فهرست مطالب

آیین حکمت - پیاپی 21 (پاییز 1393)

فصلنامه آیین حکمت
پیاپی 21 (پاییز 1393)

  • 200 صفحه، بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اکبر اسدعلیزاده صفحه 7
    تجسم اعمال از نگاه فلسفه وکلام متضمن این حقیقت است که ثواب و عقاب اعمال خوب و بد انسان ها چیزی جدا از آن اعمال نیست، زیرا اعمال انسان ها و عواقب آنها با یکدیگر رابطه تکوینی دارند و عذاب های خارج از اعمال در کار نیست. اگر خداوند در برابر گناهی آتش دوزخ وعده داده است، آن آتش چیزی جدا از آن فعل گناه نیست، بلکه حقیقت آن تمثل پیدا کرده است.
    پس، هر آنچه که انسان در این جهان انجام می دهد در جهان دیگر به صورت های متناسب با آن جهان نمودار خواهد گشت. یعنی همه پاداش ها، کیفرها، نعمت ها و نقمت ها، شادمانی و سرور، و درد و شکنجه های اخروی همان حقایق اعمال دنیوی انسان ها است که در حیات اخروی خود را نشان می دهند.
    ازاین رو، حشر افراد به اشکال مختلف در آخرت چیزی جز ظهور صورت باطنی آنها نیست که از مجموع عقاید، نیات، ملکات، صفات و اعمال دنیوی آنها شکل گرفته است؛ هر خلق و ملکه ای که بر جان انسان چیره شود، به همان صورت در روز رستاخیز محشور خواهد شد: چیره شدن تقوا به صورت فرشته، حیله و نیرنگ و اهریمن بودن و هوسبازی به شکل حیوان، و خشونت و تندخویی به صورت درنده. بنابراین، سرانجام، این روح و جان در آن عالم از لحاظ ملکات متعددی که دارد انواع زیادی خواهد داشت و خداوند در قیامت او را با صورتی که متناسب با آن ملکات است محشور می کند.
    کلیدواژگان: تجسم اعمال، تجسم ملکات، انعکاس اعمال، تجسد اعمال، صورت اخروی، صورت ظاهری، صورت باطنی
  • سید حسن بطحایی، محمدرضا ضمیری، محمد جواد طالبی چاری صفحه 37
    مسئله خیر و شر یکی از بحث های عمیق فلسفه و کلام است که در دوران های مختلف تاریخ تفکر، مورد نقد و بررسی قرار گرفته و ذهن اندیشمندانی را به خود معطوف داشته است. در این میان، فلاسفه اسلامی، به ویژه حکمای صدرایی، با نگاهی عقلی و مستدل، رنج ها و شرور مطرح در جهان هستی را مورد مطالعه قرار داده و به تبیین حقیقت و ماهیت آن پرداخته اند. صدر المتالهین در پاسخ به مسئله شر بر سه مبنای اساسی اصالت وجود، عدمی بودن شر و نظام احسن تکیه می کنند. از آنجا که عدمی بودن شر از جمله مبانی است که دارای منتقدان جدی در فلسفه غرب و حتی از سوی برخی اندیشمندان اسلامی است. این مقاله در صدد است تا با تبیین رابطه خیر و شر با اصالت وجود از منظر ملاصدرا و برخی از پیروان حکمت متعالیه، مانند حکیم سبزواری و جوادی آملی، دلیل متقن و مستدلی به اشکال آنها درباره عدمی بودن شرور ارائه دهد. ازاین رو، سعی شد تا با استفاده از منابع اصلی حکمت متعالیه از اسفار اربعه، شواهد الربوبیه و مشاعر... و با سبکی نو به ارزیابی ضمنی مبنای عدمی بودن شرور از نگاه ملاصدرا - با توجه به برهان عقلی و رابطه خیر وشر با اصالت وجود - پرداخته شود.
