فهرست مطالب

نشریه رهیافت هایی در علوم قرآن و حدیث
سال چهل و هفتم شماره 1 (پیاپی 94، بهار و تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/15
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدعلی خوانین زاده صفحات 9-22
    «اسماء الحسنی» از پرکاربردترین مفاهیم در قرآن کریم است و بررسی کاربرد این اسامی نقش به سزایی در فهم و تفسیر قرآن کریم دارد. در این میان اسم «فاطر» به دلیل پیوند وثیق معنایی با عبارت قرآنی «فطره الله » و کاربرد فراوان مفهوم «فطرت» در مباحث کلامی، از اهمیت به سزایی برخوردار است.
    از آنجا که مفاهیم به کاررفته در قرآن کریم غالبا با رویکردهای سنتی حدیثی، فقهی یا کلامی مورد مطالعه قرار گرفته و رویکردهای لغوی و ادبی به قرآن کریم تناسب چندانی با زبان شناسی و معناشناسی جدید نداشته است، در این مقاله به اجمال روشی معناشناختی و نوین برای بررسی مفاهیم به کار رفته در قرآن کریم ارائه و به بررسی معناشناختی اسم «فاطر» در قرآن کریم پرداخته شده است.
    در نتیجه این بررسی، پیوستگی اسم «فاطر» با مفاهیم متقابل «توحید/ شرک» و «هدایت/ ضلال» و همچنین پیوند آن با مفهوم «ربوبیت» آشکار شده و مشخص شده است که اسم «فاطر» در قرآن کریم تنها به آفرینش به معنای عام ارجاع نمی دهد، بلکه به نوع خاص آفرینش انسان اشاره دارد که در قرآن کریم با تعبیر «فطره الله » از آن یاد شده است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، فاطر، فطرت، معناشناسی
  • سیده مریم فضائلی، سید حسین سیدی صفحات 23-42
    رابطه میان متغیرهای بسامد و طول واژه از جمله قوانینی است که جورج کینگزلی زیف آن را کشف کرد که بر اساس آن، هرچه طول یک کلمه بیشتر باشد، بسامد کاربرد آن در متن کمتر است. در پژوهش حاضر سعی داریم تا این قانون را که تاکنون بر روی زبان عربی قرآن بررسی نشده است، با تمرکز بر روی واژگان اسمی در سوره های مدنی و مکی احزاب و غافر بررسی کنیم. نتایج حاصل نشان می دهد که استثنای قانون زیف که بر طبق آن واژگانی که کمتر از 3 واج داشته باشند، بسامدشان در متن نیز کمتر است، در سوره های احزاب و غافر صدق می کند. هر دو سوره در مورد کلمات 3، 6، 7، 9، 10، 11، 12و 13 واجی از قانون زیف تبعیت می کنند. اما این سوره ها در سه مورد قانون زیف را نقض می کنند. اولین مورد نقض این قانون، در سوره های احزاب و غافر مشاهده شد که در آن ها کلمات 4 واجی نسبت به کلمات 3 واجی بسامد وقوع زیادی داشتند که از دلایل آن نیز تکرار واژگان اسمی 4 واجی مانند «ای»، «کل» و «شیء» در سوره احزاب و «رب» و «یوم» در سوره غافر است. دومین مورد نقض قانون، بسامد زیاد کلمات 5 واجی نه تنها نسبت به کلمات 4 واجی و 3 واجی بلکه در مقایسه با طول کل کلمات در سوره های احزاب و غافر است. از دلایل فراوانی زیاد کلمات 5 واجی می توان به تکرار زیاد این کلمات (مانند لفظ جلاله « الله »، «رسول» و «نبی») و نیز آهنگین بودن قرآن اشاره کرد. سومین مورد نقض قانون زیف در سوره غافر در مورد کلمات 8 واجی است که این واژگان نسبت به کلمات 7 واجی بسامد بیشتری دارند که از دلایل بسامد زیاد کلماتی با طول 8 واج می توان به تکرار اسامی واژگان «مومنات»، «کافرین» و «صادقین» اشاره نمود.
