فهرست مطالب

بهداشت و ایمنی کار - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1394)

مجله بهداشت و ایمنی کار
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/04/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • عبدالله اردشیر، رضا مکنون، محمد رکاب اسلامی زاده، زینب جهانتاب صفحات 1-12
    مقدمه
    پروژه های بلند مرتبه سازی به دلیل افزایش جمعیت، توسعه شهرها و هم چنین مهاجرت افراد به شهرهای بزرگ روز به روز رو به افزایش هستند و به دلیل این که این پروژه های عمرانی در درون شهرها واقع اند و در تماس مستقیم با مردم شهر می باشند، از لحاظ خطرهای HSE از اهمیت ویژه ای نسبت به سایر پروژه های عمرانی برخوردارند. از طرفی در اکثر حوادث و رویدادها، سازمآن ها نسبت به هزینه واقعی آن بینش کافی ندارند.بنابراین شناسایی و ارزیابی و مدیریت خطرهای HSE بسیار ضروری ومهم است.
    روش کار
    در این مقاله خطرهای HSE در ساخت پروژه های بلند مرتبه که بر سلامت افراد و محیط زیست اثر منفی دارند،شناسایی، ارزیابی و رتبه بندی شدند. خطرها از طریق چک لیست و مصاحبه با افراد با سابقه در زمینه بلند مرتبه سازی شناسایی و ارزیابی شده و برای کمی سازی با توجه به ماهیت مبهم خطرها و وجود عدم قطعیت از ترکیب اعداد فازی و روش تحلیلی سلسله مراتبی AHP استفاده گردید. در نهایت پس از ارزیابی، خطرها برای پاسخ رتبه بندی می شدند.
    یافته ها
    با استفاده از روش AHP وزن 346/0 برای بهداشت، 3/0 برای ایمنی و 354/0 برای محیط زیست به دست آمد. از این اعداد می توان به این نتیجه رسید که در سلامت افراد در مجموعه کارگاه و بیرون از آن، خطرهای محیط زیستی و بهداشتی از خطرهای ایمنی مهمتر هستند.
    نتیجه گیری
    نتایجی که از این تحقیق به دست آمد نشان داد که خطرهای HSE بسیار بحرانی هستند و باید در پروژه های عمرانی قبل از شروع پروژه برای کنترل آن ها اقداماتی انجام شود. هم چنین نتایج دیگر نشان داد که بسیاری از خطرهای HSE به دلیل نبودن فرهنگ درست HSE در سازمان و در پروژه می باشد که می توان با فرهنگ سازی درست بسیاری از خطرهای HSE را کاهش داد.
    کلیدواژگان: بهداشت، ایمنی، محیط زیست، خطر، فازی، HSE
  • فریدون لعل، ابوالفضل برخورداری، غلامحسین حلوانی، رمضان میرزایی صفحات 13-22
    مقدمه
    همه ساله در جهان ده ها میلیون کارگر قربانی حوادثی می شوند که منجر به کشته شدن یا از کارافتادگی تعداد کثیری از آن ها می گردد. این مطالعه با هدف پیش بینی شاخص های پایش عملکردی حادثه بعد از پیاده سازی سیستم های مدیریت یکپارچه در جهت کاهش آمار حوادث، پایش ایمنی و در اولویت قرار دادن برنامه های ایمنی در سیاست های سازمان انجام گرفت.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی-تحلیلی با استفاده از پیش بینی شاخص های عملکرد ایمنی در دو مرحله در یک نیروگاه سیکل ترکیبی بر روی 254 حادثه در سال قبل از پیاده سازی (سال1383) وسال های بعد از پیاده سازی (دوره 7 ساله) سیستم های مدیریت یکپارچه انجام گرفت. اطلاعات از طریق چک لیست و مصاحبه با حادثه دیدگان جمع آوری شد و پس از محاسبه داده های توصیفی از آزمون های کلموگروف-اسمیرنوف، کای اسکوار و رگرسیون Cubic برای آنالیزداده ها در نرم افزار spssبا سطح معنی داری 05/0 استفاده گردید.
    یافته ها
    از مجموع 1131 کارگر در طی یک دوره 7 ساله، 254 حادثه شغلی ثبت شده بود. بیشترین مقدار شاخص ضریب تکرار در سال 1383 (32.65) و ضریب شدت حادثه در سال 1387 (209) و کمترین مقدار در سال 1390 (به ترتیب 9.75 و 29.26) بود. نمودارهای رگرسیونی، بین مقدار مشاهده شده در اثر تجزیه و تحلیل روند و مقدار تخمین زده شده، نشان داد که ضرایب کلیه ی شاخص ها به جز ضریب β1 شاخص ASR معنادار (P <0.05) و در حد انتظار بوده و نشان دهنده بهبود عملکرد ایمنی و سیستم های مدیریت یکپارچه می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که استفاده از رگرسیون Cubic می تواند به عنوان ابزار مناسبی جهت بررسی روند شاخص ها و پیش بینی آن ها جهت برنامه ریزی و پایش عملکرد واحد ایمنی مورد استفاده قرار گیرد تا تصمیم گیری در خصوص تعیین اولویت برنامه های ایمنی سازمان ها تسهیل شود.
    کلیدواژگان: شاخص های حادثه، رگرسیون کوبیک، نیروگاه سیکل ترکیبی
  • مریم مصطفایی، پروین نصیری، محمدحسن بهزادی صفحات 23-34
    مقدمه
