فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی اصفهان
پیاپی 337 (هفته اول امرداد 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/06
  • تعداد عناوین: 5
|
  • مقاله پژوهشی
  • عظیم هنرمند، محمدرضا صفوی، ندا دفتری فرد، الهه رحمانی خواه صفحه 1
    مقدمه
    لارنگوسکوپی و لوله گذاری تراشه منجر به اختلالات همودینامیک می شود. منیزیم به طور مستقیم، موجب اتساع عروق کرونر می شود و از آزاد شدن کاتکول آمین ها جلوگیری می کند. در نتیجه، عوارض قلبی- عروقی ناشی از لارنگوسکوپی و لوله گذاری تراشه را کاهش می دهد.
    روش ها
    در این مطالعه، 120 بیمار کاندیدای عمل جراحی اکتیو در 4 گروه مورد مطالعه قرار گرفتند. گروه اول 30، گروه دوم 40، گروه سوم 50 میلی گرم بر کیلوگرم منیزیم سولفات و گروه چهارم (گروه شاهد) نرمال سالین با حجم مشابه دریافت کردند. وضعیت همودینامیک بیمار در زمان پایه، قبل از لارنگوسکوپی، 1، 3، 5 و 10 دقیقه بعد از لارنگوسکوپی ثبت شد. تغییرات قطعه ی ST و آریتمی، مدت زمان لارنگوسکوپی و مدت زمان اکتوباسیون نیز مورد ارزیابی قرار گرفت. 4 گروه از نظر عوارض لارنگوسکوپی، برادی کاردی، تاکی کاردی، هیپرتانسیون و هیپوتانسیون نیز مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میانگین ضربان قلب در 3 گروه نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت؛ اما در فشار خون سیستولی و دیاستولی و متوسط شریانی، این تفاوت معنی دار بود. عوارض لارنگوسکوپی در 3 گروه نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی داری نداشت. در مدت زمان لارنگوسکوپی و مدت زمان اکتوباسیون نیز تفاوت معنی دار مشاهده نشد. آریتمی و تغییرات قطعه ی ST نیز مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    تجویز دوزهای کمتر از 50 (30 و 40) میلی گرم بر کیلوگرم می تواند در کاهش عوارض قلبی– عروقی ناشی از لارنگوسکوپی و لوله گذاری تراشه موثر باشد.
    کلیدواژگان: منیزیم سولفات، عوارض قلبی، عروقی، لارنگوسکوپی
  • پرویز کاشفی، عاطفه عمیقی، مریم خلیفه سلطانی صفحه 2
    مقدمه
    با توجه به تغییرات ایجاد شده در مغز و سایر اعضای بدن به دنبال مرگ مغزی، اختلالات الکترولیتی، همودینامیکی و هموستاتیک در بیماران دچار مرگ مغزی شیوع بسیار بالایی دارد. بنابراین، شناخت این اختلالات جهت داشتن دیدگاهی صحیح در مورد پیش گیری و مدیریت آن ها اهمیت به سزایی دارد. از این رو، مطالعه ی حاضر با هدف بررسی فراوانی اختلالات همودینامیک، اسید و باز، انعقادی، الکترولیتی، قند خون و نیاز به اینوتروپ در بیماران دچار مرگ مغزی بستری شده در ICU (Intensive care unit) به انجام رسید.
    روش ها
    این مطالعه ی توصیفی- تحلیلی در سال 1393 در بیمارستان الزهرا (س) اصفهان انجام شد و طی آن، 119 بیمار دچار مرگ مغزی در سال های 92-1389 با استفاده از شماره پرونده های موجود در مدارک پزشکی بیمارستان مورد مطالعه قرار گرفتند. وجود اختلالات همودینامیک، اسید و باز، انعقادی، الکترولیتی، قند خون و نیاز به اینوتروپ برای هر بیمار تعیین و در فرم جمع آوری اطلاعات ثبت شد. اطلاعات در نرم افزار SPSS ثبت گردید و با استفاده از آزمون های 2χ و t مورد واکاوی قرار گرفت.
    یافته ها
    در92 نفر از بیماران (3/77 درصد)، اهدای عضو صورت گرفته بود. اختلال در pH (6/70 درصد)، اختلال در PT (Prothrombin time) (4/66 درصد) و اختلال در INR (International normalized ratio) (0/58 درصد) شایع ترین اختلالات مشاهده شده در این بیماران بود. اختلال در سطح سدیم و قند خون در دو گروه با اهدای عضو و عدم اهدای عضو، اختلاف معنی دار داشت.
    نتیجه گیری
    بیماران دچار مرگ مغزی به علت بروز اختلالات مختلف در همودینامیک، هموستاتیک و اختلالات انعقادی، به مرور زمان قابلیت اهدای عضو را از دست می دهند و از آن جایی که درصد قابل توجهی از بیماران دچار مرگ مغزی از مراکز درمانی دیگر جهت اهدای عضو به بیمارستان الزهرا (س) ارجاع می گردند، طولانی شدن زمان بروز مرگ مغزی تا زمان تصمیم به جداسازی عضو، ممکن است به از بین رفتن اعضای کاندیدای اهدا نظیر کلیه، کبد و قلب گردد. از این رو، تصمیم گیری به اهدای عضو بایستی در حداقل زمان ممکن صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مرگ مغزی، اهدای عضو، اختلال انعقادی
  • ریحانه ولیان، علیرضا معافی*، صادق ولیان، فروغ عباسیان صفحه 3
    مقدمه

