فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی زراعی - پیاپی 104 (پاییز 1393)

نشریه پژوهش های کاربردی زراعی
پیاپی 104 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/09/11
  • تعداد عناوین: 13
|
  • اعظم اقلیدی، غلامرضا بخشی خانیکی، علی اکبر عبادی، محمود صیادی صفحات 2-8
    کاربرد کشت بساک وتولید گیاهان هاپلویید در تولید واریته های جدید تاثیر بسزائی در کاهش زمان و هزینه های اصلاحی داشته است. کلشی سین مهمترین ماده جهت دو برابر کردن مجموعه کروزومی و ایجاد دابل هاپلوییدهاست. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر غلظت های متفاوت کلشی سین بر دابل هاپلویید شدن بوته های هاپلویید برنج در زمان های متفاوت صورت گرفت. در این تحقیق بوته های هاپلویید حاصل از کشت بساک دو رقم هیبرید GRH1(دیلم) وIR69 در سه غلظت 05/0، 1/0 و15/0 گرم بر لیتر و سه تیمار زمانی 8، 12 و 18 ساعت در قالب آزمایش فاکتوریل کاملا تصادفی در سه تکرار تحت تیمار با کلشی سین واقع شدند. نتایج نشان داد که درصد بوته های دارای پنجه دابل هاپلویید در رقم GRH1 بطور معنی داری بیشتر از رقم IR69 بود(بترتیب33/53 درصد و92/45درصد). همچنین بیشترین درصد بوته های دارای پنجه دابل هاپلویید در غلظت1/0 و کمترین آن در غلظت 05/0 (بترتیب33/53 و77/37) و بهترین زمان تیمار 12 ساعت (با889/86 درصد) بود. رقم GRH1 در غلظت ا/0 و زمان 12 ساعت بیشترین میانگین درصد بوته های دارای پنجه دابل هاپلویید (به میزان 66/86) را داشت.
    کلیدواژگان: هاپلویید، دوبرابر کردن کروموزوم، غلظت، کلشی سین، برنج
  • همایون چگنی صفحات 9-21
    به منظور بررسی عملکرد و اجزای عملکرد دانه سه رقم گندم (بهار،پیشتاز و چمران)تحت تاثیر پنج تراکم بوته(450،375،300،225 و500 بوته در متر مربع) آزمایشی از نوع کرت های خرد شده در قالب بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مزرعه دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد در سال زراعی 86-1385 اجرا شد.رقم بهار بیشترین شمار سنبله در هر متر مربع،وزن هزار دانه وعملکرد دانه را به خود اختصاص داد،در حالی که بالاترین شاخص سطح برگ،بلندترین ارتفاع بوته وبیشترین عملکرد بیولوژیک در رقم چمران به دست آمد.رقم پیشتاز نیز بیشترین شمار دانه در سنبله را تولید نمود.افزایش تراکم باعث کاهش معنی دار ارتفاع گیاه و افزایش معنی دار شاخص سطح برگ، شمار سنبله در واحد سطح،عملکرد دانه،عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت گردید.عملکرد دانه با شمار سنبله در مترمربع و وزن هزار دانه دارای همبستگی معنی دار مثبت و با ارتفاع گیاه همبستگی معنی دار منفی داشت. با توجه به نتایج آزمایش رقم بهار با تراکم کاشت مظلوب 450 بوته در متر مربع از نظر تولید عملکرد دانه برتر از سایر ارقام بود.
    کلیدواژگان: رقم، تراکم بوته، گندم، عملکرد دانه
  • روزبه فرهودی صفحات 17-21
    این تحقیق جهت بررسی تاثیر دگر آسیبی عصاره آبی بقایای گیاهی جو(با غلظت 0،4، 8 و 12 درصد) بر جوانه زنی و میزان نشت پذیری غشا سلولی چچم((Loliummultifو یولاف وحشی(Avenaludoviciana) به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در چهار تکرار انجام شد. نتایج نشان دادند که افزایش غلظت عصاره آبی جو سبب کاهش طول گیاهچه و وزن خشک گیاهچه در چچم و یولاف وحشی شد. افزایش غلظت عصاره آبی جو همچنین سبب افزایش تخریب غشا سلولی و غلظت مالون دی آلدهید در بافت گیاهچه گیاهان هدف شد. در بالاترین سطح غلظت عصاره آبی جو بیشترین میزان تخریب غشا سلولی (%52) و کمترین وزن خشک گیاهچه (28/0) در چچم مشاهده شد.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جو، جوانه زنی، مالون دی آلدهید
  • فاطمه خمدی، محمدحسین قرینه، عبدالمهدی بخشنده صفحات 22-28
    به منظور بررسی عملکرد کمی و کیفی و برخی از اجزای عملکرد ارقام علوفه ای کلزا، در تاریخ های مختلف کاشت، آزمایشی در طی سال زراعی 88- 1387، در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین به اجراء در آمد. آزمایش به صورت فاکتوریل با طرح بلوک های کامل تصادفی و در سه تکرار انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل سه تاریخ کاشت (15 آبان، 1 آذر و 15 آذر) و ارقام شامل پنج رقم کلزای علوفه ای (Pac101، Pac102، Pac103، Pac104، Pac105) از گونه Brassica napus بودند. صفات اندازه گیری شده در این آزمایش شامل عملکرد ماده خشک کل علوفه، وزن خشک ساقه، وزن خشک برگ ها و عملکرد پروتئین برگ و ساقه بودند. همچنین اجزای عملکرد و صفات رویشی همچون، ارتفاع بوته، طول و عرض برگ ها در هررقم، سطح برگ و تعداد شاخه در بوته نیز مورد مطالعه قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمایش نشان داد که تاریخ کاشت بر روی همه صفات اندازه گیری شده ارقام کلزای علوفه ای اثر معنی داری داشت و با توجه به مقایسه میانگین ها بیشترین عملکرد ماده خشک کل، برگ، ساقه و بالاترین عملکرد پروتئین برگ و ساقه (به ترتیب با میزان 76/10، 63/7، 13/3، 12/1، 157/0 تن در هکتار) در تاریخ کاشت اول به دست آمد. و با تاخیر در کاشت عملکرد و اجزای عملکرد روندی کاهشی یافت. با توجه به نتایج حاصل از آزمایش تفاوت معنی داری بین ارقام در همه پارامترهای اندازه گیری شده وجود داشت. و رقم Pac101بیشترین ارتفاع و عملکرد وزن خشک کل را در واحد سطح تولید کرد.