    بر اساس پژوهش های انجام شده، کار کردن در فرودگاه از مشاغل پر صدا در دنیا است و کارکنان فرودگاه در معرض ابتلا به کاهش شنوایی می باشند. پژوهش حاضر به ارزیابی تراز فشارصوت در إپرون (پارکینگ هواپیما) های مجاور اداره ایمنی زمینی در فرودگاه مهرآباد تهران و وضعیت شنوایی کارکنان اداره ایمنی زمینی پرداخته است.
    روش کار
    به منظور ارزیابی میزان مواجهه شغلی کارکنان اداره ایمنی زمینی فرودگاه مهرآباد با صدا، اندازه گیری صدا در اپرونهای مورد نظر بوسیله دستگاه صداسنج و آنالیزور انجام پذیرفت. ایستگاه های اندازه گیری در فواصل معین نسبت به منبع صدا در داخل و خارج از محیط کار این افراد در نظر گرفته شد و پارامتر های تراز فشار صوت و تراز معادل صوت در روز و شب اندازه گیری گردید و میانگین آن با استاندارد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی مقایسه گردید. سپس با مراجعه به درمانگاه شهید کلانتری، تست های شنوایی سنجی کارکنان این اداره بررسی شده و افرادی که از نظر سنی، سابقه بیماری، سلامت شنوایی، عدم اشتغال به مشاغل پر صدا در سال های قبل از ورود به فرودگاه شرایط مورد نظر را دارا بودند و همچنین دارای سابقه کار در اداره ایمنی زمینی به مدت حداقل 3 سال بوده اند، به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. اطلاعات ادیومتری یکساله این افراد از پرونده های پزشکی استخراج گردید. سپس پرسش نامه تهیه شده به منظور سنجش کیفیت مواجهه صوتی افراد که روایی آن مورد تایید قرار گرفته شد، در میان افراد نمونه مورد مطالعه توزیع گردید. این پرسش نامه بر مبنای سه معیار کلی سنجش کیفیت دانش افراد از آلودگی صدا رضایت شغلی افراد، مواجهه افراد با منبع صدا تهیه شده و هدف از تهیه این پرسش نامه، یافتن ارتباط (همبستگی) میان این معیارها در نمونه مورد مطالعه بوده است.
    یافته ها
    تراز معادل صوت اندازه گیری شده برای مواجهه صوتی 8 ساعته افراد مورد مطالعه برابر با dBA94 بوده است و تناسبی میان اکتاو باند صدای هواپیما و ادیومتری افراد دیده نشد. تحلیل های پرسش نامه نشان داد که افرادی که آگاهی بیشتری از آلودگی صدا داشتند، بیشتر از وسایل محافظت شنوایی استفاده می کردند و نیز با افزایش استفاده از گوشی های محافظ شنوایی، میزان افت شنوایی در میان افراد کاهش یافت((P<0.05. همچنین با افزایش مواجهه با صدا، رضایت شغلی این افراد کاهش یافت ((P<0.05. همبستگی معنی داری میان افزایش استفاده از گوشی های محافظ شنوایی و کاهش ابتلا به افت شنوایی شغلی بدست آمد(P<0.1). پایایی این پرسش نامه 3/72% بوده است. همچنین از میان افراد نمونه 4/51% دارای افت شنوایی شغلی بودند.
    نتیجه گیری
    مواجهه کارکنان اداره ایمنی زمینی فرودگاه مهرآباد با آلودگی صدای ناشی از عملیات پروازی، بیشتر از حد مجاز مواجهه شغلی می باشد. این مطلب ضرورت استفاده افراد از گوشی های محافظ شنوایی و ارائه و اجرای برنامه های کاهش آلودگی صدای فرودگاه را بیش از پیش متذکر می کند.
    کلیدواژگان: آلودگی صدا، فرودگاه مهرآباد، افت شنوایی ناشی از صدا، ایمنی زمینی
  • غلامعباس شیرالی، طاهر حسین زاده، داود افشاری، محمد سعید مرادی صفحات 35-46
    مقدمه
    تابلوهای ایمنی اطلاعات را در قالب دستورالعمل های مربوط به مخاطرات و آسیب های صنعت فراهم می کنند. این تابلوها به شرطی می توانند موثر واقع شوند که طراحی آن ها منطبق با اصول ارگونومی و براساس ویژگی های شناختی طراحی باشد. هدف این مقاله، بررسی ارتباط ویژگی های شناختی تابلوها و قابلیت حدس، و تدوین یک مدل رگرسیونی برای آن بوده است.
    روش کار
    این مطالعه مقطعی- توصیفی بر روی 100 نفر از شاغلین یک صنعت پتروشیمی صورت گرفت. جهت جمع آوری داده ها از یک پرسش نامه 3 بخشی استفاده شد: بخش اول اطلاعات دموگرافیک، بخش دوم ویژگی های شناختی طراحی تابلوها و بخش سوم آزمون قابلیت حدس. سپس برای ارتباط ویژگی های شناختی با قابلیت حدس علایم، یک مدل رگرسیونی ارایه گردید.
    یافته ها
    میانگین و انحراف معیار برای قابلیت حدس کل تابلوهای آزمون به ترتیب 73/63 و 36/4 به دست آمد. ویژگی «آشنایی» کمترین امتیاز (15/49) را به خود اختصاص داد. ویژگی های «نزدیکی معنایی» (390/0 =β) و «معنی داری» (369/0=β) بیشترین ارتباط را با قابلیت حدس علایم ایمنی داشت.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این مطالعه جهت افزایش قابلیت حدس علایم ایمنی (73/63) به حداقل میزان استانداردهای موجود، استفاده از اصول طراحی ارگونومیک تابلوها و آموزش ضروری است تا ویژگی های شناختی و به ویژه بعد «آشنایی» با کمترین امتیاز و دو بعد «معنی داری» و «نزدیکی معنایی» با بیشترین امتیاز، ارتباط ثر با قابلیت حدس علایم را تعدیل نماید. مدل رگرسیون ارایه شده برای این صنعت می تواند در مطالعات آینده برای پیش بینی قابلیت حدس تابلوهای ایمنی مورد استفاده شود.