    کلیدواژگان: قانون زیف، بسامد، طول کلمه، زبان عربی قرآن، سوره احزاب، سوره غافر
  • مصطفی فروتن تنها صفحات 43-56
    در میان روایات مربوط به نشانه های عقل، روایتی به نقل از امام صادق (ع) به چشم می خورد که بلندی ریش، نقش انگشتر و کنیه فرد را نشانه ای بر کشف عدم عقلانیت او معرفی می کند. در این مقاله ضمن بررسی سندی و متنی این روایت، به دنبال کشف گوینده حقیقی این سخن و احتمالات مختلف در مورد منشا و گوینده اصلی این روایت و دلیل وجود آن در برخی منابع روایی هستیم. از نتایج این مقاله، ناهمگونی آن با سایر روایات مرتبط و تشکیک جدی در صدور این روایت از معصوم (ع) است. به نظر می رسد این سخن، متاثر از فرهنگ عرب، وارد کتب روایی شده است.
    کلیدواژگان: نشانه های بی عقلی، حماقت، نقد حدیث، فرهنگ عرب، تاثیر فرهنگ بر حدیث
  • حیدر مسجدی صفحات 57-78
    وصفت بعض الاحادیث النساء بکونهن «نواقص العقول»، وقد اثارت هذه الاحادیث جدلا محتدما فی الاوساط العلمیه، حتی إنه کتبت حولها رسائل ماجستیر. واختلف الباحثون فی التعاطی معها؛ بین راد لها ومنکر لصدورها، وبین موافق لها ومذعن لنقص عقول النساء، وبین موافق لها موول لمعناها. علما ان هذه النصوص قد وردت فی اهم المصادر الحدیثیه للفریقین، فاستقصیناها اولا، ودرسناها من جوانب عدیده ثانیا، وانتهینا الی انه لا یمکن الطعن فی صدورها، کما لا یمکن الطعن فی المقطع المشار الیه منها؛ لاستخدامه فی ها بوفره وکثره، فلا یبقی مجال إلا البحث فی دلالتها.
    وبعد دراسه معانی «العقل» فی اللغه والحدیث، وتسلیط الاضواء علی بعض جوانب الروایات المذکوره، مضافا لملاحظه القرائن المتوفره، انتهینا الی ان المراد بالعقل لیس هو القوه الإدراکیه، وان المراد الجدی من هذه الروایات هو ذم غلبه النساء للرجال، لا الطعن فی قواهن الإدراکیه کما هو المفهوم منها فی الغالب. واعتمدنا فی بحثنا اسلوبی التتبع فی الکتب والتحلیل.
    کلیدواژگان: العقل، الإیمان، النساء، نواقص العقول
  • فاطمه موسوی، محمد جواد نجفی صفحات 79-97
    هدف از پژوهش حاضر، استنباط آموزه هایی قانونمند از آیات کریمه است که در درمان شناختی اختلال افسردگی سودمند می باشد. استنباط قانونمند این آموزه ها بر پایه قرائن لفظی کلام مانند واژگان تاکیدی و معنای وضعی واژگان، همچنین تاویل کلام بر پایه قاعده تقسیم ثنایی و روش تفسیری قرآن به قرآن و در برخی موارد به قرینه روایات صورت می گیرد. یافته های این پژوهش، آموزه های قانونمند «یاد الهی به عنوان اولین راه بست ورود افکار منفی»، «همگانی و همیشگی بودن فراز و نشیب های زندگی»، احساس رضایت با اعمال قانون شکر» و «غم، جزای غم» هستند که می توانند جایگزین های مناسبی برای افکار افسرده ساز شوند. رویکرد درمانی در تفسیر آیات و قرآن محور بودن آموزه های درمان گر، رهاوردی نو در حوزه های تفسیر و علم روان شناسی بالینی و مشاوره است.
