فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 63 (تابستان 1393)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 63 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد جواد الوندی صفحه 5
    معنویت و معنویت گرایی، یکی از مقوله های تربیتی اسلامی است که سراسر اندیشه و عمل امام خمینی(ره) را در بر گرفته و ملکه ذهنی و عملی او شده بود. به اعتراف بسیاری از اندیشمندان، ایشان یکی از شارحان بزرگ اسلام در زمان معاصر و یکی از تربیت شدگان این مکتب می باشد که اعتقاد، اندیشه و عمل فردی و اجتماعی او بر آموزه های اسلامی یا به تعبیر خودشان اسلام ناب محمدی (ص) منطبق و استوار است. با این مفروض، در این مقاله نگارنده به دنبال پاسخ به این سوالات است که معنویت و معنویت گرایی از منظر امام خمینی چیست، ابعاد و شاخص های آن کدامند و دارای چه الگوی مفهومی است؟ بر این مبنا شناخت و تبیین اندیشه و رفتارهای معنوی امام خمینی (ره) از نیازهای اساسی مجامع علمی میباشد؛ چراکه با نظریه پردازی و تولید ادبیات در حوزه ایده ها و دیدگاه های معنوی حضرت امام(ره)، زمینه مناسب برای انتشار آن در جامعه فراهم میشود؛ و این در حالی است که مکاتب معنوی جدید، با سوءاستفاده از اعتقادات و نیازهای معنوی مردم و جوانان و خلق عرفان های کاذب، اساس انحرافات معنوی را ایجاد کردهاند، چنین فضایی ایجاب میکند که دیدگاه های اصیل اسلامی با استفاده از روش های علمی تبیین گردد؛ بنابراین شناخت معنویت و معنویتگرایی اصیل اسلامی بر گرفته از آرا، اندیشه و رفتارهای معنوی امام خمینی، میتواند ضمن آشنا ساختن جویندگان با معنویت در اسلام، معارف معنوی اسلامی را به همه اقشار جامعه، به خصوص جوانان کشور و به ویژه افراد در معرض خطر عرضه کند.
    کلیدواژگان: معنویت، امام خمینی، دفاع مقدس، الگو، تربیت اسلامی
  • حسین مسعودنیا، علی علی حسینی، نجات محمدی فر * صفحه 27

    فرهنگ سیاسی به عنوان یکی از مفاهیم اساسی و برخاسته از متن واقعیتهای اجتماعی جوامع را میتوان پدیده ای چند بعدی شامل باورها، ارزش ها، ایستارها، دانش و احساسات سیاسی دانست. در واقع، فرهنگ سیاسی، چارچوبی است که رفتار سیاسی در آن شکل می گیرد. با توجه به این تعریف، فرهنگ سیاسی شیعه عبارت است از مجموعه ای پیوسته از نظام اعتقادی، ارزش ها و نمادهای مذهب تشیع که از منابع شیعی به دست می آید و مبنای کنش و واکنش های شیعیان در برابر نظام های سیاسی و حکومت ها بوده است. از جمله حوزه هایی که در آن فرهنگ سیاسی نقش بسزایی دارد، قدرت نرم میباشد. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، نقش فرهنگ سیاسی شیعه در میزان قدرت نرم جمهوری اسلامی ایران است. روش تحقیق مورد استفاده در این مقاله توصیفی- تحلیلی است و گردآوری اطلاعات با استفاده از ابزار کتابخانه ای و منابع اینترنتی انجام شده است.