    کلیدواژگان: تابلوهای ایمنی، ویژگی های شناختی، قابلیت حدس، ارگونومی، صنعت پتروشیمی
  • ایمان نصیری، مجید معتمدزاده، رستم گل محمدی، جواد فردمال صفحات 47-62
    مقدمه
    کارکنان بانک جزء شاغلینی هستند که برای انجام کار نیازمند استفاده از رایانه در مدت زمان طولانی در یک وضعیت استاتیک می باشند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی عوامل خطرزای آسیب های اسکلتی - عضلانی با استفاده از روش ROSA و اجرای برنامه مداخله ارگونومی در بانک سپه انجام پذیرفت.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی به صورت مداخله ای و بر روی 165 نفر از کارکنان اداری شاغل در ساختمان مرکزی بانک سپه شهر تهران انجام پذیرفت. در ابتدا افراد مورد بررسی با استفاده از نمونه گیری تصادفی در دو گروه شاهد و مداخله قرار گرفتند. به منظور بررسی عوامل خطرزای ایجادکننده ناراحتی های اسکلتی- عضلانی در مشاغل اداری و بررسی شیوع ناراحتی های اسکلتی- عضلانی قبل و بعد از مداخله به ترتیب از روش ROSA و پرسش نامه نوردیک استفاده شد. اطلاعات 2 هفته قبل از شروع مداخلات و 9 ماه بعد از شروع مداخلات جمع آوری گردید. درنهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 16 مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته و اثربخشی مداخلات تعیین گردید.
    یافته ها
    میانگین نمره ROSA در ایستگاه های کاری کلیه گروه ها قبل از مداخله بالاتر از 5 و با خطر بالا تعیین شد. نتایج 9 ماه پس از شروع مداخلات نشان داد که کاهش معناداری در میانگین نمره ROSA و اجزاء آن در گروه مداخله نسبت به قبل از مداخلات ایجادشده است (001/0>P). شیوع ناراحتی های اسکلتی- عضلانی نیز پس از گذشت 9 ماه از شروع مداخلات در برخی نواحی گروه مداخله نسبت به قبل از مداخلات کاهش یافت که این مقدار کاهش نیز ازلحاظ آماری معنادار بود (001/0>p).
    نتیجه گیری
    استفاده از روش ROSA برای ارزیابی عوامل خطرزای کار اداری مناسب بوده و از طریق این روش می توان کاستی های موجود در ایستگاه های کاری را شناسایی نموده و از طریق طراحی و اجرای یک برنامه مداخله ای آموزشی توام با مداخلات مهندسی منطبق با اجزاء این روش، در جهت رفع نواقص اقدام نمود.
    کلیدواژگان: کارکنان بانک، ناراحتی های اسکلتی، عضلانی، مداخله آموزشی، مداخله مهندسی، ارزیابی سریع استرین اداری (ROSA)
  • فریده گل بابایی، روح الدین مرادی راد، لیلا امیدی، سمیه فرهنگ دهقان، سامان روشنی صفحات 63-74
    مقدمه
    ترکیبات هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs) به یکی از مهم ترین نگرانی های زیست محیطی تبدیل شده-اند. جذب سطحی فنانترن و نفتالن بر روی بستر کربن فعال از انتشار این ترکیبات در محیط زیست جلوگیری می نماید. مطالعه حاضر با هدف مقایسه میزان جذب سطحی فنانترن و نفتالن بر روی بستر کربن فعال در حلال آلی ان - هگزان انجام گردید.
    روش کار
    این مطالعه تجربی ناپیوسته در مقیاس آزمایشگاهی و در محلول سنتتیک ان - هگزان که حاوی فنانترن و نفتالن بود انجام گردید. جهت تنظیم pH از اسید کلریدریک و سود یک نرمال استفاده گردید. غلظت اولیه و باقی مانده فنانترن و نفتالن به روش اسپکتروفتومتری به ترتیب در طول موج 270 و 266 نانومتر تعیین گردید.
    یافته ها
    نتایج مطالعه نشان داد که نفتالن در محیط اسیدی با 5=pH و زمان تماس 8 ساعت حداکثر جذب (4/7 میلی گرم بر گرم) را بر روی کربن فعال دارد. حداکثر جذب فنانترن 34/8 میلی گرم بر گرم و در 7=pH و زمان تماس 11 ساعت بوده است. افزایش زمان تماس و غلظت اولیه PAHsسبب افزایش ظرفیت جذب گردید. هم چنین نتایج آزمایش ها نشان داد که فرآیند مدل سینتیک جذب این دو ترکیب از معادله درجه دوم کاذب و ایزوترم تعادلی مدل فروندلیچ پیروی می کند.
    نتیجه گیری
    فرآیند جذب PAHs ارتباطی قوی با مدل ایزوترم فروندلیچ نشان داد. تئوری لانگمیر دارای ارتباط ضعیفی با نتایج حاصل از جذب سطحی بر روی کربن فعال در حلال آلی ان - هگزان بود.
    کلیدواژگان: هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای، کربن فعال، مدل های ایزوترم
  • روح الله حاجی زاده، جواد ملکوتی، احمد مهری، محمدحسین بهشتی*، اسماعیل خداپرست، سیده سولماز طالبی، الهه پارسامنش صفحات 75-84
    مقدمه

