فهرست مطالب

مجله دانش سیاسی و بین المللی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احمد جالینوسی، شهروز ابراهیمی، دانشجو طیبه قنواتی صفحات 1-20
    تهدیدات و حملات سایبری در استراتژی امنیت ملی آمریکا جایگاه پر اهمیتی دارد. اگر چه جنگ سایبری به معنای واقعی آن تا حال حاضر صورت نگرفته است ولی حملات روزانه سایبری حکایت از چشم انداز مخوف جنگ سایبری در آینده دارد. از این رو ایالات متحده با در نظر گرفتن این امر و این که یک جنگ سایبری اگر به وقوع بپیوندد تلفات و خطرات آن کمتر از جنگ کلاسیک نخواهد بود، دست به طرح ها و ابتکارات نهادی مختلفی دراین زمینه زده است واستراتژی امنیت ملی آمریکا به نوعی دچار دگرگونی شده است. هدف مقاله تبیین فضای سایبر، حملات و تهدیدات سایبری و جایگاه آن در استراتژی امنیت ملی آمریکا است. سوال اصلی نوشتار این است که فضای سایبردر استراتژی امنیت ملی آمریکا چه جایگاهی دارد؟ فرضیه اصلی مورد آزمون در پاسخ به سوال این است که با توجه به اهمیت فضای سایبر در ایالات متحده و خطرات آینده ناشی از حملات سایبری دشمن، آمریکا در استراتژی امنیت ملی خود بازنگری نموده و بعد فضای سایبر را- به عنوان بعد پنجم- به ابعاد سنتی تهدیدات(ابعاد چهار گانه زمین، دریا، هوا و فضا) افزوده است. فرضیه فرعی نوشتار این است که اگر چه تا حالا جنگ سایبری به معنای واقعی کلمه صورت نگرفته ولی حملات روزانه سایبری(متفاوت با جنگ سایبری) چشم انداز مخوفی از جنگ سایبری ارائه می دهد ودر استراتژی امنیت ملی آمریکا خطرات جنگ سایبری در صورت وقوع به همان اندازه یک جنگ کلاسیک می تواند رفاه و امنیت شهروندان را بطور جبران ناپذیری به خطر اندازد. مفروض نوشتار این است که عمده ترین تهدید جنگ سایبری در صورت وقوع، تخریب زیر ساخت های حساس است که تماماوبیش از پیش در حال ابتناء بر فضای سایبری هستند. مقاله با روش توصیفی- تحلیلی، با ابزار کتابخانه ای و براساس مبانی نظری «بعد جدید قدرت در چارچوب فضای سایبر» به رشته تحریر درآمده است.
    کلیدواژگان: قدرت، فضای سایبر، حمله سایبری، جنگ سایبری، ایالات متحده آمریکا، استراتژی امنیت ملی آمریکا
  • محمدعلی مجلل چوبقلو، علی ابراهیمی، صمد قربانی صفحات 21-42
    اخلاق و اخلاق مداری از مولفه های اساسی هر کشوری جهت پیشرفت و تعالی در زمینه های مختلف است. در راستای پژوهش پیش رو، هوش اخلاقی که یک شاخص قابل اندازه گیری برای مدیران و کارمندان سازمانی تلقی می شود، دارای چهار مولفه درستکاری، مسئولیت پذیری، دلسوزی، بخشندگی می باشد. به نظر می رسد که این عوامل می تواند مسئولیت پذیری افراد در قبال جامعه را افزایش داده و به تبع آن امنیت و منافع ملی یک کشور تامین شود. اگر بپذیریم که مشارکت سیاسی، شرکت داوطلبانه و آگاهانه افراد در تعیین سرنوشت خود است و در عین حال پاسخی است به حس فطری بشر که از تنهایی گریزان است و کمال خود را در اجتماع و در کمک به همنوعان می جوید، این موضوع می تواند مبین رابطه بین مشارکت و هوش اخلاقی باشد. با توجه به ادبیات مزبور، نوشتار حاضر به دنبال یافتن رابطه ی تاثیر هوش اخلاقی بر مشارکت سیاسی است. بدین سان سوال اصلی تحقیق این است که هوش اخلاقی چه تاثیری بر مشارکت سیاسی با توجه به مطالعه موردی دانشگاه اصفهان دارد. فرضیه ی مورد نظر عنوان می کند که بین هوش اخلاقی افراد و میزان مشارکت سیاسی آنها رابطه ی معناداری وجود دارد. روش پژوهش حاضر در جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها روش پیمایشی است، این مطالعه بر روی 300 نفر از کارمندان و اساتید دانشگاه اصفهان صورت گرفته است. جمع آوری اطلاعات از طریق پرسش نامه انجام شده است و داداه از طریق نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شده اند.