    α- تالاسمی یکی از اختلالات هماتولوژیک شایع در ایران است که شناخت جهش های شایع آن، پیشگیری از سندرم های خاص آن را تسهیل می کند. تا زمان اجرای این مطالعه، هیچ اطلاعات مستندی در زمینه ی شیوع این بیماری در استان چهار محال و بختیاری در ایران، موجود نبود. این مطالعه، طیف موتاسیون های α- تالاسمی و ارتباط آن ها با اندکس های گلبول های قرمز را در این استان بررسی می کند.

    روش ها

    در این مطالعه، 128 مورد از ناقلین با اصالت چهارمحال و بختیاری از نظر موتاسیون های α- تالاسمی به روش های GAP-PCR (Gap polymerase chain reaction)، ARMS-PCR (Amplification refractory mutation system- polymerase chain reaction)، MLPA (Multiplex ligation-dependent probe amplification) و تعیین توالی ژن های 1α و 2α بررسی و ارتباط آن با اندکس های گلبول قرمز ارزیابی شد. داده ها به وسیله ی نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های 2χ و t تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    6 حذف ژنی شامل 7/3α (2/83 درصد)، 5/20α (9/5 درصد)، αMED (0/5 درصد)، 2/4α (5/2 درصد)، 40-HS (8/0 درصد)، 1del Hbz-Hba (8/0 درصد) و موتاسیون نقطه ای Hb-CS (7/1 درصد) در ژن های آلفا گلوبین مشخص گردید. بررسی ارتباط مقادیر مختلف MCV (Mean corpuscular volume) و α- تالاسمی، نشان داد که 78 > MCV > 75 با موتاسیون های 7/3α، 2/4α و Hb-CS و نیز 75 > MCV با 7/3α، 5/20α، αMED، و 1del Hbz-Hba مرتبط می باشند. همچنین، موتاسیون 7/3α تنها در موارد 80 > MCV > 78 یاMCV پایین (< 80) همراه با MCH (Mean corpuscular hemoglobin) طبیعی (> 27) دیده شد و موارد MCH پایین (< 27) و MCV طبیعی (> 80)، همراه با موتاسیون های 7/3α و Hb-CS دیده شدند.

    نتیجه گیری

    در مجموع، نتایج ارتباط مثبتی بین موتاسیون های α- تالاسمی و اندکس های گلبول های قرمز را نشان دادند که می تواند در غربالگری سریع و کارامد این موتاسیون های شایع در جمعیت چهار محال و بختیاری باشد.