    همه ساله افراد زیادی در صنایع ساختمان سازی دچار جراحات و آسیب های متعددی می شوند. تعیین عواملی که بیشترین مشکلات را در یک فرایند ایجاد می نمایند، مهم ترین اقدام برای بهبود وضعیت می باشد. نمودار پارتو برای کشف موضوعاتی که بیشترین درصد مشکلات را سبب می شوند مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از انجام این مطالعه بررسی حوادث ساختمان سازی در استان قم با استفاده از نمودار پارتو می باشد.

    روش کار

    در این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی، کلیه حوادث مربوط به صنعت ساختمان سازی بین سال های 91-88 ثبت شده در سازمان تامین اجتماعی استان قم با استفاده از نمودار پارتو و با کمک نرم افزار مینی تب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در این مطالعه 191 حادثه ثبت شده در سازمان تامین اجتماعی استان قم بررسی شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج به دست آمده، 3/73 درصد از علل رخداد حوادث، از سقوط افراد و اشیاء نشات گرفته اند. 3/73% از حوادث در سنین 20-40 سال اتفاق افتاده اند. 4/53 درصد حوادث منجر به جراحت دست و پا شده اند. 8/61 درصد حوادث در شش ماهه اول سال اتفاق افتاده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که روزهای چهارشنبه و شنبه به ترتیب 4/19و 8/18 درصد وقوع حوادث را به خود اختصاص داده اند و در روزهای جمعه و پنجشنبه نیز به ترتیب با 4/8 و 5/10درصد وقوع حوادث، کمترین میزان حوادث را نشان داده اند.

    نتیجه گیری

    استفاده از نمودار پارتو به عنوان یکی از روش های تجزیه و تحلیل و شناسایی علل وقوع می تواند نقش موثری در مدیریت حوادث ناشی از کار، اختصاص صحیح بودجه و زمان داشته باشد.