    کلیدواژگان: کلزای علوفه ای، عملکرد پروتئین، وزن خشک، رقم
  • لیلا خزایی، غلامرضا بخشی خانیکی، علی اکبر عبادی، ابوبکر جوهرعلی صفحات 29-39
    در این تحقیق میزان دابل هاپلوئید شدن گیاهان حاصل از کشت بساک رقم f1 در موسسه تحقیقات برنج کشور بررسی شده است. بساک های از یک ژنوتیپ روی دو محیط کشت N6، Chu با و بدون کلشی سین (0، 20، 40 و 60 میلی گرم در لیتر)تیمار شده بودند برای 7 روز قرار داده شدندو پس از 7 روز بساک ها را از محیط کشت حاوی کلشی سین به محیط های کشت کالبوس زایی بدون کلشی سین منتقل شدند. به منظور بررسی تاثیر محیط کشت، غلظت های مختلف کلشی سین و اثرات متقابل آنها بروی کالوس زایی، باززایی و دابل هاپلوئیدی شدن در قالب آزمایش فاکتوریل کاملا تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که اختلاف معنی دار بین محیط های کشت کالوس زایی برای چها صفت مورد بررسی (کالوس زایی، گیاهان سبز، گیاهان آلبینو، باززایی کل) وجود دارد اما بین محیط های کشت کالوس زایی برای صفت درصد دابل هاپلوئیدی اختلاف معنی داری وجود ندارد. اما مقایسه میانگین ها بر اساس آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد که بهترین محیط کشت از نظر عکس العمل به تولید کالوس محیط کشت N6 (102/5) درصد و به گیاهان سبز، باززایی کل و دابل هاپلوئیدی محیط Chu (515/17، 717/22 و 411/49) درصد می باشد. بیشترین میزان دابل هاپلوئیدی در غلظت 60 میلی گرم در لیتر کلشی سین (19/68درصد) بدست آمد که با بقیه غلظت ها میزان دابل هاپلوئید شاهد(98/31 درصد) بدون کلشی سین تفاوت معنی دار داشت. همچنین محیط کشت کالوس زای Chu با غلظت 60 میلی گرم در لیتر (17/69 درصد) و محیط کشت کالوس زای N6 با غلظت 60 میلی گرم در لیتر (22/67 درصد) بیشترین درصد دابل هاپلوئیدی را دارند و محیط کشت کالوس زای N6 با غلظت 0میلی گرم در لیتر(00/30) درصد دابل هاپلوئیدی پایینی دارد، یعنی بین غلظت های مختلف در محیط های کشت کالوس زایی اختلاف معنی دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: برنج، کالوس، کشت بساک، هاپلوئید، دابل هاپلوئید، غلظت، کلشی سین
  • مجید رستمی، عبدالرضا احمدی صفحات 40-46
    به منظور بررسی تاثیر نوع کود نیتروژنه و همچنین تعداد دفعات کاربرد نیتروژن بر عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک و درصد نیتروژن دانه دو رقم ذرت آزمایشی به صورت کرت های خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در تابستان سال 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه لرستان اجرا شد. در این آزمایش کرت اصلی شامل 7 تیمار کود نیتروژن و کرت فرعی شامل دو رقم هیبرید ذرت بود. بر اساس نتایج بدست آمده با افزایش مصرف نیتروژن و بدون توجه به نوع نیتروژن مصرفی عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک هر دو رقم افزایش یافت. به طور کلی در هر دو رقم ذرت کاربرد کود اوره در مقایسه با کود نیترات آمونیوم تاثیر مثبت بیشتری بر عملکرد دانه داشت. تقسیط هر دو نوع کود نیتروژن نیز باعث افزایش عملکرد دانه ارقام ذرت شد ولی این تاثیر مثبت برای رقم دیررس بیشتر بود. نتایج نشان داد که در هر دو رقم ذرت کاربرد کود اوره در دو نوبت در مقایسه با تقسیط و کاربرد کود نیترات آمونیوم اثرات مثبت بیشتری بر عملکرد دانه در هر دو رقم ذرت داشت.