    کلیدواژگان: افسردگی، شناخت درمانی، آموزه های شناختی قرآن
  • محمد مصطفایی، حسن نقی زاده، عباس جوارشکیان، غلامرضا رئیسیان صفحات 99-120
    مسکویه «عقل» را ذات و جوهر نفس مجرد انسان می داند و «فضیلت» را حاکمیت عقل بر قوای نفس و اعمال آن، ذکر می کند که نتیجه ی آن، آزادی عقل در پرداختن به تاملات نظری است و ره آورد این تاملات که عبارت است از «حکمت»، همان «سعادت» نفس است. بنابراین سعادت، مستند به جنبه نظری عقل است، و فضیلت که حاصل شان عملی عقل است، نقشی مقدمی برای آن دارد.
    اما در آیات و روایات، فضیلت و سعادت انسان از طرفی ریشه در عقل دارد و از طرف دیگر اراده و انتخاب گری انسان میان فجور و تقوا، موجب تزکیه (فضیلت) و در نتیجه فلاح (سعادت) است. از این رو حوزه معنایی عقل در لغت و لسان دین، و همچنین شاخصه محوری فضیلت و سعادت انسان در قرآن، سوالات کلیدی این تحقیق بوده اند که پس از تعیین «انسان به منزله عامل انتخابگر» به عنوان آن شاخصه محوری، و بازشناسی معنای عقل و اذعان به منشا بودن آن در فضیلت و سعادت از طریق تمییز میان حق و باطل و تدبیر و عاقبت اندیشی، به این نتیجه رسیدیم که بر خلاف رای مسکویه، فضیلت نقش مقدمی برای سعادت ندارد بلکه ملاک فضیلت و سعادت یک چیز است و آن اتخاذ «تقوا» است.
    کلیدواژگان: قرآن، حدیث، مسکویه، شاخصه انسانیت، عقل، فضیلت، سعادت
  • روح الله نجفی صفحات 121-139
    با نگاشته شدن و رسمیت یافتن مصحف عثمانی و لازم شمرده شدن قرائت قرآن بر وفق رسم الخط آن، به تدریج مصاحف دیگر از جمله مصحف «ابی بن کعب»، صلاحیت تلاوت شدن را از دست دادند. با این همه، مصحف عثمانی نیز قاریان و قرائت هایی مختلف یافت و ابوبکر بن مجاهد در قرن چهارم، قرائت هفت قاری منتخب خویش را در کتاب «السبعه» عرضه داشت. از دیگر سو، بزرگانی نظیر ابن خالویه، مکی بن ابی طالب، زمخشری، شیخ طوسی و... چون در مقام مقایسه و رجحان نهادن میان قرائت های قاریان هفت گانه برآمدند، قرائت ابی بن کعب را از یاد نبردند بلکه در مواضع متعدد، با استشهاد بدان، وجهی از وجوه قرائت های هفت گانه را موید داشتند و قرائت ابی را حجت برخی از قاریان منتخب ابن مجاهد دانستند. تحقیق حاضر با عرضه بیست نمونه از استشهادهای اهل فن به قرائت ابی در مقام ترجیح میان قرائت های قاریان هفت گانه، مسجل می سازد که قرائت ابی، در فرایند تشخیص متن قرآن، نقشی انکارناپذیر داشته است.
    کلیدواژگان: قرائت قرآن، اختلاف قرائت، ابی بن کعب، قرائت ابی، قرائت های هفت گانه، احتجاج بر قرائت، ترجیح قرائت
|
  • Muhammadian Ali Khavaninzadeh Pages 9-22
    The Most Beautiful Names of God (Asmā’ al-Ḥusnā) are among the most frequently used concepts in the Holy Qur’ān and the study of the application of these names has a great role in understanding and interpretation of the Qur’ān. Since the concepts employed in the Qur’ān have been mostly studied with the traditional narrative, legal, or theological approaches and since the lexical and literal approaches to the Holy Qur’ān have not had much proportionate relation to the modern linguistics and semantics, in this article a modern semantic method has been briefly presented for examining the concepts employed in the Holy Qur’ān and the noun fāṭir in the Holy Qur’ān is semantically examined thereafter. As a result of this examination, the connection of the noun fāṭir with the contrasting concepts of “monotheism/polytheism” and “guidance/misguidance” as well as its relation to the concept of “Lordship” has been unveiled and it is clarified that the noun fāṭir in the Holy Qur’ān does not only refer to creation in its general meaning; rather, it refers to the specific creation of human being, as mentioned in the Holy Qur’ān with the phrasing fiṭrat Allāh.