    کلیدواژگان: نمودار پارتو، حوادث ساختمان سازی، تجزیه و تحلیل حوادث
  • فریده گلبابایی، مریم رستمی اقدم شندی، محمدرضا منظم، مصطفی حسینی، محسن یزدانی صفحات 85-94
    مقدمه
    کارگران شاغل در محیط های روبازعلاوه برگرمای ناشی از فرایند کاری، در معرض گرمای ناشی ازشرایط جوی منطقه و تابش های خورشیدی می باشند که این امر با گرم شدن کره زمین حادتر شده است.از اینرو هدف از انجام این مطالعه اندازه گیری و ارزیابی شاخص دمای ترگویسان به منظور ارزیابی استرس های حرارتی و نیزسنجش پاسخ های فیزیولوژیکی کارگران مشاغل روباز و تاکید بر لزوم توجه مضاعف به این گروه های شغلی می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به صورت توصیفی تحلیلی درمرداد ماه سال 1393 انجام شد. اندازه گیری شاخص دمای تر گویسان یا WBGT در ساعات مختلف بر اساس استاندارد ISO7243 انجام شد و نیز پاسخ های فیزیولوژیکی 53 نفرکارگر شامل ضربان قلب، فشارخون، دمای دهانی، دمای پوستی در 9 گروه شغلی شامل کارگران شهرداری و بتن سازی، باربران، کارگران راه سازی و ساختمانی و سنگ بری، کشاورزان، مامورین راهنمایی رانندگی و دستفروشان که درمحیط روبازمشغول به فعالیت بودند، مورد سنجش قرار گرفت.
    یافته ها
    میانگین شاخصWBGT برای تمام مشاغل روبازاندازه گیری شده به جزکارگران شهرداری، دست فروشان، مامورین راهنمایی رانندگی و کارگران سنگ بری، بیشتر از مقدار حد مجاز بود. بیشترین میزان میانگینWBGT مربوط به شغل راه سازی و کمترین میزان آن مربوط به کارگران شهرداری (به ترتیب 27 و 26 درجه سانتی گراد) می باشد.آزمون همبستگی نشان داد بین شاخص WBGT و پارامترهای فیزیولوژیک ارتباط مستقیم و مثبت معنادار وجود دارد و بیشترین ضریب همبستگی مربوط به ضربان قلب می باشد (492/0r=).
    نتیجه گیری
    کارگران کارگاه بتن سازی، راه سازی، باربری، ساختمانی و کشاورزی در تمامی ساعات روز در معرض بیشترین میزان مواجهه بر اساس شاخص WBGT بودند و کارگران شهرداری نیز کمترین میزان مواجهه را داشتند. از طرفی استرس حرارتی با استرین های مورد مطالعه همبستگی معنی داری داشت. بنابراین انجام مطالعات بیشتر و ایجاد تدابیری برای مراقبت از این کارگران امری ضروری است.
    کلیدواژگان: شاخصWBGT، استرس گرمایی، مشاغل روباز، استرین گرمایی
|
  • A. Ardeshir, R. Maknoon, M. Rekab Islami Zadeh, Z. Jahantab Pages 1-12
    Introduction
    High-rise building projects are increasing due to the population growth, urban development, and migration of people to the major cities. High-rise buildings have special importance in terms of HSE risks rather than other projects since these projects are located in the cities and in the direct contact with people. However, in most incidents and events, organizations do not have enough insight into the true cost. Therefore, identification and assessment of management of HSE risks is essential.
    Material And Methods
    In this research, HSE risks in high-rise buildings that have harmful effect on human health and environment were identified, assessed and ranked. The Risks were identified and assessed through checklist and interview with experts. Considering the uncertainty and the ambiguous nature of the risks, the combination of fuzzy numbers and Analytical Hierarchy Process (AHP) method were employed for quantitative analysis. Finally, the estimated risks were ranked for control.
    Results
    Using AHP Method, the weight of health, safety, and environment were obtained 0.346, 0.3, and 0.354,respectively, which shows the higher importance of environmental and health risks in construction projects comparing to safety risks.
    Conclusion
    Findings in this research indicated that HSE risks are very critical and they should be controlled before start of the project. Moreover, many of HSE risk are due to lack of appropriate HSE culture in the organization and projects that can be reduced by culture-building practices.
    Keywords: Health, Safety, Environment, Fuzzy, HSE
  • F. Laal, A. Barkhordari, G. H. Halvani, R. Mirzayi Pages 13-22
    Introduction
    Each year tens of millions of labors are victims of occupational incidents leading to the disablement or death of many of them. The present study has been conducted with the aim of predicting the performance monitoring indicators of incident after implementation of the integrated management system in order to reduce number of incidents, safety monitoring, and giving priority to safety programs in the organization policies. Matherial and
    Methods
    Using safety performance indicators, this descriptive-analytical study has been done in two stages in a combined cycle power plant on 254 incidents before the implementation (2004) and the years after the implementation of integrated management systems(a seven year period). The required data was gathered through checklist and interview with the injured workers. Kolmogorov-Smirnov, Chi Square, and Cubic regression tests were utilized for data analysis at significance level of 0.05.
    Results