    کلیدواژگان: اوره، تقسیط کود، عملکرد، نیترات آمونیوم
  • عبد الرحمان ترابیان، کبری مقصودی* صفحات 47-53
    به منظور بررسی روابط بین عملکرد و اجزای آن در گندم، آزمایشی تحت دو تیمار آبیاری و تنش خشکی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید باهنر کرمان، به صورت اسپلیت پلات (تیمار بدون تنش و تنش خشکی در کرت های اصلی و 15 رقم گندم در کرت های فرعی) در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 87-1386 اجرا شد. صفات محتوی نسبی آب، عملکرد و اجزای آن (تعداد سنبله در مترمربع، تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه)، عملکرد بیولوژیک و شاخص برداشت اندازه گیری شدند. نتایج نشان داد که اثر خشکی و رقم بر کلیه صفات اندازه گیری شده معنی دار بود و تنش خشکی سبب کاهش تمام صفات گردید. ضرایب همبستگی بین عملکرد دانه با شاخص برداشت در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش، مثبت و بسیار معنی دار بود. همبستگی های شاخص برداشت با تعداد دانه در سنبله و وزن هزار دانه در شرایط تنش خشکی، مثبت و معنی دار و در شرایط بدون تنش، غیر معنی دار بود. همبستگی بین وزن هزار دانه و تعداد دانه در سنبله در شرایط تنش خشکی، معنی دار و در شرایط بدون تنش، غیر معنی دار بود. در هر دو شرایط تنش خشکی و بدون تنش، همبستگی بین وزن هزار دانه و عملکرد دانه مثبت و معنی دار بود. بین عملکرد دانه و میزان آب نسبی برگ در شرایط عدم تنش، همبستگی غیر معنی دار، در حالیکه در شرایط تنش خشکی، همبستگی بسیار معنی دار بود. بر اساس نتایج تجزیه مسیر، در هر دو شرایط تنش و بدون تنش خشکی، شاخص برداشت بالاترین اثر مستقیم مثبت را بر روی عملکرد دانه داشت. بعد از شاخص برداشت در شرایط بدون تنش، بالاترین اثر مستقیم را تعداد سنبله در متر مربع و در شرایط تنش، تعداد دانه در سنبله بر روی عملکرد دانه داشت. بالاترین اثر غیر مستقیم منفی را در شرایط بدون تنش، تعداد سنبله در متر مربع از طریق کاهش تعداد دانه در سنبله و در شرایط تنش، وزن هزار دانه از طریق افزایش شاخص برداشت بر روی عملکرد دانه داشت. بنابر نتایج این تحقیق می توان احتمال داد که برای رسیدن به عملکرد مطلوب تر در شرایط بدون تنش باید به ترتیب شاخص برداشت، تعداد سنبله در متر مربع و تعداد دانه در سنبله و در شرایط تنش، در درجه اول شاخص برداشت و سپس تعداد دانه در سنبله را افزایش داد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، تجزیه مسیر، گندم
  • نازنین پورسخی، محمدرضا خواجه پور صفحات 54-61
    آرایش کاشت و تراکم بوته از طریق تغییر در فضای رشد هر بوته، بر ویژگی هایرشد و عمل کرد آفتاب گردان تاثیر می گذارند. به منظور بررسی این اثر، مطالعه ای دربهار 1385 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان انجام گرفت. آزمایش با آرایش کرت های یک بار خردشده در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار با استفاده از هیبرید های سان-36اجرا گردید. فاصله ردیف کاشت (60 و 75 سانتی متر) به عنوان عامل اصلی و فاصله بوته در روی ردیف کاشت(12، 14، 16 و 18 سانتی متر) به عنوان عامل فرعی منظور گردیدند. با افزایش فاصله ردیف کاشت، ارتفاع و قطرساقهبه ترتیب به طور بسیار معنی دار (p≤0.01) و معنی دار (p≤0.05) افزایش، ولیوزن خشک ساقه و برگ در واحد سطح،عمل کرد دانه و عمل کرد زیستی در واحد سطح و شاخص برداشتکاهشیافت.این کاهش در مورد وزن خشک برگ و عمل کرد دانه در واحد سطح بسیار معنی دار و در خصوص شاخص برداشت معنی دار بود. با کاهش فاصله بوته از18 به 12 سانتی متر، قطرساقه و قطرطبقبه طور بسیار معنی داری کاهش، ولیارتفاع گیاهان به طور بسیار معنی داری افزایش یافت.با کاهش فاصله بوته از 18 به 12 سانتی متروزن خشک ساقه و برگ در واحد سطح نیز به طور بسیار معنی داری افزایش پیدا کرد؛ در حالی که عمل کرد دانه در واحد سطحو شاخص برداشت به طور بسیار معنی داری کاهش یافت. بر مبنای نتایج این مطالعه، به نظر می رسد که هیبرید های سان-36 (با عمل کرد 4428 کیلوگرم در هکتار) با استفاده از ترکیب فاصله ردیف کاشت 60 سانتی متر و فاصله بوته در روی ردیف کاشت 14 سانتی متر (تراکم 9/11 بوته در مترمربع) برای دست یابی به بیشینه عمل کرد آفتاب گرداندر شرایط مشابه بابررسی حاضر مناسب باشد.
    کلیدواژگان: آفتاب گردان، فاصله ردی، ف، فاصله ب، وته، تراکم بوته، عمل کرد دانه
  • بهمن پیروزی، سید محمد باقر حسینی، داریوش مظاهری، حسن حیدری * صفحات 62-68

    کشت مخلوط روش سودمندی برای پایداری و ثبات تولید در کشاورزی است. به منظور ارزیابی تولید علوفه هیبرید سینگل کراس 704 ذرتو عملکرد دانه واریته گلی لوبیادر کشت مخلوط ذرت-لوبیا، آزمایشی در مزرعه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج در سال زراعی1385 اجرا شد. عامل اصلی زمان کشت در 3 سطح و شامل کشت همزمان دو گیاه، 20 روز تاخیر در کشت لوبیا و 20 روز تاخیر در کشت ذرت در کشت مخلوط و عامل فرعی آرایش های کشت در 5 سطح شامل کشت خالص، کشت مخلوط جایگزین 3/33 ذرت بجای لوبیا، کشت مخلوط جایگزین 7/66 ذرت بجای لوبیا و کشت خالص ذرت بود. نتایج نشان داد که اثرات زمان کشت و آرایش کشت بر تعداد غلاف در بوته لوبیا معنی دار بود. بیشترین ماده خشک با کشت تاخیری لوبیا در ذرت معادل 7/66 درصد لوبیا و 3/33 درصد ذرت در میان تیمار های کشت مخلوط بود. کشت خالص ذرت دارای بیشترین ارتفاع بوته وعملکرد ماده خشک در واحد سطح بود. بیشترین تعداد غلاف در بوته، وزن تک بوته، عملکرد دانه و کمترین تعداد دانه در غلاف از تک کشتی لوبیا حاصل شد. ارزیابی عملکرد با استفاده از نسبت برابری زمین نشان داد که نسبت اختلاط 1:2 لوبیا: ذرت با 20 روز تاخیر در کشت ذرت با نسبت برابری زمین 14/1 در بین تیمارهای کشت مخلوط بهترین تیمار برای افزایش عملکرد بود.

