فهرست مطالب

ادب نامه تطبیقی - سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1393)

ادب نامه تطبیقی
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/12/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • جمال احمدی صفحات 9-26
    پژوهش پیش رو درباره مسئله کلامی جبر و اختیار از دیدگاه سید عبدالرحیم تاوه گوزی، مشهور به مولوی کرد (12221300 ق.) و مولانا جلال الدین محمد بلخی (606672 ق.) است. مولوی کرد در منظومه های کلامی خود به تفصیل به مباحث کلامی و از جمله مسئله جبر و اختیار پرداخته و تلاش می کند این مسئله را در محدوده افکار و اندیشه های ابوالحسن اشعری و البته تا حدودی متفاوت با رویکرد و روش او بیان کند. مولانا جلال الدین بلخی نیز در مثنوی در حدود هفتاد جا متناسب با موقعیت به مسئله جبر و اختیار اشاره داشته است. اشارات مولانا به جبر و اختیار، برخلاف مولوی کرد و متکلمان دیگر کمتر جنبه کلامی دارد.
    نتیجه ای که از این پژوهش حاصل می شود این است که هر دو قائلند به اختیار آدمی در انجام اعمال، با این تفاوت که مشرب مولوی کرد برای حل مسئله جبر و اختیار کاملا کلامی است و استدلال هایی که برای آن ارائه می دهد خارج از قواعد و ضوابط کلام سنتی نیست، اما مولانا جلال الدین با وجود اشرافی که بر مباحث این علم دارد غالبا استدلال هایی دیگر برای اختیار داشتن انسان در انجام اعمال ارائه داده است. البته همان طور که در مقاله آمده مولانا جلال الدین، جبر را به ممدوح و مذموم تقسیم بندی کرده است. او جبر عارفانه (= معیت با حق و جباری او) را جبر ممدوح و جبر عامه را مذموم دانسته است. به علاوه در جایی هم به مفهوم کسب اشعری اشاره کرده و آن را پسندیده است.
    این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
  • وحید سبزیان پور* صفحات 27-46
    فردوسی و متنبی هر دو در آثار جاودان خود، تصاویر بدیع و خیال انگیزی از عظمت گرد و غبار سپاهیان آفریده اند که از زوایای مختلف قابل تامل است. هر دو شاعر برای ترسیم عظمت گرد و خاک از مضامین و تصاویر مشترک استفاده کرده اند. این اشتراک در تصاویر و مضامین به اشکال مختلف از جمله توارد، استفاده از الگوهای کلیشه ای، تاثیرپذیری فردوسی از شعر متنبی یا شاعران قبل از او قابل تفسیر است.
    با مقایسه این تصاویر مشترک، اهداف این دو شاعر در صورتگری معلوم می شود و قدرت پرواز هر یک در آسمان خیال مشخص می گردد. فردوسی خود را در مقابل مردم کوچه و بازار می بیند. به این سبب با هدف خلق حماسه برای تاثیرگذاری در مردم و ایجاد روح مقاومت و وحدت ملی، تصاویری کوتاه، روشن و کوبنده و پرشور می آفریند. در عوض متنبی با انگیزه کسب رضایت ممدوح و رقابت با شاعران دربار سیف الدوله، در اشعار خود به استعاره و تصاویر پیچیده و چند لایه متوسل می شود.
    کلیدواژگان: فردوسی، متنبی، بلاغت، حماسه، گرد و غبار
  • هادی یوسفی، فرهاد حمیدی صفحات 47-62
    ماجرای عشق خسرو پرویز، پادشاه ساسانی به شیرین، برادرزاده بانوی ارمن، در میان داستان های خمسه نظامی، به سبب رنگ ملی و برخورداری از زمینه های افسانه ای و غنایی، زیبایی و اهمیت خاصی دارد و این شهرت از آن جهت است که داستان خسرو و شیرین نظامی حکایت مهرورزی آدمی است و در آن سوز و گداز عاشقانه با کلامی دل انگیز در هم آمیخته و داستانی خلق کرده که مورد توجه همگان قرار گرفته است. شیفتگی به این داستان تا بدانجا پیش می رود که شاعران و داستان سرایان به تقلید از آن، آثار متعددی خلق می کنند، مقلدان نظامی از مقلدان هر شاعر دیگری بیشترند و اکثر سرایندگان منظومه های عاشقانه، به نحوی از سبک و شیوه داستان پردازی او تاثیر پذیرفته اند. ازجمله این مقلدان می توان سرایندگانی چون امیرخسرو دهلوی، اشرف مراغه ای، نورالدین عبدالرحمن جامی و هاتفی خرجردی را نام برد.