    کلیدواژگان: ملاصدرا، خیر، شر، اصالت وجود، عدمی بودن
  • غلامحسین جوادپور صفحه 67
    هر فردی برای اعتقادهای خود دلایلی – هر چند خیلی سست- دارد و بر اساس آنها به امری معتقد می شود. باورهای دینی ازجمله مهم ترین باورها هستند که در رشته های گوناگون علمی به بررسی آنها و پشتوانه معرفتی آنها پرداخته شده است. متکلمان مسلمان – به عنوان مدافعان دین- در ابتدای کتب کلامی خویش با عنوان «احکام النظر» به بررسی بایسته های معرفتی برای اثبات باورهای اعتقادی، از جمله توحید، پرداخته اند. آنها از تعریف، اقسام، شرایط، حکم و ادله نظر سخن گفته اند که پژوهش جامع درباره آن بسیار گسترده و مستوفا خواهد بود. این تحقیق، با توجه به مجال ضیق خود، برخی از این محورها را بررسی می کند.
    متکلمان نظر را واجب می دانند اما اشاعره و عدلیه در این فرایند هم داستان نیستند. اشاعره وجوب نظر را سمعی و عدلیه آن را عقلی می دانند. هر دسته، برای اثبات وجوب نظر، برهان های مستقیم و غیرمستقیمی دارند که در طی مقاله به آنها خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: پشتوانه معرفتی، احکام نظر، عقل، متکلمان، معرفت به خدا
  • جواد جعفریان، یارعلی کرد فیروزجایی صفحه 95
    علم پیشین الهی از جمله مسائل مهم کلام، فلسفه و عرفان است. مقاله حاضر ضمن بررسی دیدگاه ابن سینا و محقق قونوی درباره علم پیشین الهی به مقایسه آرای این دو شخصیت پرداخته است. ابن سینا ویژگی های فعلی، ازلی، ذاتی بودن و موخر از ذات بودن را برای علم پیشین الهی اثبات کرد، ولی نتوانست به نحو روشن جایگاهی برای صور مرتسمه در خارج از ذات ترسیم کند. اما قونوی ضمن پذیرش آن اوصاف و همچنین ارتسام این صور در حق تعالی نه تنها جایگاهی ویژه برای آنها تصویر کرد بلکه ارتسام اعیان ثابته و ماهیات را نیز در عرصه تعین ثانی و مقام علم حق دانست، نه در خود مقام ذات. بر این اساس، قونوی در این جهت که علم پیشین را متاخر از ذات دانسته با ابن سینا اشتراک دارد و این نظریه در مقابل نظریه عینیت علم پیشین با ذات و صفت ذاتیه دانستن آن است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، صدرالدین قونوی، علم پیشین الهی، صور مرتسمه، تعین اول، تعین ثانی
  • محسن قمی، سیدمحمدحسین موسوی پور صفحه 121
    ابن رشد اندلسی، بعد از ابن طفیل و ابن باجه، از فلاسفه و متفکران جامع الاطراف در حوزه غرب اسلامی در سده ششم است. مطالعه آثار ابن رشد هر خواننده ای را به این درک رهنمون می سازد که وی، علاوه بر حکمت نظری، در حکمت عملی نیز آرا و اندیشه های قابل توجهی دارد. از آنجا که اندیشه های عملی ابن رشد تاکنون به صورتی کم رنگ مطرح بوده است، این مقاله در صدد است مسئله سعادت را، به عنوان یکی از مسائل مهم در حوزه نظریات هنجاری اخلاق، به روش توصیفی ارائه نماید. برای تحقق این هدف، در این مقاله تلاش می شود، پس از نگاه معناشناختی به مفهوم سعادت، به تبیین مشخصات، مولفه ها، پیش فرض ها و انواع سعادت پرداخته شود. ابن رشد سه مشخصه خیر، خیر برتر و خودبسندگی را برای سعادت قایل است. به نظر می رسد که ماهیت سعادت از دید ابن رشد ماهیتی چند مولفه ای با رویکرد غایت جامع باشد، نه ماهیتی تک مولفه ای با رویکرد غایت غالب. همچنین، پذیرش مسئله سعادت در ابن رشد مشتمل بر پذیرش چند پیش فرض از قبیل غایت مندی افعال، وحدت غایات، ارتباط آن با کمال و نظریه فضیلت است.با توجه به این مشخصات و پیش فرض ها، ابن رشد بر این عقیده است که سعادت انواع گوناگونی مانند سعادت علمی و نظری، عملی، متافیزیکی، فردی و اجتماعی، دنیوی و اخروی، حقیقی و ظنی، فطری و اختیاری است.