    کلیدواژگان: α، تالاسمی، اندکس های گلبول های قرمز، موتاسیون، برنامه ی غربالگری
  • سید جلال هاشمی، کامران منتظری، راحله سادات میرفصیحی * صفحه 4
    مقدمه

    جراحی کاتاراکت با تکنیک فیکوامولسیفیکیشن به کمک بی حسی موضعی، همراه با آرام بخشی سیستمیک قابل انجام است. بنابر تجربه ی برخی از متخصصین، بیماران دارای ابروهای پرپشت حین جراحی فیکو تحت آرام بخشی، همکاری مناسبی ندارند. با توجه به این گفته، مطالعه ی حاضر با هدف تعیین سطح آرام بخشی و رضایتمندی بیمار و جراح در دو گروه بیمار با ابروی پرپشت و طبیعی حین جراحی فیکو تحت بی حسی موضعی همراه با آرام بخشی سیستمیک طراحی شد.

    روش ها

    در این مطالعه ی کارآزمایی بالینی تصادفی، بیماران به دو گروه مساوی 32 نفره با ابروان طبیعی (شاهد) و پرپشت (مورد) تقسیم شدند. جراحی بیماران با استفاده از قطره ی تتراکایین 5/0 درصد همراه با فنتانیل وریدی و میدازولام به عنوان آرام بخش انجام شد. میزان آرام بخشی بیمار حین عمل بر اساس معیار RAMSI (Regional Assistance Mission to Solomon Islands) و میزان شدت درد در حین عمل و پایان آن نیز بر اساس معیار VAS (Visual analog scale) ارزیابی شد. در پایان عمل، میزان رضایتمندی جراح و بیمار نیز ثبت گردید. سپس داده ها با آزمون های آماری تحلیل شد.