    Of the 1131 labors during a seven year period, 254 occupational incidents were recorded. The highest value of accident frequency rate was in 2004 (32.65) while the highest accident severity rate was in the year 2008 (209). Moreover, the lowest frequency rate and severity rate were related to the year 2011 with value of 9.75 and 29.26, respectively. Regression graphs, between the observed values and the estimated values, showed that the coefficients of all the indicators, except for β1of ASR,are significant(P< 0.05) as expected. This result implies the improvement in the safety performance and integrated management systems.
    Conclusion
    Findings show that Cubic regression can be an appropriate to olforinvestigating the indicators trends and for their predictionin planning and monitoring the performance ofsafety unit;so that the decision-making for determining the priority of organizations’ safety programs would be facilitated.
    Keywords: Accident indicators, Cubic Regression, Combined cycle power plant
  • M. Mostafaee, P. Nassiri, M. H. Behzadi Pages 23-34
    Introduction
    According to previous researches, working at the airport is one of the most vociferous jobs in the world. Airport workers are at risk of noise induced hearing loss. The present study was done to evaluate the Sound Pressure Level (SPL) in the closest aprons to Ground Safety department at Mehrabad airport and to investigate the effect of airport noise on the employees of this department.
    Material And Methods
    Evaluation of SPL in the given aprons was done using sound meter and sound analyzer. Measurement stations at specific intervals to the sound source were identified inside and outside of the participants 'workplace and SPL was measured at night and day. The mean estimated values were compared with those presented by Ministry of Health. The annual participant's audiometry information was extracted from medical records. Then a self-administered questionnaire was distributed among the study sample in order to measure quality of noise exposure. The questionnaire was developed based on three general criteria including the knowledge toward the noise pollution, job satisfaction, and the exposure to the noise source; and the purpose of this questionnaire was to find the relationship (correlation) between these parameters among the study population.
    Result
    The measured equivalent for 8 hours noise exposure was obtained 94 dB(A) and no relation was observed between octave band sound of aircraft and recorded audiometry. Analysis of the questionnaire showed that people with more knowledge about noise pollution used more hearing protective equipment. Subsequently, by using more hearing protection equipment the level of hearing loss was reduced significantly (P<0.05). There was a significant and negative correlation between noise exposure and job satisfaction, as well (P<0.05). Also there was a significant and negative correlation between using of ear muffs and catching Noise-Induced Hearing Loss (P<0.1). The percentage of noise-induced hearing loss was calculated 51.4% among study sample.
    Conclusion
    The noise exposure of employees of Ground Safety working in Mehrabad airport was higher than the permissible limit which implies the necessity for use of earmuffs and implementation of noise reduction programs.
    Keywords: Noise pollution, Mehrabad airport, Noise, induced hearing loss, Ground Safety
  • G. A. Shirali, T. Hosseinzadeh, D. Afshari Moradi Pages 35-46
    Introduction
    Safety signs provide information,related to hazards or dangers in the industry,in form of instructions. These signs are effective as long as they are designed in accordance with principles of ergonomics and design cognitive features. The purpose of this present research was to study the relationship between cognitive features of signs and ability to guess, and to develop the relevant regression model.
    Materials And Methods
    This descriptive cross-sectional study was carried out on 100 employees in a petrochemical industry complex. A three part questionnaire was used to collect required data; while first part of the questionnaire dealt with demographic information, second part included cognitive features of signs designand the third part proceeded on testing the ability to guess. Then, a regression model was developed to determine the relationship between cognitive features, and the ability to guess.
    Results
    Mean and standard deviation obtained for the ability to guess the total study signs were 63.73 and 4.36, respectively. The feature of “familiarity” obtained the lowest possible score (49.15). The “semantic closeness” (β=0/390) and “meaningfulness” (β=0/369) had the highest correlation with the ability to guess safety signs.