    کلیدواژگان: آرایش و زمان کاشت، لوبیا، ذرت، نسبت برابری زمین
  • مصطفی یوسفیان، بهروز عرب زاده، صاحب سودایی مشایی، یاسر محمدی نشلی صفحات 69-75
    کیفیت تولید به اندازه کمیت در همه مسیرهای زندگی و بطور مستقیم در مصرف کالاها اهمیت زیادی دارد. به منظور ارزیابی برخی خواص کیفی و کمیدانه برنج تحت تاثیر رژیم های مختلف آبیاری در دو رقم طارم محلی و شیرودی، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در موسسه تحقیقات برنج کشور-معاونت مازندران در سال زراعی 1388 انجام گردید. تیمارها شامل 5 سطح آبیاری: 1-غرقاب دائم به ارتفاع 5 -3 سا نتیمتر در طول دوره رشد، 2- آبیاری به ارتفاع 5 سانتیمتر پس از ناپدید شدن آب از سطح زمین، 3- آبیاری به ارتفاع 5 سانتیمتر 2 روز پس از ناپدیدشدن آب از سطح زمین، 4- آبیاری به ارتفاع 5 سانتیمتر 5 روز پس از ناپدید شدن آب از سطح زمین و 5- اشباع دائم در طول دوره رشد با سه تکرار انجام شد. در هر تیمار میزان عملکرد و برخی شاخص های کیفی دانه اندازه گیری شد. نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد که بین عملکرد تیمارها، در سطح یک درصد اختلاف معنی داری وجود داشت و در هر دو رقم بیشترین عملکرد در تیمار غرقاب دائم بوده که مقادیر آن برای طارم و شیرودی به ترتیب 3/4210 و 7/6799 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. میزان سختی، درصد خرد، نسبت طویل شدن، طول دانه بعد از پخت، درصد آمیلوز و غلظت ژل نیز در سطوح مختلف آبیاری اختلاف معنی دار از لحاظ آماری داشته است. بهترین روش آبیاری در طارم از لحاظ سختی دانه (1/13 نیوتن) و درصد خرد دانه (15%) روش غرقاب دائم آبیاری می باشد، اما در رقم شیرودی که از ارقام پر محصول است بهترین روش آبیاری از لحاظ میزان سختی دانه (8/17 نیوتن) و درصد خرد دانه (5/19%)، روش اشباع دائم می باشد.
    کلیدواژگان: برنج، اندازه سختی، خصوصیات کمی کیفی دانه، عملکرد دانه، درصد آمیلوز، سطوح مختلف آبیاری
  • امیر حسن پوردانش، یوسف ارشد، شاهین واعظی، ورهرام رشیدی صفحات 76-86
    دراین مطالعه512 نمونه گندم همراه با سه رقم روشن، کویر و ماهوتی (به عنوان شاهد) در قالب طرح آگمنت در16بلوک که هر بلوک شامل 35 نمونه ژنتیکی بود، در سال زراعی 89-1388 درمزرعه یپژوهشیبانکژنگیاهیملیایرانکشت گردید. صفات مهم زراعی، مورفولوژیکی و فنولوژیکی مانند: درصد سبزکردن، تعداد روز تا خوشه دهی، تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدن کامل، تعداد روز از خوشه دهی تا رسیدن کامل، تعداد روز از گلدهی تا رسیدن کامل (طول دوره پر شدن دانه)، ارتفاع بوته، طول خوشه، قطر ساقه، تعداد گره در ساقه، تراکم خوشه، ریشک دار بودن خوشه، رنگ گلوم، کرک دار بودن گلوم، تعداد سنبلچه در خوشه، تعداد گلچه در سنبلچه، تعداد دانه در خوشه، وزن صد دانه، وزن دانه پنج خوشه و وزن دانه گیاهان هر کرت، طبق دستورالعملIPGRI (موسسهبینالمللیذخایرتوارثیگیاهی) ارزیابیگردید. نتایج آمار توصیفی برای صفات کمی بیشترین ضریب تغییرات (CV) را به ترتیب در صفات وزن دانه گیاهان هر کرت (30درصد CV=) ووزندانهپنجخوشه(23درصدCV=) نشان داد. کمترین ضریب تغییرات در صفات فنولوژیکی مانند: تعدادروزتارسیدنکامل(2درصدCV=)،تعدادروزتاگلدهی(3درصدCV=)وتعدادروزتاخوشه دهی(3درصدCV =) مشاهده شد.نتایجشاخصشانونبرایصفاتکیفینشاندادکهحداکثرتنوعمربوطبهصفتریشک داربودنخوشه (92/0=''H) وحداقلتنوعمربوطبهصفتکرک داربودنگلوم (37/0=''H) بود. نتایج تجزیه همبستگی نیز نشان داد که بیشترین ضرایب همبستگی صفت وزن دانه گیاهان هر کرت با ارتفاع بوته (**23/0r =) و وزن صد دانه (**23/0r =) مشاهده شد. نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد، صفات تعداد دانه در خوشه و وزن صد دانه در مجموع 2/95 درصد از تغییرات وزن دانه پنج خوشه را توجیه می نمایند. نتایج تجزیه علیت نشان داد که اثر مستقیم تعداد دانه در خوشه و وزن صد دانه بر روی وزن دانه پنج خوشه به ترتیب 77/0 و 66/0 بود.تجزیهبهعامل هابراساسمولفه هایاصلیوباچرخشوریماکس 5عاملپنهانیراشناساییکردکهدرمجموع 1/74درصدازکلواریانسمتغیرهاراتوجیهنمودند. تجزیه کلاستر به روشWARD منابع ژنتیکی 21 کشور را در سه خوشه، گروه بندی کرد. با توجه به تنوع ژنتیکی موجود در صفات مورد بررسی می توان از این پتانسیل ژنتیکی در برنامه های اصلاحی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: گندم، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیکی
  • قباد شعبانی، محمدرضا چایی چی، محمدرضا اردکانی، کاظم خاوازی، یورگن فریدل صفحات 87-95