    کرد بودن مادر نظامی، وقوع ماجرا در مناطق کردنشین و وجود روایت های شفاهی این حکایت در مناطق کردنشین نیز، باعث شده است که یکی از شعرای مشهور و توانای کرد، یعنی خانای قبادی از نظامی و خسرو و شیرین او پیروی کند و اثری به همین نام پدید آورد. در این نوشتار، به تطبیق و مقایسه اثر خانا با خسرو و شیرین نظامی پرداخته ایم و سعی کرده ایم اشتراکات و اختلاف های دو اثر را بیان کنیم. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با اینکه شاعر کرد، خانا قبادی، در سرودن اثر خویش از سیاق خسرو و شیرین نظامی بهره برده است، مقلد صرف نبوده و محتوا را تغییراتی داده است و می توان گفت که خانا تقریبا داستان را به سمت و سوی واقع گرایی هدایت کرده و آن را باورپذیرتر نموده است. همچنین خانا علاوه بر تغییر محتوایی، آداب و رسوم و مولفه های فرهنگی مربوط به زمان و محل زندگی خود را که هنوز هم در مناطق کردنشین رایج است در دیوان خود گنجانده است.
    کلیدواژگان: ادب غنایی، منظومه، نظامی، خانای قبادی، خسرو و شیرین و فرهاد
  • علی سلیمی، سونیا کهریزی صفحات 63-80
    طاهره صفارزاده و نازک الملائکه از شاعران برجسته شعر معاصر فارسی و عربی به شمار می آیند. درون مایه های شعر این دو، بیش از آنکه بازتاب محیط زندگی شاعر باشد، بیانگر دغدغه های فکری فلسفی اوست. این پژوهش با روش تحلیلی توصیفی و بر مبنای مکتب ادبیات تطبیقی امریکایی، با توجه به نقش بن مایه های فکری و غلبه آن بر محیط بیرونی شاعر، سروده های این دو سخنور را واکاوی و با هم مقایسه کرده است. یافته های این پژوهش گویای آن است که نگاه هستی شناختی متفاوت دو شاعر، تفاوت های معناداری در شعرشان پدید آورده. طاهره صفارزاده هرچند در اوضاع به شدت نابسامان خانوادگی متولد شده و پرورش یافته است، به کلیت هستی نگاهی کاملا خوش بینانه دارد و این خوش بینی، به وضوح در شعرش بازتاب هنری یافته است، اما در مقابل او، نازک الملائکه اگرچه در ناز و نعمت و وضعیتی به مراتب مناسب تر به دنیا آمده و بزرگ شده است اما در بیشتر سروده هایش با بدبینی و یاس جانکاهی به زندگی نگریسته است. تفاوت های معنادار در سروده های این دو، تاثیر اندیشه بر شعر و غلبه آن بر محیط زندگی شاعر را به خوبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، بن مایه فکری شاعر، نازک الملائکه، طاهره صفارزاده
  • محمود حیدری، ام البنی خرمیان صفحات 81-94
    روایت، چه در شکل داستان منثور و چه به شکل منظوم آن در جهان بی شمار است و نوع نگاه راوی (شاعر یا نویسنده) برای بیان روایت، سبب گوناگونی در شکل روایت های ادبی شده است. بیان روایی افسانه ها و اسطوره ها در شعر به منظور تاثیر بیشتر در مخاطب و نیز فراهم آوردن بستری مناسب برای بیان آنچه که به دلیل شرایط سیاسی و اجتماعی حاکم بر جامعه، بازتاب و بازگویی بی پرده و صریح آن توسط هنرمند امکان پذیر نیست، در سروده های بسیاری از شاعران متعهد چشمگیر است.
    پژوهش پیش رو، جستاری است در روایت پردازی افسانه ها و اسطوره ها در آثار روایی دو شاعر نوگرای معاصر ایرانی و عراقی، مهدی اخوان ثالث و بدر شاکر السیاب که نشان می دهد سروده های روایی این دو شاعر، نه بازسازی افسانه ها و اسطوره ها بلکه بیان مضمون و مفهومی امروزی در قالب داستانی اسطوره ای است. اخوان و سیاب از اسطوره برای بیان اهداف انقلابی خود بهره می گیرند اما شکست آمال و آرزوهای انقلابی، سبب چیرگی یاس و ناامیدی بر روح آن ها می شود و در چنین اوضاعی، فضای حماسی اسطوره ها به روایت درد و رنج توام با ناکامی و ناامیدی تبدیل می گردد.