    کلیدواژگان: هوش اخلاقی، مشارکت سیاسی، مسئولیت پذیری اجتماعی، دانشگاه اصفهان
  • ابراهیم متقی، آقای اسماعیل سلطانی صفحات 43-66
    حمله آمریکا به عراق و فروپاشی رژیم بعث، سرآغاز مجموعه تحولات و روندهایی محسوب می شود که نه تنها ساخت قدرت و سیاست در عراق را دگرگون ساخت، بلکه منجر به تغییراتی در چشم انداز قدرت، سیاست، امنیت و روابط خارجی منطقه خاورمیانه شد. با توجه به اینکه نوع حکومت آینده عراق و چگونگی تنظیم روابط دوجانبه در سطوح منطقه ای و بین المللی، حوزه سیاست خارجی ایران را تحت تاثیر قرار می دهد؛ تنظیم سیاست خارجی ایران در برابر عراق، به نوعی ورود ایران به صحنه منطقه ای و نظام بین الملل محسوب می شود. در این مقاله، نگارنده با بهره گیری از روش توصیفی - تحلیلی، چگونگی تاثیرگذاری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نسبت به عراق را بر جایگاه منطقه ای ایران مورد ارزیابی قرار داده و نهایتا این نتیجه، حاصل شده است که: «سیاست خارجی ج.ا.ایران نسبت به عراق، منجر به ارتقاء نقش سیاسی و منطقه ای ایران به عنوان قدرت منطقه ای گردیده است.»
    کلیدواژگان: سیاست خارجی، بحران، معمای امنیت، امنیت منطقه ای، قدرت منطقه ای
  • حسن بوژمهرانی صفحات 67-88
    آرمان بسیاری از مصلحان اجتماعی در سنتهای فکری گوناگون ساختن جامعه ای است که همه انسانها با کرامت نفس زندگی کنند، استعدادها و توانمندی های خود را آشکار کنند و از مواهب حیات برخوردار شوند. می توان بر اساس نوع نگرش به کرامت انسانی، بین این آرمانها داوری کرد. امروزه موضوع کرامت انسانی تبدیل به موضوعی اصلی برای گفتگو و منازعه بین متفکران علوم انسانی شده است. بینش اسلامی و لیبرالی را می توان از این حیث بررسی نمود. مبنای لیبرالی برای دفاع از کرامت انسان کمک به خودمختاری و خود تحقق بخشی افراد می باشد و ارزشهای لیبرالی همچون آزادی، برابری، بی طرفی حکومت و حقوق بشر با تکیه بر آرمان خودمختاری بشر موجه و مدون می شوند در حالیکه مطابق جهان بینی اسلامی کرامت انسان به خداوند کریم بر می گردد. در قرآن فراوان از کرامت سخن گفته شده است خداوند، فرشتگان، انبیاء، عرش و... با این صفت یاد شده اند کرامت انسان هم به عنوان اشرف مخلوقات به خداوند کریم بر می گردد و نه مستقل و بریده از او.لذا در حقیقت کرامت نوعی سلوک و مراقبت است. در این مقاله به ابعاد نظری معرفتی مقوله کرامت توجه شده و پس از تدوین مبادی و اصول انسان شناسی لیبرالی و تبیین معضلات توجیه کرامت انسان در سنت لیبرالی، انسان شناسی متعالی و کریمانه اسلام مورد بحث قرار خواهد گرفت.
    کلیدواژگان: کرامت انسانی، لیبرال دموکراسی، ارزشهای لیبرالی، بینش متعالی اسلام، قرآن
  • امیر مسعود شهرام نیا، خانم فرحناز مظفری صفحات 89-114
    توسعه از مفاهیمی است که همواره مورد خواست جوامع بوده است و نظرات متفاوت و چالش برانگیزی برای تحقق آن وجود دارد، از میان ابعاد مختلف توسعه، توسعه سیاسی به دلیل نقش و جایگاهی که در جامعه ایفا می کند توجه جدی را می طلبد. مسلما رسیدن به توسعه یافتگی سیاسی به آسانی صورت نمی گیرد و با مشکلات و موانعی همراه است که در این پژوهش تاکید بر موانع فر هنگی توسعه سیاسی است. هدف از انجام این پژوهش این است که با توجه به اهمیت و لزوم توجه به بعد توسعه سیاسی به این موضوع پرداخته شود که اولا موانع فرهنگی توسعه سیاسی درجمهوری اسلامی ایران چیست و ثانیا چه راهکارهایی برای کاهش این موانع وجود دارد. براین اساس نیازمند یک صورت بندی از موانع فرهنگی توسعه سیاسی هستیم که به نظر می رسد فرهنگ عمومی غیرعقلایی همانند عدم پایبندی به قانون، تکروی و فردگرایی منفی، جزم اندیشی و نقد ناپذیری و غیره و کم توجهی دولت ها به فرهنگ تسهیل کننده توسعه سیاسی از مهم ترین موانعی است که در مسیر توسعه یافتگی سیاسی وجود دارد. به نظر می رسد تاثیر گذارترین نهادهایی که می توانند میزان موانع فرهنگی را کاهش دهند نظام آموزشی و رسانه ها می باشند.