    نتایج حاصل از مقاله حاضر نشان میدهد که در نظام جمهوری اسلامی ایران، فرهنگ سیاسی ارزشی غالب است که به تبع آن، نوع مشروعیت سیاسی نظام نیز سمت و سوی ارزشی دارد. آموزه های اعتقادی تشیع در جامعه ما میتواند به شکلگیری و تقویت این نوع مشروعیت (ارزشی) کمک نماید. افزایش میزان مشروعیت نظام بدون تردید افزایش قدرت نرم را به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: فرهنگ سیاسی تشیع، قدرت نرم، نظام ارزشی، نظام اعتقادی، نمادها، جمهوری اسلامی ایران
  • عبدالله انصاری صفحه 53
    این پژوهش با هدف ارزشیابی چگونگی بازتاب آسیب های مربوط به الگوهای مصرف و تولید در کتابهای درسی برگزیده پایه های ششم و هفتم انجام شده است. فهرست آسیب ها با مراجعه به منابع موجود انتخاب شدند. روش تحقیق، تحلیل محتوا و شیوه تحلیل داده ها آنتروپی شانون و سنجش فراوانی است. جامعه آماری، کتابهای درسی منتخب پایه های ششم و هفتم دوره آموزش عمومی بود که تمام جامعه آماری بررسی شد. ابزار پژوهش نمون برگ تحلیل محتواست که روایی آن از طریق تحلیل محتوا و پایایی آن بر اساس الگوی پایایی اسکات برابر با 85/ 0 برآورد شد. یافته ها نشان دادند که در کتابهای درسی پایه های ششم و هفتم از مجموع هفت مولفه «آسیبهای الگوی مصرف»، تنها به سه مولفه «اتلاف منابع طبیعی و عوامل تولید»، «مصرف توام با اتلاف و اسراف» و «رعایت نشدن عدالت بین نسلی در مصرف منابع عمومی» اشاره شده است. از ظرفیت کتابهای هدیه های آسمانی، فارسی، تفکر و پژوهش و کار و فناوری برای بازتاب مطالب مرتبط با موضوع اصلاح الگوی مصرف استفاده نشده است. در بخش آسیبهای الگوهای تولید نیز از هفت کتاب پایه ششم تنها به مولفه «بهره وری پایین» و در پایه هفتم، به مولفه «بیتناسبی رشد واردات با رشد تولید» در قالب یک پرسش، اشاره شده است؛ بنابراین میتوان نتیجه گرفت که در قالب کتابهای درسی منتخب، متون مرتبط با «آسیبهای الگوی مصرف و تولید»، سازگاری اندکی با محتوای کتابهای درسی منتخب دارند.
    کلیدواژگان: الگوی مصرف، الگوی تولید، کتاب درسی، اقتصاد مقاومتی، توسعه کشور
  • خلیل زندی، محمدفائق محمدی*، سیامک صادقی، علی آژده صفحه 77

    این پژوهش با هدف ارزیابی اثربخشی طرح آیه های تمدن در استان همدان با استفاده از الگوی کرکپاتریک انجام شده است. پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها به صورت آمیخته است. جامعه آماری شامل همه دانش آموزان مستعد شرکت کننده در طرح آیه های تمدن و مجریان و دستاندرکاران این طرح در استان همدان بوده است. اثربخشی طرح آیه های تمدن بر اساس الگوی کرکپاتریک در سه سطح واکنش، یادگیری و انتقال یادگیری انجام گرفت. متناسب با این سه سطح، روش نمونه گیری، ابزار گردآوری داده ها و روش تحلیل داده ها در سطح واکنش به ترتیب نمونه گیری تصادفی طبقه ای، پرسشنامه محقق ساخته و آزمون t تک نمونه ای بود. در سطح یادگیری به ترتیب نمونه گیری هدفمند، مصاحبه نیمه ساختار یافته و تحلیل محتوا و همین طور در سطح انتقال یادگیری به ترتیب نمونه گیری تصادفی ساده، رتبه افراد در کنکور و آزمون t برای دو گروه مستقل بود. نتایج نشان داد که در سطح واکنش، رضایت افراد نمونه از محتوای دوره، متوسط و رضایت از امکانات و راهنمایان در سطح بالاتر از متوسط بود. از لحاظ سطح یادگیری، نتایج حاکی از رضایت بخش بودن دانش کسب شده بود و در نهایت از لحاظ انتقال یادگیری، نتایج نشان داد که رتبه دانش آموزان مستعد شرکت کننده در طرح آیه های تمدن به طور معنی داری بهتر از رتبه سایر دانش آموزان مستعد بود.

    کلیدواژگان: اثربخشی، طرح آیه های تمدن، الگوی کرکپاتریک، استان همدان
  • هادی عبدالملکی*، علی قنبری صفحه 95
    هویت به معنی کیستی و چیستی فرد، مفهومی پیچیده و سیال است که در طول زمان، دستخوش تغییر و تحول می شود و وجه تمایز یک فرد،گروه یا جامعه ای نسبت به سایر افراد،گروه ها و جوامع میباشد؛ بر همین قاعده بسیاری از جوامع، شهروندان خود را در دستیابی به هویتی منسجم یاری مینمایند. این مقاله با هدف «تبیین نقش بسیج در تحکیم هویت ملی» با رویکرد کیفی و روش دلفی و مصاحبه با صاحبنظران فرهنگی و اجتماعی، دانشگاهی و کارشناسان موضوعی در بسیج انجام شده و برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه دلفی استفاده گردیده است.