    کلیدواژگان: مهدی اخوان ثالث، بدر شاکر السیاب، روایت، اسطوره
  • نعیم عموری، محبوبه عقیقی صفحات 95-110
    تلاش اصلی شاعر در ادبیات پایداری آن است که شعرش آینه دردها و رنج های مردمی باشد که از ظلم حکومت خودکامه به ستوه آمده اند. امید به آینده، نوید پیروزی، دعوت به مبازره و ایستادگی در برابر ظلم وستم و ستایش آزادی و آزادگی، از موضوعات اصلی ادب پایداری است. از سوی دیگر مکتب سلافی «روسی» در ادبیات تطبیقی، مکتبی جامعه گراست که براساس تشابهات ساختاری، ادبیات را مورد کاوش قرار می دهد. «جیرمونسکی» به عنوان موسس این مکتب، اساس تحقیقات تطبیقی را بر تشابه استوار می داند. این جستار براساس مشابهت های دوران زندگی مهدی اخوان ثالث و امل دنقل و همچنین تشابه اوضاع سیاسی و اجتماعی محیط آنان، با نگاهی جامعه شناختی، بن مایه های ادبیات پایداری را در آثار این دو شاعر مورد واکاوی قرار داده است. مهدی اخوان ثالث و امل دنقل، هر دو از جمله شاعران حوزه ادبیات مقاومت به شمار می آیند که مهم ترین درون مایه های شعرشان، شرح دردهای مردمانی است که از اوضاع نابسامان حاکم بر جامعه رنج می کشند. در این مقاله با روشی توصیفی- تحلیلی، برخی از مضامین ادبیات پایداری همچون وطن دوستی، تفاخر به تمدن پرافتخار و باشکوه گذشته، آزادی و نیز مبارزه با ظلم و ستم حاکمان زورگو، با هدف ترسیم مضامین مشترک از چهره رنج کشیده و مظلوم مردم و نیز دعوت به مبارزه و تسلیم نشدن در برابر استبداد، در اشعار دو شاعر مصری و ایرانی مورد کنکاش قرار گرفته است و مبنای پژوهش نیز بر اساس نظریه تیپولوژی جیرمونسکی در مکتب ادبیات تطبیقی سلافی«روسی» است. بررسی حاضر نشان می دهد که هر دو شاعر تلاش کرده اند تا مقاومت ملت خود و درد و رنج های آن ها را را بیان نمایند.
    کلیدواژگان: ادبیات پایداری، مکتب سلافی روسی، اخوان ثالث، امل دنقل
|
  • Jamal Ahmadi Pages 9-26
    The present study is a comparative survey on the concept of the theological determinism and free will in Seyed Abdolrahim Tavegozi، Malawi Kurd، (1222-1300) and Moulana Jalaluddin Mohammad Balkhi''s (606-672) thoughts. Malawi Kurd has considered the concept of theological determinism and free will in his collections and he has respected and recognized Abolhassan Ash''ari''s ideas and thoughts regarding these issues، although Malawi kurds'' considerations have been expressed a bit different from those in Ash''ari''s principles. On the other hand، Jalaluddin Balkhi has pointed to the issue of free will and determinism in more than seventy pieces of prose in his Masnavi، though his states are less theological than Malawi Kurd. This research aims at studying the free will and determinism in these two poets’ prose in which both believe in the right of free will for human beings. The difference is that Malawi Kurd''s manner is theological and his way of thinking and reasoning cannot be placed outside the rules and regulations of traditional theology. On the other hand، Jalaluddin Balkhi''s is a master in this contemplation، so his reasoning is a bit different when the issue is free will and determinism. He has divided the free will into two categories: acceptable and blameworthy. In his book، the former is called a mystical determinism (accompany with God and accepting his determining decree) which is acceptable and praised and the latter is considered as an indecent public determinism. In addition، Jalaluddin Balkhi has admired Ash''ari''s point of view in some points. This research is conducted based on analytical-descriptive method، using the resources found in libraries.
    Keywords: Fate, determinism, free will, the Rumi, Malawi Kurd, Ashari theology
  • Vahid Sabzianpoor* Pages 27-46
    Both Ferdowsi and Motanabbi، in their immortal works، have created innovative and imaginative images of grandeur dust which can be considered from different perspectives. Both poets have used the same themes and images to illustrate the magnitude of dust. The similarity of the images and themes has different forms including continuity، using stereotyped patterns which demonstrate that Motanabbi’s or poem or other poets before Motanabbi have influenced Firdausi. Comparing the common images، the objectives of the two poets in portraying becomes evident and power of imagination of both is clearly known. Ferdowsi sees himself in front of people in the streets. Therefore، in order to create epic to influence people and create a spirit of resistance and national unity، he portrays، bright and enthusiastic images. Instead، Motanabbi resorts to complicated and multilayered images to obtain consent and to compete with Saif al-Dawla’s court poets.