    یافته ها

    از نظر میانگین سن و وزن، بین دو گروه اختلاف معنی داری دیده نشد، اما میانگین قد در گروه مورد، به طور معنی داری کمتر از گروه شاهد بود. میانگین شدت درد حین عمل در گروه مورد، به طور معنی داری بیشتر از گروه شاهد بود و میانگین شدت درد انتهای عمل نیز بیشتر بود، اما تفاوت معنی داری نداشت. میانگین RAMSI در زمان های مختلف و میزان رضایتمندی جراح و بیمار، بین دو گروه اختلاف معنی داری نداشت. میانگین ضربان قلب در تمامی زمان ها در گروه مورد، بیشتر بود. میانگین فشار خون سیستول و دیاستول در دقیقه ی 15 در گروه مورد، به طور معنی داری بیشتر بود، اما در بقیه ی زمان ها اختلاف معنی داری نداشت.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که با توجه به افزایش میانگین شدت درد حین عمل در گروه مورد نسبت به گروه شاهد، افراد دارای ابروی پرپشت، نیاز به دوز داروی آرام بخش بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: ابروی پرپشت، عمل فیکوامولسیفیکیشن، بی حسی توپیکال
  • مقاله مروری
  • رسول محمدی، رضا روزبهانی صفحه 5
    بیماری های عفونی، از مهم ترین بیماری های شایع در جهان هستند که باعث زیان های اقتصادی و جانی مهمی در جامعه می شوند. استفاده ازگیاهان دارویی در میان مردم و پزشکان برای درمان بیماری ها متداول است و بسیاری از بیماری های عفونی و غیر عفونی با داروهای گیاهی درمان شده اند. امروزه، به دلیل افزایش روزافزون مقاومت باکتری ها و قارچ ها به ترکیبات ضد میکروبی، همچنین عوارض جانبی بالای ناشی از مصرف داروهای شیمیایی، توجه محققان به گیاهان دارویی و ترکیبات ضد میکروبی طبیعی جهت درمان عفونت ها افزایش یافته است. هدف از مطالعه ی مروری حاضر، معرفی اثرات ضد قارچی برخی از اسانس ها یا عصاره های گیاهی می باشد؛ شاید بتوان با مد نظر قرار دادن مزایای استفاده از این قبیل گیاهان، متخصصان این امر را در جایگزینی این ترکیبات با داروهای شیمیایی ترغیب نمود.
    کلیدواژگان: خواص، ضد قارچی، گیاهان دارویی
|
  • Azim Honarmand, Mohammadreza Safavi, Neda Daftarifard, Elaheh Rahmanikhah Page 1
    Background
    Laryngoscopy and endotracheal intubation may produce adverse hemodynamic effects. Magnesium directly contributes to coronary vasodilatation and inhibits the release of catecholamines، thus attenuating the hemodynamic effects during endotracheal intubation.
    Methods
    In this study، 120 patients candidates for elective surgery were studied in four groups that received 30، 40 and 50 mg/kg magnesium sulfate، and the same volume of normal saline (control). The patient''s hemodynamic status at baseline، before laryngoscopy، and 1، 3، 5 and 10 minutes after the laryngoscopy were recorded. ST-segment changes and arrhythmias، and the time and duration of laryngoscopy and extubation were evaluated، too. 4 groups were examined for laryngoscopy effects، tachycardia، bradycardia، hypertension and hypotension.
    Findings
    The mean heart rate in the three groups had no significant changes compared to the control group، but in systolic and diastolic blood pressure and mean arterial pressure the differences were significant. Laryngoscopy effects in the three groups had no significant differences compared to the controls. Laryngoscopy time and extubation time had no significant changes، too. Arrhythmia and ST-segment changes were not observed.
    Conclusion
    The result of the present study shows that the doses lower than 50 mg/kg (30 and 40 mg/kg) of magnesium can be effective in reducing cardiac complications of laryngoscopy and tracheal intubation.
    Keywords: Magnesium sulfate, Cardiovascular complications, Laryngoscopy
  • Parviz Kashefi, Atefeh Amighi, Maryam Khalifesoltani Page 2
    Background
    Brain death، as the loss of all brain functions including functions of the brain stem، is defined as a considerable part of mortality. Care of the patients with brain death is important as these patients are important sources for transplantation. Due to changes made in the brain and other organs، electrolyte، hemodynamic and hemostatic abnormalities have a high prevalence in patients with brain death. The recognition of these disorders is very important to have a correct view about the importance of prevention and management. The aim of this study was assessment of the prevalence of hemodynamic، acid and base، coagulation، electrolytes، and blood glucose abnormalities in patients with brain death on arrival at hospital intensive care unit (ICU).
    Methods
    In a cross-sectional study during 2013-2014، the medical records of 119 patients with brain death who were hospitalized in ICUs of Alzahra Hospital، Isfahan، Iran، during 2010-2013 were studied. Hemodynamic، coagulation، electrolytes and glucose abnormalities، and the need for inotropic support for each patient were recorded on the data collection form. The frequency of organ donation in patients was assigned and the obtained data were analyzed using SPSS software.
    Findings
    In 92 patients (77. 3%) organ donation was done. Impairment of pH (70. 6%)، prothrombin time (PT) (66. 4%) and international normalized ratio (INR) (58. 0%) were the most common disorders seen in the patients. Impaired glucose and sodium levels were statistically significant in organ donation and not-donation groups.
    Conclusion
    Patients with brain death، due to disturbances in hemodynamic، hemostatic، and coagulation time، lose the ability of organ donation. So، the decision to do organ donation should be made in the shortest possible time.
    Keywords: Brain death, Donation, Coagulation disorder
  • Reihaneh Vallian, Alireza Moafi, Sadeq Vallian, Foroogh Abbasian Page 3
    Background

    α-thalassemia is one of the common prevente hematological disorders in the Iranian population; knowing its most common mutations can improve the prenatal diagnosis of the disease. To date of this study، no comprehensive data were available on the prevalence of the disease in Chahar Mahal va Bakhtiari Province، Iran. For the first time، this study investigated the spectrum of α-thalassemia mutations and their correlation with red blood cell (RBC) indices in this region.

