فهرست مطالب

حکمت معاصر - پیاپی 16 (تابستان 1394)

فصلنامه حکمت معاصر
پیاپی 16 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد جاوید، عصمت شاهمرادی صفحات 1-13
    سخن گفتن از نسبت بین نظریه حرکت جوهری ملاصدرا که بحثی هستی شناختی است و منطق ترجمه که از معناشناسی بحث می کند در ظاهر قیاسی مع الفارق است. اما اگر مراد از ترجمه بیان مراد ماتن (مولف) باشد که عملا درکی فراتر از متن صرف است، در این صورت می توان برای نظریه ملاصدرا در این خصوص وجهی قائل شد. این مقاله، با تمسک به نظریه حرکت جوهری ملاصدرا، کشش معنا در امتداد زمان و مکان را با مفهوم حرکت بررسی می کند. برداشت مترجم، به مثابه یک مفسر و یا خواننده، از متن که با قوه و فعلیت درآمیخته است، در امتداد زمان سیر می کند و در لایه های وجودی متن جریان می یابد. در واقع، این برداشت ها در فرآیند ترجمه و بازترجمه از یک متن واحد به فعلیت بیش تر می رسند و کامل تر می شوند. گزاره اخیر فرضیه اصلی ما را تشکیل می دهد که در آن حرکت در مولفه های موجود در فرآیند ترجمه مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: هرمنوتیک، ترجمه، ملاصدرا، حرکت جوهری
  • عزیز جشان نژاد، عباس جوارشکیان صفحات 15-41
    در تفکر ملاصدرا و ابن عربی، از سه جنبه هستی شناسی، معرفت شناسی و انسان شناسی، می توان به اثبات وحدت وجود پرداخت، و می توان گفت این سه به نوعی در هم آمیخته اند. روح افکار ابن عربی، چیزی جز وحدت وجود نیست. وحدت وجودی که، مبنای آن، واقع گرایی، یا همان اصالت وجود مبتنی بر کشف، شهود و تجربه است.
    ملاصدرا نیز، با طرح اصالت وجود، راه را، برای وحدت موجودات عالم، باز کرد، و ما سوی الله را، چیزی جز شعاع ها و پرتوهای نور حقیقی، و حقیقت وجود (ذات لایزال الهی) نمی داند. آن چه اصیل و یگانه است، همان هستی و ذات خداوند است. او، در عین پیروی و دفاع از دیدگاه ابن عربی در وحدت وجود، بر خلاف وی، که روش عقلی را در الهیات، نه کافی می داند و نه لازم، تلاش هایی برای عقلانی کردن آن چه ورای طور عقل است را، برای فهم عموم، انجام داده است. در این نوشتار، تلاش بر این است تا مبانی و سبک این دو حکیم و عارف الهی از سه جنبه مذکور، یعنی معرفت شناسی، هستی شناسی، و انسان شناسی، در شکل گیری نظریه وحدت وجود، بررسی و مقایسه شود.
    کلیدواژگان: ابن عربی، ملاصدرا، وحدت وجود، وحدت شخصیه وجود، تشان و تطور، کشف و شهود
  • سید مرتضی حسینی شاهرودی، عظیمه پورافغان صفحات 43-57
    نقش علم و عمل در رسیدن انسان به کمال و سعادت حقیقی، ازجمله مباحث قابل تامل است که در نظام فکری ملاصدرا جایگاه ویژه ای دارد. عبارات صدرالمتالهین، نشان می دهد که غایت آفرینش، وصول انسان به مرحله کمال عقلانی و مرتبه عقل مستفاد است که اتحاد با عقل فعال را دربر دارد و عقل عملی ممد و زمینه ساز آن است. در حالی که با تعمق در مجموعه نظام تفکر صدرایی و با نگرش به مبانی ایشان، به نظر می رسد این دو یک هویت واحده هستند که نفس انسان در حرکت جوهری، به طی مراحل آن ها، متناظر با یک دیگر می پردازد به گونه ای که به تلازم و اتحاد معرفت و فضیلت می توان اذعان کرد. درمجموع، اهمیت و ارتباط دو سویه هر کدام از دو جنبه غیر قابل انکار است و هیچ یک به تنهایی قادر به ایصال انسان به سعادت حقیقی نیستند
    کلیدواژگان: کمال عقلانی، عقل فعال، عقل عملی، سعادت
  • فاطمه دژبانی مقدم صفحات 59-73
    شناخت واجب الوجود، جزو مسائل اساسی در الهیات باالمعنی الاخص است، به طوری که در زمره مهم ترین اهداف فلسفه است و سعادت بزرگ فلسفه به شمار آمده است. این مطلب تحت عنوان «الحق ماهیته انیته» بیان می کند که حق تعالی، واجب الوجود، انیت محض و محقق محض است (انیت یعنی وجود و تحقق). یعنی ذات او حتی در ذهن هم قابل تحلیل به تحقیق موجود وجود نیست بلکه او تحقق وجود محض است. درباره این مسئله دو دیدگاه عمده وجود دارد: دیدگاه اول، فخر رازی که معتقد است واجب الوجود ماهیت دارد و عروض وجودش بر ماهیت او، عروض خارجی است؛ دیدگاه دوم، پاسخ ملاصدرا که معتقد است واجب الوجود ماهیت بالمعنی الاخص ندارد. طرف داران هر کدام از این دو دیدگاه، به دلایلی تمسک جسته اند با این حال دلایل فخر رازی برای اثبات ماهیت داری واجب الوجود و نیز غالب دلایل فلاسفه برای اثبات ماهیت نداشتن واجب الوجود تمام نیست؛ از این رو لازم است دو تفسیر ماهیت بالمعنی الاخص تفصیل داده شوند؛ به این صورت که ماهیت باالمعنی الاخص با تفسیر حد وجود، برای واجب الوجود ثابت نیست، لکن با تفسیر حکایت وجود، برای واجب الوجود ثابت است. آن چه در این نوشتار می آید تبیین و تحلیل این مسئله از دیدگاه فخر رازی و نیز دیدگاه ملاصدرا و فلاسفه، همراه بررسی دلایل هر کدام است.
