from different studies show that the estimation of compression load, per se, does not suggest the existence of physical stresses on the low back. In addition, the estimation of daily commutative compression can be an important index in predicting occupational low back pain
    Keywords: Posture, cumulative load, compression load
  • Page 70
    Background And Aims
    Work related accidents in the line of duty in the workplace occur and leading to fatal or non-fatal injuries. The aim of this study is investigation of the epidemiological accidents recorded in Qom Insurance Agency and provides an appropriate algorithm for accidents recordation.
    Methods
    In this descriptive – analytical study, all the accidents recorded in the Qom Insurance Agency 2009 to 2012 were investigated. Data was analysis with version 16 SPSS and Excel using Fisher and Chi square test.
    Results
    The results of this study revealed that, the most common types of all accidents were falling from height. Mortality status of all injured workers (death and non-death) and their jobs (unskilled workers and other workers) in two half of years and in two age groups (≤ 40 years and more than 40 years) at the 5% level of error have no significant relationship.The morality status of all accidents (death and non-death) with age (≤ 40 years and 40 years) in both groups experience (≤ 3 years and older than 3 years), at the 5% level of error have significant relationship.
    Conclusion
    This study showed further explore for change existing procedure and reform of record keeping for the prevention of these accidents are necessary.
    Keywords: epidemiological survey, construction accidents, algorithm for recording accidents
  • I. Aghamolaie*, Gr Lashkaripour, M. Ghafoori Pages 79-92
    Background And Aims
    Nowadayes, air pollution is considered as one of the most important problems of urbanization and industrial life and all members of the society is affected by this problem. Cement industry is one of the key industries in developing countries, which is widely applied in various projects. However, the industry is considered one of the industry's environmental pollutants. In this study, environmental pollution of Kerman Cement Factory, which is located on the western border of the city of Kerman has been studied.
    Methods
    For this purpose, photometer instrument DUST TRAK and Method BS-EN-12341 are used to determine the amount of suspended PM2.5 and PM10 of Ambient air at the four sides of the factory To determine the aerosol outlet Flue gas monitoring system based on EPA Metho 2 was used and the amount of exhaust gas molecular weight was calculated.To evaluation the concentration of exhaust gases of combustion from the furnace electro Number 1, 2 and 3 by device OPTIMA7 Samples were taken. Also, this study has been carried out from 1389 to 1392.
    Results
    The results show that the maximum concentration of suspended particles PM2.5 and PM10 from the south side - near the entrance of the year 1389, East side - opposite the depot clinker year1391 and the west side - opposite to mine raw materials in 1389 year That is exceeded.
    Conclusion
    associated with emission of Flue and environmental dust can be said that the concentration of dust in some years about standards is over, But the total concentrations of output and environmental dust can be acceptable, especially in the 92 years evaluated.
    Keywords: Kerman Cement Factory, Environment, Air pollution
  • I. Alimohammadi*, A. Mehri, S. Saadat, A. Akbarzadeh, Ra Hajizadeh Pages 93-100
    Background And Aims
    Traffic noise is one of the most important environmental pollutants. World health organization has determined the health effects of community noise including cognitive performance disorders. The aim of this research is the study of effects of road traffic noise on peripheral perception and choice reaction time performance drivers.
    Methods
    thirty and five students from the faculty of health, Tehran University of medical sciences (males), participated in the study. Peripheral Perception and Reaction time tests from Vienna test system package in the case of exposure to traffic and silent conditions performed. The main variables of this research were field of vision, tracking deviation, incorrect reactions, omitted reactions, mean mental reaction time and mean motor time. Road traffic noise was recorded from Main Street of Tehran by voice recorder Sony ICD MAX20, and was played in an acoustic room.
    Result
    comparison of result of Peripheral Perception in after exposure to traffic noise showed that despite slight difference in field of vision (P=0.85), tracking deviation (P=0.59), incorrect reaction (P=0.42) and omitted reactions (P=0.57), but were not statistically significant. Also in mean mental reaction time (P=0.47) and mean motor time (P=0.49), no significant differences were observed.
    Conclusion
    result of this study show that noise traffic in Peripheral Perception and choice reaction time variables were not affected.
    Keywords: traffic noise, peripheral perception, reaction time
  • M. Ahmadi, S. Fayazi, S. Poormansouri* Pages 101-112
    Background And Aims
    Many antineoplastic agents are known to be carcinogenic and mutagenic. Nurses are the main groups at risk to these drugs. The purpose of this study was to determine of associated factors with safety principles precaution of working with chemotherapeutic agents among nursing staff.
    Methods
    This is a descriptive-analytical study. Based on the census method, 59 nurses and healthcare employees working in chemotherapy wards in hospitals affiliated to Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences were recruited in the study. Data were collected using a questionnaire to assess self-efficacy, barriers to work, perceived risk, work place safety and nurse's performance. The data were analyzed using SPSS.v19.
    Results
    Shortage of protective equipment and lack of time were the most barriers to safety practice and mismatch between the number of nurses and patients and failure to provide the best protective equipment were the most common factors to reduce workplace safety. The results of the analysis suggest significant positive correlation between self-efficacy and safety practice (r=0.34,p=0.007), work place safety and safety practice (r=0.37,p=0.003) and significant negative correlation between barriers to work and safety practice (r=-0.36,p=0.004). There was no significant correlation between perceived risk and safety practice. Hierarchical multiple regressionanalysisshowed that the individual factors and organizational factors explained %12.3, %17.8 of the variance of safety practice respectively.
    Conclusion
    Organizational factors have a major impact on safety practice, therefore to improve the nurse's performance for safety practice remove barriers to work and workplace safety seems to be necessary.
    Keywords: Nurses, Chemotherapy drugs, Safety principles