    Keywords: Firdausi, Motanabbi, Rhetoric, Epic, dust
  • Hadi Yoosefi, Farhad Hamidi Pages 47-62
    Among those stories of Nizami’s Quinary، the story of Khosrow Parviz، The Sassanid King of kings، loving Shirin، The Armenian lady’s niece، is of important significance because of having national flavor and mythic and lyric backgrounds. Historically، this story has been at the focus of attention and narrated in many different ways. Reports by Dinawari، Jahiz، Tha''alibi، Tabari، and Ibn al-Nabatah، are from among these narrations. Nizami Ganjavi’s Khosrow and Shirin has been considered by such other poets as Amir Kosrow Dihlawi، Salimi Jaruni، Shahab Tarshizi، Hatefi Kharjerdi، Vahshi Bafghi، Orfi Shirazi، Vesal Shirazi، and Nami Isfahani. The importance of the present study is the narration of Khosrow and shirin by the great Kurdish poet Khana Qubadi، Nizami’s mother being a Kurd، the story’s occurrence in Kurdish regions، and Kurdish verbal narrations of the story. Therefore، regarding the importance of two Khosrow and Shirin poems by Nizami Ganjavi and Khana Qubadi (in Kurdish regions)، the authors try to compare these two masterpieces using content comparison method، and also to introduce Khana Qubadi and cultural considerations in his works.
    Keywords: Lyric literature, Nizami, Khana Qubadi, Khosrow, Shirin, Farhad
  • Ali Salimi, Sonia Kahrizi Pages 63-80
    Safarzadeh and Almlaykh from poet’s poetry in Persian and Arabic are the arena. The poetic themes، most of which is reflected in the poet''s life، expresses concern ntellectual philosophical poet. This analysis method based on descriptive and comparative iterature، American schools، according to the poem''s theme of the poet''s mind and overcome its external environment is analyzed and compared. The findings indicate that the two poets at different ontological differences between these two poems is created Safarzadeh Tahereh However، it is highly dysfunctional family، born and bred، but look to the totality of existence is quite optimistic and that optimism is clearly reflected in his poetry، Henry has been But in front of him، although thin Almlayk·h opulence situation is far more Passing born and raised، but more slogan، with cynicism and despair is overwhelming to look at life. Significant differences in these poems، the poet''s influence on poetry and overcome on a show.
    Keywords: comparative literature, intellectual motif poet, Nazek Almlaykh, Saffarzadeh
  • Mahmood Haidari, Om-Albany Khorramian Pages 81-94
    Narrative، whether in prose or in verse has varying forms in the world and the narrator''s (poet or writer) viewpoint to express the narrative is the reason behind the variety in the forms of literary narrative. Narrative expression of myths and legends is considerable in the poems of the committed poets to have more impact on the reader as well as providing a context for the expression of what is impossible to explicitly and clearly state in the social and political conditions prevalent in the society. The present research studies narration of myths and legends in the works of two contemporary Iranian and Iraqi modernist poet، Mahdi Akhavan Sales and Badr Shaker Al-Sayyab. The findings show that a narrative poem by these poets is not a reconstruction of myths and legends but expressing a modern theme and notion in the form of legendary story. Akhavan and Sayyab use myths and legends to express their revolutionary objectives; although، failure in achieving their goals leads to their frustration and hopelessness. In these circumstances the epic space of the legends turns into pain and agony along with hopelessness.
    Keywords: Mahdi Akhavan Sales, Badr Shaker Al Sayyab, Narrative, myths
  • Naeim Amoori, Mahboobe Aghighi Pages 95-110
    Poet tries to reflect the discomfort and affliction of his nation whom are suffering from injustice of his dictator goverrment. This kind of literature consists of hope to future، promise of victory، invitation to battle، adoration of liberality super mince to land and martyrs for freedom of the land. Salafi comparative literature explores the literature according to structural similarities، jarminski as an author of this school declares that the comparative research is based on similarity. This research analyses the root of resilience literature of these two poets according to similarities of their area as well as political and social situations similarities by a sociology glance. Mehdi Akhavan Saales and Amal Dongol are considered as poets in resilience literature field whom discomfort and affliction of their people of the unorganized situation of society are their most significant nature of their poems. In this article some of the contents of resilience literature like patriotism، magnificent culture، liberality and battle against injustice in order to depict common contents of afflicted face of people and invitation to battle and not giving up against autarchy has been analyzed according to jarminski typology theory in salafi comparative literature school in poems of these two Iranian and Egyptian poets. This article is analyzed by descriptive-analytical method.
    Keywords: Resilience Literature, Salafi School, Akhavan Saales, Amal Dongol