    Keywords: the Holy Qur'ān, fāṭir, inner nature (fiṭra), semantics
  • Sayyideh Maryam Fazaeli, Sayyid Husayn Sayyidi Pages 23-42
    The relation between the variants of the frequency and the length of the word is among the laws that George Kinsley Zipf discovered, according to which, the longer is the length of a word, the less is the frequency of its application in the text. It is tried in the present research to examine this law, which has not been so far examined on the Arabic language of the Qur’ān, with a concentration on the noun words in the Makkī and Madanī sūras of Al-Aḥzāb and Al-Ghāfir. The findings indicate that the exception of Zipf’s law, according to which the words that have less than three phonemes have less frequency in the text, is true for the sūras of Al-Aḥzāb and Al-Ghāfir. Both of the sūras follow Zipf’s law in regard to the words of 3, 6, 7, 9, 10, 11, 12, and 13 phonemes. However, these sūras violate Zipf’s law in three instances. The first instance of the violation of this law was observed in sūras of Al-Aḥzāb and Al-Ghāfir, in which the four-phoneme words had more frequency of occurrence than the three-phoneme words and one of its reasons was the repetition of four-phoneme noun words such as ayyu, kullu, and shay’ in Sūrat Al-Aḥzāb; and rabb and yawm in Sūrat Al-Ghāfir. The second instance of violation of the law was the high frequency of five-phoneme words in comparison not only to four- and three-phoneme words, but also to the length of all the words in sūras of Al-Aḥzāb and Al-Ghāfir. Among the reasons for the high frequency of five-phoneme words can be the frequent repetition of these words (such as the glorious words of Allah, rasūl, and nabī) as well as the melodious tone of the Qur’ān. The third instance of violating the Zipf law in Sūrat Al-Ghāfir concerns the eight-phoneme words, as these words have more frequency than the seven-phoneme words. As one of the reasons for the high frequency of the eight-phoneme words can one refer to the repetition of the noun words of mu’mināt, kāfirīna, and Ṣādiqīna.
    Keywords: Zipf law, frequency, length of the word, Arabic language of the Qur'ān, Sūrat Al Aḥzāb, Sūrat Al Ghāfir
  • Mustafa Foroutan Tanha Pages 43-56
    Among the traditions concerning the signs of wisdom, there is a tradition related from Imam al-Ṣādiq (A.S.) introducing the person wearing a long beard, the signet of his ring, and his nickname, as indications of his lack of wisdom. While examining the sanad and text of this tradition, the article seeks to find out the real source of this saying and the various possibilities about the source and the main utterer of this tradition and the reason for its existence in some ḥadīth sources. One of the conclusions of this article is the inconsistency of the above tradition with other related traditions and the serious equivocality in the issuance of this tradition from an Infallible Imam (A.S.). It seems this saying has entered into the books of ḥadīth under the influence of Arab culture.
    Keywords: signs of lack wisdom, idiocy, critique of ḥadīth, Arab culture, influence of culture on ḥadīth
  • Heydar Masjidi Pages 57-78
    Some Islamic traditions have described women as “lacking in intellect”. These traditions have been encountered with various implications and reactions and caused debates in scholarly arenas and many writings have been written concerning this topic. We see three reactions to these traditions: some denied their issuance; some maintained women‘s lack of intellect by accepting those traditions; and some accepted them and picked up the option of ta‘wīl (allegorical interpretation) It is to be reminded that these texts are reported in the most important Sunnī and Shī‘a collections of ḥadīth. For this reason, we deemed it as necessary to examine them from various perspectives and we concluded that the issuance of these traditions are undeniable and their texts are reliable; therefore we have no alternative than examining its connotation. After surveying the meanings of intellect (‘aql) in language and ḥadīth and with the help of the evidences acquired, we concluded that what is meant by ‘aql in these traditions is not the perceptive faculty; rather, it is to be rendered as blood money (dīya) and what is seriously meant by these traditions is reprimanding the predominance of women over men. Meanwhile, this research has been conducted with the library-analytical method.