    به منظور مطالعه اثر کودهای شیمیایی فسفره، نیتروژنه، بیولوژیک و تلفیق آنها بر عملکرد بذر و جذب فسفر در یونجه یکساله (Medicagoscutellatacv. Robinson) آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو مکان معاونت موسسه تحقیقات کشاورزی دیم (سرارود) و ایستگاه تحقیقات حاصلخیزی خاک ماهیدشت کرمانشاه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از:1- شاهد (بدون کود) 2- کاربرد کود شیمیایی اوره + کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل 3- کاربرد کود شیمیایی اوره + باکتری تسهیل کننده جذب فسفر 4- کاربرد کود شیمیایی اوره + قارچ میکوریزا 5- کاربرد کود شیمیایی اوره+مخلوط قارچ میکوریزا و باکتری تسهیلکننده جذب فسفر 6- کاربرد باکتری تثببیت کننده نیتروژن + کود شیمیایی سوپر فسفات تریپل 7- کاربرد باکتری تثببیت کننده نیتروژن + باکتری تسهیل کننده جذب فسفر 8- کاربرد باکتری تثببیت کننده نیتروژن + قارچ میکوریزا 9- کاربرد باکتری تثبیت کننده نیتروژن+ مخلوط قارچ میکوریزا و باکتری تسهیل کننده جذب فسفر. نتایج این تحقیق حاکی از آن بود در بین تیمارهای تغذیه ای بیشترین غظلت فسفر در غلاف به میزان 47/0 درصد و بیشترین ذخیره بذر خاک به مقدار 838 غلاف در مترمربع با کاربرد تیمار باکتری تثبت کننده نتیروژن + باکتری تسهیل کننده جذب فسفر بدست آمده است. به نظر می رسد تلقیح بذر یونجه یکساله با این تیمار دارای بیشترین رابطه سینرژیستی با یکدیگر بوده که علاوه بر بهبود ذخیره بذر خاک، غلظت فسفر و درصد فسفر در غلاف را افزایش داده و نسبت به سایر تیمارهای تغذیه ای جهت تولید بذر در شرایط اجرای این آزمایش برتری دارد.
    کلیدواژگان: کودهای بیولوژیک، کود شیمیایی، یونجه یکساله
  • محسن سیلسپور صفحات 96-105
    به منظور مطالعه تاثیر عناصر کادمیوم و روی در روند جذب کادمیوم توسط گیاه گندم وتاثیر این عناصر در سایر پارامترهای رشد، طرح تحقیقاتی در قالب طرح آماری کرتهای خرد شده با سه عامل اصلی مصرف پتاسیم در سه سطح (بدون مصرف پتاسیم، مصرف پتاسیم براساس آزمون خاک و مصرف پتاسیم دو برابر بیشتر از آزمون خاک) و چهار عامل فرعی مصرف روی در چهار شکل (شاهد بدون مصرف روی، مصرف روی بصورت محلولپاشی، مصرف روی در خاک و مصرف توام روی در خاک همراه با محلولپاشی) در یکی از مزارع گندم جنوب تهران که سالیان متمادی با فاضلاب آبیاری میشد به مدت یکسال زراعی اجرا شد. نتایج نشان داد که اثر عوامل اصلی (سطوح مختلف سولفات پتاسیم) در خصوص عملکرد دانه، عملکرد کاه، طول خوشه، تعداد دانه در خوشه و وزن هزار دانه کاملا معنی دار است و صفات فوق در اثر مصرف پتاسیم بر اساس آزمون خاک ارتقا پیدا کردند. اثر عوامل فرعی (مصرف روی) نیز روی صفات فوق الذکر معنی دار بود.اثرات اصلی روی و پتاسیم بر غلظت کادمیوم دانه کاملا معنی دار بود و مصرف این عناصر باعث کاهش معنی دار غلظت کادمیوم دانه شد، بطوریکه مصرف پتاسیم به میزان دو برابر توصیه آزمون خاک بیشترین اثر کاهندگی را به میزان 34 درصد در غلضت کادمیوم دانه داشت. مصرف خاکی توام با محلولپاشی روی نیز بیشترین میزان کاهش کادمیوم دانه به میزان 8/17 درصد را باعث شد. همبستگی مثبت معنی داری بین غلظت پتاسیم و روی دانه با میزان کادمیوم دانه مشاهده شد. جهت حصول به حداکثر عملکرد با کمترین میزان غلظت کادمیوم دانه گندم، مصرف پتاسیم به میزان دو برابر توصیه بر اساس آزمون خاک همراه با مصرف 40 کیلوگرم سولفات روی بصورت مصرف خاکی همراه با برگپاشی سولفات روی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: پتاسیم، روی، کادمیوم، گندم، فاضلاب
|
  • Gholamreza Bakhshi Khaniki, Ali Akbar Ebadi, Mahmood Sayadi Pages 2-8
    Anther culture application and haploid plant production for releasing new varieties have led to shorten plant breeding cycle. Colchicine is one of the most important materials for doubling chromosomes set and doubled haploid production. The main purpose of this study was to determinate the best colchicine concenteration for doubling rice chromosomes. For this purpose، two pollen-drived haploid plantlets of two hybrid rice (GRH1 and IR69) at the booting stage were selected to treat with colchicine in three concenteration levels (0. 05، 0. 1، 0. 15 g/l) and three time treatments (8،12،18h). The experiment carried out as a factorial experiment complete block design in three replications. Results showed that plantlet percentage of doubled haploid tillers in GRH1 were significantly more than IR69 (53. 33 and 45. 59 respectively). Also the most percentage of plantlets with double haploid tillers were in 0. 1g/l and the minimum of them were in 0. 05 g/l (53. 33 and 37. 77 respectively). The best e time treatment was 12 hours (86. 889). In 0. 1 g/l concenteration level and 12 hours had the most percentage of plantlets with doubled haploid tillers.