    مقایسه ابعاد هویت ملی نشان می دهد که «بعداسلامی(دین اسلام، مذهب تشیع و ارزشهای اسلامی) با میانگین رتبه5/ 3، بعدایرانی(فرهنگی، سرزمین و تمدن ایران باستان و قدیم) با میانگین رتبه 7/ 2، بعد قومی(اقوام، قبایل،طوایف وگروه های ایرانی) با میانگین رتبه 2/2 و بعد جدید (ارزشها و نمادهای فرهنگی سایر ملل) با میانگین رتبه 5./» به ترتیب بالاترین و پایینترین ابعاد هویت ملی(اسلامی- ایرانی) را تشکیل میدهد. در همه ویژگی های اعلام شده برای هویت ملی(اسلامی- ایرانی) میزان احساس تعلق و عاطفه نسبت به هویتملی بیش از میزان تعهد و آمادگی دفاع(رفتار) میباشد و همچنین میزان تعهد و رفتار، بیش از آگاهی و شناخت نسبت به عناصر هویت ملی است. برخی از مهمترین اولویتهای نقشآفرینی بسیج در تقویت و تحکیم هویت ملی در بین جوانان عبارتند از:حفظ غلبه بعد اسلامی و اهتمام به تحکیم عناصر و ویژگی های بعد ایرانی هویت ملیتاکید بر تقویت و تحکیم بعد شناختی و آگاهی هویت ملی در نسبت با ابعاد عاطفی- احساسی و رفتاری اقدام موثر در تحکیم هویت ملی با تاکید بر انسجام ملی، انسجام دینی، انسجام اقوام، شادی و نشاط در بین جوانان.
    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، هویت اسلامی، هویت انقلابی، هویت ایرانی، بسیج، جوانان
  • حسین جهان تیغ* صفحه 137
    از سال شکست مسلمانان 1857م در مقابل استعمار بریتانیا و همچنین عوامل دیگری از جمله «سقوط خلافت عثمانی»، «خرافات و بدعت های متصوفه» و «اذیت و آزار بریتانیایی ها» باعث تشدید درگیری مسلمانان با هندوها شد و در همین راستا با ایجاد حرکت های تقابلی، نوعی جنگ نرم به نام تبلیغ برای تقویت و انسجام بنیه دفاع دینی مسلمانان در قبال دو جبهه تبشیر و هندو در بین مسلمانان شکل گرفت که «جماعت تبلیغ» به سرپرستی محمد الیاس کاندهلوی از علما و محدثین سنی حنفی وابسته به مکتب کلامی ماتریدیه، یکی از آنان بود. این حرکت که بیش از هر چیز دغدغه تغییر را در سر می پروراند، با الهام از ایدئولوژی سه مجدد و با استفاده از طریقه عرفانی، تجربه جدیدی از تکنولوژی قدرت (اجرای شریعت، نهاد خودفرمانده و خودسازمان ده) را سامان داد. اندیشه دینی این جریان بر خلاف ادعای خود آمیخته با سیاست است که امر سیاسی آنان نزدیکی به قدرت با استفاده از ابزارها و روش های ساده همانند مسجد، نیروی انسانی رایگان و هزینه های شخصی است.
    جماعت تبلیغی، از پرنفوذترین و فراگیرترین جریان های اسلامی معاصر در شبه قاره هند و کشورهای مجاور است که هدفی تبلیغی دارد. این جریان از منطقه ای در نزدیکی دهلی آغاز کرد و به تدریج در سراسر هند و بعدها شبه قاره و سایر کشورها گسترش یافت. سوالی که این تحقیق در پی پاسخگویی به آن است، این است که آیا سیاست در جنبش جماعت تبلیغ به معنای رایج امروزه، در کشورهایی مانند جهان سوم که اغلب فرآیند دولت ملت سازی را به صورت ناقص طی کرده اند، مصداق دارد؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که تبلیغ در کشورهای جهان سوم در طول فرآیند دولت ملت سازی متاثر از رقابت و روابط مذهبی است. بر این اساس، بعد سخت افزاری جماعت از قبیل ساختارهای گروهی و تاسیس مراکز و نهادهای وابسته به آن، نمود بیشتری داشته است؛ به ویژه پس از رویداد «11 سپتامبر 2001» و به دلیل ارتباطات برون مرزی و پیوست با کشورهای بحران ساز در امنیت بین المللی - به دلیل همان رقابت مذهبی- ریشه در ساختار داخلی و عوامل خارجی و برخی موارد برخاسته از ذهن توهم نگر دارد.