    کلیدواژگان: سعادت، ابن رشد، معناشناسی، مشخصات، مولفه ها، پیش فرض ها، انواع سعادت
  • سیدمحمود نبویان صفحه 153
    شاید بتوان گفت مسئله حق تاریخچه ای به درازای عمر انسان دارد؛ حضرت آدم (ع) برای خداوند حق عبودیت قایل بود و قابیل در توهم خود حق کشتن هابیل را برای خود معتقد بوده است. دین مبین اسلام و پیشوایان آن حق های گوناگونی را مطرح و برآن تاکید کرده اند، کما اینکه مسئله حق برای انسان غربی- به ویژه انسان های معاصر- یکی از کاربردی ترین مسائل است. حق هایی که انسان برای خود یا موجودات دیگر ادعا می کند مشتمل بر انواعی است که دو قسم اساسی آن حق های قانونی و حق های طبیعی است. معنای حق و حق های قانونی و تکوینی و دقت در لوازم آنها در شناخت پرکاربردترین مسئله در علم اخلاق و حقوق و سیاست دخالت اساسی دارد. ازاین رو، این نوشتار در صدد بیان معانی و بویژه لوازم و ویژگی های اساسی حق های اعتباری و حق های تکوینی است.
    کلیدواژگان: حق، اعتباری، تکوینی، طبیعی، ذاتی، فطری
  • چکیده عربی
    ترجمه: سیدحمیدرضا عصمتی صفحه 184
|
  • Akbar Asadalizade Page 7
    Philosophically and theologically speaking, the embodiment of deeds implies the fact that the punishments and rewards of good and evil deeds of human beings are not separate from the deeds themselves. For there is an ontological relations between our deeds and their consequences and there is not any chastisement foreign to the human acts. This ontological relation is but an expression of Divine promise of rewards and His warning of punishments in holy Quran. Whatever we human beings are doing in this world will be embodied in the world to come in the forms appropriate to the true nature of the deeds. That is to say all rewards, punishments, blessings and joys, pains and tortures in hereafter are the very nature of deeds in this world that appear as reward or punishment. Each man will be brought to life in accordance with the virtues and vices acquired in this world and they will be embodied in forms of various species ranging from angles to animals. So each act and behavior of individual human beings is potentially a ground for appearance of another species as his constitutive part of his nature in hereafter. Cruelty and violence will turn man to wild animals just as piety and integrity yield felicity and blessing to man. Therefore appearance of individuals on the day of Judgment in forms of animals are nothing but the internal forms of this worldly beliefs, intentions, qualities and character traits of human beings.
    Keywords: embodiment of deeds, corporealization of deeds, reflection of deeds, otherworldly forms, exoteric form, esoteric form, embodiment of character traits
  • Seyyed Hasan Bathayee, Mohammad Reza Zamiri, Muhammad Javad Talibi Chari Page 37
    The problem of good and evil is one of the profound issues in philosophy and theology that continued to draw the attention of thinkers and has been subjected to critical examination. Islamic philosophers particularly advocates of Sadra’s theosophy, among others, endeavored to deal with the problem rationally and justify the sufferings and evils of the world on well-established arguments. Depending on three bases of fundamental reality of being, privation of evil and the idea of the best possible world Mulla Sadra attempted to give response to the problem. Since the notion of privation of evil has serious critics among western philosophers as well as Muslim thinkers, the present article tries to respond the related objections and defend the nature of evil as privation by explaining the relation of good and evil with fundamental reality of being in the eyes of Sadra and such followers of transcendent philosophy as Hakim Sabzawari and Javadi Amoli providing sound arguments for privation of evil through new method and by consulting the main references such as Asfar and Masha`r and other works by Mulla Sadra.