    Methods

    128 carriers who resided in the Chahar Mahal va Bakhtiari Province were evaluated for α-thalassemia mutations using gap polymerase chain reaction (GAP-PCR)، amplification refractory mutation system-polymerase chain reaction (ARMS-PCR)، multiplex-ligation-probe-dependent polymerase assay (MLPA) and sequencing methods. The RBC indices were measured. The data were analyzed using chi-square and t tests.

    Findings

    The presence of 6 deletions including α3. 7 (83. 2%)، α20. 5 (5. 9%)، αMED (5%)، α4. 2 (2. 5%)، del Hbz-Hba1 (0. 8%) and HS-40 (0. 8%) as well as the point mutation of Hb-CS (1. 7%) on the α-globin gene were approved. Analysis of correlation between different mean corpuscular volume (MCV) measures and α-thalassemia indicated that 78>MCV>75 was correlated with α3. 7، α4. 2 and Hb-CS mutation and MCV of less than 75 was correlated with α3. 7، α20. 5، αMED، and del Hbz-Hba1. Among the analyzed mutations، the only mutation with 78 < MCV < 80 or low MCV (< 80) and normal (> 27) mean corpuscular hemoglobin (MCH) was α3. 7. Interestingly، mutations with low (< 27) and normal (> 80) MCV were α3. 7 and Hb-CS، respectively.

    Conclusion

    Together، the data suggested the presence of a positive relationship between α-thalassemia mutations and RBC indices، which could facilitate rapid and efficient screening for these common mutations in the population of Chahar Mahal va Bakhtiari Province.

    Keywords: α, thalassemia, Red blood cell indices, Mutation, Screening program
  • Seyed Jalal Hashemi, Kamran Montazeri, Raheleh Sadat Mirfasihi Page 4
    Background

    We measured the sedation level، pain severity and patients’ and surgeon’s satisfaction in phacoemulsification cataract surgery with topical anesthesia and systemic sedation in patients with hairy normal eyebrow.

    Methods

    In a randomized clinical trial study، 32 hairy-eyebrow and 32 normal-eyebrow patients with the age of over 60 years and The American Society of Anesthesiologists (ASA) grade of I or II undergoing phacoemulsification under topical anesthesia (tetracaine 0. 5%) and systemic sedation (1-1. 5 μg/kg intravenous fentanyl) were studied. The intra and postoperative pain severity [based on visual analog scale (VAS)]، sedation score [based on Regional Assistance Mission to Solomon Islands (RAMSI) scale]، mean arterial pressure and pulse rate، and patients’ and surgeon’s satisfaction were evaluated. Data was analyzed using chi-square and t tests.

    Findings

    There was no significant difference between the two groups in age and weight. But، the mean height was significantly lower in hairy-eyebrow patients. The severity of intraoperative pain was significantly higher in hairy-eyebrow patients; the severity of postoperative pain was not significantly different. There was no statistically difference between the groups in sedation score (RAMSI) in different times، patients’ and surgeon’s satisfaction scores during operation، and the mean arterial pressure in 0، 5، 10 minutes.

    Conclusion

    Our study shows that in cataract surgery under phacoemulsification، hairy-eyebrow patients need more sedative doses of drugs in comparison to normal-eyebrow patients، regarding their higher intraoperative pain severity.

    Keywords: Hairy, eyebrow, Phacoemulsification, Topical anesthesia
  • Rasoul Mohammadi, Reza Rouzbahani Page 5
    Infectious diseases are the most common diseases in the world that have huge economic losses to the society. Herbal medicines have been used among the population and the physicians for a long time for the treatment of common diseases. These days، due to the increasing resistance of bacteria and fungi to antimicrobial compounds، as well as the side effects of chemical drugs، researchers focus on herbal extracts، essential oil and natural antimicrobial compounds for the treatment of infections. The aim of this review is to introduce antifungal effects of some essential oils or herbal extracts; perhaps by taking advantages of such medications، specialists be persuaded for the use of herbal medicines for the treatment of infectious diseases.
    Keywords: Properties, Anti, fungal, Medicinal herbs