    Keywords: colchicine, Concenteration, Doubling Chromosome, haploid, Oryza sativa
  • Homayoun Chegeni Pages 9-21
    In order to study yield and yield components of wheat genotyps (Bahar، Pishtaz،Chamran under the five plant densities (225،300،375،450،and 500 plants per square meter) a split plot design as base of complete randomize block design with four replications was conducted at agriculture، Islamic Azad University of Khorramabad 2006-2007. The results showed that thousand kernel weight seed yield of Chamran was superior for leaf area index، plant height and biological yield. Pishtaz produced the highest seed per spike. Plant densities had significant effect on decreases of plant height and increases of leaf area index، number of spike per unit، seed yield، biological yield and harvest index. Seed yield had positive regression with number of spike m2، thousand kernel weight and negative regression with plant height. Results showed that Bahar with optimum plant density (450 plants per square meter)، produced the highest seed yield than other genotypes.
    Keywords: Cultivar, plant density, Wheat, grian yield
  • Roozbeh Farhoudi Pages 17-21
    This experiment was carried out to evoluate the allopathic effects of barely aqueous extracts on germination and seedling electrical leakage of Lolium multif and Avena ludoviciana. The experimental arrangement was factorial included 4 level of aqueous extract concentration of barley (0، 4، 8 and 12 %) and 2 weed seed (Lolium spp and Avena ludoviciana) with 4 replications. Results showed increasing the concentration of barley extracts، decreased seedling dry weight and shoot length in Lolium spp and Avena ludoviciana. Increasing the concentration of barley extracts، increased MDA concentration and seedling electrical leakage in Lolium spp and Avena ludoviciana seedling. In highest aqueous extracts of barley، highest seedling electrical leakage (52%) and lowest seedling dry weight (0/28) obtained from Lolium spp seedling.
    Keywords: Allelopaty, barley, germination, MDA, Lolium multif Avena ludoviciana
  • Fatemeh Khamadi, Mohammad Gharineh, Abdolmehdi Bakhshandeh Pages 22-28
    In order to evaluation of sowing date effects on forage yield، quality and some yield components of five rape forage (Brassica napus)، a research was carried out at experimental field of Agriculture and Natural Resources University of Ramin during 2007/2008 growing season under Ahwaz condition. An experiment was conducted in factorial form، using a block completely randomized design with three replication. Experimental treatments included three sowing date (5 Nov، 20 Nov and 5 Dec) and five forage rape cultivar (Pac101، Pac102، Pac103، Pac104 and Pac105). In this research، dry matter yield، leaf dry matter yield، stem dry matter yield and leaf and stem crude protein yield in cultivars were determined. Also plant height، branch number per plant and leaf area was measured. Result showed significant difference for sowing date in all traits. The highest total، leaf and stem dry matter yield and highest leaf and stem crude protein yield were obtained from first sowing date (11/83، 8/75، 3. 36، 1. 61 and 0/47 t/ha respectively). Yield and delete yield component of forage turnip cultivars decreased along with delay sowing date. Analysis of variance showed deletes statistically differences among cultivars for all parameters. Pac101 cultivar had a highest total dry matter yield among the cultivars.
    Keywords: Cultivars, Dry matter, Rape Forage
  • Leila Khazaie, Gholam Reza Bakhshi Khaniki, Ali Akbar Ebady, Abobakr Jouhar Ali Pages 29-39
    A study was set up in the research station of rice research institute of iran (RRII) to rate plant double haploids anther culture-derived plant F1. Anther cultures of a genotype to put on two medium Chu، N6 were treated with or without (0،20،40،60 mg/l) colchicines for 7 days and then the anthers from culture media containing colchicines transfer to medium without colchicines. The effect of media، colchicines concentration and their intractions on callus iniation، regeneration and double haploidy، the compelet random factorial design with three replication was formed. The results indicated to be affected significantly between callus induction medium for four manners case evaluation (callus induction، green plants، total regeneration) but not to be between on callus induction media for double haploidy affected significantly. Also means comparison at P= 0/05 based on Duncan،s multiple range test، indicated culture media N6 (5/102) was considerably better for callus induction and for green plants، total regeneration and double haploidy. The most percentage of double haploids were in 60 mg/l colchicine concentration (68/19) that with other concentrations was doubling rate control 0 mg/l (31/98) affected significantly. Also callus induction media Chu with 60 mg/l concentration (69/17) and callus induction media N6 with 60 mg/l concentration 67/22) had the most double haploids. culture media N6 was the least with control 0 mg/l colchicines (30/00). In fact of to be between different concentration in callus induction media affect significantly.
    Keywords: Oryza sativa, Callus, Anther culture, haploid, double haploid, concentration, colchicine
  • M. Rostami, A. R. Ahmadi Pages 40-46
    In order to investigate the effects of nitrogen fertilizer type and split application of fertilizers، an experiment was conducted in experimental field of Lorestan University as split plot experiment based on complete randomized block design with four replications. In this experiment seven nitrogen treatments were in the main plots and two corn hybrids (short season and full season) were in the subplots. The Results showed that by increasing the amount of both nitrogen fertilizers grain yield and biological yield of corn hybrids increased. Using urea in comparison with ammonium nitrate has higher effects on grain yield of corn hybrids. For both of corn hybrids and especially for full season hybrid split application of nitrogen fertilizers have positive effects on grain yield. Based on results split application of urea has higher positive effects on grain yields of corn hybrids.