    Keywords: Mulla Sadra, Good, Evil, fundamental reality of being, privation of evil
  • Gholamhosein Javadpur Page 67
    Every believer has reasons, however week they may be, for his beliefs on basis of which he has developed them. Religious beliefs are among the most important ones that are examined in various academic fields and argued for or against their epistemic support. In the introduction of their books, Muslim theologians as exponents of faith have discussed as “rules of reflection” the epistemic requirements in demonstration of religious beliefs including Unity of God. They have dealt with definition, divisions, requirements, rulings and arguments for reasoning the comprehensive research of which would be too extensive and detailed to be examined here. According to Muslim theologians consideration and reflection is obligatory though Ash`arites and Adliyyeh [upholders of divine justice] are divided over the nature of the obligation. The former holds it to be revealed while the latter take it to be rational. Each has its own direct or indirect arguments in favor of the chosen view which are going to be reviewed in the present article.
  • Javad Jafariyan, Yarali Kordfiroozjae Page 95
    Divine foreknowledge is aong important problem of kalam, philosophy and mysticism. The present article is an attempt to make a comparison between views of Ibn Sina and Qunawi on the problem of foreknowledge. Ibn Sina offered demonstrations for this attribute of God as eternal, essential, and as act attribute which is posterior to the Divine Essence. But he could not envisage clearly a place for representational forms outside of the Essence. Qunawi however acknowledged the same characteristics of this divine attribute and managed to present a peculiar status for representational forms as well as immutable archetypes and quiddities not in Divine Essence but in realm of the second delimitation. Hence both philosophers share the view that foreknowledge is not identical to the Essence of God but it is posterior to it.
  • Mohsen Qumi, Sayyed Muhammad Hosein Mousavipur Page 121
    After Ibn Tofeil and Avempace, Ibn Rushd an Andalusian polymath, continued the crucial task of philosophy in the west of Islamic territory in 12th century. By studying his works one is led to his novelty and interesting thought in both of theoretical and practical philosophies. Using descriptive method, the present article is to draw attention to one issue in his practical thoughts namely felicity as an important problem in the domain of normative ethics. To this end it is essential to explain the characteristics, components, presuppositions and types of felicity. Ibn Rushd lists three qualities of goodness, supreme good and self-sufficiency for felicity. It seems that the nature of felicity is of several ingredients oriented toward single inclusive purpose. To him felicity presupposes purposefulness of acts, unity of ends, its relation with perfection and the theory of virtue. On the basis of these considerations, Averroes held felicity of various types such as theoretical, practical, metaphysical, individual, social, worldly and otherworldly, certain and conjectural, innate and volitional sorts of felicity.
    Keywords: felicity, Ibn Rushd (Averroes), semantics, components, presuppositions, types of felicity
  • Sayyed Mahmoud Nabavian Page 153
    The history of the problem of right is arguably said to be as long as the life of human being. Adam believed in the right of God as the object of worship and Cain in his illusion seemed to have right to murder Abel. The Noble faith of Islam and its authorities have recognized and emphasized on different rights as in the west where the problem of right is the most applicable right issue particularly for modern man. Rights which man may claim for himself or other beings are various, two of which are fundamental namely legal rights and natural rights. The meaning of right and its legal and ontological divisions and care for their implications play a leading part in knowing the most applicable issue in ethics, law and politics. The present article is thus to explain the meanings and implications and main characteristics of conventional rights and ontological ones.
    Keywords: right, conventional, natural, legal, essential, innate, ontological