    Keywords: intellect, faith, women, lacking in intellect
  • Fatemeh Mousavi, Muhammad Jawad Najafi Pages 79-97
    The present article aims at drawing inferences from the holy verses of the Qur’ān that are useful in cognitive treatment of depression disorder. The lawful inference of these doctrines takes place on the basis of verbal contexts of speech such as emphatic words and conventional meaning of the words as well as allegorical interpretation (ta’wīl) of speech on the basis of the rule for the bipartite division and the Qur’ān through Qur’ān interpretation method, and in some instances, in proportion to traditions. The findings of this research are the lawful doctrines including “remembrance of God as the first barrier against the stream of negative thoughts”, “the prevalence and permanence of the ups and downs of life”, “feeling content by practicing the law of gratitude”, and “sadness, as requital for sadness”, that can be appropriate substitutes for depressing thoughts. The therapeutic approach in the interpretation of the Qur’ān and Qur’ān-centeredness of therapeutic doctrines is a novel memento in the fields of exegesis, clinical psychology, and consultation.
    Keywords: depression, cognitive therapy, cognitive doctrines of the Qur'ān
  • Muhammad Mustafai, Hasan Naqizadeh, Abbas Javareshkiyan, Gholamreza Raisiyan Pages 99-120
    Miskawayh regards intellect as the essence and non-material substance of human soul and mentions “virtue” as the sovereignty of intellect over the faculties of the soul (nafs) and its actions, the resul of which is the freedom of intellect in dealing with theoretical contemplations and the outcome of these contemplations is “wisdom”, that is the “happiness” of the soul. Therefore, happiness relies on the theoretical aspect of intellect; and virtue, which is the outcome of the practical mode of intellect, functions as its prelude. However, in the verses and traditions, human virtue and happiness is, on one hand, rooted in intellect and, on the other, man’s will and power of choice between vices and virtue leads to purification (virtue) resulting in salvation (happiness). Thus, the semantic dominion of intellect in the lexicology of religion and the pivotal index of human virtue and happiness in the Qur’ān, have been the key questions of this research. As such, after determining “man as the opting factor” depicted as the above pivotal index, and after recognizing the meaning of intellect and admitting its originality in virtue and happiness through distinction between truth and falsehood and providence, we have concluded that, contrary to Miskawayh’s opinion, virtue does not functions as a prelude to happiness; rather, the criterion for virtue and happiness is one and the same, i.e. acquiring “God-wariness”.
    Keywords: the Qur'ān, ḥadīth, Miskawayh, criterion of humanity, intellect, virtue, happiness
  • Rouhollah Najafi Pages 121-139
    With the ‘Uthmānī Muṣḥaf (copy of the Qur’ān) having been inscribed and formalized, and upon the necessitation of reciting the Qur’ān according to its orthography, the other Muṣḥafs, including the Muṣḥaf of Ubayy b. Ka‘b, gradually lost their competence. Nevertheless, the ‘Uthmānī Muṣḥaf found its own qārīs (reciters) and qarā‘as and Abū Bakr b, Mujāhid presented the qarā‘a of his own selection of seven qārīs in his Al-Sab‘a. On the other hand, when such great scholars as Ibn Khālawayh, Makī b. Abī Ṭālib, Zamakhsharī, Shaykh Ṭūsī, et al, sought to make comparison and to prefer from among the qarā‘as of the seven qārīs, they did not forget the qarā‘a of Ubayy b. Ka‘b; rather, on various occasions and by attesting to it, they confirmed an aspect of the seven qarā‘as’ aspects and regarded Ubayy’s qarā‘a as authority for some of Ibn Mujāhid’s selection of seven qārīs. Providing twenty examples of attestation to Ubayy’s qarā‘a by the experts, the present research, by way of preference from among the qarā‘a of seven qārīs, fully confirms that the qarā‘a of Ubbay has played an undeniable role in the process of recognition of the text of the Qur’ān.
    Keywords: qarāa of the Qur'ān, difference of qarāas, Ubbay b. Kab, Ubbay's qarāa, seven qarāas, argumentation on qarāa, preference of qarāa