    Keywords: Ammonium nitrate, Split Fertilization, Urea, Yield
  • A. Torabian, K. Maghsoudi* Pages 47-53
    To investigate the relationship between yield and its components in wheat under non stress and drought stress conditions an experiment was conducted in on Agricultural Research Station at Bahonar University of Kerman. Experimental trial was split-plot (non-stress and drought stress as main plots and 15 cultivars as sub plots) in randomized complete block design with three replications. The measured traits were relative water content، yield and its components (number of spikes per m2، number of grain per spike and 1000 grain weight)، biological yield and harvest index. The results showed that the effects of drought and cultivar were significant on all traits، and drought stress decreases all traits. Correlation coefficients between grain yield and harvest index under both conditions was positive and highly significant. Correlations of harvest index with the number of spikes per m2، number of grains per spike and 1000 grain weight under drought stress، were significant. However، under non-stress condition was non significant. Correlation between 1000 grain weight and grain number per spike was significant under drought stress and was not significant under non-stress conditions. Under drought stress and non stress conditions، the correlation between 10 grain weight and grain yield was positive and significant. Correlation coefficient between grain yield and relative water content under non-stress condition was not significant; however under stress condition was significant. Based on path analysis، under stress and non stress conditions، harvest index had the highest and positive direct effect on grain yield. Under non-stress condition number of spike per m2 and under stress condition number of grains per spike had the highest direct effect. The number of spikes per m2 via by the number of grains per spike had the highest indirect negative effect under non-stress condition. Under stress condition، the 1000 grain weight by harvest index had the highest indirect negative effects.
    Keywords: Drought stress, Path analysis, Wheat
  • N. Poursakhy, M. Khajehpour Pages 54-61
    Planting pattern and plant density affect growth characteristics and yield of sunflower via changes in space available for growth of each plant. To evaluate these effects in sunflower cv.، Hisun-36 hybrid، an experiment was conducted in the spring 2006 at The Agricultural Research Station، Isfahan University of Technology، using a split-plot layout within a randomized complete block design with three replications. Row distance (60 and 75 cm) was the main plot and plant distances over the row (12، 14، 16، and 18 cm) were the sub-plots. Plant height and stem diameter were significantly increased، as row distance increased. Dry weights of stem and leaves per unit area، seed and biological yield per unit area and harvest index were decreased as row distance increased، but these decreases were only significant for dry weight of leaves and seed yield per unit area and harvest index. Stem diameter and head diameter were significantly reduced and plant height was significantly increased as planting distance decreased. Dry weights of stem and leaves per unit area were significantly increased، but seed yield per unit area and harvest index were significantly reduced as planting distance decreased. The results obtained in this experiment indicate that the combination of 60 cm row distance and 14 cm between plants (11. 9 plants m-2) might be suitable for production Hisun-36 hybrid under the conditions similar to this study.
    Keywords: sunflower, row distance, plant distance, plant density, Grain yield
  • B. Piroozi, S. M. B Hosseini, D. Mazaheri, H. Heidari Pages 62-68

    Intercropping is a beneficial farming system to intensify and sustain farm productivity. In order to evaluate forage production of maize and seed yield of bean in maize/bean (maize var 704 and bean var Goli) intercropping، a field experiment was conducted at Research Farm، Faculty of Agricultural Sciences and Engineering، Tehran University during 2006. Sowing dates of plants with three levels، simultaneous sowing for both plants، 20 day delay in sowing of bean and 20 day delay in sowing of maize were arranged in main plots. The five planting ratios (100/0)، (66. 7/33. 3)، (50/50)، (33. 3/66. 7) and (0/100) were the percentage of bean/maize arranged in subplots. Results showed that the bean seed yield / plant and bean pot number / plant were affected by interaction of sowing date and planting pattern. Delay cropping of bean in maize under planting ratio of 66. 7/33. 3 of bean/maize produced the highest dry weight of maize among intercropping treatment. Pure maize had the highest plant height and produced maximum dry weight /ha. The highest pod number per plant، yield per plant and hectare، and the lowest seed number per pod were observed in pure bean.

    Keywords: planting pattern, bean, corn, sowing date, land equivalent ratio
  • M. Usefian, B. Arabzade, S. Soodaee Mashaee, Y. Mohammadi Nesheli Pages 69-75
    Quality of produce is as much important as quantity in all stages of life and particularly in direct consumption of commodities. In order to evaluate some rice grain physicochemical properties in different irrigation regimes in two varieties (Tarrom and Shiroodi)، a field experiment was carried out on randomized complete block design at rice research institute of Mazandaran in 2010. Treatments includes five irrigation regimes، viz.، T1: permanent flooding with 3-5cm height throughout growing season، T2: irrigation with 5cm height after disappearing water from soil surface، T3: irrigation with 5cm height 2 day after disappearing water from soil surface، T4: irrigation with 5cm height 5 day after disappearing water from soil surface and T5: permanent saturation during growth period، with three replication. In each treatment، yield and some grain quality parameters were measured. The statistical analysis showed that، there was a significant differences in yield between treatments (α<0. 01)، with highest yield in continuously flooded treatment، 4210kg/ha and 6799. 7kg/ha in Tarom and Shiroodi، respectively. There were significant differences in grain hardness، broken rice percentage، elongation ratio، elongation after cooking، Amylose content and Gel consistency in different irrigation levels. Based on the results of the different irrigation methods، the best grain hardness amount (13. 1 Nioton) and reduced broken rice percentage (15 %) in Tarrom variety were obtained by the permanent flooding method، but for Shiroodi variety، the best grain hardness amount (17. 8 Nioton) and reduced broken rice percentage (19. 5 %) were gained by the permanent saturation method.