    Conclusion
    According to results of this study, use of principles of ergonomic design of signs and training are necessary to promote the ability to guess the safety signs to the minimum available standards. Therefore, it is possible to balance cognitive features especially “familiarity”, with the lowest score, and “meaningfulness” and “semantic closeness”, with the highest influential relationship with the ability to guess of signs. The developed regression model for this industry can be used to predict the ability to guess of safety signs in future studies.
    Keywords: Ability to guess, Cognitive features, Ergonomics, Petrochemical industry, Safety signs
  • I. Nasiri, M. Motamedzade, R. Golmohammadi, J. Faradmal Pages 47-62
    Introduction
    The bank employees usually require the use of computers for long duration in a static position to get the work done. The present study aimed to evaluate the risk factors for musculoskeletal disorder using the ROSA method among the employees of Sepah Bank. An ergonomic intervention was also performed in order to improve the working conditions.
    Material And Methods
    This interventional descriptive-analytical study was carried out among 165 office employees of central building of Sepah Bank. Using random sampling, the subjects were initially divided into two groups of case and control. Before and after the intervention, ROSA method and Nordic questionnaire was respectively used to evaluate the risk factors that cause musculoskeletal disorders and the prevalence of musculoskeletal disorders. The data were collected two weeks prior the interventions and 9 months after the interventions. SPSS software version 16 was utilized for data analysis and the effectiveness of intervention was determined.
    Results
    Before the intervention, the mean ROSA scores of all group's workstations were above 5 with high risk. The results obtained 9 months after the interventions manifested a statistically significant decrease (P<0.001) in the ROSA mean scores and its components in the groups who received the interventions. 9 months after the intervention, the prevalence of musculoskeletal disorders among the subjects who had received intervention showed a significant reduction, as well (0.001> p).
    Conclusion
    Using the ROSA technique was seemed to be beneficialto assess the ergonomic risk factors of office works, and the deficiencies in the workstation can be identified through this method. Moreover,by design and implementation of an educational intervention program along with engineering interventions which comply with the elements of this technique, the defects can be eliminated.
    Keywords: Bank Workers, Musculoskeletal Disorders, Educational Intervention, Engineering Intervention, Rapid Office Strain Assessment (ROSA)
  • F. Golbabaei, R. Moradi Rad, L. Omidi, S. Farhang Dehghan, S. Roshani Pages 63-74
    Introduction
    Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) are one of the most significant current environmental issues. Phenanthrene and naphthalene adsorption at activated carbon beds prevent the release of these compounds into the environment. The objective of this research was to compare the amounts of phenanthrene and naphthalene adsorption at activated carbon beds in the n-hexane solution.
    Material And Method
    This discontinuous experimental study was conducted in the laboratory scale batch and in the n-hexane solution containing phenanthrene and naphthalene.PH values were adjusted by adding hydrochloric acidand 1 N NaOH. The initial and residual phenanthrene and naphthalene concentrations were spectrophotometrically measured at 270 and 266 nm, respectively.
    Results
    Findings showed that the maximum adsorption of naphthalene was obtained at pH=5 and contact time of 8 hours (7.4 mg/gr). The maximum adsorption was reached at pH=7 and contact time of 11 hours for phenanthrene (8.34 mg/gr).Improvement in the adsorption capacity was happenedby the increases in contact time and initial phenanthrene and naphthalene concentrations. The adsorption kinetics of these two compounds followed pseudo-second-order and Freundlich isotherm model.
    Conclusion
    Freundlich isotherm model showed a strong association with PAHs adsorption process. A weak correlationwas observed between Langmuir theory and the results of the adsorption at activated carbon beds in the organic n-hexane solution.
    Keywords: Activated Carbon, Isotherm Models, Polycyclic Aromatic Hydrocarbons
  • R. Hajizadeh, J. Malakoti, A. Mehri, M. H. Beheshti, E. Khodaparast, S. Talebe Pages 75-84
    Introduction