    کلیدواژگان: ماهیت، واجب الوجود، حد وجود، حکایت وجود
  • کمال نصرتی هشی، رضا علی نوروزی، زهره متقی، مهرنوش امینی صفحات 75-100
    هدف اصلی این پژوهش، که با رویکرد کیفی و با روش توصیفی استنتاجی صورت گرفته است، این است که مبانی ادراک و اقسام آن از منظر ابن سینا و پیامدهای تربیتی آن را بازشناسی کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در فلسفه ابن سینا نفس جایگاه والایی دارد و مبنای ادراک شناخته می شود. همچنین، بعد از بحث در باب ادراک و تعریف و معرفی انواع و مراتب آن، به دلالت های تربیتی به ویژه در بعد اهداف و روش با توجه به مبانی ادراک می پردازیم و خواهیم دیدکه طبق پژوهش حاضر، هدف نهایی در نظام تعلیم و تربیت سینوی رسیدن به سعادت «نزدیکی به خداوند» است ولی دست یافتن به چنین هدفی، نیازمند رسیدن به اهداف فرعی ای چون رشد و تکامل قوای حسی، تخیلی، عقلی و در نهایت ادراکات شهودی است؛ لذا پژوهش حاضر به کارگیری فعال حواس، حفظ و به خاطر سپردن، جهت دهی تخیل و خلاقیت، سیر عقلانی، آموزش های جست وجوگرایانه و تقویت فکر و اندیشه، شهود یا مشاهده حضوری و باطنی (حدس) و روش های تلفیقی را به عنوان روش تربیت معرفی می کند.
    کلیدواژگان: ابن سینا، مبنای ادراک، اقسام ادراک، اهداف تربیت، روش تربیت
  • هادی وکیلی، حسین شکرابی صفحات 101-121
    نظرات و مواضعی که در مورد ابن عربی به عنوان متفکری تاثیرگذار ابراز شده است، از امور شایان توجه در تاریخ فکر شیعی است. علی رغم جایگاه خاص وی نزد برخی حکما و عرفای شیعه، دیگرانی نیز بوده اند که با وی به مخالفت برخاسته و عقایدش را نقد و نفی کرده اند. نسبت معنوی میان تشیع و جنبه های حکمی عرفان اسلامی، همچنین اظهار محبت و علاقه ای که در تالیفات ابن عربی به ائمه و اولیای شیعی (ع) دیده می شود، می تواند به منزله زمینه ای برای تمایل حکما و عرفای شیعه به مطالعه و شرح آثار وی تلقی شود. همچنین وی به علت اظهار عقاید وحدت وجودی و برخی عباراتی که دلالت بر تاکید وی بر اعتقاداتش به عنوان یک مسلمان سنی مذهب دارد، همواره مورد طعن و انتقاد قرار داشته است. نوشتار حاضر به گزارش برخی از این شیفتگی ها از سویی و انکارها از سوی دیگر می پردازد. بدین ترتیب پرسش اصلی که در این مقاله بدان پرداخته خواهد شد عبارت از این است که موضع اندیشوران شیعی در قبال ابن عربی چیست؟
    کلیدواژگان: تشیع، اندیشوران شیعی، ابن عربی، عرفان، حکمت شیعی
|
  • Mohammad, Javad Javid, Esmat Shahmoradi Pages 1-13
    This study proposes the theory of substantial motion mainly to explore the concept of polysemy and pluralism in the semantics of source text and translation. There exists a relation between Mulla Sadra’s theory of substantial motion، which speaks of ontology، and translation، which is about epistemology and semantics. When it comes to the ‘authorial intent’، which is of course something behind or even beyond the words of the text per se، we can speak of substantial motion in translation and the existence of an essence and some ontological levels called substances in the text. To move from one ontological level to another can be linked to the concepts of time and motion. Translation as a process can be also linked to a gradual state of development which discloses such ontological levels in the target language and is by itself a motion as a process.