    کلیدواژگان: فرهنگ، فرهنگ سیاسی، توسعه، توسعه سیاسی، انقلاب اسلامی
  • نجات محمدی فر صفحات 115-136
    هدف
    مطالعه رفتار انتخاباتی به عنوان یکی از مباحث مطرح در جامعه شناسی سیاسی که عمدتا در پی شناخت چگونگی و شیوه رای دهی در میان اقشار و گروه های مختلف در جامعه است، از اهمیت شایان توجهی برخوردار می باشد. یکی از وجوه این دسته از مطالعات، شناخت و تعیین مهمترین مولفه های تاثیرگذار بر رفتار انتخاباتی و بیان میزان اهمیت و تاثیرپذیری جوامع مورد مطالعه از متغیرهای مختلف می باشد. به فراخور این اهمیت، تحقیق حاضر در صدد شناخت مهمترین متغیرهای اجتماعی اقتصادی تاثیرگذار بر رفتار انتخاباتی می باشد.
    روش تحقیق: روش تحقیق در این پژوهش پیمایش و ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه افراد واجد شرا یط رای در شهر کرمانشاه می باشد که تعداد 385 نفر از آنان بر اساس روش سهمیه ای بر اساس متغیرهای منطقه ای مانند محل سکونت، گروه سنی و جنس به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. از روایی صوری برای ارزیابی سوالات و آلفای کرونباخ برای پایایی آنها و از روش آماری ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون برای آزمون فرضیات استفاده شده است.
    نتایج
    بر اساس نتایج حاصل از رگرسیون در این تحقیق مشخص گردید که متغیرهای تبلیغات، گروه های مرجع، طبقه اجتماعی و تحصیلات به ترتیب بیشترین تاثیر گذاری را در جامعه آماری مورد مطالعه در انتخابات ذکر شده داشتند. البته این موضوع اهمیت دیگر متغیرها را رد نمی کند، چرا که از 10 فرضیه مطرح شده 7 فرضیه مورد تائید قرار گرفتند که نشان دهنده تاثیر گذاری دیگر متغیرهای مطرح شده در این فرضیات علاوه بر موارد ذکر شده بر مسئله رفتار انتخاباتی می باشد.
    کلیدواژگان: انتخابات، رفتار انتخاباتی، ریاست جمهوری، مشارکت سیاسی، دموکراسی
|
  • Pages 1-20
    The cyber-attacks and cyber-threats have an important position in the national security strategies of the United States of America. Although, cyber war by true meaning has not happened so far, but daily cyber-attacks show indications of terrible cyber war in future. Therefore, United States by considering this issue and this fact that if the cyber war occur, losses and threats of war won’t be less than classic war has worked on the different projects and institutional initiatives and hence American’s national security strategy has changed in some aspects. The objective of this paper is describing the cyberspace, cyber-attacks and cyber-threats and its role in American’s national security strategy. What is the position of cyberspace in American’s national security strategy, is the mean question of this paper. The main hypothesis to answer this question is: by according the importance of cyberspace in United States and future threat from cyber-attacks, America has revised its own national security strategy and has added cyberspace dimension – as a fifth dimension- to traditional threats aspects (four dimensions are land, sea, air and space). The subordinate hypothesis of this paper is that although cyber war in the real mean has not happened so far, but daily cyber-attacks (different from cyber war) show terrible view of cyber war in future and in the national security strategy of United states, happening of cyber war can jeopardize welfare and safety of citizens irreversibly as like as classic war. The assumption of this paper is that the most important threat in the happening of cyber war is destruction of critical infrastructure which is based on cyberspace. This paper is written by descriptive-analytical method and by means of library tool based on theoretical facts “New dimension of power in the context of cyberspace”.