    کلیدواژگان: پدیدارشناسی، سیاست، جنبش، جماعت، امیر، جماعت تبلیغ، ماتریدیه
|
  • Mohammad Javad Alvandi Page 5
    Spirituality and spiritual orientation, is one of the Islamic educational issues that covers whole thought and action of Imam Khomeini. Many scholars admit that he is one of the great exponents of Islam in recent times. He is also educated with this school and his beliefs, personal and social thoughts and actions matches with Islamic teachings or their interpretation of “Islame-Naabe-Mohammadi”. With this assumption, the author seeks to answer these questions: What is spirituality from the perspective of Imam Khomeini? What are its dimensions, indicators and concepts? On this basis, understanding and explaining of spiritual ideas and behaviors of Imam Khomeini is one of the basic needs of the scientific community because by theorizing and production of literature in the field of intellectual ideas and views of Imam Khomeini the appropriate field for publication in the society will be provided, while the new spiritual schools have provided grounds for spiritual distortions by abuse of faith and spiritual needs of people and youth. Such environment requires explanation of traditional views by using scientific methods. Thus understanding of spirituality and authentic spirituality, taken from the votes, thoughts and spiritual practices of Imam Khomeini can introduce Islamic spiritual education to the seekers of spirituality in Islam and all segments of society, particularly young people.
    Keywords: Spirituality, Imam Khomeini, Holy Defense, Pattern, Islamic Training
  • Hossein Masoudnia, Ali Alibakhshi, Nejat Mohammadifar Page 27

    Political culture as one of the basic concepts of society, is one of its realities. It could be considered as a multi-dimensional phenomenon consisted of beliefs, values, attitudes, knowledge and political feelings. In fact, political culture is a framework which forms political behavior. According to the definition, the Shiite political culture is an integral set of beliefs, values and symbols of Shiism that obtains from Shiite resources and has been the basis of Shiite interaction against political systems and government including areas in which political culture plays a significant role. Thus, the purpose of study is the role of Shiite political culture in the soft power of Islamic republic of Iran. The method used in this research is descriptive. The data collection has applied library and internet resources. The results of the study reveal that in Islamic republic of Iran system the dominant political culture is value-based. Consequently, the legitimacy of the political system is value-based. Shiite religious teachings can help us to legitimize the formation and strengthening of such values. Increasing the legitimacy of system would undoubtedly increase the soft power.

    Keywords: Shiite Political Culture, Soft power, Value System, Ideology, Symbols, Islamic Republic of Iran
  • Abdollah Ansari Page 53
    This study aims to evaluate the reflection of damage related to consumption and production pattern in selected textbooks of sixth and seventh grades. The list of damages selected with reference to available resources. The research method is content analysis and data analysis is Shannon entropy and frequency measurement. The statistical society selected from sixth and seventh grades textbooks of general education courses. The research tool is content analysis. Its validity estimated through content analysis and its reliability is based on Scott reliability (0.85). Results showed that at sixth and seventh grade textbooks, from total of seven components,”damages of consumption pattern” only three components have mentioned:”exhaustion of natural resources and factors of production”,”consumption combined with wastage”,”failure to observe inter-generational justice in the use of public resources”. The capacity of some books such as “Heavenly gifts”, “Persian”,”Thinking and research and IT” have ignored to reflect the related subjects for modifying consumption pattern in production pattern damages section. Only “low productivity” for sixth grade, and “disproportionate growth of imports with growth” from seventh grade have mentioned in the form of a question. So, it can be concluded that in the form of selected textbooks the texts related to “damages of consumption and production patterns” have limited compatibility with the contents of the selected books.