    Each year, many people suffer from numerous injuries and damages in construction industry. Determination of factors that cause the most problems in a process is the most important step to improve the situation. Pareto chart can be used to explore factors causing most of the problems. The aim of this study was to survey construction accidents in Qom city using Pareto chart.

    Material And Methods

    In this descriptive-analytical study, all accidents related to construction industry registered during 2009-2012 in the social security organization of Qom city, were analyzed using Pareto chart and mini-tabs software.

    Results

    According to the results, 73.3% of accidents are due to objects and workforce being fallen. About 73.3% of the events occurred among 20-40 years old people. Hands and feet injuries comprised 53.4% of the accidents. Approximately, 61.8 percent of accident occurred in the first six months of the year. Moreover, the highest percentage of accidents was happened on Wednesday (19.4), Saturday (18.8), while Friday (8.4) and Thursday (10.5) had the lowest percentage of incidents.

    Conclusions

    Employing Pareto charts as a method for analyzing and identification of accident causes can have an effective role in the management of work-related accidents, proper allocation of funds and time.

    Keywords: Accident analysis, Construction accidents, Pareto chart
  • F. Golbabaei, M. Rostami Aghdam Shendi, M. R. Monazzam, M. Hosseini, M. Yazdani Avval Pages 85-94
    Introduction
    Outdoor workers are exposed to heat from solar radiation and the atmospheric conditions, in addition to the heat from the working process, which is worse by global warming. The purpose of this study was to evaluate heat stress based on wet bulb globe temperature index and also to examine the relationship between WBGT and physiological indices among outdoor workers of Shabestar city.
    Material And Methods
    This cross-sectional study was conducted in August 2014. WBGT measurements were taken according to ISO7243 standard in different hours. The physiological response of 53outdoor workers (including heart rate, systolic and diastolic blood pressure, oral temperature, and skin temperature) were measured among9occupationalgroups, including municipal workers, concrete makers, porters, construction and road making workers, stonemasons, farmers, traffic officers, and street vendors.
    Result
    The mean WBGT index for all outdoor workers, except for municipal workers, street vendors, traffic officers and stonemason, was greater than threshold limit. The highest average WBGT index was for construction workers and the lowest was for municipal workers (respectively 27 and 26 °C). Moreover, a significant direct association was reported between the WBGT index and physiological parameters (P <0.0001), with the highest correlation coefficient belonged to heart rate (r=0.492).
    Conclusion
    According to WBGT index, porters, Concrete makers, construction and road makers, and farmers had the highest exposure at all times of the day while the lowest level was related to municipal workers. What is more, heat stress showed a significant correlation with the study strains. Therefore, it is essential to conduct further research and in order to represent preventive countermeasures for the workers in this field.
    Keywords: WBGT index, heat stress, outdoor workers, heat strain