    Keywords: The space, threats of cyber position in United States of America national security strategies
  • Mohamadali Mojallal, Ali Ebrahimi, Samad Ghorbani Pages 21-42
    Moral intelligence that was completed in 2011 is a measurable indicator for managers and employees of organization that has four factors, integrity,responsibility,compassion, forgiveness. It seems that these factors can increase the accountability of individuals in the community. If we accept that political participation, knowingly and Political development of a country depends directly on this component and in other hand, this is in response to an innate sense of human who is elusive from loneliness and seeks his excellence in the community and helping to fellow human beings. It can be an expression of the relationship between participation and moral intelligence. Thus, the main research question is: What do moral intelligence impact on political participation; in case study of university of Esfahan. Research Hypothesis States that there is significant relationship between moral intelligence and political participation. The method of this research in collection and data analysis is survey and The study have been included 300 members of university staff and professor in Esfahan university. data was collected through questionnaire and were analyzed by SPSS software
    Keywords: moral intelligence, political participation, social responsibility, Isfahan University
  • Dr Ebrahim Motaghi, Mr Esmaeil Soltani Pages 43-66
    A series of alteration and developments have been made in Iraq’s political structure by the US Invasion of Iraq and collapse of the Baath regime which caused fundamental changes in politics, security and foreign relations of the Middle East. As regards Iran’s foreign policy would be affected by future Iraq government and circumstance of bilateral relations regulation, therefore the establishment and adjustment of foreign policy toward Iraq could be observed as entry into international political scene. In this article the circumstance of effectiveness of Islamic republic of Iran's foreign policy towards Iraq over regional position of Iran was evaluated using analytical-descriptive method which ultimately resulted in that foreign policy towards Iraq has been led to turn Iran into a prominent political power and has promoted regional position of Iran as a leading power.
    Keywords: foreign policy, crisis, security Dilemma, regional security, regional power
  • Hasan Boozhmehrani Pages 67-88
    The Ideal of many social reformists in various intellectual traditions was to build a society in which all people live with respect (honor) and are able to open their abilities, qualifications and potentials up and enjoy the endowments of life. It is possible to judge theses ideals (on the basis of) according to the approach which they take to human dignity. Nowadays, the issue of human dignity became a central subject for (of) dialogue and discussion between thinkers of Humanity. It is also possible to study the Islamic and liberal approaches (view points) from this respect.Suporting from self atonomy and self actualization of individuals is the base of liberalism for protecting of human dignity. Liberal values such as individual freedom,egality, human rights and neutrality of government.justify on the basis of self atonomy Its cause refers to very fundamental contrast between Islamic and modern vision in definition of human dignity. It is important point that special manner of justifying human dignity became a big problem in liberal tradition. After arranging liberal principles and elements, it discuss about theoretical weak and following its practical difficulties and transcendent vision of Islam, that pay in Quran and religious narratives very prominently and comprehensively, introduce as a saving route from liberal democratic accelerative straitened circumstance.
    Keywords: Human Dignity, Liberal Democracy, Liberal Values, Islamic Transcendent Vision, Quran
  • Dr Amir Masod Shahramnia, Miss Farahnaz Mozafari Pages 89-114
    Development has been one of the concepts which is required of societies and there is both different and challenging views about achieving that. As a result of the key role played by political development among other aspects of development, it should be paid serious attention. It is obvious that achieving political development is not easy and it is coupled with problems and barriers and there is some beliefs, attitudes, and thoughts hindering political development. Therefore this study focuses on cultural barriers through descriptive and analytical approach, predicate library method, and the theory of Gabriel Almond and Sidny VerbaThe purpose of this study is that based on the importance of paying attention to political development aspects, firstly should be evaluated what the cultural barriers of political development is in Islamic Republic of Iran, secondly what the solution is. Therefore, we need a list of cultural barriers of political development which seems that the most important ones are non-rational public culture such as lack of obeying the law, solitary and negative individualism, dogmatism and avoiding criticism, government's lack of paying attention to the culture of facilitating the political development. It seems that the most effective sectors which can reduce the cultural barriers are education system and media.
    Keywords: Formation, culture, political culture, development, political development, Islamic repablic
  • Pages 115-136
    Aim
    the study of electoral behavior as a crucial subject of political sociology which is going to know the quality and technique of voting among different groups of the society is an important issue. A significant feature of such studies is to recognize and determine the essential variables which influence on electoral behavior, weight and extent of the influence on the given society. Thus, this study attempts to recognize the social and economic variables which can affect the presidential electoral behavior in Kermanshah city.
    Methodology
    Methodology of the paper is based on survey, and through questionnaire data has been collected. The study was conducted on 385 eligible voters in Kermanshah city who have been regionally chosen according to variables such as residence, age group and sex. For data collection, questionnaires were used whose validity was evaluated using formal method and their reliability was assessed using Cronbach’s alpha statistic, and data were analyzed using SPSS in Windows. Following Pearson correlation coefficient, and regression analysis, findings show that variable of propaganda, referenced groups, social bases, and education have respectfully the most impact on the electoral behavior in the given society. Obviously, such findings do not reject the importance of other variables due to confirmation of 7 hypotheses out of 10 which indicate the impact of other variables on the electoral behavior.
    Keywords: electoral behavior, presidential elections, political participation, democracy