    Keywords: hermeneutics, translation, Mulla Sadra, substantial motion
  • Aziz Jashan Nezhad, Abbas Javareshkyan Pages 15-41
    In Mulla Sadra’s and Ibn-e Arabi’s thought, the unity of existence could be proved in ontological, epistemological and anthropological aspects and we can say that the three aspects are integrated, and are the faces of one thing. The gist of Ibn-e Arabi’s thought is nothing but pantheism; a kind of pantheism that is based on realism or the priority and originality of discovery, intuition, and experience. Mulla Sadra also through priority of existence pave the way for the unity of creatures and considers creatures, except God, as the rays and the beams of true light or the reality of existence (eternal nature of God). Only the existence or the nature of God is original and unique. Sadra unlike Ibn-e Arabi, who thinks that the rational method in theology is neither sufficient nor necessary, has done efforts to rationalize what is beyond the mind, for public understanding. In this article, it is tried to review and compare the principles and styles of these two divine sages in the formation of the theory of pantheism, from three mentioned aspects, i.e. epistemology, ontology and anthropology.
    Keywords: Ibne, Arabi, Mulla Sadra, Pantheism, Personal Unity, Evolution, Discovery, Witnesses
  • Seyyed Morteza Hoseini Shahrudi, Azime Poorafghan Pages 43-57
    The role of science and action in achieving perfection and beatitude is very notable and has very special and important place in Mulla Sadra’s view. Sadra’s phrases show that achieving rational perfection which involves unionization with active intellect is the purpose of creation, and practical reason acts as an assistant to achieve that goal. But through more reflection on Mulla Sadra’s system of thought, it seems that the rational perfection and moral perfection are the aspects of one reality, such that we can talk about the unification of knowledge and moral virtue. As a result, the reciprocal relation between rational and moral perfection are undeniable; so none of them without the other can leads human to beatitude.
    Keywords: Rational perfection, Active intellect, Practical reason, Beatitude
  • Fatemeh Degbani Moghadam Pages 59-73
    To identify and to recognize the necessary being (God) is among the basic issues of Islamic theology in ‘specific meaning’; such that it has been among most important philosophy objectives and has been regarded as great felicity. Allah as a necessary being is absolute realization and individuality (individuality means being and realization); i.e. his essence is not analyzable even in the mind, because he is the realization of absolute being (existence). There are two major approaches on this issue; in the first one, Fakhr -e- Razi believes that the necessary being has essence and the occurrence of his being on his essence is an external occurrence. In the second one, Mulla Sadra believes that the necessary being doesn’t have any essence in ‘specific meaning’. Though the advocators of both viewpoints have referred to some arguments, the reasons of Razi to affirm the essence of the necessary being and the most reasons of the philosophers to affirm the opposite side are incomplete; hence it is necessary to express the details of these two interpretations of specific meaning of essence.
    Keywords: Essence, the necessary being, limit of being, narration of being
  • Kamal Nosrati Heshi, Reza Ali Nowrozi, Zohre Mottagi, Mehrnosh Amini Pages 75-100
    The main purpose of this study is to identify, according to Avicenna's views, the elements of perception and its different types, and also its training results of which we can use in upbringing. We’ll first, based on our findings, indicate that in Avicinna’s views, ‘ego’ (Nafs) plays very important role such that we can say that it is the cornerstone of perception. Then, after having some words on perception, its definition, and its types and levels, we’ll consider its educational implications, specifically targets and procedure centered on perception basis. Finally, ‘achieving bliss’ is recognized as an ultimate aim of Avicenna education system. However, achieving such aim is associated with achieving some secondary objectives, such as development of sensory, imagination, intellect, and intuitive understanding abilities. Therefore, the training methods resulted from this study will be: active usage of the senses, remembering, to orient imagination and creativity, intellectual development, research-based training, thought strengthening, intuition or verbal and esoteric observation (guess), and syncretic methods.
    Keywords: Avicenna, elements of perception, types of perception, purpose of training, training methods
  • Hadi Vakili, Hosein Shekarabi Pages 101-121
    Ibn al-Arabi, and views and positions which have been taken about him as an influential thinker, are among most remarkable consideration in the history of Shiite thought. Despite that some Shiite philosophers and mystics have agreed with him, there were thinkers who have criticized him and have rejected his thoughts. The spiritual relation between Shiite and Islamic mysticism on the one hand, and the Ibn al-Arabi’s interests to and admirations of Shiite Imams and authorities (peace be upon them) on the other hand, can be considered as a ground for the tendency of Shiite philosophers and mystics to study and comment his works. However he also has always been sarcastically criticized because of his pantheistic positions and some other phrases that show he is a Sunni Muslim. This article deals with some of these censures on the one hand and those infatuations on the other hand. Thus, the main question in this article is that: what is the Shiite thinkers’ view toward Ibn al-Arabi?
    Keywords: Shiite, Shiite mysticism, Shiite wisdom, Ibn al Arabi