    Keywords: Consumption Pattern, Production Pattern, Textbook, Resistive economy, Country's development
  • Khalil Zandi, Mohammad Faegh Mohammadi, Siamak Sadeghi, Ali Ajdeh Page 77

    This study aims to assess the effectiveness of “Ayehaye Tamadon” in Hamedan province by using kirk Patrick model. The study is functionalin terms of purpose, and is integrated in terms of data collection. The statistical society includes all talented students participating in “Ayehaye Tamadon” and all executives and professionals involved in this project in Hamedan province. The effectiveness of “Ayehaye Tamadon” is based on the pattern of kirk Patrick. The research has carried out at three levels of response, learning and learning transfer. In accordance with these three levels sampling, data collection and data analysis tools at response level are: random stratified sampling, questionnaires and T sample test, respectively. At learning level are: purposive sampling, semi-structured interviews and content analysis, respectively. At transfer of learning level are: simple random sampling. The ranks of people at entrance exam and T-test were independent for two groups. The results revealed that at response level sample people had average satisfaction with course content. Satisfaction with facilities was above the average. In terms of learning, the results showed that the acquired knowledge was satisfactory and finally in terms of learning transfer the results revealed that the rate of participating students in ‘Ayehaye Tamadon” was significantly better than other students ranking.

    Keywords: Effectiveness, Ayehaye Tamadon, Kirk Patrick Pattern, Hamedan Province
  • Hadi Abdolmaleki*, Ali Ghanbari Page 95
    Identity means who and what the person is. It is a complex and fluid concept that over time is subject to change and is the difference of a person, group or society in comparison with other people, groups and societies. According to such rule, many societies help their citizens in order to achieve a coherent identity. The purpose of this paper is to explain the Basij role in strengthening of youth national identity. The interviews are with social and cultural experts, academics and subject experts in Basij. Moreover, the Delphi method and qualitative approach has been applied. The Delphi questionnaire has also used to collect data. Comparison of national identity dimensions demonstrates Islamic dimension (Islam, Shiism and Islamic values) with average rating of 3.5, Iranian dimension (cultural, land and ancient Iranian civilization) with average rating of 2.7, Ethnic dimension (families, tribes and Iranian groups) with average rating of 2.2, and finally new dimension (values and cultural symbols of other nations) with average rating of 0.5, form the highest and lowest dimensions of national identity (Islamic-Iranian), respectively. In all declared characteristics of national identity (Islamic-Iranian) the sense of belonging and affection towards national identity is more than commitment and defense readiness (behavior) and the rate of commitment and behavior is more than knowledge and awareness towards the elements of national identity. Some of the main role creation priorities of Basij in strengthening the national identity among youth are as follows:1. Maintaining of Islamic dimension dominance and efforts to strengthen the elements and Iranian dimension characteristics of national identity.2. Emphasis on strengthening the knowledge and awareness dimension of national identity in comparison with emotional and behavioral dimensions.3. Taking effective measures to strengthen national identity with emphasis on national unity, religious unity, ethnic solidarity, happiness and joy among youth.
    Keywords: Identity, National Identity, Islamic Identity, Revolutionary Identity, Iranian Identity, Basij
  • Hossein Jahantigh* Page 137
    Since the failure of Muslims in 1857 AD against Great Britain colonialism, as well as other factors such as ‘’ the fall of Ottoman Caliphate”, “Sufi superstitions and innovations”, and “British harassment”, the conflict between Muslims and Hindus intensified. By the same token, with the creation of interactive activities a war entitled “Tabligh” was formed in order to strengthen the cohesion and vigor of defense among Muslims. The movement worked against two fronts of Evangelicals and Hindus. The Tablighi Jamaat led by Mohammad Ilyas Kandhalvy, a Sunni Hanafi scholar and traditionalist belonged to the theological school of Matridiyah. The movement was looking for change and inspired by an ideology, utilized the mystical way, organized a new experience of power technology which includes: Law enforcement, the self-commanding and self-organizing institutions. The religious thought of the movement is contrary to their claims and mixed with politics. Their political process comprises proximity to power with use of simple tools and techniques like mosque, free manpower and personal expenses. Tablighi Jamaat is the most influential and comprehensive contemporary Islamic movement in the Indian subcontinent and neighboring countries. The movement began from a region near Delhi and gradually spread all over India and later subcontinent and other countries. This study seeks to answer the following question: Does policy in Tablighi Jamaat movement apply to third world countries that have an incomplete state-nation building process? To answer this question, we can say that in third world countries the state-nation building process is influenced by competition and religious relations. Thus the Jamaat hardware dimensions such as group structures and establishment of centers and related organizations show more advancement. Particularly after “Septemeber 11th, 2011” events, due to cross-border communications and join with crisis-maker countries in international security and more than other reasons, religious competition root in internal structure and external factors. Some other cases stem from illusion of mind.
    Keywords: Phenomenology, Policy, Movement, Jamaat, Amir, Tablighi Jamaat, Matridiyeh