    Keywords: Rice, Hardness amount, Grain quality, quantitative properties, Grain yield, Amylose content, Different levels of irrigation
  • A. Hasan Pour Danesh, Y. Arshad, S. Vaezi, V. Rashidi Pages 76-86
    In this study 512 wheat accessions and three cultivars، named Kavir، Roshan، Mahooti (as check varieties) were evaluated in a field experiment of National Plant Gene Bank of Iran (NPGBI) during 2009-2010، using augmented design in 16 block، in which each block contained 35 samples. Agronomical، morphological and phenological characters such as germination percentage، days to heading، days to flowering، days to maturity، days from heading to maturity، days from flowering to maturity (duration of grain filling)، plant height، spike length، stem thickness، number of nodes، spike density، awn of spike، glume color، glume hairiness، number of spikelets/spike، number of flowers/spikelet، number of seeds/spike، hundred seeds weight، seed weight of 5 spikes and seed weight/ plot were evaluated according to IPGRI descriptors. Results of descriptive statistics for quantitative traits revealed the most value of coefficient of variation (CV) on seed weight / plot (30%) and seed weight of 5 spikes (23%)، respectively. Minimum value of CV was detected for phenological traits such as days to maturity (2%)، days to heading (3%) and days to flowering (3%)، respectively. Results of Shannon index for qualitative traits revealed the most variation on awnletted of spike (H0. 92='') and minimum variation was observed on glume hairiness (H0. 37=''). The strongest correlation with seed weight/ plot were observed with plant height (r = 0. 23**) and hundred seed weight (r = 0. 23**)، respectively. Number of seeds/spike and hundred seed weight، explained 95. 2 percentage variation of seed weight on 5 spikes in stepwise regression analysis. Path analysis revealed that direct effects of seed number /spike and hundred seed weight on seed weight on 5 spikes were 0. 77 and 0. 66، respectively. Factor analysis according to principal components analysis and varimax rotation revealed that overall 74. 1% of total variation could be explained by 5 factors. Cluster analysis by Ward method grouped the germplasms from 21 countries in three clusters.
    Keywords: Wheat, genetic diversity, morphological traits
  • G. Shabani, M.R. Chaichi, M.R. Ardakani, K. Khavazi, J.K. Friedel Pages 87-95
    To study the effect of different fertilizing systems on the seed yield and phosphorous absorption in annual medic (var. Robinson)، an experiment was conducted based on a complete randomized blocks design with three replications in two locations in Kermanshah province، Iran. The treatments consisted of Control (no fertilizer application)، Chemical fertilizer (urea chemical fertilizer + triple superphosphate fertilizer)، Urea chemical fertilizer + phosphorous solubilizing bacteria، urea chemical fertilizer + mycorrhiza، Urea chemical fertilizer + phosphorous solubilizing bacteria + mycorrhiza، Nitrogen fixing bacteria + triple superphosphate fertilizer، Nitrogen fixing bacteria + phosphorous solubilizing bacteria، Nitrogen fixing bacteria + mycorrhiza، Nitrogen fixing bacteria + phosphorous solubilizing bacteria + mycorrhiza. The results of this research showed that under the conditions of this experiment The highest content Phosphorus content in pods (0. 47 %) and Soil seed bank (838 pods/m²) was found in treatment T6 (nitrogen fixing bacteria + phosphorussolubilizing bacteria). The highest content Phosphorus content in pods (0. 47 %) and Soil seed bank (838 pods/m²) was found in treatment T6 (nitrogen-fixing bacteria + phosphorus-solubilizing bacteria). It seems that inoculation annual medic var. Robinson withnitrogen fixing + phosphorous solubilizing bacteria،، indicating the synergistic interaction between these groups of bacteria to increase، soil seed bank as well as seed phosphorous content of annual medic var. Robison was found in control treatment.
    Keywords: Biological fertilizer, chemical fertilizer, annual medic
  • M. Seilsepour Pages 96-105
    There are a lot of evidence on the effects of potassium and Zinc to increase wheat yield and improving seed quality and reducing of cadmium uptake by plant. An investigation carried out to study the effects of these two elements in the process of Cd uptake by wheat and effects of these elements in other growth parameters. The statistical design was split plot with three main factors (without potassium، potassium consumption based on soil test potassium and potassium consumption tow time more than soil test potassium) and four sub plots (control Zn، soil Zn consumption، foliar Zn application and، Zn in Soil and consumption combined with foliar application). The experiment was done in a wheat field in southern of Tehran، which many years were irrigated with wastewater. The results of experiment showed that the main effects (potassium effects) on grain yield، straw yield، spike length، number of grains per panicle and grain weight is significant. The above characteristics increased by use of potassium based on soil test recommendation significantly and extra use of potassium did not any effects on these parameters. Secondary effects (Zn) on the above traits were significant. Grain yield، straw yield and grain weight were not affected by different methods of Zn application، but combined use of Zn as soil application and foliar، produced the greatest amount of panicle length and number of seeds per ear. The main effects of zinc and potassium was significant on the concentration of mean grain cadmium. Consumption of these elements significantly reduced grain cadmium concentration. Use of potassium tow time more than soil test recommendation was the highest decrease in cadmium concentration by 34 percent. Use of Zn in soil combined with foliar application was the highest effects on seed cadmium decrease by 17. 8 percent in compare to other method. The concentration of cadmium in seed was affected by Potassium and Zinc interaction and decrease significantly. Use of potassium tow time more than soil test recommendation and Use of Zn in soil combined with foliar application decreased seed cadmium concentration by 48. 6 percent significantly. Data also showed that there were a significant correlations between seed potassium and seed zinc concentration and the amount of seed grain cadmium with the quadratic equation، so with increasing concentrations of potassium or zinc، cadmium concentrations of grain declined. On the whole، to reach maximum yield with minimum grain cadmium concentration، Use of potassium tow time more than soil test recommendation and use of Zn in soil combined with foliar application، eventually in lands the same place of research experiment، was recommended.
    Keywords: Potassium, Zinc, Wheat, Wastewater